Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jiran adalah lebih berharga berbanding saudara jauh
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Peluang Belajar Ilmu Psikologi Di Ukhwah.Com


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Peluang Belajar Ilmu Psikologi Di Ukhwah.Com

Please Mendaftar To Post


Oleh Peluang Belajar Ilmu Psikologi Di Ukhwah.Com

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 10:19


..Dalam usaha Putra Ajmal mengembangkan ilmu, Putra Ajmal alu-alukan sesiapa sahaja ahli ukhwah.com yang berminat mempelajari ilmu psikologi asas tentang manusia..mereka yang berminat bolehlah PM kan kepada "PutraAjmal" dan mereka yang telah PM kan pada Putra Ajmal, InsyaAllah..Kuliah akan diadakan seminggu sekali ataupun 2 minggu sekali..dimana hanya mereka yang inform pada Putra Ajmal sahaja akan dihantar PM-Psikologi dan yang lain mungkin boleh dapatkannya melalui jurnal Putra Ajmal..cepat PM kan pada Putra Ajmal...ia merangkumi :
- Pengenalan psikologi
- Kajian dalam psikologi
- Perkembangan fizikal
- Psikososial dan personaliti
- Kognitif dan moral
- Pembelajaran
dan banyak lagi..InsyaAllah ilmu dapat kita manfaatkannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 11:25




Hmm...Putra..anta nak buat kelas mengajar.....subjek menarik..
Prof suka subjek nie......camner nak belajar.....
Prof ada kat Kuantan...anta kat mana..sekarang?

p/s: Prof sokong....

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ratusyuhadah_achik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5710
Posting: 36
Dari: uum.kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-01-04 13:12



Ana berminat jak nak mendlmi ilmu psikologi...ialah ana bakal cikgu kenalah tahu pasal psikologi coz blh tahu perangai dan nak psiko pelajar2 sok....tak lee jd cikgu yg tak reti dan tak mamahai perangai student...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyuhadah_achikProfil   Hantar PM kepada ratusyuhadah_achik   Quote dan BalasQuote

perantausepi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4762
Posting: 258
Dari: bumi bersejarah

Selangor  


posticon Posting pada: 28-01-04 14:20




ana pun minat gak... bukan untuk praktikal tapi sekadar ilmu untuk dimanfaatkan... harap boleh bantu beri ilmu psikologi ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantausepiProfil   Hantar PM kepada perantausepi   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 15:19


Quote:

On 2004-01-27 10:19, PutraAjmal wrote:
InsyaAllah..Kuliah akan diadakan seminggu sekali ataupun 2 minggu sekali..


di mana kuliah itu akan dibuat? adakah terhad pada mereka yg berada berhampiran dgn PutraAjmal? adakah yuran akan dikenakan?

p/s: sekadar ingin tahu
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 19:52


Terima kasih puta ucapkan kerana ada juga sahabat yang alert pada forum putra ni..Insyaallah mana-mana yang dah pM pada putra ajmal ataupun yang menjawab dalam forum ni, putra anggap mereka yang berminat dan kuliah akan diadakan secara on-line, bukan kuliah pun just maklumat je..jika berkesempatan, puta akan PM kepada antun semua jika tidak mudah je..antun semua bukalah forum ni selalu..InsyaAllah setiap minggu kita berbincang..Putra boleh dihubungi di 0129592790 atau [email protected] Putra Ajmal pun bakal guru dan kini menuntut di Fakulti Pengajian Pendidikan UPM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 20:31




ooo..secara online rupanya..baguslah mcm tu.. memudahkan bagi mereka2 yg berminat. apa2pun.. ana memang sokong apa yg anta buat ni.. teruskan usaha.. moga apa yg anta buat ni akan dicontohi oleh sahabat2 yg lain dlm berkongsi ilmu pengetahuan..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

aimanwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 307
Posting: 151
Dari: Mansurah_Mesir

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-01-04 01:59


mumtaz........
satu cadangan dan langkah yang TERBAIK...
ana pun memang berminat dengan ilmu psikologi coz ana nak perkembangkan ilmu yang ana ada...
walaupun ana dalam jurusan pengajian islam ana rasa ilmu psikologi perlu seiring dengan ilmu yang ana ada...

tahniah diucapkan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanwanProfil   Hantar PM kepada aimanwan   Pergi ke aimanwan's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 11:45


warahamatullah...

Ana ambik psychology jugak...boleh tak kiranya jika ana nak dapatkan nota sahaja PutraAjmal ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 18:36




Kalau..tak secara online.....
Prof gi rumah..Putra...
kalau berkesempatan..jer amacam?

Putra ....Bakal Cikgu Alaf Baru..

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 20:55


..Kuliah Psikologi 1..

Sebagai permulaan, kita akan membincang dan memahami apa itu psikologi dahulu..kemudian barulah kita teruskan dengan kuliah yang lain..Secara ringkasnya, psikologi merupakan gabungan dua perkataan Yunani PSYCHE yang bermaksud jiwa dan LOGOS yang bermakna kajian. Psikologi adalah sains ilmiah yang memerlukan banyak kemahiran, pengalaman dan pengetahuan kajian. Sebagai satu bidang sains, psikologi bertujuan memahami tingkah laku manusia dan dengan fahaman ini, dapat diaplikasikan untuk menyelesaikan masalah praktik manusia. Psikologi merupakan bidang sains yang mengkaji tingkah laku dan proses mental manusia. dalam lain perkataan, psikologi ini merupakan kajian secara saintifik, untuk kita memahami manusia dari segi proses mentalnya dan hubungan dengan tingkah laku yang dipamerkan.

Itu sahaj secara ringkas...matlamat putra bukan nak bagi kuliah, cuma just untuk fahamkan sahabat sekalian dengan ilmu asas psikologi je..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 20:58


..bagi Khaulah..nak dapatkan nota psikologi, InsyaAllah boleh Putra Ajmal berikan tetapi macam mana nak kirimkan? Study kat mana? ambil bidang apa?

Bagi prof, memang dialukan datang umah, tapi..orang tu tak nak datang je..bukan jauh..tapi raya haji, putra raya kat kampus je..kalau nak datang umah, ajak kak engku sekali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 21:24




Bagus putra ajmal..semoga berjaya mencapai cita2. Ilmu anta ni boleh serapkan pada program KRIS untuk penyediaan modul untuk program2 akan datang...

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-02-04 00:40


..

Set PutraAjmal. Sememangnya ana minat dengan ilmu2 dalaman jiwa ni. InsyaAllah ana akan lahir dan mencampuri carier dalam bidang2 ni juga beberapa tahun akan datang. Pendedahan seharusnya ana kutip dari sekarang.


Tapi, nasib mungkin tak baik sebab ana student hostel. Nak online pun susah.. KIranya ana akan terlepas la yea? Aduss.. Sedih.. Whateva.. Putra teruskan bagi pendedahan ni semua.. Ana akan ikut month by month waktu cuti bulanan... Chow You Putra!

Kalau ada iniciative lain utk ana belajar.. Kan best?? mengikut kemudahan Putra macam mana yea?? Erm..

p/s: esok terbang ke hostel pulak.. melepas..


-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 19:12


..Putra ajmal amat terharu dengan sokongan yang diberikan..InsyaAllah Putra akan cuba berikannya sedaya mampu..berikut dinyatakan nama-nama hamba allah yang berminat untuk berdiskusi ilmu psikologi di ukhwah.com...Diingatkan agar, dapatkan maklumat kuliah di lama ini dari semasa ke semasa..untuk kuliah minggu ini, Putra akan muatkannya selewat-lewatnya Jumaat ni..

Bagi kak hanan, Insyaallah Putra boleh bantu..
Azuina
Anis Nabilah
irda82
perantausepi
smiley qurlz85maisarahlisa
prof_muslim
ratusyuhadah_achik
darul_numan81
aimanwan
khaulah_alazwar
hanan
musafir_sayyaf

Antun semua boleh berikan sebarang komen dan tambahan...Jumpa lagi, Selamat Hari Raya Iduladha

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

izzahisa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 3552
Posting: 23
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-02-04 00:04



ana pun berminat gak dgn ilmu-ilmu kejiwaan ni...
dulu masa ana belajar....main-main...
sekarang ni...dah pening ngan...kerenah budak2...
tak dengar kata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahisaProfil   Hantar PM kepada izzahisa   Pergi ke izzahisa's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 15:54


....

ramai juga tenaga pengaja kat sinikan..ana nak join juga.ana ini pun minat gan benda tu.pening gan kerenah studen ana kat sini.
... ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 16:10




ana pun minat jgk dlm bidang psikologi....baguslah kalau ada cikgu yg sudi ajar walau secara online...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 17:03




Tentang Psikologi..memang tak tahu pasal sejarahnya..
tetapi ada sikit pengalaman dan pembelajaran secara tidak langsung dalam bidang kaunseling

Kaunseling...jika digabungkan dengan dengan cara psikologi..boleh membawa ...pelbagai cabang maklumat .....walaupu ia bukanlah tepat semuanya..namun untuk penggunaan muhasabah diri adalah wajar....

Ini cuma pandangan dari Prof yg daif ...masih kurang tahu...

Wassalam...


p/s: Putra ....bukan tak nak datang tapi....takda peluang.....maaf...
Insya-Allah....Prof akan datang juga ....bila ada rezeki...Amin

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 18:24



ana juge minat nak mendalami ilmu ni..
kalau boleh postingkan mklmt & info dlm web ni..
* ana pun minat jgk dlm bidang psikologi....baguslah kalau ada cikgu yg sudi ajar walau secara online... said nur_islami




-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 16:39


Quote:

On 2004-01-30 20:58, PutraAjmal wrote:
..bagi Khaulah..nak dapatkan nota psikologi, InsyaAllah boleh Putra Ajmal berikan tetapi macam mana nak kirimkan? Study kat mana? ambil bidang apa?


warahmatullah..ana study di UIA. Sekarang ana baru ambil Intro sahaja...lepas ni Insya Allah ana minor dalam psyc..kalau e-mailkan boleh ke? e-mail ana [email protected].

syukran 'ala musa'adatuk

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 17:38


..Bertemu kembali. Apa khabar saudara Putra dalam islam sekalian? Macam mana dengan kuliah yang pertama? InsyaAllah sangat simple untuk difahami.

Pada kali ini Putra akan meneruskan kuliah yang kedua. Kuliah ini akan membincangkan Kontroversi, mana satukah faktor yang mempengaruhi perkembangan manusia, sama ada baka atau persekitaran?

Berikut dinyatakan pendapat tokoh yang menyokong faktor baka..
Jensen : meletakkan faktor baka 80% mempengaruhi perkembangan manusia
Plamin : Meletakkan faktor baka dan persekitaran 50 : 50 %
Galton : kata personaliti bergantung kpd baka

Itu kurang penting, yang penting kita nak tengok macam mana mekanisme baka dan persekitaran baka berlaku?

Mekanisme baka :
1. Berlaku melaui proses mitosis dan meosis (rujuk buku sains sek.men kalau kurang faham)

2. Prinsip genetik : penurunan ciri nyata dan penyakit seseorang melalui kromosom autosom. Rujuk teori mendel (buku sains sek.men).

3. Prinsip penentuan jantina : Jika lelaki (X Y), Perempuan (X X)

4. Prinsip pewarisan poligenik (menerangkan bagaimana genetik berinteraksi) : Terdapat 2 prinsip 1. Fenotyp (apa yang kita warisi daripada ibubapa kita, yang nampak secara fizikal luaran-badan,mata,telinga dll) 2. Genotyp (apa yang kita warisi dari ibubapa kita yang tak nampa, secara dalaman)

Jawapan ringkas kepada kontroversi ini ialah Fenotyp merupakan hasil interaksi antara genotyp dan persekitaran iaitu apa yang kita ada dalam diri kita, personaliti, trait-trait, gaya percakapan dll akan berinteraksi dengan persekitaran dan masyarakat. Hasil inilah akan mempamerkan imej kita secara luaran.

Secara ringkasnya, tujuan kuliah hari ini ialah untuk membincangkan faktor yang mempengaruhi perkembangan manusia...selepas itu barulah kita dapat belajar psikologi secara mendalam..kita kena tahu dahulu apa faktor yang menyokong perkembangan kita

Menurut Weiberg : Genetik tidak menentukan tingkah laku manusia tetapi ia membina satu kadar reaksi kita terhadap pengalaman yang kita peroleh daripada persekitaran kita melalui pembelajaran (topik akan datang kita akan bincang psikologi pembelajaran)

Gesell pula berkata, Perkembangan manusia mempunyai ciri-ciri yang fleksibel. Perkembangan ini masih lagi mengikut apa yang ada dalam blue print kita iaitu baka, tetapi persekitaran memainkan peranan yang penting

Kesimpulannya, persekitaran memberi kesan kpd perkembangan dengan menyediakan stimulasi dan peluang kepada manusia untuk berkembang. Manakal genetik yang menentukan kadar respon atau reaksi terhadap persekitaran

Doakan agar Putra Ajmal dapat menamatkan pengajian semeter ini dengan cemerlang dan gemilang..kalau tak nak baca di on-line, print je


Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 17:43


..Bertemu kembali. Apa khabar saudara Putra dalam islam sekalian? Macam mana dengan kuliah yang pertama? InsyaAllah sangat simple untuk difahami.

Pada kali ini Putra akan meneruskan kuliah yang kedua. Kuliah ini akan membincangkan Kontroversi, mana satukah faktor yang mempengaruhi perkembangan manusia, sama ada baka atau persekitaran?

Berikut dinyatakan pendapat tokoh yang menyokong faktor baka..
Jensen : meletakkan faktor baka 80% mempengaruhi perkembangan manusia
Plamin : Meletakkan faktor baka dan persekitaran 50 : 50 %
Galton : kata personaliti bergantung kpd baka

Itu kurang penting, yang penting kita nak tengok macam mana mekanisme baka dan persekitaran baka berlaku?

Mekanisme baka :
1. Berlaku melaui proses mitosis dan meosis (rujuk buku sains sek.men kalau kurang faham)

2. Prinsip genetik : penurunan ciri nyata dan penyakit seseorang melalui kromosom autosom. Rujuk teori mendel (buku sains sek.men).

3. Prinsip penentuan jantina : Jika lelaki (X Y), Perempuan (X X)

4. Prinsip pewarisan poligenik (menerangkan bagaimana genetik berinteraksi) : Terdapat 2 prinsip 1. Fenotyp (apa yang kita warisi daripada ibubapa kita, yang nampak secara fizikal luaran-badan,mata,telinga dll) 2. Genotyp (apa yang kita warisi dari ibubapa kita yang tak nampa, secara dalaman)

Jawapan ringkas kepada kontroversi ini ialah Fenotyp merupakan hasil interaksi antara genotyp dan persekitaran iaitu apa yang kita ada dalam diri kita, personaliti, trait-trait, gaya percakapan dll akan berinteraksi dengan persekitaran dan masyarakat. Hasil inilah akan mempamerkan imej kita secara luaran.

Secara ringkasnya, tujuan kuliah hari ini ialah untuk membincangkan faktor yang mempengaruhi perkembangan manusia...selepas itu barulah kita dapat belajar psikologi secara mendalam..kita kena tahu dahulu apa faktor yang menyokong perkembangan kita

Menurut Weiberg : Genetik tidak menentukan tingkah laku manusia tetapi ia membina satu kadar reaksi kita terhadap pengalaman yang kita peroleh daripada persekitaran kita melalui pembelajaran (topik akan datang kita akan bincang psikologi pembelajaran)

Gesell pula berkata, Perkembangan manusia mempunyai ciri-ciri yang fleksibel. Perkembangan ini masih lagi mengikut apa yang ada dalam blue print kita iaitu baka, tetapi persekitaran memainkan peranan yang penting

Kesimpulannya, persekitaran memberi kesan kpd perkembangan dengan menyediakan stimulasi dan peluang kepada manusia untuk berkembang. Manakal genetik yang menentukan kadar respon atau reaksi terhadap persekitaran

Doakan kejayaan ana dalam menempuh cabaran semester ini dan akan datang

InsyaAllah..Ikhlas

Mohd Razali Bin Kamarudin (Putra Ajmal)
Dip.Hum.DEv (UPM), Bac.Edu (UPM)


Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-04 10:39


..Bertemu kembali. Apa khabar saudara Putra dalam islam sekalian? Macam mana dengan kuliah yang pertama? InsyaAllah sangat simple untuk difahami. Putra minta maaf diatas kelewatan ini..semalam putra dah send tapi apabila buka, tak ada..masalah teknikal lah..anyway...

Pada kali ini Putra akan meneruskan kuliah yang kedua. Kuliah ini akan membincangkan Kontroversi, mana satukah faktor yang mempengaruhi perkembangan manusia, sama ada baka atau persekitaran?

Berikut dinyatakan pendapat tokoh yang menyokong faktor baka..
Jensen : meletakkan faktor baka 80% mempengaruhi perkembangan manusia
Plamin : Meletakkan faktor baka dan persekitaran 50 : 50 %
Galton : kata personaliti bergantung kpd baka

Itu kurang penting, yang penting kita nak tengok macam mana mekanisme baka dan persekitaran baka berlaku?

Mekanisme baka :
1. Berlaku melaui proses mitosis dan meosis (rujuk buku sains sek.men kalau kurang faham)

2. Prinsip genetik : penurunan ciri nyata dan penyakit seseorang melalui kromosom autosom. Rujuk teori mendel (buku sains sek.men).

3. Prinsip penentuan jantina : Jika lelaki (X Y), Perempuan (X X)

4. Prinsip pewarisan poligenik (menerangkan bagaimana genetik berinteraksi) : Terdapat 2 prinsip 1. Fenotyp (apa yang kita warisi daripada ibubapa kita, yang nampak secara fizikal luaran-badan,mata,telinga dll) 2. Genotyp (apa yang kita warisi dari ibubapa kita yang tak nampa, secara dalaman)

Jawapan ringkas kepada kontroversi ini ialah Fenotyp merupakan hasil interaksi antara genotyp dan persekitaran iaitu apa yang kita ada dalam diri kita, personaliti, trait-trait, gaya percakapan dll akan berinteraksi dengan persekitaran dan masyarakat. Hasil inilah akan mempamerkan imej kita secara luaran.

Secara ringkasnya, tujuan kuliah hari ini ialah untuk membincangkan faktor yang mempengaruhi perkembangan manusia...selepas itu barulah kita dapat belajar psikologi secara mendalam..kita kena tahu dahulu apa faktor yang menyokong perkembangan kita

Menurut Weiberg : Genetik tidak menentukan tingkah laku manusia tetapi ia membina satu kadar reaksi kita terhadap pengalaman yang kita peroleh daripada persekitaran kita melalui pembelajaran (topik akan datang kita akan bincang psikologi pembelajaran)

Gesell pula berkata, Perkembangan manusia mempunyai ciri-ciri yang fleksibel. Perkembangan ini masih lagi mengikut apa yang ada dalam blue print kita iaitu baka, tetapi persekitaran memainkan peranan yang penting

Kesimpulannya, persekitaran memberi kesan kpd perkembangan dengan menyediakan stimulasi dan peluang kepada manusia untuk berkembang. Manakal genetik yang menentukan kadar respon atau reaksi terhadap persekitaran...

Mudah-mudahan usaha kita ini diredhai Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 11:25


..Bertemu kembali. Apa khabar saudara Putra dalam islam sekalian? Macam mana dengan kuliah yang pertama? InsyaAllah sangat simple untuk difahami.

Pada kali ini Putra akan meneruskan kuliah yang kedua. Kuliah ini akan membincangkan Kontroversi, mana satukah faktor yang mempengaruhi perkembangan manusia, sama ada baka atau persekitaran?

Berikut dinyatakan pendapat tokoh yang menyokong faktor baka..
Jensen : meletakkan faktor baka 80% mempengaruhi perkembangan manusia
Plamin : Meletakkan faktor baka dan persekitaran 50 : 50 %
Galton : kata personaliti bergantung kpd baka

Itu kurang penting, yang penting kita nak tengok macam mana mekanisme baka dan persekitaran baka berlaku?

Mekanisme baka :
1. Berlaku melaui proses mitosis dan meosis (rujuk buku sains sek.men kalau kurang faham)

2. Prinsip genetik : penurunan ciri nyata dan penyakit seseorang melalui kromosom autosom. Rujuk teori mendel (buku sains sek.men).

3. Prinsip penentuan jantina : Jika lelaki (X Y), Perempuan (X X)

4. Prinsip pewarisan poligenik (menerangkan bagaimana genetik berinteraksi) : Terdapat 2 prinsip 1. Fenotyp (apa yang kita warisi daripada ibubapa kita, yang nampak secara fizikal luaran-badan,mata,telinga dll) 2. Genotyp (apa yang kita warisi dari ibubapa kita yang tak nampa, secara dalaman)

Jawapan ringkas kepada kontroversi ini ialah Fenotyp merupakan hasil interaksi antara genotyp dan persekitaran iaitu apa yang kita ada dalam diri kita, personaliti, trait-trait, gaya percakapan dll akan berinteraksi dengan persekitaran dan masyarakat. Hasil inilah akan mempamerkan imej kita secara luaran.

Secara ringkasnya, tujuan kuliah hari ini ialah untuk membincangkan faktor yang mempengaruhi perkembangan manusia...selepas itu barulah kita dapat belajar psikologi secara mendalam..kita kena tahu dahulu apa faktor yang menyokong perkembangan kita

Menurut Weiberg : Genetik tidak menentukan tingkah laku manusia tetapi ia membina satu kadar reaksi kita terhadap pengalaman yang kita peroleh daripada persekitaran kita melalui pembelajaran (topik akan datang kita akan bincang psikologi pembelajaran)

Gesell pula berkata, Perkembangan manusia mempunyai ciri-ciri yang fleksibel. Perkembangan ini masih lagi mengikut apa yang ada dalam blue print kita iaitu baka, tetapi persekitaran memainkan peranan yang penting

Kesimpulannya, persekitaran memberi kesan kpd perkembangan dengan menyediakan stimulasi dan peluang kepada manusia untuk berkembang. Manakal genetik yang menentukan kadar respon atau reaksi terhadap persekitaran...



Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

abu_luqman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2853
Posting: 121
Dari: Kajang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-04 15:32


,

Wah bagus ya ada sahabat yang sudi berkongsi ilmu mengenai tingkah laku manusia ni. Semoga memberi manfaat kepada ramai ahli untuk mengenal diri dan manusia lain.

Nak betulkan Prof_muslim kata .... sebenarnya Kaunseling adalah sebahagian daripada ilmu psikologi. Dalam psikologi, banyak sangat cabang-cabangnya. Boleh kot kalau Putra_ajmal terangkan lebih lanjut.

Salah satu sifat ilmu ini ia akan bertambah jika kita sentiasa mengulang atau mengajarkan kepada orang lain. InsyaAllah sama samalah kita berkongsi ilmu pengetahuan.



Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_luqmanProfil   Hantar PM kepada abu_luqman   Pergi ke abu_luqman's Website   Quote dan BalasQuote

ProfTakBersalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6916
Posting: 120
Dari: Putra University of Japan

japan  


posticon Posting pada: 01-03-04 18:10


dr mane putra belajaq ilmu ni...dari dr. maarof ker..

-----------------
ISLAM ITU SUCI.....TIADA AGAMA YANG SESUCI ISLAM....TEGAKKAN KESUCIANNYA....SUPAYA TIDAK DIPERKOTAK-KATIKKAN OLEH AGAMA LAIN.....
HIDUP ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For ProfTakBersalahProfil   Hantar PM kepada ProfTakBersalah   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 22:15



mungkin saya dah terlambat... nak tanya sikit, kelas sudah bermula ke belum? agak menarik kelas. saya memang dah lama cari tok guru untuk mengajar saya semua ni, untuk memudahkan pergaulan saya dengan orang ramai.


Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1189 saat. Lajunya....