Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kuku Panjang


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kuku Panjang

Please Mendaftar To Post


Oleh Kuku Panjang

muslim_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 997
Posting: 128
Dari: Tanah Merah, Kelantan Darul Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-01-04 19:35


Kuku Panjang

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan hendak anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

And additional info, kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

Wallahu'alam bissawab.


-----------------
(Semulia-mulia manusia, adalah manusia yang merendah diri di kala dia berkedudukan tinggi, dan bersikap adil ketika berkuasa)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_84Profil   Hantar PM kepada muslim_84   Pergi ke muslim_84's Website   Quote dan BalasQuote

AyuHumaira
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1342
Posting: 294
Dari: IIUM, Garden of Knowledge & Virtue.

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 21:03




ooo...mcmtu ke... semalam..ehh tadi je, dalam kuliah ana, ada seorang perempuan dok kat tepi ana, kuku die..masyaAllah...doh le panjang, pastu warna pulak tu...warna pulak mcm ape ntah... tergezut ana tgk...

dia terperasan ana tgk kuku dia, perlahan2 dia sembunyikan...

ana ngan sahabat ana saling cuit mencuit...tak tau mcmne nak tegur...

bleh bg tips?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AyuHumairaProfil   Hantar PM kepada AyuHumaira   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-01-04 21:15


buat aperlah nak simpan kuku panjang panjang macam tu...

nanti semua kekotoran tersimpan pada kuku yang panjang tu, memudaratkan kesihatan kita.

tak kan kita nak digelar penternak babi yang berjaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-01-04 22:09


saya paling tak suka kuku panjang pantang mesti nak di buang bukan apa buruklah kuku panjang nie nak-nak yang perempuan tue siapa colour lagi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

nabsyaz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6070
Posting: 98
Dari: Bandar baru bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-01-04 23:31


ooo...x nak buat lagi lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabsyazProfil   Hantar PM kepada nabsyaz   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-01-04 09:03


Assalammualaikum
menurut Ustaz Hassan Din Al Hafiz (Pegawai Agama Istana Negra) dalam kuliahnya menyatakan syaitan berlari diantara kulit dan kuku yang panjang tersebut(mean dibawah kuku yang panjang tersebut).
Olerh itu potionglah kuku pada setiap hari jumaat mengikut sunnah.
Mula dengan jari telunjuk tangan kanan.
jari hantu tangan kanan
jari manis tangan kanan
jari kelingking tangan kanan
jari kelingking tangan kiri
jari manis tangan kiri
jari hantu tangan kiri
jari telunjuk tangan kiri
ibu jari tangan kiri dan
akhir sekali ibu jari tangan kanan.

selamat mengamalkannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

insannulkamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4978
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-01-04 16:32



la betul ke...berkuku panjang haramnyer...lagipun ana memang tk suka berkuku pjg rimaslah...
kan ke elk berkuku pendek..nampak cantik jer kemas jer...tak adalah org geli ...betul tak...
terima kasih kpd orang yang beri info nie...
ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insannulkamilProfil   Hantar PM kepada insannulkamil   Quote dan BalasQuote

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-01-04 18:33


dulu ana pun ada jugak simpan kuku ni.... kat jari kelingking..... sekarang dah insaf dah...

-----------------
~MEMBANGUN MENURUT ISLAM~

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

pokjak
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1547
Posting: 383
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 28-01-04 21:34




ape la nak simpan kuku panjang2......buang masa je ok.....

lagipun banyak keburukan daripada kebaikkan simpan kuku panjang....

wassalam...

-----------------
assalamualaikum.....ingat org di sini......FITRAH SEMULA JADI MANUSIA LELAKI SUKAKAN WANITA...lelaki yang baik untuk wanita yang baik, wanita yang baik untuk lelaki yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pokjakProfil   Hantar PM kepada pokjak   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-04 12:00




kalau ayuhumaira kata kawan dia duduk sebelah, bila orang pandang, dia rasa malu..

situasi su pulak, bila su pandang, dia kata balik, kenapa? tak pernah tengok orang pakai pewarna kuku ke? su cuma senyum aje.. malas nak layan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-01-04 18:18



ERMM........ kuku panjang ye....
kalau ana dulu memang ana nie stail Hard Rock skit.. dah biasa dah berkuku panjang...... (Dulu la.. sekarang dah insaf dah.)
tak baik kuku panjang nie.... bila nak lepas makan jer sisa makanan lekat dicelah² kuku..... dan kalau selepas buang najis pun peratus kuman melekat tu adalah sebanyak 120.87% haa....... tinggi tu....
bayangkanlah kuman @ bacteria kat kuku tu banyak mcm mana.......
EEiiiiiiiii........ (syukur kpd Allah kerana telah temukan dgn jln yg Lurus)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-01-04 00:41


Gelilah bila tengok orang simpan kuku panjang. perkataan pertama yg terbit dalam kepala ialah.. 'pengotornya dia'. jadi tak usahlah simpan kuku panjang2. bukannya cantik pun. jadik cam kuku antu tu ada la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 30-01-04 02:51




ishh...ana x berkenan betui bila tgk kuku di jari dh panjang..
lagipun bukn susah pun kan nak potong kuku.. bukannya nak kene pegi Kedai Potong Kuku..eheh.

-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

ahsanisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6382
Posting: 84
Dari: bandar ikan patin

Pahang  


posticon Posting pada: 02-02-04 15:29



kuku panjang..... ? kalau orang melayulah kan ,nak makan nasi mesti guna tangan ,kalau kuku panjang ni, eeeeeeiii... tak rasa geli ker ? lebih2 lagi kalau yg hitam2 tu macam mana nak makan ye ? oleh tu ,tak de benefit langsunglah kalau 'berkuku panjang' ni,bukanya lawa pun buruk ade ler .

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahsanisyaProfil   Hantar PM kepada ahsanisya   Quote dan BalasQuote

budak_KIK
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4755
Posting: 5
Dari: di bawah bayu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 15:47


assalamualaikum.....
betul ni kuku panjang tu tak leh???
alamak... ana baru tau lah.... apasal tak begi tau awal2..... apa2 pun terima kasih lah....
peace


Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_KIKProfil   Hantar PM kepada budak_KIK   Quote dan BalasQuote

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-02-04 14:41


Quote:

On 2004-01-27 09:03, Saifuddin wrote:
Assalammualaikum
menurut Ustaz Hassan Din Al Hafiz (Pegawai Agama Istana Negra) dalam kuliahnya menyatakan syaitan berlari diantara kulit dan kuku yang panjang tersebut(mean dibawah kuku yang panjang tersebut).
Olerh itu potionglah kuku pada setiap hari jumaat mengikut sunnah.
Mula dengan jari telunjuk tangan kanan.
jari hantu tangan kanan
jari manis tangan kanan
jari kelingking tangan kanan
jari kelingking tangan kiri
jari manis tangan kiri
jari hantu tangan kiri
jari telunjuk tangan kiri
ibu jari tangan kiri dan
akhir sekali ibu jari tangan kanan.

selamat mengamalkannya.




tu utk potong kuku jari tangan.... kalau nak potong kuku jari kaki macam mana pula.... sama jer ke?

-----------------
~MEMBANGUN MENURUT ISLAM~

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_najah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9199
Posting: 182
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-07-04 23:45




aa pada sesape yang suker simpan kuku panjang tuh..bawak2lah potong kuku...jgn biarkan kuku panjang macam kuku harimau....kalau berwudhuk air wudhuk takkan lantas.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_najahProfil   Hantar PM kepada ummu_najah   Pergi ke ummu_najah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10384 saat. Lajunya....