Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap awal tahun Allah SWT menghadiahkan 8760 hadiah amat berharga untuk setahun. Bagaimana anda menggunakan 8760 jam itulah yang menentukan kemajuan atau kemunduran hidup
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 19 jam, 50 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Rambut Wanita


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Rambut Wanita

Please Mendaftar To Post


Oleh Rambut Wanita

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 20-01-04 14:29


Sedang dunia kini dilandai kebingungan akibat penindasan fizikal mahupun mental, kini ummat Islam berhadapan lagi dengan perkara yang bukanlah baru.

Sedang dunia Islam juga tertumpu kepada isu di Perancis mengenai hijab, ada yang cuba mengikuti jejak-jejak laknat itu mestipun mengaku beriman kepada yang hak. Saya percaya di ramai yang mengutuk tindakan negara sekular eropah itu, meskipun berbeza fikrah dan ideologi politik masing-masing.

Agak sebak hati ini, apabila ada yang mengatakan bahwa rambut wanita itu bukan sebahagian daripada aurat. Maka dengan itu tidak perlulah ia ditutup. kalu nak tutup pun mungkin sebagai fesyen. Pernyataan ini sudah tentu melonjakkan keinginan Perancis untuk menguatkuasakan peraturan itu walaupun mendapat tekanan daripada negara-negara Islam termasuklah Malaysia.

Saya nak minta pandang saudara-saudari mengenai perkara ini.




Bookmark and Share

    


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 14:39


terbaca isu ni kat muka depan majalah Al-Islam... "Rambut Wanita bukan Aurat"... tak sempat nak belek isinya kat dlm... sempat jenguk kejap aje kat kedai... malas nak beli...

p/s: malas nak layan astora tu... tapi nak tahu gak apa yg terkandung dlm tu... sbb bila ada org bertanya nanti, bolehlah jwb... ada sapa2 ke yg dah baca???

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 20-01-04 14:49


Saya nampak masa kat kedai tadi. Tak sempat baca tapi dah agak apa isinya. Kira nak beli juga, tapi tak der duit. Kalau ada duit pun, mungkin tak beli juga, nanti Astora jabat kata, kita sokong di pula. Tak payah beli nanti kaya Astora Jabat dengan idea-idea selewang dia tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 15:21


Astaghfirullah.. pandai2 aje mengubah hukum yang telah allah tetapkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 15:31


"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya."

An-Nur: 31



-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

PrePAID
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3876
Posting: 130
Dari: Bukit Beruntung, Rawang

Kedah  


posticon Posting pada: 20-01-04 15:44


Mmmm apa yang kita nak hairankan.. Itulah jika kita sebagai pengundi masih mengundi lagi mereka2 yg berkata kami beriman kepada Allah ttp utk melaksanakan segala hukum yg telah Allah tetapkan menjadikan perkauman sebagai alasan....

Hukum Allah tak akan tertegak selagi kita masih lalai dan leka dengan kemewahan ini tanpa memikirkan anak2 bangsa kita yang akan datang.. Untuk itu kepada yg dah layak mengundi eloklah mengundi krn tangan kita yg mampu membetulkan kembali keadaan kucar-kacir ini dengan undian kita

Wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PrePAIDProfil   Hantar PM kepada PrePAID   Pergi ke PrePAID's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-04 09:11


DI sini, sukalah saya mengemukakan sedikit komen mengenai kenyataan Syeikhul Azhar berkenaan isu BERTUDUNG di PERANCIS baru-baru ini...

Pertama : Syaikhul Azhar sekarang tidak lagi sama statusnya spt Syaikhul Azhar zaman dulu-dulu, spt era alMaraghi, Syaltoot, dll. Jawatan Syaikhul Azhar masa dulu berdasarkan rank and file dan juga status universiti tertua dunia itu juga tidak sama berbanding sekarang.

Kedua : kenyatan Syaikhul Azhar itu menepati Fiqh Hanafi yg menjadi madzhab resmi Darul Ifta' alMisriyah (lembaga fatwa Mesir). Berdasarkan Fiqh Hanafi: syari'at Islam hanya meliputi Darul Islam sahaja dan tidak boleh dikuatkuasakan ke atas umat Islam yg menjadi warga Darul Harbi.

Realiti Politik Dunia juga sudah berubah bila Eropah dan Barat menggubal dasar Perundangan antarabangsa termasuk PBB yg memberi hak penuh bagi negara berdaulat melaksanakan undang2 yg difikirkan sesuai utk negara mereka.

Jadi statement ringkas Syaikhul Azhar itu kena dan tepat dgn Fiqh Hanafi dan realiti politik dunia yg memihak kepada blok Eropah dan Barat.



Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 10:51




begitulah kalau yg haram jadi halal.....
yang halal jd haram....

kalo buat benda yg baik2 ditegah..kalo buat benda yg tak baik digalakkan.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_sina1980
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6159
Posting: 42
Dari: pusat bandaraya kuala lumpur

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 11:55


tapi yang ana kesalkan ialah,ada juga pompuan ni bertudung,tapi dedah sana dedah sini...

kadang2 ana terpk gak,adakah solat diorang ni(yg tak menutup aurat)diterima...mana taknya,Allah Taala dan kata,sembahyang ni dapat mencegah maksiat dan kemungkaran..ermm,salah satu kemungkaran ialah tak menutup aurat...

ehhh,betul ke nih..kalau salah tolong perbetulkan erk wahai teman2...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_sina1980Profil   Hantar PM kepada ibnu_sina1980   Pergi ke ibnu_sina1980's Website   Quote dan BalasQuote

ratusyuhadah_achik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5710
Posting: 36
Dari: uum.kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-01-04 12:56


....
Ana cuma baca kulit depan majalah al-islam 2 jee...biasalah artikel Astrojabat 2 memang tak leh diterima pakai...kan kita dah tahu hukum menutup aurat...rambut perempuan 2 aurat...
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya."

An-Nur: 31

abis 2 takkan lee kita nak langgar laranga Allah...yg haram dihalalkan...yang halal diharamkan...sama2lah renungkan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyuhadah_achikProfil   Hantar PM kepada ratusyuhadah_achik   Quote dan BalasQuote

Fatimah_azZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 63
Posting: 87
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 15:45




seeloknye tak payahla beli lagi majalah Al-Islam tu.....
MUNGKIN TUHAN HANTAR ORG MCM TU KAT DUNIA NI UTK MENGUJI UMAT ISLAM.....BUKANKAH SETIAP YG BERLAKU ITU ADA HIKMAH TERSEMBUNYI..dan alhamdulillah respon antum semua menunjukkan kita semua tak mudah terpesong dgn org yg ingin mencemarkan kesucian Islam...
moga2 org mcm tu cepat dihapuskan...org mcm ni kalau dibiarkan boleh jadi kucar-kacir negara...

wallahu'alam!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fatimah_azZahraProfil   Hantar PM kepada Fatimah_azZahra   Quote dan BalasQuote

ummuhabibah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2064
Posting: 45

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-01-04 16:01


TAK PAYAHLAH SIBUK2 BACA MAJALAH AL-ISLAM NAK TAHU HALAL HARAM PASAL AURAT,BACA AL-QURAN TERUS JER...DAPAT PAHALA PULAK TU.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuhabibahProfil   Hantar PM kepada ummuhabibah   Pergi ke ummuhabibah's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 23:40




ana sokong sangat kata2 ummuhabibah..
Quran pun tak abis baca lagi...tak yah la buang duit beli majalah2 yg blum tentu benar hukum hakamnya... ..
ana nasihatkan kpd sahabat2 dan diri ana juga...marilah sama2 kita membaca Al-Quran beserta terjemahannya kerana bila tiba masa Al-Quran sudah ditarik balik, kita akan menyesal tak sudah... wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 21-01-04 23:46


betul tu....
sokong apa yang achik_solehah katakan...

marilah kita memperbanyakkan bacaan Al-Quran beserta terjemahannya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

IbnuKhaldun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6277
Posting: 41
Dari: damansara

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 12:41


cuba kita renung sikit hadis nieRambut

"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." Riwayat Bukhari dan Muslim.

jadi kesimpulanya rambut itu adalah aurat bagi wanita dan wajib menutupnya bagi seseorang yang bergelar wanita.


Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuKhaldunProfil   Hantar PM kepada IbnuKhaldun   Quote dan BalasQuote

IbnuKhaldun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6277
Posting: 41
Dari: damansara

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 12:45


Cuba kita renung sikit hadis tentang Rambut nie

"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." Riwayat Bukhari dan Muslim.

jadi kesimpulanya rambut adalah aurat bagi seseorang yang bergelar wanita.




Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuKhaldunProfil   Hantar PM kepada IbnuKhaldun   Quote dan BalasQuote

muniqamar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6395
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 22-01-04 23:56




Sebagaimana yg kita tahu, rambut tue aurat seorang wanita. Selain tu, kalau kita berambut panjang,kena juga pastikan tidak nampak sanggulnya bila dah bertudung.....
Sekarang nie dah ramai remaja perempuan yang bertung jarang dan tidak memakai anak tudung. Sama je seperti tak pakai tudung.....Kebanyakan rakan saya semasa menuntut berfesyen macam tue...Saya dah pernah cakap tapi tak dihiraukan...So, bergantung lah pada diri seseorang tu untuk menilainya sendiri....dah tak larat nak nasihatkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muniqamarProfil   Hantar PM kepada muniqamar   Quote dan BalasQuote

muniqamar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6395
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-01-04 00:01




Tambahan....

Kalau kita tengok, ramai wanita Islam yang pergi ke salon/kedai gunting rambut Cina. Sebenarnya HARAM potong rambut di situ.Tapi bila potong rambut di kedai Melayu pula, masalah lainnya pula salon Melayu ni turut menerima pelanggan lelaki...Tak ke haru...?Sepatutnya tak boleh lah macam tu...Jawabnya, potong sendiri lah....

(Mangsa kedai gunting rambut Melayu yang menerima pelanggan lelaki)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muniqamarProfil   Hantar PM kepada muniqamar   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-01-04 00:26


Hukum yg dah jelas nak dikaburkan. yg kabur.. nak digelapkan lagi.
dah jelas rambut adalah aurat bg wanita.. ada pulak yg gatal2 nak reka hukum lain yg nyata tercicir lantas terjunam dr landasan syariat. itulah akibatnya samar dalam terang.
mengaku islam tapi nak amik islam sekerat2.solat tapi tak x nak pakai tudung.betul ke tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-01-04 22:25


akak sempat baca kat kedai tadi...
sbb nak tgk sejauh mana penyelewengan artikel tersebut...
artikel tersebut ditulis zainuddin apa ntah (tak ingat nama)...
dia kata aurat hanya merangkumi 2 kemaluan shj...
itu aje yg wajib ditutup...
Astaghfirullahal'azim...
memang betul2 sesat ni...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

budak_kembar
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6171
Posting: 14

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-01-04 23:18




sempat gak baca al islam tu....
dlm tu ada sorang syeikh mesir mn tah, lupa plak nm dia,dr al-azhar...
dia kuarkan fatwa...
menutup aurat adalah haram kpd p'puan islam terutramanya slps p'tiwa 11 sept...
katanya, tutup aurat ni adalah utk m'hindari fitnah n gangguan (lbh kurang camtulah)...
tp lps 11 sept, org islam ditindas n p'puan islam yg pakai tudung t'utamanya di amerika n ngra x islam ditindas n dicop yg bkn2 olh non-muslim hanya krmn mrk pakai tudung...
tp p'puan yg x pakai tudung takde plak dikacau...
so dia fikir ikut logik akal dia yg konon2nya wara' n siqah tu kot bila dia kata dah takdelah purpose pakai tudung tu, utk m'lakkan fitnah, bila p'puan islam still dikacau n ditindas hanya krn diaorg pakai tudung...krn purpose asal pakai tdg slh satunya utk m'elakkan fitnah tp bila dlm keadaan pakai tudung tu blh timbulkan fitnah, benda tu akan m'jadi haram......
ntahlah, manusia.kdg2 mrk akan b'lumba2 m'gatakan sesuatu hnya nk ikut org n nk glamour even kdg2 benda tu sampai blh memesongkan akidah...
tp kdg2 bahaya gak bg sapa2 yg hanya baca n then nilai reason dia tu ikut logik sbb kalau baca dia pnya statement mmg blh confusekan org...
coz kwn saya yg baca pun blh ckp btl gak n blh tnya btl ke tak....
so, harap nti ada org yg blh explainkan balik benda yg sbnarnya sbb ia blh buat ramai yg terpesong....
bkn nk kata diri ni dah sempurna sgt tp alhamdullillah dgn ilmu yg sedikit di dada, saya still blh b'fikir lg utk menilai kebenarannya...

wALLAHu'alam!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_kembarProfil   Hantar PM kepada budak_kembar   Pergi ke budak_kembar's Website   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 09:38



kat sini ana juga menyatakan perasaan kesal terhadap statement yang mengatakan rambut wanita itu bukan aurat...ntah dari mana orang gile tu dapat hukum...dan ana cuma bimbang kepada sesape yang tak berapa kukuh pegangan agamanye akan terpengaruh dengan statement terbabit...
di sini ana menyeru kepada semua..sesungguhnya ketahuila sekarang ni dunia akhir zaman ..banyak dugaan dan fitnah berlaku sana-sini...hope kita dpt sama-sama bersabar dan cuba berusaha menegakkan dan mempertahan iman dalam diri agar tidak terpesong..

"sesiapa yang menolong agama Allah.Allah akan menolongnye pada masa dia susah..."

wallahualam...sekian wassalamz


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

zuraida
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2100
Posting: 13
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 24-01-04 11:43


siapa tak kenal Astora Jabat...Walaupun kita berada di negara yang mengenakan hukuman pancung jika wanita berhijab kita harus pertahankan hukum Islam...itu namanya JIHAD!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuraidaProfil   Hantar PM kepada zuraida   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 14:19


ya Allah...ape nk jadi dgn dunia skarang nih?ish..kene pakat ramai2 nih.jgn beli dah al-islam sampai die tuakr editor baru dan tukar segala puak2 dan kroni2 yg sesat tuh.

jom kawan2..boikot diorang!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

dik_ee
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6734
Posting: 4
Dari: kampung melati

Selangor  


posticon Posting pada: 25-01-04 00:22


heran juga... tak nampak pun dalam surah an nur tu die sebut pasal rambut...

persoalannya sekarang.. kalau perempuan botak.. adakah perlu mereka memakai tudung?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dik_eeProfil   Hantar PM kepada dik_ee   Quote dan BalasQuote

SitiSabarini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5664
Posting: 69
Dari: kuala krai, kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-04 20:38


satu lagi yang dah jadi perangai sesetengah perempuan ni.... pakai tudung tapi ikut masa plak... cam tak tahu ape sbb dia pakai tudung sebenarnya.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For SitiSabariniProfil   Hantar PM kepada SitiSabarini   Pergi ke SitiSabarini's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-04 20:43


Quote:

On 2004-01-23 22:25, Engku_Salina wrote:

dia kata aurat hanya merangkumi 2 kemaluan shj...
itu aje yg wajib ditutup...
Astaghfirullahal'azim...
memang betul2 sesat ni...




samala macam kata2 sisters in Islam, bahawa aurat yang dimaksudkan adalah kemaluan sahaja...
pastu kata mereka lagi tak wajib memakai tudung kerana ayat melabuhkan tudung ke paras dada tu tak membawa maksud menutup dr atas, yang dimaksudkan hanyalah menutup bahagian dada.
sebab itulah gol. Sisters ini Islam ni pakai selendang tutup dada tapi tak bertudung. alasannya ayat ni turun pada org arab yang sellau pakai baju ketat di dada..

tulah jadi masalah bila buat hukum ikut logik akal dia aje...

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 26-01-04 18:46


Quote:

On 2004-01-23 22:25, Engku_Salina wrote:
akak sempat baca kat kedai tadi...
sbb nak tgk sejauh mana penyelewengan artikel tersebut...
artikel tersebut ditulis zainuddin apa ntah (tak ingat nama)...
dia kata aurat hanya merangkumi 2 kemaluan shj...
itu aje yg wajib ditutup...
Astaghfirullahal'azim...
memang betul2 sesat ni...



-----------------
Belajar Diploma Kemahiran Malaysia (Hanya perlukan Kdt BM, SPM
http://sidinbasaran.bravehost.com/dkm.html



Wah kalau macam ni, jimatlah duit kita. tak payah susah-susah beli baju yang labuh-labuh. Kalau macam tu gak tak payahla RTM, TV3, NTV7 dan apa-apa tv lain lagilah nak potong-potong adegan tu kat tv sebab ia bukan aurat.

Saya tak tau kenapa tulisan-tulisan macam ni tak disekat. Saya masih ingat satu buku yang mengatakan Nabi SAW adalah penganut Kristian sebelum baginda dilantik menjadi nabi. Dan juga bagaimana NST satu ketika dahulu mengeluarkan ilustrasi yang mengambarkan bagaimana nabi saw diangkat ke langit sewaktu peristiwa Israq Mikraj. Peristiwa itu mendapat perhatian semua pihak termasuk kerajaan. Buku tersebut diharamkan, manakala NST dalam peristiwa berasingan telah menarik ilustrasi tersebut dan memohon maaf. Sekiranya ini yang berlaku terhadap junjungan kita Nabi SAW, kenapa kita tidak boleh menyekat tulisan-tulisan haram yang menghina hukum Allah SWT.

Saya berharap kepimpinan Pak Lah yang berasal dari keturunan ulama tidak berdiam diri dalam perkara ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

budakbarubelajar
Warga Rasmi
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6396
Posting: 16

Melaka  


posticon Posting pada: 28-01-04 00:46


assalamualaikum......sume owang tau rambut tu aurat bg pompuan....masa sy kecik2 lagi sy da tau...nak kate sebab jahil tak mgkn sbb dr kecik kite da tau rambut tu aurat bg wanita ok? so masalah yg sebenarnya skang ni diri kita sendiri...bkn slh sesiapa termasuk kerajaan....klu ade pendapat baru kate rambut bkn aurat...jgn ambil peduli la...buat ape nak kecoh bnda yg tak betul..nnti lagi la mereka suke sbb kite respon..lagi la mereka mencari2 alasan utk menegakkan pendapat mereka....bkn kite tak pyh nak lwn,lwn la dgn ilmu...dgn ilmu islam akan jd kuat...so belajar la rajin2...bila da keja plak keja dgn ikhlas bkn sbb nak gaji je..bila berpolitik jgn bermusuh sesama islam....jgn semata2 kerana hendakkan pengaruh....islam takkan jd kuat jika kita dlm kelompok malaysia ni pun berpolitik sambil mengumpul musuh dan dosa....sy bkn pro pada sesiapa tapi sy kesal jk di dlm komuniti ukhwah ni diresapi unsur politik..sy mahu islam bersatu...amin...tetapi perbncngn tentang isu2 mcm ni mmg amat berguna....sy sokong penuh...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbarubelajarProfil   Hantar PM kepada budakbarubelajar   Quote dan BalasQuote

shiFa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 107
Posting: 113
Dari: PASIR RIS - SINGAPORE

singapore   avatar


posticon Posting pada: 08-02-04 22:26


siapa sey astora?
kat malaysia nie banyak sangat arh majalah...

-----------------
aKu TiDak GenTar aKaN MaTi, TeTaPi aKu BimBangKan NasiBku SeSuDaH Mati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shiFaProfil   Hantar PM kepada shiFa   Quote dan BalasQuote

muiz
Warga Rasmi
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8297
Posting: 5
Dari: min aina ila aina

Pahang  


posticon Posting pada: 19-06-04 13:13


saya dah baca al-Islam. Pasal aurat ni persoalan lama. Tentang persoalan Astora tu, dah pun dijawab oleh Ulama' kita (Dr Fauzi Deraman - Pensyarah Akademi Peng. Islam UM) dan Dr Mashitah Ibrahim. Tentang azab kubur pun dah dijawab oleh Prof Madya Dr Abd Hayei Abd Syukur (Bekas Pensyarah Akademi Peng. Islam UM). Semua kenyataan dan jawapan ulama' ni kawan2 bleh beli dan baca majalah I. Tentang Astora ni plak, saya tertarik dgn kenyataan Dr Asri Zanul Abidin (USM) yg mengatakan bahawa Astora ni ketinggalan zaman. Isu2 yg dibawa dah basi dan cuba lari dari apa yg telah di sepakati oleh ulama' MU'TABAR. So, nilai2 dan banding2 kanlah antara ketetapan dan pandangan ulama' muktabar atau Astora yg kita nak ambil. Terpulang pd pandangan masing2. Ok. Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For muizProfil   Hantar PM kepada muiz   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-04 09:04


geram betoi laa dgn astora jabat tuhhh... hishhh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-06-04 20:04




memang geram betul...

-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-06-04 20:39




AstaghfirullahalAzim...betul2 ajaran sesat...




-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

ziera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3307
Posting: 100
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-07-04 21:10


Quote:
YANG WAJIB ADALAH WAJIB..USAHLAH DIPERTIKAIKAN...



Bookmark and Share

    


  Member Information For zieraProfil   Hantar PM kepada ziera   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-07-04 10:15



rambut adalah anugerah ALLAH...dalam kitab AL-QURAN ader menyebut bahwa rambut wanita adalah aurat..sesiapa yg tidak menutupi nya awalaupun sehelai adalah dikira berdosa!!wahai wanita..rambut kita dalah haram di tunjuk kpd lelaki ajnabi.....maka...tutuplah auaratmu sebelum auratmu ditutup dengan kain putih yg di kenali kain kapan!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

Rifaa
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10266
Posting: 3
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-07-04 14:06


Saya sokong 200% pendapat tu....memang lah rambut ni aurat bagi kita suma.........bawak2 taubat la wahai muslimin dan muslimat kat luar sana.........dunia dah tua ni....tunggu masa nk roboh je ni......mekasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RifaaProfil   Hantar PM kepada Rifaa   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 19-09-06 15:20


Pada 24-07-04 14:06 , Rifaa posting:

!!! QUOTE !!!

Saya sokong 200% pendapat tu....memang lah rambut ni aurat bagi kita semua.........bawak2 taubat lah wahai muslimin dan muslimat kat luar sana.........dunia dah tua ni....tunggu masa nak roboh saja ni......terima kasih...


SOKONG :-P :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 19-09-06 15:32


bukan setakap rambut..aurat & bentuk tubuh sekali lah nak kena tutup..semua itu fardhu...sama macam solat ,zakat & etc...Menutup aurat kamu hak Allah , bukannya hak asasi manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 19-09-06 15:42


Sebulat suara mufti malaysia mengatakan En. Astora itu sesat..jangan dok layan.. sekarang dia dah bawa Kasim Ahmad sekali masuk dalam Al-Islam..dulu ana selalu beli Al-Islam,sekarang tak lagi..banyak merapu..jelas penulisan dan fahaman mereka tu boleh dilabel sebagai anti -hadist..dalam Al-Islam mereka sengaja mencari masalah dengan hanya membincangkan isu-isu khilafiah sepeti doa qunut,wudhuk,aurat,talqin & etc..daripada perkara2 yang telah ditetapkan oleh jumhur ulama & isu-isu yang lebih berat seperti murtad....mereka cuba alihkan perhatian kita...mereka cuba alihkan perhatian masyarakat dengan edeologi professianalisme..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 16:50


saya sokong cadangan anta (IbnuKhaldun)..
rambut merupakan aurat..
hukum yang telah di tetapkan Allah tidak boleh kita ubah2..
ia telah akan kekal hingga akhir zaman..itu janji Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 17:09


yang saya pelik sangat ni, Kenapa astora tu jakim tak ambil tau pula? sebab dia org kerajaan ke?

astora jabat bukan asik duduk buat cubaan untuk sesatkan org ke?
kee...kena tunggu 5, 6o org sesat dulu, baru boleh tangkap astora jabat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_girl
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27012
Posting: 53
Dari: depan pc

italy  


posticon Posting pada: 10-12-06 10:07


memang betul tu!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_girlProfil   Hantar PM kepada muslimah_girl   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 14:41


memang kita dah tahu astora jabat memang sesat...
masalahnya kalau dia seorang yang sesat okla juga....
dahlah dia sesat...pas tu menyesatkan org lain lagi....


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

aini_kkpp
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30092
Posting: 23
Dari: pahang

blank  


posticon Posting pada: 31-05-07 09:48


alhamdulillah..baguslah lah portal ni..baru saya tau masih ada yang ramai menegakkan kebenaran..isu tudung menjadi polimek yang terbesar di tempat saya belajr sekarang di utara tanah air kita..sampaikan yang pakai tudung dikatakan dunia dah terbalik..isu amat sensitif di sini..aduh!!! sakitnye hati..Kenapa umat islam jadi macam ni....kononnya profesional..budaya koprat..entahlah saya tak tau nak kata apa semoga rakan-rakan dapat membantu saya..saya nakkan perubahan yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For aini_kkppProfil   Hantar PM kepada aini_kkpp   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-07 13:34


mufti sendiri dah kata astora tu sesat tapi kenapa artikel2 dia still keluar kat majalah lagi..?kenapa tak haramkan juga...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 23:15


macam-macam manusia zaman sekarang ni.. kuarkan hukum yang jelas2 bertentangan dengan hukum2 Allah...

ginila..senang-senang,jangan beli majalah al-islam 2.. name saja al-islam..isinye, sesat..!!

kuatkanlah iman kita.. insyaAllah kita takkan terpedaya dengan statement2 seperti itu lagi..doakan semoga astora jabat 2 diberi hidayah.... amiinn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 19:12


tak perlu dibaca apa-apa artikel Astora Jabat tu. Musuh islam dalam selimut :-|


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 19:22


Pada 16-06-07 19:12 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

tak perlu dibaca apa-apa artikel Astora Jabat tu. Musuh islam dalam selimut :-|



tak semestinya tak perlu untuk tidak baca,
rasanya lagi elok kalau kita baca, mudah-mudahan kita dapat tahu selok-belok pemutarbelitan yang dilakukan oleh si astaro jabat tu,
sebagai renungan,
lagi rajin buat bacaan tambahan bagi mematahkan hujah2 tersebut, Insya Allah dapat membantu orang2 lain yang terkeliru dek hujah2 palsu dan menyimpang jauh dari hukum Yang Maha Esa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 19:28


tak semestinya tak perlu untuk tidak baca,
rasanya lagi elok kalau kita baca, mudah-mudahan kita dapat tahu selok-belok pemutarbelitan yang dilakukan oleh si astaro jabat tu,
sebagai renungan,
lagi rajin buat bacaan tambahan bagi mematahkan hujah2 tersebut, Insya Allah dapat membantu orang2 lain yang terkeliru dek hujah2 palsu dan menyimpang jauh dari hukum Yang Maha Esa...


kalau baca memang sakit hati. tapi betullah kata walid tu.

syukran jazilan


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 23:54


islam only the way of life...berpandulah kepada al-quran dan sunnah RASULULLAH..islam tidak menghalalkan cara..yang haram tetap haram!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 11:12


ehem....
salam
ana pun dah malas nak tgor org yang xtkot azab Allah ni....
mereka tak ingat agaknya yang mati datang bila-bila....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.17735 saat. Lajunya....