Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang dihina semakin mulia. Yang menghina semakin terhina. Selalunya begitu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 9 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 19 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
sunan-faqih: 25 hari yang lalu


Cuti-Cuti Luar Malaysia
Topik: sapa pernah ke luar negara..??


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cuti-Cuti Luar Malaysia
    »» sapa pernah ke luar negara..??

Please Mendaftar To Post


Oleh sapa pernah ke luar negara..??

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 15-01-04 16:32



Ana pernah ke sebuah negara bukan Islam, tapi ana jumpa sebuah perkampungan Islam yang ana rasa tak pernah lihat kangsung khususnya di Malaysia... Ramahnya bukan main...kadang2 ana rasa malu dan ada rasa kekurangan dlm diri ana bila bergaul dengan mereka... majlis2 ilmu ziarah menziarahi, perpaduan yang kuat dan semangat tolong-menolong, membuatkan ana rasa seronok tinggal di sana...
Hebatnya ajaran Islam di sana...
Nak berkongsi dengan kawan2 yang pernah ke luar negara...

[ Posting ini telah di edit oleh: Nazri pada 2004-01-15 16:32 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 15-01-04 16:43




Pengalaman berada di luar negara memang menyeronokkan dan tak kurang juga ada yang menyedihkan.. untuk berkongsi pengalaman.. jika tak keberatan ahli2 komuniti yang pernah ke luar negara tu..namakan tempatnya...dan tahun sekali baru seronok...

pst.. apa2 pun ini hanya cadangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-01-04 17:52


banyaklah juga. tapi yang paling biasa singapore, thailand, indonesia. Saya suka ke padang tinggi, indonesia. Makanan dia sedap. Tambang nak ke sana pun murah, pergi balik baru RM90. Lepas tu banyak lagi yang jauh2, tapi jaranglah coz baject besar. Elok spend untuk main besi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

nasita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5760
Posting: 90
Dari: cay tee

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-04 20:54



saya tak pernah pegi lagi ke luar negara tapi ada impianla nak ke sana...tolong bg suggestion sikit negara mana yang best untuk dilawati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasitaProfil   Hantar PM kepada nasita   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-01-04 22:25




pernah jugak sekali...
pegi melakukan umrah..
Makkah dan madinah luar negara jugak,kan.. ?

ana pergi thn lepas...
tulah kali pertama ana pergi ke luar negara..
tambah2 lagi menjejakkan kaki di Tanah Suci Mekah..
Alhamdulillah ! atas rezeki yg diberikannya mengizinkan ana ke sana...
sblm tu,sempat jugak pijak bumi Dubai,UAE...just one day..

p/s:pengalaman yg paling manis..x bleh dilupakan..

-----------------
Jana pendapatan anda, hanya di hujung jari...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

aisyah_nurdiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 501
Posting: 43
Dari: Gombak, Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 15-01-04 23:22


Bulan lepas ana pergi France dgn family.. 2 minggu kat sana.. sebelum tu ana pergi korea.. seronokla.. dapat lihat keadaan kat sana...

-----------------
Keikhlasan datang dari hati yang suci....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_nurdiahProfil   Hantar PM kepada aisyah_nurdiah   Quote dan BalasQuote

dzu_alhannan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1858
Posting: 63
Dari: Bangi VALLEY

Johor  


posticon Posting pada: 16-01-04 01:28



salam Ikhlas Penuh Ukhuwwah

on october 2000 dulu pernah bersama delegasi pelajar ukm ke mesir melawat beberapa univ. spt al-azhar, univ. ain syams & univ. of cairo. satu perkara yang menarik di univ2 ni ialah student yang terlalu ramai. hingga mencecah seratus ribu orang dalam satu2 masa. sedangkan rate umum univ. di m'sia ni area 10 ke 15 ribu sahaja student dalam satu masa.

so, positive sidenya memang ramai rakyat yang berpeluang masuk univ. sbb saya dimaklumkan polisi kerajaan mesir memang menjaga kepentingan dan kebajikan bidang pendidikan. yuran pengajian murah, tak macam m'sia yang telah memperdagangkan bidang pendidikan.

mesir juga such a very historical country. rasanya every inch yang dijejaki semuanya mempunyai tinggalan peristiwa dan kesan2 sejarah silam. tak hairanlah kan sbb mesir memang well known antara lokasi tamadun terawal manusia. dari zaman firaun yang silih berganti beberapa dinasti, hingga zaman penaklukan rom dan akhirnya dibuka oleh pahlawan Islam Amru bin al-as.

kesan tinggalan sejarah yang paling menonjol ialah kesan dari zaman firaun dengan tinggalan piramid2,kuil2,patung2,mumia2 etc yang ada hampir di setiap bandar2 utama mesir iaitu meliputi dari Abu Simbel di selatan hingga ke Iskandariah di bahagian utara dan ke sinai di bahagian timur. boleh kata semua bandar2 tu berkembang di sepanjang laluan sungai nil yang amat payau rasa airnya (he he..dah rasa tertelan air sg nil dulu)

then, kesan tinggalan kerajaan rom yang banyak di iskandariah spt collosium (stadium rom), patung2 dan juga tiang2 bangunan yang tinggi2.

kesan tinggalan sejarah Islam banyak.... terdapat maqam para nabi dan rasul, maqam para sahabat, then masjid2 yang dibina oleh pemerintah kerajaan Islam. yang agak best dan menakjubkan juga ialah binaan benteng yang dibuat oleh salahudin al-ayyubi di kaherah, then benteng di iskandariah, toba etc, benteng2 ni masih teguh lagi..ala-ala tembok china gitu.

muzium kat mesir ni punyelah banyak..ada ham[ir 80 buah muzium kalu tak silap. kalu stakat datang sebulan dua je memang tak dan nak habih round la.

satu lagi yg best ialah makanan kat mesir. well kita dapat rasa selera org sana, makan to'miah (ala-ala sandwich), syawirma, nasi kusyairi, kebab ayam belanda, roti eisy dan juga kalu datang musim buah memang tak tahan dengan anggur dan delima kat sana yang manis2 belaka.

pendek kata, tak terceritalah secara pendek pengalaman kat sana. kalu cerita mesti panjang...bleh buat novel.he he..
nak tahu lebih detail bleh tanya para azhari dan azhariyah kita yang dah masak agaknya dengan mesir.

well...kalu nak dipendekkan kata, senang je..saya cuma nak menyokong je pepatah melayu..JAUH PERJALANAN LUAS PEMANDANGAN DAN PENGALAMAN... cuma nak tambah lagi satu phrase ..ABIH DUIT...he hee

p/s sesekali terasa rindu nak menyedut udara pasir dan meneguk payau sungai nil...
wallahu 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For dzu_alhannanProfil   Hantar PM kepada dzu_alhannan   Quote dan BalasQuote

IrSyA_IsYqI
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 437
Posting: 134
Dari: Batu Pahat & IIUM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 01:49



dulu, masa mak ana belajar di new zealand, ana pegi sana ngan keluarga....
rasa seronok sangat sebab dapat tengok bagaimana kebudayaan orang di sana....

penduduknya ramah, tak sombong, jenayah pun kurang, pemandangan...subhanallah, mempesonakan....
hijau, tenang mata memandang, airnya bersih, sejuk... dapat juga tengok geiser dan perkapungan orang Maori di Rotorua, sekurang-kurangnya tahu jugak sedikit sebanyak pasal geografi New Zealand yang unik ni...

terdapat orang Malaysia yang tinggal di sana dan mengusahakan sembelihan lembu dan kambing, kalau nak akikah atau korban, mak ana kata murah jika dibandingkan dengan Malaysia....

apapun seronok bila dapat round satu New Zealand, pulau utara dan selatan, ayah ana sewa van...
naik feri masa malam krismas....walaupun pegi waktu summer, tapi sejuk sangat....

pada ana, New Zealand pun satu tempat yang sangat menarik untuk dilawati....hihihi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrSyA_IsYqIProfil   Hantar PM kepada IrSyA_IsYqI   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 16-01-04 02:00


Ana penah pi ke Gold Caost,Australia...bset giler...ana pi movie world,sea world.....etc.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

mawaddahrahmah
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6493
Posting: 1
Dari: bumi sakura

blank  


posticon Posting pada: 16-01-04 06:49


assalamualaikum,
salam ukhuwah buat semua..
ana skrg di hokkaido jepun, sedang terhegeh2 nak abihkan degree kat sini..tahun 3 elec eng...
best jepun nih tapi belajar susah sgt2..doakan ana buleh grad 2005 ni ye ..
sini byk juga tempat best & cantik tapi kalau nak jalan2 sini kena sedia duit byk2 sbb taraf hidup sini mahal...3 kali ganda msia...
org islam kat sini ramai juga..dan jepun yg masuk islam pun makin ramai alhamdulillah..kebykan masuk islam atas dasar nak kawen tapi tak kurang juga ramai yg masuk islam sbb dapat hidayah...
semoga Allah kurniakan nur hidayah pada bumi sakura ni spy ramai lagi yg tertarik utk masuk islam..amin...
ana nak cerita kat sahabat2 sini...pengalaman hidup kat tempat bersalji..skrg salji tgh tebal sgt dan kerap juga turun akhir nih..purata ketinggian dlm semeter pun ade rasanye..semalam taufan salji teruk sgt2..tak berani kuar rumah..bunyi angin nye menakutkan mcm nak makan org!
suhu dlm -5 celcius ke bawah..sape2 nak rasa camne keadaan luar rumah kat sini leh try duduk dlm peti ais bhgn atas tu 5 mnt...heheh..tapi dlm rumah oklah...ade heater..saya duk lepak depan heater je manjang..
pengalaman kedua yg mmg tak akan jumpa kat mesia ialah gemba bumi...ana penah rasa sekali yg kuat punya...rumah goyang2 cam duk atas buaian rasanye...takut tapi seronok pun ade sbb first time kan..heheh..tapi alhamdulillah tempat ana nih kira ok lagi...yg teruknye 2 jam dr tempat ana..sampai umah &jalan retak pun ade,..tapi alhamdulillah takde kematian..sape2 yg ikut berita dunia maybe tahulah kot pasal gemba bumi besar kat hokkaido jepun tuu..tapi tak seteruk yg berlaku kat iran baru2 ni lah kot..
makanan halal sini susah juga..ana jrg makan luar..tapi ade lah jugak kedai yg jual daging &ayam halal yg diimport...ade jugak restoran 2 islam kat sini ..biasanya org india yg bukak restoran halal nih...ana kalau makan luar pun mkn sushi jelah..sedap sushi ni..peberet ana..hehe...sape yg tak biasa mungkin geli sbb mentah kan..tapi ana sejak kat mesia lagi dah biasa makan sushi...
alamak panjang lah pulak..
kalau nak tau ape2 lagi pasal jepun buleh la tanye ana tanpa segan silu ye...
mata aimashou(ilalliqa')
wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahrahmahProfil   Hantar PM kepada mawaddahrahmah   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-01-04 08:04



ana pernah pergi singapura (oversea jugakkan? )

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

nurnisri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4613
Posting: 48
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-01-04 08:23




ehehe..sama ler platipus..singapore gak..ehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnisriProfil   Hantar PM kepada nurnisri   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 16-01-04 08:53




Seronok dengar sahabat2 kita dapat peluang keluar negara..tak kira atas urusan apa pun.....kalau ada rezeki.. saya nak juga teringin nak kerja di luar negara..doakan saya ya.. mana tau rezeki!!..

Tapi yang paling membimbangkan saya ialah pasal makanan halal... memang diketahui agak susah nak dapat makanan halal...kena cari tempat yg betul2 halal... so kalau sesapa yang dah keluar negara tu.. kalau bolehlah kann.. nyatakan tempat makanan halal.. so senang nak cari!!

pst... seronoknya sape yang makan angin kat New Zealand tu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 09:46




Alhamdulillah, saye penah pergi China mase hujung taun 2002. kat sane, saya sekeluarga byk menghabiskan masa melawat dan menziarahi kawasan menarik kawasan sekitar Beijing.. Ya Allah, sejuknya suhu mase tu, kira2 0 Celcius dan ke bawah.. adela kadang2 cecah 7 celcius.. mase tu mmg tak risau pasal SARS pasal mase tu blum wujud lagi.. jadi dapatlah tgk Great Wall, forbidden city, malah saye terkejut bile tourist guide tu dapat citer pasal lagenda putri Hang Li Po, Hang Tuah, pasal Melaka tuh.. rupenye femes jugak melaka ni, sejarah tu ade tercatat kat sane..

tapi yang paling menarik skali bile dapat melihat kawasan Islam kat Beijing tuh.. daripada kira2 1bilion lebey penduduk kat china, hanya 9 juta lebey je org islam.. kire mmg golongan minoriti.. tapi, pemerintah die telah mendirikan pusat Islam, kawasan makanan islam, flat dan pengsapuri utk org islam, masjid2, byk terdapat kat beijing.. alhamdulillah saya juga dah merase sembahyang Jumaat kat masjid sane, mmg serupa mcm tokong masjidnya, tapi hakikatnya itulah masjid... eherm, khutbahnye dalam bahase arob, payahla jugak lsaya nak faham, tataulah muslimin kat sane faham ke tak..

Setiap kali makan tengahari, saye sekeluarga dibawa ke restoran halal.. rupenye ade banyak restoran halal kat beijing.., ingatkan ade 2-3 restoran aje.. saye sekeluarga telah difahamkan ade jugak jabatan islam utk pantau makanan islam semua halal kat sane, mcm negara kita juga..tapi anyway saye sekeluarga tak makan sebarangan, walaupun tulis je halal, tapi still kene berwaspada, kalo nak makan, boleh tanye dulu tauke restoran tu puas2.. .. Kalau nak tgk tempat die masak pon boleh, so kite puas hati.. tapi mostly saya makan seafood jerr..

InsyaAllah pengalaman yang dikurniakan Allah kpd saya ni dapat dikongsi same2.. hehe, tulis panjang lebar ni..xpelah, mane tau ada sehabat2 lain dalam komuniti ukhwah ni yang berhajat utk berziarah ke sana...


wassalamualaikum..

-----------------------------------------------------------

HIDUP INI BIARLAH SEIMBANG,
AGAMA DENGAN DUNIA,
IBADAT DENGAN AMALANNYA,
ILMU DENGAN AKHLAK,
JASMANI DENGAN ROHANI,
DAN AKAL DENGAN HATI...





Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 16-01-04 15:29



Masa hujung tahun 2000, saya pegi ke USA untuk melawat akak saya yang studi kat sana. Sebulan kat sana, tapi tak banyak tempat pegi. Akak belajar kat Michigan Tech U, tapi masa saya pegi cuti krismas, sebulan. So kitorang pergi Ann Arbor, Houghton ngan Hancock. Semuanya bandar senior citizen. Seronok memang tak terkata. Masa kat Ann Arbor, akak ajak buat volunteery service. Seronok tolong orang2 tua kat sana, peramah. Tak sangka kat negara maju macam tu pun masih ada anak-anak tinggalkan mak bapa.

Masa kat sana dapat jugak pegi naik boat kat Tasik Michigan. Luas sangat tasiknya. Abang ipar ajak berenang kat tasik tu, tapi kaki baru sentuh air dah tarik balik. Mana taknya, masa winter. Suhu dengan 8 degrees. Tapi dia selamba je berenang.

Paling seronok masa tu bila kat Houghton, suhu below 0. Dapat pegi skiing ngan snowboarding.

Orang kata AMericans is bad, tapi saya rasa tak. Yang teruk pihak atasan mereka bukan rakyatnya.( At least bukan semua )

Then on 2001, after PMR, abang bawa saya pegi tour Europe, pegi Venice, Paris, Rome ngan Milan.

Masa kat Europe tu, banyak tempat yang menarik saya pegi especially kat Rome. Bangunan2 yang ada sangat menarik dan cantik. Masa kat Venice dapat merasa naik gondola kat Sungai Venice. Kat Milan pulak saya lebih banyak bershopping ntuk parents terutamanya clothing. Cantik2 tapi tak banyak yang menutup aurat. Tu yang susah skit nak pilih.

Tapi yang paling seronok bila dapat naik Eiffel tower masa kat Paris. Dari puncak tu dapat tengok bandar Paris dengan jelas. Lagi seronok masa tengok pada waktu malam. Cuma agak mahal bayaran untuk naik ke atas.

Then a few weeks ago, saya pegi New Zealand for two weeks. Tap masa kat sana tak pegi mana sangat pun sebab duduk ngan kawan. Dia sedang study kat U of Tech, NZ dan tak dapat cuti. Tempat paling best yang saya pegi adalah Wllington, dapat pegi tapak penggambaran cerita LOTR. Pemandangan memang cantik. Memang terkilan tak dapat berjalan sangat masa di NZ, tak macam sahabat kita, irsya_isyqi. Insya-Allah kalau ada rezeki nak pegi lagi. Tak puas hati.

Mengenai makanan semasa di tempat2 tu, memang agak susah nak cari makanan yang halal kecuali masa kat USA. Masalahnya makanan Islam kat USA sangatlah mahal. Bayangkan a meal can cost you about USD 15.00. Convert ke duit malaysia dekat RM 60.00.

Memang seronok dapat berjalan ke luar negara ni. Banyak benda baru yang dapat dipelajari dan ditimba dari perjalanan2 ni. Ntah bila agaknya dapat menjejakkan kaki ke bumi Anbia.





-----------------
KAWANLAH selagi ada hati. BERCINTALAH selagi ada yang sudi. GEMBIRALAH selagi ada teman di sisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

aufa_khalilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2611
Posting: 173
Dari: Damansara

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 15:33




saya pun penah gi luar negara.....
lahir2 jer dah ada kat luar negara....hehehe
tapi tempat yg sy selalu pergi Bruneila sebabnya kampung kat sana

Bookmark and Share

    


  Member Information For aufa_khalilahProfil   Hantar PM kepada aufa_khalilah   Quote dan BalasQuote

IrSyA_IsYqI
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 437
Posting: 134
Dari: Batu Pahat & IIUM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 15:57




akhi syafiq86,
bayak jugak tempat yang awak pernah pegi ye...
tak sangka, tak pernah pun cerita....dahsyat jugak awak makin angin kat laur negara, lebih2 lagi bila dapat pergi Rom, Milan, dapat tengok Tasik Michigan... yg setahu saya, antara tasik yg terbesar di Amerika....

ada juga menyimpa hasrat utk ke bumi anbia...
bila la ye?
insya Allah ada rezeki, nak pergi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrSyA_IsYqIProfil   Hantar PM kepada IrSyA_IsYqI   Quote dan BalasQuote

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 16-01-04 16:35



Ukhtie irsya_isyqi
Bukan tak nak cerita, cuma masa tak mengizinkan. Lagipun dah lama pergi, kecuali NZ. Ingatkan dah bagitau(hi..hi..hi..)
Bila nak pegi bumi Anbia nanti, bagitau ye.

-----------------
KAWANLAH selagi ada hati. BERCINTALAH selagi ada yang sudi. GEMBIRALAH selagi ada teman di sisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

hurun_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2003
Ahli No: 5888
Posting: 20
Dari: gununng

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 14:02




Ana pun penah pi gak luar negara ni..tapi thailand aje...oversea jugak kan???

seronok gak melawat kat sana....ana pi tahun lps waktu kat matrikulasi..MPP yg anjurkan... kami pi byk jugak tpt...
antaranye,songkla,bangkok,puket,hatyai,...
kami pi melawat 'u' kat sana ..chulalongkorn dll..

memang ssgt sedih bila kami tiba kat bangkok tu, payah sesgt nak cari makanan muslim...kami telah dihidangkan makanan oleh Universiti chulalongkorn tapi sesetgh aje yg makan...sesapa yg rasa was2 tu pakat2 berlpar ajelaa...nasib baik kami dah ready siap2 bw byk2 makanan ringan...

dahlaa tu tandas diaorg tak pakai air...sumenye pakai tisu kot....geliiiiiiiii..kitaorg pun dinasihatkan bw air byk2 sblm masuk bangkok..taku2 ade yg nak terbuang nntii....


lps tu kami pi pulau phuket...kami naik bot hampir 3jam....cantiknye pemandangan...subhanallah...
byk lagi tpt kami pi tp tak reti nak citer lagi


oklaaa stop sini..ana sbnrnye nak sesgt pi bumi para anbiya....tgk peninggalan dan sirah2 nabi dulu2....doakan ye sahabat2222...lps tu teringin sgt nak smbung master kat mana2 u kat oversea....doakan sekali yek??


Ukhuwah fillah abdan abdaaa.........
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan




[ Posting ini telah di edit oleh: hurun_ain pada 2004-01-26 14:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_ainProfil   Hantar PM kepada hurun_ain   Quote dan BalasQuote

nailofar87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3340
Posting: 47
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-04 23:32



sepanjang ana hidup buat masanie,ana pernah pergi USA,Mekah dan Australia..
Pergi USA tahun 1990 sebab ayah ana ada kerja di sana hampir 10 bulan..masa ue ana kecik lagi..baru 3 tahun..but,ana masih ingat detik2 indah bermain salji..
Tahun 1995 pulak masa ana darjah 2,kami sekeluarga pergi menunaikan ibadah umrah..seronok duduk sana..sampai saat akhir tue rasa macam x nak balik malaysia..
Tahun 2003 pulak..masa raya lepas,ana dan family ke Melbourne Australia selama 2 minggu sebab kakak ana x dapat balik malysia berhari raya..seonok jugaklaa..tengok dan pegang kangaroo..wombat..yang paling cute,tengok little penguin di Phillip Bay..di sana cukup bersih dan orang2nya peramah sekali..
Impian ana lepas nie nak sambung belajar di Mesir..harap sesper yang baca nie,doakan ana!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar87Profil   Hantar PM kepada nailofar87   Quote dan BalasQuote

daezy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12136
Posting: 31
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 02:47


dulu saya & family rajin g melancong diluar negara bila cuti sekolah...saya pernah g england...tak silap saya 5 kali...Los Angeles sekali dan paling akhir ke paris..
itupun sebab ayah saya kerja di MAS(malaysian airlines system)..so dapat ticket free..
memang seronok melawat tempat orang...orang-orangnya pun ramah...diorang prihatin kalau kite sesat jalan..makanan senang dapat lebih-lebih lagi diLondon..kedai pak arab(islam) banyak kat sane..kalau diLondon biasalah tempat b'shopping...barang kat sane pun murah(dulu sekarang tak taulah).
kat L.A pulak, saya ngan family g hollywood ngan disneyland...masa tu saya 13 tahun..memang sronoklah kalau jumpa tempat macam nie...saya tengok macamane pengambaran dibuat...memang kena tipu bulat-bulat...kalo kite tengok kat tv laut terbentang luas tapi bila tengok depan mata kolam renang je...
tapi apa pun saya suka g tempat bersejarah macam kat England ngan Paris...


Bookmark and Share

    


  Member Information For daezyProfil   Hantar PM kepada daezy   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 31-10-04 06:03



saya pun selalu gak pi luaq negara...boleh katakan sejak dari tahun 1997..tiap2 tahun saya pi lawat luaq negara..pada tahun 1997 saya pi pekan golok kat sebelah rantau panjang..dengan hanya melintasi sungai golok tu..alhamdulillah sampai seberang sana ..pastu biasanya pi tempah suar skolah..hehe...takpun beli baju...

pas tahun 1998..saya dah tak pi sg golok dah..saya pi pekan tabbai plak...pekan yg tengah hangat skang ngan keadaan umat islam yg tertindas kat sana..kali ni saya tak lintas sungai tu..sebab sg golok kat belah sini lebaq sket...jadi kali ni saya naik feri..takpun naik sampan baya lima posen skali naik...
sini okla..suma oang leh cakap kelantan..nak cakap siam pun bleh...beli makana senang dan sedap...oang islam ramai...beli baju kat sana...beli beras kat sana...beli mercun pun kat sana...hehe ...tapi tula ..skang kesian diaoang kat sana...umat islam ditindas kat memana...dekat je ngan umah..hmm..tak mustahil bende tu bleh sampai kat kita...selagi umat islam tak bersatu padu.....hmm..sama2 kita ambil iktibar...insyaAllah

-----------------

\Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.


Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 06:50


Wassalamu'alaikum wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah seronok baca celoteh anak-anak keluar negara terutama anakanda platipus. Sebenarnya singapura tu seberang tambak johor bukan oversea kot . Dan kalau yang ke siam tu seberang kra ithsmus saja. Walau apapun tahniah kepada anak-anak yang Allah izin dapat keluar negara kerana ramai lagi anak-anak di Malaysia ini yang masih janggal makan burger (terbaca di dalam sebuah majalah bagaimana anak yatim itu tidak pernah makan burger. Mereka tak pandai nak makan. Itu baru bab makanan. Bab nak keluar negara jauhlah sangat.

Umi harap anak-anak seimbangkan pengalaman dan kemampuan agar tidak keterlaluan dalam semua aspek kehidupan.

Alhamdulillah umi pernah ke Haramain (Mekah Madinah dua kali); Singapura (); Bangkok, Dubai, Belanda, London dan tak lupa Brunei. Sebenarnya umi sekedar ikut suami yang bertugas namun semua itu sudah ditaqdirkan dan setiap kali dapat keluar negara semakin bersyukur ke hadrat Allah SWT umi dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia bumi bertuah - home sweet home .

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps -Memiliki kepintaran saja sebenarnya belum cukup. Yang betul memiliki kemahiran, berfikir dengan kepintaran.


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Ilyani
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12133
Posting: 2
Dari: Bumi Allah

Kedah  


posticon Posting pada: 31-10-04 09:07


,

Cakap pasal luar negara, ana pernah k Tehran, Iran, Madinah Al- Munawwarah Dan Mekah.........

Bangunan2 di Iran, amat cantik dihiasi dengan ukiran2 kalimah Allah yang saya rasa susah nak lihat kat tempat lain....... Sekarang, saya dapati ukiran tersebut boleh saya lihat sendiri di negeri Kedah, Masjid Bukhari yang serba lengkap.......

Rakyatnya peramah, pemandu kenderaan akan memberhentikan kenderaan & akan memberi laluan kepada pejalan kaki......

Wajah muslimin & muslimat kat sana, SubhanALLAH, amat cantik... Muslimat berjubah hitam.. Kadang2 tak dapat nak bezakan antara satu sama lain kerana wajah mereka agak serupa......Pemakaian kot adalah biasa dan dipakai k ladang tetapi kita kat Malaysia , pemakaian kot dalam urusan rasmi, dalam sektor korporat dll!

Makannya sedap. Buah epalnya 2x ganda buah epal yang biasa kita makan.........

Jika saya terdengar ada musibah yang menimpa negara tersebut, saya turut bersimpati. KeZaLiMaN selalu d ketengahkan tetapi KeBeNrAn tak juga timbul...........

Semoga umat Islam dilindungi Allah S.W.T.....


[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaniProfil   Hantar PM kepada Ilyani   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-11-04 22:14


penah jugak..sekali je..ke thailand..best la jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

addeena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5977
Posting: 43

Selangor  


posticon Posting pada: 08-11-04 17:58



ana pnah pegi indonesia-kat bandung dgn jakarta pastu g buat umrah, ziarah ke madinah. tu je. best sgt2

Bookmark and Share

    


  Member Information For addeenaProfil   Hantar PM kepada addeena   Quote dan BalasQuote

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-12-04 01:17


mm...i pun nak berkongsi gak....hehehe.!!..sblum nie byk jugak dah tempat2 yg i knjungi dan lawati..terutamanya di Negara Eropah...lgpun sebelum nie i study de monfort university leicester,UK...selama 5 thn...


Bookmark and Share

    


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-04 15:08


saya penah pegi...Brunei,makkah,madinah....& byk lg....tp yg paling best mestilah makkah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

peng_yu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 17
Posting: 120
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-12-04 23:34




Alhamdulillah saya pun penah pegi ke oversea gak..masa tuh ayah bwk pegi buat umrah,tp syg masa tuh baru darjah 4.pastu pegi lawat abg kat pakistan..
awal tahun 04 baru ni..kami satu family pegi tahiland..pattani,maser tuh takde lagi la perang ni .kebetulan saya g ader pelancaran makanan halal..syok gak g thai.org sane puji org malaysia..dia kata cantik.rasanya org dia lg comel ek..
ok wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For peng_yuProfil   Hantar PM kepada peng_yu   Quote dan BalasQuote

NurImanInsyirah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13555
Posting: 3
Dari: KULLIYAH AS SULTAN ZAINAL ABIDIN

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-01-05 20:59



ana pun pernah pegi luar negara gak. tapi, Singapore jelah. sebab memang kampung kat sana.
best jugak pergi Singapore. negara tu bersih. susah sikit la nak nampak sampah tepi jalan. walaupun Singapore bukan 1 negara islam, tapi, orang islam kat sana semua alhamdulillah. ramai yg berpegang teguh pd batas2 syariat .......jgn terperanjat kalau p sana nanti! tapi ramai non-muslim lah kat sana. makanan halal pun dah banyak kat sana...kalau p sana nanti, jgn lupa singgah SINGAPORE SATAY CLUB! tu, restoran uncle ana sebenar nya. tanyalah sapa2 insya'allah diorang kenal, sebab memang Famous kat sana. harga? not bad, ok, have a try! bye.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurImanInsyirahProfil   Hantar PM kepada NurImanInsyirah   Quote dan BalasQuote

mohm3
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 784
Posting: 216
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-01-05 21:09




Saya pulak pernah ke Mesir, Saudi, Singapore, Kuwait, Dubai.

Kecik2 dulu selalu gi singapore dah besar ni duduk mesir pulak..heheh

-----------------
akal yang hidup itu sentiasa berfikir, hati yang hidup sentiasa berzikir, nafsu yang hidup sentiasa merangsang ke arah kebaikan dan badan yang hi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohm3Profil   Hantar PM kepada mohm3   Pergi ke mohm3's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-05 22:03


saye pernah ke luar negeri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 21:09


Pengalaman berada di luar negara memang menyeronokkan dan tak kurang juga ada yang menyedihkan.. untuk berkongsi pengalaman...ana pernah pergi ke negara-negara timur tengah,sesuatu hari ana dan kengkawang ge sholat kt satu masjid,bila kuar masjid,kawan ana melangkah ngan kaki kanan,so ternampak oleh seorang syeikh,dia pun bertanya,tadi keluar dengan kaki mana,kawan ana binggung kenapa dan mengapa..fikir punya fikir,akhirnya kita tahu,bahawa kita tersilap langkah,tak ikut sunah rasulullah s.a.w.. malunya...errrmm

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 15-04-05 23:34




ana nak suggest antum ke mesir..kat sini kita boelh tgk BIAH ISLAMIAH.walaupon ada juga kebejatan sosial yg semakin meningkat disini..org arab yg terikut dgn sosial barat...tp..disini bumi anbiyak...banyak yg boelh diperolehi..kesabaran..dalam menuntut ilmu...

ukhwah fillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 12:43


saya pernah ke Perth, Australia... tempat yg tak sesak, cantik ngan bunga2 (sampai naik bas pun leh terhidu wangian bunga di tepi2 jalan), org2 yg ramah-tamah, walaupun waktu siang terik tapi sangat berangin, petang2 mendung tapi tak ujan, banyak seagulls ngan itik, bandar yg bersih dan tersusun, banyak kawasan menarik dan banyak lagiiii...

tu belum citer dolphins, kangaroo, whales ngan koala...huhuu sape dapat tengok mmg untung..

kesimpulan, Australia mmg tempat yg paling sesuai utk bercuti... semua best la situ.. kecuali, tak tahan ngan lalat bile time musim panas... lagi baik panas kat malaysia nie walaupun amat terik.. so sape nak pi saya suggest musim bunga la..



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 25-07-05 05:43


saya pernah dok kat England slm 3 tahun. lepas itu dah dok England pergi melancong kat Perancis, Jerman, Belanda, Scotland dan ada lagi satu negara saya tak ingatla :-P tapi sekarang ni teringin nak pergi timur tengah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 22:30


saya pernah ke jepun, china ,vietnamand thailand dan indonesia sebelum tsunami dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 16:48


bagi siapa yang teringin untuk ke luar negara tu saya harap betulakan niat.. hanya kerana Allah.. bagus kalau keluar ni.. jauh perjalanan luas pandangan... negara eropah bukan negara islam... tapi mereka agak bersih dan menengkan hati... sedangkan timut tengah agak chaos.. serabut kerana akhlak rakyat mereka agaknye.. tapi suasana agama masih hebat dan ilmu islam masih kuat untuk ditimba... bagusla kalau sesiapa ada duit dan teringin nak keluar negara.. boleh timba pengalaman untuk dibawa pulang ke tanah air..

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 02-08-05 16:52


Negeri saya bersempadan dengan Thailand, tak pernah lagi saya cross sungai golok untuk ke Thailand.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

JuStIsLaM
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14069
Posting: 102
Dari: kL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 11:43


Assalamualaikum,

urm.. alhamdulillah, ana pernah pergi KSA (kingdom of saudi arabia) masa mengerjakan umrah, memang BEST!

masa ana kecik pernah jugak pergi USA, tapi.. tak ingat banyak sangat sebab masa tu baru nak masuk darjah 1, yang ana ingat, memang masa tu tengah autumn, so semua daun2 warna perang & turun dengan byknyer, windy sangat.... agak sejuk jugak la..
masa tu ana punya ayah baru habis study and so kami ada can round round US. start dari georgia lepas itu drive to florida and pergi Disneyworld and Sea world and Universal Studios. Wow, memang pengalaman yang tak dapat dilupakan..

insya allah, dalam masa 2/3 hari ni nak pergi singapore pulak, hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JuStIsLaMProfil   Hantar PM kepada JuStIsLaM   Quote dan BalasQuote

norlie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17607
Posting: 68
Dari: kota bharu, bandaraya islam

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-05 13:13


saya pernah pergi bali,indonesia...thailand and singapore..
uncle ada ajak pergi germany tinggal dengan dia masa holiday ini..
tapi february ada final..
nampaknya lepas final lah agaknya..
WORLD CUP!

Bookmark and Share

    


  Member Information For norlieProfil   Hantar PM kepada norlie   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 13:18


nak ikut norlie boleh? hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

maisarah_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8175
Posting: 157
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 13:46


tak pernah pergi..:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarah_nurProfil   Hantar PM kepada maisarah_nur   Pergi ke maisarah_nur's Website   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 24-11-05 15:56


saya pernah pergi england,jepun,canada,bangladesh,brunei,indon,thai dan banyak lagi......................tapi dalam mimpi saja la...jangan marah..hu..hu....berangan kejap......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 18:00


tak pernah lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-12-05 15:26


luar negara, ke singapore saja..dah kampung kat sana..

luar negeri, kedah, terengganu, penang...pahang, kl, ... :-di


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-12-05 16:38


dalam mimpi pernah lah...:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 17:02


ana pernah pergi Makkah....tapi time tu ana baru standart 2....so tak ingat sangat la....past tu mama ana pernah cakap yang ana pernah pergi Bankok dengan dia.....tapi time tu ana still dalam perut lah....hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 17:12


ana belajar kat luar negara. alhamdulillah, ana dah transit banyak negara. antara turkey (2 minggu, masalah imigresen), singapore, thailand and russia. insyaAllah tahun ni, kalau ada rezeki ana akan balik and transit kat uae (dubai)

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 09-12-05 17:41


alhamdulillah ana setakat ni pernah pergi...indonesia saja..macam...padang..Bukit tinggi..dumai...pekan baru...siak...jambi...hehehee...sebab ni kan kampung ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 09-12-05 19:55


alhamdulillah dah pernah sampai mekah,madinah dan sekarang belajar kat England

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 00:12


pernah pergi singapore(jalan2),india..dan rusia..duk kejap saja kat sana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

cenderawasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2249
Posting: 115
Dari: utm

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-05 10:32


seperti katak bawah tempurung....tak pernah pergi luar negara.....naik kapal terbang pun tak pernah...kui2x...siannye diriku ini....heh

Bookmark and Share

    


  Member Information For cenderawasihProfil   Hantar PM kepada cenderawasih   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 19:46


Seronok berada diluar negara ini,kita dapat mempelajari adat sesuatu kaum disamping dapat menikmati alam panoramanya yang sungguh cantik dan mempesona

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-06 01:05


saya pernah pergi ke sabah dan sarawak..
kira2 oversea jugak ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-06 01:44


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah pada tahun 2005 umi berpeluang ke Afrika Selatan selama lebih seminggu. Ini pun umi terfikir untuk bercerita sedikit setelah pergi melihat pameran mengenai Laksamana Cheng Ho di Muzium Negara. Kisah ini dipaparkan oleh seorang Jepun yang menjadi jurufoto dan penulis bebas untuk National Geographic.

Sebenarnya ada kaitan kerana Laksamana Cheng Ho (born Muslim) yang dilahirkan sebagai seorang Islam adalah orang pertama tiba ke Afrika Selatan dan bukannya Vasco di Gama (member Albuquerque tu). Semasa di pameran itu umi lihat bentuk kapal di Gama adalah berkali ganda lebih kecil dari yang dinaiki oleh Laksama Cheng Ho. Jelas keberkatan Islam yang telah tiba dahulu ke sana dan kini Afrika Selatan semakin ramai penduduknya beragama Islam.

Setelah ke Afrika Selatan umi pergi ke London sekali lagi. Kalau pada tahun 2002 umi pergi ke London dari Amsterdam. Kali ini umi pergi ke London dari Paris. Elok balik dari London seminggu berlakulah letupan bom yang menggemparkan sehari selepas London di istihar bakal menjadi tuan rumah Olympic.

Setiap kali umi keluar negara yang pertama umi cari ialah masjid di tempat tersebut. Walau apapun masjid dalam Malaysia adalah yang paling bersih insyaAllah.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - jauh perjalanan luas pengalaman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 13:03


Pada 16-01-04 09:46 , Zuhairi posting:

!!! QUOTE !!!


Assalamualaikum :welcome: :welcome: puteri dapat banyak pengetahuan pasal beijing lagi...terima kasih.... :-) ;-) ;-)
[ Telah diedit oleh: puterisembilu pada 16-11-07 13:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 13:58


Assalamualaikum...

ana pernah pergi Haadnyai , betul ke anan eja tempat 2 ye?
kat Thailand.. :-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 14:01


hm....
makkah
india
singgapura
indonesia...itu saja kowt....

p/s: teringin nak pergi tempat warisan purba....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-11-07 16:12


pernah p ..tapi dalam tv saja..kuikui..peace

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 16:34


Pada 28-01-06 01:44 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt
Sebenarnya ada kaitan kerana Laksamana Cheng Ho (born Muslim) yang dilahirkan sebagai seorang Islam adalah orang pertama tiba ke Afrika Selatan dan bukannya Vasco di Gama (member Albuquerque tu). Semasa di pameran itu umi lihat bentuk kapal di Gama adalah berkali ganda lebih kecil dari yang dinaiki oleh Laksama Cheng Ho. Jelas keberkatan Islam yang telah tiba dahulu ke sana dan kini Afrika Selatan semakin ramai penduduknya beragama Islam.


Sebut pasai Laksamane Zheng He ni, teman teringat suatu. Disebalik kejayaan Seseorang muslim itu ialah Ketaatan pada ugamenye.
Sebelum Laksamane memulekan penggembaraannye beliau dan anggotenye terlebih dahulu solat di mesejid tua di Kote Quanzhou.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 16:47


indonesia-jakarta dan jogja...
teringin nak pergi makkah...
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 16-11-07 16:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 16:54


makkah
madinah
jeddah
hehehe..masa 2002..umur 14..pergi buat umrah satu family..best sangat!syukur tak terhingga..
transit kat singapore..kira jejak lah bumi singapore..tapi dalam airpot saja :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 14:05


Pada 24-04-05 12:43 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya pernah ke Perth, Australia... tempat yang tak sesak, cantik dengan bunga2 (sampai naik bas pun boleh terhidu wangian bunga di tepi2 jalan), orang-orang yang ramah-tamah, walaupun waktu siang terik tapi sangat berangin, petang-petang mendung tapi tak ujan, banyak seagulls dengan itik, bandar yang bersih dan tersusun, banyak kawasan menarik dan banyak lagiiii...
WAHHH....bagusnya syahidatul pernah ke Perth, Australia... :-) :-) :-) nak pergi....nak pergi..... :-D :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

carrotsusu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2008
Ahli No: 32924
Posting: 134
Dari: klate...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 16:58


ala...tak pernah pergi...
ada sesiapa nak bawa ana pergi luar negara tak??
huhu...tak apa..nanti pas kwen...pergi dengan suami..ihik~~
:malu: :malu: :malu:


-----------------
Senyum secantik ciptaan Allah dalam dirimu...senyum ye. because of your smile you make life more beautiful..^___^ .

Bookmark and Share

    


  Member Information For carrotsusuProfil   Hantar PM kepada carrotsusu   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 18:03


ana pernah pergi Birmingham dengan Scotland saja masa zaman budak-budak... umur dr lahir sampai 5thn heh! :D :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 23:59


alhamdulillah 1st time naik flight p medan,indonesia.srnk mlwt kaw danau toba dan sekitar medan..2 saja lah yang ana penh p setakat ini..insyaAllah thun2 mendatang harap dapat buat haji atau umrah..teringin benar nak ke sana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-07-08 20:42


ana pernah pergi bali.bulan 3 lepas.tak puas sebab cuma 4h 3m saja.banyak yang ana dapat.xpecially pengalaman melihat sendiri tempat yang orang gelar syurga dunia.barang2 sana agak mahal juga.huhu


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

soliha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.07.2008
Ahli No: 33910
Posting: 25
Dari: bumi tuhan..

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:39


alhamdulillah..ana pun sebabkan belajar kat tempat org ini..jadi pernah pergi kawasn indo sajalah( macam ilham_thahurah)..dan pernah pergi umrah tahun lepas..alhamdulillah..

umrah??alhamdulillah,syukur sangat-sangat dapat jejakkan kaki ke sana..memang kenangan terindah..yang paling suka..dapat tengok kaabah,subhanallah!! dapat beribadah kat ctuh..dan suka sangat lifestyle kat sn..bangga dengan cara hidup islam..mereka bangga pakai jubah setiap masa,tanpa segan silu(even tu memang adat mereka)..tapi menyejukkan mata..kebersihan terjaga(setiap masa di sekitar masjid,ada saja yang bersihkan)..best dapat minum air zamzam non-stop..

kalau kat indo..ana baru dah round sumatera (padang,solok,bukit tinggi,pekan baru,painan,padangpanjang,sawahlunto,payakumbuh..huuu~~) dan 2 minggu lepas baru ke jakarta..sangat suka duduk tempat org ini..mengenali budaya..rasa sangat-sangat yang kita ini serumpun..banyak persamaan..suka sangat rasa muslim sentiasa ada di mn2..tak kekok menjalankan ibadah..tak rasa kesepian kerana keramahan mereka..tak risau tentang makanan kerana senang nak cari yang halal..tak risau nak balik rumah,sebab murah(hehehe~~)..yang penting dapat menikmati ciptaan dan kebesaran Allah..subhanallah..

hehehe~~ siapa nak turun padang,bagitahu lah..insyaAllah ana boleh bawa pergi jalan-jalan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solihaProfil   Hantar PM kepada soliha   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 12:25


salam..
saya pun baru p indonesia saja..

masa raya idul fitri yang lepas..sempat lah p indonesia..dan merasakan getaran gempa tu..walau xkuat..seumur hidup tu lah pertama saya merasakan gempa.biasanya kalau ada gempa, saya tengah tidur..jadi saya tak rasa..

padahal baru saja kejap kacap kat mak.."mak..saya tak pernah rasa gempa"..dan terus saja rasa...

saya p indo p sumatra saja..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-11-09 12:54


masa umur 7 tahun, pergi indonesia.. ada juga lah saya pergi Padang, Danau Sengkarak, lalu Kelok99, pergi ramai-ramai bersama keluarga sempena bulan madu abang saya yang pertama..

lepas SPM pergi UK (univ. of Surrey), p sana bantu kakak yang sedang belajar, saya jaga anaknya.. sesambil tu cari duit poket, kerja sebagai Cleaner kat kawasam Univ. tu...

Pergi tanah suci baru-baru ni... juga bersama keluarga setelah pahit getir yang saya lalui, syukur ya Allah, Kau berikan anugerah terindah ini...

Allahuakbar !

Bookmark and Share

    


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 20:52


salam...dulu masa kecik ada lah p indonesia...my kampung...hmm...da lama tak p...itu saja luar negara saya p...setakat ni baru luar negeri...hihihi...


-----------------
there is no such thing as a safe journey life is full of ups dan downs


Bookmark and Share

    


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 21:20


ikutkan malaysia adalah negara luar dr tempat tanah tumpah saya..tapi bila jadi jadi rakyat malaysia sebagai jus soli maka diterbalikkan lah..hahaha..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ismailware
Warga Rasmi
Menyertai: 30.10.2009
Ahli No: 37948
Posting: 8
Dari: twu-jb

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 23:52


celebrate raya kat indonesia, tempat kg halaman baru-baru ni :-) dan bjln2 d singapore..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismailwareProfil   Hantar PM kepada ismailware   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 15-11-09 07:12


Huhuhu...menarik betul ar cerita rakan-rakan kita kan! Ada yang pernah pergi benua amerika,eropah,asia,oceania merentasi pelbagai jenis laut pasifik,atlantik,india dan macam-macam lagi lah...

Ana antara insan yang diberi peluang untuk diberi peluang menikmati bumi Allah yang luas ni...Alhamdulilah....

Semasa kecil ana diberi peluang oleh Allah untuk melawat Indonesia yang bertempat di Kalimantan,tak silap ana bandar Samarinda...Tahun tu lah tak silap ana berlakunya peristiwa konfrontasi Indonesia 1997,ana semasa itu bersendirian seumur 15 tahun,datang atas program pertukaran anak asuh(anak angkat) dikalangan anggota warga tentera..

Alhamdulilah,masa tu ana telah dilindungi keselamatan sepanjang tempoh ana tinggal dengan keluarga asuh disana...kasihan melihat warga indonesia di sana,yang susah lebih susah dari warga Malaysia,yang kaya bertambah2 kaya,nampak sangat jurang akibat dasar kapitalisme dan birokrasi pada ketika itu ..hidup merempat ,anak-anak remaja pula bebas berpeleseran pada ketika itu (malaysia pun dah lebih kurang dah),kemudahan jalan yang teruk..
Rumah2 warga miskin semua dibuat sendiri...tapi yang peliknya di atas atap penuh dengan parabola...hu3x...

Kemudian,ana telah diberi peluang pada 2 tahun lepas,ana telah menjejakkan kaki di negara China dan Hong Kong..wah bukan main happy lagi ana..First impression time ana landing di Shenzen adalah bandar dan kapasiti penduduknya...masyaallah penuh dengan bangunan,bayangkan Pulau Pinang yang ada sekarang ni...tapi bangunan2 tersebut memenuhi kawasan kepulauan...no wonder lah China digelar the "sleeping dragon" yang kini semakin bergerak seiring dengan kuasa gergasi ekonomi dan perindustrian Amerika..hu3x

Pengalaman ana yang best ...ana first time kenal apa tu tram system(bas double decker yang ada landasan khas)dan lawat kawasan ocean world dan disneyland,emm dekat sini ada 4 masjid utama,masjid utama sini dekat Kowloon. kalau nak tengok pemandangan malaysia di chow kitt atau petaling street..ha anta2 semua boleh lah ziarah di Nathan Road ni ..banyak sangat umat islam dari malaysia,indonesia,bangla dan lain-lain berkunjung di sini...hu3x..
dekat china pula masyaallah barang2 lebih murah berbanding di Malaysia
memang berbaloi melawat di sini..barangan imitation(tiruan) gred A hu3x..

Pengalaman sedih..di negara China..ana terkilan di sini ramai sangat homeless people..di sebelah malam masyarakat miskin banyak yang tinggal rumah kotak dan kawasan terbuka,pengemis disini semuanya berpakaian coat...ada juga benarnya sebab cuaca di sini lebih sejuk,barang2pula murah...yang "panjang tangan" pun ramai..jadi berwaspadalah..ana teringat suatu ketika ana hendak keluar makan..ana bertembung dengan seorang ibu yang mengendong anak yang makan dari tong sampah lalu disuapkan nasi dari tong sampah kepada bayinya..sedih bukan? tapi itulah realitinya.... masyarakat sekitar punberlagak biasa seolah-olah tiada apa-apa pun berlaku...

emm..panjang betul ana tulis ini ek..hu3x..insyallah ana bercita-cita nak travel macam Ian Wright (astro discovery & living ch707) bawa travel pack keliling dunia...hu3x ..mungkin pula destinasi ana lepas ni Afrika Savanna agaknya..! insyallah.. nak tengok rimau,cheetah dan kuda belang pulak lah..

Tapi moral of story..Jauh perjalanan luas pengalaman.Malaysia is still the best...! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.167131 saat. Lajunya....