Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Sukan dan Riadah
Topik: memancing....takde ke kaki pancing kat sini..


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sukan dan Riadah
    »» memancing....takde ke kaki pancing kat sini..

Please Mendaftar To Post


Oleh memancing....takde ke kaki pancing kat sini..

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 18:40


Assalamualaikum....
hehehe....
dlm ramai2 antara kita ni kan..
rasanya sure ramai yg kaki pancing.....
tak kira yg lelaki ataupun wanita...
hehhe..bukan pancing aweks yek...
apalagi nak pancing balak..
nih pancing ikan....takpun mancing udang
galah......syok oi..die punya tarik...
kalah teh tariking......melentur joran...
pada yg ada tuh kongsi2 la pengalaman..
lubuk dan apa2 je lah......

p/s......wat bisnes sewa bot mancing udang
galah kat tlk intan...kang kalo nak
sila2 la....

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 20:32


Waalaikummussalam..

Sebut pasal mancingnie,teringast dulu mase kecik..suke pergi memancing..dulu mase kat tlk intan selalu pergi mancing kat sungai perak..kat wap keretapi..errr,selalunye dapat ikan durila kat sungai perak..udang galah pun penah dapat,tapi bukan main susah nak dapat,kene tunggu lame and air tenang..penah jugak tengok ade pakcik tu die dapat ikan jerung kat sungai peraknie..siap masuk suratkhabarlagi..tapi skang tak taulah plak ade bnyk lagi tak ikan kat sungai perak teluk intan tu,ye la..dah tercemar sgt..
tapi teringin la nak sambung balik hobi lame..ermm,teringin nak pegi mancing kat laut..kat pulau sembilan ke..mesti best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 22-05-03 23:25


dulu minat gak memancing tapi skrg ni dah jarang sibuk dgn kerja dah takde masa memancing.... memancng juga dapat melatih kita supaya bersabar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 00:45


hamba mintak maaf tuan hamba...hamba tak punya kaki pancing!! hamba memiliki kaki pedang serta di tangan....

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

multazam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 105
Posting: 60
Dari: Kelantan Darul Naim

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-05-03 07:09


Assalamualaikum

saya memang suke memancing.mancing ikan le..banyak dah tempat saya jelajah.kat kenyir,temenggor,sungai kelantan.pengalaman memancing ade la siket.perlukan kesabaran.tapi kalau masa ikan sangkut kat mata kail itulah yang best

-----------------
"Ya Allah,sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari dukacita dan susah hati,aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan dan kemalasan,aku berlindung kepada-Mu dari pengecut dan kedekut dan aku berlindung kepada-Mu dari timbunan hutang dan paksaan orang"

Bookmark and Share

    


  Member Information For multazamProfil   Hantar PM kepada multazam   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 07:30


a'kum

dedolu masa kecik rajin gak..skang ni dah lama meninggalkan bidang tu..hehehe

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 10:40


hehhe..
ada gak upenya...
kenangan masa kecik2 memang best..
sure ada kengkawan yg pernah mancing kat sawah..
lombong,parit atopun sungai....
kekiranya walaupun lama tak pegang joran...
tapi skil tetap ada nya...hehhehe

saya boleh dikatakan weekand je...
sure mancingnya...
mancing udang galah la....
rindu wooo...ngan sepit biru..
dier punya tarik....memang wat ketagihnya...

mancing laut penah gak...
kat pulau sembilan..perhentian kat ganu...
tapi selalu gak turun tempat KANG...
mana lagi jeti b.dato la...
cari sembilang...

hehhe..apa kata kita syorkan pada MAJLIS TERTINGGI....kita wat pertandingan mancing sesama kita..hehhe..sure gempak punya...

p/s......simba duk ti kat mana....
sg perak byk ikan lagi....
kalo tak caya turun sini...

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 13:15


as'kum..nak anjurkan pert.memancing? okay gak tu.ana pun dah lama tak memancing ni. klau dulu,tujuan ana pancing ikan ni sbb nak bela jer,kira ikan sungai la. erm..skrg ni pun still ada bela ikan gak tapi ana pancing kat pasar..hihihihih..seronok nengok ikan berenang,leh hilang stress.

erm..masa ana kat kg dulu(masa tu masih bersekolah rendah),ana suka pancing ikan kat kolam dlm kebun atuk ana. tapi,ayah ana kata tempat tu keras sikit sbb ada orang bunian kat situ(entahler..ana tak pernah percaya). yg peliknyer,klau ana pancing kat situ,mesti tak dapat ikan,sepupu ana yg lain dapat. memangler ana jeles sampai tahap maksima. satu hari tu kan nak jadikan citer.. tiba2,muncul seekor ular hitam kat depan pintu umah ana.kat dlm mulut dia ada seekor ikan puyu.rerasanya ikan tu masih hidup lagi. ayah ana kejar dengan buluh sampai ular tu lari masuk parit.erm.. yg peliknyer..parit tu kecik jer,air pun tak banyak mana,tapi ular tu ghaibkan diri begitu saja?ayah ana kata ular tu nak bagi ikan tu pada ana..hihihihi.. sampai ke hari ni..klau pandang ikan puyu,ana mesti teringat citer ni.agak2nya..betul ker apa yg ayah ana kata?

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 13:51


masa kecik selalu gi mancing..tapi kat parit jer!!! tapi kena sorok nanti kena marah ngn ayah..

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 14:46


assalamualaikum,
ana mmg minat memancing. sampaikan pancing2 ana tu ana bawak pegi kolej, kot2 ada masa terluang pegi mancing di tepi laut. ana study di ums, ums kan tepi laut. pernah jugak mancing ada la dapt sekor dua. setakat ni ana dah teroka sawah, parit, kolam dan yg sewaktu dgnnya. tapi ana blm lagi berpeluang utk memancing laut dalam.
mgkn kalau firdaus azimi nak buat trip memancing pi laut dalam blhlah bwk ana...
dalam memancing tu kena pandai jaga tingkah laku, jangan celupar, dan yg penting jgn sampai tinggal solat kalau blh bwk peralatan solat.. org kata kalau solat di tmpt seperti ni lebih 'kyusuk'.. walahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 15:01


Assalamualaikum....

heheh...ana pun dulu minat mancing gak...slalu la mancing kat bendang ngan kekawan...dapat ikan sepat, keli ngan puyu....bila dah abis mancing, terus bawak balik umah....masak sendiri....ikan sepat masak kicap lemak manis...ikikiki.....ntah ape2 ntah mase tu..skarang dah lama tinggalkan bidang ni...isk..terasa gak nak start semula....hehehe

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-03 12:50


hhehe....
darul pun alami kisah mistik yek..
hehehe...
normalla bagi pemancing benda2 ni dah lali...
tujuan kita baik...
bukan utk mengganggu...

lagipun tiada yg lebih berkuasa selain dr ALLAH
so takyah la nak takut2...
tapi takleh lak takbur..
tak gitu.......

ada kawan teman tuh...
demam nak kat 2 minggu..
org pun tak kenal...
ckp besar..normallah..ALLAH uji...

p/s.......nak wat pertandingan mancing....
kena tanya KANG dulu...
hikhikhik...tempat die byk ikan...

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

peng_yu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 17
Posting: 120
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-06-03 10:32


saya pun suka memancing.tapi biasa mancing kat dalam kolam,ikan air tawar.tapi lama dah tak mancing.
nak mancing kat laut tak leh la..orang pompuan tak elok sangat.sbb tempat umum

-----------------
membangun menurut islam
TeReNggAnU DaRuL IMaN

Bookmark and Share

    


  Member Information For peng_yuProfil   Hantar PM kepada peng_yu   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 17:38


erm..saya suka benarnya memancing..tp..tak penah ada peluang..akibatnya..takde skill...tp..pasni nak jugak try2 memancing..kuikui..cam best jer..ntah lerr...

-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

pacik-huzaifah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 103
Posting: 42
Dari: Labayan.com

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-03 07:14


pacik pun minat mancing gak..


ahaaks

-----------------
:: mendamai ombak resah ::
http://www.labayan.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For pacik-huzaifahProfil   Hantar PM kepada pacik-huzaifah   Pergi ke pacik-huzaifah's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 09-07-03 12:59


saya kalau memancing kat sungai, lebih suka pancing undang galah. kalau dapat ikan, akan dilepaskan.. tapi klu kat laut sapu je apa yg boleh dimakan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 17:58


uiks...
best yek izdham mancing udang...
die punya tarik bergegar joran..
gian tul nak turun ...

p/s.....memancing uji kesabaran...
tak kira yg dipancing itu ikan,udang
hatta awek sekalipun...

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 06-08-03 21:53


Teringin nak pegi mancing..
tapi tak reti la!!

-----------------
Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafiz_QieeProfil   Hantar PM kepada Hafiz_Qiee   Pergi ke Hafiz_Qiee's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 16:30


suka tengok orang memancing...tapi tidak minat memancing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-09-06 18:12


Saya kaki pancing jugak, tapi pancing perempuan saja lah... Hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 16-09-06 18:47


ana pun..boleh belajar jadi penyabar..ye tak ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 22:21


mnt juga memancing tapi tak berpeluang lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

azlan_zaman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3339
Posting: 48
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 22:39


assalamualaikum...;-)

lama jugak tak memancing.. memancing di anak sungai kahang, kluang johor... memancing ikan haruan saja... buat lauk... nak tau guna apa supaya cepat dapat..... KATAK.. ongg..ongg..ongg.. gerenti dapat punya.. tak percaya trylah...

wassalam...;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azlan_zamanProfil   Hantar PM kepada azlan_zaman   Pergi ke azlan_zaman's Website   Quote dan BalasQuote

azd
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11871
Posting: 91
Dari: Taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 10:48


ini dia sahabat joran anda firdaus_azimi...

udang saya kurang pro sikit...kalau setakat nak naikan jenahak, sembilang dan yang sama waktu dengannya tu insyaallah...tapi tklah bagus mana pun...sebab track rekod saya di laut tak berapa semerlang sangat...

kalau mengail paya or sungai sekali turun 5beradik memang habis ikan dalam air...

kawan-kawan kut ada tempat best boleh cerita kat mana..jom kita pergi ngail ikan ramai-ramai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azdProfil   Hantar PM kepada azd   Pergi ke azd's Website   Quote dan BalasQuote

azd
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11871
Posting: 91
Dari: Taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 10:48


Adakah tali tangsi atau sulam pelbagai warna mempunyai fungsi berbeza? Apakah tali warna sesuai untuk memancing di muara?

– Abd Hamid, Pulau Pinang

JAWAB: Warna-warni tali sulam dan tangsi sebenarnya adalah untuk memancing kita. Ada juga tali warna ini dibuat mengikut panjang tertentu berselang seli supaya memudahkan pemancing menentukan jarak tangsi setiap pelepasan dibuat.

Jika ia adalah tali utama, ramai pemancing ingin warna yang terang dan mudah dilihat ketika memancing lebih-lebih lagi sebelah malam.

Sesetengah pemancing gemar warna yang cantik dipadankan dengan kekili berjenama serta joran berwarna garang. Ada juga yang gemar warna gelap atau jenis halimunan kerana percaya ia tidak mudah dilihat ikan.

Dengan ini mereka percaya kadar sentapan lebih tinggi berbanding penggunaan tangsi yang terang. Bagi penulis, warna tali utama tidak begitu berkesan mempengaruhi ikan kerana tali utama biasanya jauh dari kedudukan umpan.

Bagi ikan, ia tidak mendatangkan kesan besar. Yang penting bagi ikan ialah persembahan umpan (biasa atau tiruan) yang boleh menimbulkan serta menarik minat untuk diterkam.

Yang perlu dititikberatkan ialah warna perambut biar sesuai dengan warna air atau persekitaran dan mudah memperdayakan ikan. Jangan menggunakan tali terlalu terang dalam air kerana sesetengah ikan begitu peka persekitaran dan ada juga fobia dengan tangsi (mungkin seperti pukat ikan).

Untuk memancing di muara yang mana airnya tidak dalam, saya syorkan anda menggunakan tangsi berbanding tali sulam. Ini akan menambah keseronokan dan kepuasan anda ketika membalas sentapan. Tangsi akan 'memberi' sedikit anjakan dan suntikan balas yang melampau kadang-kala boleh merobekkan mulut ikan.

Seperkara lagi, jika air keruh lebih elok anda gunakan tali berwarna gelap sedikit kerana tali warna cerah akan pudar disebabkan pengaruh air. Tali sulam jika kehabisan salutan lilin akan membenarkan air meresapi dan air yang keruh boleh menukar warna tali menjadi kotor.

Untuk tali utama, sebarang warna tidak begitu mendatangkan masalah asalkan sesuai dengan warna persekitaran. Jika anda masih berminat menggunakan tali sulam untuk memancing muara, gunakan perambut tangsi yang panjang sedikit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azdProfil   Hantar PM kepada azd   Pergi ke azd's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.125552 saat. Lajunya....