Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 1 hari, 6 jam, 9 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 11 jam, 11 minit yang lalu
sahabat_sejati: 7 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 19 hari yang lalu
nice_pesan: 22 hari yang lalu
umy_1510: 27 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Apa antum buat bila marah?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Apa antum buat bila marah?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa antum buat bila marah?

adeq_shiFa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 410
Posting: 315
Dari: BuMi

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 13:40




sesaje nak tau..ape korg buat tym marah..

-----------------
« Allah knows what's the best for us » ^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeq_shiFaProfil   Hantar PM kepada adeq_shiFa   Quote dan BalasQuote

adeq_shiFa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 410
Posting: 315
Dari: BuMi

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 13:45


kalau saya la kan..saya masuk bilek teruz tido...
zZzZzz...haha..da bgn tido tu, teruz ilang perasaan marah tu...

-----------------
« Allah knows what's the best for us » ^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeq_shiFaProfil   Hantar PM kepada adeq_shiFa   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 13:50


nyanyi

kdg² main game.. mcm quake 3 dll yg byk tembak² orang..

em.. kdg besenam..

rasanya jika marah byk benda yg boleh buat.. mcm tetiba jadi rajin

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Limaunipis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5343
Posting: 223
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 21-12-03 13:59


marah? hmmm kalau marah teruk laa..mesti kuar tengok bukit bukau..gunung ganang..sawah bendang heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For LimaunipisProfil   Hantar PM kepada Limaunipis   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 14:21


kalau ana marah..ana akan selawat banyak2 and then istighfar..lepas tue.hilanglah rasa marah tue...

-----------------
ikan Di LaUt,
AsAm di DarAt,
DalaM pEriuK,
Bikin MuafAkAT.

SALAM UKHWAH FILLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-12-03 14:23


sabor jee lah....pendam je...



Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 15:00


mmm... kalo rasa marah.... nangis dalam bilik sorang2 puas2... pastu tido... bgn tido ilang rasa marah... dah puas luahkan sorang diri sblm tido tu... hehehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

wardahputeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5708
Posting: 52
Dari: alam maya

blank  


posticon Posting pada: 21-12-03 15:01


marah?..kalau wardah marah... wardah akan diam...tak cakap ngan orang, pastu mandi atau tido..pastu ok la balik..kadang2 kalau teramat -amat marah ,wardah akan nangis..ngadu kat Tuhan, insya'Allah legalah pastu

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardahputehProfil   Hantar PM kepada wardahputeh   Pergi ke wardahputeh's Website   Quote dan BalasQuote

batrisyia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4519
Posting: 21
Dari: Pahang Darul Makmur

Pahang  


posticon Posting pada: 21-12-03 15:12


bile saye marah saye diam jelaa..
pehtu saye gelak kuat2 sampai dia tau yang saye marah gak!

Bookmark and Share

    


  Member Information For batrisyiaProfil   Hantar PM kepada batrisyia   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 22:59


hmm...kalau ana marah..ana diam je...tak banyak layan orang...pastu muka masam semacam...kalau marah sangat...ana jerit sekuat-kuatnya tapi dalam hati la...eheh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

syirqey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5027
Posting: 94
Dari: Pahang, Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 23:01




MARAH...

ustaz saya pesan supaya amik wudhu'... dan saya cuba alhamdulillah berkesan.. kalau marah gak.. saya keluar jalan2 pastu cari member yg sanggup redakan kemarahan (yg kaki lawak ler) tapi just cadangan jer... Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syirqeyProfil   Hantar PM kepada syirqey   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-12-03 23:06


makan + tido

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

islam_suci
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1054
Posting: 94
Dari: Gombak

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-12-03 23:17



kalau ana marah...first,tarik nafas dalam-dalam...pastu,ambil air wudhuk...kalau tak boleh,makan/tido....kalau marah sesangat,ana menangis sorang-sorang dalam bilik,ambil bantal,jerit kuat-kuat supaya orang tak dengar....hehehe....

-----------------
A successful person is a person who is always struggle to success but also dare to fail...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islam_suciProfil   Hantar PM kepada islam_suci   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 22-12-03 00:52


kalau marah.. saya biasanya akan makan banyak dari biasa.......
tak pun... saya tidur....
bangun tidur nanti...ok laaa tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 01:54




mula2 amik m16, reload megazine, lock n loud. amik hand granade 2/3 biji. pas tu apa lagi main game counter strike la lepaskan geram kat geng2 navy seal, sas.

kalau marah terhadap kezaliman pulak saya lepaskan melalui pena. jawabnya forum kat ukhwah ni la jadi mangsa

tak pun tido je.


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

abrak
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5650
Posting: 19
Dari: Manjung

Perak  


posticon Posting pada: 22-12-03 02:11


kalau marah ar...tengok gak mende pe yg ana dok tengah marah tu...kalau rasa geram/marah sebab org dok kata kat ana...ana blah je...kalau marah kat mende yg takde depan ana...tengok situasi gak...kalau ana tengah berdiri...ana duduk plak...kalau still marah gak..pastu ana tido ar...nak lagi senang....takyah marah²..control emosi sket...cool!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For abrakProfil   Hantar PM kepada abrak   Quote dan BalasQuote

haniff
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.07.2003
Ahli No: 2549
Posting: 27
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-12-03 15:53



Marah.......ana tak biasa marah....
cuma kalau ana marah......biasanya...ana akan marah orang yang ana marahlah......tak gitu ker? joking jer
Tetapi.....jawapannya...semua orang dah tau....kalau marah diri...duduk..kalau duduk baring....kalau semua tak jalan... amik AIR SEMBAHYANG.....TUL TAk? the piont is kita saling ingat mengingati dan kongsi mengongsi pendapat...


Bookmark and Share

    


  Member Information For haniffProfil   Hantar PM kepada haniff   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-12-03 16:15


assalamualaikum...

ana tak selalu marah, tapi cepat get irratated & annoyed.
kalo time tu ana kat rumah, ana masuk bilik buat kerja sendiri or ana masuk tandas, duduk bawah shower sampai baju basah lencun sampai rasa emosi elok sket...
kalo time tu ana kat sekolah, ana makan (cam kacang/biskut/coklat/buah)..
kalo time tu ana tgh keluar ke pape ana senyap je...

tu kot? hmm.. ye le kot. wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

bulan_bintang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 396
Posting: 144
Dari: cyberjaya-the intelligent city

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 16:27




kalo ana marah..biasenye tak bagitau orang lain..certain people jek tau ana tgh bad temper..ahaks! kalo dah mara tu..biasenye tak cakap ngan sesape pon..dok dalam biliik..amik bantal..tutup mata..and..zzzzzz...ehehhehe pastu insyaAllah okies..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bulan_bintangProfil   Hantar PM kepada bulan_bintang   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 22-12-03 16:37


Saya kalau dah marah tu...mula2 sekali saya akan jauhkan diri dengan orang yang dimarah buat sementara sebab tanak tambah bara yang membahang dalam diri ni...saya akan duduk sorang2 jap tenangkan pkran pastu baru masuk bilik semula...kire kalau dah saya mula masuk bilik tu maknanya saya dah ok la tu...tader dah perasaan marah,saya ni kalau marah cepat je sejuknya!!Lagipun tak baik marah lama2 sangat...kita pun kadang2 buat salah gak kan??so,tader untugnya nak marah orang lama2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 16:56


Saya kalau dah marah saper2 org terdekat akan menerima penerajang yg kuasanya setinggi 80,000 HP ataupun saya tibai M16 bapak saya pastu tembak je lar sesaper yg ader kat depan hahahahahah ganaz tak

tak pun saya akan mengambil wudhu' dan solat sunat dua rakaat.

-----------------
logo msh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 22-12-03 17:00



ish...ganas nye...kalau ana lak....mula2 ngadu kat org terdekat...pastu carik air minum....sampai perut kembung ...he...he...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 20:02




kalau ana pulak marah, ana diam gak, tapi sambil nangis sorang2 sepuas-puasnya. Ngadu jer dgn Allah, pastu bace Quran..hmm...then, hilang la rasa marah sebab lepas baca Quran hati kita akan tenang. Kalau tak pun tido...

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 20:21




ana skali lagi...

ana nak kongsi ilmu dgn sahabat2 semua apa yg ana tahu pasal marah ni...

Sabda Rasulullah SAW tentang marah
1. "Marah itu membinasakan iman"
2. "Tidak ada marah seseorang itu melainkan hampir ia kepada api neraka"
3. "Marah itu daripada syaitan, syaitan itu daripada api, tidak ada yang boleh membinasakan api kecuali air."

Ada 3 peringkat marah:-
1. Tidak marah..maksudnya orang itu tiada langsung sensitiviti terhadap sesuatu perkara. Walau apa jua orang buat kepadanya atau agamanya , tiada langsung persaan marah dlm dirinya. Sifat seperti ini dicela oleh agama.

2. Marah bertempat...seseorang itu akan marah bila ia berkaitan dgn agamanya, contohnya kalau ada orang melakukan perbuatan yang merendah2kan agama Islam, sbg seorang Islam, mestilah kita rasa marah. Sifat seperti ini dituntut oleh syarak.

3. Marah ikut nafsu....seseorang itu marah secara keterlaluan kerana mengikut nafsu amarahnya sahaja. Perkara yg tak penting pun boleh timbulkan kemarahan yang mendalam baginya. Sifat seperti ini juga dicela oleh syarak.

Cara Mencegah:

1. Amalkan segala ilmu yang ada. Seperti yang kita tahu, kalau kita sedang marah ketika berdiri, maka duduklah, jika kita sedang duduk, berbaringlah, kerana dgn demikian boleh mengurangkan rasa marah dlm diri kita. Selain itu, ambillah wudhuk sepertimana hadis di atas, syaitan itu dari api, dan tida yg dpt memdamkan api kecuali air.

2. Ingat akan ayat al-Quran yg menerangkan kelebihan org yg menahan marah.

3. Ingat akan siksaan Allah akibat perasaan marah yg tidak bertempat.

4. Jika kita selalu marah, kita akan mudah dapat musuh dan hilang kawan...jadi beringatlah..!!

5. Tahu tak, kalau kita marah muka kita jadi sangatlah buruk.. ..macam ni...lawa ker?...pikir-pikirlah...

6. Jangan bersangka buruk dgn orang lain, ingatlah setiap orang ada kelebihan dan kelemahannya yang tersendiri...

Wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

nursyakirah_03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4360
Posting: 33
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 22-12-03 20:22





Saya kalau marah mesti masuk bilik tidur ataupun dengar radio....lepas tu hilang ler perasaan marah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nursyakirah_03Profil   Hantar PM kepada nursyakirah_03   Pergi ke nursyakirah_03's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 21:16


masa hamba kecik-kecik dulu, ustazah ada cakap marah nie ade 3 peringkat:

1)maafkan orang tu
2)bagi amaran
3)lempang terus

tp sampai sekarang tak sampai ke peringkat ketiga tu. sbb biler rasa nak lempang orang je mesti rasa bersalah.

-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

Joju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.12.2003
Ahli No: 5846
Posting: 81

Pahang  


posticon Posting pada: 22-12-03 21:39


Joju tak boleh marah, kalau joju marah joju sakit..oleh itu setiap kali joju rasa cam nak marah, joju cepat2 ubah tanggapan terhadap orang tersebut, mungkin ia tak sengaja, mungkin ia tak faham joju, mungkin ia bergurau je..


kalau masih ada lagi perasaan sedemikian, joju minta pertolongan Allah agar dapat meredakannya, serta mengambil air sembahyang.


Bookmark and Share

    


  Member Information For JojuProfil   Hantar PM kepada Joju   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-12-03 21:57



1.Makan Coklat,minum Soda,nanti cool kejap

2.Bawa keta laju laju.......sambil makan kacang dan bawalah selaju lajunya....dan laju dan laju..lega hati lepas tu....

3.Off Hp...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

manz_razalid
Warga Rasmi
Menyertai: 28.10.2003
Ahli No: 4737
Posting: 9
Dari: Melbourne,Australia

australia  


posticon Posting pada: 22-12-03 22:11




Kalau ana marah,ana akan marah semua orang.Pastu ana gi Cc main games.Tu jerk...
hihihi...

Bye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For manz_razalidProfil   Hantar PM kepada manz_razalid   Quote dan BalasQuote

nadia_is
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1432
Posting: 236
Dari: awang-awangan

jordan  


posticon Posting pada: 22-12-03 23:46


herm...kalau ana marah pulak, ana akan berkurung dalam bilik - nangis sorang2..takpun, amik telepon, call orang yang terapat dan boleh dipercayai...kalau rasa2 membahang lagii, ana gigit biskut kuat2 sebab itu nasihat naqibah ana..

bila marah, rasa panas je....kadang2 tu mandi sejam dua...lepas lega, baru keluar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_isProfil   Hantar PM kepada nadia_is   Quote dan BalasQuote

Awekzz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4682
Posting: 142
Dari: Kota Kinabalu <> Kuantan

Sabah  


posticon Posting pada: 23-12-03 03:39




saya susah nak MARAH... tapi kalau MARAH pun.. tengok pada tahap keMARAHan tu.
kebiasaannya, saya pendamkan je keMARAHan saya. tapi kalau dah nafsu AMARAH tu sampai ke tahap gaban...
saya kuarkan jugak... tapi malangnya barang2 saya akan jadi mangsa
tapi jangan risau... saya akan MARAH pada orang yang buatkan saya MARAh je... yang takde kaitan, insyaAllah takkan menjadi mangsa
alhamdulillah... saya ni cepat SEJUK.. pas tu istigfar banyak2... syukur & ingat pada ILAHI

-----------------
"YA RABB! Semanis-manis pemberianMu dalam kalbuku ialah perasaan harapku terhadapMu dan seenak-enak perkataan pada lidahku ialah memujiMu, sedang yang paling aku rindukan ialah saat berjumpa denganMu.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwekzzProfil   Hantar PM kepada Awekzz   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 24-12-03 09:59




ain kalau marah duk diam jer... pastu makan!

he he he tapi badan tak naik2 jugek! pelik!

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

karkuntimur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2003
Ahli No: 4433
Posting: 49

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-03 10:11


assalamualaikum...

marah?????
kalau saya pk dulu kenapa sebab kita mara.
kalau dah marah sgt. seperti sabda Nabi,
'marah itu api maka padamkanlah ia dengan air'
kira berwudu' la...kalau tengah berdiri dudukla. kalau tak hilang jugak baring. kalau tak jugak tido la.
so far ana syor...jauhkan dari siapa yang kita marah. bila dah reda baru datang balik dan bincang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For karkuntimurProfil   Hantar PM kepada karkuntimur   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 13:53



ana plak kalu marah ..wat selamba jek pendam jek... pergi jejauh dr org yg nak kite ramai tuh...pastu kalu reda pergi balik kat die...dan wat muka selamba sekali lagih he he he ..
jd x de la gaduh berpanjangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 24-12-03 13:55


Diamm.. dan pegi tempat lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 24-12-03 13:59


Senyum kat orang tu...
walaupun geram!!!
sebab..
kita kena bersikap profesional

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

iemahanim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1962
Posting: 89
Dari: Taman Ilmu dan Budi

Kedah  


posticon Posting pada: 24-12-03 14:47


cek kalau marah biasanya suka diam jer..dah ok nanti baru mula cakap balik...tak kira la ngan sapa2 pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iemahanimProfil   Hantar PM kepada iemahanim   Pergi ke iemahanim's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 14:51


assalamualaikum

kalau marah buat2 lah macam tak marah walaupun dalam hati macam gunung berapi


wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 24-12-03 16:57



saye, kalau saye marah ..
saye akan panjat pokok
kat sebelah rumah je...
tapi cikgu ajar , kalau
marah , pegi ambik wudhuk....


-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-12-03 11:00




JoshuIsfahan..kalau bawak keta laju2 bahaya...kalu terlanggar something, naya jerk..

ahmad_azhar..kalau panjat pokok, takut jatuh lak karang..tak pasal2 jer lebam sana sini...

Awekzz..ngehehe..betul ke tu? ..nak try buat dia marah skali...nghehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Shazlia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1134
Posting: 35
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-12-03 11:31


SAYA AKAN MENJAUHKAN DIRI DARI ORANG / PERSEKITARAN YANG MEMBUATKAN SAYA MARAH TUH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShazliaProfil   Hantar PM kepada Shazlia   Pergi ke Shazlia's Website   Quote dan BalasQuote

nur_arrisy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1776
Posting: 41
Dari: Bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-12-03 13:08




MARAH????EMM...BIASANYA ANA DIAMKAN AJE..SABAR AJELAH..

-----------------
Nafsu meengatakan wanita cantik atas dasar rupanya,akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmunya dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_arrisyProfil   Hantar PM kepada nur_arrisy   Pergi ke nur_arrisy's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_317
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5824
Posting: 10

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-03 15:59




ermmm..kalau marah...ambik wudu' solat sunat 2 rakaat...tido...coz tu memang hobi...he..he..he..



-----------------
CoNfiDenCe iN YouRseLf is tHe fiRst sTep oN tHe rOaD tO SUCCES!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_317Profil   Hantar PM kepada mujahidah_317   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-12-03 16:45


kalau ana laa.....masuk bilik terus tidur..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

adeq_shiFa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 410
Posting: 315
Dari: BuMi

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 13:56


Quote:

On 2003-12-22 21:57, JoshuaIsfahan wrote:

3.Off Hp...



same lerr..

-----------------
« Allah knows what's the best for us » ^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeq_shiFaProfil   Hantar PM kepada adeq_shiFa   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-03 17:30



bila marah ana akan ingat balik punca ana marah....lepas tu ana akan naik basikal dan pegi jalan-jalan....hilanglah marah ana.....

wassalam.....

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-12-03 18:50



bial ana marah...ana biasanya ..akan balas laa...tapi tgk keadaan laaa....tapi kalu ngan mak ayah...ana pendam dlm hati laa...atau luah dlm buku peribadi laaa....tuu my secret...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

cenderawasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2249
Posting: 115
Dari: utm

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-03 13:46



susah betul org lain nk tau ana marah ke tidak....sbb ana diamje...smpai kengkawan ckp ana ni takde perasaan....ana je tahu bila ana marah...tp selalunya klau ana marah...ana akan sibukkan diri dgn buat sesuatu..seperti mengemas ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cenderawasihProfil   Hantar PM kepada cenderawasih   Quote dan BalasQuote

nysa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.12.2003
Ahli No: 5481
Posting: 91
Dari: BuMi

egypt  


posticon Posting pada: 01-01-04 23:18


kalau saya .saya diam je...tak ckp apa2...
sampai dah calm down baru saya ckp nagn org lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For nysaProfil   Hantar PM kepada nysa   Quote dan BalasQuote

ma_N
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3948
Posting: 85
Dari: No 49 Persiaran Temenggong,Taman Koskam,13220 Kepala Batas,Pulau Pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-01-04 23:31


akum...wbt...

ermm....marah?ape tu marah?makanan atau minuman?hehehe...kalaula marah tu sejenis kuih atau pun makanan ape2lah, tntu semua org suke marah kan?merepek laa plak...ermmm,saye bile marah saye terus diam n tak cakp langsung...kalau cakap pon suara cam tanak cakap jer(tak ikhlas laa tu)...n then saye suke baring atas katil n berkhayal/day dreaming!!!tak pon terus tido jer.......

-----------------
-=TakE iT oR LEavE iT=--=bE sErioUS oR jusT quiT=-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ma_NProfil   Hantar PM kepada ma_N   Pergi ke ma_N's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 02-01-04 00:02



kita takkan marah tanpa sebab....kalau marah tanpa sebab tu namanya tak siuman..
apa yang dibuat bila marah ?
bila marah selalunya basuh muka...bagi sejuk sikit..mengucap banyak2..bawka bertenang.....tarik nafas panjang2....tidoq best jugak..
jangan diikutkan sgt perasaan marah tu...nanti syaitan mudah nak join sekaki........
bila syaitan dah tumpang sekaki....mula la jadi yang bukan2...bergaduh dll.....fikir fikirkan...tenang-tenangkan fikiran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

hanim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 160
Posting: 236
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-01-04 12:40


ermmm..... kalau marah???? biasanya ana...pendam atau luahkan pada teman yg paling rapat (adik ana la....) tak pun tido ......

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanimProfil   Hantar PM kepada hanim   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 02:15



ermm...marah?? tgkla tahap mana...tp ana sll menangis...release la skit..tp alhamdulillah ana still diberi hidayah tuk pk balik...kdg2 tu kalau ana tak mampu nak tangani, ana byk tanya pendapat sahabat2 fillah...xpun ngadu ngan ummi...
xbestla marah2ni...so sentiasalah berbaik sangka... mungkin dia tersilap, mungkin salah kita, atau Dia nak uji kita....so, hadapilah dgn tenang, thabat dan tabah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 00:48


kalau saya.. dok diam2 dalam bilik pastu dengar lagu lah...

-----------------
buat apa saja.. janji tidak menyalahi syariat agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 03:31




hmm...macam2 cara yer..nk ilangkan marah

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-01-04 07:31


kalau rasa marah atau rasa nak marah...
senang jer....
senyum.....
tengok cermin....senyum....
maniskan wajah kita....
senyum jangan tak senyum....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 08:21




susah juga tu nur malam, nak marah tapi kena senyum.. biasanya kalau nak marah sangat, tapi tak terluah dek mulut, su akan diam, duduk jauh - jauh dari orang pastu, huaaa... hua.... dalam 2 ke 3 minit, pastu basuh muka.. pernah buat cam tu sebab ada kawan yang dah fitnah su sampai satu pejabat tahu cerita ni.. masa tu marah pun ada, geram pun ada.. tapi sebabkan su cuma sorang aje.. su pergi ke surau, nangis kejap, pastu ambik wudhu' dan solat sunat 2 rakaat.. alhamdulillah, kira okla lepas tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-01-04 08:27


senang jer....
istifar dulu....
kemudian senyum...
mula mula kena juga paksa diri untuk senyum....
insyaALLAH...setelah awak dah senyum sikit...
lega sikit perasaan marah tu..
lepas tu bolehlah bawa solat....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-01-04 08:31


kadang kala terfikir juga...
kenapa yer kita boleh marah.....
hmmm....
kalau kita marah kerana kena kutuk, caci,maki oleh orang lain...
cuba kita fikir balik...apa yang kita rugi???
kita tak rugi apa apa pun....
orang yang mengutuk,mengata,mencaci,dan memaki kita yang bersalah dan berdosa....
jadi buat apa kita nak marah...biarkan jer laj...
lama lama nanti diamlah dia orang tu...

ingat ALLAH hatikan tenang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

axe10
Warga Rasmi
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11766
Posting: 17
Dari: KL, Mesia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 12:34


i will:

1) tarik nafas panjang2 smbil zikir..
2) diam
3) crying ... huhuhu
4) tido
5) lepas geram kt blog



Bookmark and Share

    


  Member Information For axe10Profil   Hantar PM kepada axe10   Pergi ke axe10's Website   Quote dan BalasQuote

angel_dust1412
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6745
Posting: 99
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 15:26




Ana biler mare... terus masuk bilik ZzZzZz...
Tak pun masuk ukhwah, Friendster [senang citer surf internet ar]...
Kalo marah sangat... nangis jer... itu yg paling best... lepas sumer geram...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada angel_dust1412   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 19-01-06 18:25


Hartawan' Lebanon disiasat -- Polis terima lima laporan terhadap dari. Elie Yousef Najem
Oleh RUHAIDINI ABD KADIR, HAIRULAZIM MAHMUD dan YAP LEE YING
KUALA LUMPUR 9 Jan. - Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Musa Hassan berkata, polis akan menyiasat latar belakang `hartawan' dari Lebanon, dari. Elie Yousef Najem yang mendakwa memiliki kekayaan bernilai AS$46 bilion (RM175 bilion).

Ini kerana terdapat banyak unsur-unsur yang `mencurigakan' mengenai lelaki itu.

Musa ketika dihubungi Utusan Malaysia turut mengesahkan terdapat lima laporan polis yang dibuat terhadap lelaki itu sepanjang tahun lalu.

``Polis akan membuka kertas siasatan berasaskan lima laporan yang diterima itu,'' katanya di sini hari ini.

Berdasarkan rekod polis:

* Elie kini sedang dibicarakan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur di bawah Sesyen 420 Kanun Keseksaan kerana kesalahan menipu.

``Ini adalah berasaskan lima laporan orang perseorangan yang mendakwa dia cuba menipu dengan tidak membayar gaji pekerjanya.

``Ekoran itu, Elie ditahan September lalu dan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 26 September tahun lalu,'' jelas Musa.

Elie kemudian dibebaskan dengan ikat jamin RM20,000.

``Kesnya masih berjalan dan akan didengar semula Mei ini,'' ujarnya.

* Pada Jun lalu, Jabatan Narkotik Kuala Lumpur pernah diarahkan menyiasat mengenai Elie dan kediamannya di Kondominium Mutiara Villa, Jalan Changkat Tong Shin di sini bagi mengetahui kemungkinan terdapat aktiviti melibatkan jenayah narkotik berlaku di sana.

Bagaimanapun, setelah siasatan dibuat didapati tiada unsur berkaitan narkotik, sebaliknya siasatan telah diserah kepada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial kerana siasatan didapati ia lebih menjurus ke arah jenayah itu.

Ketua Jabatan Narkotik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Othman Harun ketika ditemui mengesahkan perkara itu.

* Elie juga disiasat berhubung kes cabul.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Ramli Din berkata, pihaknya memang telah membuka dua kertas siasatan melibatkan kes cabul setelah tiga pekerja Elie membuat laporan pada 9 September tahun lalu.

Sehubungan itu menurut beliau, Elie telah ditahan bagi membantu siasatan kes tersebut.

``Siasatan bagaimanapun tidak dapat membuktikan perkara itu dan Elie telah dibebaskan,'' tambahnya.

Berdasarkan aduan orang ramai kepada Biro Aduan MCA hari ini:

* Seorang pemilik syarikat peminjam wang berlesen, John Sing mengadu Elie gagal menjelaskan pinjaman berjumlah RM167,000 yang dibuat pada 20 Oktober lalu.

* Seorang tukang kunci, Eddy turut kerugian RM10,000 setelah mendakwa Elie gagal membayar kos mangga dan kunci yang dibekalkan kepadanya pada 1 September lalu.

Sementara itu, Elie yang dihubungi bagi mendapatkan reaksinya berkata, dia sedia bekerjasama dengan pihak polis.

Malah, katanya dia akan mempertahankan haknya dan tidak akan menyembunyikan apa-apa pun kepada pihak berkuasa itu.

``Apa salah saya, saya tidak akan menyembunyikan diri,'' dakwanya.

Dalam pada itu, Musa menyatakan bahawa beliau belum meneliti dan dimaklumkan proses siasatan yang dijalankan Cawangan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur.

Polis juga tidak menafikan 10 pengawal keselamatan bersenjata lengkap yang mengawal unit kondominium Elie hanya diupah dalam tempoh terdekat dari syarikat sekuriti tempatan.

Menurut sumber, sehingga kini polis masih belum menerima sebarang laporan daripada mana-mana pihak termasuk Majlis Kanser Nasional (Makna) berhubung dakwaan bahawa Elie cuba menipu melalui tindakannya untuk membantu kanak-kanak kanser khususnya yang miskin.

Justeru, polis tiada kuasa untuk campur tangan dan mengambil tindakan terhadap Elie melainkan terdapat laporan mengenainya.

Elie kelmarin membuat kenyataan untuk menderma RM1.01 bilion kepada Makna untuk mendirikan Hospital dan Pusat Rawatan dan Penyelidikan Kanser Kanak-kanak Farinnie Ellie dan Makna bermula 15 Februari ini.

``Tetapi sehingga kini, polis masih belum menerima sebarang laporan menyatakan atau membuktikan Elie cuba menipu.

``Hasrat beliau untuk menderma sebanyak RM1.01 bilion kepada Makna tidak boleh dikaitkan dengan jenayah kerana beliau hanya berjanji dan masih belum mengingkari persetujuan tersebut,'' katanya di sini, hari ini.

Dalam sidang akhbar Elie kelmarin, dia mengumumkan akan menyumbang sebanyak AS$200 juta (RM760 juta) yang akan digunakan untuk membina hospital tersebut, AS$50 juta (RM190 juta) untuk ubat-ubatan, kos elektrik dan kos operasi lain serta baki AS$25 juta (RM95 juta) lagi untuk pembelian tanah.

Menurutnya, sumbangan tersebut akan disalurkan melalui akaunnya di Chase Manhattan Bank.

Dalam pada itu, Elie menolak dakwaan tentang kemampuan kewangannya dengan menunjukkan slip simpanan banknya berjumlah kira-kira AS$526 juta (RM1.9 bilion) di salah sebuah bank di New York, Amerika Syarikat.


-----------------
bersama hayati keindahan islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 18:51


em.. tersalah posting agaknya.. sahabat kita ni..

ok.. merujuk topik
:: apa antum buat bila marah?

em..em.. seriussly.. ana susah nak marah orang..
entah.. xreti..tak tahu nak sound.. Kalau setakat sound sikit tu boleh laa..
for exmple.. ana pernah hndle jadi fc bagi PKN..
wit kak ismi..

kekadang rasa nak sound saja.. eeeeeeee.... geram saja dengan bebudak yang tak faham..paham...
tapi.. sabar saja laa...

* tapi.. Kalau balik rumah.. Kalau adik yang laki tu.. memang kena sound direct saja.. dengan ana.. kekadang terpaksa guna hanger.. piat dia..hihi..
em..em.. ( sometime ana ni garang juga..) but dengan adik2 saja..

my suggestt..
myb sebelum ni ada yang dah list.. ana belum explore all topik ni lagi..

Kalau antum tengah marah..
anda berdiri.. bagi redakan marah..
duduk laa.. bawa bertenang.. mengucap.. istigfar sikit...
:lol: :lol:

jangan terlalu ikutkan hati..
try cool down ursel..
sebab api lawan api.. memang terbakar merebak..!!!

so.. anda jdlaa air.. yang dapat meredakan kebakaran tu..
dari terus merebak...


:-| :lol: :lol:
so.. just be cool..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 19:54


:-di :-di :-di

tiduuur saja la.... xpun pergi jalan2... :-di :-di :roll: :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 04:30


kalau ana marah....ana cepat-cepat ambil wudhu dan mengingatkan kata-kata nabi s.a.w...yang bermaksud...jangan kamu marah..."insyallah hati kita akan tenang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 09:04


qis kalau marah, qis diam saja..istighfar banyak-banyak kali lepas itu keluar jalan2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

amaryllis
Warga Rasmi
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21688
Posting: 14
Dari: bumi-Nya nan luas terbentang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 09:07


assalamualaikum warahmatullah
bila rasa nak marah? ana tarik nafas panjang2... lepas itu bila rasa marah memuncak, cuba fikir balik, buruk betul rupenya bila marah ni. sabar..sabar... (dalam hati Allah saja yang tau betapa rasa nak marahnya). lepas itu ambik wudhuk.. lega.. api kemarahan ni selalunya dimarakkan oleh syaitan. api lawannya air.. itulah penawarnya di samping istighfar banyak-banyak..
lagipun dalam hadis ada menyebut cara2 mengatasi rasa marah.tapi ana tak ingat pulak hadisnya yang mana.
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For amaryllisProfil   Hantar PM kepada amaryllis   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 20-01-06 09:34


Di dalam surah Al-Imran ayat 133-134 Allah berfirman yang bermaksud : " Dan bersegeralah kamu kepada mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat pengampunan dari tuhan kamu dan mendapat syurga yang lebarnya seluas segala langit bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa, iaitu orang yang menahan kemarahannya dan orang yang memaafkan kesalahan orang lain dan ingatlah Allah subhanahua ta'ala mengasihi orang-orang yang berbuat perkara yang baik ."

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-01-06 11:03


istighfar dulu...
'lari' kejap dr punca prob tu...call mak ke...cari kawan ke...
:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 21-01-06 11:32


>muka masam semacam saja...macam nak telan orang

>masuk bilik/p tempt yang jauh dr manusia

>nangis.......letih nangis,terus tidur.....zZzZz

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

diyan_huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21127
Posting: 102
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-01-06 11:37


senyap saja lah...mendiamkan diri....try to comfort diri...
kalau bercakap, sebak pula...so, everytime rasa marah, saya diam saja la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For diyan_huwainaProfil   Hantar PM kepada diyan_huwaina   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 21-01-06 12:07


erm, kalau marah, jangan berdiri, duduk atau baring atas katil, pekup muka dengan bantal, kalau ada kesempatan, tidur..kalau terlelap lepas itu bangun balik, insya Allah akan reda marah dan boleh buat keputusan dengan rasional tentang apa yang nak dibuat seterusnya..
macam ini la kaedah anger management saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

afieq_alkindi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14026
Posting: 162
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 21-01-06 16:53


buka radio dengar lagu nasyid...feling sengsorang..hehehe....tak pun dengar orang ngaji.....
kejap saja kalau ana marah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afieq_alkindiProfil   Hantar PM kepada afieq_alkindi   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 17:21


senyap kan diri.....dok dediam.....
istighfar banyak2 dalam hati.....
xpn pergi ambil wuduk.......
lelama nanti ilang la marah tu....
;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 18:18


bila marah eh..biasanya bila sedang marah Fi akan diamkn diri..tak lm lepas tu okla

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 18:30


kalau marah diamkan diri...xcakap apa-apa....kalau nampak saya diam itu, maknernye tengah marah atau tak setuju dengan pendapat sesiapa la...

sebab diam tu kan lebih baik dr berkata yang xbaik....takut mulut cakap benda-benda xelok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

norayhunt
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2003
Ahli No: 3272
Posting: 53
Dari: Pel.Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 18:59


marah...hmm....kalau ana marah....diam kan diri. so far kalau ana marah, ana akan sakit. so kena elak la marah tu...but kekadang tu ada juga la rasa marah kan, just try to avoid la. Yang ana nampak paling berkesan tuk ana, ambil wuduk dan istighfar bebanyak. cuba control perasaan marah sebab Rasulullah hanya marah bila agama ALLAH dicabar, betulkan ana andai ana salah. sama-sama la cuba k....jangan kasik peluang pada syaitan tuk pesongkn kita...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For norayhuntProfil   Hantar PM kepada norayhunt   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 22:43


bila saya marah, saya naik motor bawak diri ke mana-mana yang saya suka. pecut sepuas-puas hati. amaran: jangan tiru saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 23:39


banyakkan istighfar..asingkan diri dengan niat untuk muhasabah.jadikan kesempatan untuk didik diri menjadi lebih sabar..doa pada ALLAH moga segalanya berakhir dengan baik.

ana:nangis bukan tanda lemah


-----------------
ISLAM is the perfect way to live..
[ Telah diedit oleh: ana_MUSLIMAH2606 pada 22-01-06 10:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 23:42


saya tidur

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-01-06 00:08


Marah puas- puas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

akhn06
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19027
Posting: 20
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 00:17


selalunya bila saya marah saya akan pendam dalam hati saja....
lepas itu cuba tenangkan diri....
kalau tak boleh juga saya tidur.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhn06Profil   Hantar PM kepada akhn06   Quote dan BalasQuote

norhayati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6086
Posting: 34
Dari: rantau panjang

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-01-06 03:10


saya lebih suka diam.....sibukkan diri....dengar lagu......tidur....

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhayatiProfil   Hantar PM kepada norhayati   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 09:36


ana kalau marah kat kawan-kawan memang ana pendam saja!
biar ALLAH yang membalasnya... buat tak tau saja dah lah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 10:30


mule2 pendam...kalau tak tahan..beriathu kawan..istighfar banyak-banyak...
kalau tak boleh jugak..terus tidur!yang tu memang best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 10:58


tapi yang tak pahamnya, pendam tu berdosa ke?
setahu ana kalau perasaan begitu macam niat kan?
musykillah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.17488 saat. Lajunya....