Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 9 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 19 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
sunan-faqih: 25 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: petua nak putihkan muka..


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» petua nak putihkan muka..

Please Mendaftar To Post


Oleh petua nak putihkan muka..

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 12:52


assalamualaikum..

hmm..ramai org sukakan kulit muke yg licin berseri..byk btk produk kt luar sana nun..tp bg kite yg still studi ni susah sikit la nk kuar duit beli brg2 mahal tu..

hmm..kl try petua tradisional pun mujarab jugak..cthnye..air basuhan pertama beras yg kita masak hari2 tu..kl sapu kt muke..insyaAllah..dpt licinkan kulit muke..sekaligus memutihkan muke..tp jgn lupe b'selawat dulu..

kl sahabat2 ade petua lain..jgn lupe kongsi bersame..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 13:04


oh..terima kasih..tak putih pun tak pe,asal licin...

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 16:05


Assalamualaikum....

shukran atas petua ni...eh, kaum muslimin bleh cube tak petua ni???

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 16:25


boleh jer apa salahnyer..zam rajin masak nasi ke??

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 20:48


Err,nak cubalah petua nie..he he..alamak,selalu tak masak nasila kat umah,belikat luarje..

takpe,nie ade petua lain yang boleh dipakai.. ambil sedikit tepung susu dan bancuhkan nya kurang pekat, selepas itu sapukan pada seluruh muka. Seelok-eloknya sapu sebelum tidur,esok paginya itu basuh muka yang telah disapukan itu sehingga bersih

p/s: biar muka tak putih,asalkan hati mesti bersih

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 21:11


betul ke ni simba??

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 21:19


assalamualaikum...

petua ni semua blh gune..emm..lg 1 petua ana dpt utk licinkan muke..

ambil segenggam beras,pastu goreng hingga garing..tp x yah goreng pakai minyak la..goreng aje dlm kuali..pastu tumbuk..blh la dibuat pencuci muke..tp ana x try lg petua ni..insyaallah ade mase nnt leh cube..hehe..slamat m'cube..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 21:24


nak tambah lagi..nak licinkan kulit muke..cara paling jimat especially bg penggemar air teh..hampas air teh yg digune utk bancuh teh tu jgnle dibuang..hampas tu lumurkan kt muke sampai kulit terase kering..haa..sambil2 menunggu hampas tu kering, air teh tu blhla diminum..haa..kan ke jimat tuh..hehhe...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 21:30


Quote:

On 2003-05-22 21:11, ainul_nabila wrote:
betul ke ni simba??

-----------------
SingA kU lari GagAh BEraNi



Belum cube belum tau..tapi saye tak penah cubela..susu tepung plak takde kat rumah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

halawah_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 355
Posting: 83
Dari: TaNaH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 22:05


betul ker petua nie berkesan..? :

-----------------
DoN'T SToP aT THe ToP,
oR You WiLL DRoP!

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawah_imanProfil   Hantar PM kepada halawah_iman   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 22:20


bnyknye petua leh cuba... ana tak pakai petua² nih... pakai sabun cuci muka... lgpon... muka ana mmg tak der jerawat turun drpd mak ana... Alhamdulillah ana dpt jugak tempias kulit mak ana tak yah da sesusah nak basuh muka... basuh muka dgn air pon mujarab gak...setiap kali ambik wudhu'..Insya Allah berseri wajah kita nnt

WaLLahua'Lam

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

abu_rozai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 158
Posting: 65
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-05-03 23:25


Assalamualaikum......

nie pula ader satu petua lagik....
selalulah bangun mengerjakan solat tahajjud disepertiga malam.....bukan ajer putih....malah kulit muka akan nampak berseri2......dan awet muda lagik.....
kelogikannya begini.....apabila kita tidur kulit muka kita akan menjadi kecut.....dan apabila kita bangun untuk mengerjakan solat tahajjud kater lah kul 3 pagi.....kita akan amik wudhu dulu kan.....jadi air wudhu tue akan menegang dan menyegarkan semula kulit muka kita yang kecut tuh......
itu antara sebab mengapa orang yang bangun ditengah malam nih wajah dier nampak berseri2......ini antara pendapat sains ler......
tapi janganlah hanya bangun sekadar nak basuh muka ajer lepas nih.....solat lah sekali yer.....
istiqamahlah dalam seharian.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_rozaiProfil   Hantar PM kepada abu_rozai   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 22-05-03 23:46


ini antara petua nak putih,jauhkan diri dari tempat panas,jgn berjemur ditgh matahari,makan bebuah banyak sikit,pakai tawas bagus tuk kulit dia melembutkan dan membuang daki supaya kulit tidak hitam.....emm,sebenarnya tak kisah kulit hitam atau putih,kalau kita sentiasa beribadat dan sentiasa berselawat berserilah muka kita

-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

sufi_musafir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 731
Posting: 108
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 23:53


Bagus petua2 ni, tapi apa2 pun ingatlah pandangan Allah pada kita bukan pada rupa paras, harta atau kedudukan tapi amal dan taqwa itu yg menjadi taruhan dan bekalan bila kita menghadapNya kelak!!!wallahu'alam..

-----------------
Alangkah sukarnya mendidik nafsuku,yg tidak dpt melihat kebenaranMu....Bantulah hambaMu dalam mendidik jiwaku ini........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufi_musafirProfil   Hantar PM kepada sufi_musafir   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 23-05-03 00:10


teringin juga nak putih tapi tak boleh punya kerana kerja saya biasanya berjemur jeee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 09:15


a'kum

banyak nyeeee

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-03 17:58




assalamualaikum.....

saya dah berapa kali cuba byk produk utk putih ni..tapi tak putih2 jugak...hehehhe..tapi kalau kita selalu mengambil air wudhu'...insyaallah wajah kita pasti berseri2...tapi sucikan lah niat tu yer...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

putera_manis
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 22
Posting: 593
Dari: Segamat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-03 19:04


best...best.....

-----------------

MAta BErtENTanG,kAn tIMBul kaSIH SAyanG....
HAti berTEMU HatI,KAn laHIr rASa kaSIh.....
BiLA dAHI BERtemu SEjaDah,BAruKAN teRAsA KeBESaraN iLAhi...
KetENAngan Jua DiPerolehi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_manisProfil   Hantar PM kepada putera_manis   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-03 02:11


Assalamualaikum....


heheh..nampaknyer petua ni mendapat sambutan yg menggalakkan....bagus...isk..ana lum cuba lagi..tak sempat nak mintak air beras ngan mak...ikikikik

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-03 17:56


cepat zam..cube..jgn x cube..hihi..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

jilul_QURAN
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 112
Posting: 213
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 07:32


ana cube boleh tak?hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jilul_QURANProfil   Hantar PM kepada jilul_QURAN   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 08:25


cube la jilul_quran...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 463
Posting: 136
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-06-03 03:01


tq ainul_nabila

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

pondok_moden
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 260
Posting: 52
Dari: mantel bumi

Pahang  


posticon Posting pada: 03-07-03 15:25


Ana ada lagi satu petua utk dikongsi bersama.
bangun pagi, lepas tu jgn makan ape2 tapi minum madu+air dingin ngan selawat 3 kali.

-----------------
oddisey


Bookmark and Share

    


  Member Information For pondok_modenProfil   Hantar PM kepada pondok_moden   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-07-03 15:34


Assalamualaikum ana rasa paling penting air wudhu' yang sempurna insyaAllah berseri wajah.Ana bagi tahu je.Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-03 17:50


hamba rasa tak perlu la putihkan muka lagi... hamba nak biru kan muka... ada petua tak??

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

BuDaK_SpiDeR
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1427
Posting: 131
Dari: DiMaShQ

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 00:41


0o0o0o0o0o...macamtu.....biase air yg buat basuh beras tu boleh buat hilang hanyir ikan sungai je....buat putih kulit pon boleh jugak....ingatkan tak boleh....tapi kulit muke saye dah licin....cume tak putih jerk!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For BuDaK_SpiDeRProfil   Hantar PM kepada BuDaK_SpiDeR   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 15:04


Assalamualaikum wbt..

heheheh ana tak payah lah nak putih²kan muka...redha atas kejadianNya yang sungguh menakjubkan...to kens2005
ana ada petua nak birukan muke..nak ijaukan pun bole dan etc..senang jek..kalo nak biru..belilah nila...pas2 rendam muke tuh semalam sure biru dan kekal lama... kalau nak ijau belilah nila yang color ijau..pas2 rendam semalaman sure punye ijau cam hulk.. selamat mencuba..

Wsalam


-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 358
Posting: 542
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis  


posticon Posting pada: 09-07-03 16:06


Quote:
...to kens2005
ana ada petua nak birukan muke..nak ijaukan pun bole dan etc..senang jek..kalo nak biru..belilah nila...pas2 rendam muke tuh semalam sure biru dan kekal lama... kalau nak ijau belilah nila yang color ijau..pas2 rendam semalaman sure punye ijau cam hulk.. selamat mencuba..


Ana setuju mcm cakap mencariSinar tu...cuba laa kens..mesti jadi pelangi punya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-07-03 22:18


pakai jelah ponds...
"sebenarnya saya dah tengok dah wayang tu"..heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 15:32


Salam'alaik..
Semua nak wajah putih kan?tapi seri wudhuk pun bagus jugak..

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 06-08-03 16:25


muka tak putih tak penting. tapi muka yang cerah dgn cahaya kebaikan tu yang kita cari. muka saya, sensitif, kalau berpeluh tapi tak segera cuci dgn any facial clenasing, pedih la dahi. kalau tak pedih, buat tak tahu aje. bagaimana nak muka yang cerah bercahaya? dah ramai ulas, ambil wudhu'. disamping tu jangan lupa berakhlak dengan akhlak terpuji. insya allah, sinar cahaya yang menyenangkan terpancar di wajah...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

munawwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1582
Posting: 52

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-08-03 17:00


nak putihkan muka senang je
pergi kedai
carik temulawak
balik umah/hostel
BUKA
dan tenyeh pd muka
dah tu sampai time
basuh
insya-Allah putih lak tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For munawwarProfil   Hantar PM kepada munawwar   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-08-03 17:22


hmm.. saye rase kalo nak putih @ cerah jgn selalu b'jemur tgh panas,
duduk memerap kat rumah pastu jgn keluar2.
saye buat, he he, jadik.
tapi saye rase kalo kulit tak cerah pun takpe, yg penting kulit bersih dari jerawat & parut jerawat.
tapi kulit saye berparut2.. .

ha.!. untuk sesape yg gunekan skin whitener & fairer tuh. jgn sekadar apply kat muke sahaje.!.
applykan kat baden sekali. kalo tak b'belang la badan ngko, muke jek cerah, tgn sawo matang,


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-08-03 15:21


anis baru dapat petua ni dari sorang kawan..
dia dah cuba dan berkesan..

Ambil kulit kayu manis,daun pucuk senduduk,tepung beras,pucuk jambu batu.Giling atau kisar kesemua bahan diatas.Semasa hendak gunakan campurkan dengan air mawar atau perahan air limau nipis dan sapukan pada muka.Insyaalah muka akan kelihatan lebih bersih,cantik,muda dan menawan.



-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-12-03 15:18


bukan intan permata..bukan paras rupa pandangan Tuhan pada manusia
beriman dan bertaqwa..di sisi Tuhan itu yang utama
siapa yang berbakti dengan ketabahan...sabar menempuh ketentuan Tuhan
baginya syafaat dunia akhirat..dunia Tuhan tidak terkira..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

nasita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5760
Posting: 90
Dari: cay tee

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-04-04 13:15



uiks..nak try gak la..mana tau berkesan daripada krim pemutih yang saya guna sekarang..jimat sket..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasitaProfil   Hantar PM kepada nasita   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-04-04 13:26



Banyaknya petua putihkan muka
mana yang paling berkesan
nak try jugakla
nak jadi snow white..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-05-04 21:03


Apsal nak putih? biasanya kalau join competition pun, kalau kulit takde kaler, tolak markah. Mana pernah org kulit putih menang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 16-05-04 20:25


eheh..
akhi jackie, ada logik gak kan komen enta tu..eheh.
macam mano la buleh smpai ke situ fikiran enta ekk..

-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 10:52





emm..banyaknye petua.........!!
tak berani nak cuba....

ana sukakan keadaan diri yg sedia ada...
hehe...

anyway..syukran sahabat2 smua....
tapi ana akan cuba bagitau kat org lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 00:19



nak putih sng je.... ambik cat warna putih, kalerkanlah muke dgn cat tu.... confirm putih

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-04 00:00





Bersyukurlah dengan ape yang di anugerahkan olehNya...biarlah kulit muka ku seperti dulu...semula jadi...hihihi...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 10-09-04 16:50




Kalau yang sawo matang tuu mukanya boleh putih tak.....
Ikutlah cara Micheal Jackson kalau nak muka putih.....
Bila kena sinar matahari semuanya cair....
Misalnya kulit muka kita dah gelap takkan boleh putihkan...
Berbanyak pakai bedak tebal-tebal baru putih...
Bersyukurlah apa yang dikurniakan...




Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-04 18:59


Quote:

On 2004-05-23 00:19, putera81 wrote:

nak putih sng je.... ambik cat warna putih, kalerkanlah muke dgn cat tu.... confirm putih



sokong 500%.. cuba la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 01:00


macm macm selamat memutihkan muka semua....
nak try la gak.tak namapak putih pun takpe tapi nampak bersih

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

hana_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10271
Posting: 19
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 08-11-04 11:42



...camner nak putihkan tangan ker badan ker.nnt kat muka jer yg putih yang lain kelam semacam jer..em..tak ker lawak tue..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hana_humairaProfil   Hantar PM kepada hana_humaira   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-05 10:38



Ambik segenggam kacang hijau. Kisar hingga hancur. Kemudian campurkan putih telur. Gaul rata2 dan lumurkan di wajah. Tunggu setengah jam & cuci dgn air. Ws.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]an

Sabah  


posticon Posting pada: 16-02-05 10:52


....

haa lagi petua utk muka lebih cerah dan berseri...

#amalkan berselawat 3x dan banyakkan minum air suam sebelum dan selepas bangun dari tidur...

#amalkan petua 3M..MENCUCI,MENYEGARKAN dan MELEMBABKAN MUKA...guna ler pencuci muka,toner dan pelembab muka yang sesuai dengan kulit muka anda...jangan main hentam jer...

#kebaikan 3M nie jugak boleh mengurangkan masalah kedutan + penuaan...disamping boleh mengurangkan masalah jerawat dan sebagainya...

jadi..apa tunggu lagi... SELAMAT MENCUBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 11:53


banyak sangat petua putihkan muka..nak try jugak mana tau berkesan..hihihihihi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

nasyrah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17520
Posting: 109
Dari: SELANGOR, JOHOR DAN PERAK

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 12:31


Pada 03-11-08 11:53 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

banyak sangat petua putihkan muka..nak try jugak mana tau berkesan..hihihihihi..



nak tau paling berkesan..?? rendam muka dalam klorok 7 hari 7 mlm... gerenti putih..hehehehe


-----------------
HIDUPKU MATIKU HANYA KERANANYA...PETUNJUK DARINYA YANG KU HARAPKAN DALAM MENITI LIKU-LIKU KEHIDUPAN...:)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nasyrahProfil   Hantar PM kepada nasyrah   Quote dan BalasQuote

Munira_mms
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2008
Ahli No: 33247
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 16:38


salam..erm tak payah susah2.. amalkan berwudhuk setiap masa saja, insyaallah berseriee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Munira_mmsProfil   Hantar PM kepada Munira_mms   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-12-08 16:55


saya ada cara lagi cepat nak putih muka sekali gus melicinkan
muka....
1st ambil bedak banyak-banyak tampal terus kemuka directly
setebal 1 inchi...confirm muka putih berseri
kalah michekal jekson..hahahha
just kidding

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 11:24


by nasyrah
nak tau paling berkesan..?? rendam muka dalam klorok 7 hari 7 mlm... gerenti putih..hehehehe

kalau macam ni mengelupas lah kulit saya nasyrah.. :cry: :cry:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 14-12-08 15:35


pergh, berapa punya lama dah thread ni.
memang orang melaysia gila putih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 15:46


KALAU SEMUA ORANG NAK PUTIH, SIAPA YANG JADI HITAM?...

NANTI SEMUA KELIHATAN SAMA SAJA..HEHE

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 21:07


Ish..ish...ish..nakalnya muhamad_azrul86 ni...huhuhu...:) Nak ke isteri kulit hitam? Hehehehe....kalau redha, tak apa lah...nanti saya carikan...hehehe..jangan marah ye..saja saja..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 22:11


Pada 11-12-08 11:24 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

by nasyrah
nak tau paling berkesan..?? rendam muka dalam klorok 7 hari 7 mlm... gerenti putih..hehehehe

kalau macam ni mengelupas lah kulit saya nasyrah.. :cry: :cry:



ni petua nak jadi putih macam mayat...so kalau ada siapa-siapa yang nak cuba silakan... :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 01:06


salamun alaik...
ouih ngerinya nak putih pakai clorox..huhu..tapi kan ana rasa dalam produk pemutih muka sekarang ini pun banyak saja bahan-bahan peluntur macam ini cuma kita saja yang tak tahu..last2 kita juga yang kena kanser dan macam-macam pnyakit berbahaya..macam-macam lah dunia ini..org mat salleh suka sangat berjemur nak hitam tapi org asia suka sangat pakai macam-macam obses nak jadi putih..pada ana tak kisah lah hitam atau putih..bukan 2 nilaian Allah..yang penting iman & takwa..tnpanya tak bermakna..bersyukurlah dengan apa yang Allah berikan pada kita..janganlah mengubah ciptaan Allah sampai memudaratkn diri kelak..fikirla..

p/s:teringat dengan kata-kata seorang patient cina pada ana dan rakan sekerja.."u girls are so fair which part of the world u come from?" seraya uncle sekerja kami cakap north pole..hampeh betul.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 01:14


Pada 14-12-08 15:46 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

KALAU SEMUA ORANG NAK PUTIH, SIAPA YANG JADI HITAM?...

NANTI SEMUA KELIHATAN SAMA SAJA..HEHE


ha'ah lah.. bila semua nak putih,apa akan jadi dengan warna hitam? kasihan hitam.. :-)
Hitam itu menawan.. tak begitu azrul? :sopan: :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.161826 saat. Lajunya....