Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Saudariku.....


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Saudariku.....

Please Mendaftar To Post


Oleh Saudariku.....

honnney_mk
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5444
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-03 22:17


"Saudariku.....
Artikel ini ku tulis dengan rasa kasih di hati. Renungkanlah isinya, hayati
maknanya, aplikasikan ilmunya dan sematkan di kalbumu selamanya. Jadikanlah
pesananku ini sebagai azimat dalam meneruskan perjuangan dan impianmu, untuk
muncul unggul sebagai srikandi yang mempertahankan agama Allah. Insya Allah....

Saudariku....
Sesungguhnya kejadianmu terlalu unik, tercipta dari tulang rusuk Adam yang
bengkok, menghiasi taman-taman indah lantas menjadi perhatian sang kumbang.

Kau umpama sekuntum bunga, harum aromamu bisa menarik perhatian sang kumbang
untuk mendekatimu. Namun, tidak semua bunga senang untuk didekati oleh sang
kumbang lantaran duri yang memagari dirinya.

Umpama mawar, dari kejauhan sudah terhidu akan keharumannya serta kilauan
warnanya yang memancar indah mengundang kekaguman terhadap sang kumbang. Tapi
awas, duri yang melingkari bisa
membuatkan sang kumbang berfikir beberapa kali untuk mendekatinya.

Saudariku.....
Aku suka sekiranya kau seperti mawar inspirasi setiap mujahid. Bentengilah
dirimu dengan perasaan malu yang
bertunjangkan rasa keimanan dan keindahan taqwa kepada Allah.

Hiasilah wajah mu dengan titisan wudhuk. Ingatlah bahawa ciri-ciri seorang
wanita solehah ialah ia tidak melihat kepada lelaki dan lelaki tidak melihat
kepadanya.

Sesuatu yang tertutup itu lebih berharga jika dibandingkan dengan sesuatu yang
terdedah. Umpama sebutir permata yang dipamerkan buat perhatian umum dengan
permata yang diletakkan dalam satu bekas yang tertutup. Sudah pastinya
keinginan untuk melihat permata yang tersembunyi itu melebihi daripada yang
terdedah.

Wanita solehah yang taat dan patuh pada
Al-Khaliq dalam melayari liku-liku kehidupannya adalah harapan setiap insan
yang bernama Adam. Namun, ianya memerlukan pengorbanan dan mujahadah yang
tinggi kerana ianya bercanggah dengan nafsu serakah yang bersarang dalam
dirimu, lebih-lebih lagi dengan title gadis yang kau miliki. Sudah pastinya
darah mudamu mencabar rasa keimanan yang ada ...

Namun ingatlah saudariku....
Sesiapa yang inginkan kebaikan maka
Allah akan memudahkan baginya jalan-jalan kearah itu. Yang penting gadisku...
engkau mesti punyai azam, usaha dan istiqomah.

Saudariku.....
Akuilah hakikat dirimu menjadi fitnah kepada kebanyakan lelaki. Seandainya
pakaian malumu kau tanggalkan dari
tubuhmu, maka sudah tidak ada lagi perisai yang dapat membentingimu.

Sesungguhnya
Nabi ada mengatakan tentang bahaya dirimu :

" Tidak ada suatu fitnah yang lebih besar yang lebih bermaharajalela selepas
wafatku terhadap kaum lelaki selain fitnah yang berpunca daripada wanita"....

Oleh itu saudariku.....
Setiap langkah dan tindakanmu hendaklah
berpaksikan kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Jangan biarkan orang lain
mengeksploitasikan dirimu untuk kepentingan tertentu.

Sesungguhnya Allah telah mengangkat martabatmu sebaris dengan kaum Adam. Kau
harapan ummah dalam melahirkan para mujahid dan mujahidah yang bisa
menggoncangkan dunia dengan sentuhan lembut tanganmu.

Saudariku...
Dalam hidupmu pastinya ingin disayangi dan menyayangi. Itulah fitrah semulajadi
setiap insani, namun ramai diantara kamu yang tewas kerana cinta.

Bercinta itu tidak salah tapi memuja cinta itu yang salah. Kerana cinta manusia
sanggup menjual agama dan kerana cinta maruah tergadai. Gejala murtad serta
keruntuhan moral muda mudi sebahagian besarnya kerana sebuah cinta.

Benarlah
sabda Rasulullah SAW :

"Sesungguhnya cinta itu buta"

Cinta itu mampu membutakan mata dan hatimu dalam membezakan perkara yang hak
dan yang batil apabila kau meletakkan cinta itu atas dasar nafsu dan tidak
kerana Allah SWT.

Sebelum kau mendekati cinta, cintailah dirimu terlebih dahulu. Mengkaji hakikat
kejadianmu yang begitu simbolik, yang berasal daripada setitis air yang tak
berharga lalu mengalami proses pembentukan yang direncanakan oleh Allah. Semoga
disana mampu melahirkan rasa keagungan dan kehebatan
terhadapNya dan timbul rasa cinta dan kasih pada penciptamu.


Saudariku...
Mencintai Allah dan rasul melebihi cinta terhadap makhluk adalah cinta yang
hakiki dan abadi kerana hati yang pecah dan retak, apabila diberikan kepada
makhluk pastinya akan bertambah
retak dan terburai. Tetapi apabila hatimu diserah kepada Allah sudah pasti ia
akan bertaut kembali.

Dalam usia mu sibukkan lah dirimu dengan ilmu yang mampu mempertajamkan akal
dan mampu membina sahsiah muslimahmu. Sesungguhnya ilmu itu cahaya dan ilmu
tidak mampu bertapak
dalam hati orang yang melakukan maksiat.

Buat akhirnya, terimalah kata-kata seorang ahli sufi iaitu Rabiatul Adawiah
sebagai renungan bersama :

"Cintakan manusia itu tidak mewujudkan kebahagian yang abadi untuk seseorang
insan, kerana ia tidak kekal. Cintakan manusia seringkali membuatkan seorang
itu gagal, kecewa, menderita dan terseksa. Oleh itu tidak ada suatu cinta pun
yang dapat membuahkan kebahagiaan dan kenikmatan yang kekal abadi kecuali cinta
kepada pencipta manusia sendiri."


Quote:
"ANTARA TANDA KEBERKATAN SESEORANG WANITA ITU IALAH, CEPAT PERKAHWINANNYA,
CEPAT PULA KEHAMILANNYA DAN RINGAN PULA MAHARNYA."




Wallahu Ta'ala A'lam

-----------------
" Bumi mana yang tidak ditimpa hujan...hidup mana yang tidak dilanda ujian...perjuangan mana yang tidak dipenuhi cabaran... kita PASTI diuji dengan ap

Bookmark and Share

    


  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Pergi ke honnney_mk's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-03 22:04


tul tue .

hamba sokong 100% kenyataan tue. forward kat kawan best nie.


-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-03 00:11


khas utk saudari ku....

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

insannulkamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4978
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-12-03 11:29



terima kasih.....kerana artikel te....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insannulkamilProfil   Hantar PM kepada insannulkamil   Quote dan BalasQuote

az-zahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4378
Posting: 130
Dari: dari atas pokok

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-12-03 11:30




terima kasih.. mesej bermakna untuk saya dan saudari-saudari di luar sana..



Bookmark and Share

    


  Member Information For az-zahraProfil   Hantar PM kepada az-zahra   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5444
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-03 12:39




Wanita solehah yang taat dan patuh pada
Al-Khaliq dalam melayari liku-liku kehidupannya adalah harapan setiap insan
yang bernama Adam. Namun, ianya memerlukan pengorbanan dan mujahadah yang
tinggi kerana ianya bercanggah dengan nafsu serakah yang bersarang dalam
dirimu, lebih-lebih lagi dengan title gadis yang kau miliki. Sudah pastinya
darah mudamu mencabar rasa keimanan yang ada ...

.....




-----------------
" Bumi mana yang tidak ditimpa hujan...hidup mana yang tidak dilanda ujian...perjuangan mana yang tidak dipenuhi cabaran... kita PASTI diuji dengan ap

Bookmark and Share

    


  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Pergi ke honnney_mk's Website   Quote dan BalasQuote

filzah
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 3982
Posting: 18
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-03 12:52


semoga dapat memperbaiki diri sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For filzahProfil   Hantar PM kepada filzah   Pergi ke filzah's Website   Quote dan BalasQuote

kakyong
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1663
Posting: 176
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-03 13:13


terima kasih....mmg banyak manfaatnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongProfil   Hantar PM kepada kakyong   Pergi ke kakyong's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-12-03 14:45


artikel yg baik...semoga dpt memperbaiki diri sendiri dan muslimah di luar sana..

-----------------
jangan matikan hatiku sebelum kematianku

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-03 15:03




Terima kasih kpd penulis kerana berkongsi sesuatu yg amat bermakna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 11-12-03 10:51


wah,best ni kalau nak foward..semoge dapat dicedok yang baik daripadanya..insya-Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117508 saat. Lajunya....