Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: MENGAPA????


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» MENGAPA????

Please Mendaftar To Post


Oleh MENGAPA????

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-03 15:55


Saya ada perkara yang perlukan penjelasan dari yang lebih mendalam pengetahuan Islam. Dalam drama "Ampunkan Dosaku" di Astro Ria baru-baru ini, ada mengisahkan seorang ibu yang melacurkan diri dengan alasan untuk membesarkan anak-anaknya. Bukankah ini seperti mempersendakan agama Allah swt. Jika dilihat dari rasionalnya, mengapa tidak sahaja mengambil upah di kedai-kedai makan atau kerja-kerja halal yang lain. Mengapa perlu melacurkan diri?
Dan adakah pihak yang menghasilkan cerita ini turut bersalah kerana tidak peka dalam menghasilkan sesebuah cerita?
Wassalam.

-----------------
KAWANLAH selagi ada hati. BERCINTALAH selagi ada yang sudi. GEMBIRALAH selagi ada teman di sisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-03 16:13


skrg bukan melacur shj mempersendakan agama Allah.
main chess tak berenti bile dengar azan pun mempersendakan jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 12:29


Bagi analaa, kita ambik jer nilai2 moral yang baik jer....yang tak baik tu...kira setakat cerita tu jerlaaa...yang penting sekali diri kita ni....perlu ada satu usaha utk tanamkan nilai -nilai murni sebagai amalan hidup kita seharian....

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 16:00




ambilah iktibar dari cerita tuu...apa yang baik kita contohi dan apa yang buruk kita hindarkan.

bagi ibubapa tuu..seeloknya carilah rezeki yang halal..rezeki yg halal nii menjamon masa depan anak-anak...peribadi terbentuk drpd pendidikan dan pemakanan.

.................

manis icara indah tutur kata,
manis senyuman pengikat ukhwah,
hati yang manis bercahaya,
kemanisan iman terasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

insannulkamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4978
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-12-03 11:35



sebenarnye..citer tue ..membawa message...
walau sekeji mana ibu tue ..dia tetap ibu kita ..ini adalahy dosanye dengan tuhan ....walaupun seorang ibu tue murtad kita wajib menjaganye...
jadi kita amiklah baiknye dan jang lah amik buruk nye....


Bookmark and Share

    


  Member Information For insannulkamilProfil   Hantar PM kepada insannulkamil   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 09-12-03 11:41


Perlu la jugak ada cerita camtu...untuk bagitau kat umum yang ada jugak orang yang sanggup buat gitu nak sara hidup...nak tunjukkan kecetekan dan kejahilan seorang manusia yang tak paham agama or maybe tak reti agama!!Kalau tader cerita camtu macam mana masyarakat nak tau???
Bila produksi buat cerita camtu bukan bermakna dia mempersendakan agama,mungking dia nak sampaikan mesej yang sangat2 berguna kepada kita..kalau kata nak persendakan agama maknanya takyah la nak buat cerita2 yang berkaitan ngan dosa ni....buat yang baik2 jer.
Dari perkara2 yang berdosa camtu kita akan belajar sesuatu yang sangat berguna...sebab tu adanya syaitan..apa hikmahnya??Supaya kiter dapat bezakan antara dosa dan pahala...cuba pk kalau tader?Semestinya kita akan anggap semua perkara tu betul jer...
Setiap sesuatu pasti ada hikmah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 09-12-03 11:48


Quote:

On 2003-12-09 11:41, i_shahdamaii wrote:
Perlu la jugak ada cerita camtu...untuk bagitau kat umum yang ada jugak orang yang sanggup buat gitu nak sara hidup...nak tunjukkan kecetekan dan kejahilan seorang manusia yang tak paham agama or maybe tak reti agama!!Kalau tader cerita camtu macam mana masyarakat nak tau???
Bila produksi buat cerita camtu bukan bermakna dia mempersendakan agama,mungking dia nak sampaikan mesej yang sangat2 berguna kepada kita..kalau kata nak persendakan agama maknanya takyah la nak buat cerita2 yang berkaitan ngan dosa ni....buat yang baik2 jer.
Dari perkara2 yang berdosa camtu kita akan belajar sesuatu yang sangat berguna...sebab tu adanya syaitan..apa hikmahnya??Supaya kiter dapat bezakan antara dosa dan pahala...cuba pk kalau tader?Semestinya kita akan anggap semua perkara tu betul jer...
Setiap sesuatu pasti ada hikmah....



betul...apa yang dipaparkan adalah realiti dalam masyarakat. bukannya sengaja nak buat cerita macam tu. agama adalah isu sensitif di Malaysia. tak ada produksi yang nak buat macam tu..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-12-03 14:53



saya sokong i_syah damai dan maryam....cerita tu diterbitkan utk memaparkan betapa manusia ini cetek akalnya..dan tanpa ilmu agama dan iman yg kuat, perkara2 yg tak sepatutnya boleh berlaku......

sebab itu, amat penting agi kita utk mempelajari ilmu agama, cthnya pend. Quran &sunnah , dan pend. syariah islamiyah..

-----------------
jangan matikan hatiku sebelum kematianku

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

maestroZ
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3414
Posting: 98
Dari: UIA PJ

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-12-03 23:25


come on syafiq....saye sokong most of people yg posted kat atas nih. see it with ur heart not ur naked eyes. tgk dgn perspektif yg positif bkn pesimistik. kalo citer sume berkisarkan kebaikan, tunjukkan kebaikan ajer...xder la unsur moraliti nyer. filem syukur 21 poon ader watak 'jahat' nyer. xderlaa jahat sgt, tp still ader keburukannyer. menunjukkan manusia nih tak terlepas drpd kesilapan n dosa kecuali bagi yg maksum. get it? [bace posting nih dgn intonasi yg lemah lembut. bukan nak gado tau.] hihih.

-----------------
Kulari ke hutan kemudian menyanyiku, kulari ke pantai kemudian teriakku...Sepi, sepi dan sendiri aku benci.

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestroZProfil   Hantar PM kepada maestroZ   Pergi ke maestroZ's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 11-12-03 10:55


saya sokong dengan amik yang baik jer dari citer tu...lagipun itukan membawa penonton kepada realiti sebenar kehidupan masyarakat..orang zaman sekarang ni perlu diberitahu sebab diorang tak suka nak amik tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-12-03 11:58


cerita mcm tu dah biasa kluar kat tv...
ana mengiyakan apa sahabat/sahabaiah kata tu...
apa yg ingin dipaparkan adalah realiti kehidupan masyarakat di negara ni...kisah yg benar terjadi pd masyarakat kita amnya...

dlm cerita tue...
yg baik kita dijadikannya teladan,yg buruk tu terus jer buang dlm tong sampah,takyah buat sempadan lagi....
kat dunia ni kalau semua baik belaka,tak best jugak....nanti polis tak ade kerja pasal takde org jahat...begitu jugak dgn cerita/filem...yg baik belaka tak best jugak....mesti jadik boring...

tapi,kalau cerita tu dah benar2 melampaui batas adat susila atau melanggar syariat agama,barulah mesti dipandang berat oleh pihak terbabit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111045 saat. Lajunya....