Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Bertudung labuh, tapi tak berstokin..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Bertudung labuh, tapi tak berstokin..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Bertudung labuh, tapi tak berstokin..

MohdZakri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4163
Posting: 76
Dari: Bandar Baru Bangi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 11:24


Assalamualikum.wbt..

Ana n antom semua mesti pernah terlihat muslimat yang bertudung labuh...rasa sejuk mata memandang...tapi ada juga yang kadang-kadang tak berstokin...

Apa pandangan antom semua???...ok ke??

wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdZakriProfil   Hantar PM kepada MohdZakri   Pergi ke MohdZakri's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-11-03 11:50


waalaikumussalam wbt...

mengenai persoalan diatas... kaki adalah aurat... dan seelok2nya ditutup dgn stokin... tapi, jgnlah dinilai seseorg itu semata2 krn tidak memakai stokin... akhir kata, muhasabahlah diri kita...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

[ Posting ini telah di edit oleh: Engku_Salina pada 2003-11-10 15:47 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 10-11-03 12:21


erk cam mana ni yek...? amik tgh tgh la kot.. laki pun satu haru gak... dok tgk kaki pulak dah.. muslimat pun kenalah jaga jugak....yek..jgn lah terus nak melenting tak tentu pasai.. begitu jugak dgn lengan baju tu jaga elok elok.. betul kita kadang terlupa... tapi kan ada jln penyelesaiannya.. kat mydin tu melambak jual... apa salah korban 2 ke 5 ringgit utk kebahagiaan duni akhirat... tak ada ruginya kalau kita manfaat utk kebaikan agama kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 10-11-03 12:25


jgn marah marah nanti kena jual....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 12:45


muhasabah diri....
bersangka baikla sesama kita noo...
betoi kata Martyr tu....tapi nak buat mcm mana...lelaki ni suka tengok dr atas sampai bawah...ada la reason masing agaknya tu...


Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 13:56


Aii..BrotherMon...enta camtu gak ker??
gurau jer..jangan marah yer......

seelok-eloknya ..individu sendirilah yg kena jaga diri masing2...sesuatu itu takkan terjadi kalau ia tidak dimulakan dulu.....

betul ke tak apa ana cakap ni??

takper..antum yg lain bagilah pendapat noo......

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

MohdZakri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4163
Posting: 76
Dari: Bandar Baru Bangi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 13:59



Dari Nukman bin Basyir r.a, katanya: Rasulullah saw. bersabda....

"Anda lihat orang-orang yang beriman itu dalam kasih-mengasihi, saling cinta-mencintai dan saling tolong-menolong, seperti sebatang tubuh.Kalau ada salah satu anggota yang terkena penyakit, seluruh tubuh turut menderita tidak dapat tidur dan menderita panas"

sirr a'la barakatillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdZakriProfil   Hantar PM kepada MohdZakri   Pergi ke MohdZakri's Website   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 15:00




"Apabila seseorang manusia tahu akan harga dirinya alamat dia akan dapat dibentuk ,boleh ditunjuk dan diajari".-HAMKA

Erm...bagi ana seelok-eloknya wanita itu memakai stokin kerana kaki adalah salah satu aurat wanita dan dapat menggelakkan mendapat dosa dan difitnah.walaupun satu aurat sahaja yang ditonjol nescaya neraka tempatnya kerana diciptakan anggota badan bukan untuk ditunjuk. .fikir-fikirkanlah.
....................

seindah hiasan adalah wanita solehah.wanita solehah adalah bunga syurga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

norayhunt
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2003
Ahli No: 3272
Posting: 53
Dari: Pel.Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 00:04


Assalamualaikum...
bagi saya...buat yang terbaik untuk agama...kaki pun aurat kan...so..jagalah aurat...buka payah pun nak pakai stokin tu..cuma saya akui..kekadang ada keadaan yang akan buat kita rasa macam tak payah nak pakai...tapi bila difikirkan balik..kat mana pun kita berada..aurat tetap aurat...dan agama tetap agama...Allah tetap menilai kita kat mana pun kita berada kan?..lagi pulak..suruhan Allah tu bukan nak bebankan hambaNya...just untuk kebaikan muslimat juga...betulkan saya kalau salah ye... wsalam..

-----------------
~Kebaikan Hanya Bagi Mereka Yang Mahu Berfikir~

Bookmark and Share

    


  Member Information For norayhuntProfil   Hantar PM kepada norayhunt   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 00:13


maaf la, tp sya kan klu tgk org tudung labuh mesti automatic tgk gak stokin, pakai ke tak

::bukan nak menilai org tu baik ke tak, sbb siapa kita la ni yg nak menilaiĀ² org, tp kan tu aurat ::

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 00:52


Assalamualaikum

bagi ana, aurat mmg wajib ditutup tak kira kita suka atau tak....bagi muslimat , kalau rasa berat nk pakai stokin tu, cuba2lah ikut kawan2 yg pakai...insyaAllah lama2 jadi biasa la ...ana mengajak diri ana dan para sahabat semua..marilah kita menjaga aurat dgn sebaiknya..mudah2an selamat dari bakaran api neraka...ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

hani_wahida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4146
Posting: 124
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 11-11-03 02:46


Assalamualaikum

semua ni atas diri masing2...hendaklah senantiasa muhasabah diri kita. selalunya orang akan pandang yang bertudung tu samada berstoking ke tak...jadi perkara ini perlu diambil berat...lagipun kan tu aurat perempuan....
dari pengalaman diri, ingin saya berkongsi: saya dulu belajar perlahan2...kalau terlalu cepat tapi tak timbul keinsafan dan kesedaran tentu takder gunanya.....yang penting niat kita tu mesti betul, jangan sesekali disebabkan [email protected] yang tertentu.....
di bulan yang penuh keberkatan ini apakata kita semua memperbaiki diri masing2...muhasabah kembali diri kiter....
perbetulkan kembali kesilapan....
kita semua dalam tempoh belajar...yang kurang tu sama2lah kita memperbaikinya.....moga mendapat keberkatan dari Yang Maha Kuasa...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_wahidaProfil   Hantar PM kepada hani_wahida   Pergi ke hani_wahida's Website   Quote dan BalasQuote

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 10:01


assalamualaikum...

best juga topik ni, menariklah.

memang bila kita terpandang atau tengok mislimah bertudung labuh tapi tak berstokin, menjanggalkan pandangan. sebab semua dah bertutup dan terjaga tapi sayanglah jika kat bawah tu terdedah sikit kan...jadi tak sempurnalah.

ana stuju dgn achik_solehah...suka atau tidak aurat ttp aurat...cubalah ikut kawan2 yg pakai stokin...lama2 mungkin terbiasa.insyaAllah



Bookmark and Share

    


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-11-03 10:21


wahhh....nampak elok je pakai tudung labuh...tapi tengok bawah...ermm....tak pakai stokin...sakit jugak mata memandang...hehehe...

tak elok la macam tu...sebab kaki tu adalah aurat..kalau muslimin nampak memang kira berdosa...

yang muslimin pun satu...mata tu dari atas sampai ke bawah..hehehe....

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 17:48


persoalan aurat ni rasa2nya dah banyak kali diutarakan... oklah, sebagai ulangan....

menutup aurat bagi wanita wajib seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan... jadi, kaki pon termasuk dalam aurat jugak le kan? bukannya payah pon nak pakai stokin tu... sarung je, bukannye kena jahit sendiri ke ape, beli stokin pastu pakai... x susah... tapi takde lah sampai kena pakai stokin dalam rumah pulak... kot2 ade yg dok rumah pon pakai stokin nanti... bila tanye, kate akak yg suruh... naya je teman...

insyaAllah, pada yg masih belum tutup kakinya tu... sama2 kite cuba jihad skit.. akak tau, sbb akak pon rasa mai tang kaki ni yg bebetul payah skit nak jaga... tapi, ape pon halangannye kite mesti usaha untuk sempurnakan kewajipan kita, betul tak? mulakan dari hati, ikhlaskan niat... jgn mula sebab terpaksa, sebab peraturan, ikut kawan dsb... bila kite sedar kewajipan dan perintah Allah, insyaAllah, Tuhan akan bantu jihad kita nak jaga aurat...

ok, selamat berjihad....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-03 10:09


Assalammualaikum..
ana pun macam yang lain..klu tengok muslimat bertudung labuh..automatically mesti pandang pada kaki dan tangannya..pakai stokin @ sarung lengan tak..

Ialah..itukan dah kewajipan..melihat begitu bukan untuk mengutuk tapi untuk muhasabah diri sendiri juga..betul tak..Yang wajib patuhi tanpa kompromi..yang sunat cuba banyakkan..yang makruh cuba jauhi..yang haram tinggal terus
Insya Allah..nak jadi mukmin sejati kenalah macam tu..right..

wassalam...

-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 03:01


Assalamualaikum. ana nak bagi sikit komen tentang perkara tadi. syarak telah menetapkan bahawa perempuan mestilah menutup aurat meliputi keseluruhan tabuh badan mereka kecuali 2 tempat iaitu muka dan dua tapak tangan. bagi mereka yang terlalu cantik dan boleh menimbulkan fitnah, maka mereka dituntut untuk memakai hijab atau purdah. maka, kalau kita orang2 yang beriman, maka perlulah kita mengikut apa yang telah ditetapkan oleh syarak. janganlah kita hanya ambil sebahagian daripada syarak dan meninggalkan sebahagian dari yang lainnya, kerana islam itu menyeluruh dan bukannya sebahagaian. oleh itu kesedaran untuk memakai stokin perlu lah ada pada diri setiap muslimah bagi memastikan mereka menjadi muslimah sejati yang solehah. wallahu a'alam .

-----------------
" Islam Is The Way Of Life "

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

cool_gurlz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5126
Posting: 61
Dari: jay bee

Johor  


posticon Posting pada: 15-11-03 09:53


assalamualaikum,,,,,
naper laki tengok sampai kebawah????
aper lah!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cool_gurlzProfil   Hantar PM kepada cool_gurlz   Pergi ke cool_gurlz's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 14:11


Quote:

On 2003-11-10 13:56, sesejuksalju wrote:
Aii..BrotherMon...enta camtu gak ker??
gurau jer..jangan marah yer......




tak la sampai mcm tu.....maksudku..
mmg ada lelaki yang mcm tu...lebih suka memerhati....kadang2 diriku juga memerhati..memang ada !!!
awat tak pakai stokin ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

samakun03
Warga Rasmi
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3964
Posting: 16
Dari: lautan...

Pahang  


posticon Posting pada: 15-11-03 15:43


kelakarnya..pakai tudung labuh tak pakai stokin..
elak kan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For samakun03Profil   Hantar PM kepada samakun03   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 15:45


ini bukan jadi benda lawak @ kelakar dah ni...
ni dah serius ....

tudung labuh ke...tudung wardina ke...tudung 3 segi ke...4 segi ke..tudung saji ke..tudung periuk ke....kena pakai stokin !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 647
Posting: 199
Dari: bumi allah

malaysia  


posticon Posting pada: 18-11-03 21:06


assalamualaikum.....

ermmmm..alhamdulillah bagusnya ummat skrg dr tudung sampai ker stokin dijaga..alhamdulillah...

saya menyokong pendapat semua sahabat2.....

cuma saya nak kongi skit ilmu....walaupun kita berpegang pada agama yg satu tapi kita punyai bnyak mazhab2 yg ble kita ambil kira....antaranya 4 mazhab utama...

tak dinafikan kalau kat malaysia kita semua berpegang pada mazhab syafie...alhamdulillah antara semua imam2 ilmuan nih...imam syafie adalah yg paling syadid....

dalam bab stokin nih..imam besar kita imam syafie rahimallahualaihi...adalah wajib sebab kakai termasuk dalam aurat...

tp kalau kita lihat mazhab hanafi...kaki tak termasuk dalam aurat...kalau kita tgk wanita2 mesir bertudung labuh tp tak pakai stokin..biasa jer...dalam sembahyang pun takpun pakai stokin...

cth dalam bab solat...kita solat wajib bg perempuan..tak ble tutup tapak tgn..tak sah solat...tuh mazhab syafie..tp bg hanafi takper...jadi kita ble pakai sarung tgn utk solat..lagi2 waktu musim sejuk...

bagus pakai stokin nih..utk menjaga dri kita...bg perempuan...

tp jgn terlalu syadid dalam hal2 furu'...jgn salah menilai...takut kita buat silap..mana tahu org yg tak pakai stokin tuh dia pegang mazhab hanafi...kalau kita su' zon ngn dia kita juga yg berdosa...

wallahua'lam..saya cuma berkongsi apa yg saya tahu.....

kalau silap btulkan.....

wallahua'lam






-----------------
"haza fadlhu min rabbina"

Bookmark and Share

    


  Member Information For widadProfil   Hantar PM kepada widad   Quote dan BalasQuote

ziera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3307
Posting: 100
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-02-04 18:38


hmm..pakai stokin nie elok..selain tutup aurat,penjagaan kaki pun lebih terjamin..yela, debu pon tak melekat kat kaki..

try la pakai stokin..mule2 tue mmg la rase mcm tak selessa..tp lame2 insya-ALLAH kite akan rase kesan penggunaannye..

setiap suruhan pasti ada hikmah disebaliknye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zieraProfil   Hantar PM kepada ziera   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-04 22:26


Kiter yang dah tahu tu kene pakai stokin cuba2lah dakwah kat orang yang belum pakai sebab itu memang aurat dan wajib ditutup.Semoga mereka mendapat hidayah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 16-02-04 07:32


kalau pakai pun bukannya rugi apa apa kan?
lebih baik pakai stokin tu,yer?
bolehkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 16-02-04 09:06


BrotherMon wrote:

tudung labuh ke...tudung wardina ke...tudung 3 segi ke...4 segi ke..tudung saji ke..tudung periuk ke....kena pakai stokin !!

-----------------
Keep Moving Forward
[/quote]

Hemmm...tudung periuk ke... pon kena jugak!!!.... he he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-04 09:49



Lagi eloklah klu pakai stokin.Ustaz saya selalu kate jgnlah tutup 9/10.Klu nak tutup,tutupla 10/10.Klu dia taknak pakai stokin,pakailah kasut sarung,jd taklah nampak kaki tu.

-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-04 22:10


payah betul nasihat kat ukhti2 kiter.So selemah iman benci kat hati jerlah ana dapat buat.Kalau kawan bleh gak nak pi nasihat kalau yang tak kenal tu,tak pasai2 kene pelempang karang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-04 22:27


. Persoalan aurat ini adalah satu perkara yang well known. Aurat lelaki bermula dari bhg atas pusat hingga bawah dari lutut. Manakala aurat wanita pula keseluruhan tubah badan kecuali muka dan dua tapak tangan. Pun begitu, jika perempuan itu terlalu cantik sehingga boleh mendatangkan fitnah, maka wajiblah dia mengenakan purdah/jilbab/hijab. Berkenaan dengan tudung pula, firman allah dalam al-quran yang bermaksud ; wahai nabi, perintahkanlah isteri-isteri dan anak-anak perempuan kamu supaya melabukan tudung mereka sehingga melepasi dada mereka, dengan demikian mereka tidak akan diganggu dan mereka akan dikenali sebagi perempuan yang baik-baik. Ayat ini menegaskan betapa pentingnya bertudung labuh. Bab bertudung labuh tapi tidak berstoking pula, kita perlulah ber husnu-dzhon (prasangka baik) kerana mungkin perempuan tadi dalam keadaan darurat dan sebagainya. Walaubagaimana pun, hukum perempuan yang tidak menutup kaki adalah haram dan berdosa. Oleh itu, marilah sama-sama kita timbulkan kesedaran dalam diri kita untuk menurut sepenuh2nya apa yang di fardhukan kepada kita dan kita jauhi segala larangan. Mudah2an kita akan tergolong dalam golongan yang dirahmati Allah. Insya-allahi minal amin. Wallahu a'alam.

-----------------
" Islam Is The Way Of Life "

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

mannan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7171
Posting: 63
Dari: Setapak

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-02-04 00:52


Quote:

On 2004-02-16 22:27, hanzaalah wrote:
...perempuan itu terlalu cantik sehingga boleh mendatangkan fitnah, maka wajiblah dia mengenakan purdah/jilbab/hijab...

-----------------
jadilah orang yang paling banyak memberi kebaikan kepada orang lain...




------------------------------------------------------------

macam mana nak tahu perempuan itu terlalu cantik dan siapa yang menentukannya?


Bookmark and Share

    


  Member Information For mannanProfil   Hantar PM kepada mannan   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-04 20:44


Biarlah Allah sahaja yang menilai samada wanita tu cantik ker,solehah ker baru kiter takut,malu dan sentiasa berjaga-jaga dalam tingkah laku kiter yang muslimati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

NOREHAN
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 7317
Posting: 2
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 19-02-04 13:36


assalamualaikum............

bagus juga topik ni.........
pelik kan, tudung labuh tapi silap sikit ja tak berstokin...kena biasakan la pakai stokin ni kalau nak lagi cantik dipandang....ayuh sama-sama kita kaum muslimat berjihad.........insyaAllah, selamat berjihad...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NOREHANProfil   Hantar PM kepada NOREHAN   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-04 00:04


Aljihadu sabiluna.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

masri
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6370
Posting: 178
Dari: Tampin

Melaka  


posticon Posting pada: 22-02-04 10:39


mungkin mrk ikut pandangan imam hanafi kot yg mengatakan kaki bukan aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For masriProfil   Hantar PM kepada masri   Pergi ke masri's Website   Quote dan BalasQuote

ustartz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2588
Posting: 67
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-04 11:38


Bismillahirrahmanirrahim...
ana setuju supaya muslimat yg pakai tudung labuh tu pakai stokin tgn dan kaki..sebab itu aurat..tp kepada br nok belajar pakai tudung labuh dan susah lagi nk pakai stokin tgn atau kaki tu tak mengapa slow2 lah ke arah yg terbaik kerana islam tidak memaksa umat nya...tp perlu ada mujahadah untuk berubah kepada lebih baik tak gune kita pakai stokin tp lutsinar nampak jugak bulu kaki tuhh..ermm sekadar pandangan...wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustartzProfil   Hantar PM kepada ustartz   Pergi ke ustartz's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 22-02-04 14:50


betul tu....betul kata kata ustartz tu...

biarlah kita buat sesuatu tu secara istiqamah...
slow..slow..tetapi secara berterusan.....

jangan sekejap pakai sekejap tak.....
ALLAH menyanyangi hamba-hamba-Nya yang sentiasa berusaha meningkatkan iman dan takwa dalan diri masing masing....

p/s peringatan untuk diri sendiri khususnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

chihiro
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7216
Posting: 10
Dari: perut mak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-02-04 14:59


assalamu'laikum
mase kami skolah dulu, mak usrah ade ckp.."stoking tu tak wajib...yg wajib nye tutup aurat, tak kirela cmne dia nk nutup kaki nye tu, nk pakai toskin ke..pakai sneakers ke, pakai pastik ke, pakai kasut ke"...inila yg dpt kami kongsi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For chihiroProfil   Hantar PM kepada chihiro   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-02-04 21:06


Banyak faedah kalau pakai stokin,kaki tak kene panas,kalau ader kudis kat kaki tak nampak kat orang.
Payah betul nak suruh tutup aurat,inilah kalau tak tahu berat seksa api neraka.
Banyakkan baca artikel tentang syurga ngan neraka insyaAllah bila dah tahu banyak raser takut nak buat doser dan suke buat pahala.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 22-02-04 22:02


Quote:

On 2004-02-22 14:59, chihiro wrote:
assalamu'laikum
mase kami skolah dulu, mak usrah ade ckp.."stoking tu tak wajib...yg wajib nye tutup aurat, tak kirela cmne dia nk nutup kaki nye tu, nk pakai toskin ke..pakai sneakers ke, pakai pastik ke, pakai kasut ke"...inila yg dpt kami kongsi..




pakai kasut mungkin boleh diterima lagi...
tapi kalau plastik tu.... sanggup ker????
ish..ish...ish.,....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-02-04 00:40


Saper sanggup tu dicadangkan pakai plastik hitam,supaya tak nampak aurat kiter tu kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 24-02-04 00:48


hmmm....
apa kata kita balik semula ke zaman kita sekolah menengah,pakai stokin dan pakai kasut....
kalau kat sekolah menengah kita boleh pakai macam tu tiap tiap hari selama berbelas tahun lamanya.

apa kata kita pakai kasut dan stokin, kan nampak comel jer tu. bukanlah bermaksud suruh guna kasut sekolah yang putih tu. kasut yang bersesuaian lah....ikut citarasa masing masing....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

KaORi_KeNSHiN
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2443
Posting: 52
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-04 02:24


selain tu, pakai stokin gaks lindung kaki dr kena sunburn. x caya try la...
sekrang ni sunburn kena kat muka, melilau cari lotion ilangkan sunburn. kalo kaki?
bakal suami pun tgk sejuk mata memndang, heheheheh .

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaORi_KeNSHiNProfil   Hantar PM kepada KaORi_KeNSHiN   Pergi ke KaORi_KeNSHiN's Website   Quote dan BalasQuote

chihiro
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7216
Posting: 10
Dari: perut mak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-04 10:35


apsl la cmni....org memain pon serius...tak leh nk buat lawak tak akademik...okla...tukala...takyah pakai plastik...pakaila skoting...kalau ckp pakai kertas pon msti ade yg komen ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chihiroProfil   Hantar PM kepada chihiro   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-04-04 01:50


kalau seseorg tu pakai tudung tapi tak pakai stokin tu mgkn dia belum dpt hidayah lagi, atau mgkn dia sdg dlm proses memperbaiki diri atau mgkn dia sakit kaki.....
jadi kita kenala fikir positif...bkn susah mana kita nk pakai stokin kan? tutup aurat kita jugak...
nak beli pon bukannya mahal sgt...so apa2pon kita mula dr bawah...kita bermuhasabah, bermujahadah dan kita beristiqamah dlm setiap sesuatu perkara tu termasukla dlm bab berstoking ni.....
Wallahu'alam.....

-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

de_riyadh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 664
Posting: 21
Dari: Kunak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-06-04 20:53



Apa yang saya pernah dengar 'guna-guna' akan masuk ke dalam badan muslimah melalui kaki dan ia akan terhalang sekiranya menggunakan stokin. (maaf kalau silap informasi)

Satu contoh yang menarik disampaikan oleh widad.. Terima kasih atas maklumat mengenai pendapat dari mazhab yang lain.. Tertarik hati dengan artikel itu..

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For de_riyadhProfil   Hantar PM kepada de_riyadh   Pergi ke de_riyadh's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-06-04 04:58




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-11-08 15:45 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

kasturi_hati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 13001
Posting: 31
Dari: Bumi Asing

usa  


posticon Posting pada: 14-01-05 10:29


Teringat kata2 salah seorang senior saya masa kat skolah dulu pasal isu tudung labut tp tak berstokin ni...dia kata "sama la hukumya cam pakai stokin tp free hair"
Huhuhu..logik gak ape senior saya kata tuh.Kesimpulannya,meh la sesama tutup aurat sepenuhnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_hatiProfil   Hantar PM kepada kasturi_hati   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-05 10:34


habisssssssssssssssssss

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 14-01-05 10:44



pakai tudung labuh tapi tak pakai stokin. cam mane tu yek? kalau betul-betul nak tutup aurat, biarlah sempurna, kan? alah, pakai stokin tu bukannya susah sangat. nak mula tu yang agak susah. kalau dah lama, oklah... yang tak pakai stokin tu, cuba-cubalah pakai, banyak manfaat sebenarnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-01-05 12:12


....
sy setuju dngan pendapat engku salina....jgn nilai org ....dr satu aspek je...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

nurin_Q
Warga Rasmi
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13684
Posting: 2
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-01-05 12:29


Quote:

On 2005-01-14 12:12, zahratul_wardah wrote:
....
sy setuju dngan pendapat engku salina....jgn nilai org ....dr satu aspek je...



..,
setuju denagn zahratul_wardah..jgn menilai org dr 1 aspek..tp 4 muslimat pun kite kene tau tanggungjawab kite menjaga aurat..sblm keluar make sure kite lengkap..

me tambah sikit soalan 4 da muslimat yg bertudung labuh...
me bukan nak mereka-reka cerita tp ini adalah kenyataan yg sebenar..
mayb sume org akan rase bangga/hormat pada yg bertudung labuh..but ade some of da muslimat yg membawa prasangka buruk kpd muslimat yg bertudung labuh dgn tidak menjaga batas2 pergaulan..terutamanya..dan banyak lagi..
me highlight kan pada yg tak menjaga batas-batas
pergaulan..
tidak ke kalian rasa mereka nih telah memburukkan nama muslimat yg bertudung labuh..dan membuatkan masy. memandang sinis..ape pend kalian..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurin_QProfil   Hantar PM kepada nurin_Q   Quote dan BalasQuote

aisyah_kasihmuslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13450
Posting: 35
Dari: taiping,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 12:52



Best gak isu ni...tapi sebagai soerang muslim jgn memandang negatif sesuatu perkara yang janggal pada pandangan kita. Setiap hamba Allah tetap ada alasan tentang apa yang dibuat,kan?
Bagi saya, yang tak baik dijadikan pengajaran dan yang baik dijadikan ikutan...

Pakai tudung labh tapi xpakai stokin....Hmmm, saya doakan agar muslimah sekalian supaya menjaga aurat dan ikhlaskan niat 2. Aurat tetap aurat.....so,kenala jaga btul2.





~Adalah lebih baik mengambil pengajaran dan menginsafi dari juga memperbetulkan diri sendiri dari mngatakn kuburukan orang lain......~

Ye ke Kalau salah, betulkan ek!


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_kasihmuslimahProfil   Hantar PM kepada aisyah_kasihmuslimah   Pergi ke aisyah_kasihmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-01-05 12:10





mm, ana pun kurang berkenan tengok muslimah bertudung labuh tak pakai stokin...janganlah kita meringan-ringankan aurat ni.tak semestinya yang bertudung labuh jer tapi juga yang tak bertudung labuh...sometimes,ana lebih respect yang tak bertudung labuh tapi tak pernah tak pakai stokon bila keluar..yang penting,niat kita betul dan ikhlas dalam melaksanakan syariatnya..

ana pernah belajar teknik urut refleksology.. terdapat beberapa titik untuk mengenali sama ada muslimah itu dara atau tidak.terutamanya di bahagian tumit dan bahagian atas sedikit dari tumit di sekitar buku lalai.Bagaimana? itu rahsia.. tapi yang ana nak tekankan bahawa setiap perintah Allah mempuinyai hikmah dan sebab2 yang tidak terkaji...janganlah sampai tunggu ada bukti saintifik baru nak laksana..

sekadar pandangan ana!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-05 20:39




..................................

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

haha
Warga Rasmi
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 84
Posting: 3
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-05 21:49



ermm...masalah pakai stokin...? actually ana jugak dlu x pakai stokin...tpi alhamdulillah...akhirnya ana tergerak nak pakai stokin...mmg mula2 agak sukar...sebab ramai yg tegur...kenpa pakai stokin....alhamdullilah atas dorongan kakak usrah...ana constant dlm pakai stokin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hahaProfil   Hantar PM kepada haha   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 18:00


em...kurang manis di pandang...sempurnakan lagi aurat tu.kalau rasa tak biasa, tak apa...mula p'lahan2...insyaAllah...lama2 selesa.tak cantik kan kalau yang lain dah tertutup s'purna tiba2 yang kat bawah pula tak tutup...?selamat berjuang wahai muslimah2...sama-sama muhasabah diri...;-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-06 18:09


hmm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 18:52


W'alaikumusalam Wrahmatillah Wbt...
Assalamualaikum...

erm..bertudung labuh tapi tak berstoking..mungkin agak kurang cantikkan..apapn..berusaha untuk jadi lebih baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 20:30


memang kena tutup. tapi.. kalau nak bersangka baik, may be.. dia baru berhijrah, maybe dulu dia tak bertudung / bertudung labuh dan tak berstoking. jadi dia buat sikit-sikit. tapi bukan alasan nak menghalalkan tak berstoking. kalau memang dia dalam situasi tadi, bagi galakan jangan anti pulak. karang dia rasa terpinggir terus tak nak berhijrah jadi lebih baik. mungkin boleh nasihat cara lembut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

azlinahussin
Warga Rasmi
Menyertai: 16.03.2006
Ahli No: 23498
Posting: 5
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 22:36


Assalamualaikum...

Topic yang menarik untuk dibincangkan..
I'm a new comer, rasa macam bagus if I join this forum..
for me, if kita tengok perempuan bertudung labuh, first impression mesti fikir, "wahh.. bagusnye perempuan tu, tudung labuh.. nampak alim saja.."
i wanna ask sumtin.. why bertudung labuh dipandang alim & yang bertudung biasa tak?

for me, bertudung tak semestinye kena labuh hingga peha tapi cukup sekadar menutup dada.. itu yang sunnah cakap..

so, to make it simple, pakai tudung tutup dada & pakai kasut..
pakai stokin ke tak pakai ke, kaki dah tak nampak.. orang tak kan cakap apa-apa..

pakai tudung labuh supaya orang nampak macam alim tapi terlupe tutup kaki.. so, which one is better..?? ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azlinahussinProfil   Hantar PM kepada azlinahussin   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-06 00:34


mmmm...ada ke kes begitu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 17-03-06 01:10


mana tahu...pada hari tu stokin dia basah..jadi tak dapat nak pakai stokin..bersangka baik lah selalu dengan sesama manusia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 19:17


Pada 16-03-06 22:36 , azlinahussin posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Topic yang menarik untuk dibincangkan..
I'm a new comer, rasa macam bagus if I join this forum..
for me, if kita tengok perempuan bertudung labuh, first impression mesti fikir, "wahh.. bagusnye perempuan tu, tudung labuh.. nampak alim saja.."
i wanna ask sumtin.. why bertudung labuh dipandang alim & yang bertudung biasa tak?

for me, bertudung tak semestinye kena labuh hingga peha tapi cukup sekadar menutup dada.. itu yang sunnah cakap..

so, to make it simple, pakai tudung tutup dada & pakai kasut..
pakai stokin ke tak pakai ke, kaki dah tak nampak.. orang tak kan cakap apa-apa..

pakai tudung labuh supaya orang nampak macam alim tapi terlupe tutup kaki.. so, which one is better..?? ;-)


waalaikumussalam wrh
soalnya dik... bukan mana yang lebih baik. sekarang ni bukan bincang kebelakang. senario yang diberi adalah seorang yang bertudung labuh, tapi still ada kelemahan, tak tutup kaki. jadi akak tak setuju sangat seolah-olah adik cadangkan kita tidak bertudung labuh dan cukup tudung sekadar tutup dada.

dalam statement adik... adik membezakan keduanya (tudung tutup dada dengan tudung labuh -tapi adik sebut sampai peha konpius akak)

...jadi akak ikut andaian adik. kalau adik maksudkan tudung tutup dada tu tudung bulat juga dan tudung seangkatan dengannya yang kebanyakkan orang panggil tudung labuh..so akak salah tafsir, akak minta maaf.
tapi kalau adik maksudkan tudung tutup dada tu bukan yang akak sebutkan di atas....(sekadar tudung yang kebanyakkan orang pakai bawal la apa-apa la... yang memang tutup dada zahirnya tapi jarang) akak rasa adik perlu ditegur.
juga kalau adik maksudkan yang tudung labuh hingga ke peha tu, akak rasa tak berlaku mereka tak berstoking, kebanyakkan meraka orang yang memang benteng kuat bukan bertudung macam tu sebagai ikut2an atau suka-suka. tapi yang kadang-kadang berlaku tak berstoking tu yang tudung bulat atau wardina yang labuh tu.

bagi akak yang dah bertudung labuh tu teruskan (selagi memenuhi sunnah termasuklah yang bulat ke wardina ke asalkan labuh dan tak jarang)... masalh tang kaki tu.... Kenapa tak adik terus cadangkan dia berkasut tanpa persoalkan keikhlasan dan pandangan orang tentang tudung labuhnya? keikhlasan dalam hati hanya Allah yang tahu, kita berbaik sangka la.
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 17-03-06 19:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

azlinahussin
Warga Rasmi
Menyertai: 16.03.2006
Ahli No: 23498
Posting: 5
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 22:15


Saya setuju apa yang akak cakapkan tu and saya minta maaf kalau apa yang saya cakap before ni salah.. by ther way, saya terus terang, saya tak berapa suka orang bertudung labuh yang ada di sekeliling saya. some of them, pandang orang yang tak bertudung labuh macam saya ni orang yang tak baik. saya memang tak tudung labuh tapi saya pakai tudung proper, kalau selempang pun, mesti tudung yang besar. kalau tudung yang agak kecik, saya straightkan saja.. tapi saya pakai stokin dari sekolah rendah lagi sebab kaki saya elergik dengan habuk and panas. so, perception orang terhadap saya, macam pelik.. akak phm2 saja laa...

ramai kawan saya yang bertudung labuh tapi hakikatnyer perangai boleh tahan jugak laa.. bagi mereka, ukhwah adalah antara kalangan orang-orang yang bertudung labuh macam mereka saja.. saya pernah mengalami sendiri. ada satu hari tu, saya berjanji dengan kawan saya untuk buat sumtin. then dia telah janji akan buat dengan saya. bila tibe masa, dia tak datang, alasan kawan dia yang seorang lagi (geng tudung labuh juga) ajak dia keluar. setahu tahu saya, hal saya lebih penting sebab melibatkan study sedangkan hal dia dengan kawan dia boleh ditangguh. bila saya suarakan tak puas hati, dia cakap, dia kena jaga ukhwah dia dengan kawan dia tu.. so, orang macam saya ni apa??

itu salah satunye. banyak lagi yang saya tak puas hati tapi saya tak hendak cerita. nanti jadi mengumpat pula.. tapi, saya tak bermaksud saya tak suka semua orang yang tudung labuh. ramai jugak yang saya suka dan saya teringin nak jadi macam mereka. tapi, buat masa ni, saya tak boleh, sebab, saya takut jadi hipokrit macam sesetengah orang yang saya tak puas hati tu.. so, saya mentenkan diri saya dengan yang seadanya then improvekan mana yang kurang dalam amalan saya.. itu saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azlinahussinProfil   Hantar PM kepada azlinahussin   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 17-03-06 22:57


macam2 hal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

illitasnim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21574
Posting: 38
Dari: Perak

qatar  


posticon Posting pada: 17-03-06 23:07


hmm..topic yang menarik...mungkin orang yang pakai tudung labuh tu sudah menjadi kebiasaan dia,maksud ana daripada kecik dia dah sekolah agama dan dibiasakan dengan tudung labuh...jadi bab-bab stokin ni mereka tak ambil kisah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For illitasnimProfil   Hantar PM kepada illitasnim   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 23:25


perubahan perlu bertingkat2....bukan drastik

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-03-06 02:11


anyway....sekarang semua dah tahu kan....bertudung itu wajib....and pakai stokin pun kena jugak untuk tutup aurat kat kaki itu...

so....apa kata sekarang...semua pakat2 perbetulkan mana yang tak lengkap lagi itu....yang tak bertudung...pakailah tudung...tak kisahlah tudung labuh ke.....asalkan tudung itu boleh menutup and melindungi daripada menampakkan shape dada perempuan....toksahlah pakai tudung aci lipat2 ke belakang....nak buat sesuatu amalan, biarlah ia dibuat dengan sempurna...jangan sejekap halal, sekejap haram....itu namanya main2 dengan hukum yang difadhukan Allah SWT kepada anda.

and muslimah2 yang tak pakai stokin...apa kata mulai saat ini...kita tingkatkan amalan taqwa kita dengan memakai stokin. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 17:47


adik azlinahussin sebenarnya topik bab tudung labuh dah banyak... asyik2 isu yang sama, pusing2 kat situ juga. seolah-olah masing-masing berpra sangka antara satu sama lain. sebenarnya tak kira manusia tu bertudung labuh atau tidak dia tetap manusia biasa. memang ada yang kata bila dah betudung labuh tu... mesti tunjuk perangai lebih elok.

ada pro dan kontra kat sini, pro nya jadi satu panduan... yang betudung labuh ni.... kena jaga diri baik2. tapi contra nya macam adik cakap la... adik tak nak hipokrit macam mereka.

sebenarnya akak nak ajak berfikir begini. jangan anggap orang betudung labuh dah perfect dan jangan tunggu diri kita perfect baru nak bertudung labuh. walau dalam macam mana kita, tetap kena jaga diri, perangai elok2. mana ada orang perfect dik? cuma bila bertudung labuh banyak faedah. akak harap kita tergolong dalam orang yang mendapat faedah tu. bukan sekarang saja tapi selamanya selagi nyawa ada.

akak tak nak komen banyak la. cuma akak harap yang nak hijrah kepada yang lebih baik tak kira kepada tudung ke, kepada baju kurung ke, ke jubah ke.... bulatkan tekad. jangan tunggu2 takut tak sempat. kita semua ada kekurangan dan kesilapan. jangan jadikan ia alasan untuk menangguhkan kebajikan lain yang sepatutnya kita dah buat. dr masa ke semasa baiki la diri.

lagi satu... kurangkan berfikir tentang apa orang kata (tentang kebaikan yang kita buat) tapi pikirkan pandangan Allah. lagi satu kurangkan berfikir dan pertikaikan kebaikan yang orang buat, berbaik sangka la selalu. maafkan kalau menyinggung sesiapa. apa yang akak cakap kalau difahami InsyaAllah memenuhi tujuan dan matlamat kepada sesiapa nak berhijrah. akak terbuka untuk teguran. dan juga akak bukan maksudkan kebajikan hanya pada penampilan. akak maksudkan juga kebajikan dalam apa jua yang dinamakan ibadat. banyak kan? asalkan kerana Allah.

wsalam
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 18-03-06 17:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 20:19


assalamualaikum,
inilah bicara seorang hamba Allah yang lemah...
ana dapat tahu baru-baru ni, ada pendapat yang mengatakan kaki bukan aurat....
nanti dulu.....jangan marah ana!ana ada hujah...
ok, pendapat kaki aurat....
satu waktu dulu,asmaa' datang menemui rasulullah dengan pakaian jarang dan nipis...rasulullah pun bersabda,"wahai asma',kamu wanita yang telah baligh, maka tidak boleh dilihat melainkan ini"...sambil rasulullah mensyaratkan muka dan tapak tangannya....
pendapat kaki bukan aurat...
pada suatu hari, seorang sahabat duduk bersama rasulullah. tiba2 sahabat tersubut melihat seorang wanita sedang solat dengan kakinya tidak tertutup..sahabat tersebut bertny kepada rasulullah...namun, rasulullah membiarkannya...
ini adalah satu bukti kaki bukan aurat...
so, tak salah kalau seseorang itu tak tutup kakinya sebab berpegang pada pendapat ni...
tapi, bagi ana tak susuh untuk pakai sarung kaki..
benda mudah, takkan tak boleh buatkan!!!
lagipun,baik untuk elakkan fitnah...
wallahua'lam ....daripada hamba ALLAH yang lemah...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 22:03


salam....

dalam kelas ana, lecturer ana sangat menitik beratkan soal stokin hinggakan dia boleh marah dengan serta merta kalau ada sesiapa antara student dia yang tal pakai stokin.

tapi marah dia bukan marah membabi buta, tapi berdasarkan dalil.
dia juga meggalakkan student berbahas dengan dia tentang dalil yang mengatakan stokin tak wajib.

stokin perkara khilaf, tak sesuai nak judge seseorang semata2 kerana dia tak berstokin. mungkin dia ada sebab tersendiri.

jadi, kepada muslimin tu, jangan amal tabiat tengok kaki muslimat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-03-06 02:40


cool ok...jangan gaduh2...semua benda ada cara penyelesaiannya.

macam ini lah...macam naruto-san tulis kat atas...laa ini, better semua muslimah pakai stokin saja lah....lagi selamat....

and honestly naruto-san cakap....naruto-san yang lelaki ini kekadang boleh cair iman hanya dengan tengok kaki perempuan saja...

so muslimah dalam ukhwah ini....naruto-san nasihatkan...pakai saja lah stokin...tak rugi pun pakai stokin...selamat daripada fitnah, bertambah amalan taqwa kepada Allah SWT, iman insyaAllah bertambah....kaki pun sentiasa bersih (dengan syarat selalu tukar stokin ok!!)

biarlah kaki muslimah sekelian yang cantik itu...dilihat suami sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-06 10:44


Pada 17-03-06 22:15 , azlinahussin posting:

!!! QUOTE !!!

Saya setuju apa yang akak cakapkan tu and saya minta maaf kalau apa yang saya cakap before ni salah.. by ther way, saya terus terang, saya tak berapa suka orang bertudung labuh yang ada di sekeliling saya. some of them, pandang orang yang tak bertudung labuh macam saya ni orang yang tak baik. saya memang tak tudung labuh tapi saya pakai tudung proper, kalau selempang pun, mesti tudung yang besar. kalau tudung yang agak kecik, saya straightkan saja.. tapi saya pakai stokin dari sekolah rendah lagi sebab kaki saya elergik dengan habuk and panas. so, perception orang terhadap saya, macam pelik.. akak phm2 saja laa...

ramai kawan saya yang bertudung labuh tapi hakikatnyer perangai boleh tahan jugak laa.. bagi mereka, ukhwah adalah antara kalangan orang-orang yang bertudung labuh macam mereka saja.. saya pernah mengalami sendiri. ada satu hari tu, saya berjanji dengan kawan saya untuk buat sumtin. then dia telah janji akan buat dengan saya. bila tibe masa, dia tak datang, alasan kawan dia yang seorang lagi (geng tudung labuh juga) ajak dia keluar. setahu tahu saya, hal saya lebih penting sebab melibatkan study sedangkan hal dia dengan kawan dia boleh ditangguh. bila saya suarakan tak puas hati, dia cakap, dia kena jaga ukhwah dia dengan kawan dia tu.. so, orang macam saya ni apa??

itu salah satunye. banyak lagi yang saya tak puas hati tapi saya tak hendak cerita. nanti jadi mengumpat pula.. tapi, saya tak bermaksud saya tak suka semua orang yang tudung labuh. ramai jugak yang saya suka dan saya teringin nak jadi macam mereka. tapi, buat masa ni, saya tak boleh, sebab, saya takut jadi hipokrit macam sesetengah orang yang saya tak puas hati tu.. so, saya mentenkan diri saya dengan yang seadanya then improvekan mana yang kurang dalam amalan saya.. itu saja..


ana sokong....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

I-Dei
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22558
Posting: 34
Dari: di.trnung

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-03-06 12:52


asslamu'aliakum.....
ana rasa muslimat tu belajar dok habis sebab masa belajar dulu ustaz dia dok sempat nak ajar bab tutup kaki dengan stokin.macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For I-DeiProfil   Hantar PM kepada I-Dei   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 13:01


serius la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-06 13:05


Pada 19-03-06 12:52 , I-Dei posting:

!!! QUOTE !!!

asslamu'aliakum.....
ana rasa muslimat tu belajar dok habis sebab masa belajar dulu ustaz dia dok sempat nak ajar bab tutup kaki dengan stokin.macam mana?


senangnya cakap macam itu...ni sebelum berhujah dah beli insurans ke belum??? jangan pandang orang sebelah mata lah....jangan pakat main hentam saja......


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 14:09


kalau jumpa... ktakan saja "stokin basah ke?"hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

aReLaN
Warga Rasmi
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17987
Posting: 14
Dari: Shah Alam

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-06 14:11


Lor,sabar2 juga.apa nak jadi ni.takkan sesama kita pun nak gaduh2 pula.tak baik tau.nilah doa Nabi kita yang tak dimakbulkan ALLAh iaitu perpecahan umat Islam kerana sikap kita sesama ummat Islam itu sendiri.

Kalau dah nama pun aurat,tutup sajalah tak kisah dengan apa cara skalipon.betul tak???

Lagipon dalam al-Quran pun ada sebut kan bahawa orang yang tidak menutup aurat yakni selain muka dan tapak tangan(termasuk la kekura tangan) dosanya sama macam orang bertelanjang.itulah yang ana belajar dulu masa sekolah.tapi Kalau slh tolong btlkan ye.so,kepada muslimat skalian tutup la aurat kamu skalian dengan sesempurna yang boleh.muslimin pun jangan pula ambik endah.cnthnya pakai suar pendek saja masa main bola.Kalau nak pakai suar pendek memang boleh tapi biar la tutup sampai ke kepala lutut antum tu.betul tak???

so,sama-sama la kita btlkan diri kita semua tak kira siapa kita,di mana kita berada.kita tetap berpegang pada agama kita yang amat mulia ini.

jangan nak marah-marah.kita ummat islam kan la saling menegur kan.dah jadi tanggungjawab kita sebagai khalifah di muka bumi ini.

ISLAM IS A WAY OF LIFE!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aReLaNProfil   Hantar PM kepada aReLaN   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 19-03-06 14:27


masalah ni agak kritikal sikit.saya akui,sebagai pelajar di sbuah institusi pgjian islam banyak kes2 cmni dah blaku..bukan smue muslimat yang bklakuan sbgitu,tapi mjoriti la..saya pun tak tau apa masalah nya..ada sesiapa boleh terang kan pada saya apa punca nya????relevan sikit tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

aReLaN
Warga Rasmi
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17987
Posting: 14
Dari: Shah Alam

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-06 14:49


BISMILLAAHIR RAHMAANIR RAHEEM


Unveiling the Islamic Dress Code

Part 1

Covering (Satar) of `Owrah

By Ayub A. Hamid





Introduction
Islam as a way of life abhors any sexual act or any behaviour having sexual overtones that is not between duly wedded spouses -- forbidding absolutely any kind of sexual act, overtures or flirtation. It is extremely sensitive about this issue and greatly emphasizes maintenance of purity by Muslims in their character, behaviour, gaze, words and thoughts.



To help Muslims in this regard, Islam provides rules and regulations; the observation of which will ensure an environment that facilitates the desired level of purity as well as protects believers from sinful activities. Segregation of males and females and use of hijaab, jilbaab and khimaar are part of those provisions.


This is a topic that is frequently debated, about which opinions differ significantly and on which much confusion seems to exist. The confusions mostly arise when the teachings of the Qur-aan and Sunnah are not taken in their proper context; when differences in categories of people and venues of their interaction are not appropriately considered; or, when people try to make Islam conform to non-Islamic lifestyles. The booklet attempts to describe those rules and regulations in a clear, concise manner to facilitate formulation of a balanced opinion on the subject and encourage appropriate practice.

Segregation and Reduced Interaction

In the pre-Islamic Arab society, "era of ignorance", although some women of noble families wore jilbaab over their dress in public, the average citizens were similar to today's Western society in terms of the free mixing of the sexes and lack of modesty in dress. Nudity, though not commonly appreciated, was not a matter of major concern. In fact, performing rites of worship in the Holy Ka'bah naked was considered better for all non-Quraish people than performing them clothed in their "worldly" clothes. A person who wanted to inform his tribe of an impending danger would remove his clothes to wave them while calling for his people's attention. Obviously that kind of environment neither was, nor is it now, helpful in maintaining the purity of thoughts and behaviour that Islam requires from its adherents.



Allaah Subhaanahu wa Ta`aala is so merciful to believers that to save them from falling into a major sin for which He has warned of severe punishments, He has provided rules and regulations closing those channels that may provide opportunity to sin or tempt towards it. To save people from the dire consequences of zinaa in any shape or form, He has decreed a dress code to cover defined parts of the body that cannot be exposed, and has decreed Muslims' social practices such that non-mahram males and females are segregated and their interaction is reduced to a minimum. However, the decreed rules about dress, segregation and interaction are not uniform for all males and females. They vary according to gender, the closeness of relationship of the people involved, the venue and their needs for interaction in the normal course of day-to-day life.



It should be remembered that Islamic civilization took its ideal shape through a process of evolution, though in a very short time frame. In a mere 23 years, the ignorant culture, traditions and lifestyle of Arabs were completely revolutionized and replaced with Islamic civilization through this evolutionary process. The rules and regulations concerning the topic under discussion were also implemented through this evolutionary process.


The Initial Basic Requirement - Covering (Satar) of 'Owrah
At first, the Holy Qur-aan built upon the natural human urge to cover one's private parts. It reminded people of this aspect of human nature with the example of Adam and Hawwa and how they rushed to cover themselves with leaves of the Garden once their private parts were exposed as a result of their disobedience to Allaah Subhaanahu wa Ta`aala at the incitement of Shaytaan. It explained that although this shyness from nakedness (hayaa) is part of human nature, it is the first target of Shaytaan's machinations against human beings. Hence, people are inclined to expose themselves only due to the relentless incitement of Shaytaan. After making these points, it commanded that:



"O children of Adam! We have indeed sent down to you clothing to cover your shame, as well as to be an adornment and protection. But the raiment of Taqwa - that is the best. This is of the revelations of Allaah that they may be mindful. O children of Adam! Let not the Shaytaan seduce you as he got your (first) parents out of the Jannah (Garden), stripping them of their clothing to expose their shame. He surely sees you, he as well as his gang, from whence you cannot see them; surely We have made the Shayaateen to be the companions of those who do not believe." (Al-A'raaf 7:26-27)



Through this admonition, people were told that the purpose of dress is twofold:



a.. Modesty and decency; and,
b.. Adornment and protection from weather
People should not let Shaytaan misguide them into losing sight of the first objective while concentrating on the adornment aspect. To help achieve the first objective despite the incitement of Shaytaan, satar guidelines were provided for believers to cover their 'owrah.



Satar or 'Owrah represents the minimum parts of the body that must be covered from everyone with loosely fitting clothes that do not show details of the physical figure and through which neither skin and/or its tone are visible. It is also the minimum that must be covered for a person's Salaah to be valid, even if the person is praying alone at home.



Islam's most basic step to keep minds pure and to prevent immodesty in the society is its very strict requirement for Muslims not to expose their satar or 'owrah to anyone other than a duly wedded spouse. 'Owrah part of a person's body must be protected from anyone's sight or touch, male or female. It should be kept covered even if no one is around.



The Prophet, Sall Allaahu`alayhi wa sallam also said, "Protect your 'owrah except from your wife or what your right hand owns." When asked about the situation where no one is around, he said, "Allaah is most deserving to be felt shy from." (Tirmidzee, Aboo Dawood and Ibn Maajah)



In another report he, Sall Allaahu`alayhi wa sallam said, "Avoid nakedness. There are those with you (angels) who do not part company with you except when you go for a call of nature or to your spouse. So feel shy of them and respect them." (Tirmidzee)



From very early childhood, the children must be sensitized to maintaining their satar and keeping their 'owrah covered so that as they grow up, their natural discomfort with exposing satar continues to be reinforced, against the incitements from Shaytaan.



The 'owrah for males is the part of the body from navel's height to the knees. Thus, Muslim males cannot wear shorts that expose any part of their thighs. This also means that it is forbidden for Muslims to expose their satar in common showers/change rooms or remove their clothes in the presence of others.



"The 'owrah or satar of man is what is between navel and knees." (Reported by Darqutni and Baihaqi)



The Messenger of Allaah, Sall Allaahu`alayhi wa sallam upon whom be peace, passed by Ma'mar while his thighs were uncovered. He said, to him, "O Ma'mar, cover your thighs, for they are (part of the) 'owrah." (Reported from Muhammad Jahsh by Ahmad, Haakim and Bukhaaree)



Jarhad Aslami reported that once his thigh was exposed, the Prophet, Sall Allaahu`alayhi wa sallam said, "Do you not know that thigh is 'owrah." (Reported by Tirmidzee, Muattaa and Aboo Dawood)



'Ali reported that the Prophet, Sall Allaahu`alayhi wa sallam said, "Do not expose your thigh." (Aboo Dawood and Ibn Maajah)



A woman's 'owrah is her whole body except her head-face-neck, hands and feet. General scholarly opinion is that the minimum part of the body that has to be exposed to perform daily chores and functions of life is not included in satar. That is why even if some portions of forearms close to wrist or of calves close to ankles are exposed during performing tasks, it is considered acceptable.



'Aaishah reported that when the Prophet, Sall Allaahu`alayhi wa sallam saw her sister Asmaa wearing clothes of very thin cloth, He said, "When a woman reaches puberty, it is not proper for her to show any parts of her body except this and this (He pointed to hands and face)." (Aboo Dawood)



She also reported that the Prophet, Sall Allaahu`alayhi wa sallam said about her niece, "When a woman comes of age, it is not allowed for her to expose anything except her face and except this -- and he held his forearm in his hand such that there was a palm's width gap between the place he was holding and his wrist." (Ibn Jareer)



Although feet were not mentioned in these narrations; but in view of the rule of necessity, feet are not considered satar. This view is corroborated by the following:



Ummu Salamah asked the Prophet, Sall Allaahu`alayhi wa sallam "Can a woman pray in a long shirt (like a night shirt) and head-covering without a loincloth?" He said, "If the shirt is long and flowing and covers the top of her feet." (Reported by Aboo Dawood)



A notable point is that although Asmaa was wearing clothes, she was advised to cover up because they were not thick enough to conceal the body properly.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aReLaNProfil   Hantar PM kepada aReLaN   Quote dan BalasQuote

emoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23067
Posting: 22

pakistan  


posticon Posting pada: 19-03-06 15:25


hurm.

Bookmark and Share

    


  Member Information For emoyProfil   Hantar PM kepada emoy   Quote dan BalasQuote

aliaahmad
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23023
Posting: 15

germany  


posticon Posting pada: 19-03-06 16:37


Pada 19-03-06 14:27 , Hamas_Ayasy posting:

!!! QUOTE !!!

masalah ni agak kritikal sikit.saya akui,sebagai pelajar di sbuah institusi pgjian islam banyak kes2 cmni dah blaku..bukan smue muslimat yang bklakuan sbgitu,tapi mjoriti la..saya pun tak tau apa masalah nya..ada sesiapa boleh terang kan pada saya apa punca nya????relevan sikit tau...


yerlah, bukan semua muslimat macam tu. ana bertudung sederhana saja ...


-----------------
pandangan "mereka" terhadap seorang anak, berbeza dengan pandangan "mereka" terhadap seorang adik -- luahan seorang ibu


Bookmark and Share

    


  Member Information For aliaahmadProfil   Hantar PM kepada aliaahmad   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 12:14


hmm...rasanya pendapat ana ada yang sama..so..sebagai muslimat..wajib la menutup apa yang perlu ditutup....

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 19:37


siapa nak kalau buah durian tu manis tapi ada ulat kat dalam itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 26-03-06 12:04


HANYA MUKA DAN TAPAK TANGAN BOLEH DITUNJUKKAN..........

KAKI TAK BOLEH....

JADI APABILA ADA BUKAN MUHRIM..SILALAH PAKAI STOKIN

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 26-03-06 12:10


waa....betul-betul...ramai sekarang ana tengok begini...tak pakai stokin..yang lain dah perfect tapi slack la stokin tak pakai...bila ditegur melenting...so bagaimana ye?cita2nya nak jadi daie pulak tu...tapi bila ana tgr tu tgr ni tak boleh terima...tu yang susah..itupun ana rasa ana dah tgr dengan cara paling baik...bagaimana ye nak atasi?


-----------------
[ Telah diedit oleh: khazinatul_asrar47 pada 26-03-06 12:11 ]



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 12:37


em.. kekadang ana terfikir juga.... bagaimana ekkk....??
nak tegur.. siapa laa ana...huhu..
hanya mampu merenung kakinya... yang tidak berstokin saja..

ish.. susah.. nak tegur orang ni..
kena ada gaya.. berhikmah.. berkias..
tapi.. Kalau tak pahe.. kena juga ayat sindiran..
also.. Kalau tak mampu nak tegur..kena do tindakan..
contoh.. we just show the right way..
macam kisah 2 beradik yang berlumba nak amibil wudhuk..
the point is nak show pada orang yang lebih berumur tu.. salah cara wuduknya..

tapi.. Kalau orang tu.. dok pahe..pehe juga..
kita mohon laa munajat padaNYA..
moga dibuka pintu NUr + hidayah untuk nya...

amin..amin..amin..

wallahualam'..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 26-03-06 13:25


tau dosa tak buat..tapi tak ada kekuatan untuk buat..Kenapa ek??
moga sama-sama juga iman+aurat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

ratusyahadah_uiam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.06.2004
Ahli No: 9636
Posting: 72

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 15:28


Salam..

tak ke terasa pelik bila bertudung labuh tapi tak berstokin..
tapi kita memang dah terbiasa lihat someone berjubah tapi tak berstokin kan ??kalau dulu, bila tengok someone pakai jubah, memang complete dengan tudung labuh dan pakai stokin..kadang-kadang kalau kita tengok secara dekat, jenis kain tudung tu punya la berat..yang tebal, sebab tak mahu kena tiup dek angin, betapa muslimah dulu menitk beratkan soal pakaian..tapi sekarang jubah banyak dipakai atas sebb menyenangkan si pemakai dan menjimatkan masa nak p kelas atau cafe..

Betapa ruginya kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyahadah_uiamProfil   Hantar PM kepada ratusyahadah_uiam   Pergi ke ratusyahadah_uiam's Website   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 17:47


ana pun pelik even my own ustazah tak pakai stokin..dia bertudung labuhh..anan nak tegur tapi tak berani la...bagaimana?lagipon ana dah habis sekolah....dia ustazah so dia mesti la tau kaki dia aurat..waallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 26-05-06 18:52


SB...baru first time pakai tudung labuh :-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 26-05-06 22:08


janganla melenting

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 22:18


er...er...er...
insya ALLAH..lama-lama berubahla tu :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

rauQah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.04.2006
Ahli No: 24387
Posting: 24
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-06 01:51


assalamualaikum...
pelik ye? saling menasihati la..yang penting jangan sangka buruk or pandang rendah...masing-masing ada kelemahan....
InsyaAllah..


-----------------
do trust Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For rauQahProfil   Hantar PM kepada rauQah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-05-06 03:35


a'ah kebiasaanya laki akan tengok yang tudung labuh ini pakai stokin ke tak...maybe pakai tudng labuh tu sebab fesyen tapi stokin slalunya pakai sebab wanita tu memang nak tutup aurat..so nak tau dia particulars or not dengan aurat dia..tengok la pakai stokin ke tak..pendapat saya saja..tak tahu la betul ke tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 27-05-06 04:37


Iye la,tak sempurna juga kan kalau setakat bertudung tapi tak pakai stokin,kira tak tutup aurat juga la tu.Serupajuga yang pakai tudung tapi baju sendat sehingga terbayang seluruh tubuh...ada hadis Nabi kan,berpakaian tapi serupa telanjang.
So,kena perfect la menutup aurat baru boleh dipanggil muslimah sejati...baru la ada yang berkenan di hati...
;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

zahrawi_achik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.05.2006
Ahli No: 24519
Posting: 39
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-05-06 08:46


Pada 27-05-06 03:35 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

a'ah kebiasaanya laki akan tengok yang tudung labuh ini pakai stokin ke tak...maybe pakai tudng labuh tu sebab fesyen tapi stokin slalunya pakai sebab wanita tu memang nak tutup aurat..so nak tau dia particulars or not dengan aurat dia..tengok la pakai stokin ke tak..pendapat saya saja..tak tahu la betul ke tak


alahaii..sayngnye...comel,dah comel dah, pakai tudung labuh..tu la,buat somthing xkerana Allah..niat dah lain untuk lelaki pandang (bak kata hafeezul) natijah dia, yang atas bertutup yang bawah(kaki) di abaikan... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrawi_achikProfil   Hantar PM kepada zahrawi_achik   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 27-05-06 21:48


ish..ish..ish

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-06 01:34


macam-macam la.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 28-05-06 01:52


setuju tu...
dari apa yang aku lihat sepanjang hidup ni....memang ada pun golongan yang pakai tudung labuh tapi tak pakai stokin.....
kengkadang pelik juga....nak kata tak berilmu, tak kan lah?

mungkin mereka ni salah tafsir aurat agaknya....hehehe
aku senang saja, Kalau nak pilih calon...cari yang pakai stokin & handsock....tudung sedang2 udah...sebab insyaallah boleh dilabuhkan....

whateva pun, jangan lah judge orang yang pakai tudung labuh tapi tak berstokin kurang elok sebab maybe mereka kurang ilmu. cuba bagi tazkirah kat mereka.....tak pun cuba bagi hadiah stokin (yang siap tulis AURAT) kat wrapper dia. mana tau dapat hidayah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Bertudung labuh, tapi tak berstokin..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.226941 saat. Lajunya....