Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 1 hari, 5 jam, 9 minit yang lalu
budakbesar: 7 hari yang lalu
azemi: 11 hari yang lalu
Firdaus15: 18 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 21 hari yang lalu
secureofficemovers: 22 hari yang lalu
Naqiu: 28 hari yang lalu
nawfaa79: 29 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Lelaki berkopiah apa pandangan muslimat....


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Lelaki berkopiah apa pandangan muslimat....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 7

Go To Page: 1 · 2 ... 6 · 7  
Jump To Page:

Oleh Lelaki berkopiah apa pandangan muslimat....

MohdZakri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4163
Posting: 76
Dari: Bandar Baru Bangi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 17:49


Assalamualaikum.wbt,..salam ikhlas penyeri ukhuwah..

Kita selalu lihat ada lelaki yang memakai kopiah, selalunya di masjidlah..tetapi ada juga menjadikan kopiah nie sebahagian daripada pakaian seharian...

Jadi apa pandangan muslimat...

wallahua'lam...


Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdZakriProfil   Hantar PM kepada MohdZakri   Pergi ke MohdZakri's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 21:27


~assalamualaikum~

*salam indah pembuka bicara*

memang tidak dinafikan pada masa sekarang ni kebanyakan lelaki menjadikan kopiah itu sebagai pakaian seharian mereka....

dan bagi saya , memang saya akui saya agak suka melihat lelaki berkopiah kerana ia menggambarkan identiti mereka yang sebenarnya...dan ia juga menggambarkan yang lelaki itu seorang yang beriman, penuh dengan tanggungjawab , sopan dan sebagainya...



-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 21:53


Ana pon suka tgk muslimin yg pakai kopiah.. nmpk macho! eheks.. sedap mata memandang n sejuk je hati nengoknya.. dan tentunya thiqah pon diberi

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 21:53


Ana pon suka tgk muslimin yg pakai kopiah.. nmpk macho! eheks.. sedap mata memandang n sejuk je hati nengoknya.. dan tentunya thiqah pon diberi

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 22:23


yap! memang betul..
ana sendiri akui suka tgk seseorg tu
bila dia kenakan kopiah..
nampak tawadhu' je..
nampak keikhlasan dia memakai kopiah tu..
nampak baik je..
tapi kita tak boleh terus kata lelaki yg berkopiah tu beriman..baik..ha,apa lagi?
betul tak?..

sesetengah lelaki tak kisah utk menjadikan kopiah sebagai pakaian harian..

tapi ada sesetengah tu rasa tak sedap
sebab org pandang semacam..
sebab tak nak tunjuk yg dia alim wara'..

dan satu sebab yg best..

sebab dia tak nak org takut dgn dia
ketika dia hendak berdakwah..
sesiapa shj dia boleh tegur..
dia boleh dekat..
tanpa ada masalah..

tapikan muslimin..
ana rasa tak salah kalau berkopiah
ketika berdakwah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 22:35


wa ramai muslimah suka kan

begitu juga muslimin, suka gak tgk wanita bertudung labuh, cewah, kan

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

  


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 23:48


mawar memang minat sangat ngan lelaki yg berkopiah nie.........idaman ana.......bukan saja luaran elok......malah dalaman pun elok........

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

ratu_balqis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4645
Posting: 38
Dari: gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 23:51


assalamualaikum..bagi ana dan shbt2 ana yg lain, kami prnh membincangkan soal ini sesama kami. nampak gaya,muslimin berkopiah lbh disukai.. nampak tak hipokrit.berani..utk berdepan dgn masyarakat...ntah..tengok muka org berkopiah ni rasa cool aje.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ratu_balqisProfil   Hantar PM kepada ratu_balqis   Pergi ke ratu_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

insannulkamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4978
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-11-03 07:48


assalamualaikum...
lelaki..pakai kopiah... ..
ana suka lihat lelaki pakai kopiah daripada bersongkok..
kalau pakai songkok tue bagi analah ...janganlah marah ..kalau ada orang yang suka pakai songkok..
orang tue macam tinggilah...ntah tak taulah pulak nak cakap macamana.. ..
ana suka tengok orang yang pakai kopiah sebab ana rasa tenang je melihat orang yang pakai kopiah... nampak baik je..
tapi peringatan utk muslimin ..kalau pakai kopiah tue biarlah ia mencerminkan diri kita..
jangan pakai kopiah tapi..
perangai..masyaAllah..tak boleh dikata..jadi ..jagalah adabmu..
begitu jugak buat diri ana dan jugak muslimat...
assalamualaikum..
................................................................
mlm i2 pjg jgn pndd'n dgn tidor,
siang i2 terang jgn gelap'n dgn dosa,
=2lah kita berusaha semoga
mln kita pjg dan siang kite terang..
-INSYAALLAH-

Bookmark and Share

  


  Member Information For insannulkamilProfil   Hantar PM kepada insannulkamil   Quote dan BalasQuote

girl_uia
Warga Rasmi
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2340
Posting: 8
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-11-03 09:18


saya suka tgk lelaki pakai kopiah..nampak tenang jer....kepada lelaki yg pakai kopiah tu..saya harapkan teruslah memakai kopiah yer

Bookmark and Share

  


  Member Information For girl_uiaProfil   Hantar PM kepada girl_uia   Quote dan BalasQuote

aina_nasuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1488
Posting: 144
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 09:25


Betul kata insannurkamil..
Berkopiah tu biarlah betul2 mencerminkan keperibadian yang sebenar.

Macam ana selalu tgk di tempat ana, ke kuliah, cukup kemas dan segak berkopiah, tp bila dah diluar kampus, kopiah entah kemana, berganti plak dgn cap..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aina_nasuhaProfil   Hantar PM kepada aina_nasuha   Quote dan BalasQuote

al-maslul
Warga Rasmi
Menyertai: 02.11.2003
Ahli No: 4857
Posting: 6
Dari: Kelantan...

blank  


posticon Posting pada: 10-11-03 10:23


insannunkamil!!....songkok tuh tak leh laa kata mcm tuh...songkok tuh kepunyaan orh melayu...melambangkan identiti..jgn lah plak anggap tinggi..etc!!..la nih apa yg tinggal utk org melayu kalau.....bkn baju melayu..songkok dan tak lupa jugak kereta api tanah melayu....!!

-----------------
JGN MUDAH TERPEDAYA DGN APA YG DILIHAT KERANA KEBANYAKKANNNYA...BERSIFAT KEPURA-PURAAN!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-maslulProfil   Hantar PM kepada al-maslul   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 10-11-03 11:14


tak di nafikan perkara tu... tapi bagi muslimin bukan mudah nak keluar ke kl atau ke mana mana dgn keadaan begitu sebab nanti org tgk lain macam dan begitu hal nyer jugak dgn muslimat sebab pernah terjadi ana pergi kat satu kedai... yg ada situ sume foreign... jadi sume tgk... ana pun tak pasti sebab apa ingatkan itu kedai jual minuman keras bila dah pastikan tu cuma coffee house..biasa

Bookmark and Share

  


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

MohdZakri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4163
Posting: 76
Dari: Bandar Baru Bangi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 11:16


Mulimin suka berkopiah bukan ape, pada analah apabila kami berkopiah rasa malu dengan Allah..maka dapatlah kami manjaga mata ...biasanya waktu berkopiah nie, jalan tunduk aje...

Orang yang berkopiah nie biasanya nak pakai baju lengan pendek di hadapan muslimat pun malu...

mudah-mudahan Allah sentisa meletakkan kita di antara hambanya yang sedikit dan berta'wa....wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdZakriProfil   Hantar PM kepada MohdZakri   Pergi ke MohdZakri's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 11:56


memang sejuk mata memandang bila tgk muslimin berkopiah... tapi, yg penting adalah dalaman mrk... kalau sekadar berkopiah utk tunjuk baik, itu hipokrit namanya... tak guna juga... yg tak pakai kopiah, tapi hati baik pun ok juga... penampilan yg bercirikan islam lebih indah dipandang mata... tapi, biarlah selaras antara dalaman dan luaran... akak sokong saranan Tuan Guru Nik Aziz, agar berjubah dan berserban... akhlak akan lebih terpelihara...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

  


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 15:38


assalamualaikum....

Erm...pendapat ana tentang lelaki berkopiah.Alhamdulillah sekarang ramai muslim memakai kopiah.bagi ana lelaki berkopiah nampak menarik dan kopiah melambangkan pakaian seseorang sebenarnya. kat sekolah ana alhamdulillah semua berkopiah tapi lepas sajer waktu sekolah ...kopiah dah hilang.tapi pelik yer...kenapa lelaki malu berkopiah.peribadi unggul terletak pada pakaiannya.sebaik-baik lelaki contohi pemimpin negeri kelantan dalam berpakaian.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 20:25


assalamualaikum....

bagi ana pun ana suka sgt tgk org lelaki yg berkopiah ni..sejuk mata memandang....



-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 21:00


Emm.. topik yg bagus... bagi ana, ana paling suka tengok lelaki yang berkopiah ni.. pastu yg berjanggut... sejuk ajer mata memandang... hehehe.. salah satu ciri lelaki idaman ana.... bukannyer apa nampak sopan gitu....

-----------------
Beramal tanpa ilmu seperti berjalan tanpa mengikut jalan.
Beramal tanpa tujuan lebih banyak rosak dari baiknya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-11-03 22:57


sunnah rasulullah..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 02:33


assalamualaikum..

bila pakai kopiah... jangan lah untuk menunjuk-nunjuk.. tetapi bila pakai kopiah ... untuk rasa tenang penuh keyakinan...

baru nampak siqah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

hani_wahida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4146
Posting: 124
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 11-11-03 02:53


Assalamualaikum....salam ukhwah!!!

memang elok berkopiah...tapi ingat jangan jaga luaran sahaja....tapi dalaman tu juga.....sikap dan tingkah laku tu penting....pergaulan terutamanya dengan perempuan ada batas hadnya...
lagipun kalau berkopiah memang sejuk mata memandang...yang penting niat tu kener betul..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hani_wahidaProfil   Hantar PM kepada hani_wahida   Pergi ke hani_wahida's Website   Quote dan BalasQuote

hakimi_ameen
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3817
Posting: 19
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 11-11-03 07:46


emm. ana pun suke gak nengok muslimat pakai tudung labug nih, nampak ayu dan anggun....

-----------------
### BuatTaH PekaRJaaN aTu SeBaIk MungKiN baH ###

Bookmark and Share

  


  Member Information For hakimi_ameenProfil   Hantar PM kepada hakimi_ameen   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 08:47


Assalamualaikum...
ana suka tengok muslimin berkopiah....sejuk mata memandang...

tapi biarlah luar dalam pun elok gak...
ana ni tengok sekilas pandang jer....pas tu tak tengok dah...pandangan mesti dijaga...kan...kan.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 10:33


assalamualaikum...

ana pun nak bagi pendapat soal ni...

personally, ana suka tengok lelaki berkopiah...macam muslimin jugak suka tengok muslimah yang bertudung labuh, sejuk mata memandang. tapi tak adalah tak suka pada yang tak berkopiah...yang penting akhlak yang dipamerkan.

kalaupun kita kenal org itu berkopiah,tapi tak berakhlak mulia.tentu kita tak suka gak kan?.begitulah sebaliknya jika yang tak berkopiah tapi berakhlak mulia...

pokok pangkalnya 'hati' yang membuahkan sifat mahmudah dan menjauhi sifat mazmumah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 11-11-03 11:32


ikutlah apa yg disuruh nabi kita NABI MUHAMMAD ..moga2 kita tergolong salah satu umatnya..................

-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak

Bookmark and Share

  


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

sirr_fina
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4952
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 12:53


SELALU SILAP PANDANG....

INGATKAN PAKAI KOPIAH, RUPANYA TOPI.



Bookmark and Share

  


  Member Information For sirr_finaProfil   Hantar PM kepada sirr_fina   Quote dan BalasQuote

Fatimah_azZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 63
Posting: 87
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 16:26


hmm..,
sebenarnya kita sendiri dapat membezakan antara org berkopiah dgn tak...akhlak mereka yg dpt menunjukkan peribadi org yg berkopiah ni...
satu lagi nak kongsi criter skit..,

'ade sesetgh org tu berkopiah bila dlm keadaan tertentu...contohnye bila kena dakwa..., masuk mahkamah je pakai kopiah.., nak apa sebenarnye org mcm ni...'

jgn pulak merosakkan imej muslimin yg berkopiah sudahla...tak patutla..
same jugak dgn kes mulimat yg bertudungkan..,pakai tudung pun buat perkara tak elok...ana bukan menuduh di sini..cuma kesal dgn keaadaan yg sedang melanda di negara ni...

wassalam..



Bookmark and Share

  


  Member Information For Fatimah_azZahraProfil   Hantar PM kepada Fatimah_azZahra   Quote dan BalasQuote

raudhahasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 86
Posting: 157
Dari: .

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-03 00:29


Quote:
Orang yang berkopiah nie biasanya nak pakai baju lengan pendek di hadapan muslimat pun malu...



betul tu, biasanya macam tu la. tapi saya pernah ternampak orang berkopiah tapi tak berbaju.

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhahasanahProfil   Hantar PM kepada raudhahasanah   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-03 00:38



Lelaki berkopiah ni nampak lebih kemas.. teringat masa zaman sekolah ada yang simpan rambut bawah kopiah.. luar nampak pendek, dlm panjang.. habis kena kerat..

Kalau nak tahu lelaki tu pembersih ke tak.. boleh tengok kopiah dia.. kalau dah berwarna tu tahulah..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nahri
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4337
Posting: 39
Dari: Negeri yg Makmur dan Barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-03 02:37


saya ni suka sangat tengok muslimin yg berkopiah...secara automatik, muamalat kita terjaga kalau ngan muslimin berkopiah ni...jadi segan nak buat tak senonoh..respek la pada muslimin yg berkopiah ni...

-----------------
carilah kelebihan dan kekurangan diri sebanyak-banyaknya tetapi elakkan daripada lupa untuk memanfaatkannya ke arah jalan yang diredhai Allah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nahriProfil   Hantar PM kepada nahri   Quote dan BalasQuote

cruestasia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2003
Ahli No: 1791
Posting: 60

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-03 15:17


Ana mmg suka tengok muslimin berkopiah...nampak manis dan sejuk mata memandang....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cruestasiaProfil   Hantar PM kepada cruestasia   Quote dan BalasQuote

insannulkamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4978
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-03 16:28


assalamualaikum
[QUOTE]
.......................................................................
insannulkamil!!!...songkok tuh tak leh laa kata macam tuh... songkok tuh kepunyaan orh melayu... melambangkan identiti... janganlah plak anggap tinggi...etc!!.. la nih apa yang tinggal utk orh melayu...
.......................................................................

la ...awat hang terasa...
itu pandangan ana...yang ente tersa tu apasal...
ntah 2 ente pakai songkok tak?
janganlah marah..
apa ???..kalau kopiah tue bukan melambangkan identiti ke... ana memang tak berapa suka nengok orang yang pakai songkok...bukan orgnye tapi songkokye..
okleh..apa2 pun tu sebagai pandangan ana je..janganlak marah..
dan ana nak mintak maaf jika ada yang terasa...
assalamualaikum...


Bookmark and Share

  


  Member Information For insannulkamilProfil   Hantar PM kepada insannulkamil   Quote dan BalasQuote

syazz
Warga Rasmi
Menyertai: 05.11.2003
Ahli No: 4943
Posting: 13
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-03 15:34


assalamualaikum....
apabila terpandang seorang muslimin yang berkopiah,nampak orangnya tenang,penyabar sejuk mata memandang ;namun sejauh mana kebenarannya masih belum dapat dipastikan...
dalam melayari kehidupan ni kita tak boleh nak 'nilai'orang pakai kopiah ni baik..majoritinya gitulah tapi ada juga segelintir itu sebaliknya kelakuan mereka..apapunsepatutnya pamerkanlah identiti yang sesuai sebagai seorang muslim yana tahu hukum hakam insya'Allah muslimin beginilah yang menjadi impian.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For syazzProfil   Hantar PM kepada syazz   Pergi ke syazz's Website   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-03 16:16



Quote:

On 2003-11-09 22:35, kaze wrote:
wa ramai muslimah suka kan

begitu juga muslimin, suka gak tgk wanita bertudung labuh, cewah, kan

-----------------




betul tu kaze .

'puteri:suka tgk putera pakai kopiah putih tu...melambangkan cinta suci puteri pada putera.
putera:
'

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

Hishamudin03
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2003
Ahli No: 5359
Posting: 7
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-03 04:06


wrth....
Pada pandangan saya la...iman tu bukan kat kopiah ker atau mana2 yg dapat dilihat..
tapi iman tu letaknya dihati.Tetapi apabila dah berkopiah tu sekurang-kurangnya ada la macam satu perasaan lain,ya la ..takkan nak buat benda-benda tak senonoh kot bila dah berkopiah kan.Saya sokong kak salina serta saranan Tuan Guru Nik Aziz........


Bookmark and Share

  


  Member Information For Hishamudin03Profil   Hantar PM kepada Hishamudin03   Pergi ke Hishamudin03's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: • Tämäñ Mëläwätî, Küälä Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-11-03 16:30


Quote:

On 2003-11-10 09:25, aina_nasuha wrote:
Macam ana selalu tgk di tempat ana, ke kuliah, cukup kemas dan segak berkopiah, tp bila dah diluar kampus, kopiah entah kemana,



Pada pandangan peribadi ana, perkara ini tidaklah seharusnya dipertikaikan. Memang benar, penampilan yang ditonjolkan lazimnya mencerminkan keperibadian yang sebenar. Dan inilah telahan sahabat-sahabat ana di sini yakni kebanyakan lelaki yang memakai kopiah lebih thiqah dan warak. Penampilan mereka juga lebih 'menyejukkan' mata...

Bagi ana sendiri, ana lebih bersikap fleksibel. Ana juga memakai kopiah tetapi secara 'bermusim'. Memang lazimnya ana berkopiah, tetapi ada kalanya ana tidak memakai kopiah. Bukan malu, bukan tidak istiqamah dan bukan tidak tetap pendirian, sebaliknya ana sesuaikan mengikut masa dan tempat...

Strategi pendakwah? Ada benarnya juga. Bak kata futurama...

Quote:

On 2003-11-09 22:23, futurama wrote:
sebab dia tak nak org takut dgn dia
ketika dia hendak berdakwah..
sesiapa shj dia boleh tegur..
dia boleh dekat..
tanpa ada masalah..



Memang benar! Ana sendiri pernah melalui pengalaman sebegini di bangku sekolah dahulu. Ana berasal dari sekolah biasa (SMK) dan umumnya para pelajar di sini agak lemah dari sudut kefahaman Islam secara komprehensif, berbanding pelajar sekolah agama.

Dan semestinya, metadologi dakwah di antara mad'u yang jelas fikrahnya dan mad'u tidak faham adalah berbeza, dan inilah salah satu pendekatan yang digunakan. Kopiah terpaksa ditinggalkan dalam usaha untuk mendekati mereka, lebih-lebih lagi mereka agak 'takut' dengan orang yang berkopiah, natijah pengaruh pihak-pihak tertentu yang sentiasa memburukkan Islam dan penganutnya yang taat...

Alhamdulillah, mereka menerima dengan baik. Bertitik tolak dari itu, mereka akan mula faham. Pada mulanya, kita tonjolkan melalui akhlak yang mulia dan seterusnya diserikan dengan pemakaian kopiah. Strategi pendakwah perlu disusun rapi...

Quote:

On 2003-11-10 11:16, MohdZakri wrote:
Orang yang berkopiah nie biasanya nak pakai baju lengan pendek di hadapan muslimat pun malu...



Malu memakai baju lengan pendek? Ana sendiri lebih gemar berbaju lengan panjang, tetapi kenapa perlu rasa malu apabila berbaju lengan pendek? Asalkan menutup aurat dan kemas sudah cukup baik. Islam itu agama yang mudah...

Apa pun, ana cukup bersetuju dengan memakai kopiah, perasaan malu akan lebih utuh dalam diri. Secara tidak langsung, muamalat dengan muslimat akan lebih terjaga dan akhlak juga akan lebih terkawal. Maklumlah, syiar Islam dijunjung dan perlulah dipelihara...

Apa yang penting, muslimin sebagai da'i perlu menonjolkan imej yang kemas dalam usaha untuk memartabatkan kembali Islam. Aplikasikan hadith "Kebersihan itu sebahagian dari iman" dalam kehidupan seharian. Kalau boleh pakai kopiah, lebih digalakkan...

P/s: Jangan pula berkopiah, tetapi pakaian comot dan 'selebet'. Inilah yang akan menimbulkan fitnah kepada Islam...

Allahu Ta'ala a'lam...





-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

[ Posting ini telah di edit oleh: SaLaFiaN pada 2003-11-25 16:32 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

az-zahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4378
Posting: 130
Dari: dari atas pokok

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-12-03 11:44




bila melihat yang berkopiah kita pun rasa malu juga.. lebih-lebih lagi bila kita juga bertudung labuh. tapi sayang, bila sekali yang pakai kopiah buat perangai tak baik (ketika memakai kopiah tu), jatuh rasa hormat pada orang tersebt..

kadang-kadang rasa malu bila orang yang pakai kopiah buat perangai tak baik depan bukan muslim atau depan muslim yang tak menutup aurat.. nanti mereka kata tak boleh pakailah orang macam ni... bertopeng di sebalik kopiah..

samalah jg macam muslimat yang bertudung labuh..

jd, sama-samalah kita menjaga akhlak.. HIAS ZAHIR DENGAN PAKAIAN MENUTUP AURAT, HIAS BATIN DENGAN AKHLAK TERPUJI... insyaAllah

Bookmark and Share

  


  Member Information For az-zahraProfil   Hantar PM kepada az-zahra   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 09-12-03 11:49


Pakai kopiah...erm...pakai jer la!!
Cumanya jangan cemarkan nama baik orang pakai kopiah dengan buat menda2 tak elok...banyak jer kat sini...pakai kopiah tapi buat benda tak elok!!

Aper2 pun...kopiah ni sekadar part of clothes jer kot...cumanya orang dah terbiasa anggap orang berkopiah ni mesti warak/alim...selalunya orang kata gitu la kan...?

Secara peribadinya...saya suka orang pakai kopiah,kalau nak pakai tu pakai jer la.kalau tak pakai pun tetap saya hormat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

masri
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6370
Posting: 178
Dari: Tampin

Melaka  


posticon Posting pada: 24-01-04 23:16


1a & b – MASALAH BERSERBAN : ADAKAH IANYA SUNNAH ? :

Sebelum dilanjutkan masalah ini, perlulah kita semua fahami terlebih dahulu , apakah yang dimaksudkan dengan “ SUNNAH “ itu ?.

Para Ulama’ samada Ulama’ Fiqh ataupun Hadis mempunyai definasi (takrif) yang berbagai mengenainya, yang terbaik menurut pendapat kami ialah :


“ SUNNAH ITU IALAH APA-APA SAHAJA YANG BERSUMBER / BERASAL DARIPADA SAIDINA RASULULLAH S.A.W , SAMADA IANYA BERBENTUK SABDANYA, PERBUATAN, PERAKUANNYA, DAN JUGA SIFAT-SIFAT SEMULAJADINYA (FITRAHNYA) SERTA SIFAT-SIFATNYA ( AKHLAKNYA ) “.

Oleh kerana berserban itu tergolong di dalam cara-cara perbuatan Baginda s.a.w, maka ianya dinamakan sebagai SUNNAH juga. Walaupun begitu, SEGALA PERBUATAN SAIDINA RASULULLAH S.A.W hendaklah ditinjau drp sudut-sudut berikut :


(01) Sudut Qurbah ( Ibadat ) – Seperti solat, puasa , zakat dan lain-lain amal yang berkaitan dengan keakhiratan .

Setiap perkara Qurbah ini WAJIB DITURUTI kecuali apabila terdapatnya dalil-dalil yang menunjukkan bahawa perbuatan qurbah @ ibadah itu adalah sunat hukumnya , seperti berpuasa 10 Muharram ( ‘Asyuraa’ ) .

Ataupun ianya menjadi satu ibadah khusus untuk Baginda s.a.w sahaja seperti Puasa “ Wisol “ ( bersambung siang-malam) dan kewajipan solat malam ( tahajjud dan witr), kewajipan solat dhuha dan juga berkahwin melebihi 4 orang wanita.


(02) Sudut Taat ( Ikutan ) – Seperti urusan pernikahan, perniagaan, perhubungan dan setiap perkara duniawi ( urusan kehidupan di dunia ini ) – Hukum asal bagi sudut ini ialah WAJIB DITURUTI.

Kewajipan yang menjadi hukum asal itu BOLEH BERUBAH HUKUMNYA kepada sunnat apabila ada dalil yang boleh mengubah ketetapan asalnya – contohnya perbuatan mencium Hajar Al-Aswad di sisi Kaabah ( Ada juga para ulama’ meletakkan contoh ini di bahagian Qurbah ).

Kewajipan yang menjadi hukum asal itu juga boleh bertukar menjadi HARUS sekiranya ada dalil yang kuat yang boleh mengubah hukum asal itu menjadi harus ( mubah ) – seperti cara baginda s.a.w bertani, cara baginda s.a.w mengubati pesakit dengan beberapa ubat-ubat tradisional di masa itu dan cara baginda s.a.w mengatur strategi peperangan.


(03) Sudut Jibilliyah ( Tabiat Semulajadi / Adat Kebiasaan Baginda s.a.w ) – Seperti cara makan dan minumnya Baginda Rasulullah s.a.w, cara tidur, membuang air dan cara baginda s.a.w berpakaian serta kelakuan baginda s.a.w yang memang ianya juga menjadi kebiasaan ( tabiat ) manusia selainnya secara fitrah.

Hukum asal perbuatan-perbuatan Baginda s.a.w yang berbentuk Jibilliyah ini TIDAK WAJIB diikuti kerana ianya adalah bersumberkan sifat dan tabiat kemanusiaan yang ada pada Rasulullah s.a.w, dan juga sifat dan tabiat itu juga ada pada manusia lain – seperti tabiat hendak membuang air - itu bukannya merupakan sifat risalah (kenabian) Baginda s.a.w dan bukannya juga di bawah kategori TAKLIF ( Bebanan Syariah ) yang dibebankan (diwajibkan) , kerana taklif itu sendiri adalah satu arahan yang boleh jadi saja manusia terdaya untuk melakukan dan boleh jadi saja manusia terdaya meninggalkannya, sedangkan perbuatan Baginda s.a.w membuang air itu adalah satu tabiat dan fitrah sebagai seorang manusia, bukannya satu taklif.

Kalau dituruti juga perbuatan Baginda s.a.w di dalam kategori ini, maka hukumnya adalah HARUS / MUBAH ( mengikut pendapat majority ahli Fiqh ) dan sebahagian ahli Fiqh lagi berpendapat ianya adalah SUNAT dituruti.

Saidina Abdullah Bin ‘Umar Al-Khattab (r.a) adalah seorang sahabat (r.a) yang cuba ( mengikut kemampuannya ) meniru 100 % setiap perbuatan dan tabiat Saidina Rasulullah s.a.w.


Maka daripada penerangan lalu, dapatlah disimpulkan bahawa berserban adalah sunnah dan orang yang tidak memakainya ataupun tidak meniru cara Baginda Rasulullah s.a.w berserban secara meniru 100 % ( totok ) tidaklah dapat digelar telah melakukan “ Bid’ah Saiyiah “ ( Bid’ah yang tercela di dalam Islam ).


Bersugi pula adalah sunat hukumnya sebagaimana hadis yang ada diriwayatkan oleh Al-Aimmah Al-Kibar seperti Al-Bukhari (rh) , Muslim (rh) dan Malik (rh) perbuatan bersugi itu adalah sunnah yang sunat hukumnya. Maknanya : Bersugi dengan apa jenis alat sugi pun dan apa jenis ubat sugi ( ubat gigi ) adalah sunnah.


Dan orang yang cuba meniru 100 % cara Rasulullah s.a.w berpakaian dan bersugi – hingga menggunakan kayu sugi – berkopiah, menggunakan minyak wangi dan sebagainya - ianya tetap mendapat pahala SUNAT , kerana perasaan cinta kepada Baginda s.a.w sudah membuahkan pahala , apatalah lagi andainya dicuba mengikuti cara dan tatacara hidup dan kelakuan baginda s.a.w !!!.


Walaupun begitu, kita mengharapkan agar semua muslimin faham akan pembahagian di atas dengan sebaik-baiknya , dan tidak pula menggadaikan pahala sunat itu dengan mencela orang-orang muslimin yang tidak mahu mengamalkan sunnah yang sunat itu, kerana telah maklum mencela sesama muslimin adalah HARAM !!!.


Bookmark and Share

  


  Member Information For masriProfil   Hantar PM kepada masri   Pergi ke masri's Website   Quote dan BalasQuote

fiq_khairisyam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3342
Posting: 104
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 24-01-04 23:56


suka dengan lelaki yang berkopiah...
sejuk je mata memandang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fiq_khairisyamProfil   Hantar PM kepada fiq_khairisyam   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-01-04 15:50


nampak manis je bila berkopiah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 25-01-04 16:32


hmm..saya setuju dgn pendapat SaLaFiaN. islam ni fleksibel. bile nak buat sesuatu ibadah, dlm sesetgh hal kna tgk waqi' atau keadaan tempat tu..

mmg tak dinafikan, saya pun suka tgk org berkopiah, bukan kerana org berkopiah ni nampak manis atau ape..tapi kerana dia dah melaksanakan sunnah nabi. kire respect laa..

apapun, kna sentiasa ingat, kopiah tu tak semestinya menunjukkan darjah keimanan atau akhlak seseorg..

"don't judge a book by its cover"

wallahua'alam

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-02-04 09:36


salam diterima.....
alhamduliilah,diberi kesempatan utk bersama komuniti ukhwah pagi ni..menarik persoalan saudara..realitinya semua muslimat suka lelaki berkopiah..kalau ada yang terkecuali,allahua'lam..sejuk mata memandang...menggambarkan keperibadian mereka,nampak zuhud je.tapi sayangnya tak ramai,kalu ade pun,masa nak gi masjid,tu pun cam nak tak nak je.seolah2 terpaksa..tak baiklah cam tu..buat sesuatu biarlah dengan hati yang tulus ikhlas...moga suatu hari nanti,lebih ramai muslim berkopiah,tidak terhad ketika di masjid sahaja,tp sebagai rutin.Manis dipandang mata..Insyaallah

Bookmark and Share

  


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 08-02-04 09:45


hmmm.....sokong apa yang diperkatakan oleh sahabat sahabat semua....

muslimin berkopiah=bagus.
tapi prefer yang pakai serban.....(siap dengan lilitan yang kemas)



Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Ismahani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2004
Ahli No: 6491
Posting: 30
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-02-04 10:10




Saya memang suka tengok lelaki yang berkupiah. Sejuk skit mata ni memandang. Harap2lah akhlaknya sama seperti penampilan yang dipamerkan...

Wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_IsmahaniProfil   Hantar PM kepada Nur_Ismahani   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-04 00:12


suker jugaklah,tapi memang sukerlah.
Macam soleh jer.semoga yang berkopiah benar2 soleh.

Bookmark and Share

  


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_islam
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7294
Posting: 1
Dari: kltn

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-04 01:24


assalamualaikum
ana mmg suka tgk banin berkopiah.
nampak suci,alim,wara'.dan dr sinilah kita blh menilai hati budi seseorg.
tapi,skrg ni...kalau kita nak nilai dr aspek tu saje mmg tak cukup nak bergelar muslimin soleh...
kita kena tengok dr aspek lain pulak spt pergaulan,perakapan dll.
utk banin....ana rasa sama aje pendapat yg akan diberikan jika ada banat yg mengetengahkan soalan apa pendapat jika banat pakai tudung singkat?betul tak?
sbb ape...setiap org mempunyai persepsi yg berbeza.bg banin yg pakai kopiah,istiqamahlah dlm amalan kita..biar ikhlas.
bg banin yg belum istiqamah dlm pakai kopiah ni..belajar2 lah utk berbuat demikian krn ada hikmat yg tersembunyi dr segi lahiriah dan batiniah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardah_islamProfil   Hantar PM kepada wardah_islam   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-04 22:06


istiqomah ngan ikhlas ya pemuda2

Bookmark and Share

  


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

mannan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7171
Posting: 63
Dari: Setapak

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-02-04 01:30



Yang amal dpt pahala, tapi jgn ada riak ketika memakainya. Kalau tu niatkanlah nak ikut sunnah nabi...bukan ikut fesyen RAIHAN...HAIRAN jadinya nanti.

Bagi mereka yg didakwa atas kesalahan melakukan jenayah (rogol, bunuh, rasuah) kerap dilihat memakai kupiah ketika sedang dlm pembicaraan...nampak memberi imej tidak baik pada Islam.

Tapi tak leh nak prasangka buruk pada dia coz...dia baru didakwa belum diputuskan kesalahan. Itu bergantung pada niat dia memakai kupiahlah kalau nak turut sunnah apa salahnya.

---------------
matikan nafsu, betulkan nawaitu

Bookmark and Share

  


  Member Information For mannanProfil   Hantar PM kepada mannan   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 17-02-04 07:40




comel tak? apa perasaan anda apabila melihat si anak kecil berkopiah dan berserban ini?

[ Posting ini telah di edit oleh: nur_malam99 pada 2004-02-17 21:10 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-04 20:40


MasyaAllah comel dan solehnyer.
Raser nak dapat anak cepat2 jer kalau macam nilah gayenyer.

Bookmark and Share

  


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

soff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5828
Posting: 47
Dari: Bocholt, Germany

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-04-04 21:49


ape2laaa...tapi yg pastui ia menunjukkan berpakaian islami mengehadkan peluang maksiat fizikal.... tapi yg penting niat dihati mesti ikhlas kerana Allah

Bookmark and Share

  


  Member Information For soff-oneProfil   Hantar PM kepada soff-one   Pergi ke soff-one's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 03-04-04 21:59


NaWaiTu LillahiTaala

[ Posting ini telah di edit oleh: nur_malam99 pada 2004-04-03 22:01 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-04-04 23:46


hmm.. mmg sejuk mata memandang. dan alangkah elok lagi andai ia selari dengan akhlak pemiliknya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

sufiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.03.2004
Ahli No: 8053
Posting: 13
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 00:08




ana pun suker tgk muslimin pakai kepiah....sejuk je mata memandang...nak pandang pun takut...nampak siqah....

lebih baik kalau jdkan kepiah tu sbg pakaian harian...sbb dgn pakain begitu...dpt jgk jauhkan kiter dr buat maksiat......ade malu ngan Allah....

wallahua'lam...

-----------------
.: Sentuhan ma'rifatMu menyentuh di kalbu :.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufiyahProfil   Hantar PM kepada sufiyah   Pergi ke sufiyah's Website   Quote dan BalasQuote

achik252
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8180
Posting: 25
Dari: pahang

bahrain  


posticon Posting pada: 14-04-04 09:43



ana sendiri pun suka melihat muslimin berkopiah...
bersongkok pun bagus juga...
yang penting niat kita...
tapi...perlulah diingat Allah tidak melihat labuhnya jubah, berkopiah etc...palling penting ketakwaan kita kepadaNya...
apepun bagi ana berkopiah nie juga menunujukkan kesungguhan kita mengikuti sunnah Rasul...
and one more....
bagi muslimat pula "DON'T JUDGE A BOOK BY IT'S COVER"
erm....
wassalam



Bookmark and Share

  


  Member Information For achik252Profil   Hantar PM kepada achik252   Quote dan BalasQuote

Ilyani
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12133
Posting: 2
Dari: Bumi Allah

Kedah  


posticon Posting pada: 30-10-04 01:02



,

Ana pun suka pada muslimin yang berkopiah. Yang Terpenting mengisi makanan rohani serta keimanan itu lebih penting daripada menonjolkan pada pemakaian kita. Ana berkata demikian kerana ana bergerak dalam berbagai situasi.

Ana pernah jumpa, ana ingatkan berserban & berkopiah menunjukkan dalamannya penuh terisi tetapi sebaliknya. Ana juga pernah terjumpa orang yang tidak berkopiah & bebas bergaul dalam masyarakat tanpa kopiahnya, MasyaALLAH, amat hebat dalaman (rohani)......

Apa2 pun terpulang pada niat asal kita untuk memakai kopiah.Semoga kita d berkati Allah.........

[email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For IlyaniProfil   Hantar PM kepada Ilyani   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-04 02:50


saya yg lelaki ni pun susah nak komen..ape2pun mmg bagus berkopiah..ttp dlm masa yg sama nilai2 kekopiahan tu kena ade..ni dok hisap rokok pakai kopiah..mengurat pakai kopiah..ape ni??hemm...bagi syeikh2 tu kena malu jugak sesewkali dengan kopiah yg di pakai...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 30-10-04 04:43




Erm ramainyer memberikan pendapat yek..majoriti semuanye suka..yerla benda baik takkan xsuka kot...apa2 pon survey ni bagusla dijalankan memandangkan kaum hawa melebihi kaum adam...no komen saje je nak mencelah..ehehhe..tp ana sokong kata syed pd muslimin kalo saje pakai nak tunjuk baik depan muslimat dengan tujuan nak mengorat..hentikanlah keje tue...x baik main2kan org...wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 17:37




lelaki b'kopiah? b'gantung pd tujuan dia mengenakn kopiah tu... tapi, mmg ana suka tgk lelaki yg b'kopiah..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

elyss
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12570
Posting: 90
Dari: pekan baru,riau

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 20:32


yerr..betul tu sahabat ukhwah semua...ana pun suka sangat2 tengok org yg berkopiah ni...tenang dan damai hati yang melihatnyer...sejuk mata yg memandangnyer....dan ana sememangnyer medambakan seorang suami yang soleh dan berkeperibadian yg mulia...dan yg boleh membimbing ana dan anak-anaknye nanti kejalan syurga.....chewahhh.....besar tul angan2 ni yerkk...walhal kekasih hati pun belum pernah ader....apatah lagi bercinta...jauh sekali nak berumah tangga....ape2 hal pun kiter kene lah bijak merancang mase depan ye dokk.... moga di pertemukan dgn insan pilihan hati...InsyaAllah...amin amin...

-----------------
...diri ini tercari-cari identiti seorang wanita yang solehah... YA ALLAH berilah daku petunjuk dan hidayahMu..sesungguhnya hanya pada Mu ku meminta....

Bookmark and Share

  


  Member Information For elyssProfil   Hantar PM kepada elyss   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-12-04 21:35


....

ana pun setuju dgn pendapat akhawat semua....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 22:21



ana setuju gak... ngan pendapatan antum semua

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

humairoh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12634
Posting: 25
Dari: Baling

Kedah  


posticon Posting pada: 18-12-04 15:35


...

sy suka tgk muslim yg berkopiah... apa lagi dgn serban....nampak kemas...smart...sbb sy pernah tinggal dekat dgn pondok...so, bila nampak they all jd sejuk mata, sejuk hati... dlm hati sllu doa agar dpt muslim yg macam they all...alhamdulillah, dah jumpa pun...and hopefully jgn terlepas...susah nak dapat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For humairohProfil   Hantar PM kepada humairoh   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 05-02-05 13:29


ooo..patutlah...pasnie pakai kopiah ler...patutlah takde yang sangkut....astaghfirullah...lain pulak niat hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-05 12:16


kopiah ana dah tak ada saiz...ana suka pakai kopiah raihan tu, tapi ana leboh suka tak berkopiah....sebab nya rambut ana ini jenis yang banyak sgt2 kelemurnyer...so lepas ana tanggal kopiah...sampai sekarang...dah ok dah, tak ada apa-apa...rambut pun lurus saja...dan lembut ekekeke...sebab pakai shampoo rejoice.ehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-05 12:24


tapi ni komen ana pula, kalau ana ini berkopiah dan berserban di U ana ini apa akan jadi pula eh? Mesti jadi tumpuan umu...ye lah?

Ana dari Universiti Limkokwing...kolej yang penuh dengan kenikmatan nafsu dan hiburan, maksiat merata2...kondom pun djual dengan bebas sekali...suasana yang terlalu bebas, sampai kan adegan bercium di kolej ana pun orang dah jadi sebagai perkare biasa dikhalayak ramai....rokok pun biasa saja....

walaupun kolej ana juga yang bekerjasama dengan iklan rokok TAK NAK tu? tapi pensyarah2 di sini merokok juga apa...anak presiden Tan Sri Lim Kok Wing tu pun jenis yang heavy smoker lagi tu...erm

So amcm kalau ana pakai di sane? Ana takut dipinggirkan lah pula dengan kawan2 di sane? dengan orang kristian yang terlalu ramai...takut orang pikir...orang taliban or osama laden...kang kena tangkap pula...

di sane cuma mungkin menyokong Islam Hadhari...so agak susah juga dan mencabar kesabaran ana juga...kalau pakai macam tu tiap2 hari...hhuuuu

xnak lah, xberkopiah pun tak apa lah...wlaupun beserban tu kita tahu...adalah merupakkan sunnah nabi kita Rasulullah s.a.w.

kita sedia maklum, dalam sebuah hadis nabi... "Kamu tidak akan sesat, sekiranya kamu masih berpegang pada 2 perkara ini buat selama2nya...iaitu Al-Qur'an dan Sunnahku"

itu saja daripada ana, bye2 dan wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-05 12:27


macam mana lelaki sejuk mata melihat muslimah bertudung labuh, begitu jugalah perkiraan kami apabila melihat lelaki berkopiah...

Ana suka sangat. Lelaki yang memelihara rambut dengan barkopiah ni, memang ana hormati mereka. macam perempuan juga, Ana akan tertanya2 macam mana lah agak nya rambut yang mereka sembunyikan tu... ;-)

Hari tu ana tengok TV,nampak lah kumpulan nasyig yang sentiasa tutup kepala dengan songkok or etc, tapi hari tu mereka bukak. Wah.. cantik rambut mereka,ada yang belah tengah.yang terpacak2 (bukan macam landak) nampak lah 'kezutan' yang selama ni mereka sembunyikan.

jangan bila rambut dah botak baru nak bersongkok.... bagi ana mereka yang berkopiah ni adalah mereka yang memelihara kepala.



Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

chy_kegembiraanku
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16377
Posting: 9
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-07-05 13:08


ana memang suka tengok lelaki yang berkopiah....tenang nampak...sedap dipandang..alhamdulillah ana dah berjumpa dengan lelaki idaman ana yang berkopiah.semoga ukhuwwah kami kekal ke akhirnya..
pandangan hati itu yang hakiki jika hati itu bersih.. :lol:


-----------------
dengan mengingati ALLAH hati akan menjadi tenang.


Bookmark and Share

  


  Member Information For chy_kegembiraankuProfil   Hantar PM kepada chy_kegembiraanku   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 03-07-05 15:37


Pada 10-11-03 21:00 , zunah posting:

!!! QUOTE !!!

Emm.. topik yang bagus... bagi ana, ana paling suka tengok lelaki yang berkopiah ni.. lepas itu yang berjanggut... sejuk saja mata memandang... hehehe.. salah satu ciri lelaki idaman ana.... bukannya apa nampak sopan begitu....



assalamualakum..

a'aa zunah..setuju tu..tapi..lebih manis..kalau luaran mencerminkan dalaman kan??...
moga2 kita dijodohkan dengan insan2 yang terbaik...amin..:-)..

Bookmark and Share

  


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-07-05 16:40


assalamualaikum...
lelaki berkopiah memang bagus.ana ada dua tiga orang kawan lelaki yang berkopiah.alhamdulliah semuanya baik.tetapi kita muslimat kena berhati-hati juga.bukan semua yang berkopiah baik dalamannya.semoga kita semua dapat bertemu jodoh dengan lelaki yang mulia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-07-05 04:31


assalamualaikum...
erm best juga tajuk ni....pakai kopiah??simple tapi banyak benda boleh kita utarakan....bagi saya,kopiah ni tkder aper2pun...diletak atas katil disitulah ia,diletak bwh katilpun disitulah ia...jadi kita tak boleh nak berhujjah dengan sebab kopiah semata2....yang menjadi persoalannyer...sejauh maner orang yang berkopiah dapat mempertahankan kesucian kopiah itu sendiri....jgnlah bila kita melihat orang yang berkopiah..kita terus meletakkan mereka ni baik,siqah dan sebagainyer...erm satu telahan yang agak tidak tepat...

mengikut pada perkiraan saya,bguslah orang yang dapat beristiqomah dalam memakainyer...cuma zaman sekarang ni zuruf kita berbeda...contohnya..kalau kita ke supermarket...atau ketempat keramaian seperti pasar malam kah...apa kah...tkknlah kita still pakai kopiah walhal suasana tersebut dapat menimbulkan syak pada si pemakainyer...jadi fikir2kanlh...

saya bukan anti pada orang yang pakai kopiah,cuma saya nak betulkan sikit penilaian orang ramai terhadap orang yang memakainyer...pointnyer di sini jangan kita terlalu mudah nak mengatakan sipemakainyer itu orang yang baik...dan lain2....itu yang silapnyer...saya sendiri orang yang juga belajar tentang agama....memang itu sunnah nabi...yakni menutup kepala....tak kiralah apa yang dipakainyer...

jadi saya nasihatkan pada muslimah semua,jangan kita bezakan antara orang yang pakai kopiah dengan orang yang tak pakai...sebab bukan itu penentu yang mutlak akhlak seseorg...ketakwaan bukan terletak pada pakaian,cuma itu semua adalah faktor sahaja....yang penting kita pakai aperpun niat mahu ikhlasla....oklah tu saja agaknya komen saya...bukan apa cuma saja nak bagi pendapat yang bertentangan biar bagi panas sikit...hehehe

ok wslm

Bookmark and Share

  


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 04:37


Assalamualaikum wr.. wb..

Saya terkejut sebenarnya apabila membaca pendapat-pendapat muslimah kita bekenaan dengan kopiah ni. Saya tak pernah sangka begitu besar peranan kopiah dalam membentuk keperibadian seorang muslim pada pandangan seorang muslimah. Ya Allah, betapa indahnya agama yang kauturunkan ini. Betapa kini ana rasa kerdil berhadapan dengan hamba-hamba-Mu yang mendambakan kasih-Mu dan pandangan-Mu Ya Allah.

Mungkin boleh saya ceritakan sejarah saya memakai kopiah dan bagaimana saya mula meninggalkan kopiah yang saya pakai.

Saya sedari kecil telah diasuh dengan kopiah kerana dihantar ke sekolah agama sejak dari kecil lagi. Kemudian, di sekolah menengah, saya diajar untuk memakai serban pula lengkap berjubah setiap hari. Saya bangga dengan identiti Islam yang cuba dibentuk oleh ustaz-ustaz di sekolah. Pernah saya pergi ke KLCC dengan memakai jubah putih dan berkopiah putih. Sempat pula bersembang dengan dua orang pelancong Inggeris apabila mereka tanpa rasa kekok duduk di sebelah saya untuk menjamu selera. Pada masa itu, betapa gahnya saya rasa dapat mempertahankan izzah saya seorang Muslim di hadapan orang-orang yang lantang menentang kita. Namun, Kenapa kini saya tidak mampu untuk mengekalkannya seperti waktu dulu? Saya tidak tahu.

Sesampainya saya di sini, di Jordan, saya masih lagi memakai kopiah. Pada mulanya, apabila saya menukar kopiah daripada warna putih kepada hitam, ayah saya sudah mula bising-bising. Walau bagaimanapun, saya terangkan kepadanya, kopiah ini buat saya lebih selamat kerana saya bukan lagi belajar di Kelantan. Ayah saya terima penjelasan saya. Kemudian, semasa saya dalam perjalanan pulang dari Mu'tah dengan bas, saya tertinggal kopiah yang saya pakai di dalam bas tersebut. Paling malang, itulah kopiah yang paling saya suka dan paling sayang. Sejak itulah, saya mula berjinak-jinak dengan kepala yang gondol daripada sebarang kopiah. Tetapi, saya tetap memakai kopiah dan serban sekiranya ingin solat di masjid terutamanya pada waktu Subuh. Memakai jubah dan melilit serban pada setiap pagi memberikan saya kepuasan yang tak dapat saya gambarkan keindahannya. Insya-Allah, selepas ini, saya akan kembali memakai kopiah kerana saya telah dapat melihat betapa besarnya kemuliaan yang Allah berikan kepada si pemakai kopiah.

Walaupun begitu, di Jordan ini, kebanyakan majlis rasmi menuntut kami untuk memakai tali leher dan agaknya, jadi semua ini perlu kepada penyesuaian masa dan tempat. Tambahan pula, majlis rasmi kami biasanya disertai oleh orang-orang kerajaan, jadi nampak tidak manis sekiranya kami mengenakan kopiah semasa berada bersama mereka. Islam ada siasahnya yang tersendiri, bukan sembrono ikut suka.

Sekian dulu. Ampun maaf.

Bookmark and Share

  


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-07-05 09:53


Pada 04-07-05 04:37 , themartyr posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr.. wb..

Saya terkejut sebenarnya apabila membaca pendapat-pendapat muslimah kita bekenaan dengan kopiah ni. Saya tak pernah sangka begitu besar peranan kopiah dalam membentuk keperibadian seorang muslim pada pandangan seorang muslimah. Ya Allah, betapa indahnya agama yang kauturunkan ini. Betapa kini ana rasa kerdil berhadapan dengan hamba-hamba-Mu yang mendambakan kasih-Mu dan pandangan-Mu Ya Allah.

Mungkin boleh saya ceritakan sejarah saya memakai kopiah dan bagaimana saya mula meninggalkan kopiah yang saya pakai.

Saya sedari kecil telah diasuh dengan kopiah kerana dihantar ke sekolah agama sejak dari kecil lagi. Kemudian, di sekolah menengah, saya diajar untuk memakai serban pula lengkap berjubah setiap hari. Saya bangga dengan identiti Islam yang cuba dibentuk oleh ustaz-ustaz di sekolah. Pernah saya pergi ke KLCC dengan memakai jubah putih dan berkopiah putih. Sempat pula bersembang dengan dua orang pelancong Inggeris apabila mereka tanpa rasa kekok duduk di sebelah saya untuk menjamu selera. Pada masa itu, betapa gahnya saya rasa dapat mempertahankan izzah saya seorang Muslim di hadapan orang-orang yang lantang menentang kita. Namun, Kenapa kini saya tidak mampu untuk mengekalkannya seperti waktu dulu? Saya tidak tahu.

assalamualaikum...

erm..pnjg lebar ye sahabat themartyr ni tulis...
apapun..buat lah yang terbaik..


Bookmark and Share

  


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 19-07-05 02:11


jangan hanya pakai kopiah di kepala..yang paling penting betul2 berkopiah di hati..tak berkopiah di kepala pun tak apa asalkan hati betul2 berkopiah..

_________________________________________________________________

WAHAI LELAKI PEMBIMBING WANITA,JADILAH SEBAIK PEMIMPIN..PIMPINLAH DENGAN PANDUANNYA..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 19-07-05 07:18


saya suka juga..tapi biar lah imej berkopiah tu selaras dengan peribadi..betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

gadishijau
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7002
Posting: 31
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 09:14


kalau muslimin berkopiahni...sedap mata memandang,tambah pula kalau baik perangainya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For gadishijauProfil   Hantar PM kepada gadishijau   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 17:28


itulah idaman ana.hope mendapat suami yang soleh dan beriman.and bagi semua muslimin yang berkopiah tu amalkan selalu dan jaga tingkahlaku agar tiada orang yang beranggapan salah dan memandang serong kepada anta semua.jaga diri hiasi peribadi.muslimin sejati idaman hati.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 17:57


Ana dari kecik sampailah ana matrik, ana pakai kopiah tapi bila ana masuk U ana pakai kopiah masa sem 1 sahaja. nak tahu sebab apa...entah macam manalah ana diberitahu bahawa nama ana telah di****(paham2 lah) oleh pihak*** di U. Sebab sejak ana dari sekolah sampai matrik ana suka sangat terlibat dengan islamic society. Ana pun tak tahu sebab apa sampai macam tu sekali kita nak memperjuangkan Islam ni dituduh bermacam-macam hakikat realiti tuduhan yang dilemparkan tidak benar. tapi tak mengapa ana cool saja. Walaupun ana kat U tak pakai kopiah Alhamdulillah gerakan dakwah dan islamiah makin menjadi dan kuat hasil kerjasama sahabat-sahabat yang ingin melihat Islam sentiasa dijulang. KINI ana baru sahaja menamatkan Ijazah Sarjana Muda dengan keputusan yang membanggakan. Berkat pertolongan kawan-kawan, dan keizinan serta keredhaan ALLAH. Sekarang ana menyambung kembali corak pemakaian "BERKOPIAH"..Alhamdulillah kepada engkaulah aku menyerah diri ini......

Bookmark and Share

  


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 21:00


...Assalamualaikum warahmatullah.

Topik yang sudah dapat di 'agak' menjadi kesukaan para akhwat jawapannya "sejuk mata memandang, suka ikhwah sebgitu, dan macam-macam lagilah..

semua mahu yang berkopiah..Alhamdulillah..!!untukmu Rasulullah s.a.w ..masih terdapat lagi golongan yang cinta kepada sunnahmu..dan kami insyaAllah adalah diantaranya!

Tapi tidak semestinya pakaian seseorang itu melambangkan ke'sucian' dalam hatinya..seperti Sabda Rasulullah s.a.w "..taqwa itu di sini (sambil menunjukkan dadanya sebanyak 3 tak).."

Bagi ikhwah yang sentiasa istiqamah berkopiah..teruskan..dan pastikan jika diluar kita sentiasa berkopiah..perlulah lebih2 lagi semasa solat..

pada sahabat2 yang mengatakan orang yang berkopiah tidak semestinya baik..ya,betul!!..kerana Rasulullah s.a.w tidak pernah mengatakan kelebihan pakaian adalah untuk meningkatkan iman seseorang..Tetapi KEBERKATAN dari sunnah Rasullulah s.a.w itu sedikit sebanyak mempengaruhi akhlak dan tingkah laku pemakainya untuk tidak melakukan benda2 yang dilarang..

Umpama yang mengatakan orang yang pakai tudung tu lebih kurang sama saja akhlaknya dengan yang tak pakai tudung..tidak sama!dia mungkin tahu ayat al-Quran dalam surah an-nur ayat 31..

"Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.

tetapi jika dari segi lain dia ada melakukian dosa, itu termasuk dalam hal lain yang turut di catit oleh malaikat akan amalan buruknya..tidak bertindih dua dosa iaitu tidak memakai tudung dan bermaksiat..ada kata orang alim.."makanan yang sudah 'ditudung' pun boleh dimasuki lalat, inikan manusia"..

Sabda Rasulullah s.a.w:hadis dari abu said al-khudri" Kamu telah mengikuti sunnah orang-orang sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta. Sehinggakan mereka masuk ke dalam lubang biawak kamu tetap mengikuti mereka. Kami bertanya: Wahai Rasulullah, apakah yang kamu maksudkan itu adalah orang-orang Yahudi dan orang-orang Nasrani? Baginda bersabda: Kalau bukan mereka, siapa lagi? ..

hari ini..sunnah Baginda ditinggalkan...kehidupan nasrani dan yahudi menjadi idola,.....

dan Sabda baginda s.a.w lagi... Huzaifah bin al-Yaman r.a katanya: Manusia sering bertanya kepada Rasulullah s.a.w mengenai amalan-amalan yang baik, tetapi aku telah bertanya tentang amalan-amalan jahat kerana aku takut ia akan menimpa diriku, lalu aku bertanya: Wahai Rasulullah! Dahulu kami berada dalam kejahilan dan kejahatan, kemudian Allah mengurniakan kepada kami kebaikan (kebenaran), adakah selepas kebenaran ini akan berlaku pula kejahatan? Rasulullah menjawab: Ya. Aku bertanya lagi: Adakah akan berlaku pula kebaikan selepas kejahatan itu? Rasulullah menjawab: Ya, tetapi ketika itu terdapat kekurangan dan perselisihan. Aku bertanya apakah yang dimaksudkan dengan kekurangan dan perselisihan itu? Rasulullah menjawab dengan bersabda: Iaitu satu kaum yang tidak beramal dengan sunnahku dan mengikuti selain dari jalanku, di antara mereka itu ada yang kamu kenali dan ada yang kamu tidak mengenalinya. Aku bertanya lagi: Adakah kejahatan akan berlaku lagi selepas itu? Rasulullah menjawab: Ya, ketika itu ada orang-orang yang menyeru atau mengajak manusia ke Neraka Jahannam, sesiapa yang menyahut ajakan mereka, maka orang itu akan dicampakkan ke dalam Neraka itu. Aku berkata lagi: Wahai Rasulullah! Sifatkan mereka kepada kami. Rasulullah menjawab: Baiklah, mereka adalah sebangsa dengan kita dan berbahasa seperti bahasa kita. Aku bertanya lagi: Wahai Rasulullah! Apakah pendapatmu sekiranya aku masih hidup lagi ketika itu? Rasulullah menjawab dengan bersabda: Kamu hendaklah bersama dengan jemaah Islam dan pemimpin mereka. Aku bertanya lagi: Bagaimana sekiranya ketika itu umat Islam tidak mempunyai jemaah (kesatuan) juga tidak ada pemimpin? Rasulullah menjawab lagi dengan bersabda: Kamu hendaklah memencilkan diri kamu dari kumpulan mereka walaupun kamu terpaksa memakan akar-akar kayu dan tinggalah kamu di sana sehingga kamu mati dalam keadaan yang demikian ...


-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa


Bookmark and Share

  


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 21:13


Lelaki berkopiah tu JAHAT! SEBAB ada lambang Peace kat kopiah dia....


Peace adalah anjuran keamanan yang dianjurkan oleh Kristian. Pada 1972, mereka telah menggagaskan gerakan keamanan ini supaya Islam mengiktiraf Kristian sebagai agama samawi yang masih betul, sedangkan hanya ISLAM yang diiktiraf oleh Allah. Siapa yang kata PEACE itu gerakan yang bahaya? Syed Qutub.

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-05 21:20


tapi macam-macam dah kopiah ni....
boleh bw main bola

Bookmark and Share

  


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 18:03


Assalamu'alaikum....
biarla amalam berkopiah itu selaras dengan amalan dirinya...
bukan untuk menunjuk bahawa diri mereka itu alim...
yang penting nawaitu muslimin itu sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

ufuktimur
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12422
Posting: 31
Dari: Bumi DiBawah Bayu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 18:49


Assalamualaikum...

( Lelaki berkopiah tu JAHAT! SEBAB ada lambang Peace kat kopiah dia....)

Macam mana pula tu mohadhanafi, tak pernah nampak pun...

(tapi macam-macam dah kopiah ni....boleh bw main bola)

Tapi rasanya tak salahkan pakai kopiah main bola, janji pakai seluar panjanglah...sekurang2nya boleh tunjuk imej yang baik jugakan...
jangan pulak pakai kopiah tapi kat bawah pakai seluar pendek, tak kee buruk namanya tu..atas tutup, bawah terbuka...


-----------------
" Teman sejati bukan yang selalu dekat dimata, dekat bicaranya...tetapi dia yang setia dihati dan di ingati dalam setiap bisikan doanya..."


Bookmark and Share

  


  Member Information For ufuktimurProfil   Hantar PM kepada ufuktimur   Quote dan BalasQuote

solehah_umi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2004
Ahli No: 6804
Posting: 38

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-07-05 19:09


tak dinafikan berkopiah ni sangat baik sebab selaras dengan islam dan sunnah rasul.tapi, apa yang lebih penting ialah iman seseorang muslim itu kepada Allah.hati mesti baik.insyaAllah jika hati itu baik secara tak langsung dapat ditonjolkan ke luar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehah_umiProfil   Hantar PM kepada solehah_umi   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 11:21


Jangan pakai kopiah kecik dah...itu melambangkan agama yahudi....

8-)


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 22:52


Assalamu'alaikum....
lelaki berkopiah....ye saya suka tengok lelaki yang berkopiah..sejuk hati tengok mereka berkopiah tambah lagi dengan baju melayu...
tapi ingatlah selaraskanlah amalan berkopiah dengan akhlak dan peribadi mereka..
jagala nama baik mereka2 yang memakai kopiah ini...
ini hanya pendapat saya...maaf andai ada yang tersinggung...
wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 22-07-05 22:58


nampak comel kalau muslimin berkopiah...
lagi comel kalau peribadinya pun selaras dengan islam...
heee...


-----------------
hidup tidak selalunya indah...
langit tak selalu cerah...
hidup kita bagaimana???


Bookmark and Share

  


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 17:47


!!! QUOTE !!!

semua mahu yang berkopiah..Alhamdulillah..!!untukmu Rasulullah s.a.w ..masih terdapat lagi golongan yang cinta kepada sunnahmu..dan kami insyaAllah adalah diantaranya!


nak tanya sikit, Rasulullah dulu... pakai kopiah jugak ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 23-07-05 18:44


assalamualaikum...

setuju sangat dengan pandangan uwaisalqarni....

paper pun ana lebih suka tengok yang pakai serban, berjubah putih... :-P :-P comelll... :lol:


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

  


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

imansofea
Warga Rasmi
Menyertai: 28.12.2003
Ahli No: 6048
Posting: 12
Dari: land below da wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 18:53


heheh...'comei' sikit kalau guna kopiah ni...
lagi comei Kalau akhlak pun seiring...
yang pasti,suka nengok yang b'kopiah lagi...daripada yang b'topi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For imansofeaProfil   Hantar PM kepada imansofea   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 19:07


suka juga.... tapi perangai tu biarlah seiring dengan kopiah ye.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-07-05 19:44


sejuk mata memandang...kalau bdk2 kecik lagi nampak COMEL..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

srikandi85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13219
Posting: 54
Dari: kota tinggi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 20:06


sedap mata memandang..macam ustaz2 lah.. ;-) hehehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi85Profil   Hantar PM kepada srikandi85   Quote dan BalasQuote

srikandi_impian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10903
Posting: 52
Dari: UTM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 20:21


ana pun lebih suka muslimin yang pakai kopiah.. tapi kalau boleh biar dalaman juga baik..jangan di luar saja:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_impianProfil   Hantar PM kepada srikandi_impian   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 23-07-05 21:14


pada ana lah nampak sejuk saja..tapi harap bukan pada pandangan luaran saja... biar imej yang kita bawak tu mencerminkan akhlak kita..jangan pakaian saja ok tapi attitude zero..tak ada makna buat penat saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-05 01:01


sekarang, nak menilai solehnya muslimin itu bukan pada kopiahnya semata2.. kita hanya akan dapat melihatnya dengan perilaku dan wataknya......

kalau hanya mengharap kopiah/songkok, sudah berlambak2 yang begitu sekarang.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

putrimuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16138
Posting: 43

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 24-07-05 05:56


:-) sejuk mata memandang...akhlak pun kenalah jaga ye... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For putrimuslimahProfil   Hantar PM kepada putrimuslimah   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-05 02:22


ala.. tak semestinya lelaki yang berkopiah tu baik..kadangkala perangai macam...masyaallah ..lagi teruk lagi ada lah..kita jangan pandang dari luaran saja..kerana ia belum dapat manggambarkan diri yang sebenar..di muka bumi ini banyak yang hipokrit...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-05 02:26


LELAKI BERKOPIAH MEMANG CUTE..

HEE HEE HEE...

tapi saya PAKAI yang MACAM TOPI SALJI TU...

tak COME lah... HEE HEE HEE...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Lelaki berkopiah apa pandangan muslimat....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 7

Go To Page: 1 · 2 ... 6 · 7  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.264068 saat. Lajunya....