Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 106
Ahli: 0
Jumlah: 106




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 4 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 15 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
sunan-faqih: 20 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: kenapa org suka ambil adik angkat ,kakak angkat, abg angkat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» kenapa org suka ambil adik angkat ,kakak angkat, abg angkat?

Please Mendaftar To Post


Oleh kenapa org suka ambil adik angkat ,kakak angkat, abg angkat?

virtual_girl
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2003
Ahli No: 3771
Posting: 12
Dari: bendang serelung

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-03 15:07


hai..askummmm...
ana musykil la kenapa ek agaknya org suka ambil org yg terangkat-angkat ni.boleh tolong explain tak.maklumlah ana ni tak tahuuuuu.

-----------------
Be moderate in whatever you do!

Bookmark and Share

    


  Member Information For virtual_girlProfil   Hantar PM kepada virtual_girl   Pergi ke virtual_girl's Website   Quote dan BalasQuote

Administrator

Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 3
Posting: 267

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 15:17


askummmm ???
Apa tu? Tolong taip betul-betul.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For AdministratorProfil   Hantar PM kepada Administrator   Pergi ke Administrator's Website   Quote dan BalasQuote

virtual_girl
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2003
Ahli No: 3771
Posting: 12
Dari: bendang serelung

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-03 15:25


apasal pulak betul apa saya taip .awak yg silap baca kot.

-----------------
Be moderate in whatever you do!

Bookmark and Share

    


  Member Information For virtual_girlProfil   Hantar PM kepada virtual_girl   Pergi ke virtual_girl's Website   Quote dan BalasQuote

virtual_girl
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2003
Ahli No: 3771
Posting: 12
Dari: bendang serelung

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-03 15:25


apasal pulak betul apa saya taip .awak yg silap baca kot.

-----------------
Be moderate in whatever you do!

Bookmark and Share

    


  Member Information For virtual_girlProfil   Hantar PM kepada virtual_girl   Pergi ke virtual_girl's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2003
Ahli No: 3157
Posting: 97
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-11-03 15:25


assalammuailaikum wbt..dan waailaikummussalam buat virtual_girl....kenapa orang suka ambil adik,kakak,abang angkat???? sebab kita takleh nak amik monyet sebagai beradik angkat...hehehehhe..melawak jer...kenapa ek??? sajer suka2..menambahkan lagi kenalan yg rapat...saya nie ada ramai beradik angkat...kat luar ukhwah.com ada la 3 org...dalam ukhwah.com nie ada 3 org gak...best wooo..diorg nie smua sporting..virtual_girl tak penah ader adik beradik angkat ker???? try la skali...best...tak berdosa kalau kita nak menambahkan lagi kenalan rapat..tapi jgn melebihi batas plak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_cahayaProfil   Hantar PM kepada nurul_cahaya   Pergi ke nurul_cahaya's Website   Quote dan BalasQuote

saujana_soleh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 210
Posting: 32
Dari: Alam fi Duniah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 15:32


Emm..yer ker..... terangkatjugak membacanya....

-----------------
Bila bercinta kerana Allah s.w.t,berpisahnya tidak gelisah,
Bila rindunya pada yang satu,bertemunya pasti tak jemu,
Ukhuwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For saujana_solehProfil   Hantar PM kepada saujana_soleh   Pergi ke saujana_soleh's Website   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2858
Posting: 350
Dari: Johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 15:42


tah la knapa... tapi, is boleh eratkan silatulrahin...
bagi ana, ambik sebab nak bantu dalam pelajaran yang penting, kalau nak main2, adik ana dah ramai.
kalau pasai akademik,1000 orang pun tak pe...

-ada sorang kat UIA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

bisikan_nurani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1173
Posting: 121
Dari: Balik Pulau

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-11-03 16:32


Assalamualaikum w.b.t.
saya ada seorang abg dan kakak angkat... saya ambik diorang sebab, mcm syah_solehah kata, boleh bantu dlm pelajaran dan saya ni ada tak de abg dgn kakak.. jadi teringin rasanya mcm mana seseorg tu ada abg dan kakak... adik saya sorang jer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bisikan_nuraniProfil   Hantar PM kepada bisikan_nurani   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 16:41


assalamualaikum...

ERM...kenapa orang suka ambil abang/adik/kakak angakat kerana dAPAT erat silatulrahim...bagi org yang tak ada abg&kakak nii laa masanya nak cuba bagaimana seronoknya orang yang ada abang dan kakak..walau apapun ambil adik/abang /kakak angkat nii tak salah..tapi jangan terlalu melampau..kena jaga batas pergaulan kerana kita sah kahwin dengannya.

...............
sesungguhnya orang mukmin itu bersaudara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-03 16:56


assalamualaikum... entah ya..tapikan semua kawan2 rapat saya yang lebih muda daripada saya lebih suka melabelkan mereka sebagai adik angkat..kiranya hubungan tu tak sekadar sahabat tetapi seperti adik beradik kita sendiri...lebih mudah untuk berkongsi pandangan dan masalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

Sab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3805
Posting: 30
Dari: TTDI

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 18:55


dorg yg nak biar je la janji dorg bahagie dan tak kacau hidup kite!

Bookmark and Share

    


  Member Information For SabProfil   Hantar PM kepada Sab   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 22:34


sbb suka la

jika tak suka manala nak ambil jd bro/sis angkat, kan

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 01:20


hem...entahlah....bagi ana, ana tak minat sgt bab angat-mengangkat ni....

pasal benda ni...ikut individu itu sendiri...

seperti kata sahabat2, ada yg suka2, ada tu utk membantu mrk dlm pelajaran....

ada tu bila jadi adik angkat ke, abg angkat ke, atau kakak angkat ke, terus terangkat.....

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-11-03 01:27


sebab ape??

sebab rasa ni di "caring"...mcm dpt saudara baru yg lebih rapat walaupun sememangnya umat islam adalah bersaudara..

setakat ini,saya ada 3 org abg angkat dan 2 org adek dan kakak angkat....seronok..

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

nohara_sinchan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1132
Posting: 56
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 01:33


assalamualikum. bg saya, keluarga angkat nie tak salah. tapi yang terlibat dengat keluarga angkat nie kena pandai2 lah sesuaikan dengan tuntutan agama kita kerana walaupun kita anggap mereka nie sebagai ahli keluarga kita, tapi kita kena ingat mereka nie tetap bukan muhrim kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nohara_sinchanProfil   Hantar PM kepada nohara_sinchan   Quote dan BalasQuote

Awekzz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4682
Posting: 142
Dari: Kota Kinabalu <> Kuantan

Sabah  


posticon Posting pada: 10-11-03 01:56



assalamualaikum.....

tak salah bro/sis angkat ni kalau tujuan nak eratkan silaturrahim!!...
tapi harus diingat.... niat tu penting!!
terutama kalau lain jantina!!


-----------------
"YA RABB! Semanis-manis pemberianMu dalam kalbuku ialah perasaan harapku terhadapMu dan seenak-enak perkataan pada lidahku ialah memujiMu, sedang yang paling aku rindukan ialah saat berjumpa denganMu.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwekzzProfil   Hantar PM kepada Awekzz   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 10:47


Quote:
askummmm...



perkataan diatas tiada makna dan merosakkan maksud perkataan assalamualaikum itu sendiri... harap lebih hormati ucapan salam... sila rujuk Peraturan & Etika Komuniti sebelum berforum... harap maklum!!!

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 10-11-03 11:05


assalamualaikum,

bagi ana ...diaorg suka ambil sbb sudah menjadi fitrah manusia...sling memerlukan..tulah ...nak bergantung harapla....

-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 17:41


assalamualaikum

hanya utk menambah kenalan dan mengeratkan silaturahim antara insan..mira ada juga adik angkat ni tapi secara maya jer

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

sapa_ntah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.08.2003
Ahli No: 2733
Posting: 37

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-03 16:00


assalamualaikum......setiap individu ada sebab nak ambil adik,abg,kakak angkat tu....terpulang kepada individu itu sendiri..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sapa_ntahProfil   Hantar PM kepada sapa_ntah   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 02:17


assalamualaikum..

Ana berpendapat bagus juga ambil saudara angkat ni kalau bertujuan baik la. Tapi harus dijaga niat tu. Tak eloklah kalau sorang adik pompuan tu ambil abg angkat sebab dia suka kat abg tu saja2 jer..dan begitulah sebaliknya..kan dah lain maksud tu. Nanti hubungan yg harapnya diredhai menjadi dibenci pula ...Astaghfirullah minta dijauhkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

waterlemon_9
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5084
Posting: 14
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-11-03 04:57


hohoo..pasal adik-b`adik angkat ye?
macam majoriti sahabat kita,atas sebab2 pljran. tapi,bagi saya..saya ada abg n akak angkat coz saya takde abg n akak..n also adik angkat(P).
nak kata sebab pelajaran,mmg betul..tapi bab ni cuma akak2 angkat yg buleh m`bantu..adik angkat(P) pun sebab yg sama..pelajaran..
abg2 angkat saya byk mambantu dr segi fizikal coz diaorg lebih senang b`urusan dgn org luar..time kat skolah dulu,susah jugak kalau nak keluar selalu ke bandar..so,mintak tolong diaorg jelaa. lgpun,kalau kita mintak tolong diaorg buy something,kdg2 dpt murah..
he he..ini semua buleh d`katakan utk kepentingan peribadi jugaklaa..
apa yang paling best,kalau saya buat salah,xlame.. sure ada yg dtg tegur...kira utk kebaikanlaa ni.
walau ape pun,segala batas2 agama wajib d`jaga coz mereka still bukan muhrim kiter (P/L)

-----------------
LiFeIsSimPle..
iFuFaceYourTroUble..
AndSolVeItWitHoutBuRble..

Bookmark and Share

    


  Member Information For waterlemon_9Profil   Hantar PM kepada waterlemon_9   Quote dan BalasQuote

Jundullah_Al_Asad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 623
Posting: 93
Dari: Daerah Perjuangan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 06:20


Assalamu'alaikum...

Pada ana.. Tak salah tu.. Asalkan.. Jaga hak-hak dan batas-batas pergaulan terutama bg yg berlainan jantina.. Juga.. Jangan dipesongkan niat yg suci...

Wallahu'alam...

-----------------
"Dan berJIHADlah pada JALAN ALLAH dengan sebenar-benar JIHAD"

"Dan janganlah kamu menyangka sesiapa yang terbunuh pada JALAN ALLAH itu mati. Bahkan mereka terus hidup di sisi TUHAN mereka dan diberi rezeki"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jundullah_Al_AsadProfil   Hantar PM kepada Jundullah_Al_Asad   Quote dan BalasQuote

safiee_iiu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2434
Posting: 339
Dari: 475, felda air tawar 1, 81920 kota tinggi, johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-03 16:07


saya rasa mungkin orang yang ambil angkat2 ni sebab dia takde orang yang diangkat.contohnya,dia ambil adik angkat sebab dia takde adik.satu lagi sebabnya dia berjauhan dengan keluarga macam pelajar2.saya pun ada adik angkat jugak.ok,wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For safiee_iiuProfil   Hantar PM kepada safiee_iiu   Pergi ke safiee_iiu's Website   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 13-11-03 16:26


erm...ana ada ramai adik angkat....little_muslimah,wardah_keayuan....tu yang paling utama sekali.... ...

ana rasakan dengan mengambil adik angkat...kakak angkat nie ana dapat menajlinkan silaturrahim dengan lebih erat lagi...selain tu dapat menambah kenalan dari sekitar IPT..serta dapat mempelajari dan menambah ilmu pengetahuan....



-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

uptown_gurl
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5106
Posting: 8
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 14-11-03 11:31


assalammualaikum,
hai virtual_girl.. ingat kat uptown_gurl tak???
pasal topik yang nak dibincangkan tu...
sebab, budak - budak zaman sekarang ni, atau senang cerita, parents diorang terlalu busy nak melayan karenah mereka, so diorang cuba cari seseorang yang mungkin lebih tua atau lebih muda dari diorang untuk diberi perhatian atau mendapatkan perhatian. Ini semua attentions punya pasal, biasala tu........ walaumacam manapun saya bersetuju dengan salah seorang member kita ni mengatakan bahawa ianya merupakan masa untuk merasa adanya abang, kakak, atau adik pada orang yang tak ada semua tu.....

Tapi pelikkan, kenapa diorang tak kecoh pulak nak ambik mak angkat ke, ayah angkat ke??????
boleh saper-saper tolong jawabkan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For uptown_gurlProfil   Hantar PM kepada uptown_gurl   Pergi ke uptown_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

iKa_hAsSaN
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1028
Posting: 10
Dari: Gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 14-11-03 15:36


ermmm... entahlah. mungkin untuk menambah lagi kenalan rapat dan mengeratkan siratulrahim.

sayer juga menyokong komen 'sahabatku'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For iKa_hAsSaNProfil   Hantar PM kepada iKa_hAsSaN   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 22:46


sebab diorang suka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 23:46



Ana tak berapa minat dengan istilah angkat2 ni.. lebih suka kalau rapat tanpa ada gelaran2... angkat ke baling ke..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

faridsd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1756
Posting: 169

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 23:56


kalau nak kucing angkat sila ke www.portalkucing.com jika tak keberatan daftarlah sekali....

-----------------

Sertailah Portal kucing
www.portalkucing.com
untuk mencari penaja
server Uhkwah.com



Bookmark and Share

    


  Member Information For faridsdProfil   Hantar PM kepada faridsd   Pergi ke faridsd's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 12:26


mmmm..
utk mengeratkan silaturahim....
lagipun tak salah selagi tdk melebihi batas2 agama..

p/s.sonok ada keluarga angkat...
tambahan pula diperantauan..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

maple_nr
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 2145
Posting: 19
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 15-11-03 13:04


assalamualaikum!!

Tak salah rasanya nak ader adik/akak angkat.cthny mcm saya yg takde adik perempuan nak kongsi masalah dgn siapa??so, dgn adernya adik/kakak angkat dapat la saya kongsi masalah suka dan duka dgn diorang..Ia juga utk merapatka ukhwah kan.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For maple_nrProfil   Hantar PM kepada maple_nr   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 19-11-03 12:07




rasanya tak salah cuma kita kna laa paham yg kakak atau abg ankat kita ni masih lagi bukan muhrim kita....saya ada kakak angkat...sbb saya anak sulung jadi tadak laa kakak atau abg tuk menumpang kasih....tapi bagi yg pompuan tu takyah laa amik abg angkat sbb ngarut jaa..kwn adik saya penah kantoi bwh pokok dengan abg angkat dia...nasib baik kantoi ngan pak dia...kalo pencegah maksiat sure kna nikah kat situ gak...

-----------------
Visit My Site 4 unlimitied free downloads http://fiztanax.multiply.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 19-11-03 14:24


..byk tul nak komen nih..insyaAllah lain kali..byk kebaikan dan keburukan..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-03 01:36


Menggalakkan keluarga angkat.

Setakat abang2 kakak2 adik2 angkat solo2. Kureng berminat. Lebih suka accept seseorang tu as my brother, sister in Islam. Tak suka diangkat secara rasmi. Takut terjadi kot lain.

Kalau takda sebarang perikatan yang rasmi tetapi accept mereka semua sebagai saudara2 kita dalam Islam.. Ana lebih suka.

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

sharpshooter
Warga Rasmi
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5353
Posting: 9

indonesia  


posticon Posting pada: 23-11-03 15:57


diorang yang terjerumus ke dalam kancah pengambilan adik kaka dan abang angkat nih menurut kepala otak aku nih adalah orang yang x leh nak mengangkat diri diorang... so diorang mintak tulong orang lain mengangkat... x kisahla angkat aper pon......sekadar pendapat saje la....buleh dikecualikan pendapat ini jika rasa merapu!!!

(p/s) aku pon ader gak kakak angkat duorang siottt

hahahahahahahahahahhahahahahahahahhahahaha

kaka adik dan abang angkat x per la

tp kalau angkat kaki ker angkat tangan ker....haaa yang ni cukop bahaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharpshooterProfil   Hantar PM kepada sharpshooter   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 12:21



bagi ana, org suka ambil bro/sis angkat sebab mereka mungkin boleh bantu dari segi pelajaran dan sbgnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 05-12-03 12:23


Orang amik adik beradik angkat ni rasanya sebab sesaje nak rasa adik beradik ramai kot!!Ntah la...kadang2 diorang sesaje nak amik adik beradik angkat ni,

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 18:11




sebab saya anak sulong, takde abg, takde kakak, nak juga merasa cemana ada abg atau kakak ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_syamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 625
Posting: 47
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-03 17:16


ana setuju dgn lidah-penghunus. ana ade abg je sbb tu ana berminat nak mengambil akak angkat. bestla jugak ade akak drp abg. lepas tu ana nak gak ade adik. buat mase sekarang ana tak minat nak berabang angkat sbb dah ade abg tapi tak tahulah pulak thn depan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syamilaProfil   Hantar PM kepada nurul_syamila   Quote dan BalasQuote

raudhah_islami
Warga Rasmi
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5692
Posting: 19
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-12-03 17:17



Erm, knapa org suka amik kak/abg/adik angkat?? Seperti yg sahabat2 lain ckp jugak, dpt mengeratkan ukhwah. Ana pun ada 1 adik dan kakak angkat, diorg spoting! Mmg best! tapi, pada pandangan ana laa lebih baik takde title "angkat" tu sbb ana rasa kalau ada title angkat tu, individu yg terlibat tu jadi macam malu-malu, segan nak jumpa...Kalau jumpa pulak , diam je..tak ada idea nak borak disebabkan segan+malu. Ni bukannya nak merapatkan ukhwah, lagi jauh ade la... Ana cakap berdasarkan fenomena yg berlaku di sekeliling ana.. Kalau kita dah baik+rapat dgn somebody tu, teruskanlah jalinan ukhwah fisabilillah ni tapi jgn melampaui batas dah lerr! Whatever, terpulang pada diri masing-masing.. We never really know something until we have been in the situation!

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah_islamiProfil   Hantar PM kepada raudhah_islami   Pergi ke raudhah_islami's Website   Quote dan BalasQuote

mariani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5648
Posting: 34
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-03 18:21



erm...mungkin diaorg tak der adik kot..tak pun tak der abg...or kakak...sbb tu diaorg amik saudara [email protected] mungkin ader sbb lain kot....

Bookmark and Share

    


  Member Information For marianiProfil   Hantar PM kepada mariani   Quote dan BalasQuote

sampanburuk
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7069
Posting: 257
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-02-04 09:46


angkat angkat...jgn tak angkat

-----------------
"::"Buat Apa Yg Kamu Perkatakan Kerana ALLAH Benci Kepada Orang Yg Memperkatakan Sesuatu Yg Tidak Ia Perbuat"::"

Bookmark and Share

    


  Member Information For sampanburukProfil   Hantar PM kepada sampanburuk   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-04-04 14:34


A'kum..

Ana juga suka adik angkat.. Biasanya kalo ana tengok budak tu baik je dan boleh hormat kita, tu yg ana suka.Tapi ana ada adik angkat laki, sbb adik ana yg laki masih kecik.

Ana takde abang, sbb tu ana slalu anggap org lelaki yang baik dgn ana dlm sesuatu organisasi, ana anggap abg. Mereka pun buat kita cam adik..skrg ni pun ana ada abg angkat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

centric
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7819
Posting: 335

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 15:03


ana dulu pernah ada kakak angkat tapi yang peliknya mengapa mesti ada adik angkat ke kakak angkat. tak cukup ke ngan adik beradik sendiri?

Bookmark and Share

    


  Member Information For centricProfil   Hantar PM kepada centric   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 13:00




well, saya pun ada abg angkat ....sebab saya ni anak sulung dan dia pulak anak bongsu....kami kongsi pendapat & masalah bersama....sebab ada kalanya satu² perkara tu tak dapat nak dibincangkan dengan keluarga sendiri...

other than that, saya pun ada adik angkat (perempuan)....mmg officially dok serumah ngan kami....my parents ambil dia sebagai ganti sebab kami kehilangan Muhammad....lagi pun dia ni ada bau² bacang dengan kami...kiranya sambil² tu mengeratkan lagi silaturrahim laa....Ajwa my baby...i love you so much!...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 13:21


ana adalah amik sorang adik angkat sbb teringin nak ada sorang adik..alhamdulillah kami dah menjalinkan ukhwah selama 5 tahun...sorang je mampu..ramai2 tak best....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-05-04 22:47


a'kum...............
kalau kat sek ana lak kalau ader jer adik2 yang rapat semua dikatakan adika angkat ana ....so mengaku la semua nya adik angkat.......tak gitu.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-05-04 22:29




ntahla..saya rasa majoriti orang suka ambik adik,abang dan kakak angkat..tul tak..selalunya kat sek men yang ramai..bagi saya dah ramai adik2 saya kat umah..malas nak ambik adik angkat..kadang2 tu kita tgk layanan pada adik2 angkat ni lebih mesra daripada layanan adik2 kandung sendiri..kan tak elok macam tu..ape2 pun..semoga ianya akan berkekalan sampai bila2...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 03-05-04 22:46


larat ke korg nak angkat ni???

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Xgen_06
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2004
Ahli No: 8425
Posting: 27
Dari: Bandar DiRaja

Selangor  


posticon Posting pada: 04-05-04 00:40


setakat nak angkat skit2 bleh r klu reramai tak tertanggung..

-----------------
"Senyum itu kemanisan Wajah, Hati itu kemanisan Jiwa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Xgen_06Profil   Hantar PM kepada Xgen_06   Quote dan BalasQuote

nursolehah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2004
Ahli No: 8420
Posting: 72
Dari: depan pc

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-05-04 02:02




ermm..bg sy la kan...ntah le..sy takde kakak n abg.. kadang2 nak gak rase cam org lain ade kakak ade abg..sbb tu kot saye ade kakak , abg n adik angkat...best gak..sbb diorg byk le gak membantu...tp ingat2 le..biar pun mcm adik badik sendiri...batas2 agama kene jg ...jgn wat mcm muhrim sendiri dah le...wallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nursolehahProfil   Hantar PM kepada nursolehah   Quote dan BalasQuote

fadhli
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2498
Posting: 171
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-04 19:02



Sebenarnya ada sebab tersendiri kenape seseorang itu mengambil adik, abang atau kakak angkat.ana mempunyai seorang abang angkat yang cukup ana sayang.dialah penghibur dikala duka. dialah teman disaat gembira. paling utama, setaiap tutur katanya mempunyai seribu makna dan tidak terlalu lalai dari mengingatiNYA walaupun pernah diuji olehNYA.

Namun yang pasti, itu bukanlah sebab utama ana mengingat beliau sebagai abang angkat ana. dia umpama pengganti kepada arwah abang ana yang telah meninggal dunia. ana manja dengan arwah abang ana. namun, takdir ALlah mengatasi segalanya. dia telah dijemput ALlah untuk mengadapNYA. lebih sepuluh tahun merindukan belaian manja dari seorang abang, ana dikurniakan senior yang bagi ana berilmu agama tinggi. hari ke hari ikatan ukhwah yang dibina semakain rapat. masalah dikongsi bersama. sentiasa berdiskusi. makan bersama. lebih2 lagi, ana dimanjakan lebih dari adik sendiri.

Percaturan ALlah yang Maha Agung, syukur ana panjatkan kerana dikurniakan teman yang telah mengembalikan kanangan manis ana.

maaflah kalau ana terlalu emotional. cuma mengatakan pendapat yang lahir dari bisikan naluri ini. kakak angkat pun ana ada sorang tapi tak rapat sangat sebab ana takut timbul fitnah atau melanggar batas syariat.wallahua'lam

-----------------
Barangsiapa percaya bahawa dia akan memperolehi syurga tanpa berusaha, sesungguhnya dia adalah seorang yang berhayal. Dan barangsiapa percaya bahawa dia ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadhliProfil   Hantar PM kepada fadhli   Pergi ke fadhli's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-04 14:58




emm.. kalau ana, ana cuma ada kakak angkat shj. dalam topik angkat-mengangkat ni, ana kurang setuju kalau ia b'laku antara lelaki ngn pompuan. lagipun, walaupn kita anggap dia 'abang' bg yg pompuan dan begitu juga sebaliknya masih halal lagi kita mengahwininya. jadi, batasan pergaulan tetap sama kan...

waallahua'alam...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-04 16:43




ana ader gak kak angkat sorang...tapi yang ana x setuju kalu angkat berangkat antara lelaki N perempuan ..x berapa kena sket...so "fikirkanla mana arah kita" he he he cam lagu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-04 11:05



mungkin mrk nak merasa adanya seorg abg,kakak,dan adik la kot...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-04 14:25


.....Pada saya konsep [email protected]@kakak angkat ni tak ada salahnya...sebenarnya ni satu kelebihan bagi ank sulung @ anak bongsu...nak merasai kasih sayang seorang adik @ [email protected] kakak...tapi persolanya sekarang adanya jalinan ukhwah antara abnag angkat dan adik angkat perempuan..rasanya patut dikaji semula baik buruk..mengikut tatacara islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 21:38


sebab ape ye??ana pun tak tau...tapi cuma yang ana tau,adala akak2 kt campus ana,mereka ni jadikan ana adik angkat mereka..klu tak nak terima,nti apa plak kata mereka..tapi ok gak ada abg,adik atau akak angkat...tapi kena tegok niat dlu,k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Ainzakirah
Warga Rasmi
Menyertai: 26.07.2004
Ahli No: 10300
Posting: 18
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-12-04 21:11


..bg ana lak..dr situ diorang nk berkenaln skali gus nk rs mcm mn org yg berkasih-kasihan.bak kata org..sambil menyelam minum air.x gitu ?mgkn jugak mereka ni ank tunggal..nak gak merasa mcm mn org yg ade abg ngan kakak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinzakirahProfil   Hantar PM kepada Ainzakirah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.196399 saat. Lajunya....