Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: dylanjoseph
Hari Ini: 2
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43106

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 1 hari, 22 jam, 19 minit yang lalu
dentistinhouston: 2 hari yang lalu
ezequielvince: 2 hari yang lalu
shanejohnson: 5 hari yang lalu
wadud: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 28 hari yang lalu
muslimin23: 30 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: dari tudung labuh ke tudung biasa


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» dari tudung labuh ke tudung biasa

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 5

Go To Page: 1 · 2 ... 4 · 5  
Jump To Page:

Oleh dari tudung labuh ke tudung biasa

yasminatirah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 4867
Posting: 10
Dari: pasir mas

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 01:16


assalamualaikum
ana nak tanya pendapat sahabat semua,apa pandangan anda terhadap orang yang ubah imejnya dari bertudung labuh ke tudung biasa.ini berlaku disebabkan oleh keadaan semasa yang memaksa untuk berbuat demikian.wassalam

-----------------
di mana bumi dipijak di situ Islam dijunjung

Bookmark and Share

    


  Member Information For yasminatirahProfil   Hantar PM kepada yasminatirah   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 06:20


assalamualaiikum....

sebelum ana jawab...ana mintak maaf siap2 klu2 ana tersalah kata....ana pun masih merangkak2 dlm mengejar kesempurnaan hidup ini...

berkenaan tentang perubahan imej seseorang individu dari bertudung labuh kepada tudung biasa...

perkara ni memang dah selalu berlaku...ana selalu jugak jumpa mereka yg di sekolah agama bertudung labuh tapi bila dah abis SPM tudung tu hilang ntah ke mana...dgn kata lain, bertudung biasalah....(ana bukan kata kat budak sekolah agama...ana bercakap berdasarkan pengalaman...sebahagian besar mereka yg ana jumpa mmg camtu...)

tudung biasa ni ada banyak kategori...masih ada jugak tudung biasa yg cukup syarat2 pemakaiannya dalam Islam...maksud ana...masih menutup bahagian dada...(itupun kalau dia tak selepangkan tudung tu laa...)

ada sesetengah org mengubah imej mereka atas sebab2 tertentu...kita takleh nak marah diorg camtu jek..as long as diorg masih mengikut syariat Islam...apa salahnya...tapi kalau dr bertudung labuh terus ker body fit...nauzubillah....

kita ambil satu contoh ni...seorg perempuan ni bertudung labuh...then dia dapat tawaran melanjutkan pelajaran ke US....memandangkan dia ke negara org...negara yg tidak sesuai dgn pemakaian tudung labuh...dia terpaksa mengubah imejnya...atas sebab2 tertentu...tapi mengubah di sini bukannya bererti tidak bertudung langsung...tapi jauh di sudut hatinya...dia berazam akan bertudung labuh semula sebaik sahaja menjejakkan kaki ke Malaysia...pada ana...itu tak salah...

Islam itu tidak membebankan...

kita bleh ambil contoh ustazah2 yang ada di Malayia ni...seperti ustazah Norbayah..Ustazah Masyitah...mereka tu bukannya bertudung labuh...tapi cara pemakaian mereka masih sempurna dan terpelihara syariatnya...

wallahuallam....

p/s:-maaf klu tersalah kata....

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 09:14


Assalamualaikum..

betul kata ustazah cute tu....
pemakaian tudung seseorang walaupun ada perubahan,tapi atas niatnya pulalah.

pemakaian tudung mengikut cara Islam adalah penting.Lainlah kalau seseorang tu ubah cara tudung dia dengan tudung yg tidak menutup bahagian dada...itu tak sesuai.

Ada juga seseorang tu tukar kepada tudung tiga segi semata2 boyfriendnya tak suka bertudung labuh...ada!!pelik manusia sekarang,kerana cinta..lupa segala2 syariat Allah...!

semoga kita semua tergolong dalam hamba2-Nya yang solehah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

ainul-mardiah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4288
Posting: 4
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-11-03 09:47


assalamualaikum...
Ana agak tertarik jugak dengan topik ni.Ana pun bersetuju dengan pendapat sahabat-sahabat. Tapi apa yang ana paling sedih, terdapat segolongan wanita yang bertudung, tapi tidak memakai anak tudung yang still menampakkan rambut(aurat).
Apatah lagi jika tudung tu jarang. Ana perhatikan trend, ni semakin menjadi-jadi pada masa sekarang. Nauzubillahiiiminzaliq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul-mardiahProfil   Hantar PM kepada ainul-mardiah   Quote dan BalasQuote

cahaya_84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 222
Posting: 45
Dari: sg besar

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-03 09:53


assalamualaikum...
betul jugak kata sesejuksalju tu.niat pun penting dlm membuat perubahan.kalau dah niatnye nk pakai tudung biase sebab pakwe marah pakai tudung labuh,salah la tu,kan?
tapi risau jugak.. ye la.. kat mulut berapi-api kater takde paksaan dalam islam..tapi sebenarnya tiada paksaan dalm memeluk islam,kan?
wallahualam

-----------------
hidup berkasih sayang, sepanjang hayat akan dikenang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_84Profil   Hantar PM kepada cahaya_84   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 12:07


betullah kata orang yang mengajukan pendapat tentang hal ini.memang tak patut mereka buat cam tu...saya ada kenal lah dgn satu orang perempuan kat sekolah saya ni...dulu dia na pakai tudung labuh,tak lama lepas tu dia ni tukar imej dgn memakai tudung singkat sampaikan nampak baju dalamnya tu...biasanyalah kalau pompuan macam ni dia sebenarnya nak goda lelaki sebenarnya...tetapi lelaki bagaimana????tak tahulah...nak kata...maaplah kalau tersilap yer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 12:27


Kita cuma perlu ingat satu jer... lelaki baik untuk perempuan baik...begitu juga sebaliknya...

sesejuksalju

Quote:
Ada juga seseorang tu tukar kepada tudung tiga segi semata2 boyfriendnya tak suka bertudung labuh...ada!!pelik manusia sekarang,kerana cinta..lupa segala2 syariat Allah...!




tapi ada jugak trend sekarang ni bertudung sebab pakwe yg suruh...yg lawaknyer..bertudung tapi masih melakukan perbuatan munkar dgn pakwenya...astaghfirullah...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 12:32


apa yg penting ialah AURAT tertutup... tak kiralah cara pemakaian tudung yg mcm mana sekali pun... tapi, biasanya org akan pandang serong pd mrk yg berubah imej sedemikian... terpulanglah pd niat mrk... siapa kita utk menilai mrk??? Hanya Allah yg tahu niat sebenar mrk...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 12:35


yg penting bawah paras dada

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 13:00


Assalamualaikum..
ana rasa ni sebab pengaruh kengkawanlaaa ni. so nak pilih kawan pun pilih bebaik yer. satu lagi kalau kita kawan dengan budak baik cublaa kita ikut dia jadi baik....dan kalau kita kawan yang kurang baik, tu pulak jadi tugas kita supaya dia pun jadi baik jugak....jangan pulak kita ni lemah dan terikut2 dia pulak...bahaya tuh...

wassalam.

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-11-03 13:43


Tak kiralah tudung labuh atau tudung tak labuh..yg penting bertudung..tak dedah sana sini.....Islam tak Islam orang itu,pada amalan dan perbuatannya...Bukan salah pun nak pakai tudung tak labuh....yg penting dia ikhlas bertudung....Now ni tengok org yg tak bertudung labuh...mcm mcm gaya dan fesyen tudung,tutup aurat jugak....cthnya Waheeda...sweet kan????


p/s..suka tengok dia bercakap...versatile sungguh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 15:37


mmmm..
yg seeloknya biarlah menutup aurat secara keseluruhan...
tudung labuh contohnya..
tudung yg lain2 nih..
bukan tak elok...elok..cuma skang nih..
dah macam2 ..elok labuh bawah dada..
diselimpangkan kebelakang..
takpun dipinkan tinggi sangat...
tapi setuju sangat jika bertudung...
sebab disamping dapat pahala..
dapat juga mengurangkan dosa kami golongan adam ini...hehhe

p/s..bertudung itu manis...
bertudung litup itu lagi manis..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 15:45


Pada pendapat saya, kalau kita mampu buat yang terbaik.. kenapa kita tak mengekalkannya.. tapi kalau setakat tudung tiga segi yang besar tu pun masih dikira labuh.. tapi elakkanlah tudung2 halus seperti tudung bawal .. sudahlah kecil, jarang pula.. ada pun macam tak ada aje..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 15:18


assalamualaikum
betul tu kak hanan.....asalkan tudung tu menutup aurat itu yg penting...tapi mesti ingat..pakai tudung bukan kerana ikut2 org atau sebagainya,kita mesti ikhlas....

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 05-11-03 15:31


betul kata kak Hanan....kalau di tempat study ana...kebanyakkan muslimah dari sekolah agama lebih selesa untuk bertudung tiga segi berbanding tudung labuh...bila masuk sini aje semua dah tukar imej...termasuk perangai.....nampak brutal aje...bila tanya dulu sekolah mana...rupanya sekolah Maahad...

persoalannya...kenapa mereka memilih untuk bertudung tiga segi dari bertudung labuh.....
kalau nak dengar alasan...sama saja...."saya tak sesuai nak bertudung labuh...perangai teruk"

hmmm......tak tau lah nak nasihat macam mana....

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-11-03 16:44


assalamulaikum...
megenai bertudung labuh ker bertudung biasa...salah ker klu pakai tudung biasa?adakah iman anda diukur ngan labuhnya tudung tu?islam kan agama yg syumul,ia tidak menyusahkan umatnya.klu pakai tudung labuh pun klu perilaku tak jaga pun apa gunanya.zaman sekarang terutama dlm bidang pekerjaan,majikan susah nak ambil org tg bertudung labuh utk berkerja ini kerna mereka beranggapan mereka tidak boleh bekerja,so,ramaila mereka yg bertudung labuh memakai tudung biasa.bagi saya asalkan mereka menutup aurat,tak kisahla pakai tudung labuh ke biasa.ade setengah tu pakai tudung labuh tp tak pakai stokin utk tutup aurat kaki sdgkan kaki pun kan satu dari aurat.macammane tu?
oklah,klu ade tersalah kate harap dimaafkan.
yg baik dtg dari Allah,yg buruk dari diri sendiri.
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 16:51


assalamualaikum.

memang la tak salah kalau tak bertudung labuh asalkan ianya menutup aurat spt firman Allah yg bermaksud labuhkan tudung kamu hingga ke bawah dada kamu.

tapi dlm isu ni bagi saya macam antiklimaks la sebab sepatutnya dan sebaiknya seseorang itu dari tudung tiga segi akan beralih ke tudung labuh. macam juga lelaki, ada yg berkopiah saja dan yg lagi baik ada yg berserban. tapi ini sebaliknya pula.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 23:38


hah...susah jugak nak cakap...tak kisah laa...nak pakai tudung apa pun..yg penting...ikut syariat yg ditetapkan...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

ratu_balqis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4645
Posting: 38
Dari: gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-03 00:14


assalamualaikum..nak komen pasal isu ni pun.. tak sempurna lagi..masih kurang pengetahuan dan pengalaman.tapi sbg salah seorg muslimah di muka bumi ini,ana rasa bertudung biarlah sempurna berdasarkan niat kita dan atas keselesaan kita juga.

jgn kerana nak nampak cantik dan bergaya kita sanggup mengenepikan syariat islam.walau apapun,tak kira bertudung labuh atau tiga segi,yg penting benda yg kena tutup tu, jagalah seadanya..

selain itu, jagalah peribadi seorg muslimah sejajar dgn identiti islam.semoga islam bersinar dgn akhlak umatnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratu_balqisProfil   Hantar PM kepada ratu_balqis   Pergi ke ratu_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-03 10:49


ermm.. biar apa pon perubahan yg dilakukan oleh mereka.. semuanya bergantung kepada niat sebenar mereka.. kita tidak tahu.. dan kita tidak boleh mengata.. kerana inidividu itu sendiri yg lebih memahami tindak tanduk keatas diri mereka sendiri.. apa2 pon.. selagi perubahan itu masih berlandaskan etika pemakaian Islam.. tidak salah..

-----------------
" we support anti zionist movement "

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-03 10:51


aiwah...ana setuju btul dgn pendapat sahabat semua...sedeh gak bile tgk kwn2 satu skolah yg b'ubah imej..

pd ana kl tudung biasa yg labuh cthnye tudung bidang 60" tu..still dikire labuh...tp kl dh jarang tu x eloklah...mcm x b'tudung aje..

siapalah kita nak menilai keimanan seseorang...kita juga x lepas dr melakukan kesilapan...tp menegur kesilapan insan lain dh menjadi tanggungjawab kita...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-03 11:50


MARA haramkan pelajar perempuan Kolej MARA dan MRSM pakai tudung labuh

Thursday, November 06 @ 06:44:29 MYT


Oleh WARGA PRIHATIN
SAYA harap pihak tuan dapat menyiarkan memorendum daripada Pengarah Bahagian Pendidikan MARA, yang melarang pelajar-pelajar perempuan memakai tudung labuh.

Daripada Pengarah Bahagian Pendidikan Menengah MARA, salinan kepada Timbalan Ketua Pengarah (Pendidikan), rujukan BPM/HEP/01Klt 3 (169 ), tarikh 6 Oktober 2003.

Kepada Pengetua Kolej MARA, Seremban, Kulim, Banting dan Kuala Nerang.

Juga kepada Pengetua MRSM, Pengkalan Chepa, Kuantan, Kuala Terengganu, Muar, Jasin, Taiping, Balik Pulau, Beseri, Kem Terendak, Kuala Berang, Serting, PDRM Kulim, Kuala Klawang, Pasir Tumboh, Gerik, Kuching, Muadzam Shah, Besut, Langkawi, Lenggong, Mersing, Pendang, Jeli, Kuala Kubu Baru, Kuala Krai, Kampung Gajah, Batu Pahat, Pontian, Kuala Lipis, Nibong Tebal & Kota Kinabalu.

Tajuk: MAKLUMAN CARA PEMAKAIAN TUDUNG BAGI PELAJAR PUTERI MRSM

Dengan hormatnya arahan Y.B. Menteri Pembangunan Usahawan berkaitan perkara di atas dirujuk.

Sehubungan itu, saya diarahkan untuk memaklumkan kepada tuan/ puan mengenai cara pemakaian tudung bagi pelajar puteri di maktab dan kolej tuan/ puan iaitu dengan mengikat hujung tudung ke belakang dan tidak melepaskannya ke bawah (sila lihat lampiran 1).

Oleh yang demikian, pihak tuan/ puan diminta melaksanakan arahan ini kepada semua pelajar puteri tentang cara pemakaian tudung tersebut dan pemakaian tudung labuh adalah tidak dibenarkan.

Sekian, harap maklum.

‘BERKHIDMAT UNTUK NEGARA’

MOHD HUSSAIN B. IBRAHIM
Pengarah
Bahagian Pendidikan Menengah
MARA

sumber harakahdaily.net

p/s..kalau ada yg kata ini juga mengumpat..
entahla.....

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-03 08:48


assalamualaikum...
astagfirullah...apa nak jadi umat islam zaman sekarang...nak menjalankan perkara makruf pun kena minta kebenaran apatah lagi perkara yang wajib seperti menutup aurat ini....salah kamikah,kaum muslimat? mereka yang buat undang2 gila nie kan orang islam juga...apa mereka dah tak de akal ke? ya Allah berikanlah hidayahMu kepada mereka supaya mereka sempat bertaubat...
Muslimat lain di luar sana,
Jadikanlah peristiwa pengharaman tudung labuh di MARA & MRSM sebagai pemangkin semangat untuk terus bangkit...fight untuk hak kita....bukan jatuh dan bersetuju ngan undang2 gila nie....
Apa yg buruk tue datang dari diri ana sendiri...dan yg baik pastinya dari Allah jua...mohon asiff jiddan2 kira ada terkasar bahasa...wallahualam
wassalam

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

mujahidah81
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 4870
Posting: 26
Dari: Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 08-11-03 09:08


Assalamualaikum w.b.t...
bg ana, soal ni sebenarnya terpulang pada niat seseorg individu. Dalam Islam pun tak tetapkan syarat wajib bertudung labuh, tapi, syaratnya menutup bahagian yg sepatutnya. Bertudung labuh salah satu cara berpakaian yg paling baik. tapi, tudung tiga segi pun tak salah, selagi mengikut syariat. Islam tdk membebankan.Kalau kita tengok sstgh negara Islam, pelbagai cara bertudung boleh kita tengok, tapi masih tutup aurat.contohnye
pelajar antarabangsa di UIA.
Walahua'lam


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah81Profil   Hantar PM kepada mujahidah81   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-03 09:10


ermm.. terkejut juga membaca email yg dikirimkan oleh rakan saya.. tapi ini mmg kenyataan.. dan cara pemakaian tudung tidak lagi menutupi bahagian dada.. sebaliknya dgn mengikat ke belakang.. dan membiarkan bahagian dada terbuka.. entahla.. semakin manusia ramai yg bijak pandainya.. dan semakin itu jugalah manusia yg pandai tadi menghancurkan manusia sendiri..

-----------------
" we support anti zionist movement "

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 08-11-03 11:04


masalah.masalah....zaman makin maju...tapi ..umat islam tetap dalam kempopong yg lama.................ana x tahu nak ckp macm mn dgn org bijak pandai &yg berpangkat sekrg.........minta2 perkara yg lebih buruk dijauhkan.............

-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

nurul_syamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 625
Posting: 47
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-03 11:59


Firstly nak tanya apa tujuan mereka ubah imej macam tu. kalau pakai tudung labuh tapi buat maksiat tak guna gak. tapi kalau pakai tudung biasa tu... biarlah ikut syariat.tak nampak bahagian dada... tu yang penting . aurat kene jaga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syamilaProfil   Hantar PM kepada nurul_syamila   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 08-11-03 12:00


......nih la dunia akhir zaman....semakin ramai yang mengaku dirinya islam....jadi duri dalam daging dll....mengaki je islam...tapi tak suka kepada islamic environment.....sama2 la kita muahasabah diri kita......doakan orang2 mcm ni cepat2 insaf.....
takut jugak nak cakap lebih2 pasal ni.....
cuma..kepada pihak2 yang berwajib lagi wajib tu.....celik2 kan mata..bukak2 la minda....jangan sengaja membuta !! ( khas buat geng2 MRSM )
kita bukan buat benda salah.....benda baik...
jaga aurat kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-03 21:46


tak usah la dipertikaikan tudung labuh atau segitiga mahupun segiempat..

apa yg penting tidak la terlalu pendek dan nampak dada juga batang leher.

wanita yg bertudung semuanya manis..cuma akhlak yg membezakannya.

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 21-12-03 04:49


tak kesah laa kan....janji tutup aurat n akhlak elok...kalo tudung labuh tapi jumpa tgh merendek ngan jantan....baik tanggal je tudung tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

aufa_khalilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2611
Posting: 173
Dari: Damansara

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 08:00




pada pendapat saya,semuanya bergantung pada niat.mmg biasa kat sekolah pakai tudung labuh tapi kat luar tak pakai....yg penting menutupi paras dada..itu sahaja..kalau pakai tp x istiqamah ..wat apa kan.yg penting bila dh bersedia....hidayah Allah itu ada di mana2...

saya selalu berhadapan dengan kawan2 yg selalu tanya`salahker kita pakai tudung 3 segi padahal kat sekolah pakai tudung labuh'.saya jwb.itu hak masing2.mereka ada sedikit rase bersalah.so,itu saje

Bookmark and Share

    


  Member Information For aufa_khalilahProfil   Hantar PM kepada aufa_khalilah   Quote dan BalasQuote

nahdatul_adawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5697
Posting: 79

Selangor  


posticon Posting pada: 26-12-03 22:06



mmmm.....tudung labuh pastu tukar imej tudung biase.memang byk b'laku pd budak2 smka kat sek sy ni t'massuk sy gak.tp sy tetap menjaga syarat2 pemakaian tudung mengikut syariat(bwh paras dada).tudung pilih yg beso le .betul gak ade org kate ade unsur2 pengaruh kengkawan.klu kwn baik,baik le kite.so pandai2 le pilih kwn.susah dan tak tau nak ckp ape lagi. yg penting tutup aurat yg disyariatkan oleh islam.. wassalam

-----------------
di mana bumi dipijak, di situlah Islam didaulatkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahdatul_adawiyahProfil   Hantar PM kepada nahdatul_adawiyah   Quote dan BalasQuote

IbnuKhaldun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6277
Posting: 41
Dari: damansara

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 19:43


bagi saya pula tak kiralah bertudung labuh atau tidak..yang penting sekali adalah niat si pemakainya .....tapi seeloknya biarlah bertudung labuh seperti yang Diwahyukan oleh Allah S.W.T : Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu dan pakaian perhiasan dan pakaian yang berupa takwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).(Surah A'araaf ayt 26. wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuKhaldunProfil   Hantar PM kepada IbnuKhaldun   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 20:19


pada saya....tengokla pada keselesaan masing2...setiap orang citarasa berlainan...bertudung tiga segi pon x salah aslkan sempurna tutup aurat...kekadang orang berubah sebab terdesak ngn keadaan....
macam mak member saya dia mengajar kat sekolah jawatan-penolong kanan HEM asalnya pakai tudung labuh...pastu dapat arahan dr pihak atasan pakai tudung biasa, nak x nak kene sacrifice semata2 nak tanggung anak beranak...
em....camna tu????? x kan nak berhenti kerje kot????

-----------------
TELEKUNG PUTIH BELUM CUKUP UNTUK MENJAMIN SESEORANG KE SYURGA ALLAH.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 23:09




ana bekas pelajar Kolej MARA Kulim...tahun 2002/2003...
ana tak tahu lah yg Firdaus_Azimi tuliskan tu bila dikuatkauasakan...sebab masa tahun ana belajar, bukan sahaja boleh pakai tudung labuh, malah pakai jubah pun boleh..cuma diluar waktu kuliah. pulak tu, makin bertambah muslimat KMK yg memakainya seperti cendawan tumbuh lepas hujan..Alhamdulillah, makin ramai yg pakai tudung labuh. Mereka tu sebelumya pakai tudung pendek...dan yg tak pakai stokin bertukar imej memakai stokin dan byk lagi perubahan positif yg dapat dilihat di kolej ana...

berbalik pd tajuk forum ni...tudung labuh, tukar tudung pendek...bg ana, cubalah sedaya upaya utk buat yg terbaik, tak kisah la kita ni brutal ke tak...kalau org yg brutal tp pakai tudung labuh, insyaAllah akan kuranglah brutalnya...dan dia akan berubah sidekit demi sedikit menjadi muslimah yg lemah lembut & sopan santun...yg penting, niat mesti ikhlas....wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 23:15


, pd pendapat sayalah.. asalkan ianya tidak mendedahkan aurat.. tak kira samaada tudung labuh atau tudung biasa

-----------------
buat apa saja.. janji tidak menyalahi syariat agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

nur_84
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6238
Posting: 1

Kedah  


posticon Posting pada: 25-01-04 11:07



a'kum....saya minta maaf..andai tersalah kata dalam soal ini...pada saya ...biarlah iia bertukar dari tudung labuh ke singkat..tetapi biarlah menepati tuntutan syariat dan menutup aurat..jangan lah kita memandang perempuan yangb memakai tudung singkat smua tak elok...tak perlulah kita persoalkan hal itu juga yang perlu kiat cari penyelesaian ialah bagaimana nak bagi orang yang tak bertudung itu bertudung...betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_84Profil   Hantar PM kepada nur_84   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-04 11:31


Quote:

On 2004-01-25 11:07, nur_84 wrote:

yang perlu kiat cari penyelesaian ialah bagaimana nak bagi orang yang tak bertudung itu bertudung...betul tak?



Betul, ana dah pernah cakap pasal ni..
Bosan dengan isu tudung
yang bertudung tiga segi kata tudung labuh bukannya baik sangat
yang tudung labuh kata tudung tiga segi tak cukup syariat
macam2.. sampai bila tak habis
banyak topik bincang benda yang sama aje
lebih baik cari penyelesaian macam mana nak bagi yang tak bertudung tergerak hati nak pakai tudung
dapat juga pahala
ni kalau sama2 kita berbalah
yang tak pakai tudung akan kata " aku tak pakai tudung tapi hati baik, niat aku mana org tahu". .. kan naya kalau dah jadi macam tu..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ila_wati_21
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2004
Ahli No: 6784
Posting: 7

Kedah  


posticon Posting pada: 27-01-04 09:59


Asslm

maaf mencelah...

apepun setiap ape amalan yang kita lakukan dari tuntutan Agama , mesti ada punca dalilnya !

Jadi dalam soal bertudung ni, ayat 30 - 31 Surah Annur ada jawapannya

dan dlm pepatah usulfiqh plak
; tak sempurna suatu perkara wajib melainkan dengan suatu perkara maka perkara itu menjadi wajib"

nakcite sini , Allah suruh kita pakai tudung dan tutupi perhiasan kita,

so , klau bertudung tiga segi tu rasenye ape sangat yang dapat ditutup, kekadang ditiup angin rambut pun nampak kan!

Adakah itu sempurna tuntutan Allah?

Cukuplah dengan wajah kite yang mampu memikat lelaki, tutuplah yang lain...

tengok muka kak hanan pun cun giler!

______
setapak demi setapak , kita martabatkan yang terbaik.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ila_wati_21Profil   Hantar PM kepada ila_wati_21   Pergi ke ila_wati_21's Website   Quote dan BalasQuote

Hazmi
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 510
Posting: 4

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 11:13


.....

Awal kalam, ana minta maaf andai ada kata2 yang mungkin ada sesetengah daripada kita yang tak boleh terima, manusia berhak atas setiap pendapat mereka bukan ?

Saya juga tertarik dalam tajuk ini, kerana saya salah seorang yang dari bertudung labuh ke bertudung biasa, tapi ianya berlaku kerana keadaan, keadaan yang berlaku pada saya ialah "kerja".

Memang saya tak nafikan, kebanyakan pelajar dari sekolah agama dari memakai tudung labuh tetapi bila lepas SPM, bertukar memakai tudung biasa, saya juga dulu dari SMKA, jadi saya ramai rakan yang begitu, tapi bagi saya tak salah, kecuali jangan sampai membuka aurat.

Dalam Islam takdekan perkara diwajibkan memakai tudung labuh, kita kena faham memakai tudung labuh @ memakai tudung yang menutup aurat.

Satu lagi orang selalu salah faham dengan maksud menutup aurat, mereka anggap jika telah menutup rambut telah menutup aurat, tapi mereka lupa, kalau kita menutup rambut tapi menampakkan dada, lebih kurang sama diri kita dengan orang yang tak memakai tudung. Sebenarnya cara yang Islam tuntut adalah memakai tudung sehingga menutup bahagian dada, itulah sebenarnya yang Islam kehendaki, TAPI RAMAI ANTARA KITA YANG SALAH FAHAM, mereka ingat bila dah tertutup rambut maka dah tertutup aurat tapi bahagian dada masih nampak. Harap kita muhasabah kembali.

Berbalik pada diri ana, lepas ana grade ana bekerja di salah sebuat company melayu, masa tu ana masih bertudung labuh dan berjubah, mereka tak halang pemakaian ana, melainkan kerja diselesaikan dengan bagus. Tapi bila ana tukar kerja kepada kerja yang lebih mencabar Account Executive, masa tu ana tidak dibenarkan bertudung labuh dan berjubah kerana company itu "corporate company", kalau anda pernah atau sedang bekerja di tempat begini, ana pasti sahabiah semua akan faham situasi begini yang memerlukan kita berkomunikasi dengan pelbagai golongan manusia, dan pandangan manusia pada masa sekarang bila kita berpakaian labuh bermakna kita "extreme pada agama", jadi bos tak nak begitu. Sahabiah semua fahamkan maksud ana.

Kemudian kerana salah satu sebab itu, ana berhenti kerja dan balik kampung serta mencari kerja di kampung. Alhamdulillah rezeki ana ada, ana mendapat kerja sebagai kerani akaun di sebuah syarikat perindustrian. Kali pertama ana datang interview, ana memakai tudung labuh lagi. Kemudian setelah ana tengok bos seorang chinese, dan juga keadaan yang kurang sesuai, maka sehingga hari ini, ada memakai tudung biasa, yang ana pastikan ianya seperti yang disarankan orang Islam.

Tak semestinya bila memakai tudung labuh orang itu baik dan juga tak semestinya bila memakai tudung biasa orang itu tak baik, sebenarnya salah orang yang berpendapat begitu. Rasanya sahabiah semua pernah mendengar kes2 yang kurang baik dilakukan oleh mereka yang bertudung labuh malahan berjubah. Inilah orang kata "kerana nila setitik, rosak susu sebelanga" tak pasal2 bila kita berpakaian labuh orang pun pandang tak elok.

Betullah kata pepatah "apa yang kita lakukan sebenarnya terpulang pada niat" - Innamal a'malu binniat.

Maaf sekali lagi andai ada kata yang kurang disenangi dan andai ada perkataan yang tak rasa silap harap dapat tolong perbetulkan, saya juga manusia yang banyak kelemahannya "Nobody perfect, right?"

Akhir faham yang baik datangnya dari Allah dan yang buruk datangnya daripada kelemahan diri saya. Wallahua'lam.

Wassalam.




Bookmark and Share

    


  Member Information For HazmiProfil   Hantar PM kepada Hazmi   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 27-01-04 13:49


..
saya nak tanya, apakah definisi tudung labuh sebenarnya? adakah tudung labuh hanyalah tudung berbentuk bulat sahaja? kebanyakan org yg saya jumpe mendefinisikan begitu. walhal, tudung 3(besar) segi kadangkala lebih labuh daripada tudung bulat tu. adakah masih tidak dikategorikan sbg tudung labuh??

saya juga adalah bekas pelajar sekolah arab. mmg tak dinafikan, kebanyakan pelajar hanya bertudung labuh di sekolah je. bagaimanapun, alhamdulillah, di luar masih ramai yang bertudung dgn sempurna (ikut syari'at) walaupun bertudung 3 segi. mmg tak dinafikan juga, ada segelintir yg pakai tudung yg agak jarang dan pendek. saya nak bertanya lagi, adakah semua pelajar sekolah agama wajib memakai tudung labuh? pada pendapat saya, sekolah @guru tak sepenuhnya menentukan tudung seseorg,atau lebih tepat lagi iman seseorg.sebaliknya, diri mereka sendiri. adakah mereka gunakan akal dengan baik untuk mentafsir dan mengamalkan ilmu yang dipelajarinya. mmg tak dinafikan, kadangkala persekitaran, kawan mempengaruhi perilaku seseorg. tapi pokoknya adalah iman, hati dan prinsip seseorg. kalu kuat, pergilah kemana2 pun, berkawanlah dgn sesiapa pun, dia takkan berubah.
saya selalu mendengar kata2 begini: "sekolah agama, tapi tak macam sekolah agama pun??" dan " ala..dia sekolah biasa, tak hairanlah perangai teruk macam ni.." cuba ikhwah dan akhwat fikirkan kata2 ni.. seolah2 pelajar sekolah agama sahaja yg mesti baik, sekolah biasa tidak??
jgnlah dgn mudah kita menuding jari kepada org lain. lihat diri kita dulu. bagaimana pula diri kita yg selalu mengata2? sebaiknya, doakanlah org2 sebegitu agar mendapat hidayah.

masalah org yg pakai tudung, tapi perangai teruk tu, saya rasa kita tak boleh kata "baik tak payah pakai tudung". cuba fikirkan, sekurang2 nya dia dah terlepas satu dosa tak tutup aurat. kalau tak pakai tudung langsung?? bukan ke bertambah dosa dia??
dan kepada mana2 akhawat yg selalu terfikir "aku tak layak pakai tudung labuh, perangai teruk". saya rasa, org yg selalu terfikir mcm ni sebenarnya boleh jadi baik, cuma nak atau tak je. saya rasa, kalau org macam ni, pakai tudung labuh, insyaAllah automatik akan berubah perlahan2 kepada yg lebih baik. sbbnya, dia mesti akan cuba jaga akhlak dia dan rasa malu untuk buat perkara tak baik.

mengenai pekeliling MARA ttg pengharaman tudung labuh tu, saya terbaca bulan ramadhan tahun lepas.mmg terkejut.siap ada gambar-muslimah dgn tudung diselempangkan hingga atas paras dada.mmg ramai yg membantah. sbb majoriti pelajar pakai tudung lebih paras dada walaupun diselempangkan.tahun2 sebelum ni, pelajar Kolej saya(Kolej MARA Banting)bebas utk mengenakan jubah dan tudung labuh(di luar waktu kuliah-waktu kuliah semua pelajar perempuan wajib pakai baju kurung). alhamdulillah, tahun ni kami masih bebas meneruskan identiti kami-masih tiada tindakan dikenakan.malah, pemakaian baju body fit dan lengan pendek diharamkan..(termasuk non-muslim).mmg tak dinafikan, masih ada yg langgar peraturan tu.tapi sekurang2nya ada usaha untuk membanteras pemakaian baju2 yg kurang sopan tu. apapun, yg paling mengharukan, pengetua kolej non-muslim. malu rasanya, org islam sendiri yg menghalang pemakaian cara islam. org bukan islam pula suka tengok kita bersopan.(dunia..dunia...)
apapun, buat sahabat2 sebumbung..(pelajar kolej MARA & MRSM),pertahankanlah identiti kita sbg pelajar muslimah selagi terdaya. melainkan kalau dah terdesak, kena seksa ke..buatlah sekadar termampu-selagi tak melanggar syari'at.

wallahua'lam.

p/s: sori le kalau ter'emosi'

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

ila_wati_21
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2004
Ahli No: 6784
Posting: 7

Kedah  


posticon Posting pada: 29-01-04 06:51


Syukran Al Faqihah , kau membuatkan hatiku rasa terharu, benarlah kata - katamu itu , begitu juga Ukhti Hazmi...

Namun pertahankanlah sebaik mungkin. Kita berilah nama tudung baru yang menutupi paras dada...

Tudung Muslimah = yang bakal menepati tuntutan Al - Quran , ade juga saye lihat tudung tiga segi yang labuh menutupi dada dengan sempurna, ukurannya kira - kira 60 -60 kalau tak silap.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ila_wati_21Profil   Hantar PM kepada ila_wati_21   Pergi ke ila_wati_21's Website   Quote dan BalasQuote

Seagil
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6052
Posting: 3
Dari: Lahad Datu

Sabah  


posticon Posting pada: 29-01-04 08:53


yang penting kita tahu ilmunya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SeagilProfil   Hantar PM kepada Seagil   Pergi ke Seagil's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-04 22:00



ermm.. ana pun nak komen sket..
pada ana, tudung labuh ngan tudung biasa tak mengapa...
terpulanglah kepada individu itu.. asalkan pemakaian kita itu membuatkan kita selesa dan ianya menutup aurat mengikut syariat... mengikut apa yang telah di gariskan dalam islam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

12bhumble
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6346
Posting: 15
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 17:29


salam..nak share sedikit pengalaman saya..
saya telah melalui era perubahan dlm etika berpakaian..dari tak bertudung kepada bertudung biasa dan alhamdulillah telah melabuhkan tudung..
jujur saya katakan, saat ini hidup saya lebih tenang dan bebas..jiwa saya bebas dari teruja dgn fesyen2 dan aksesori pakaian..pelik,saya dpt merasakan ada 'ruang' yg jauh lebih luas dan selesa di sebalik hijab tersebut..subhanallah..
saya teringin pakai tudung labuh ni sebab saya
nak mendidik diri..saya nak jadik org baik pada pandangan ALLAH walau saya tau ALLAH tak pandang pakaian dan harta..saya sedar dgn tudung biasa pun saya boleh jadik baik..pendek kata sume atas hati masing2..cuma di sini saya mengaku saya tidak ada kekuatan..saya perlu cari satu 'alat' yg boleh sentiasa mengingatkan saya utk malu dpd melakukan sesuatu yg ALLAh tak suka..akhirnya saya lihat tudung yg labuh ini boleh membantu saya..sekurang2nya kalo terlupa malu kat Tuhan, saya malu kat tudung yg dipakai dulu...!
keputusan untuk 'berhijrah' (dari tudung biasa ke tudung labuh) tersebut bukan mudah..tambahan pula saya punya kecenderungan/minat yg menyukarkan utk saya 'berhijrah'...mungkin ALLAH nak dorong jugak, ALLAH beri saya peluang utk rapat dgn rakan2 yg bertudung labuh...lebih kurang 4 tahun selepas itu, ALLAH beri saya kekuatan utk merealisasikan 'hijrah'saya..
sejak itu banyak kegemaran/minat saya yg kurang elok telah tertanggal..cuma..bila saya sedang menikmati kehidupan baru saya ini, saya terserempak dgn seorang kwn lama yg asalnya bertudung labuh telah bertukar tudung bawal...boleh bygkan tak perasaan saya masa tu?masa tu saya rasa semacam...lintasan yg terlintas ialah, adakah saya ni keterlaluan..??sedangkan kawan yg dah lama pakai tudung labuh pun boleh buat biasa jer pakai tudung biasa...inikan pula saya yg nak lebih2...keterlaluan sgt ke aku nih??! sungguh! itulah yg terlintas pd awalnya!! tak dinafikan saya ada rasa kecewa sedikit..saya tak pandang buruk pada kwn saya tu, cuma..ntah..saya berusaha yg jadi seperti dia, tapi dia pulak berubah..sedih pun ada..saya tau dia bukan jadik jahat..cuma tukar apperance jer..but i don't know why should i have to feel that way...

p/s: mungkin perkara sebegini mungkin nampak mcm kecik, tapi impactnya ALLAH sahaja yg tahu..





-----------------
..trying to be good..

Bookmark and Share

    


  Member Information For 12bhumbleProfil   Hantar PM kepada 12bhumble   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 18:07


ana setuju dengan pendapat sahabat2 sekalian.....kalau pakai tudung labuh tue...lepastue tukar pakai seledang yg besar tue..ok jugak nie...kan tukar selendang bawal....still nampak tengkok....asalkan tutup aurat....

-----------------
ikan Di LaUt,
AsAm di DarAt,
DalaM pEriuK,
Bikin MuafAkAT.

SALAM UKHWAH FILLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-04 15:06


hm...bagus nampaknye topik ni...bagi ana lah kan...whether nak pakai tudung labuh ke tudung tak labuh ke..terlebih labuh ke...asalkan menutup aurat...mengapa mesti sedih bile kite dari tudung biase memakai tudung labuh melihat kwn kite yg dulu pakai tudung labuh memakai tudung biase...? atau kite terase kite plak yg terlebih dari die...ehem..yg penting kite berniat baik..jgn menilai seseorang itu dari segi cara die bertudung bilamane tudungnye itu jelas dah menutup aurat...kite seharusnye sedih melihat kwn kite yg pakai tudung tapi naik moto dgn bukan mahram..pakai tudung tapi kain terbelah sane sini...malah bukan kwn kite je..jiran tetangga..para lecturer...dan mereka di luar sana...jgn kite memandang dari 1 fokus saje...cube luaskan fikiran..tinjau yang lebih meluas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 15:45



sekadar pendapat..apapun yg kita buat kita pakai..semuanya bergantung pada niat kita.
tudung labuh ataupun tudung besa pada ana adalah sesuatu yg subjektif..
paling penting pakai tudung had yg ikut syariat,
mmg pakai tudung labuh tapi tgk jenih kain dia jugak,
maaflah nak cakap jugak walaupun terkeluaq tajuk kan..pakai tudung labuh dan jubah tapi jenih kain dia had yg ikut badan..wallahualam sama ada hamba Allah itu perasan atau tidak..cuma, apabila angin yg sepoi2 bahasa tu meniup..mmg nampak..walaupun terselindung tapi..bentuknya sudah cukup buat lelaki menoleh 2 kali!
kalau ana yg pompuan pun boleh menoleh untuk mempastikan yg betoi..kot2 mata ana ni masuk abuk jadi kelabu, tapi..mmg betoi la..
buat semua muslimah, pastikan tudung atau baju kurung atau jubah yg antum semua pakai itu adalah enis kain yg tak ikut bentuk badan dan apabila ditiup bayu..selamat ukuran badan muslimah semua...
wslm
*maaf terkasar bahasa.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 15:58


ana klu pasai kaum hawa mmg tak tau sgt.. tapi ana rs ana kena tau jugak.. sbb.. maklum la.. lama2 nnt kena jadi laki orang.. jadi bapak orang..

satu input yg prnh ana dpt dr sahabiah ana la kan.. pompuan ni pakaian dia mesti labuh dan longgar.. klu x silap la.. aurat yg penting ditutup tu tetap kena tutup.. tang labuh ke.. kurang labuh tu.. yg penting longgar, x nampak bentuk tubuh..
betul ke apa ana cakap ni??


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

nysa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.12.2003
Ahli No: 5481
Posting: 91
Dari: BuMi

egypt  


posticon Posting pada: 18-07-04 12:40



kalau tgkla skang ni kan,mmg ramai bdk sek agama yg pki tudung labuh kat sek jer...tak kisah la aslkan mrk pki tudung menepati syariat kat luar..
tp,yg masalahnya tuh ader yg ilang terus tudung...
kalau yg pki tudung labuh pastu tukar tudung biasa tu takpela aslkan still tutup aurat,,buat ape kalau pki tudung labuh tp hati tak ikhlas!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nysaProfil   Hantar PM kepada nysa   Quote dan BalasQuote

nurilyana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4815
Posting: 142
Dari: Alor Setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-07-04 13:39




best jugak isu ni..x kisahla tdg labuh atau biasa aslakan menutup aurat..klau tdg 3 segi pun tp besar sama jugak kan...bdk sek agama x semestinya melambangkan imej keagamaan yg sebenar(pnglmn sendiri)..ramai kwn yg bila abih sek x nak ngaku sek agama sbb dh tukar lifestyle.. nauzubillah..semoga kita semua ikhlas dlm amalan dan diberkatiNya selalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilyanaProfil   Hantar PM kepada nurilyana   Pergi ke nurilyana's Website   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-07-04 14:13


Zaman Nabi, ada yang berhijrah kerana perempuan yang ingin dikahwininya, maka mereka turut sama berhijrah tetapi tidak mendapat pahala hijrah sebagaimana orang yang berhijrah kerana Allah...

Wanita yang menukar dari tudung labuh kepada tudung singkat yang mendedahkan aurat kerana pakwer nya yang suruh...apakah ia mengutamakan keredhaan Allah?

Tidak salah berfesyen, asalkan menutup aurat, janji tudung itu menutupi bahagian dada tak kiralah tudung tiga segi ker, tudung bulat ker...Jangan memakai tudung mak datin yang menampakkan jambul rambut, tudung yang di selempangkan ke belakang hingga terdedah bahagian dada...



Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-07-04 17:06




drp tudung labuh pd tudung biasa pon ndak jadi isu ker?? saya setuju dgn cth yg diberikan oleh ustazah_cute pd awal2 tu, some people have reasons to change their appearances.. yg ptg niat mesti betul, lillahi ta'ala.. & tutup aurat ikut panduan syariat yg tlh digariskan.. tudung labuh, tudung biasa tp kalo tabarruj sampai lebih2 pon salah jugak kan?? jgn sbb kita bertudung biasa then tukar pd tudung labuh, nampak plak member drp tudung labuh ke tudung biasa kita rasa semacam.. mungkin diorang pon ader reason sendiri naper buat cam tu.. lbh baik kita fikir cam ner ndak tarik mereka2 yg tak menutup aurat di luar sana tu utk bertudung bak kata hanan.. naper yekk, masih ada segelintir gol. yg bertudung labuh tp pandang serong pd gol. yg bertudung biasa walhal org yg tudung biasa pon tutup aurat dgn sempurna gak?? lain la kalo yg jenis dedah sana, dedah sini.. tudung cuma kat kepala tp yg bawah depa dedah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-04 18:10




mmg perkara biasa bila bertukar dr tudung labuh ke tudung biasa...kwn2 saye juga byk yang begitu..blh dikatekan 40%.cume yg mmbezakan adalh niat mengapa mrk buat perubhn pada imej mrk. ade yg disbbkan keadaan yg memaksa, tp kebykannya disbbkan mrk yg tidak mahu.faktor sbnr perkara ni berlaku, sy pun x pasti.mungkinla ade sbb mrk sendiri...cume kite yg tdk tahu...

wallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-04 18:17



Tak habis lagi ke isu ni?
Yang penting apa jua pemakaian kita berbalik pada syarat2 menutup aurat. Aurat tak fokus pada tudung sahaja. Sebab salah faham inilah ramai yang pakai tuudng pun masih berbaju ketat... So renung balik sama ada pakaian kita ni...

1. Menutupi seluruh badan kec muka dan tapak tangan
2. Tak ketat dan tak Jarang
3. Tak berhias berlebihan (tabaruj)
4. Tak menyerupai lelaki dan org kafir..

So, muhasabahla diri masing2. Asalkan ikut syarat tu sudahlah. Kalau boleh buat lagi baik lagi bagus.
Tak perlu nak pertikai sangat perubahan2 tu. Masing2 cuba buat yg terbaik kan bagus.

wasalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-07-04 20:23


Quote:

On 2004-07-18 18:17, Hanan wrote:

Tak habis lagi ke isu ni?






meh la kita beramai ramai membincangkankan apa yang perlu kita buat demi memastikan anak anak kita nanti terus memakai tudung dan menutup sepenuh aurat pada masa hadapan.


/me - lebih risaukan hal ni.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 00:07


Quote:

On 2004-07-18 20:23, nurkamar wrote:
[quote]
On 2004-07-18 18:17, Hanan wrote:

Tak habis lagi ke isu ni?






meh la kita beramai ramai membincangkankan apa yang perlu kita buat demi memastikan anak anak kita nanti terus memakai tudung dan menutup sepenuh aurat pada masa hadapan.


/me - lebih risaukan hal ni.
[/quote]

Betul tu nurkamar..
Ana pernah cakap pasal ni..
dari bincangkan perkara ni..
baik cr penyelesaian macam mana nak tarik org bertudung dan kekal bertudung..
moga dapat diterapkan kefahaman Islam lebih mendalam pada semua..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

syafiqa_haziqa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11104
Posting: 49
Dari: Land Below~Da Wind

Sabah  


posticon Posting pada: 14-09-04 16:24




terlebih dahulu ana mohon maaf kiranya kata2 ana nie agak kasar sikit..
kata ustazah_cute tue memang betul..ana pun dahulu bertudung labuh tapi skang ana just guna tudung biasa jer tapi tudung yg ana kenakan semua bersaiz besar dan menutup dada.
ana berubah imej disebabkan kos yg ana ambil di universiti..tapi ana berniat bila keluar ana akan ubah identiti sebenar...
Dlm kos yg sama ada sorg pompuan tue masyaALLAH..ana tak tahu nak kata apa..dia nie islam tapi pemakaian dia yaALLAH amat memalukan..yg haru sangat2 dia still betudung tapi tak kena pada pakaian dia tue..memalukan islam sahaja....
Ana tak tahu apa yg ana utarakan disini adalah satu umpatan atau satu pengajaran??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiqa_haziqaProfil   Hantar PM kepada syafiqa_haziqa   Pergi ke syafiqa_haziqa's Website   Quote dan BalasQuote

SitiSabarini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5664
Posting: 69
Dari: kuala krai, kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-04 16:41


kalu isu ini hanya diutarakan disini sahaja.... mmg la xada faedah lansung...... antum semua tahu tak cara paling berhikmah untuk menarik mereka2 yang berkenaan ni bertudung...... atau ada yang pernah berjaya dalam usaha ini....boleh kita sama-sama kongsi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SitiSabariniProfil   Hantar PM kepada SitiSabarini   Pergi ke SitiSabarini's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-04 12:06


xsempat la nak baca semua.. tp.. nak mencelah boleh?


ada jugak sesetangah wanita.. yg asalnya elok bertudung labuh.. masa single jerr.. tapi bila dapat pakwe.. terus tukar imej.. tudung kecik dan baju pun agak ketat.. mcm baju kebaya tu...

sorry...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-04 21:14


betuk kata ustazah_cute
ada sesetengah org mengubah imej mereka atas sebab2 tertentu...kita takleh nak marah diorg camtu jek..as long as diorg masih mengikut syariat Islam...apa salahnya...tapi kalau dr bertudung labuh terus ker body fit...nauzubillah....


-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-09-04 10:42


as long as menutup aurat mengikut syariat..tak kisahla..tapi seeloknye..kalau dah tudung labuh tu..istiqamahla seeloknye...
maybe diorang pakai tudung biase cuz tudung labuh basuh...basah kene hujan...kot?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

zinnieyrah5667
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9959
Posting: 37
Dari: AL-MUNAWWARAH

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 14:41


as long as pada ana apa yang penting hati dan niat seseorang tu. sebab pada pengalaman ana ramai yang bertudung labuh tapi disebalik tudung labuh itu......masya Allah dia orang punya akhlak tidak selabuh dan seindah pemakaian tudungnya. tapi sebaik baiknya lebih eloklah memakai tudung labuh kerana itu salah satu ciri yang melambangkan muslimah sejati. apa-apa pun yang penting menutup aurat kerana itulah yang menjadi kewajipan muslim.
pada pemerhatian ana juga ada ramai yang memakai tudung labuh terutamanya bagi student pengajian islam di kampus2 tertentu tetapi apabila keluar dari kawasan kampus diaorang mengenakan tudung biasa saje,di sini dimanakah silapnya......ada pula yang dalam kuliah bukan main bertudung labuh dan siap berjubah tapi bila berjumpa diluar dahlah bertudung biasa, sarung kaki pun tak pakai....yang penting sekali pada pendapat ana tepuk dada tanya iman. nasihat ana pada muslimah yang telah memakai tudung labuh teruskanlah beristiqamah dengan imej sekarang ini. kerana itulah ciri2 wanita sejati.....sejuk mata memandang. Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnieyrah5667Profil   Hantar PM kepada zinnieyrah5667   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-10-04 15:57



Yang bertudung labuh dan berakhlak baik - Alhamdulillah dia telah melaksanakan kewajipannya sebagai seorang Muslim dan juga membuktikan bahawa akhlaknya juga seiring dengan cara pemakaiannya...

Yang bertudung labuh dan berakhlak kurang baik - Dia telah melaksanakan kewajipannya sebagai seorang Muslim walaupun perangainya kurang baik. Alhamdulillah tapi mungkin perlu diperbaiki lagi...

Yang tak bertudung labuh dan berakhlak baik - Memang dia seorang yang baik akhlaknya tapi dia tidak melaksanakan kewajipannya sebagai seorang Muslim. Bermakna masih ada cacat celanya...

Yang tak bertudung labuh dan berakhlak buruk - Hmm...susah nak cakap yang ni..


Apapun...sekurang-kurangnya semua yang diatas ni mempunyai kesedaran walaupun berada di tahap yang minimum. Mereka ni lebih baik dari yang tak pakai tudung langsung. Jadi, tugas kita sebagai pendakwah untuk mengajak mereka ke arah yang lebih baik bagi yang dah bertudung tu dan mengajak yang tak menutup aurat langsung kepada menutup aurat. Kita ni manusia, takde yang sempurna. Makanya, setiap orang perlu didekati dengan tujuan untuk memperbaiki akhlak mereka. Barulah orang di luar sana tertarik dengan Islam. Kita pun tak boleh nak berubah secara drastik. Tapi berubah la secara beransur-ansur. Itu lebih baik daripada tidak berubah langsung kan???


----------------------------------------------------------
Hidup ini adalah masalah,
Tanpa masalah bukanlah hidup namanya,
Tapi jangan sekali-kali mencari masalah,
Biarlah masalah yang mencari kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-04 16:33


nak pakai tudung???
pakai la macam ne pun janji tutup y sepatutnya.
bagi ok je pakai macam mane pun
nie pakai tudung kalah wardina tapi dok pakai sarong nangka tue ler..Apa nak jadi??? rosok perempuan kita?

Bila ler nak insaf?
Tue pun jangan nak pakai tudung labuh sampai ke lbuku lali


Aper ler. Insaf....insaflah... wanita

Bookmark and Share

    


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

syafiqa_haziqa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11104
Posting: 49
Dari: Land Below~Da Wind

Sabah  


posticon Posting pada: 10-10-04 14:53


Yang berlaku kita serah pada ketentuan-NYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiqa_haziqaProfil   Hantar PM kepada syafiqa_haziqa   Pergi ke syafiqa_haziqa's Website   Quote dan BalasQuote

yasminatirah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 4867
Posting: 10
Dari: pasir mas

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 12:27




terima kasih pada sahabat/sahabiah semua atas pandangan dan nasihat berkenaan dgn isu ni.ana jgk mohon maaf jika isu ni keterlaluan utk diutarakan.ana cuma nak tahu pendapat antum/antuna semua psl topik tu.tapi betullah apa yg sahabat semua cakap,tak kiralah tudung labuh ke tudung biasa asalkan ianya mengikut syariat kira dah oklah.tapi klu nak pakai tudung labuh tu lagi baik kan.

sekali lagi........thanks 4 all of you who give the opinion about this topic.moga2 ALLAH maredhai apa saja yang kita lakukan.KEREDHAAN ALLAH MATLAMAT KEHIDUPAN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yasminatirahProfil   Hantar PM kepada yasminatirah   Quote dan BalasQuote

zahratunkhafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13381
Posting: 28
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-05 15:37




Saya akan cuba berikan pandangan melalui pengalaman dan pengamatan saya.Pernah seorang pelajar lelaki senior di pusat matrikulasi saya belajar sekarang menceritakan perihal teman-teman sebiliknya kepada saya dan seorang sahabat yang tua 2 tahun dari saya.Senior ini dengan penuh perasaan menceritakan pandangan orang lelaki tentang tudung labuh dan tudung biasa.Kebanyakannya memilih untuk mencari yang bertudung biasa kerana memandang golongan ini lebih cantik pada pandangan mata mereka.Namun segelitir lagi memberikan hujah yang bunyinya lebih kurang begini:

"Cuba kita letakkan seorang perempuan yg tudung labuh dan tudung biasa sebelah menyebelah.Perhatikan perbezaan yg wujud antara mereka.Perbezaannya memang bnyak dan ketara.Tapi pada pandangan Allah,mana satukah yg akan lebih Allah muliakan?Tudung labuh dosanya sudah terlepas satu iaitu menutup aurat dengan sempurna,mengikut syariat yg ditetapkan di dalam Al-Qur`an tetapi sebaliknya bagi yg tudung biasa.Yang mana satu sebenarnya yang kita nak,tepuk dada tanya imanlah."

Terdiam golongan yang hanya memandang pada kecantikan tapi tidak mencari apa hikmah disebaliknya.

Sekian.TERIMA KASIH.

-----------------
*THE HIDDEN FLOWER*

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunkhafiyahProfil   Hantar PM kepada zahratunkhafiyah   Quote dan BalasQuote

masri
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6370
Posting: 178
Dari: Tampin

Melaka  


posticon Posting pada: 19-01-05 15:56


aslm wbt...
x de point utk kite sebut dr tudung labuh ke tudung x labuh...
yg jd hukum kita ialah ikut apa yg diajar dlm islam..tutup aurat sesempurnanya...
kalau di sebut spt tajuk di atas ia terlalu umum...memakai tudung x labuh x semestinya x menutup aurat.....
sepatutnya yg dibincangkan ialah dr menutup aurat ke tidak menutup aurat...
kalau setakat dr tudung labuh ke x bertudung labuh tp still tutup aurat..apa jadahnya yg kita nk menyibuk...selagi ia x bertentangan dgn syariat xde salahnye.....

setiap perkara perlu dilihat menerusi neraca syarak bukan kita ikut sedap kata...kalau memakai tudng x labuh tp still menutup aurat ia x salah...
yg salah jika buka aurat..tu pointnye....

wslm wbt....

Bookmark and Share

    


  Member Information For masriProfil   Hantar PM kepada masri   Pergi ke masri's Website   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-05 20:50


semua.

Benar seperti apa yang disebutkan oleh Masri bahawa persoalan tudung labuh atau tidak bukanlah satu perkara yang perlu dipersoalkan sedalam-dalamnya, tapi saya percaya ada sesuatu yang menyebabkan persoalan ini timbul.

Saya hendak bertanya, kalau setakat tutup aurat yang kita cari, adakah sama orang yang pakai t-shirt dan seluar jeans dengan orang yang pakai jubah dan serban? Yang mana yang akan kita tolak ke depan menjadi imam? Ini masalah persepsi, bukan masalah hukum. Tetapi perlu diingat, masalah persepsi juga ada dalam bab Usul Fiqh, bukan main-main.

Apa beza wanita yang pakai tudung labuh dengan wanita yang memakai tudung tiga segi atau yang tidak labuh? Pertama, kita akan lihat wanita yang memakai tudung labuh ini lebih iltizam dengan agama mereka daripada yang pakai tudung singkat. Kenapa? Kerana saya pasti persepsi masyarakat yang beranggapan begitu.

Tudung labuh lebih dekat kepada iman kerana itulah model berpakaian wanita Islam yang paling hampir dengan zaman Rasulullah s.a.w. Bagaimanakah masyarakat am terutama di Kuala Lumpur memandang golongan yang bertudung labuh? Bagi mereka, lepaskan rambut untuk tatapan ramai lebih liberal dan tidak fanatik pada agama. Jadi, apakah yang dihadapi oleh golongan yang bertudung labuh? Mereka tahu cemuhan sesetengah golongan, tetapi mereka tetap memakai tudung labuh. Bukankah itu satu jihad juga?

Saya nak beri satu contoh yang benar-benar berlaku. Para pelajar wanita di sekolah agama yang tidak kuat agamanya akan menanggalkan tudung labuh yang dipakai di sekolah apabila berada di luar. Mereka tahu tudung labuh lebih baik bagi mereka, tetapi mereka rasa tidak layak untuk memakai tudung labuh kerana tudung labuh ini memberi gambaran warak dan solehah. Tanyalah sesiapa jua. Walaupun boleh dipersoalkan iman itu hanya Allah yang tahu, tetapi kita perlu ingat iman itu gambarannya akhlak. Wanita yang menjaga akhlaknya seboleh-bolehnya mahu menonjolkan dirinya sebagai wanita yang solehah dan itulah yang saya nampak daripada wanita yang bertudung labuh.

Ada satu kata-kata yang boleh kita renungi:

"Kadang-kadang satu perkara yang sudah dipandang elok oleh orang-orang beriman masih dipandang hina oleh orang-orang yang lebih dekat dengan tuhan mereka (Muqarrabeen)."

Sekian dulu. .

-----------------
Kenapa kita selalu lupa pada-Nya?
Kenapa kita selalu lemah mempertahankan-Nya?
Kenapa kita tidak mampu menjadi hamba yang taat pada-Nya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 14:57


emmmmm.....

makin lama makin pening pulak dibuatnyer....pakailah tudung seperti mana yang disyariatkan...janji tutup aurat....jangan sampai jatuh haram pulak dah la....wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid_kisdar
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3804
Posting: 4
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 15:12




ana nak cakap sikit tp sebelum tu nak mnt maaf klu salah cakap...kan dalam QURAN dah jelaskan pompuan kena pakai tudung labuh yang menutup dada...yang nak pakai tudung tiga segi tu buat apa...ana sebenarnya kurang setuju dengan pendapat yang menyokong bahawa pakai tudung biasa pun takpe janji tutup aurat. mereka sebenarnya tahu cara untuk bertudung seperti yang disyariatkan tapi mereka sengaja nak ikut trend sekarang katanya....contoh ustazah masyitah n the geng...kan mereka blaja agama tapi tak amal....maaf klu ada yang terasa ....wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid_kisdarProfil   Hantar PM kepada mujahid_kisdar   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 22-01-05 15:35


alah..pakai je tudung apa pun....ada ke dalam quran suruh pakai tudung labuh...takde kan....jnji tutup paras dada tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-01-05 15:40




Quote:
Tak habis lagi ke isu ni?
Yang penting apa jua pemakaian kita berbalik pada syarat2 menutup aurat. Aurat tak fokus pada tudung sahaja. Sebab salah faham inilah ramai yang pakai tuudng pun masih berbaju ketat... So renung balik sama ada pakaian kita ni...

1. Menutupi seluruh badan kec muka dan tapak tangan
2. Tak ketat dan tak Jarang
3. Tak berhias berlebihan (tabaruj)
4. Tak menyerupai lelaki dan org kafir..

So, muhasabahla diri masing2. Asalkan ikut syarat tu sudahlah. Kalau boleh buat lagi baik lagi bagus.
Tak perlu nak pertikai sangat perubahan2 tu. Masing2 cuba buat yg terbaik kan bagus.



setuju sgt2 dgn hanan.. kalo tak tutup bhg yg sepatutnya, tak kira lah pakai tudung tiga segi ker, empat segi ker, hatta yg bulat tu pon.. tetap tak sempurna.. jgn lah dok pertikaikan perubahan yg dilakukan, as long as org tu masih pelihara bhg2 yg sepatutnya.. may be dia ader alasan yg kukuh utk berbuat sedemikian..

bercakap & beri komen mmg senang.. but sometimes bila dah terkena kat diri sendiri, jadi lbh teruk drp org yg dikomen.. tak gitu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-01-05 15:50




saya baca komen-komen dari sahabat2 ttg isu nie...

sebenarnya dalam soal nie....mmg tudung labuh tu lebih baik dari tudung biasa...dan saya mmg suka tgk muslimah bertudung labuh hingga menimbulkan reaksi kurang senang dari famili sendiri...

namun mmglah tudung labuh nie lebih sopan dan lebih islamik berbanding tudung biasa...cuma tak tepatlah kalau tudung labuh tak nampak menarik atau lebih konservatif....cara penampilan seseorang muslimah bertudung labuh tu penting jugak asal tak bersifat tabarruj atau menunjuk-menunjuk kerana ada larangan Allah berkenaan soal nie seperti dalam surah al-Ahzab.

namun kita tak boleh salahkan melulu muslimah yg bertudung labuh di IPT bertukar ke tudung biasa selepas grad.tentu ada sebab-sebabnya.asalkan dia masih menampilkan akhlak2 muslimah,itu pun dah memadai...

namun isu yg sepatutnya kita lebih baik bincang ialah bagaimana kita nak benteras gejala bertudung tp seksi di kalangan gadis2.maksud saya di sini ialah gadis2 muslimah yg bertudung tp masih membula aurat cth seperti memakai baju ketat dan jeans ketat,baju yg muat2 hingga terpusat-pusat...itu yg patut kita bincang...

fikirkanlah soal awlawiyat...keutamaan kita bukan pd isu nie tp pd isu yg saya bangkitkan ini.mcm mane kawan2?...

p/s : sejuk mata melihat muslimah bertudung labuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-01-05 07:19


"Hai Nabi katakanlah kepada istri-istrimu, anak-anak perempuanmu dan
istri-istri orang mu'min: 'Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh
tubuh mereka.' Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak diganggu. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (QS. Al-Ahzab: 59).
ikut jer kata allah tu..kan senang hidup..


-----------------
streamyx

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 17:45




mcm2 pendapat ada. Saya xnak ckp banyak2 cuma nak tegur skit Engku_Salina : betul tutup aurat tapi tudung labuh kan lebih sempurna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

sinai
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2004
Ahli No: 8089
Posting: 13
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-01-05 18:11



sya ni pun bukan lah pandai hendak bagi pendapat tp atas rasa kita ni adalah umat nabi muhammad s.a.w.ttg isu ni kita kena tengok tahap mana iman sesorg tu.sbb cara pakaian kita itu melambangkan keperibadian sesorg.kita kena harus perlu istiqamah dlm setiap perkara.
yg mana baik tu dr allah yg buruk tu dr diri saya sendiri tp keduanya dr allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinaiProfil   Hantar PM kepada sinai   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 26-01-05 18:11


AssaLamu'aLaikum... Honestly, Wawa rasa 'terpukul' skit dgn artikel ni.. Hm.. actually Wawa rasa bentuk tudung ni bukan satu kontroversi coz yang penting tudung tu cukup syarat yang digariskan oleh Islam. Wawa pun sometimes pakai tudung labuh and sometimes pakai tudung 3 segi. Asalkan kita menutup 'perhiasan' kita... Rasanya tu dak ok kot? yer ker ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

mulk
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14171
Posting: 16

Melaka  


posticon Posting pada: 07-02-05 11:16


assalamu`alaikum

best sy baca sahabat2nye opinion
bab tudung nie memang selalu sgt diperkatakan
bg ana...bertudung tue biarlah yang mengikut syariat islam...tak nampak aurat..labuh sampai bwh dada...dan sebagainya
kita hidup nie utk mendapat keredhaaan Allah kan.
tang yang ubah dr tudung labuh ke tudung tak labuh tue..bukan kita yg boleh judge dia..hanya Allah yg tahu...kalau baca surah al-mulk...ayat 1st tue..Allah kate die jdkan kehidupan dan kematian ini adalah sbgai ujian(bala utk DIe nak tahu sape hambanya yg paling baik...so kalau kite rase kte nak ji yg paling baik...jgn la dr seorg yg solehah terus jd tak solehah..kalau kawan kte solat 5x per day..kte tambahlah dgn solat sunat 1x..betul tak..
ramai sebenarnya kawan ana yg berubah mcm dikatakan itu..
alasan..dulu mase kat sekolahh.,sebab terpaksa pakai..nauzubillah
ada yg kate dah boring
ade yg kate.. kena up-to-date
ade yg kate..tujuan nak dakwakk..tue sebab pakai tudung pendek..niat baik tp caranya..entahlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulkProfil   Hantar PM kepada mulk   Quote dan BalasQuote

Raidenz-
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10272
Posting: 47
Dari: Kota Tinggi Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-05 12:04


Assalammualaikum... hemm bagi sy tudung labuh nie memang sangat sopan, ayu, kemas, solehah dan lain- lain lagi ... tapi ttg topik bertukar ke tudung biasa nie, komen saya tak ada masalah asalkan tudung tu kena dengan syarat menutup aurat ...senang sebagai contoh markah ujian peperiksaan .. ujian pertama kita dapat 100% markah then the 2nd test dapat 95%...95 markah tu kire satu percapaian yg baik...tetapi 100 markah tu lagi baik dari 95 markah...wallah hualam ....

p/s : kalau silap..tlg tegurr/.....:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For Raidenz-Profil   Hantar PM kepada Raidenz-   Pergi ke Raidenz-'s Website   Quote dan BalasQuote

sya_nurr
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2005
Ahli No: 13587
Posting: 9
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-02-05 13:46


yang penting sekali NIAT!!! kalau pakai tudung semata-mata nak ikut perkembangan [email protected] dlm erti kata lain "insaf seminit" n still buat benta yang terkutuk, bercouple,baik x yah... menjatuhkan martabat muslimah lain jer..tapi walau apapun, aurat mesti ditutup dan lakukan perubahan tu perlahan-lahan dan dgn seikhlas yg mungkin...wslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_nurrProfil   Hantar PM kepada sya_nurr   Pergi ke sya_nurr's Website   Quote dan BalasQuote

fieyza
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2003
Ahli No: 3560
Posting: 39
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 14:06


.

Mengenai tudung labuh dan tudung biasa ni banyak jenisnya. Tp dlam al-quran mengatakan kita haruslah menutup aurat iaitu dari rambut hingga ke paras bawah dada. Mengenai labuh tak labuh tu terpulanglah pada individu itu. Yg pentg dlm al-quran kata tutup dada, itu dh cukup. Tak semestinya org yg bertudung labuh adalah lebih baik drpd org yg x bertudung labuh. sekali lagi yg psti tutup hingga dada iatu tidak menunjukkan sebarang perhiasan kpd yg bukan muhrim. Alhamdulillah masih bertudung. Maaf sekiranya tafsiran ini nmpk ringkas ttp di huraikan seringkasnya. begitu juga yg memakai gaun labuh, seluar kaftan dan punjabi. Yg penting pakaian itu longgar, tdk ketat, dan tdk menjolok mata org yg melihatnya. Berfesyenlah ikut citarasa kita. Sesungguhnya Islam tidak menyusahkan umatnya: Tak tahula saya pndpt saya ini akan disangkal. Ttp ini adalah pendapat dari seorang ustaz yg memberi ceramah di tmpt sy.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fieyzaProfil   Hantar PM kepada fieyza   Pergi ke fieyza's Website   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 08-02-05 15:05



pelbagai pendapat kita dapat lihat.....bg ana apa yg menjadi topik yg sepaptutnya kita lihat ialah org yg tak pakai tudung .....pakai tudung labuh atau tidak...itu terpulang pada diri sendiri tp ada syaratnya ia mestilah bertepatan dengan syariat Islam....berlandaskan AlQuran & AlHadith....bukannya semborono jer nak pakai tudung......wallahua'lam


Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 15:32




ramai yg bpendapat takper pakai tudung biasa pun.... sememangnya tak salah pakai tudung biasa tu... tapi........ mesti ikut syarat berpakaian muslimah......

semua org tau wajib menutup aurat... sebenarnya hukum wajib itu adalah bukan MENUTUP aurat tetapi MEMELIHARA aurat itu... banyak bezanya tu.... wajib memelihara aurat tu maknanya.... even pakai tudung pun tp pakai skirt pendek.... still berdosa mendedah aurat.... pakai tudung labuh dengan seluar jeans yg agak sendat sampai nampak susuk tubuh pun still berdosa kerana mendedah aurat.... dan bagi kita golongan bermazhab Syafie nie yg bpegang kpd pendapat bhw suara wanita adalah aurat tu.... bila seorg muslimah pakai baju kurung gelap dengan jubah labuh ditambah dgn tudung labuh lagi tp meninggikan suara tanpa alasan yg dibolehkan dlm Islam, still dikira berdosa mendedahkan aurat.... jd.... fikirkanlah... pakai nak tutup aurat atau nak memelihara aurat...


p/s: sekadar renungan bersama....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

jah_teratai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14264
Posting: 92
Dari: EepOoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 10:00


...

bg pendpt ana.. org tu imannye x kuat..
cpat ubah pendirian.. dah elok.. cun pakai tudung labuh dok gatal tukak.. astagfirullah halazim..



-----------------
semua manusia membuat kesalahan ... x de seorg pon manusia di atas bumi ini yg perfect..


Bookmark and Share

    


  Member Information For jah_terataiProfil   Hantar PM kepada jah_teratai   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 14:12




sokong kak hanan...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

masri
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6370
Posting: 178
Dari: Tampin

Melaka  


posticon Posting pada: 13-02-05 15:15


Quote:

On 2005-02-13 10:00, jah_teratai wrote:
...

bg pendpt ana.. org tu imannye x kuat..
cpat ubah pendirian.. dah elok.. cun pakai tudung labuh dok gatal tukak.. astagfirullah halazim..



-----------------
DEMI CINTA YANG SUCI
KU RELA KORBANKAN KEPENTINGAN DIRI



aslm wbt..
apa hak kamu mahu menentukan iman seseorang..kalau dia pakai bkn tudung labuh tp still menutup dada, x bukak aurat, amal segala suruhan Allah, so awak nk cakap apa...
bersangka baiklah dengan sesama muslim...husnu dzon itu amat penting...
semua kat sini tahukan bgmana tutup aurat..jgn dok pertikai labuh x labuh..kalu dah cukup syarat yg syarak bg, so x yahle nk pertikai....


Bookmark and Share

    


  Member Information For masriProfil   Hantar PM kepada masri   Pergi ke masri's Website   Quote dan BalasQuote

masri
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6370
Posting: 178
Dari: Tampin

Melaka  


posticon Posting pada: 13-02-05 15:19


bagaimana pula kalau tudung tiga segi yg masih menutup dada dan menutup aurat itu dihadiahkan oleh ibu atau suami..dan kita pula menolak pemberian mrk semata-mata beranggapan tudung labuh itulah yg cukup syarat sdgkan tudung yg mrk beri walaupun tiga segi tp masih menutup aurat?
disini, kita kena fikir mana yg patut...kedua-duanya menutup aurat..tp tudung tiga segi itu pemberian suami atau ibu kita..kalo kita tolak mrk kecik hati..maka kat sini sepatutnya kita pakai tdung tiga segi yg mrk beri..lainlah kalau tdung itu x menepati apa yg digariskan syara'...
atau adakah anda mahu kecikkan hati ibu atau suami anda semata-mata tdung labuh sdgkan mrk x menyuruh anda membuat sesuatu yg melanggar syara'.

seorang sahabat perempuan saya yang bertudung labuh pernah mengalami situasi ini..maka saya katakan kepada dia jika tudung tiga segi yang ibu awak beri itu masih menutup aurat..pakailah tudung itu...i'allah tutup aurat dpt, pahala gembirakan hati ibu pun dpt...

[ Posting ini telah di edit oleh: masri pada 2005-02-13 15:21 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For masriProfil   Hantar PM kepada masri   Pergi ke masri's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 13-02-05 16:38




erm...wah2 nampak isu tudung nie pon leh jadi isu yek...tp rasenye tudung labuh ok skit kot dr tudung bersegi2 nie walaupon 2-2 menutup aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

mulk
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14171
Posting: 16

Melaka  


posticon Posting pada: 17-02-05 10:38


islam tue suatu agama yg toleransi...sebenarnya..tudung labuhke..tudung 3 segike..itsup to the person punya hatila..kadang2 org yg pakai tudung labuh tue pun tak betul perangainya.. memang kte tokleh nak tentukan iman seseorang sbb kte bukan tuhan.
pakai tudung 3 segike..labuh ke itu semua bergantung kpd niat kte samaade kerana Allah atau nak menunjuk2 sahaje. ana pun kadang2 pakai tudung 3 segi.. cuma bila kte pakai suatu tudung tue kte kena pasti jgn smpai jatuhkan iman seorg lelaki...jgn nmpak leher,,bukit2 dan sebagainye.. rasenya bila dah ok itu semua..selamatlah org itukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulkProfil   Hantar PM kepada mulk   Quote dan BalasQuote

ainun_qalbi
Warga Rasmi
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 15448
Posting: 5
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 15:54


...

Best topik ni, ana pernah rasa semua keadaan tu.....dari tak pakai tudung, then pakai tudung sbb ikut kawan,then pakai tudung labuh sbb skolah agama, then pakai balik tudung biasa sbb dah abis skolah....then sekarang tudung labuh balik..... ana rasa yang paling sesuai ngan diri ana adalah tudung labuh....sbb ianya memelihara diri ana.....
bila ana pakai tudung pendek, ana nakal sikitlah......ana xlah kata yg pakai tudung pendek tu jahat...labuh ke pendek asalkan ianya mengikut syariat......tu yg lebih utama.....
Ana tau bukan mudah nak kekalkan bertudung labuh........jihad melawan nafsu tu, sbb ana rasa pada diri sendiri, bila pakai tudung pendek, mulalah nak pakai yg lawa2....mula nak pakai make up.......tp bila pakai tudung labuh rasa simple jer.....rasa tak perlu nak beli tu, beli ni...nak tambah aksesori pada tudung pendek........
Semoga Allah beri kekuatan pada ana untuk meneruskan jihad ni...........Sbb bagi ana ianya merupakan jihad melawan nafsu........tu bg analah...sbb duduk pula di KL ni yang banyak cabaran dan dugaan.........



-----/@ "di mana bumi di pijak di situ Islam dijunjung" ........./@

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainun_qalbiProfil   Hantar PM kepada ainun_qalbi   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-06 21:41


Assalamualaikum...

Bertudunglah mengikut syariat yang telah ditetapkan Islam..
Menutup bahagian dada.. Bukan ke sopan macam tu... Pas tu kita kena betulkan niat... Niat kerana ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 07-08-06 23:52


lawaknya topik ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 07-08-06 23:56


janji tutup aurat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 08:05


Assalamualaikum

ana sokong pendapat ainun_qalbi...dulu ana pun bertudung pendek(tapi masih seperti yang disyariatkan)...suatu hari ana pernah cakap dengan kawan ana nak pakai tudung labuh...akhirnya suatu hari terbukak juga nak pakai tudung labuh dengan pembelian tudung labuh yang pertama...alhamdulillah...Allah mudahkan ana istiqamah walaupun ada jugak yang suruh ana bertudung pendek semula...bagi ana bila bertudung labuh, ana rasa lebih menutup dan tenang...

tapi apa pun...yang penting ikut syariat yang Allah tetapkan...hanya Allah yang boleh ukur iman kita...

:-) :-) :-)

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 08:14


jom kita bincangkan topik ni

" dari pakai tudung ke tak pakai tudung"

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 08:28


pakailah tudung apa pun..yang penting:

1.kainnya tak jarang (tak guna labuh tapi nampak aurat), zaman sekarang ni muslimah cukup suka pakai tudung bawal yang menampakkan leher dan membuatkan rambut tercacak di tudung. kalau diintai2 di kedai2..spesies tudung bawal inilah yang memenuhi pasaran.. jadi nak selamat, cari kain sendiri, buat tudung sendiri. tak mahal pun, lagi murah, dan lagi mudah.
2.labuh menutup dada dan sisi tubuh (ada yang tutup dada, tapi di tepi masih nampak),
3.tudung itu dipakai longgar (bukan yang melilit2 sampai melekap didada),
4.tak diserabutkan dengan perhiasan yang berlebih2an..hingga menampakkan seperti bertabarruj

kesimpulannya tak salah nak bertukar angin dari tudung labuh ke tudung biasa, janji memenuhi garis panduan Islam..walauapepun, bagi yang dah sedia bertudung labuh tu, kekalkanlah memakai tudung labuh kerana ia selamat lagi menyelamatkan..kerana bila pakai tudung labuh ia seolah-olah reminder supaya kita sentiasa berwaspada dengan akhlak seorang muslimah yang memakai tudung labuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-08-06 08:56


dari pakai kain tudung ke pakai kain belah, mace mana pula tu, nak justify. sebab apa dari pakai kain tudung ke pakai kain belah nampak betis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 10:33


ikutlah syariat.
tak semestinya bertudung labuh.
yang mana ditetapkan oleh syariat, yang dah dijelaskan dalam AlQuran, kita ikutlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» dari tudung labuh ke tudung biasa

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 5

Go To Page: 1 · 2 ... 4 · 5  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.255287 saat. Lajunya....