Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
khairoo84: 9 jam, 24 minit yang lalu
wyd1014: 2 hari yang lalu
lidah-penghunus: 6 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
nur_tinta: 28 hari yang lalu


Sajak
Topik: Puisi santai : Teruk kan kita?


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» Puisi santai : Teruk kan kita?

Please Mendaftar To Post


Oleh Puisi santai : Teruk kan kita?

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-10 22:33


teruknya kita kan?
Allah maha penyayang dan maha pemurah
bila awak di duga dan bila awak minta bersungguh2..
pasti Dia bagi
kekadang segan dan malu dengan Dia
kekadang bila kita kecewa..kita marah Dia..
kenapa Dia bagi kita kecewa
kita kata Tuhan tak sayang kita
tapi kita tak sedar..
kalau tuhan tak sayang kita.
dah lama Dia tarik nikmat mata kita..
dah lama Dia tarik nikmat lidah kita untuk kita merasa
dah lama Dia tarik nikmat pergerakkan tangan dan kaki kita
tapi semua itu kita lupa
bila kita di duga sikit dengan Dia..
kita terus marah2 kat Dia
Dia cuma nak ingatkan kita.
dah lama kita tak merayu pada Dia
dah lama kita tak menghadap Dia
Dia rindu tangisan taubat kita
Dia rindu tangisan rayuan dan penyesalan kita..di atas dosa2 kita pada Dia..
tapi Dia bagi dugaan sikit saja
kita dah nak marah2 Dia.
teruk kan kita, wak?
Dia nak kita bertaubat..
sebab Dia nak ampun kan dosa kita.
tapi kita tak sedar
kita tetap engkar kat Dia..
teruknya kita......
ada dugaan yang Dia bagi kat kita..
sebab Dia nak kita sedar
kita sombong
kita tak jugak minta ampun kat Dia..
Dia bagi dugaan lagi..
kita geramm.
kita marah2 kat Dia..
Dia bagi lagi dugaan..
kita fedup kita terus tinggal solat..
kita kata.."buat apa kita solat,..Tuhan tak sayang kita"
kita tetap di duga.
sampai kita tak tahan dugaan Dia.
tuhan tak sayang kita..
tapi kita lupa
bila di duga..sebab tuhan sayang sangat kat kita
Dia nak tingkatkan darjat kita..di sisiNya.
tapi kita tak sedar
bila berkali2 di duga..kita fedup..terus tinggal solat.
teruknya kita..
semua itu dan apa yang tuhan buat..sebab nak sedarkan kita..
tapi kita tak sedar
teruk betul lah kita ini
seboleh2 tuhan nak ingatkan kita sebelum terlewat..
tak ramai kita yang ingat kat tuhan..
nanti bila kita mati..
dan bila kita mengadap tuhan..
baru kita nak rayu2 kat tuhan..
time itu dah tak ada maknenyee bagi Tuhan..
sebab peluang taubat yang tuhan beri kat kita dah tertutup
kita nangis air mata darah pun tuhan tak moh dengar.
baru padan muka kita..
itu lah masa hidup sombong..
dah mati dah tak guna..
kita guling2 depan tuhan pun tuhan buat dek saja
lepas itu kita dapat result..alamak..kita dah tak ada peluang nak tengok syurga
sedeynye time itu..
tapi semua dah terlewat..
ke neraka lah tempat kita.
jadi sebelum terlewat kita kejar lah perintah tuhan..
kita ra'i apa yang tuhan bagi..
kita redha apa yang tuhan bagi kita ujian.
ktie tawakal apa segala dugaan yang mendatang..
pasti..gerenti..tuhan ada bersama2 kita..cukuplah tuhan..bagi ku..tamat..!!


hak cipta terpelihara mencarisinar :bunga:


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-10 09:55


Sangat teruk. Bukan sahaja bila diuji, malah diberi nikmat pun kita mengeluh...


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-10 18:47


Pada 11-11-10 09:55 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Sangat teruk. Bukan sahaja bila diuji, malah diberi nikmat pun kita mengeluh...



betul itu hanan...somoga kita di sentiasa bersyukur...;)


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.086142 saat. Lajunya....