Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: dylanjoseph
Hari Ini: 2
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43106

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 1 hari, 22 jam, 17 minit yang lalu
dentistinhouston: 2 hari yang lalu
ezequielvince: 2 hari yang lalu
shanejohnson: 5 hari yang lalu
wadud: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 28 hari yang lalu
muslimin23: 30 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: ...si pakwe nasihat si makwe...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» ...si pakwe nasihat si makwe...

Please Mendaftar To Post


Oleh ...si pakwe nasihat si makwe...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-08-10 18:24


ni adalah dialog antara si pakwe dan si makwe..si pakwe telah menegur si makwe ni untuk pakai tudung dan baju tu leklok...kira sempurnakanla pakaian dia...tutup segenap aurat...akhirnya ni lah respon makwenye....

___________________________________________________

makwe-    "saya pun tahu syurga neraka, tapi janganlah PAKSA saya, saya tahulah nak urus diri, AWAK tu cakap kat saya, AWAK ingat awak tu HEBAT sangat ke, nak mengata2 kat saya, mak bapak saya pun xlarang, AWAK ingat awak ni siapa, syurga tu bukan HAK awak, duduk PAKSA pulak, tahulah saya jaga diri saya"


pakwe-    awak ingat awal tu da kebal sangat ke sampai berani sebut pasal hak..apa hak babitkan syurga neraka...Kenapa awak tak sebut saja 'allah tak ada pun nak hukum2 saya lagi selama ni'..saya cakap ni bukan nak menyibuk tapi da memang awak tak pawaki nak uruskan diri awak ke arah syariat tuhan...boleh jadi awak lupa or terlupe ke..tu pasal lah saya beritahu awak ni..."

makwe-    "abeh tu awak tu dah cukup alim ke tu...sedap saja mengata kat orang, nabi tak ajar mengata org tau, dengan org yahudi pun nabi buat baik, kalau nak ajar org bukan dengan paksa2 macam ni"


pakwe-    "ello awak..bila pula saya mengata...kan ke saya cakap depan2 ni..lagipun ni jugak salah satu metod dakwah...cara hikmah selalu ada macam vdeo ni awak tak mahu ambil kesah..sekarang saya cakap direct awak kata nabi tak ajar pula...awak lupa ke..nabi kata Kalau nak tegur kesalahan org ada 3 cara...dan cara pertama adalah dengan lidah pecakapan pula tu...so...takkan cara ke 2 dengan bentuk fizikal baru awak nak sedar diri...tapi jika saya lemah iman tentu saja cara ketiga saya ambil..mendoakan kesejeahteraan awak dalam hati...tanpa awak ketahui.."


makwe-    "ooo awak ingat awak tu dah cukup alim ye sampai nak labelkan saya ni jenis tak ambil kisah, ewah-ewah...tu yang berlambak lagi kat luar sana lebih teruk awak diam saja..bukan saya tak tahu dosa pahala tapi saya tak adalah nak tunjuk alim macam awak tu"


pakwe-    "awak o awak...Kalau betul awak ambil kisah dengan apa yang saya cakap sure2 awak tak kisah bila saya cakp ni kan? so awak ni kisah ke tak kisah???..saya tak kisah lah Kalau awak tak mahu ambil kisah sekarang ..tapi kat 'sana' nanti jangan pula sebok2 nak babitkan saya tak ambil kisah dan tak beritahu awak masa kat 'sini'..saya tak hendak ambil kisah lagi masa tu...biarlah saya ambil kisah kat awak sekarang ni sebab awak kan kawan saya...sure2 lah saya ambil kisah...awak tak kisah kan.."


makwe-    "whoa..awak tak bolehlah suka-suka cakap macam tu..saya tahulah dosa pahala, cuma saya belum sedia lagi nak berubah,tak salah awak nak tegur tapi sebelum tegur tu awak kena kaji dulu latar belakang org yang awak nak nasihat tu, mana boleh terus kata macam tu"


pakwe-    "mengetahui belum tentu memahami...jadi awak patot bsyukur saya cakapkan ni untuk lebih memahamkan awak tentang apa yang awak sebenarnya memang da tau sebelum ni...syukurla awak ada saya untuk saya memahamkan awak kerana saya sangat memhami latar balkang awak lah saya nasihat awak..kebenaran tak boleh disekat2..tak boleh ditangguh2...kerana apa?...awak tau jawapannya bukan?.."

___________________________________________________

anda agak-agak kesudahannya apa? adakah si makwe tu insaf dan menerima kata-kata si pakwe tu..atau....dia tetap berdegil...atau...? adakah si pakwe ni akan terus meneruskan hubungannya dengan si makwe atau sebaliknya...? atau..atau....


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-10 14:07


tiba-tiba kedengaran azan zohor.. mereka pun ke masjid berhampiran untuk solat berjemaah.. hehe..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-08-10 15:54


Pada 25-08-10 14:07 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

tiba-tiba kedengaran azan zohor.. mereka pun ke masjid berhampiran untuk solat berjemaah.. hehe..



hehehehe..setuju2.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-08-10 07:22


loceng sekolah berbunyi mnandakan tamat waktu rehat...mereka kembali ke kelas masing-masing..

p/s: pakwe akan terus nasihat c makwe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-08-10 20:48


http://www.youtube.com/watch?v=CKvprbkn9kA

Hmm, klik link kat atas niehh.. Temubual tak fm antara lelaki peniaga burger yang ditinggalkan dan wanita yang materialistik..

Awwww.. tak kuassa..!


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

nrlieda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14273
Posting: 30
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 02-09-10 01:06


si makwe terima teguran si pakwe...sebab dia sayangkan pakwe dia lagi ,agaknya..heheh


-----------------
SaHabaT yang BaiK takkan m'beKu DiKaLa MSm SeJuk, takkan CaiR DiKaLa MSm PaNaS,takkan GuGuR DiKaLa MSm LuRuH,tetapi SeNtIaSa MeKaR bak MSm BuNGa


Bookmark and Share

    


  Member Information For nrliedaProfil   Hantar PM kepada nrlieda   Pergi ke nrlieda's Website   Quote dan BalasQuote

chipsmore
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2010
Ahli No: 40106
Posting: 8
Dari: jengka 22, Pahang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-09-10 10:41


sudah pasti si makwe akan berubah(kalau saya di tempat makwe tu) sebab susah nak jumpa kawan yang macam ni lagi.selalu mengingatkan kita ketika kita lalai,terpesong secara sedar atau tak sedar....
dan si makwe akan menasihatkan si pakwe supaya tidak selalu keluar berdua-duaan seperti tadi untuk mengelakkan fitnah,lau nak ajak keluar jugak
minta izin dengan mak ayah atau penjaga si makwe.bawa sekali muhrim lelaki si makwe baru betul.biar lebih berkat hubungan dan diredhai Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chipsmoreProfil   Hantar PM kepada chipsmore   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-09-10 15:04


Pada 02-09-10 10:41 , chipsmore posting:

!!! QUOTE !!!


...dan si makwe akan menasihatkan si pakwe supaya tidak selalu keluar berdua-duaan seperti tadi untuk mengelakkan fitnah,lau nak ajak keluar jugak
minta izin dengan mak ayah atau penjaga si makwe.bawa sekali muhrim lelaki si makwe baru betul.biar lebih berkat hubungan dan diredhai Allah...


aisey..terbalik lah pulak..haha...good..good imaginasi.. :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-10 15:54


entahnya.. terbalik pulak.. ingatkan si makwe yang kena fire, si pakwe yang kena fire.. wachaa!!!

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-09-10 16:04


kalau lah saya jadi pakwe tu......tak tau lah...kena kuat hati dan iman ni..silap hari bulan memang bgaduh besar...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pejuangttbc90
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2011
Ahli No: 40977
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-02-11 07:57


Terbaik lah cerita ini. semoga manfaat kepada semua. kepada pakwe/makwe.

cepat-cepat nikah elakkan fitnah :terliur:

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangttbc90Profil   Hantar PM kepada pejuangttbc90   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 08:45


:kelip: :kelip: :kelip:

baguslah pakwe dia. Hehehhe

Katalah yang BENAR walaupun ianya PAHIT..

CINTA KERANA ALLAH TA'ALA

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 14-02-11 10:08


dalam hati si pakwe.. aishhhhh susahlah kalau jadi isteri nanti.. asyik nak bangkang saja...


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

puterililin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18843
Posting: 32
Dari: bumi ALLAH

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 12:14


buat si pakwe..banyak-banyak bersabar..teruskan berdakwah..
buat si makwe..moga dilembutkan hati untuk menrima segala teguran.dengar sebelum terlambat,,,


-----------------
...berpesan-pesan dengan kebaikan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For puterililinProfil   Hantar PM kepada puterililin   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-11 19:45


pakwe: saya ambil kisah sebab saya sayang awak, yang kat luar tu..biar lah pakwe mereka yang nasihatkan....lain lah kalau awak ini anggap saya ini sebagai bodyguard saja...

makwe: (terharu....tapi takkan mengalah..hehe)... kalau awak sayang, awak carikan PAKSA saya tau...awak akan cakap elok-elok...motivate saya, bukannya paksa-paksa..rimas lah

pakwe: syggg..kan kita dah janji nak jumpa dalam syurga cinta kita di akhirat...sayang dah lupa ke? so, saya akan pastikan saya dan awak sama-sama langkah pintu syurga cinta kita tu...hikhik

insyaALLAH :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.089007 saat. Lajunya....