Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 14 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 15 hari yang lalu
nur_tinta: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 37 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Shopping satu terapi.


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Shopping satu terapi.

Please Mendaftar To Post


Oleh Shopping satu terapi.

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 22:11


Kerapkali saya mendengar shopping merupakan satu bentuk terapi pada wanita. Benarkah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 22:16


terapi apa tu akhi faqir_imara,tak pernah dengar pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 06:25


kalau kata shopping lebih sinonim dengan shopping baju kan? bergantung kepada individu..jika yang suka shopping jadilah terapi, bagi yang tidak suka, tidaklah.. saya termasuk yang tidak suka shopping/ window shopping. shopping keperluan dapur memang suka. teman kakak2 saya shopping pun tak tahan. mereka pun tak senang shopping kalau saya ada hihi. dengar juga di kalangan kawan-kawan, bila sedih, stress, ada masalah, mereka shopping untuk terapi.



p/s:hati tenang hanya dengan mengingati Allah..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 06:57


Pada 26-07-10 22:16 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

terapi apa tu akhi faqir_imara,tak pernah dengar pun


Terapi itu ialah rawatan penyakit tanpa penggunaan ubat atau pembedahan. Statement ini diberikan oleh kaki shopping. Shopping katanya boleh menghilangkan stress dan segala bentuk masalah mereka especially ladies (sorry).

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

nhuda
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2009
Ahli No: 38441
Posting: 47

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 07:31


pada sesetengah wanita, shopping baju atau aksesori itu sememangnya satu terapi...
dulu saya pernah masuk dalam golongan ni...

tapi kadang-kadang terapi sebegini boleh mengundang stress yang lain pula..
selalunya dalam keadaan macam ni, wanita cenderung untuk berbelanja secara kurang berhemah, bila dah balik rumah, fikir2 balik, mula menyesal...bertambah pula stress.

pada yang pandai berbelanja, shopping sememangnya satu terapi :)


-----------------
-- koleksi nasyid


Bookmark and Share

    


  Member Information For nhudaProfil   Hantar PM kepada nhuda   Pergi ke nhuda's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 07:39


Sesebahagian wanita sanggup ambil cuti untuk shopping apalagi jika ada pembukaan rasmi Pusat membeli belah. Tapi bila difikirkan tiap org mempunyai cara berbeza untuk menghiburkan hati atau terapi so let it be.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 09:36


saya paling tak suka shopping.. dari zaman muda2 smpila dah beranak pinak ni.. huhuhu, Kalau boleh memang elak2 dari masuk shopping complex.. pening.. urusan shopping2 biarlah suami yang uruskan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 13:57


shopping sinonim kepada pembaziran...

berwaspada lah ketika bershopping......

jangan JADI HAMBA DUIT.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 15:12


Shopping memang menjadi rutin kepada kebanyakan kaum wanita. kadang-kadang saya sendiri menjadi risau dan pening kepala dibuatnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 27-07-10 15:19


hehehe kami para suri rumah kat Dubai ini memang tak nafikan shopping itu salah satu terapi... punyalah beratus Malls yang ada kat sini.. nk2 pula time SALE!! boleh jadi semput poket cik abang.. hehe tapi kadang bukan nak beli sangat pun (harga baju kanak-kanak boleh sampai RM300 sepasang tau) ..dapat cuci mata sambil rehatkan minda pun dah cukup baik.. tapi kalau waktu jualan murah berlansung... huhu memang betul-betul murahhhh.. tergoda dibuatnya!


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 17:43


salam..
mungkin menjadi therapi bagi kaki shopping tak hengat.. hehe.. tapi sebenarnya the more u get.. the more u want.. so tak lah therapi sebenarnya tapi boleh jadi tak pernah puas dengan apa yang ada...

terdgr kat IKIM hari tu dalam segment motivasi pagi.. belajar lah untuk kecwakn diri bila shopping.. maksudnya jangan memenuhi semua kehendak diri..

suka bila tengok orang yang memang tak hairan lansung shopping2 ini.. hihi


-----------------
::....mencari ketenangan
menjiwai peranan...::


Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 18:15


Pada 27-07-10 07:39 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sesebahagian wanita sanggup ambil cuti untuk shopping apalagi jika ada pembukaan rasmi Pusat membeli belah. Tapi bila difikirkan tiap org mempunyai cara berbeza untuk menghiburkan hati atau terapi so let it be.


iyer agaknya..masing-masing ada citarasa dan cara yang berbeza..
wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 06:27


Tabiat ini walaupun menyenangkan hati mereka sebaliknyanya ia tetap memeningkan saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 11:51


:-? seolahnya ada sesuatu yang ustaz faqir imara ingin sampaikan? apa ye yang memeningkan ustaz? :berfikir: suami saya juga tak suka shopping, tapi terpaksalah ye dah tanggungjawab..    :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 14:21


sebab jemaah jemaah yang saya bawa ke Tanah suci rata rata suka shopping sakan. Bila nak berangkat balik saya yang pening kepala nak selesaikan masalah berat yang melebihi berat yang dibenarkan di airport. Setiap kali balik itulah masalahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 16:29


tak suka shopping kat shopping complex atau hypermarket.....serabut, bising dan sakit mata...

saya lebih suka membeli kat market atau kedai runcit untuk barang keperluan rumah....sesekali membeli kat pasar mini sekolah. tapi kalau balik kelantan, memang gemar ke pasar siti khadijah, pasar tanah merah atau pasar pasir mas...membeli beberapa barangan atau makanan kegemaran yang tiada kat sini.

cuma kalau makan angin tidak bersama keluarga, saya akan beli sedikit buah tangan untuk ahli keluarga.....biasanya kalau bercuti dengan family, saya tak ghairah sangat berbelanja atau shopping sebaliknya ghairah bergambar...hehehe


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:14


Pada 28-07-10 16:29 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

tak suka shopping kat shopping complex atau hypermarket.....serabut, bising dan sakit mata...

saya lebih suka membeli kat market atau kedai runcit untuk barang keperluan rumah....sesekali membeli kat pasar mini sekolah. tapi kalau balik kelantan, memang gemar ke pasar siti khadijah, pasar tanah merah atau pasar pasir mas...membeli beberapa barangan atau makanan kegemaran yang tiada kat sini.

cuma kalau makan angin tidak bersama keluarga, saya akan beli sedikit buah tangan untuk ahli keluarga.....biasanya kalau bercuti dengan family, saya tak ghairah sangat berbelanja atau shopping sebaliknya ghairah bergambar...hehehe



salam

ghairah bergambo?? sama lah saya! mengatasi shopping mopping.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 25-08-10 14:03


saya suka saja kalau pergi shopping complex,boleh tengok-tengok barang yang disukai..bukan berminat nak beli pun..just window shopping..biasanya bila time dating dengan husband:)

tapi yang saya paling suka, membeli belah kat pasar malam, rasa macam masuk kebun saja..sebab boleh membeli sayur dan buah yang segar dan murah..heheh..kalau ada pasar malam, rasa best semacam saja kalau boleh pergi,macam hilang penat kerja...kira macam terapi juga lah kan..heheh


-----------------
indahnya hidup ini jika semuanya kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-10 14:21


apa-apa pun boleh jadi terapi.. bukan shopping saja.. as long as benda tu halal lah ye.. :-) minda sihat, badan pun sihat.. insyaAllah..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

budakbhaik
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2010
Ahli No: 39698
Posting: 16
Dari: ulu timur tanah air

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-08-10 15:07


Pada 28-07-10 17:14 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-10 16:29 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

tak suka shopping kat shopping complex atau hypermarket.....serabut, bising dan sakit mata...

saya lebih suka membeli kat market atau kedai runcit untuk barang keperluan rumah....sesekali membeli kat pasar mini sekolah. tapi kalau balik kelantan, memang gemar ke pasar siti khadijah, pasar tanah merah atau pasar pasir mas...membeli beberapa barangan atau makanan kegemaran yang tiada kat sini.

cuma kalau makan angin tidak bersama keluarga, saya akan beli sedikit buah tangan untuk ahli keluarga.....biasanya kalau bercuti dengan family, saya tak ghairah sangat berbelanja atau shopping sebaliknya ghairah bergambar...hehehe



salam

ghairah bergambo?? sama lah saya! mengatasi shopping mopping.. hehe


same lah macam saya ugak..
lebih suka bgambar..hehe..lagipun tak suka tempat org ramai..kalau ada sale tu btambah2 lah tak suka..ramai orang..sesak saja..da bukan terapi tu..tambah stress lagi ada..hehe..tapi kalau ad waktu lapang suka saja pergi wndow shopping dengan kawan-kawan..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbhaikProfil   Hantar PM kepada budakbhaik   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-10 10:55


:berfikir: mungkin tidak bagi saya....ada benda lain yang lebih elok lagi...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-08-10 12:41


Ye juga.., tapi bagi Ibu tunggal seperti Wawa.. tidak ada yang lebih gembira apabila melihat anak-anak bermain, gembira.. hahaha :-D


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120206 saat. Lajunya....