Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika seseorang kena tipu, yang bersalah bukan yang menipu tetapi yang tertipu
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 17 jam, 3 minit yang lalu
wyd1014: 8 hari yang lalu
haykal77: 17 hari yang lalu
Kakngah: 17 hari yang lalu
lidah-penghunus: 18 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: islamic hip hop


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» islamic hip hop

Please Mendaftar To Post


Oleh islamic hip hop

fish
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3670
Posting: 40
Dari: daarun na\'im

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-11-03 15:05


dari ThoseWhoBelieve melaporkan

http://images.mp3.com/mp3s/108/resources/109/945/files/10994573.jpg

sebuah lagi mamat hip hop yang membawa lagu yang bermesejkan islam.. berat juga lirik dia.. mantap perabis... hip hop dia ala ala old school rap sikit, jadi element hiphop macam SOA tu kurang..
ni, kalau nak dengar lagu diorang.. masuk laman ni...

http://artists.mp3s.com/artists/437/brotha_islam_aka_the_iza.html

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishProfil   Hantar PM kepada fish   Quote dan BalasQuote

Yantidanroni
Warga Rasmi
Menyertai: 28.10.2003
Ahli No: 4721
Posting: 16
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-11-03 04:28


Yo Vip...
this is fish from malaysia..coming here to give something....
everybody in da house yoyo yoyo.
lets pray yoyoyo...
whatsup yoooo
everybody in da house let us perfome zakah...
yoyoyoyoyoyoy....


Bookmark and Share

    


  Member Information For YantidanroniProfil   Hantar PM kepada Yantidanroni   Pergi ke Yantidanroni's Website   Quote dan BalasQuote

GoOdBoYz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2704
Posting: 29
Dari: Selangor

thailand  


posticon Posting pada: 04-11-03 13:18


Bile Agus ex-snada nak kluarkan album nasyid hiphop dier lak ek? x sabo eden....

-----------------
Believe Music Really Speaks.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GoOdBoYzProfil   Hantar PM kepada GoOdBoYz   Pergi ke GoOdBoYz's Website   Quote dan BalasQuote

StokinWangi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4200
Posting: 109
Dari: segumpal tanah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 13:57


goodboyz, kang agus dah kuar snada?mcmne StokinWangi yg peminat snada ni leh tertinggal keretapi ni?kata die hard fan

pasal dakwah dlm hip-hop...
StokinWangi melihat dari sudut positif...
satu pendekatan yg amat amat amat bagus (terhadap mereka2 yg anti/tak suka nasyid) utk berhibur sambil mendidik diri...
GOD bless!

Bookmark and Share

    


  Member Information For StokinWangiProfil   Hantar PM kepada StokinWangi   Quote dan BalasQuote

i-z-a-h
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1537
Posting: 170
Dari: Brunei

brunei  


posticon Posting pada: 15-11-03 00:10


Assalamualaikum

woow! incredible.. tak salah it's in hiphop way...mcm lagu Alhamdulillah (yasin with too phat)..oke aper? tapi.. nie artis hiphop dair mane nie?
wassalam

-----------------
-->> Study can be stressful when i cant arrange my time, too bad i still cant arrange myself even i know i wanna be sucess <<--

Bookmark and Share

    


  Member Information For i-z-a-hProfil   Hantar PM kepada i-z-a-h   Pergi ke i-z-a-h's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 21-11-03 03:31


Selain dari yaasin n too phat ada lagi kaa hip hop islamik....kalo 2 hip hop ala eminem tak leh gak

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

StokinWangi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4200
Posting: 109
Dari: segumpal tanah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 12:02




cuti raya lepas,adik StokinWangi dok mempromote dakwah dlm bntk hip hop ni. kumpulan yg dia promote...SOLDIERS OF ALLAH!
mesti ada diantara korg yg pernah dengar...

kesimpulan yg boleh sy buat lps dengar lagu2 diorg...SAYA SUKA!

penyampaiannya cukup energetic & mampu menaikkan semangat...lebih2 lagi part rap dia...

cubalah dengar...

-----------------
saya cinta Malaysia
tapi lebih cintakan ALLAH
jadi,jika berlaku pertembungan antara kepentingan manusia dengan kepentinganNYA
DAHULUKAN KEPENTINGANNYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For StokinWangiProfil   Hantar PM kepada StokinWangi   Quote dan BalasQuote

jasmine0981
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.08.2003
Ahli No: 2990
Posting: 43
Dari: pahang

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-12-03 18:26


assalamualaikum..

yg too phat punya lagu tu saya tengok lirik dia tapi macam tak setuju sgt je la. Ye a..pasal bersyukur. Tapi apa yg dia syukuri tuh? eheh

SOA saya dah dengar. Memang menaikkan semangat. Elemen muzik tak banyak sangat. Bg saya saya dapat tumpukan kepada msg dia. Rasanya takde masalah kot walaupun hip hop.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasmine0981Profil   Hantar PM kepada jasmine0981   Quote dan BalasQuote

maestroZ
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3414
Posting: 98
Dari: UIA PJ

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-12-03 23:16


anyway....it's a gud start rite?

-----------------
Kulari ke hutan kemudian menyanyiku, kulari ke pantai kemudian teriakku...Sepi, sepi dan sendiri aku benci.

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestroZProfil   Hantar PM kepada maestroZ   Pergi ke maestroZ's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 21-12-03 23:19


tumpukan pada lirik sahaja tidak mencukupi kalau cara pebawaannya tidak kena

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 23:25


ana sokong Syahmushroom...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

maestroZ
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3414
Posting: 98
Dari: UIA PJ

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-12-03 23:49


bgantung macam mane people listen n judge n think...

-----------------
Kulari ke hutan kemudian menyanyiku, kulari ke pantai kemudian teriakku...Sepi, sepi dan sendiri aku benci.

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestroZProfil   Hantar PM kepada maestroZ   Pergi ke maestroZ's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 16:30


dulu pernah ana cuba nak ketengahkan kat kengkawan pasal muzik nie.... tp dikatakan haram plak...

ape-ape hal pun ana mmg minat sejak ter download lagu SOA.

-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

StokinWangi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4200
Posting: 109
Dari: segumpal tanah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-03 14:45




saya cukup suke dgn SOA ni walaupun baru dengar 2 lagu yg adik sy download kat pc umah...

tau x mcm mana nak dpt album diorg?
sbb sy xde pc sendiri kat kampus.
diorg ni mmg ada album ke, atau underground?
album diorg ade ke kat m'sia ni?

jawab...jawab...tolong jawab...


-----------------
saya cinta Malaysia
tapi lebih cintakan ALLAH
jadi,jika berlaku pertembungan antara kepentingan manusia dengan kepentinganNYA
DAHULUKAN KEPENTINGANNYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For StokinWangiProfil   Hantar PM kepada StokinWangi   Quote dan BalasQuote

KaORi_KeNSHiN
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2443
Posting: 52
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-04 14:22


saya pun suke dengo lagu SOA sbb lirik dia mmg ok.. bersemangat btul bile dengo.. kwn2 sy pun dah stat dengo.. kdg2 kat ikim selalu putar..

ade lagi lagu cam hip hop yg kat ikim tp x tau sape penyanyinye.. sape yg tau, bg la tau!

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaORi_KeNSHiNProfil   Hantar PM kepada KaORi_KeNSHiN   Pergi ke KaORi_KeNSHiN's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 09-04-04 11:46


haii...bilalah nak muncul kumpulan rock metal dakwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-09-08 15:36


Assalamualaikum...

Muslim Hip Hop...walaupun ia merupakan topik yang dah lama namun kemunculannya semakin berkembang... mereka menggunaka medium hip hop dalam menyampaikan ajaran Islam kerana di negara mereka,muzik ini yang boleh diterima masyarakat di sana...mungkin sekadar informasi untuk dikongsi bersama, rakan-rakan boleh lihat di website mereka

http://www.muslimhiphop.com/

p/s: dalam kategori nasheed, ada kumpulan Raihan...satu-satunya yang dikenali..

wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-09-08 17:01


Assalamualaikum
memang tak ada masalah jika nak menggunakan irama muzik hip hop dalam nasyid..saya juga minat lagu yang ada irama hip hop dalam lagu seperti Erti Syukur dan Mencari Yang Maha Satu...tapi, yang menjadi masalah ialah apabila lagu tu didendangkan tidak kena dengan gayanya, tempatnya dan masanya...

teringat lagu Alhamdulillah yang dinyanyikan oleh TooPhat dan Yasin...penyanyinya memakai subang...penontonnya pula lelaki bercampur baur dengan perempuan...bak kata XPDC...ntahapahapantah... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-09-08 19:05


Assalamualaikum..

Yup ada benar kata-kata 'sayatetapsaya'.. sebab itu bagi saya,saya ambil irama muslim hip hop ini daripada penyanyi luar negara macam mecca2medina,native deen dan ramai lagi..memang budaya mereka tidak bersesuaian dengan kita namun usaha mereka memang patut dipuji..antara lagu yang saya minat adalah seperti lagu 'Do You Know Him?' yang dinyanyikan mecca2medina ft Raihan dan boleh dilihat di link ini.. http://www.youtube.com/watch?v=77MdZmgI9Q0 ..

p/s: maaf..irama nasyid hip hop di malaysia ana anda minat..hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114106 saat. Lajunya....