Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 17 jam, 9 minit yang lalu
muslimiman: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
nur_tinta: 22 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kasut Crocs ada kalimah Allah!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kasut Crocs ada kalimah Allah!

Please Mendaftar To Post


Oleh Kasut Crocs ada kalimah Allah!

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-10 19:17


Mari bersama-sama kita mengambil tahu akan isu semasa tentang kasut crocs

http://nahwann.blogspot.com/2010/05/kasut-crocs-ada-kalimah-allah.html



Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

mohdfahmi
Warga Rasmi
Menyertai: 04.03.2010
Ahli No: 39406
Posting: 5

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-05-10 12:28


erm...rasanya yang ada kalimah Allah ni kasut tak original..

cuba search google... 'crocs original' search untuk images

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdfahmiProfil   Hantar PM kepada mohdfahmi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-10 14:19


Bismillahirrahmanirrahim
Salam

Dengan izin & rahmatNya..

Pertama, berkenaan kasut 'crocs original'...first sinar lihat paternnya pun dah kurang menarik hati...tapi masih ramai membelinya. Masa zaman study dulu.., ramai kawan-kawan berminat dengan kasut ini. Apa kelebihannya..dikatakan trendy.

Kedua, mungkin tidak ramai yang perasan dengan perkara ini, tulisan atau kalimah (huruf2 ija'payah ini adalah ayat/kalam Allah) tidak kira perkataan Alif, Ba, Tha & seterusnya... samaada ditulis 'Allah' atau sebagainya.. seringkali digunakan dimerata-rata tempat. Perlu berhati-hati!

Sebagai contoh..lihat sahaja pada sejadah..yang ditepinya ditulis perkataan jawi..pastinya menggunakan huruf Al-Quraan.., bukan itu sahaja..kain pelekat yang digunakan seharian.. ubat gigi yang mempunyai tulisan jawi... ini antara yang kurang disedari oleh masyarakat umum. Perlu peka & bertindak secara serius. Dimasjid-masjid...pada tangga..boleh ditulis dalam bahasa rumi dah memadai untuk menyatakan arahan "sila tanggalkan kasut" bukan bahasa jawi!!.. tak kena langsung.. sayangnya...perkara ini dipandang mudah & remeh oleh segelintirnya!!

Apa juga yang hendak digunakan & diterima pakai...perlu diperhalusi sedalamnya..fikirkan dari sudut pandangan mata yang tajam.. sama-samalah pelihara kesucian Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-10 07:28


Salam..

Wahai saudaraku semua..bangkitlah dari lenamu, dari selesamu, dari kemalasanmu..aturkanlah semula aqidahmu, tetapkanlah imanmu, luruskanlah safmu, sebagai benteng menentang propaganda dan dakyah kafir laknatullah yang tidak putus-putus untuk menghancurkan aqidah umat islam, kembalilah kepada tuhanmu, ingat dan sujudkanlah dahimu tanda mengagungkan kekuasaan dan kebesaranNya, hunuskanlah pedang agama dan kibarkanlah panji agama iaitulah agama yang diredhai Allah, maralah kehadapan dan dakwahlah saudara-saudaramu yang masih dan sedang lena dan hanyut dibuai mimpi indah ciptaan makhluk yang akan merosakkan hati, usahalah atas iman dan amal, risaulah akan kehancuran umat, dakwahlah cara Nabi S.A.W lagi dan lagi,sesungguhnya janji Allah itu pasti..


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-05-10 09:56


Kalau tak dilakarkan kat logo buaya tu, saya tak nampak pun ianya kalimah Allah. Apa yang saya nampak itu lambang buaya, bukan kalimah Allah.

Lain orang, lain pandangannya..

Contoh macam corak abstrak.. Ada yang kata ia halus,berseni.. Ada juga yang kata tidak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-06-10 00:30


Pada 30-05-10 12:28 , mohdfahmi posting:

!!! QUOTE !!!

erm...rasanya yang ada kalimah Allah ni kasut tak original..

cuba search google... 'crocs original' search untuk images


nak komen serba salah tak komen serba salah..

aku tak nak dikategorikan menegakkan benang yang basah..tapi lepas isu ini keluar aku terus angkat kaki dan cek selipar aku betul ke ada..tapi memang betul original yang aku pakai ini memang lambang buaya sebenar..maka tiada langsung kalimah Allah itu..

disebabkan crocs tiruan bermahrajalela sekarang ini adalah lebih baik kepada pembeli atau baru bercadang nak beli check dulu logo itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 13:25


Pada 30-05-10 12:28 , mohdfahmi posting:

!!! QUOTE !!!

erm...rasanya yang ada kalimah Allah ni kasut tak original..

cuba search google... 'crocs original' search untuk images


same saja.... haaaaa..... entah-entah dah beli yang orinye ea??? kikis saja lah... bagi gambar buaya tu hilang :terliur:


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 13:27


Pada 01-06-10 00:30 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-05-10 12:28 , mohdfahmi posting:

!!! QUOTE !!!

erm...rasanya yang ada kalimah Allah ni kasut tak original..

cuba search google... 'crocs original' search untuk images


nak komen serba salah tak komen serba salah..

aku tak nak dikategorikan menegakkan benang yang basah..tapi lepas isu ini keluar aku terus angkat kaki dan cek selipar aku betul ke ada..tapi memang betul original yang aku pakai ini memang lambang buaya sebenar..maka tiada langsung kalimah Allah itu..

disebabkan crocs tiruan bermahrajalela sekarang ini adalah lebih baik kepada pembeli atau baru bercadang nak beli check dulu logo itu..


kalau dah terbeli ori kikis saja lah gambar buaya tu.... jika rasa was-was


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 14:17


Islam itu sebenarnya mudah, jangan memberatkan pekara yang ringan dan jangan meringankan pekara yang berat...


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 14:21


Pada 02-06-10 14:17 , usop79 posting:

!!! QUOTE !!!

Islam itu sebenarnya mudah, jangan memberatkan pekara yang ringan dan jangan meringankan pekara yang berat...



semudah islam...semudah cara... :-D


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 15:59


Pada 02-06-10 14:21 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-10 14:17 , usop79 posting:

!!! QUOTE !!!

Islam itu sebenarnya mudah, jangan memberatkan pekara yang ringan dan jangan meringankan pekara yang berat...



semudah islam...semudah cara... :-D




Setuju :-)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

mohdfahmi
Warga Rasmi
Menyertai: 04.03.2010
Ahli No: 39406
Posting: 5

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 17:24


Pada 02-06-10 13:25 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-05-10 12:28 , mohdfahmi posting:

!!! QUOTE !!!

erm...rasanya yang ada kalimah Allah ni kasut tak original..

cuba search google... 'crocs original' search untuk images


same saja.... haaaaa..... entah-entah dah beli yang orinye ea??? kikis saja lah... bagi gambar buaya tu hilang :terliur:



saya tak pakai crocs pun... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdfahmiProfil   Hantar PM kepada mohdfahmi   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 23:38


tak suka lah design crocs tu..walaupun ia menjadi trend masa kini...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 03-06-10 10:08


Pada 02-06-10 23:38 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

tak suka lah design crocs tu..walaupun ia menjadi trend masa kini...



bagaimana ya bentuk kasut Crocs ? :-)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122536 saat. Lajunya....