Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 19 jam, 13 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Fitnah Petunjuk Istikharah


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Fitnah Petunjuk Istikharah

Please Mendaftar To Post


Oleh Fitnah Petunjuk Istikharah

chiyo_kajuji
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2010
Ahli No: 39074
Posting: 34
Dari: di alam fana

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 20:30


“Ustaz, saya dan tunang saya sudah hampir ke tarikh pernikahan kami. Tetapi tunang saya telah secara mendadak memutuskan pertunangan kami. Beliau bermimpi melihat seorang perempuan lain dan setelah beristikharah, beliau yakin perempuan itu adalah pilihan sebenarnya kerana ia muncul dengan petunjuk Allah. Bagaimana pandangan ustaz? Saya dan keluarga saya serta keluarga tunang saya sangat terkilan. Apakah benar saya sudah dikeluarkan daripada petunjuk Allah? Di mana silap saya, ustaz?”

Sepucuk emel dihantar kepada saya.

Beristighfar dan mengurut dada.

Percaya atau tidak, gejala ini semakin menjadi-jadi.

Malah di kalangan pelajar universiti, Istikharah semakin popular di dalam trend yang tersendiri. Ia diamalkan bagi ‘memaksa’ Allah membuat pilihan untuk mereka. Berbekalkan kejadian persekitaran atau mimpi yang disangka petunjuk, kadang-kadang ‘pilihan Allah’ itu adalah tunang orang, suami orang, malah ada juga isteri orang. Bertindak atas nama ‘petunjuk Allah’, tercetus permusuhan sesama anak Adam.

Apakah Allah, atau Syaitan yang memberikan ‘petunjuk’ penuh mudarat dan zalim itu?

di ambil dari (http://saifulislam.com)


-----------------
PRaiSe To YoU,
JuST FoR You,
ALLAH....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chiyo_kajujiProfil   Hantar PM kepada chiyo_kajuji   Pergi ke chiyo_kajuji's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 21:28


erm..nak boncang pasal istikharah ke atau pasal curang tu? erm.. pada saya... sukar untuk saya tentukan bila lah masanya kita dapat signal dr istikharah kita..macam tak sedar..atau tak tau pun...lantas akhirnya kita buat keputusan sendiri yang tak berapa nak pasti Kalau ia benar-benar dr allah...

pasal yang curang tu... susah lah...boleh jadi itu alasan dia..tapi Kalau betul pun, dia kena buktikan mana dan siapa individu tu before putuskan hubungan...takut kelak ada kesesalan..kan?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 16:38


istikharah bukan hanya dibuat sekali, malah ia perlu dilakukan berkali-kali, kadang-kadang oleh kerana kita terlalu inginkan sesuatu ia boleh juga hadir dalam mimpi, bagi saya istikharah penting juga dalam membuat sesuatu keputusan,

kita buat perancangan, Allah juga buat perancangan, perancangan Allah swt adalah yang terbaik, pohonla padanya,

Bookmark and Share

    


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-10 13:50


Pada 25-05-10 16:38 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

istikharah bukan hanya dibuat sekali, malah ia perlu dilakukan berkali-kali, kadang-kadang oleh kerana kita terlalu inginkan sesuatu ia boleh juga hadir dalam mimpi, bagi saya istikharah penting juga dalam membuat sesuatu keputusan,

kita buat perancangan, Allah juga buat perancangan, perancangan Allah swt adalah yang terbaik, pohonla padanya,



ya betul..no bias....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-05-10 15:59


BERIMAN LAH DENGAN QADA DAN QADAR ALLAH S.W.T INSYAALLAH HATI TENANG,HATI KITA JADI GUNDAH KERANA KEHENDAK KITA BERLAWANAN DENGAN KEHENDAK ALLAH.S.W.T,JOM BELAJAR PATUH PADA KEHENDAK ALLAH.S.W.T


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 02-06-10 15:28


pada saya ada beberapa soalan yang perlu kita sendiri jawab sebelum solat istikharah...

1)adakah perlu istikharah jika kita sendiri berkehendakkan seseorang itu?adakah kita istikharah supaya Allah tunjukkan bawa dia yang terbaik untuk kita...?

2)adakah kita perlu istikharah semata-mata untuk menjaga hati orang tua yang memilih calon untuk kita?

saya akan istikharah jika sesuatu perkara itu sama berat...dan saya tak mampu buat keputusan selain istikharah pada Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 18:28


Pada 02-06-10 15:28 , didad posting:

!!! QUOTE !!!

pada saya ada beberapa soalan yang perlu kita sendiri jawab sebelum solat istikharah...

1)adakah perlu istikharah jika kita sendiri berkehendakkan seseorang itu?adakah kita istikharah supaya Allah tunjukkan bawa dia yang terbaik untuk kita...?

2)adakah kita perlu istikharah semata-mata untuk menjaga hati orang tua yang memilih calon untuk kita?

saya akan istikharah jika sesuatu perkara itu sama berat...dan saya tak mampu buat keputusan selain istikharah pada Allah...


Bismillah
Salam

Antum boleh klik disini, JAWAPAN ISTIKHARAH YANG TEPAT & SENANG lebih jelas rasanya..disana ada dibincangkan. Semoga membantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116764 saat. Lajunya....