Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau Hidup Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang

-- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: bolehke chat dengan laki


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» bolehke chat dengan laki

Please Mendaftar To Post


Oleh bolehke chat dengan laki

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 12:35


salam
nak tanya sebenarnya salah tak kalau kita chatting dengan laki.
tapi just berborak biasa macam kawan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 12:37


wasalam,beza diantara berborak dengan kawan atau dengan kekasih.borak dengan kawan tanpa ada apa-apa perasaan(nafsu)jika dengan kekasih mesti dengan nafsu.


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 12:39


iyalah . maksud saya just borak kwnla . dan chat bukan dengan pakwe

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 12:42


insyaallah tak ada masalah,asalkan dengan niat yang baik terutama nak bertanya khabar^_^apa khabar semua hehehehe


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 12:56


hmm..chat dengan laki tak ada masalah? betul ka tak ada masalah...?

boleh ana tanya tak...

apa ya prmulaan kepada couple kebelakangan ini?
bukankah dr perkenalan biasa..chat2 biasa tanya khabar...kmudia melarat2...shingga akhirnya bercouple...

hmm..maaflah kalau pdgan ana agak keras..

kadang-kadang kita mudah trmengaruh dan pandang sesuatu itu dibolehkan sebab kebanyakan org buat..so pada hemat kita tak salah lah...

padahal hakikatnya itulah prmulaan kepada kemungkaran..

hati-hati lah dengan taktik syaitan..yang menghiasi kburukan dengan gambaran kbaikan..

pada ana, chat dengan laki perlu dielakkan...mlainkan ada perkara yang penting untuk dibincangkan..itu pun kalau dah tak ada arah sangat...
sebabnya kondisi semasa chatting tu hanya kita brdua saja dengan dia..
yang ketiga tentu 'dia'...
pengalaman telah mngajar...


Wallahu'alam.

~org mukmin melihat setiap tindakan berpandukan matlamat redha Allah..dan redha Allah perlu lalui jalan yang lurus...dan jalan lurus perpaksikan syariat.


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 13:22


betul pandangan saudari tu,kita mengenal diri kita masing-masing,ada yang kuat dan ada yang lemah dalam menangani isu couple ni.mungkin saudari ada pengalaman sendiri dan saya pun ada pengalaman sendiri.jika kita merasakan tinggalkan terus chatting itu lebih selamat buat kita maka teruskan.akan tetapi jika merasakan kita cukup positif dan orang yang kita ingin berborak itu pun positif maka boleh diteruskan.jika ada bunga-bunga maksiat maka hentikan^_^


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 14:58


Bismillah
Salam


Ukhti., cuba rujuk DISINI, InsyaAllah..disana dah menjelaskan segala dengan terperinci.

pendapat sinar, chat (untuk apa..untuk pelajaran? jika terpaksa dalam grouping study dikuliah, nak atau tidak perlu juga kan..) tapi kalau dalam soal berborak biasa, tiada kemungkinan lama-lama boleh jatuh hati, ada hati, ambil hati, terkesan dihati.... makan hati (hihi, ni tak ada ya...jangan buat tau), seterusnya... bermain dihati. Bahaya ni, ada experience jugak dulu...

Keadaan datang tanpa disangka. Tanpa undangan pun...boleh ada pelbagai perasaan. Hari ini boleh kata dengan kawan kita ("ish.., aku tak ada apa-apa lah dengan dia, kawan saja..untuk berkongsi masalah & cerita2 kosong") tak mungkin suatu hari nanti kita boleh ada apa-apa saja rasa. maaf.:-)

Kita boleh saja nafikan... ("Ala....aku still jaga lagi..batas-batas dalam agama, bukan aku tak tahu...") perkara inilah yang pernah berlaku... bukan kepada mereka yang biasa-biasa sahaja... yang bergelar 'ustaz' & 'ustazah' pun boleh ada "perasaan" ini. Ini diakui oleh pensyarah ana sendiri juga... suatu ketika dahulu..

Makanya, tak perlulah...ana fikir. Kita kena faham Kenapa dipilih dia, bukan kaum sejenis sahaja. Lagipun mana harga MALU itu kalau kita tak semai & kuatkannya pada diri kita dengan pendirian yang utuh. Bukankah 'dia' itu bukan dari darah kita sendiri...'ajnabi'. Kalau dengan ayah boleh malu, nak bercakap pun cover...hihi..:kelip: (cakap diri sendiri juga nii......suatu masa dahulu lah) tanpa disedari, kita boleh terjatuh & tergelincir dengan bijakcerdik Iblis. Oleh itu hati-hati sentiasa ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Nur_Espace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2010
Ahli No: 39588
Posting: 27
Dari: Tanah Rata

france   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 16:05


ukhti Habrah dan saudara muslimah sekalian,
pertama sekali tahniah diucapkan kepada ukhti Habrah kerana menanyakan soalan ini. ini menunjukkan ukhti peka dengan tingkah laku ukhti,adakah dibenarkan syara' atau tidak. saya yakin memang ramai antara kita yang tidak tahu batas pergaulan antara lelaki dan perempuan dan tidak sedar bahawa perbuatan mereka selama ini tidak selari dengan apa yang Islam tetapkan.
apa yang saya tahu, seorang muslimah hanya dibenarkan untuk berhubung dengan lelaki ajnabi hanya dalam 3 perkara:
1) menuntut ilmu
2) mengubati penyakit
3) berjual beli

so,kalau berchatting dengan kawan lelaki? kategori mana? apa tujuannya?
kalau setakat bertanya khabar, perlu ke? tak manis rasanya
begitu juga dengan muslimah yang bekerja, bekerja itu harus saja bagi seorang muslimah, perlu jaga batas pergaulan. tak perlu lah nak bergurau senda dengan pekerja lelaki. jangan sampai perkara harus yang kita lakukan,dosa pulak yang kita dapat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_EspaceProfil   Hantar PM kepada Nur_Espace   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 17-05-10 16:17


setuju..kalau berchatting..hal kerja ke..yang penting2..bagi ira tak ada masalah..tapi da start tanya yang Boleh bawa pada maksiat 2..elak2 kan lah ye..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 23:15


last weekend, ada lah join kuliah ini....ustaz tersebut mengariskan...PERIHAL WANITA...

Sifat yang wajib ada pada WANITA, dan tidak pada lelaki
1) Bakhil
2) Penakut
3) Sombong

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

illitasnim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21574
Posting: 38
Dari: Perak

qatar  


posticon Posting pada: 18-05-10 06:36


Salam...kepada mujahadah85,boleh tolong huraikan lagi?Jzk atas prkongsian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For illitasnimProfil   Hantar PM kepada illitasnim   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-10 07:58


tengok kepada keperluan chat tu sendiri...
bukannya mutlak tak boleh chat..
boleh chat tapi ada batas2nya
kalau nak ty khabar..apa keperluannya???
disertai dengan hawa nafsu ke tak???
penting ke tak penting???
berapa lama masa yang diambil???
patuhi tak adab2nya bila berchatting antara laki-perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-05-10 12:34


salam terima pada kalian semua kerana sudi berkongsi pendapat dan ilmu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-05-10 14:17


Pada 17-05-10 23:15 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

last weekend, ada lah join kuliah ini....ustaz tersebut mengariskan...PERIHAL WANITA...

Sifat yang wajib ada pada WANITA, dan tidak pada lelaki
1) Bakhil
2) Penakut
3) Sombong


Bismillah,
Salam


Mujahadah mohon izin beri ruang ye...memandangkan ada yang bertanya apa yang dimaksudkan ini. Jika ada yang boleh perbetulkan lebih baik.:-)

1) Bakhil - Dalam memberi senyuman, sentuhan, kasih mesra, janji & apa sahaja berkaitan peribadi wanita tersebut.

2) Penakut - Perlu ada bagi diri setiap wanita, bahawa Allah sedang memperhatikan perlakuan-Nya, berhati-hati atas pujukan Iblis untuk memberikan sesuatu diluar batas syariat. Maksudnya ini... sentiasa takut untuk setiap perlakuannya... jaga adab & batas pergaulan. Takut akan menarik lelaki untuk jatuh hati & tertarik dengannya.

3) Sombong - Secara langsung wanita sebegini dimaksudkan agar tidak mudah menyerahkan kemesraan & layanan kepada ajnabi. Sombong ini bukan maksudnya tidak bersopan..tetapi harus sesuai dengan akhlak dalam pergaulan ketika dengan yang bukan mahram. Letakkan IMAN & TAQWA pada tahap atas untuk menjaga diri.

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-05-10 18:40


thank sinarabadi atas pejelasan tersebut. saya rasa betul dah tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12393 saat. Lajunya....