Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 19 jam, 8 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Adakah wuduk dikira batal jika....


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Adakah wuduk dikira batal jika....

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah wuduk dikira batal jika....

annuur_syifa
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2009
Ahli No: 38630
Posting: 15
Dari: Kulai, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 01:49


Assalamualaikum

saya ingin brtanya & meminta kepastian same ada wuduk dikira batal atau tidak jika kita mengangkat takbiratul ihram melebihi 3 kali semasa prmulaan solat...maksud saya, seseorang angkat takbir berulang kali kerana berasa waswas same ada dia telah berniat dengan betul @ tidak...dan sekiranye ia melebihi 3 kali, adakah batal wuduknye??


-----------------
"Allah tidak menetapkan qadha' bagi seorang hamba-Nya kecuali qadha' itu baik baginya" ~Al-Musnad karya Imam Ahmad~


Bookmark and Share

    


  Member Information For annuur_syifaProfil   Hantar PM kepada annuur_syifa   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 11:05


Bismillah
Salam

Ukhti, perkara membatalkan wudhuk itu tidak menyatakan bahawa angkat takbiratul ihram lebih 1 kali batal.. selagi tiada perkara yang membatalkan wudhuk, maka wudhuk itu sah..


p/s: harap ustaz/ustazah memperjelaskan permasalahan ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 11:51


ada kata batal.. ada kata tidak.. macam-macam pendapat ustaz dan ustazah yang saya pernah dengar..

mungkin kena balik pada asal.. niat tu.. mungkin kefahaman kita tentang 'berniat' tu tak berapa jelas, tu yang jadi was-was tu..

kalau kefahaman tentang 'berniat' dah jelas, insyaAllah tak timbul isu was-was.. :-)

(share lah info yang anda sekalian ada..)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 13:05


sepengetahuan saya, tak batal..
nak cerita panjang2 takut salah ajaran..eloklah tunggu yang alebih arif


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 16:34


Menurut Mazhab Syafie
Ada beberapa perkara yang dapat membatalkan wuduk, antaranya adalah:

1.Keluar sesuatu dari dua jalan (qubul atau dubur).
2.Hilang akal, sama ada sementara atau kekal.
3.Bersentuhan kulit antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram.
4.Menyentuh kemaluan atau pintu dubur dengan telapak tangan.
5.Tidur, kecuali apabila dalam keadaan duduk dan tidak berubah kedudukannya.
6.Murtad


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 17:36


so drpada list pembatalan wduk tu yang dilistkan ole rdwira, maka kesimpulannye... tak batal... cuma ia ganggu konsentrasi lah...hilang fokus kita..malah Kalau ada jemaah lain d sebelah maka ia boleh mgangggu mereka..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

drssm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.03.2010
Ahli No: 39536
Posting: 33
Dari: kb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 11:12


setahu saya....perkara yang membatalkan sembahyang tidak akan membatalkan wuduk sekiranya perkara yang membatalkan wuduk tidak berlaku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For drssmProfil   Hantar PM kepada drssm   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 10:07


Ustaz / Ustazah saya ada bagitau
1. Jikalau kita dah selesai solat... tiba-tiba hati kita berkata tadi aku solat berapa rakaat ek, cukup ke rakaat aku tadi. jawapan Ustaz/Ustazah aku cakap kira solat itu sah kerana kita dah selesai solat
2. Jikalau semasa kita solat... tiba-tiba hati kita berkata dah berapa rakaat ek. Yang itu kita perlu betulkan balik
3. Jikalau semasa kita selesai solat... tiba-tiba hati kita berkata tadi masa aku ambil wuduk, dah sapu telinga ke belum.... jawapan Ustaz/Ustazah aku cakap kira wuduk kita sah
4. Jikalau semasa kita selesai solat... tiba-tiba hati kita berkata tadi dah ambil wuduk ke belum... jawapan Ustaz/ustazah aku cakap kira batal solat itu pasal kita was-was kita ada wuduk ke tidak.

Harap ada rakan-rakan yang ahli dengan masalah ini boleh perbetulkan apa yang aku tulis ini.


-----------------
cobaan sora 1 2 3, ehem




Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 12:47


tidak batal whudu sekirany kita bertakbir lebih dari tiga kali.yang batak jika kita telah selesai angkat takbir dan kita membuat 3 pergerakan besar maka itu dinamakan batal solatnya akan tetapi tidak batal wudhu nya.perkara membatalkan wudhu telah dijelaskan^_^


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 12:49


Jawapan mrbr_2001 disahkan betul menurut pemahaman ana yang cetek ini. :-)


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143699 saat. Lajunya....