Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, jikalau kita mencari kemuliaan selain dari kemuliaan yang diberi oleh Allah, maka Allah akan menghinakan kita
-- -- Pesan Saidina Umar semasa pembukaan Kota Baitul Maqdis

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 1 hari, 1 jam, 3 minit yang lalu
dentistinhouston: 1 hari, 2 jam, 59 minit yang lalu
ezequielvince: 1 hari, 4 jam, 20 minit yang lalu
shanejohnson: 5 hari yang lalu
wadud: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Antara pilihan mak @ sendiri....


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Antara pilihan mak @ sendiri....

Please Mendaftar To Post


Oleh Antara pilihan mak @ sendiri....

alamin313
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2010
Ahli No: 39521
Posting: 55
Dari: ajil,terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 12:56


salam...

Antara pilihan mak atau pilihan sendiri untuk mencari pasangan hidup..yang mana akan anda pilih...?

menurut orang yang lebih tua pilihan mak&ayah adalah lebih terbaik kerana mereka lebih mengenali seseorang yang ingin di buat menantu dan mereka mesti akan mencari yang terbaik untuk anak mereka....

kata-kata mak&ayah:

"mak dan ayah khawin pun dipilih atuk kau dan tak pernah kenal pun boleh saja kekal sampai sekarang"

menurut remaja sekarang mereka lebih suka memilih pasangan sendiri kerana nak cari keserasian tapi nak diikutkan kalau dah sayang semua nampak baik.....

kata-kata remaja:

"kita dah zaman moden sekarang...kalau masih suruh mak yang cari pasangan hidup itu di namakan kolot...."

berikan pendapat tentang pilihan anda....

wsalam.. :bye:


-----------------
Travelog Satu Perjalanan (masih banyak yang perlu ku cari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For alamin313Profil   Hantar PM kepada alamin313   Pergi ke alamin313's Website   Quote dan BalasQuote

nathirah-sadiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2010
Ahli No: 39470
Posting: 60
Dari: Labuan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 13:11


dalam hal ni ada dua keadaan juga...
zaman sekarang bukan senang cari lelaki atau perempuan yang baik kan...

bila jodoh itu atas pilihan orang tua, janganlah juga terus diturutkan. tengok siapa pilihan orang tua tu. kalau pilihan dia bagus, turutkan saja... sebab perkahwinan perlu ada restu orang tua. tapi, kalau dah tahu pilihan tu memang salah...orang tu memang dah diketahui tidak baik, tetapi pandai berlakon depan orang tua, cakap lah baik-baik dengan orang tua kamu... mereka pasti ingin yang terbaik untuk anaknya...

kalau atas pilihan sendiri,,, ada juga orang tua yang beri anaknya pilih sendiri. tapi, jangan asyik nak ikut keputusan sendiri saja. bincang juga dengan orang tua, minta pendapat. dalam masa yang sama minta juga pendapat daripada kawan mengenai pasangan tu. yang penting, perlu dapat yang baik untuk diri...bila sentiasa ikut hati, bimbang akhirnya tersilap langkah...


-----------------
Create your own banner at mybannermaker.com!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nathirah-sadiqahProfil   Hantar PM kepada nathirah-sadiqah   Pergi ke nathirah-sadiqah's Website   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 21:17


Assalamualaikum ..hmm..saya ada juga bagi tau emak...minta dia yang carikan jodoh... :sopan: ...tapi mak tak mahu..dia kata..." km yang nak kawin km carila sendiri...nt kalau kena carikan...dapat yang tak km suka salahkan mak.." :-D :-D :kelip:


-----------------
there is no such thing as a safe journey life is full of ups dan downs


Bookmark and Share

    


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-05-10 02:32


Salam ...

Antara pilihan ibu/bapa dan sendiri .... saya rasa pilihan sendiri tu lebih baik, sebab dah kenal dan dapat tentukan keserasian itu ada atau tidak ...

Pilihan ibu/bapa tak semestinya 100% terbaik ... sebab tak pernah kenal keperibadian pasangan dan bagaimana jika selepas kawin tak ada keserasian ... Bercerai???????? ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-05-10 08:51


salam...

pada pandangan saya cubalah ikut jalan selamat,nula-mula tanyakan pada mak ayah,jika mereka nak carikan jodoh untuk kita.maka kita kena patuh, kalau pilihan diberi sepenuhnya kepada kita silakan mencari


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-05-10 16:09


sentiasalah berdoa agar pilihan kita seiring searah sejalan setempat dengan pilihan mak ayah


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-05-10 19:12


assalamualaikum w.b.t..

pilihan sendiri atau ibu bapa??? bagi saya dua-dua pun boleh asalkan pilihan itu yang terbaik bagi yang ingin mendirikan rumahtangga.. kedua-dua pihak antara ibu bapa dan anak dah mencapai kata sepakat bagi memilih pasangan tersebut.. apapun minta petunjuk dariNya mudah-mudahan kabahagiaan yang ingin dibina berkekakalan hingga ke akhir sana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-05-10 20:39


actually tak kisah sangat pilihan parent..tapi yang tak suka tu bila parent kita tu dok promote kita sana sini..segan gila!

--------> my atok selalu lah sebok ajak p temankan dia p bertandang2 rumah saudara marah dia..tapi tak pernah saya nak folow..tau da..dia nak promote org lah tu..ceh..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-05-10 20:58


Pada 07-05-10 20:39 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

actually tak kisah sangat pilihan parent..tapi yang tak suka tu bila parent kita tu dok promote kita sana sini..segan gila!

--------> my atok selalu lah sebok ajak p temankan dia p bertandang2 rumah saudara marah dia..tapi tak pernah saya nak folow..tau da..dia nak promote org lah tu..ceh..



nak gelak pun ada...tapi itulah realitinya..bukan encik saja yang terkena begitu =)


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-10 07:48


bagi ana kedua-duanya ada kelebihan masing-masing..bergantung kepada kebijaksanaan kita...perkahwinan ini suatu ibadah...Masalah memilih bakal pasangan hidup, perlu diberi perhatian diawal perkenalan dengan pasangan masing masing. Islam sangat bersifat selektif. Sebab itu disyarakkan diadakan fitrah pertunangan supaya terdapat jangka masa yang cukup untuk mengenali pasangan. Mengenali pasangan bukanlah pada dasarnya keluar berjalan -jalan dating dan berborak tanpa batasan. Konsep lima `K' diperkenalkan oleh Rasulullah s.a.w. iaitu "Kenal", "Kelas", "Kufu", "Kasih" dan akhir sekali "Kahwin".

"Seorang lelaki yang tidak baik itu sesuai dengan wanita yang tidak baik dan seorang lelaki yang baik itu adalah untuk wanita yang baik"


-----------------
Jika dikatakan embun pagi itu suci...suci lagi pengorbanan & keikhlasan...jika dirasakan permata nilam itu indah...indah lagi ukhwah yang terjalin antara k


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-10 08:37


salam...

pilihan keluarga ye...ikutkan saya ni menjadi pilihan seorang ibu untuk anak sulungnye.tah macam mana si ibu tersebut berkenan pada saya.

dan lagi satu,kami ni berjiran.hehe.kedua-dua belah famili saya dan si dia nampak macam setuju dengan kami berdua.

hrpnye ada jodoh buat kami.amin.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-10 08:46


Bismillah
Salam Alaiyk

Tak kisah pilihan ibu ayah atau sendiri. Apa yang menjadi utama pegangan agama.

Ibu bapa..adalah mereka yang melahirkan, membesarkan..mendidik.. mereka juga yang memahami anak mereka yang mana baik untuknya.

Orang yang beriman & bertaqwa InsyaAllah mampu membawa rumahtangga dengan baik. Sebaliknya mereka yang hanya mengejar dunia..maka sementara sajalah nikmat yang diperolehinya.

SemuaNya atas izin dan perancangan Allah. Terima dengan ikhlas tanpa mengira pelbagai kekurangan mahupun persoalan.

Sama-sama perbaiki dahulu urusan kita dengan Maha Pencipta.. InsyaAllah kita mampu menilai dan membuat sesuatu tindakan berlandaskan syariat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

permata_keluarga88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2010
Ahli No: 39992
Posting: 31

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-06-10 20:53


salam...
dua-dua boleh saja..
yang penting keserasian.,dan saling menghormati....
antara satu sama lain wujud dalam diri pasangan itu...
serta ikhlas menerima pasangan masing-masing...
i`allah....bahagia....
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_keluarga88Profil   Hantar PM kepada permata_keluarga88   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 21:10


kedua-duanya pun tak kisah...
saya tak kisah Kalau mak ayah pilih....insyaallah plhn ibubapa yang terbaik...
mereka pun tak kisah saya cari sendiri..tapi banyak lah kena soal nanti..macam interview pula.....itu ini begitu gini..


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 09:30


Pada 15-06-10 08:46 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah
Salam Alaiyk

Tak kisah pilihan ibu ayah atau sendiri. Apa yang menjadi utama pegangan agama.

Ibu bapa..adalah mereka yang melahirkan, membesarkan..mendidik.. mereka juga yang memahami anak mereka yang mana baik untuknya.

Orang yang beriman & bertaqwa InsyaAllah mampu membawa rumahtangga dengan baik. Sebaliknya mereka yang hanya mengejar dunia..maka sementara sajalah nikmat yang diperolehinya.

SemuaNya atas izin dan perancangan Allah. Terima dengan ikhlas tanpa mengira pelbagai kekurangan mahupun persoalan.

Sama-sama perbaiki dahulu urusan kita dengan Maha Pencipta.. InsyaAllah kita mampu menilai dan membuat sesuatu tindakan berlandaskan syariat.



ana sokong & setuju ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-06-10 22:29


pilihan keluarga biasanya terbaik untuk anaknya...adamaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 22-06-10 22:06


Pada 21-06-10 22:29 , madyie posting:

!!! QUOTE !!!

pilihan keluarga biasanya terbaik untuk anaknya...adamaya


insyaallah...
:malu: :-D :sopan:


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-10 21:44


boleh juga pilihan sendiri atau pilihan keluarga, janji dapat restu keluarga...itu yang penting....(^_^)


-----------------
>


Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-08-10 20:12


ini pendapat saya....
pandangan saya sendiri
pengalaman saya sendiri...
mak da ayah saya berkahwin...pilihan keluarga....tapi tak bahagia...mak saya syik berendam air mata...sebab ayah saya panas baran dengan anak-anak disepak trajang saja...
so....pandangan saya...nanti saya akan cari pasangan sendiri....tapi tersera pada Allah untuk tentukan


-----------------
bantulah aku mencari sinar yang lebih terang


Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-10 21:59


Rasanya baik pilih sendiri sebab.....
andaikata pasangan buat hal satu hari nanti tak perlu salahkan mak yang pilih calon,
salahkan lah diri sendiri...
Mak pun tak terasa hati:)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-08-10 00:05


Pada 24-06-10 21:44 , daLL posting:

!!! QUOTE !!!

boleh juga pilihan sendiri atau pilihan keluarga, janji dapat restu keluarga...itu yang penting....(^_^)



pandangan saya sama dengan daLL...tapi sekarang memang saya serahkan hal jodoh saya kat mak ayah saya..


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

isa777_musa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2008
Ahli No: 33185
Posting: 129
Dari: Klang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-08-10 18:06


tol... saya dulu pilih sendiri. doa-doa dapat yang baik dan best. pas tu dapat... sampai sekarang ok bahagia. dulu sebelum tu, ingat nak mak carikan. tapi tah bagaimana nampak yang ni terus berkenan. baca yassin dulu sebelum nak kasitau jatuh cinta. punyalah seramm...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For isa777_musaProfil   Hantar PM kepada isa777_musa   Pergi ke isa777_musa's Website   Quote dan BalasQuote

Aqoo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37470
Posting: 23
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-08-10 17:42


aqoo nak moyang yang pilih kan...
hehehehehe

assalamualaikum ..

mana-mana pun boleh agaknya, tak kisah..
kalau baik akhlak ,boleh hidup bahagia dengannya, ambik saja lah...
habis cerita...yang penting seagama..


-----------------
Sentiasa Mencari Keredhaan Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For AqooProfil   Hantar PM kepada Aqoo   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-08-10 10:44


Pada 15-06-10 08:37 , syahadahtul_nur posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

pilihan keluarga ye...ikutkan saya ni menjadi pilihan seorang ibu untuk anak sulungnye.tah macam mana si ibu tersebut berkenan pada saya.

dan lagi satu,kami ni berjiran.hehe.kedua-dua belah famili saya dan si dia nampak macam setuju dengan kami berdua.

hrpnye ada jodoh buat kami.amin.



salam shahadatul nur..dah lama saya tak masuk sini..dah lima bintang awak...:)

apa pun keputusan yang kalian capai nanti..saya akan terus menyokong awak dan doakan kebahagian anti nanti...:) :welcome:


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-09-10 23:38


Saya rasa pilihan sendiri itu lebih baik ... tak semestinya pilihan org tua tu yang terbaik ... Pada pendapat saya, kalau pilih sendiri kita dapat buat pilihan org yang sekufu (sealiran) ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-09-10 19:15


Pada 14-08-10 21:59 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Rasanya baik pilih sendiri sebab.....
andaikata pasangan buat hal satu hari nanti tak perlu salahkan mak yang pilih calon,
salahkan lah diri sendiri...
Mak pun tak terasa hati:)




betul3x...
tak kisah plhn sendiri pun...tapi yang penting restu dari org tua... ;-)


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12075 saat. Lajunya....