Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tonghuan
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43136

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 80
Ahli: 0
Jumlah: 80




  Yang Masuk Ke Sini
tonghuan: 12 jam, 34 minit yang lalu
khairoo84: 1 hari, 1 jam, 46 minit yang lalu
wyd1014: 3 hari yang lalu
lidah-penghunus: 6 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
nur_tinta: 28 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: muzik ketika tidur


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» muzik ketika tidur

Please Mendaftar To Post


Oleh muzik ketika tidur

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 09:01


assalamualaikum



baru-baru ini saya terbaca status berunsur nasihat seorang rakan facebook saya yang berbunyi :

"Jangan jadikan amalan mendengar muzik (ketika ingin tidur) sebab dikhuatiri kalau-kalau meninggal dalam tidur,insyallah sukar untuk mengucap.Nauzubillah"

saya taklah percaya bulat2 jika dengar muzik sebelum tidur konpom tak boleh mengucap. apatah lagi beliau ada juga menulis "dikhuatiri" makna kata..cuma mungkin.

namun, saya bersetuju..amalan melelapkan sambil telinga disumbatkan earphone adalah atitude yang kurang manis.saya sendiri pun pernah buat masa zaman belajar dulu...

apabila saya memberitahu tentang nasihat oleh kawan saya ini kepada kawan-kawan.. saya terus disergah.

"beri aku bukti..ayat al-quran mana yang cakap macam itu?!"
"dalilnya mana?"

kebetulan rakan saya ini masih berada di tanah suci mekah mengerjakan umrah, maka agak sukar untuk menghubungi beliau..dan memang tidaklah molek saya mengganggu beliau..
oleh itu, saya harap..rakan-rakan ukhwah dapat beri pandangan tentang statement itu..dan kalau dapatlah dicari..apa sokongan kepada nasihat tersebut.. (seperti.hadis atau mana-mana ayat al-quran) saya dah try google tapi tak berkesan pula.. huu


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 11:09


em...iyalah kan....saya pun tertanya2 tentang hal ni...
sebab pernah buat....
bagaimana pula kalau kita hanya dengar lagu-lagu yang islamik....?
salah juga ke?
tolong ustaz & ustazah kat ukhwah ni jawab......
ok thanks.....


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 11:24


saya tak kata percaya dan sebaliknya.. tapi boleh jadi ye dan boleh jadi tak.. tapi apa yang biasa kita dengar dr guru2 agama dan pembacaan kita..bila kita melazimi akhir mlm kita dengan lafaz syahadah insyaALLah lah kita mudah mendpat husnul khatimah.. boleh jadi kenyataan yang tadi tu memngkinkan org yang dengar mzik kadang-kadang terikut-ikut dengan rentak dan nyanyian lagu tu tidak mengakhiri perkataannya dengan lafaz syahadah...apapun saya rasa ia ada juga bukti dari sudut saintifik yang membuktikan betapa tak baiknya Kalau tidur sambil mendengar muzik.. fitrah kita, Kalau tidur mesti kena sunyi dan sepi..betul tak? Kalau melwan fitrah tentu ada sesuatu wrong blku dalam sistem kita...logik tak? anyway wallahua'lam..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 14:19


salam.
sebetolnya tentang sumbat telinga untuk tak jadi masalah pada hati, mungkin akan bermasalah pada telinga.

tapi apa yang didengarnya itu cukup mempengaruhi. jika yang didengar tu muzik, tentu kurang baik, lagi baik kalau yang didengar tu ayat2 alqur'an..

tentang sergah tu.
bukankah tidur tu adalah "mati".
orang yang mengucap saat wafat tu bukanlah sebab dia hafal. tapi sebab hatinya yang dibasahi oleh keimanan.

macam mana keadaan hati yang sebelum tidony dengar muzik dan sambil tidur pun dengar muzik. apakah hatinya akan dibasahi iman. atau diselimuti setan?

macam mana kebiasaan bilal sebelum tdonya
"memaafkan dan mendo'akan sahabat2nya"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

wafa_503
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.12.2009
Ahli No: 38899
Posting: 32
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 11:57


Maaf, tentang dalil quran atau hadis tu, saya tak ada sumber, tapi yang saya tau, kalau kita tidur sambil mendengar muzik, waktu kita bangun nanti akan rasa penat lesu macam tak cukup tidur, sebab waktu mata kita berehat, otak kita tetap bekerja memproses bunyi, dia tak berehat..Jadi, sebaiknya sebelum tidur tu, biarlah dengan suasana sunyi sepi..
Wallahu a'lam.. :)


-----------------
Kehidupan di dunia ini hanyalah sementara


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_503Profil   Hantar PM kepada wafa_503   Quote dan BalasQuote

azmuddin
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 37012
Posting: 6
Dari: jordan(study)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 21:33


salam..saya memang jarang trlbt untuk memberi komen dalam prbncngn kat ukhwah ni..tapi kali, rasa macam trtarik untuk mnjwab persoaln yang sedaya mungkin..
sebenarnya, brdsrkn yang saya pelajari, prmslhn ni kembali kepada hukum mndgr muzik tu sendiri..
1.kita kena tahu muzik itu bukan sekadar mendengar lagu-lagu rock, jazz dan sebagainy.bahkan lebih daripada itu.Muzik juga digunakan untuk perubatan,membaca al-quran juga merupakan unsur daripada muzik, dan ianya juga digunakan untuk belajar.
maka daripada sini,hukumnya sememangnya dibolehkan mendengar musik.Namun ulama telah menetapkan syarat-syarat muzik yang dibolehkan untuk didengari.
dalam permasalahan ini, sememangnya dibolehkan mendengar muzik sebelum tidur, dan tiada kaitan pun dengan mengucap kalimah syahadah.
namun. jika unsur muzik tersebut melalaikan,seperti lagu-lagu yang memuja wanita, mensyirikkan tuhan, melalaikan si pendengar, sudah tentu mendatangkan titik-titik hitam di hati.
apabila titik-titik hitam di hati sudah ada dan banyak, tidak mustahil perkara-perkara begitu boleh berlaku kepada seseorang ketika mengaadapi sakaratul maut.
orang yang lalai sudah tentu jauh daripada pertolongan dan rahmat tuhan.
seperti mana yang kita tahu,rahmat dan pertolongan tuhan ni banyak,maka tidak mustahil jika Allah s.w.t tidak mahu menolong hambanya ketika nazak di sebabkan kelaian hamba itu sendiri.
Bercakap soal dalil, islam adalah agama yang sempurna, yang telah meletakkan prinsip-prinsip yang asas supaya sesuai dengan setiap zaman.
Adakah di perlukan dalil dalam semua perkara termasuk perkara-perkara yang kecil.Sudah cukup bagi kita dengan prinsip-prinsip asas yang telah diletakkan oleh Allah dalam kitabnya.
sebagai contoh : permasalahan memiliki saham dalam sesuatu syarikat.adakah terdapat dalil al-quran dan hadis yang jelas berkenaan perkara ini???sudah tentu tidak.bahkan ulama berijtihad dalam masalah ini melalui prinsip-prinsip asas yang telah diletakkan Allah dalam kitab-kitabnya.
waAllahu a'lam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmuddinProfil   Hantar PM kepada azmuddin   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 09:16


sebaiknya jangan dengar musik ketika tidur kerana otak kita akan keletihan apabila bangun dari tidur.semasa muzik dimainkan otak akan terus menerus bekerja.ini adalah punca Kenapa kita masih letih dan rasa tak cukup tidur sebab otak kita tak cukup tidur.tentang tak boleh mengucap semasa tidur tu saya no komen sebab tak ada dalil yang kata macam tu.tapi mungkin ada benarnya kerana setiap bunyi ada memberikan kesan kepada manusia


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 13:20


Pada 07-04-10 09:16 , mohdazri posting:

!!! QUOTE !!!

sebaiknya jangan dengar musik ketika tidur kerana otak kita akan keletihan apabila bangun dari tidur.semasa muzik dimainkan otak akan terus menerus bekerja.ini adalah punca Kenapa kita masih letih dan rasa tak cukup tidur sebab otak kita tak cukup tidur.tentang tak boleh mengucap semasa tidur tu saya no komen sebab tak ada dalil yang kata macam tu.tapi mungkin ada benarnya kerana setiap bunyi ada memberikan kesan kepada manusia



lah..patut pun rasa tak cukup tidur saja padahal memang da masuk tidur awal.act,memang suka dengar lagu time nak tidur tu tapi lagu2 nasyid lah.hm,selepas ini taknak lah buat begitu lagi.sebab bangun pagi asik rasa ngantok saja.huhu.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 13:21


alhamdulillah
dapat ilmu baru kita hari ni..
otak tetap letih walaupun tidur jika telinga disajikan dengan bunyi2an


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nur_11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26258
Posting: 80
Dari: malaysia

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 14:46


salam.
sebenarnya mendengar lagu ketika tdor mmnglah amat tidak elok sekali untuk kshtan telinga kita...seperti salah seorang ahli ukhwah kita cakap otak pun perlu berehat apatah lagi telinga kita, sebab waktu mlam adalah waktu kita untuk berhat seckupnya, sharusnya ada-ada lah kita mengurngkan kualiti tdor kita, selalu mendgar lagu ketika waktu tidur akan mengangu pendegran kita,
apa yang saya ckpkan ini berdasarkan pengalaman seorang kawan saya, dia selalu mndegr lagu semasa tidur, kalau dah pasang, kita kat sebelah pun boleh dengar, sekarang ini dia mengalami masalah pendegaran nasib baik tak jadi pekak...alhmdulillah kawan saya dah kurng mngr lagu waktu tidur...
jadi yang boleh saya nyatakn kat sini bukan mendgar lagu kita tak boleh mengucap tapi sebaliknya amlan kita seharian dengan allah yang menentukan segala-galanya waktu kita hendak mengucap..
semua ini sekadar pendapat saya saja...kalau ada silap harap maaf...w'asalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_11Profil   Hantar PM kepada nur_11   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12715 saat. Lajunya....