Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 25 hari yang lalu
izdham: 34 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 44 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: perlu or tak perlu kursus perkahwinan


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» perlu or tak perlu kursus perkahwinan

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh perlu or tak perlu kursus perkahwinan

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 15:39


Assalamualaikum

first, perhatikan di negara2 lain yang ramai umat islamnya, hingga k mekah. ada tak yang mewajibkan kursus kahwin?

and, perhatikan pula apa ruginya kalau tak ada kursus tu?


soalannya, perlu or tak perlu kursus tu?

"kambing yang xkursus pun tau nak kahwin dan menjaga anak"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 15:44


Assalamualaikum

Ana rasa kursus ini perlu diikuti oleh golongan yang akan berkahwin bagi memudahkan lagi urusan perkahwinan :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 15:49


Salam

kursus itu perlu sebab purata kes yang berlaku kini
lebih kepada perceraian, salah satu kebaikannya., memberi pendedahan
kepada individu untuk melayari bahtera rumah tangga.

rugi?? mungkin. Diantara sebabnya., ilmu perkahwinan itu tiada.
dengan kursus ini individu didedahkan dengan hak dan tanggungjawab masing-masing dalam menjalani kehidupan bersama.

daripada pendapat peribadi ana, perlu juga.
sebagai persediaan dalam menempuh perjalanan liku-liku yang mungkin diuji kelak.

profesor,
kambing lain....
manusia ni lain..

kambing walau tak berakal, namun ALLAH anugerahkan sifat kasih sayang dan kelebihannya, haiwan sendiri tahu menjaga hubugan. lihat sahaja ibu yang menjaga anak-anak.

manusia kini, pelbagai ragam.. itu sebabnya perlu kepada pembelajaran kembali. Peringatan dan nasihat dari awal sebelum bermulanya situasi tersebut.:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 15:53


Salam ukhwah..

Saya rasa perlu.. lagi mendalam lagi bagus. Ilmu perkahwinan (suami soleh dan isteri solehah), ilmu mendidik anak, ilmu hubungan kekeluargaan (mentua dan ipar-duai).

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 15:55


jangan lupa perhatikan k negara2 lain. adakah disana kursus perkahwinan?
adakah kes2 cerai tu sebab tak ada kursus?
cuba perhatikan.

apa yang saya tau, dalam kursus kahwin tu, 20% ilmu, dari doktor dan tentang hukum2 dalam rumah tangga. yang lainnya 80% hiburan, lawak, lucah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 16:01


Pada 23-03-10 15:53 , sharinor posting:

!!! QUOTE !!!

Salam ukhwah..

Saya rasa perlu.. lagi mendalam lagi bagus. Ilmu perkahwinan (suami soleh dan isteri solehah), ilmu mendidik anak, ilmu hubungan kekeluargaan (mentua dan ipar-duai).


Sokong


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 16:02


Pada 23-03-10 15:55 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

jangan lupa perhatikan k negara2 lain. adakah disana kursus perkahwinan?
adakah kes2 cerai tu sebab tak ada kursus?
cuba perhatikan.

apa yang saya tau, dalam kursus kahwin tu, 20% ilmu, dari doktor dan tentang hukum2 dalam rumah tangga. yang lainnya 80% hiburan, lawak, lucah.


Negara mana?


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 16:04


perlu bagi meningkatkan kesederan tentang peranan suami isteri dalam rumahtangga.
kandungan kursus juga perlu di teliti dan dikaji.
memang betul banyak lawak tak berfaedah dalam kursus tersebut. maka perkara ini yang perlu dipantau.
ada benda yang perlu kita lihat dinegara lain. dan ada yang tak perlu. kita ada acuan kita sendiri asalkna tak lari dari landasan Islam.
kursus yang dianjurkan bertujuan unutk memantapkan institusi kekeluargaan. sekurangnya ada panduan yang diberikan daripada tak ada panduan langsung.


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 16:09


Pada 23-03-10 15:39 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

first, perhatikan di negara2 lain yang ramai umat islamnya, hingga k mekah. ada tak yang mewajibkan kursus kahwin?

and, perhatikan pula apa ruginya kalau tak ada kursus tu?


soalannya, perlu or tak perlu kursus tu?

"kambing yang xkursus pun tau nak kahwin dan menjaga anak"


perlu sebab bagi kesedaran dan bagi ilmu tambahan yang bakal bergelar suami isteri... kambing tu lain cerita dia binatang kalau depa pergi kursus hurm... alamat nya anda boleh pengsan... kalau ada kursus kahwin pun depa buang bayi... apatah lagi tak ada langsung kan? :berfikir:


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 16:12


Salam.

Sebelum berkursus selidiklah dahulu tempat berkursus itu dan tanyakan kepada sahabat handai yang mana yang elok yang lebih mudah difahami, dan tiada perkara-perkara yang tidak baik. Kita mulakan sesuatu dengan baik. Pilih yang baik-baik sahaja dan jauhkan yang tidak baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

amirahni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24839
Posting: 134
Dari: SHAH ALAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 16:13


Perlu!
Perlu diubahsuai supaya relevan dan mencapai matlamat bukan melawak atau melucah.
Perlu juga diikuti agar ada bekalan ilmu untuk menempuh alam rumahtangga.
agar tahu yang mana tanggungjawab yang mana hak...
tak adalah lepas kahwin asyik tuntut hak tapi tanggungjawab tak buat.
Masa saya kursus dulu... Alhamdulillah... ustaz-ustaznya waras.banyak rujuk Quran dan hadis dari cerita lucah...
Lawak perlu agar orang ingat penyampaian dan tak bosan..tapi jangan keterlaluan sampai peserta lupa ilmu yang disampaikan.
Perkara-perkara asas Fardhu Ain perlu ditekankan kerana generasi kini jauh tertinggal ilmu agamanya...


-----------------
BUAT YANG BETUL, BUAT DENGAN BETUL, BUAT BETUL-BETUL


Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahniProfil   Hantar PM kepada amirahni   Pergi ke amirahni's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 16:23


tang lawak lucas tu abaikan saja. Kalau tak suka cakap saja direct. depa akan faham.

banyak lagi ilmu terselindung yang adakala kita pun tak terperasan.

apa pun,memang lah kambing pun tak pergi kursus tapi pandai jaga anak. masalahnya kambing kawin tak ada rukun nikah. dan kawin pun main sangkut saja betina jantan yang mana dia nak bila dah datang time angau...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 23-03-10 16:27


Pada 23-03-10 16:12 , sharinor posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.

Sebelum berkursus selidiklah dahulu tempat berkursus itu dan tanyakan kepada sahabat handai yang mana yang elok yang lebih mudah difahami, dan tiada perkara-perkara yang tidak baik. Kita mulakan sesuatu dengan baik. Pilih yang baik-baik sahaja dan jauhkan yang tidak baik.


Dianjurkan oleh Persatuan Pekerja Jabatan Agama Negeri.
Dikelolakan oleh ustas-ustaz Jabatan Agama, malahan antara yang melucah tu adalah antara penulis khutbah jumaat.
Diadakan di Pusat Islam Negeri, dikawasan Pejabat Agama, bersebelahan Masjid Negeri lagi.
Dari segi hirarki, merekalah yang paling terbaik dari segi agama sepatutnya. Latar belakang dari Mesir dan Jordan belaka, tetapi mereka juara melucah rupanya. Bayaran mahal mungkin kerana lawak-lawak lucah mereka, Din Beramboi pun kalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 23-03-10 16:34


Mutu pendidikan Islam di Malaysia langsung tidak berkualiti.
Apa yang kita tahu selepas dapat A1 Pendidikan Islam SPM?
Kita faham aqidah dengan jelas, kita faham ushool dengan jelas, kita faham fiqh dengan jelas? Langsung tidak. Tak payah study pun boleh dapat A, subjek lauk.
Sebab tu nak kahiwn pun kena kursus, sekadar membersihkan najis-najis yang bertebrakan sambil boleh jadi sumber mengisi tembolok ustaz lawak lucah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 16:55


Pada 23-03-10 16:12 , sharinor posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.

Sebelum berkursus selidiklah dahulu tempat berkursus itu dan tanyakan kepada sahabat handai yang mana yang elok yang lebih mudah difahami, dan tiada perkara-perkara yang tidak baik. Kita mulakan sesuatu dengan baik. Pilih yang baik-baik sahaja dan jauhkan yang tidak baik.


kebanyakan yang pergi kursus kahwin ni sebagai syarat untuk nikah mengikut undang-undang dunia sahaja.

mereka tak peduli pasal apa isi kandungan dalam kursus tersebut. kalau yang macam saudara dan kata.. survey dahulu tempat nak kursus ni.. kalau orang jenis macam ni..rasanya tak perlu pergi kursus tersebut kerana apa yang dirasakan orang macam ni memang dah ada ilmu untuk berumahtangga.


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 20:01


1. isu sekarang adakah perlu atau tidak kursus perkhawinan, bagi saya perlu bagi membantu pasangan untuk memahami realiti selepas berkhawin..

2. kalau penceramah buat lawak lucah,,lapor sahaja kepada pegawai atasan..kalau lawak lucah itu dah jadi silibus mereka,,lapor sahaja kritikan anda pada jawatankuasa yang membuat silibus tersebut..

3. kesilapan silibus tidak sepatutnya menjadi alasan untuk menghapuskan kursus perkhawinan

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 21:13


wuzaara memang jenis benci kat ustaz2 ke? biasa prostaz anggap mereka lagi bagus dr ustaz2. mengisi tembolok tu tuduhan yang keras. macam lah ustazah ustaz ni hairan sangat duit ceramah? macam lah mati tak bagi cermah kahwin? kira ustaz2 kena ikhlas lah ye? tak payah isi tembolok? jurutera saja yang sempurna? kalau gov gred rendah2 semua kena bayar, parking tak ada. tapi pegawai-pegawai ni macam miskin saja, semua nak free.

dalam syarat2 penceramah pun dilarang melucahkan sex dan melawak lucah.

dalam silibus pun memang tak ada lucah2 ni. kalau melucah, bangun saja bgtaw tak suka. bukan susah pun. semua da di setup bagus2. kesilapan manusia yang jadi macam ni salah terang lah, salah lucah...

menjawab isu, kursus ni perlu, bukan sekadar syarat, tapi kurang2 ada lah dapat di nasihat anak-anak muda kita. sok da kahwin ego lain pulak tak nak dengar nasihat. dalam konteks di negara kita, wajar lah ada.
kalau tengok pun, bukan agensei agama saja buat kursus. kementerian berkaitan, kemas, wanita, LPPKN pun ada buat modul keluarga bahagia. yang selepass kahwin supaya pasangan lebih memahami konsep perkahwinan..


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 22:03


Pada 23-03-10 16:13 , amirahni posting:

!!! QUOTE !!!

Perlu!
Perlu diubahsuai supaya relevan dan mencapai matlamat bukan melawak atau melucah.
Perlu juga diikuti agar ada bekalan ilmu untuk menempuh alam rumahtangga.
agar tahu yang mana tanggungjawab yang mana hak...
tak adalah lepas kahwin asyik tuntut hak tapi tanggungjawab tak buat.
Masa saya kursus dulu... Alhamdulillah... ustaz-ustaznya waras.banyak rujuk Quran dan hadis dari cerita lucah...
Lawak perlu agar orang ingat penyampaian dan tak bosan..tapi jangan keterlaluan sampai peserta lupa ilmu yang disampaikan.
Perkara-perkara asas Fardhu Ain perlu ditekankan kerana generasi kini jauh tertinggal ilmu agamanya...



setuju....kursus tak salah, yang perlu diperbetulkan bagaimana kursus perlu dikendalikan dengan baik bagi mencapai matlamat kursus tersebut diadakan.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 22:11


!!! QUOTE !!!

"kambing yang xkursus pun tau nak kahwin dan menjaga anak"


okey okey okey....kelakaoo...

sebab kambing bertemu jodoh ni cuma nak kawin dan jaga anak...

tapi kita lebih dari itu ....

kambing kawin sebab nak mengecap nikmat di dunia semata...

sedangkan kita kawin nakkan mengecap nikmat di dunia dan nikmat juga di akhirat...

jadi patut kena kursus dulu ..... selain percakapan lucah dari penceramahnya, mungkin ada lebih banyak ilmu yang boleh dimanfaatkan sebelum berumahtangga.

pandangan sekupang dua dari saya....tentunya lebih mahal dari yang 2cents saja... kah kah kah..


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 07:17


pengalaman ikut kursus kahwin pun, dalam banyak-banyak penceramah (tak ingatlah berapa orang) ada seorang saja yang banyak buat lawak lucah.. dari apa yang dengar pengalaman beberapa kawan, ingatkan kursus kahwin itu memang perlu kena buat lawak lucah...iskisk


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nur_11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26258
Posting: 80
Dari: malaysia

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 09:52


salam..bagi yang mengisu kan hal ini sepatutnya jangan mempertikaikan keburukan yang kita nampak munkin sikit dari pengalaman saya sendiri saya rasa khusu perkhwinan ini mmng sepapttnya djlankan disetiap negeri agar anak-anak muda kita sedar akan tanggungjwab berumah tngga..khusus perkhwnn ini bukan sahaja mencrita kan tentang unsur lucah kalau dperhatikan banyak yang dbcarakan dalam khss perkhwinan ini...
apa-apa pun kita kena berbalik dari sudut ajrn agama kita sendiri..dimna agama islam itu sendiri tidak mnghalang umatnya untuk belajar apatah lagi jika ilmu iti sendiri mmberi banyak manfaat kepada kita pada mas hadapan..
cuba kita lihat pada zaman kita srkang ini..tak payah tengok jauh-jauh cukuplah dalam negara ini sahaja..betapa banyak nya pergaulan soasial tmpa batasan...
lahornya anak luar nikah, percerain, berlakunya percurangan..ini kerana apa kerana kurangya didikan agama, kurangnya ilmu pengetahuan tentang ilmu rumah tangga...bila mana kita ada ilmu rumah tngga insyallh boleh dielak perkara tersebut berlaku...
kalau nak diceritakan kebaikan saya rasa terlebih panjang pula nanti tak budak sapa pula nak dengar hujah yang panjag menjela...saya mengambil kesmptan ini untuk anda semua sedar akan kebaikannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_11Profil   Hantar PM kepada nur_11   Quote dan BalasQuote

nur_11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26258
Posting: 80
Dari: malaysia

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 10:05


banyak pulak kesilapan ejaan yang saya taip rupanya hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_11Profil   Hantar PM kepada nur_11   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 11:41


kursus pekahwinan ini memang bagus dan amat perlu. tapi adalah lebih baik sekiranya kursus ini dianjurkan oleh jabatan agama islam sendiri kerana bila diswastakan motif tak sampai. macam kata-kata adik-adik akak semua benda-benda yang lucah tu lah yang mereka titik beratkan yang sepatutnya tak sampai.

negara lain tak ada mungkin negara lain tidak ada rekod perceraian agaknya. eeemmm nasihat akak bagi yang nak berkahwin kena kuatkan mental, fizikal dan kewangan. lepas tu yang dah berkawin baik perempuan atau lelaki ubahlah sikap dan perangai. kalau dulu kita tak ada tanggung jawab sekarang dah ada. jangan ingat berkawin tu untuk dapatkan belaian...saja....ya. :-D

cakap base by experience....

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 14:43


Pada 23-03-10 16:12 , sharinor posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.

Sebelum berkursus selidiklah dahulu tempat berkursus itu dan tanyakan kepada sahabat handai yang mana yang elok yang lebih mudah difahami, dan tiada perkara-perkara yang tidak baik. Kita mulakan sesuatu dengan baik. Pilih yang baik-baik sahaja dan jauhkan yang tidak baik.


setuju :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 15:05


berkursus untuk dapatkan ilmu perkahwinan agar tidak kecundang ditengah jalan. sebaik-baiknya cari tempat yang benar-benar menjalankan tanggungjawab menyampaikan ilmu.

Boleh refer JAIS, JAKIM, atau yang setaraf menjalankan kursus rumahtangga ini. Lebih utama kita cari alternatif yang selamat dan dipercayai daripada menyesal kemudian akibat dari kurang manfaat yang diperolehi.

Wallahua'lam:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 15:48


Pada 23-03-10 16:02 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-10 15:55 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

jangan lupa perhatikan k negara2 lain. adakah disana kursus perkahwinan?
adakah kes2 cerai tu sebab tak ada kursus?
cuba perhatikan.

apa yang saya tau, dalam kursus kahwin tu, 20% ilmu, dari doktor dan tentang hukum2 dalam rumah tangga. yang lainnya 80% hiburan, lawak, lucah.


Negara mana?

madinah,mekah,syiria,mesir,indonesia,america,

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 17:02


salam..siapa2 yang pergi tu cuba lihat muka yang datang tu... agak-agak dah bersedia ke belum..

apa pun kursus ni baik sebenarnya..kursus ni bukannya nak mengajar sangat (sebab kebanyakan peserta dah maklum) cuma peringatan dan panduan secara resmi dari pihak yang berkaitan.

soal cerai berai dan keganasan tu sebenarnya tiada kaitan dengan kursus kawin..contoh nak dapat lesen memandu wajib pergi kursus dan ujian JPJ, tapi kat luar tu berapa ramai pemandu berlesen yang langgar peraturan... jangan pulak kata JPJ tak betul bagi kursus...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-03-10 00:40


Pada 23-03-10 21:13 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!



wuzaara memang jenis benci kat ustaz2 ke?


kita balikkan benci dan suka kita kepada Allah dan rasul.

Kepada ustaz-ustaz dan para pendakwah yang berkorban siang dan malam untuk melangsungkan kembali kehidupan di muka bumi, saya tetap menghormati mereka walaupun berbeza pandangan dengan mereka. walau bagaimana tajam perbezaan dengan mereka, saya muliakan mereka umpama bintang di tengah malam gelap, walaupun mungkin saya tak luahkan dengan kata-kata.

Bagi ustaz-ustaz yang menjadikan agama sebagai periuk nasi, mengawal ceramah masjid dan surau tak boleh bicara politik, tak boleh bicara soal hukum hudud dan pemerintahan, hanya membenarkan bicara soal istinja' dan mandi junub sahaja, hanya benarkan tauliah ikut acuan 1Malaysia, itulah antara kerja JAKIM dan pejabat agama, hormat saya hanya kerana dia manusia sahaja. Selebihnya biarlah saya simpan dalam hati saja. Jika Akasia benar-benar terjun ke Medan Dakwah ke sini sana, betapa kita akan rasa ustaz2 inilah yang merosakkan agama, menghalang kita menyampaikan apa yang benar kecuali sesuai dengan kehendak sekular.

Lama dulu saya pernah membaca buku berkenaan Syed Qutb. Dalam buku itu diceritakan, pada hari beliau akan dijatuhkan hukuman gantung, maka datanglah seorang ustaz/imam untuk memandunya syahadat sebelum dijatuhkan hukuman gantung. Jawabnya kepada ustaz tersebut, " Aku mati kerana Islam, engkau hidup dengan Islam". Sama-sama kita fikirkan ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 14:09


Pada 23-03-10 16:34 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


sambil boleh jadi sumber mengisi tembolok ustaz lawak lucah.


tang ni kurang berkenan dengan kata-kata saudara wuzaraa...
mungkin ramai hati ustaz2 yang terguris mencari sesuap rezeki untuk keluar.. mungkin mereka gaji tak lah
sebanyak jurutera macam wuzaraa.......
umpama menghina kata-kata itu..


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 14:20


salam ukhwah....


HATI-HATI DALAM BERKATA-KATA...... BERFIKIR SEBELUM MENULIS....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 14:25


perlu or tidak perlu, cuba perhatikan..

awak perlu makan or tak..kalau awak xmakan, apa yang akan terjadi.
awak perlu pakaian or tak, kalau tak pakai pakaian apa yang terjadi?

awak perlu kursus kahwin tak, kalau tak ada kursus, apa yang terjadi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 17:55


ai..pelikla..buat benda baik pun salah ke?bagi kursus tentang ilmu perkahwinan pun salah...?daripada tak ada langsung lagi trk rasanya..sekrg2nya kita ada ilmu dan boleh menambahkan ilmu yang sedia ada...tak semua penceramah 2 cakap benda yang lucah2 saja...

baba saya pun antara salah seorang penceramah untuk kursus kawin ni..bukan nak cakap besar sebab dia adalah antara penceramah terbaik. penghargaan ini diberi sendiri oleh org yang datang kursus, dengar ceramah daripada dia..

org suka dia sebab ilmu yang dia bagi 2, ilmu yang berguna dan boleh diterima pakai..

jangan sebab nila setitik, rosak susu sebelanga...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 21:11


tidak perlu..
tapi kalau tak wajibkan.. konpom tak ada sapa pergi..
takkan tak kenal dengan atitude rakyat negara malaysia ini?
adakah sama dengan negara2 lain yang dijadikan contoh?
semua nak kena bagi free.kalau kena bayar jangan harap nak pergi.

konsert,panggung berbayar ramai pergi berulang kali,
masuk berjemaah dalam masjid? sekali seminggu...
tapi ceramah agama.. free pun belum tentu pergi..
sampah pun tak reti nak buang dalam tong sampah..


sememangnya bukan keperluan.. tapi perlu diwajibkan untuk para pemalas pendengar nasihat agama(tapi bolehkah kita tahu siapa yang malas itu?)...
tapi kalau dah tak suka, kata apa pun tak guna


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 28-03-10 00:11


Salam...

Mengetahui pelbagai masalah yang muncal dari perkahwinan hari ini, ramai yang bersetuju dengan program kursus perkahwinan yang diwajibkan itu. Saya tidak nafikan memang ia mungkin membantu dan memberi input.

Sebagai orang Islam yang sepatutnya kita berpandangan jauh ke hadapan melihat dengan neraca iman. Kenapa perlu kursus perkahwinan? Jawapannya kerana pasangan yang dah layak dan mampu berumahtangga masih belum bersedia dari segi ilmunya untuk berumahtangga. Aduhai... apakah 11 tahun bersekolah dan mungkin ditambah dengan degree, sarjana mahupun phd, masih tidak cukup ilmu dan matang untuk berumahtangga?

Jika ye, maknanya kualiti pendidikan di Malaysia adalah kokak. Buktinya, dalam Islam seorang Muslim mula dibebani hukum seawal usia baligh. Maknanya, pada usia tersebut seorang remaja itu telah sepatutnya disediakan dan bersedia secara pemikiran dan nafsiahnya untuk mampu menerima taklif hukum. Proses penyediaan itu bermula sejak kecil hinggalah ia akil baligh. Maka, apabila akil baligh ia mampu menjalani hidup dengan matang cerminan anak yang bertaqwa.

Sayangnya, dalam sistem pendidikan hari ini anak-anak kita disuruh bermain, berpengakap dan sebagainya. Tetapi mereka tidak disediakan agar mampu menjalani kehidupan Islam sebaik mereka mencapai usia baligh. Apa yang terjadi, apabila mereka baligh, perkembangan hormon dan tubuh badan mereka merangsang mereka mencuba pelbagai perkara. Dari pelbagai kenakalan sehingga yang melibatkan gejala seksual. Apabila dihukum, mereka memberontak. Dan akhirya masalah ini tidak ada penyelesaian dan makin kronik, sangat mengerikan.

Inilah realiti sistem pendidikan di Malaysia, buah busuknya sehingga nak kahwin pun kena kursus. Yang lagi menyedihkan, Kenapa kursus 2 hari ratusan orang yang hadir, Yurannya sampai begitu mahal. Sepatutnya Jabatan Agama mempermudahkan urusan begini, bukan jadikan ia sebagai Pendapat Untuk Persatuan Kebajikan Pekerja mereka. Saya perhatikan ini adalah praktik jijik banyak jabatan kerajaan. Mereka mewajibkan pelbagai kursus dan seminar, dikenakan harga yang mahal, dan untungnya masuk ke Persatuan Kebajikan Pekerja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 00:30


Pada 27-03-10 17:55 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

ai..pelikla..buat benda baik pun salah ke?bagi kursus tentang ilmu perkahwinan pun salah...?daripada tak ada langsung lagi trk rasanya..sekrg2nya kita ada ilmu dan boleh menambahkan ilmu yang sedia ada...tak semua penceramah 2 cakap benda yang lucah2 saja...

baba saya pun antara salah seorang penceramah untuk kursus kawin ni..bukan nak cakap besar sebab dia adalah antara penceramah terbaik. penghargaan ini diberi sendiri oleh org yang datang kursus, dengar ceramah daripada dia..

org suka dia sebab ilmu yang dia bagi 2, ilmu yang berguna dan boleh diterima pakai..

jangan sebab nila setitik, rosak susu sebelanga...

sapa yang kata tu salah..
seperti awak yang perlu makan nasi, disaat awak makan gula2 pun salah. tapi, perlu k?
mungkin awak perlukan gula, tapi perlu k awak makan gula2 tu.perlu k awak membayar dengan harga yang lain tu dapatkan gula yang diperlukn untuk badan awak?

macam tu juga dengan kursus tu.

awak juga boleh dapatkan ceramah2 tentang perkahwinan walau tak ikut kursus, jadi mengapa harus membayar RM 80 atau lebih?

lagi baik duet RM80 tu awak gunakan untuk bagi anak yatim yang kelaparan daripada bagi orang kaya makan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 05:44


hanya menjawab soalan..

bagi saya perlu, dan mengikut situasi semasa adalah perlu diwajibkan..

sebagai contoh saya pernah mengikuti sebuah kursus perkahwinan..
saya rasa tak ada pulak terdengar apa-apa perkataan yang tak patut..

kecuali untuk sesi yang berkaitan, memang ar ada perkara kita pun rasa tak selesa untuk didengar, tetapi itu adalah ilmu sebelum kita mendirikan masjid..

silibus meliputi hal-hal kekeluargaan, hal-hal kewangan, undang-undang, dan tak semua saya pernah dapat sebelum ini. Lainlah bagi mereka yang memang secara asasnyer dah tahu perkara2 ini maka tak jadi masalah..

pasal bayaran perlu atau tidak dikenakan itu, serahkan pada yang bertanggungjawab. tapi pendapat peribadi, apabila diwajibkan untuk ke kursus ini, maka yuran itu perlulah flexible..


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

dayn_jo
Warga Rasmi
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39572
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 07:06


perlu sangat,,tapi perlu pembaikan dan pemantauan :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For dayn_joProfil   Hantar PM kepada dayn_jo   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 28-03-10 08:19


Pada 28-03-10 00:30 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!



lagi baik duet RM80 tu awak gunakan untuk bagi anak yatim yang kelaparan daripada bagi orang kaya makan.


Di Johor lagi mahal, RM120 sekepala.
Kalau memang benar tujuannya ingin mendidik, Kenapa mahal sedemikian rupa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 08:51


erm..saya pergi dulu RM50(bayar RM60 tapi dipulangkan RM10)
jika hadir kekelas tepat pada masa, tandatangan kedatangan waktu masuk.. dan pulang ketika betul-betul habis kelas,tandatangan waktu keluar pula...maka dipulangkan RM10.
rasa malu, begitu pemalas sekali rupanya rakyat sekitar saya, hingga nak dengar ceramah sampai habis pun kena umpan dengan RM10.
ustaz ada lebih dari 5 org.kalau seorang dapat RM5 satu kepala pun dah berkali murah dari harga tusyen UPSR kanak-kanak.(agensi kursus dah tentu2 ada share juga..apa ingat semua yuran tu,ostaz2 ke yang ambil?)

ok juga agaknya..
tiada carutan atau perbincangan lucah..
cuma ketika satu slot soal hubungan intim, ustaz cuba berlawak..mungkin untuk menjadikan pelajar tidak terlalu keras kontrol macho dan cun, untuk menyelesakan keadaan.kita kan kena berbaik sangka..

tapi bak kata rdwira(dengan penambahan sikit dari saya)..
kalau dah tak suka.. cakap apa pun tak guna..
kalau dah suka pun..cakap apa pun tak guna juga.. :)
so, mudah saja.. tak suka, tak payah pergi..


bak kata rakan saya yang marah ketika saya membayar loan kereta saya yang katanya haram..
dia suruh saya beli cash..
dia kata, nak seribu cara..tak nak seribu dalih..
jika betul-betul tak nak pergi kursus..silalah nikah di tempat yang tak pakai sijil.. nikah lah kat golok..mereka tak minta sijil.. :)
jangan turut serta menggalakkan perkara yang anda rasa salah kemudian menyongel di belakang :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 13:58


saudara ikhwan...kalau macam 2 nak kawin, tak payah kawin kat sini lah..p kawin kat tempat yang tak ada syarat kena ambil kursus..taklah membazir duit awak 2...

erm..musykil sikit...bagi org kaya makan?siapa org kaya 2?


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 28-03-10 19:51


Pada 28-03-10 08:51 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!



bak kata rakan saya yang marah ketika saya membayar loan kereta saya yang katanya haram..
dia suruh saya beli cash..
dia kata, nak seribu cara..tak nak seribu dalih..
jika betul-betul tak nak pergi kursus..silalah nikah di tempat yang tak pakai sijil.. nikah lah kat golok..mereka tak minta sijil.. :)
jangan turut serta menggalakkan perkara yang anda rasa salah kemudian menyongel di belakang :)



Kursus perkahwinan di analogikan dengan membayar installment kereta, sama sekali tidak sesuai.

Kursus perkahwinan ini hukum asalnya mubah sahaja. Kritikan saya kerana saya berpandangan, ia adalah hasil kegagalan sistem pendidikan hari ini. sepatutnya itu yang diperbetulkan, bukan sekadar menampal lobang2 yang berserakan.

Jika ia merupakan inisiatif pihak berwajib, jangan jadikan ia suatu yang komersil. Bayangkan berapa ribu orang berkahwin setiap bulan, dan berapa jumlah kutipan yuran yang dibayar. Ini adalah soal hukum Islam dan tanggungjawab, bukan mencari keuntungan.

Jika kita perhatikan, Persatuan Kebajikan Pekerja sering dijadikan wadah paling baik untuk mengaut keuntungan oleh jabatan2 kerajaan. Mereka wajibkan pelbagai kursus, seminar dan kemudian wang kutipan masuk ke kantung ini. Begitu juga sumbangan dari kontraktor, biasanya masuk ke sini, jadi taklah nampak seperti rasuah. Dalam kes kursus perkahwinan, samalah juga. Jelas ini bukanlah praktik yang selari dengan hukum syara'.

Berkenaan installment kereta, jika ia melibatkan riba' atau aqad yang tidak sah, maka ia adalah haram. Jika tiada riba' dan aqadnya sah, maka silakan. Tetapi kalai tahu ia tak sah tapi masih mahhu juga lakukan, mungkin neraka itu bagi mereka hanya mainan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 20:53


hingga boleh menentukan ke neraka atau tidak ya? perghhhhh
tahniah encik jurutera merangkap ustaz yang tak perlu di bayar untuk kuliahnya...
hingga ustaz yang mengenakan bayaran untuk kuliahnya dihinakan.. alhamdulillah..
moga Allah menunjukkan kebenaran secepat mungkin..


ok, ok, whatever lah labu.. anda memang pandai,bijak,hebat, baik, ilmu bukan setitik lagi dah.. dah selaut dah ..dan andalah ahli syurga sebab beli kereta cash. ..tahniah... :)

erm..saya takmo reply dah ye... ahli neraka tak boleh berkawan dengan ahli syurga..nanti tersapu arang ke muka..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 28-03-10 22:03


Pada 28-03-10 20:53 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

hingga boleh menentukan ke neraka atau tidak ya?


Tiada siapa yang mampu menentukan syurga dan nereka kecuali Allah swt. Hanya anda yang memutarbelit statement saya.

Dan janganlah dimainkan hukum riba' yang qath'ie itu, hingga diperli2 orang yang membeli kereta dengan mengelakkan riba'. Apakah kerana kereta, hukum riba' dah boleh jadi halal, ubah saja Al Quran tu? Saya rasa berbincang dengan basis akal dan nafsu sememangnya tidak berguna.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 23:21


bro,

ayat mudah lah saya bagi kat sini
Kalau rasa ILMU tu dah begitu tinggi usahlah dibawa berbincang di sini

pergi lah main jejauh kat TKO tu ke... sini.. semua org nak berkongsi ilmu. mana yang terkurang, dibawa berbincang, diDIDIK sehalusnya. BUKAN DITEMBAK SESUKA HATI.

anda TERLALU RIAK dengan ilmu yang ada sehingga berani memperleceh forumer yang tidak seTINGGI ILMU seperti anda.

org seperti anda seharusnya tinggal sahaja di dalam kelompok anda sendiri. usah bercampur dengan manusia2 yang dahagakan ilmu seperti diUKHWAH ini.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 07:21


setuju dengan statement nurkamar........

susah juga org yang ada ilmu tinggi ini...

teringat ada seorang hamba Allah...dia marah-marah saya kerana tak terima dia. sebab dia merasakan hanya dia seorang boleh bimbing saya untuk jadi org yang baik...sedangkan org lain tak mampu..

isk..isk..kan dah riak 2...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 29-03-10 08:30


Nurkamar,

Mungkin banyak pandangan saya yang anda tidak setuju, maka 'riak' anda tuduhkan kepada saya, setidaknya jadi peringatan juga bagi saya. Anda sebagai orang lama di ukhwah saya percaya mungkin rindukan komen-komen yang sealiran dengan anda seperti dulu-dulu, pastinya bukan dari saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 29-03-10 09:07


Nur_islami,

Sekiranya anda dan Nurkamar menyerang pandangan saya, nescaya saya akan berhujah kembali. Tetapi kalian berdua sekadar menyerang peribadi, suatu yang tak sayugia dilakukan dalam berhujah. Tak kena rasanya kalau saya membalas balik, tiada gunanya bertekak dengan perempuan, akalnya 1 nafsunya 9.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 10:47


Pada 28-03-10 20:53 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

hingga boleh menentukan ke neraka atau tidak ya? perghhhhh
tahniah encik jurutera merangkap ustaz yang tak perlu di bayar untuk kuliahnya...
hingga ustaz yang mengenakan bayaran untuk kuliahnya dihinakan.. alhamdulillah..
moga Allah menunjukkan kebenaran secepat mungkin..


ok, ok, whatever lah labu.. anda memang pandai,bijak,hebat, baik, ilmu bukan setitik lagi dah.. dah selaut dah ..dan andalah ahli syurga sebab beli kereta cash. ..tahniah... :)

erm..saya takmo reply dah ye... ahli neraka tak boleh berkawan dengan ahli syurga..nanti tersapu arang ke muka..

sebetolnya mereka tu kan dah disediakn gaji tetap untuk hal keagaam kan?dah ada gaji/upah dari kerajaan setiap bulannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 10:49


Pada 28-03-10 13:58 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

saudara ikhwan...kalau macam 2 nak kawin, tak payah kawin kat sini lah..p kawin kat tempat yang tak ada syarat kena ambil kursus..taklah membazir duit awak 2...

erm..musykil sikit...bagi org kaya makan?siapa org kaya 2?

saya memang pun.
bagi orang kaya makan.

ustaz2 tu kan dah di gaji oleh kerajaan untuk membuat kursus tu. dah ada pendapat tetapnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 10:51


Pada 28-03-10 20:53 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

hingga boleh menentukan ke neraka atau tidak ya? perghhhhh
tahniah encik jurutera merangkap ustaz yang tak perlu di bayar untuk kuliahnya...
hingga ustaz yang mengenakan bayaran untuk kuliahnya dihinakan.. alhamdulillah..
moga Allah menunjukkan kebenaran secepat mungkin..


ok, ok, whatever lah labu.. anda memang pandai,bijak,hebat, baik, ilmu bukan setitik lagi dah.. dah selaut dah ..dan andalah ahli syurga sebab beli kereta cash. ..tahniah... :)

erm..saya takmo reply dah ye... ahli neraka tak boleh berkawan dengan ahli syurga..nanti tersapu arang ke muka..

kenapa ni??
jaga sikap pls..ni hanyalah sebuah cara pandang saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 10:54


Pada 29-03-10 09:07 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Nur_islami,

Sekiranya anda dan Nurkamar menyerang pandangan saya, nescaya saya akan berhujah kembali. Tetapi kalian berdua sekadar menyerang peribadi, suatu yang tak sayugia dilakukan dalam berhujah. Tak kena rasanya kalau saya membalas balik, tiada gunanya bertekak dengan perempuan, akalnya 1 nafsunya 9.
sahabat..tetaplah jaga adab2 kita.
di sini kita hanya berbincang. masing-masing kita ada pandangan dan pengetahuan masing-masing. kalau tak boleh terima pandangan dan hujjah, tak perlu lah untuk menyerang pribadinya.

tetap jaga sikap ye..
"muslim tu rahmat bagi seluruh alam, bukan laknat"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 11:23


Salam

Sahabat yang dikasihi dan dirahmati ALLAH sekelian...
kita diforum ini untuk berbincang, dan bertukar pendapat,

tiada kebaikannya jika satu sama lain berkata2 dengan
cara perli, sindir, mengata, mengutuk dan apa-apa yang sewaktu
dengannya..

Kenapa ni rakan-rakan?

kepada yang kurang senang dengan statement itu,
lebih baik kalian berdiam dan perhatikan saja pandangan mereka
usah hiraukan. Berdiam tidak bermakna kalah dan bersalah kan...?
sebaliknya ia lebih baik daripada tercetusnya perbalahan dan salah faham

kita disini sebagai rakan-rakan, sifat kasih-sayang dan lemah-lembut terhadap pergaulan perlu ada.. jangan cakap sembarono.. (buat orang tarasa dengan kata-kata kita dan malu dengan penyampaian mereka) tak manis lah..

memang benar ketegasan itu perlu wujud namun biar dengan cara yang baik dan mampu diterima golongan umum..boleh ya?:-)

akhir sekali, berforumlah dengan menggunakan pendekatan berhikmah tak perlu yang ini kata disana, dan yang disana menuding kepada yang disini.

selamat berforum...:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 11:27


perlu.. mesti.. harus.. patut.. kena.. paksa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 11:48


Pada 29-03-10 11:27 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

perlu.. mesti.. harus.. patut.. kena.. paksa..
kalau tak ada kursus apa yang akan terjadi?tolong buka mata, jangan hanya melihat di malaysia. lihat k negara lain juga untuk menjawab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 29-03-10 12:38


Pada 29-03-10 10:49 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-03-10 13:58 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

saudara ikhwan...kalau macam 2 nak kawin, tak payah kawin kat sini lah..p kawin kat tempat yang tak ada syarat kena ambil kursus..taklah membazir duit awak 2...

erm..musykil sikit...bagi org kaya makan?siapa org kaya 2?

saya memang pun.
bagi orang kaya makan.

ustaz2 tu kan dah di gaji oleh kerajaan untuk membuat kursus tu. dah ada pendapat tetapnya.


Saya rasa agak keterlaluan menyuruh sesiapa yang taknak berkursus, supaya bernikah di negara/tempat lain. Itu jawapan yang ikut emosi nampaknya.

Lebih sedih kursus perkahwinan yang diwajibkan jadi bahan komersil. Jika benar ingin memperbetulkan, sewajarnya yuran tidaklah sebegitu mahal. Jika memang benarlah perbaikan yang ingin dilakukan, bukannya keuntungan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 13:06


Pada 29-03-10 11:48 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-10 11:27 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

perlu.. mesti.. harus.. patut.. kena.. paksa..
kalau tak ada kursus apa yang akan terjadi?tolong buka mata, jangan hanya melihat di malaysia. lihat k negara lain juga untuk menjawab.


dulu pun tak ada kursus...
kursus diadakan selepas menilai beberapa masalah yang timbul...

ada pasangan yang kawin cara mandi wajib pun tak tahu...

ada pasangan kawin...setelah beberapa lama berkawin rupanya dah beberapa kali suami menziharkan isterinya....puncanya tak tahu apa itu zihar dan hukumya...

ada pasangan kawin, hukum wanita haid pun tak tahu....mendatangi isteri ketika waktu haramnya ...puncanya...tak tahu..

jadi, ada banyak perkara2 yang melibatkan hukum perkahwinan ini tidak di ketahui...maka kursus kawin menjadi ruang yang baik untuk disentuh perkara2 sebegini.

dinegara2 lain yang tidak ada kursus mungkin ada kelas pengajian lain yang diberikan kepada rakyatnya tentang ilmu hukum hakam kawin ni.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 29-03-10 13:24


Pada 29-03-10 13:06 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



dulu pun tak ada kursus...
kursus diadakan selepas menilai beberapa masalah yang timbul...

ada pasangan yang kawin cara mandi wajib pun tak tahu...

ada pasangan kawin...setelah beberapa lama berkawin rupanya dah beberapa kali suami menziharkan isterinya....puncanya tak tahu apa itu zihar dan hukumya...

ada pasangan kawin, hukum wanita haid pun tak tahu....mendatangi isteri ketika waktu haramnya ...puncanya...tak tahu..

jadi, ada banyak perkara2 yang melibatkan hukum perkahwinan ini tidak di ketahui...maka kursus kawin menjadi ruang yang baik untuk disentuh perkara2 sebegini.

dinegara2 lain yang tidak ada kursus mungkin ada kelas pengajian lain yang diberikan kepada rakyatnya tentang ilmu hukum hakam kawin ni.



Sebenarnya perkara tersebut sepatutnya diterangkan panjang lebar di peringkat sekolah lagi. Malah ia dapat diterangkan dengan lebih mendalam dan terperinci berbanding kursus perkahwinan 2 hari. Inilah salah satu bukti kegagalan pendidikan di Malaysia, perkara asas begini pun tak mampu diselesaikan.

Kita mungkin boleh kata, Pejabat Agama mengambil langkah proaktif menutup lobang-lobang yang dikorek oleh kurikulum pendidikan. Jika benar begitu, usahlah jadikan ia objek komersil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 18:16


saya minta maaf kalau posting saya menyinggung perasaan sesiapa..ok saya stop..tak nak komen Apa dah..hanya c saja...erm...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 18:21


erk satu lagi...saudara ikhwan..mereka xdiberi gaji hanya elaun saja..banyak mana sangat elaun yang dia org dapat...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 18:33


Pada 29-03-10 09:07 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Nur_islami,

Sekiranya anda dan Nurkamar menyerang pandangan saya, nescaya saya akan berhujah kembali. Tetapi kalian berdua sekadar menyerang peribadi, suatu yang tak sayugia dilakukan dalam berhujah. Tak kena rasanya kalau saya membalas balik, tiada gunanya bertekak dengan perempuan, akalnya 1 nafsunya 9.




:jangan: :jangan: :jangan:

serangan peribadi BUKAN matlamat perjuangan mencari ILMU di UKHWAH ini.
namun sayugia juga diingatkan, disini TIDAK SEMUA punya latar ILMU seperti anda.

ye... syukurla 9 nafsu ini diberi supaya kami tahu erti BERSABAR, berbanding anda yang RIAK tak sedar2


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 18:38


tak apa lah... dah adat dunia.. kalau ustaz2 sahaja mesti kena ikhlas bagi berdakwah...
kalau ilmu2 lain tak apa, sebab sengkang urat kepala nak belajar bab enjin lah, sains lah, teorem pitagoras........ kena bayar mahal sikit..


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 29-03-10 19:27


Pada 29-03-10 18:33 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!



ye... syukurla 9 nafsu ini diberi supaya kami tahu erti BERSABAR, berbanding anda yang RIAK tak sedar2



Ini lambang kesabaran anda ye?
Kalau anda tak setuju dengan saya, kritik saja pandangan saya dengan hujah. Bukan buat serangan peribadi menuduh riak dan bukan2. Ini bukan cara orang Islam.
Sorrylah ye, saya tak pandai nak tarik2 rambut dengan perempuan, rasa geli geleman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 21:36


haih! wuzara, nurkamar sudahlah...

ni perbahasan apa pula ni..:-?

masing-masing ada kelemahan dan kekurangan.
seorang Muslim yang baik..Tawadhuk lah dirimu kepadaNYA.:bunga:

tiada manfaat pertelingkahan disini.. dah, maafkan saja. kita ni sering lakukan silap, jadi eloknya saling memaafi dan bermuhasabah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 07:39


tu lah. kalau orang nak menegakkan benang yang basah, tettap nak suruh org terima pendapat beliau memang lah takkan habis berhujah. tu lah silap kita, bila kita saja rasa kita betul, semua org lain salah belaka...

anda wuzaraa mungkin bijak sebab tu jadi jurutera, ramai kalangan dalam ukhwah ni kerja pun ada yang belum, mungkin masih menuntut mencari ilmu , kena lah juga hurmat pandangan mereka.....

yang lelain pun termasuk saya, rasa2 tak perlu lah kalau sampai tahap reply dengan penuh emosi. kita pun ada kekurangan sebab kita ni golongan ustaz/ustazah yang sering masyarakat anggap macam-macam level ada... terima lah seadanya.. ni lah cabaran berdakwah...


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 09:51


Pada 29-03-10 13:06 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-10 11:48 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-10 11:27 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

perlu.. mesti.. harus.. patut.. kena.. paksa..
kalau tak ada kursus apa yang akan terjadi?tolong buka mata, jangan hanya melihat di malaysia. lihat k negara lain juga untuk menjawab.


dulu pun tak ada kursus...
kursus diadakan selepas menilai beberapa masalah yang timbul...

ada pasangan yang kawin cara mandi wajib pun tak tahu...

ada pasangan kawin...setelah beberapa lama berkawin rupanya dah beberapa kali suami menziharkan isterinya....puncanya tak tahu apa itu zihar dan hukumya...

ada pasangan kawin, hukum wanita haid pun tak tahu....mendatangi isteri ketika waktu haramnya ...puncanya...tak tahu..

jadi, ada banyak perkara2 yang melibatkan hukum perkahwinan ini tidak di ketahui...maka kursus kawin menjadi ruang yang baik untuk disentuh perkara2 sebegini.

dinegara2 lain yang tidak ada kursus mungkin ada kelas pengajian lain yang diberikan kepada rakyatnya tentang ilmu hukum hakam kawin ni.

dalam kursus kahwin mana ada di ajarkan cara mandi wajib, dan hingga sekarang pun perkara orang tak tahu mandi wajib tu tetap macam dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 09:53


Pada 29-03-10 18:21 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

erk satu lagi...saudara ikhwan..mereka xdiberi gaji hanya elaun saja..banyak mana sangat elaun yang dia org dapat...

sapa kata tak ada gaji, mereka tu kan orang yang bekerja dengan jakim or jais. bkrja dengan kerajaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 09:56


Pada 29-03-10 18:38 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

tak apa lah... dah adat dunia.. kalau ustaz2 sahaja mesti kena ikhlas bagi berdakwah...
kalau ilmu2 lain tak apa, sebab sengkang urat kepala nak belajar bab enjin lah, sains lah, teorem pitagoras........ kena bayar mahal sikit..

ni jauh sangat hanyutnya apa pasal ni.
ni bukan masalah ikhlas or tak ikhlas. bukan masalah gaji.
cikgu tu memang dibayar. tu memang hak dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 09:58


Pada 30-03-10 07:39 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

tu lah. kalau orang nak menegakkan benang yang basah, tettap nak suruh org terima pendapat beliau memang lah takkan habis berhujah. tu lah silap kita, bila kita saja rasa kita betul, semua org lain salah belaka...

anda wuzaraa mungkin bijak sebab tu jadi jurutera, ramai kalangan dalam ukhwah ni kerja pun ada yang belum, mungkin masih menuntut mencari ilmu , kena lah juga hurmat pandangan mereka.....

yang lelain pun termasuk saya, rasa2 tak perlu lah kalau sampai tahap reply dengan penuh emosi. kita pun ada kekurangan sebab kita ni golongan ustaz/ustazah yang sering masyarakat anggap macam-macam level ada... terima lah seadanya.. ni lah cabaran berdakwah...

oo..uztaz..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-03-10 11:29


Pada 29-03-10 21:36 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

haih! wuzara, nurkamar sudahlah...

ni perbahasan apa pula ni..:-?

masing-masing ada kelemahan dan kekurangan.
seorang Muslim yang baik..Tawadhuk lah dirimu kepadaNYA.:bunga:

tiada manfaat pertelingkahan disini.. dah, maafkan saja. kita ni sering lakukan silap, jadi eloknya saling memaafi dan bermuhasabah.


baik, puan. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 11:35


tak semua pencemaha tu ustaz2, yang kerja dengan jais...kalau xth jangan sebarang cakap...

ada juga iman2 masjid yang dijemput bagi ceramah..berapa sangat yang dibayar..saya thla sebab my dad salah seorang penceramahnya...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-03-10 11:49


nur_islami, kata dah taknak komen dah? hihi.. gurau saja, jangan ambil hati.
Kita tidak menafikan ada ustaz yang jujur dan ikhlas menyampaikan ilmunya dalam kursus perkahwinan ini, bapa anda mungkin salah seorang darinya InsyaAllah. Semoga Allah swt membalas kebaikannya. Jadi ke mana perginya duit kutipan yang begitu banyak jika penceramah menerima bayaran minima? Jika saya katakan mengapa sesuatu yang diwajibkan ini wajar diberi percuma sahaja, mungkin ada yang kata melampau. Tetapi tidakkah kita membayar cukai setiap hari, ditambah cukai pendapatan samapai berbulan gaji. Saya dapati amalan banyak jabatan kerajaan yang mempunyai autoriti, mereka mewajibkan kursus, seminar dsbnya, kemudian bayaran dan keuntungannya disalurkan persatuan kebajikan pekerja. Ini jugalah yang terjadi dengan kursus perkahwinan hari ini. Bayangkan, sesuatu yang diwajibkan dan menjadi peraturan rasmi, keuntungannya masuk dalam kantung persatuan. Ini bukan suatu yang selari dengan Islam. Sekadar pandangan saya, janganlah ambil hati ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 12:17


Pada 30-03-10 11:35 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

tak semua pencemaha tu ustaz2, yang kerja dengan jais...kalau xth jangan sebarang cakap...

ada juga iman2 masjid yang dijemput bagi ceramah..berapa sangat yang dibayar..saya thla sebab my dad salah seorang penceramahnya...

saya tak sempat nak cek semua.
kembali k soalan, perlu or tak?
kalau tak ada, apa yang terjadi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 12:21


dah terjawab ikhwan.:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 12:50


ikut pendapat masing2la..tak larat nak cakap benda sama...

walhal, semua nak tegakkan pendapat masing-masing....


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 13:56


Pada 30-03-10 09:51 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-10 13:06 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-10 11:48 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-10 11:27 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

perlu.. mesti.. harus.. patut.. kena.. paksa..
kalau tak ada kursus apa yang akan terjadi?tolong buka mata, jangan hanya melihat di malaysia. lihat k negara lain juga untuk menjawab.


dulu pun tak ada kursus...
kursus diadakan selepas menilai beberapa masalah yang timbul...

ada pasangan yang kawin cara mandi wajib pun tak tahu...

ada pasangan kawin...setelah beberapa lama berkawin rupanya dah beberapa kali suami menziharkan isterinya....puncanya tak tahu apa itu zihar dan hukumya...

ada pasangan kawin, hukum wanita haid pun tak tahu....mendatangi isteri ketika waktu haramnya ...puncanya...tak tahu..

jadi, ada banyak perkara2 yang melibatkan hukum perkahwinan ini tidak di ketahui...maka kursus kawin menjadi ruang yang baik untuk disentuh perkara2 sebegini.

dinegara2 lain yang tidak ada kursus mungkin ada kelas pengajian lain yang diberikan kepada rakyatnya tentang ilmu hukum hakam kawin ni.

dalam kursus kahwin mana ada di ajarkan cara mandi wajib, dan hingga sekarang pun perkara orang tak tahu mandi wajib tu tetap macam dulu.


macamana kata tak ada....kursus kawin saya ada disentuh perkara ini, malah saya tanyakan pada kawan-kawan mereka setuju memang ada disebut tentang perkara asas ini...

lagipun mandi wajib adalah sebahagian dari cabang ilmu yang disentuh dalam kursus tersebut.

pada saya kursus itu sebagai refresh pada yang ada keilmuan tentang hal-hal nikah kawin ni...dan berupa perkongsian ilmu pula bagi yang belum ada pengetahuan..

kalau kursus jahit langsir, kursus buat kek dan pastri serta macam-macam kursus lagi org ramai sanggup hadiri dan berhabis duit utknya....Kenapa pula kursus kawin kita rasa tak wajar diwujudkan lagi ??

saya rasa kursus kawin satu usaha yang baik...namun pengisiannya serta hal-hal teknikal lain yang kelihatan meyusahkan itu yang patut dibaiki.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 31-03-10 14:38


salam.
setuju dengan myhoney:).
berdasarkan pengalaman diri sendiri, alhamdulillah saya banyak dapat ilmu rumahtangga daripada kursus perkahwinan yang dihadiri...refresh ilmu fardhuain, kewangan keluarga, didikan anak, hubungan keluarga...tiada pula lawak2 yang xsenonoh semasa kursus tersebut..dan bayarannya pula dalam rm50 (ke rm80, ingat-ingat lupa)...memang saya rasa berbaloi sangat...bila saya share ilmu yang saya dapat dengan seorang kawan (dia dah 10 tahun kahwin masa tu), dia pun berminat nak join kursus tu...tapi tu kesah dalam 6 tahun lepas, tak tahulah pula silibus terkini.

memanglah semasa mengikuti alam persekolahan, didikan tersebut telah diajar, namun untuk kursus 2 hari itu, penekanan lebih diberikan lagi yang menjurus kepada alam rumahtangga, yang mungkin semasa kita belajar dialam persekolahan, kita tidak memyedari perkara tersebut ada kaitannya dengan ilmu rumahtangga.

berkenaan bayarannya pula, saya rasa perlu juga diberikan elaun untuk penceramah, sebab ceramahnya itu lebih kepada kerja sambilan, bukan pekerjaan tetapnya. alangkan kursus2 lain kita tidak berkira, inikan pula untuk kebahagiaan rumahtangga..cuma bayarannya saya rasa perlulah mengambil kira banyak aspek dan tidak keterlulaluan.

~just to share my 2-cents opinions~


-----------------
indahnya hidup ini jika semuanya kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 31-03-10 14:48


Pada 23-03-10 22:03 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-10 16:13 , amirahni posting:

!!! QUOTE !!!

Perlu!
Perlu diubahsuai supaya relevan dan mencapai matlamat bukan melawak atau melucah.
Perlu juga diikuti agar ada bekalan ilmu untuk menempuh alam rumahtangga.
agar tahu yang mana tanggungjawab yang mana hak...
tak adalah lepas kahwin asyik tuntut hak tapi tanggungjawab tak buat.
Masa saya kursus dulu... Alhamdulillah... ustaz-ustaznya waras.banyak rujuk Quran dan hadis dari cerita lucah...
Lawak perlu agar orang ingat penyampaian dan tak bosan..tapi jangan keterlaluan sampai peserta lupa ilmu yang disampaikan.
Perkara-perkara asas Fardhu Ain perlu ditekankan kerana generasi kini jauh tertinggal ilmu agamanya...



setuju....kursus tak salah, yang perlu diperbetulkan bagaimana kursus perlu dikendalikan dengan baik bagi mencapai matlamat kursus tersebut diadakan.



pernah pergi kursus kahwin keseluruhannya ada yang ok dan ada yang tak ok.

macam semua cakap banyak buat lawak dan melucah. Bab itu memang handal. Katanya ubat nak hilang mengantuk. Aduii rasa buang masa betul lah.

Kursus perkahwinan, perlu ada statistik dan previous experience, macam mana nak bertahan sesuatu hubungan especially untuk umat akhir zaman yang fitnah berleluasa ini.

ada 5-6 penceramah yang bagi...hanya sedikit saja input yang dapat. Dan yang paling paling aku ingat tentang perkahwinan ini ialah firman Allah dalam surah Al-Rumm ayat 21


Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-03-10 23:24


Pada 29-03-10 21:36 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

.


saya tak jadi hal... :sopan: :sopan: .. biasa lah org tua macam saya ni.... seronok terus melayan perangai yang bukan2 sebegini....

ramai sahaja yang setakat tunjuk garang di sebalik pc yang tak bernyawa...konon nak tarik rambut lah.. apa lah.. tapi bila berjumpa... alahai.... 'ayu' saja rupanya. nak angkat muka pun tak berani

:sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

yusnieda
Warga Rasmi
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39605
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 01:35


Kursus kahwin merupakn makanisma kepada kelangsungan bagi pasangan yang akan berkahwen.Apa yang penting disini,pihak yang terlibat perlu meletakkan soal pendidikan asas Islam sebagai tunjang dalam membina keluarga bahagia.Apa yang kita nampak hari ini,masa kursus terlalu singkat dan tidak meliputi semua aspek dalam menerajui rumah tangga yang bahagia.Akhirnya keluarga berada dalam kepincangan kerana pasangan suami isteri tidak diberi ilmu secukupnya sebelum berkahwen,maka kita khuatir akan timbul suasana yang tidak harmonis dan bahagia..kes2 penceraian,percabulan hak ke atas tanggungan(haruan makan anak) yang terhasil akibat kecetekan ilmu yang saban hari menghakis nilai2 murni dalam rumahtangga..akhirnya,lihatlah hasil hari ini..kes anak lari ikut pasangan,anak-anak rmj yang rosak(rogol,peragut,lain-lain kes jenayah),antara sebab berpunca dari runtuhnya institusi keluarga..Antara cadangan yang difikirkan boleh membantu meningkatkan kembali pra kursus perkahwinan-menyediakn ruang secukupnya kepada pasangan menimba ilmu dari pusat kursus,maklumat kursus perlu meliputi agenda2 kehidupan suami isteri secara menyluruh yang menjurus kepada kehidupan bersyariat,memberikan satu standart piawaian kepada pasangan yang akan berkahwen agar pasangan yang benar-benar bersedia sahaja diberi sijil berkahwen(bagi yang belum mncpai tahap yang mmuaskn perlu dipastikan sehingga benar-benar berwibawa sebagai individu yang akan bergelar Ayah da Ibu suatu hari nanti)..
[addsig /]


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusniedaProfil   Hantar PM kepada yusnieda   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 10:52


terlalu berbelit2 apa yang disampaikan,..
tak perlu susah2 nak jawab..

PERHATIKAN..

perlu or tidak perlu, cuba perhatikan..

awak perlu makan or tak..kalau awak xmakan, apa yang akan terjadi.
awak perlu pakaian or tak, kalau tak pakai pakaian apa yang terjadi?

awak perlu kursus kahwin tak, kalau tak ada kursus, apa yang terjadi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 10:52


PERHATIKAN
perlu or tidak perlu, cuba perhatikan..

awak perlu makan or tak..kalau awak xmakan, apa yang akan terjadi.
awak perlu pakaian or tak, kalau tak pakai pakaian apa yang terjadi?

awak perlu kursus kahwin tak, kalau tak ada kursus, apa yang terjadi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 10:53


PERHATIKAN SEBELUM MENJAWAB

perlu or tidak perlu, cuba perhatikan..

awak perlu makan or tak..kalau awak xmakan, apa yang akan terjadi.
awak perlu pakaian or tak, kalau tak pakai pakaian apa yang terjadi?

awak perlu kursus kahwin tak, kalau tak ada kursus, apa yang terjadi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 20:18


jawapan saya sebagai orang yang tak ada pelajaran AGAMA
'Kalau tak pergi kursus, tunggang langgang lah hidup berkeluarga tu nanti tanpa panduan yang betul.'

jawapan saya sebagai org ada mengamalkan ILMU agama
'insya allah ilmu yang diperoleh nanti sedikit sebanyak menambah ilmu yang ada bila berkeluarga'

jawapan saya juga sebagai orang yang setakat ada BELAJO agama
'ala, kambing pun kawin tak pergi kursus pandai jaga anak bini'


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 20:47


Pada 23-03-10 15:39 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

first, perhatikan di negara2 lain yang ramai umat islamnya, hingga k mekah. ada tak yang mewajibkan kursus kahwin?

and, perhatikan pula apa ruginya kalau tak ada kursus tu?


soalannya, perlu or tak perlu kursus tu?

"kambing yang xkursus pun tau nak kahwin dan menjaga anak"


Sebab manusia bukan kambinglah kena pergi kursus kahwin.. hihi.. Benda baik, pergilah.. refresh balik ilmu yang berkarat tu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-10 15:33


Pada 01-04-10 20:47 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-10 15:39 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

first, perhatikan di negara2 lain yang ramai umat islamnya, hingga k mekah. ada tak yang mewajibkan kursus kahwin?

and, perhatikan pula apa ruginya kalau tak ada kursus tu?


soalannya, perlu or tak perlu kursus tu?

"kambing yang xkursus pun tau nak kahwin dan menjaga anak"


Sebab manusia bukan kambinglah kena pergi kursus kahwin.. hihi.. Benda baik, pergilah.. refresh balik ilmu yang berkarat tu..

kat negara lain, tak ada kursus pun. ok saja..macam malaysia juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-10 15:33


di negara lain tak ada kursus, ok saja..macam kat malaysia juga..

PERHATIKAN SEBELUM MENJAWAB

perlu or tidak perlu, cuba perhatikan..

awak perlu makan or tak..kalau awak xmakan, apa yang akan terjadi.
awak perlu pakaian or tak, kalau tak pakai pakaian apa yang terjadi?

awak perlu kursus kahwin tak, kalau tak ada kursus, apa yang terjadi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

A4_paper
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32078
Posting: 30
Dari: bpmlk

malaysia  


posticon Posting pada: 03-04-10 11:37


-Perlu, cuma modul boleh diperbaiki atau ditambah lagi(+ hari kursus pun ok)
-Perlu sebab manusia ni, hatinya perlu sentiasa diingatkan dengan perkara - perkara yang baik, almaklumlah kadang-kadang kita ini terlupa sekejap.
-Perlu sebab ilmu ni makanan jiwa

Bookmark and Share

    


  Member Information For A4_paperProfil   Hantar PM kepada A4_paper   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 12:20


kalau tak ada kursusyg jadi syarat pernikahan tu pun boleh dapatkan ilmu kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 12:20


di negara lain tak ada kursus, ok saja..macam kat malaysia juga..

PERHATIKAN SEBELUM MENJAWAB

perlu or tidak perlu, cuba perhatikan..

awak perlu makan or tak..kalau awak xmakan, apa yang akan terjadi.
awak perlu pakaian or tak, kalau tak pakai pakaian apa yang terjadi?

awak perlu kursus kahwin tak, kalau tak ada kursus, apa yang terjadi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

adab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16492
Posting: 32
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 14:39


Pada 01-04-10 20:47 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-10 15:39 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

first, perhatikan di negara2 lain yang ramai umat islamnya, hingga k mekah. ada tak yang mewajibkan kursus kahwin?

and, perhatikan pula apa ruginya kalau tak ada kursus tu?


soalannya, perlu or tak perlu kursus tu?

"kambing yang xkursus pun tau nak kahwin dan menjaga anak"


Sebab manusia bukan kambinglah kena pergi kursus kahwin.. hihi.. Benda baik, pergilah.. refresh balik ilmu yang berkarat tu..



setuju..walaupun kita dah tau prkara2 tu, tapi tak salah kalau diulang2..tazkirah~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For adabProfil   Hantar PM kepada adab   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 17:18


tak ada satu pun alasan yang kuat, semua alasan yang di buat-buat.
tak ada kursus kahwen pun tak apa. buktinya di negara2 lain ok saja macam malaysia yang ada kursus kahwen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

A4_paper
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32078
Posting: 30
Dari: bpmlk

malaysia  


posticon Posting pada: 08-04-10 09:11


Menuntut ilmu perlu berguru, cuma di Malaysia kelihatan lebih formal apabila mengikutinya dalam kursus dan memperoleh sijil.

-Bagaimana pula ya, negara iran meminta rakyatnya perlu ada diploma perkahwinan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For A4_paperProfil   Hantar PM kepada A4_paper   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 10:53


Pada 08-04-10 09:11 , A4_paper posting:

!!! QUOTE !!!

Menuntut ilmu perlu berguru, cuma di Malaysia kelihatan lebih formal apabila mengikutinya dalam kursus dan memperoleh sijil.

-Bagaimana pula ya, negara iran meminta rakyatnya perlu ada diploma perkahwinan?
betul k tu?kawan-kawan saya yang dari iran tak ada cakap pun.

lebih formal, atau hanya sebagai formaliti?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 11:05


ikhwan nak buat undang-undang baru pun ok juga.

tapi hendak ke Malaysia ni lakukan begitu, jadi apa perancangan enta?

:-) terima lah ianya dengan positif, kalau anti pun dengan kursus kahwin, cuba usaha cari yang memberikan pengisian yang bermanfaat & terbaik.

ini lebih mudah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 16:44


disetiap sekolah, sebaiknya bab munakahat ini di ajarkan dengan jelas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 16:44


disetiap sekolah, sebaiknya bab munakahat ini di ajarkan dengan jelas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 21:12


Pada 08-04-10 16:44 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

disetiap sekolah, sebaiknya bab munakahat ini di ajarkan dengan jelas.


sebab tak diajar dengan jelaslah di sekolah kita perlukan kursus ni...

tidak mengapalah Saudara Ikhwan, memang lah kat negara tiada kursus ni tapi ini tidak bermaksud kita tak boleh buat..lagipun dari apa yang saya dengar dari kawan-kawan yang dah pernah pergi, hampir semua kata bagus..banyak jugak benda baru bab kahwin yang mereka dapat...pertikaikan pun takkan pergi ke mana..saudara pun satu hari nanti mungkin kena pergi jugak kursus ni (kalau status sekarang bujengs lagi lah) :-D


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

    


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-10 16:39


kalau tak nak pergi, buat macam-macam alasan sebab tak mahu bayar yuran kursus tapi nak kahwin,
tak ada masalah bagi saya......
buat surat minta pengecualian tak nak bayar yuran. no problem...
tak pun minta lah derma. habis cerita....
rasa2 ramai pertikai sebab kena bayar kan...
kalau nak free mari datang berkursus kat kawasan tadbiran saya.. dijamin percuma.... :D


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

A4_paper
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32078
Posting: 30
Dari: bpmlk

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-10 18:14


tentang negara Iran tu,saya terdengar dr penceramah jemputan program motivasi pagi di tv3...
Tiada salah pun kalau diperdengarkan lagi ilmu yang sama walaupun satu ketika dulu pernah belajar ilmu munakahat di sek. Hipotesisnya,semakin diulang ilmu yang same semakin kuatlah ingatn terhadap ilmu tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For A4_paperProfil   Hantar PM kepada A4_paper   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-10 11:30


Merujuk soalan yang asal... saya merasakan perlu kursus kahwin dijalankan... pertama sebagai persediaan awal bakal pasangan... Tahu apa yang perlu dan tidak... dapat buat perancangan awal dan sebagainya....


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» perlu or tak perlu kursus perkahwinan

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.240353 saat. Lajunya....