Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 56 hari yang lalu
muslimiman: 61 hari yang lalu
tornado: 80 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: 17,303 anak luar nikah didaftar tahun lalu


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» 17,303 anak luar nikah didaftar tahun lalu

Please Mendaftar To Post


Oleh 17,303 anak luar nikah didaftar tahun lalu

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 12:15


KUALA LUMPUR: Seramai 17,303 anak luar nikah Melayu atau tidak sah taraf didaftarkan di seluruh Malaysia sepanjang tahun lalu.

Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Alwi Ibrahim, berkata bilangan itu meningkat 762 kes berbanding tahun sebelumnya, iaitu seramai 16,541 anak luar nikah.

Bayi yang lahir kurang enam bulan daripada tarikh pernikahan ibu bapanya juga termasuk dalam status anak luar nikah. -- BMM.


p/s----->nauzubillah min zalik......menggeleng saya membacanya


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 15:41


Nauzubillah betul ke ni?

Ana dengar akan ada cop anak luar nikah kat Surat beranak tu kalau pasangan yang berkahwin itu mempunyai anak luar nikah. Mesti malu anak tu nanti bila dah besar kan hmm

Minta dijauhkan dari perkara seperti ni


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 15:48


Kalau dulu...

anak luar nikah kita boleh kenal dari surat beranaknya

tapi kini dah diselaras.

sebagai cikgu.. macam-macam style yang kita boleh jumpa untuk mak ayah ni tutup 'rahsia' sendiri... ada yang tiap tahun tuko nama ayah lagi. tapi yang ni memang nampak sangat lah surat beranak tak asli...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 15:51


Pada 23-03-10 15:48 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau dulu...

anak luar nikah kita boleh kenal dari surat beranaknya

tapi kini dah diselaras.

sebagai cikgu.. macam-macam style yang kita boleh jumpa untuk mak ayah ni tutup 'rahsia' sendiri... ada yang tiap tahun tuko nama ayah lagi. tapi yang ni memang nampak sangat lah surat beranak tak asli...



Boleh ke tukar nama ayah? Bukan ayah original lagi kalau macam tu..Pelik juga jabatan pendaftaran tu, undang-undang apa dipakai?


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 16:14


teringat sewaktu jadi guru... ada seorang murid kelas. dia selalu di pulau kan saya tak tahu mengapa. bila tanda kertas ujian saya suruh dia tulis nama bapa kerana risau jika semasa exam nanti kalau ada silap mesin tolak. murid tersebut menggelengkan kepala... akhirnya baru saya tahu Kenapa. ibu bapa yang tak bertanggungjawab akan menyebabkan anak tersebut menanggung kesusahan... anak tu tak bersalah.


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 22:08


Pada 23-03-10 15:51 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!



Boleh ke tukar nama ayah? Bukan ayah original lagi kalau macam tu..Pelik juga jabatan pendaftaran tu, undang-undang apa dipakai?



nko ini.... nampak sangat baca tak habis terus melatah.

dah tercatat dah kat situ... -NAMPAK SANGAT SURAT BERANAK TU TAK ASLI - . yaperdaaaa :-|


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 22:18


banyaknya zina kat malaysia ni......berleluasa....bermaharajalela...

atau mungkin juga anak luar nikah itu hasil dari jenayah rogol yang semakin menggila ??
.

sanggupkah suatu hari nanti, negara dipenuhi anak-anak dari persetubuhan haram dan anak jenaya perkosaan ?? ...

teruk sungguh kalau macam ni lah rupa negara kita...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 09:25


ni soalan saya kepada semua....berapa banyak akta yang lindungi umat islam di negara ini????sedangkan selalu di retorikkan yang kita adalah negara islam???mana semua perjuangan melindungi umat islam tu????mana????mana????


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 11:58


Pada 24-03-10 09:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

ni soalan saya kepada semua....berapa banyak akta yang lindungi umat islam di negara ini????sedangkan selalu di retorikkan yang kita adalah negara islam???mana semua perjuangan melindungi umat islam tu????mana????mana????



akta melindungi umat Islam ?? contohnya che din ???.... akta yang macamana untuk lindungi orang islam ni ??.... melindungi dari apa ?? saya masih belum menangkap maksud che din..

bukankan matlamat kepada perundangan Islam adalah menjaga kebajikan dan keadilan kepada semua manusia tanpa mengira agama ??

bukankah matlamat perundangan islam adalah bagi tujuan mencapai kebebasan hidup yang berasaskan prinsip-prisip Islam dalam persaudaraan, persamaan dan jaminan masyarakat keseluruhannya?...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 12:05


Pada 24-03-10 11:58 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-10 09:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

ni soalan saya kepada semua....berapa banyak akta yang lindungi umat islam di negara ini????sedangkan selalu di retorikkan yang kita adalah negara islam???mana semua perjuangan melindungi umat islam tu????mana????mana????



akta melindungi umat Islam ?? contohnya che din ???.... akta yang macamana untuk lindungi orang islam ni ??.... melindungi dari apa ?? saya masih belum menangkap maksud che din..



maksud saya akta yang ada memberikan kuasa menyeluruh kepada agensi2 penguat kuasaan undang-undang untuk membasmi gejala ni dan lain-lain gejala keruntuhan moral dan akidah di kalangan umat islam......


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 12:06


Pada 23-03-10 12:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

KUALA LUMPUR: Seramai 17,303 anak luar nikah Melayu atau tidak sah taraf didaftarkan di seluruh Malaysia sepanjang tahun lalu.

Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Alwi Ibrahim, berkata bilangan itu meningkat 762 kes berbanding tahun sebelumnya, iaitu seramai 16,541 anak luar nikah.

Bayi yang lahir kurang enam bulan daripada tarikh pernikahan ibu bapanya juga termasuk dalam status anak luar nikah. -- BMM.


p/s----->nauzubillah min zalik......menggeleng saya membacanya



inilah akibatnya bila pemerintah beragama Islam kat malayisa ni menolak perlaksanaan hukum hudud bagi menangani masalah zina.... guna undang-undang kepala dan otak saja macam ni lah hasilnya...

kalau inilah catatan angka anak luar nikah dan anak zina....semua rakyat yang 'takut' patut force kerajaan laksanakan hudud di malaysia......

hmmmm...masalah 'melayu islam' juga......iman lemah.....nak laksanakan undang-undang islam seperti menyebat kartika yang minum arak tu pun ramai yang banyak songel pula. paling kuat songelnya orang-orang islam juga....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 14:24


Pada 23-03-10 22:08 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-10 15:51 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!



Boleh ke tukar nama ayah? Bukan ayah original lagi kalau macam tu..Pelik juga jabatan pendaftaran tu, undang-undang apa dipakai?



nko ini.... nampak sangat baca tak habis terus melatah.

dah tercatat dah kat situ... -NAMPAK SANGAT SURAT BERANAK TU TAK ASLI - . yaperdaaaa :-|



Assalamualaikum

Bukan melatah, Just tanya untuk kepastian :)

Soalannya : Bolehkah ditukar nama bapa? Nama bapa ditukar atas sebab apa? Abdullah or?

Kalau seorang cikgu sepatutnya jawab dengan professional. Agaknya lah :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 14:32


Pada 23-03-10 15:51 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-10 15:48 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau dulu...

anak luar nikah kita boleh kenal dari surat beranaknya

tapi kini dah diselaras.

sebagai cikgu.. macam-macam style yang kita boleh jumpa untuk mak ayah ni tutup 'rahsia' sendiri... ada yang tiap tahun tuko nama ayah lagi. tapi yang ni memang nampak sangat lah surat beranak tak asli...



Boleh ke tukar nama ayah? Bukan ayah original lagi kalau macam tu..Pelik juga jabatan pendaftaran tu, undang-undang apa dipakai?



erm..menurut apa yang saya faham. puan nurkamar punya statement ni membawa maksud. dek kerana nak cover status kelahiran si budak iaitu anak luar nikah, surat beranak dipalsukan, mak ayah budak-budak ni main tenyeh likuid paper saja(contoh), main tukar2 nama ayah sesedap rasa..atau pun dalam erti kata lain memalsukan sendiri surat beranak tu..

tak ada kena mengena dengan pejabat pendaftaran..huhu..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 14:39


Kita tunggu jawapannya :)

Sebab arwah ibu saya pesan kalau kita nak tanya kena pastikan betul-betul dan jawab dengan sopan :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 18:55


dah terjawab dah makcik.... terima kasih eni.

***arwah tu pun tak sopan bunyinya.... gunakan allahyarhamah.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 09:07


jumlah itu yang berdaftar saja kan?

tak lau lagi jumlah yang tidak berdaftar..


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 09:37


Pada 25-03-10 09:07 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

jumlah itu yang berdaftar saja kan?

tak lau lagi jumlah yang tidak berdaftar..




kita ada 27 juta rakyat......selebihnya tu yang selalu dibuang sana sini


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 14:48


Pada 24-03-10 18:55 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

dah terjawab dah makcik.... terima kasih eni.

***arwah tu pun tak sopan bunyinya.... gunakan allahyarhamah.



Sebaik-baik manusia itu manusia yang memberi manfaat kepada manusia lain.thank you


Bagi penjelasan/contoh bior jelas ek...maklumlah ana budak baru belajar :)

Cikgu ngajo kat mano ya?
Kita sebagai cikgu kena sabar hadapi ragam anakČ murid, Maybe mereka tu ada problem :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 14:50


Pada 25-03-10 09:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-10 09:07 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

jumlah itu yang berdaftar saja kan?

tak lau lagi jumlah yang tidak berdaftar..




kita ada 27 juta rakyat......selebihnya tu yang selalu dibuang sana sini



Ana sungguh kasihan dengan nasib mereka yang malang itu

Sesungguhnya Allah sentiasa memelihara kaum2 yang lemah


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 20:23


Pada 25-03-10 14:48 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-10 18:55 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

dah terjawab dah makcik.... terima kasih eni.

***arwah tu pun tak sopan bunyinya.... gunakan allahyarhamah.



Sebaik-baik manusia itu manusia yang memberi manfaat kepada manusia lain.thank you


Bagi penjelasan/contoh bior jelas ek...maklumlah ana budak baru belajar :)

Cikgu ngajo kat mano ya?
Kita sebagai cikgu kena sabar hadapi ragam anakČ murid, Maybe mereka tu ada problem :)



budak bemasalah pembelajaran kita jaga sesungguh siap hantar kelas pemulihan.. mudah mudahan tiba masa ilmu yang sedikit kan berguna di masa hadapannya. golongan yang ni amat bagus dan hormat guru2nya smapai guru tak smapaihati nak berpisah dengannya.

budak TERLEBIH pandai macam NI kita buat derk saja.jatuh nanti pandai lah dia bangun sendiri. guru2 pun apa stendet nak hormat lagi. ala... lahir2 kan dah pandai berlari


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-04-10 11:04


Pada 25-03-10 14:50 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-10 09:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-10 09:07 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

jumlah itu yang berdaftar saja kan?

tak lau lagi jumlah yang tidak berdaftar..




kita ada 27 juta rakyat......selebihnya tu yang selalu dibuang sana sini



Ana sungguh kasihan dengan nasib mereka yang malang itu

Sesungguhnya Allah sentiasa memelihara kaum2 yang lemah



moral semakin merudum dan perlukan penyelesaian total


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129495 saat. Lajunya....