Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 3 hari yang lalu
nabilah: 3 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 13 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: BERITA BAIK untuk peminat dan pengidam kereta!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» BERITA BAIK untuk peminat dan pengidam kereta!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh BERITA BAIK untuk peminat dan pengidam kereta!!!

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 14:16


!!! QUOTE !!!

AP Bakal Dihapus 2015


yang Lee Wei Lian

KUALA LUMPUR, Oct 28 — The government will terminate the controversial AP system in stages beginning 2015 as part of its National Automotive Policy review.

Open APs for used vehicles will end by Dec 31, 2015 and franchise APs will be terminated by Dec 31, 2020.

The government had earlier proposed to end APs by 2010 but the deadline was extended.

AP holders will also be audited every six months.

"We will terminate those who flout the rules," said Minister of International Trade and Industry Datuk Mustapa Mohamed at a press conference on the National Automotive Policy review today.



ni pula kata menteri

!!! QUOTE !!!

Mansuh AP beri hala tuju pemilik

KUALA LUMPUR 28 Okt. - Pemansuhan permit import (AP) akan memberikan hala tuju yang jelas dan sebagai tempoh peralihan kepada pemegang AP sedia ada untuk mempelbagai dan menceburi perniagaan baru, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed.

''Sistem AP bagi kenderaan pasang siap sepenuhnya (CBU) import akan dimansuhkan, manakala AP terbuka untuk kenderaan terpakai akan dimansuhkan menjelang 31 Disember 2015.

''Ini bermakna tidak ada lagi kenderaan terpakai menggunakan permit AP dibenarkan selepas 2015. Permohonan baru untuk AP terbuka baru juga tidak akan dilayan,'' katanya pada sidang akhbar mengenai pengumuman semakan semula DAN, di sini hari ini.

Tambah Mustapa, bagi pemegang AP terbuka sedia ada, pemantauan berterusan serta ketat akan dilakukan ke atas mereka bagi memastikan setiap syarat di patuhi.

''Sekiranya mereka tidak mematuhi syarat dan peraturan ditetapkan, AP mereka akan ditarik balik tanpa sebarang kompromi,'' jelasnya.

Pada masa ini, jumlah pemegang AP adalah sebanyak 98 manakala 156 AP telah ditarik balik ekoran penyalahgunaan kemudahan tersebut serta penjualan AP kepada pihak ketiga.

Mustapa berkata, sebelum ini, AP diberikan secara percuma, tetapi di bawah DAN baru ia akan dikenakan caj sebanyak RM10,000 bagi setiap AP terbuka yang dikeluarkan.

''Sebagaimana diumumkan pada Bajet 2010 lalu, setiap AP terbuka yang dikeluarkan akan dikenakan caj sebanyak RM10,000.

''Satu dana akan diwujudkan menerusi kutipan caj tersebut bagi membantu usahawan bumiputera menceburi bidang tertentu termasuk mendapatkan hak pengedaran atau francais bagi jenama lain, mencari sub-sektor automotif atau perniagaan lain dan sebagainya,'' jelasnya.

Sementara itu, kerajaan tidak akan meneruskan dasar penghapusan kenderaan yang bakal tamat pada Disember ini dengan kerajaan memberi subsidi sebanyak RM3,000 bagi kenderaan berusia lebih dari 15 tahun, ia merupakan dasar sekali sahaja.

Mustapa berkata, pada masa ini, terdapat 2.7 juta kenderaan penumpang berusia 10 tahun atau lebih berada di jalan raya.

''Berbanding dengan negara lain Malaysia mempunyai kadar pelupusan kenderaan yang rendah dan purata usia kenderaan tinggi.

''Sebagai langkah awal ke arah pelaksanaan sepenuhnya Dasar Tempoh Jangka Hayat (ELV), kajian semula DAN akan memperkenalkan pemeriksaan mandatori tahunan sebagai syarat pembaharuan cukai jalan untuk semua kenderaan berusia 15 tahun atau lebih,'' katanya.

Jelas Mustapa, Kementerian Pengangkutan akan merangka pelan bagi mewujudkan ELV.


p/s------>YAHOOOOOOO,mulai saat ni boleh simpan duit dengan rajinnya supaya dapat beli kereta idaman kalbu huhuhuhu


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 17-03-10 14:31


jauh lagi tu macam-macam boleh berlaku...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 15:08


Wah berita baik ni. Confirm ? :)


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 15:39


Pada 17-03-10 15:08 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Wah berita baik ni. Confirm ? :)




yes,dato mustapa mohamed yang cakap.....lagi pun AP ni dah banyak menyusahkan rakyat jadi apa guna simpan baik buang.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 16:10


wah bagus jugak kerajaan yang memikirkan rakyat juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 16:19


Pada 17-03-10 16:10 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

wah bagus jugak kerajaan yang memikirkan rakyat juga.



fikir nak rompak rakyat ke???? :sopan: :sopan: :sopan: :sopan:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 18:25


Pada 17-03-10 14:31 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

jauh lagi tu macam-macam boleh berlaku...


maksud anda? belum tentu harga kereta tu akan murah dengan sekadar mansuhnya AP? boleh jadi akan adanya syarat2 atau benda-benda lain yang tidak akan mnyebabkan harga akan jadi murah? :berfikir:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 17-03-10 18:37


Pada 17-03-10 18:25 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 14:31 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

jauh lagi tu macam-macam boleh berlaku...


maksud anda? belum tentu harga kereta tu akan murah dengan sekadar mansuhnya AP? boleh jadi akan adanya syarat2 atau benda-benda lain yang tidak akan mnyebabkan harga akan jadi murah? :berfikir:


anda seolah-olah baru saja duduk di malaysia, bukan ke setiap kali menteri kabinet ditukarkan, setiap kali juga banyak benda akan berubah...kalau betul dia nak buat, Kenapa tak dalam masa yang terdekat ni bukt 4 tahun lagi tu kalau dia jadi menteri lagi......

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 21:44


Pada 17-03-10 18:37 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 18:25 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 14:31 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

jauh lagi tu macam-macam boleh berlaku...


maksud anda? belum tentu harga kereta tu akan murah dengan sekadar mansuhnya AP? boleh jadi akan adanya syarat2 atau benda-benda lain yang tidak akan mnyebabkan harga akan jadi murah? :berfikir:


anda seolah-olah baru saja duduk di malaysia, bukan ke setiap kali menteri kabinet ditukarkan, setiap kali juga banyak benda akan berubah...kalau betul dia nak buat, Kenapa tak dalam masa yang terdekat ni bukt 4 tahun lagi tu kalau dia jadi menteri lagi......



tak apalah izdham,dia baru belajar :-) :-) :-)

saya pun tertanya juga Kenapa sengaja dilambat2kan proses nak mansuh AP????sebab jika ikutkan bulan januari tahun ni dah mansuh tapi dilanjutkan lagi dan yang peliknya AP untuk kereta padang golf boleh pula mansuh?????rakyat malaysia ni main golf ke???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 21:57


Pada 17-03-10 18:37 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 18:25 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 14:31 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

jauh lagi tu macam-macam boleh berlaku...


maksud anda? belum tentu harga kereta tu akan murah dengan sekadar mansuhnya AP? boleh jadi akan adanya syarat2 atau benda-benda lain yang tidak akan mnyebabkan harga akan jadi murah? :berfikir:


anda seolah-olah baru saja duduk di malaysia, bukan ke setiap kali menteri kabinet ditukarkan, setiap kali juga banyak benda akan berubah...kalau betul dia nak buat, Kenapa tak dalam masa yang terdekat ni bukt 4 tahun lagi tu kalau dia jadi menteri lagi......



aduishhh... rasa seketul batu baru menghempap kepala saya....hahaha...baru sedar sekarang kat malaysia lah pula...huhu...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 21:58


kiamat dah 2012 kata org puteh

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 00:06


hehe..

ini mainan politik...kenapa lah xmansuh saja, dalam masa terdekat?kenapa nak kena tunggu 2015?ini kempen politik, kalau xvote dia...mean tak ada lah mansuh AP.

Oh MALAYSIAKU!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 03:04


lama itu..
macam-macam boleh jadi kat malaysia ini..

tapi simpan lah duit jugak..mana tau kan..rezeki ada time itu..hehe


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

  


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 10:45


AP dihapuskan adakah akan turunkan harga kereta ?

kalau cukai dan duti dihapuskan... baru lah harga kereta akan turun mendadak....


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 11:25


Pada 18-03-10 00:06 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

hehe..

ini mainan politik...Kenapa lah xmansuh saja, dalam masa terdekat?Kenapa nak kena tunggu 2015?ini kempen politik, kalau xvote dia...mean tak ada lah mansuh AP.

Oh MALAYSIAKU!!!



tu dah terbukti.....yang sekarang mansuh AP adalah AP kereta golf siapalah nak pakai kereta tu????orang main golf saja lah


jika kalah vote sampai tukar kerajaan means mansuhlah AP dan mungkin juga duti boleh turun harga


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 11:37


Pada 17-03-10 15:39 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 15:08 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Wah berita baik ni. Confirm ? :)




yes,dato mustapa mohamed yang cakap.....lagi pun AP ni dah banyak menyusahkan rakyat jadi apa guna simpan baik buang.



berita ni boleh didengar tapi nak 100% percaya tu aku tak pasti..sebab orang umno yang bercakap...apa yang mereka janjikan hampas yang kita dapat..



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 11:40


Pada 18-03-10 11:37 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 15:39 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 15:08 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Wah berita baik ni. Confirm ? :)




yes,dato mustapa mohamed yang cakap.....lagi pun AP ni dah banyak menyusahkan rakyat jadi apa guna simpan baik buang.



berita ni boleh didengar tapi nak 100% percaya tu aku tak pasti..sebab orang umno yang bercakap...apa yang mereka janjikan hampas yang kita dapat..




tu memang betul tapi tak tahu jika orang yang ada sekarang menang ke tak nanti????

p/s----->mari2 letakkan kereta idaman anda

.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 18-03-10 11:40


Hari ini cakap lain esok cakap lain. Memberi harapan palsu adalah perkara biasa.

Dengar boleh...Nak percaya...Tunggu sajalah 2015.

Ehehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 11:43


Pada 18-03-10 11:40 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Hari ini cakap lain esok cakap lain. Memberi harapan palsu adalah perkara biasa.

Dengar boleh...Nak percaya...Tunggu sajalah 2015.

Ehehehe...



yang tu boleh menanti dengan penuh debaran :-( :-( :-( :cry: :cry: :cry:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 13:40


Pada 18-03-10 11:37 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 15:39 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 15:08 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Wah berita baik ni. Confirm ? :)




yes,dato mustapa mohamed yang cakap.....lagi pun AP ni dah banyak menyusahkan rakyat jadi apa guna simpan baik buang.



berita ni boleh didengar tapi nak 100% percaya tu aku tak pasti..sebab orang umno yang bercakap...apa yang mereka janjikan hampas yang kita dapat..



tulah pasal. sama macam orang PKR...cakap saja lebih. kebobrokan dah di utarakan di dewan parlimen. tiada jawapan yang diberi. hanya mengundur diri dari dewan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 14:04


Pada 18-03-10 13:40 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-03-10 11:37 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 15:39 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 15:08 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Wah berita baik ni. Confirm ? :)




yes,dato mustapa mohamed yang cakap.....lagi pun AP ni dah banyak menyusahkan rakyat jadi apa guna simpan baik buang.



berita ni boleh didengar tapi nak 100% percaya tu aku tak pasti..sebab orang umno yang bercakap...apa yang mereka janjikan hampas yang kita dapat..



tulah pasal. sama macam orang PKR...cakap saja lebih. kebobrokan dah di utarakan di dewan parlimen. tiada jawapan yang diberi. hanya mengundur diri dari dewan.



dah masuk politik nampak????bobrok mamak kerala tu tak pula tengok


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 20:11


Mak ai Rashdin, kereta kegemaran awak ke 2? Kalau jadi kenyataan, confirmlah ramai gadis2 Jelita mendaftar nak jadi isteri awak kelak..

Erm..kereta kegemaran ku..? Tetaplah Proton Juara.

mudah-mudahan harga kereta OTR semua menurunlah hendaknya, Amin.. Boleh lah Wawa beli kat anak-anak untuk mereka drive pergi Sekolah nanti. Hihi :-D


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 22:23


Pada 18-03-10 20:11 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Mak ai Rashdin, kereta kegemaran awak ke 2? Kalau jadi kenyataan, confirmlah ramai gadis2 Jelita mendaftar nak jadi isteri awak kelak..

Erm..kereta kegemaran ku..? Tetaplah Proton Juara.

mudah-mudahan harga kereta OTR semua menurunlah hendaknya, Amin.. Boleh lah Wawa beli kat anak-anak untuk mereka drive pergi Sekolah nanti. Hihi :-D




wawa,ni lah kereta kegemaran rashdin tahu.......kereta ni by order and cash only...tak payah susah2 nak buat loan kereta :-D :-D :-D


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 07:55


huhu.. nasib baik lah kereta idaman aku tak ada kena mengena dengan AP :P
(dalam erti kata lain.. kereta biasa saja) yang dok ada ni pun mekap tak habis... hehe
yang penting tahun depan selesai installment..yeayy.. alhamdulillah..

saya rasa ada antara kereta ayah saya yang menggunakan AP.. apa yang saya perhatikan.. yang membuatkan banyak duit terkorban adalah tax / duti dan segala jenis cukai..
AP charge kalau tak silap tak sampai 1/5 pun dari segala cukai yang ada tu.. yang mengakibatkan harga kereta naik melonjak..

kalau dia kata nak hapuskan cukai import baru lah syok.. boleh guna duit tabung saja beli kereta..kalau tak, menabung sampai bongkok lah jawabnya..

for me, at my living.. saya tak minat dengan kereta mewah yang tahap juta2.. kereta mewah setakat 200k Tak apalah.. if saya jutawan sekali pun maybe tak ambik agaknya kereta2 macam tu..huhu
rembat oddesey sebijik pun dah gumbira..

antara sebabnya,
-di malaysia ini terlalu ramai org yang cemburu dan hasad dengki..baru dimewahkan sedikit2 pun sudah ramai yang mencebik kecemburuan..inikan pula pakai kereta juta2.. mahu lah ada yang main santau pulak kang...hehehe..

-penculik, kalau nak culik pun dia lebih berminat nak culik org yang naik kereta juta2 ni. berbanding org yang naik kereta proton..hehehe.. kan dah meletakkan diri dalam kebahayaan..

-satu lagi, kereta bukanlah aset yang menguntungkan dengan nilai susut yang tinggi.dan penyelenggaran yang juga tak rendah ...

tapi setakat nak mimpi2 berangan2 tu tak mengapalah... tak luak apa-apa..hehe
lagipun 2015? bila tiba 2015 nanti tiba-tiba lah nak buat-buat lupa pula...huhuuuu


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 09:58


heheeh betul tu.. kereta biasa-biasa saja... dah tak ada hutang.. alhamdulillah. next target untuk kereta family... MPV...

AP kalau dihapuskan..maybe effect pengurangan harga lebih kurang RM5k - RM10k...

kalau cukai dimansuhkan pengurangan harga dalam 505 - 60%..

ada memana kerajaan atau bakal menjadi kerajaan berani berkempen nak mengatakan menghapuskan cukai2 tersebut. ??


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 11:19


2015.. anda yakin menteri yang sama masa tu Datuk Mustapa Muhammad?

saya bersangka baik tetapi tidaklah memberi harapan yang tinggi sebab kebarangkaliannya banyak auta dari fakta..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 11:57


sebab tu saya taip sebelum ni..
tak berapa hairan sangat kalau AP dimansuhkan..
secoet saja diskaun yang dapat.. cukai import dan segala cukai yang ada tu yang beri kenaikan harga pada sesebuah kereta(kecuali kereta local lah..hehe)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 12:06


kereta idaman kalbu pun boleh dibawa masuk nanti tak pun belis secara by order


.

.


yang ni sebagai kereta future family

.


.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14709 saat. Lajunya....