Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tonghuan
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43136

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
tonghuan: 12 jam, 4 minit yang lalu
khairoo84: 1 hari, 1 jam, 16 minit yang lalu
wyd1014: 3 hari yang lalu
lidah-penghunus: 6 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
nur_tinta: 28 hari yang lalu


Sajak
Topik: * CINTA *


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» * CINTA *

Please Mendaftar To Post


Oleh * CINTA *

zackwaniskandar
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2010
Ahli No: 39452
Posting: 6
Dari: Kuala Lumpur

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 15:50


Dan bila pena menari..

kata orang yang jiwang..
cinta tu umpawa mawar berduri
cantik dipandang tapi sukar dimiliki..
tersilap pegang pasti luka tercucuk duri..

kata budak sekolah..
cinta tu macam rama-rama
megah terbang penuh berwarna-warni
tapi sayang, sayap indah punya racun tersendiri..


kata sesetengah kaum ku diluar sana..
cinta tak lebih daripada sehelai baju
dibayar dengan harga untuk satu kemilikkan
dibuang bila lusuh dan warnanya kian sirna

malah ada juga kaum ku yang kata..
cinta tu macam bola sepak
berkejar-kejaran untuk direbut di kala jauh
tapi walau sayang tetap di sepak saat tiba di kaki sendiri..

ada perempuan kata..
cinta tu umpama pelangi
indahnya tak terucap dan hadirnya sesekali
namun sayang sinarnya bukanlah abadi

kata aku..
cinta itu bukan lah sekadar pengucapan
bukan juga satu pengharapan atau kebetulan
apatah lagi sekadar cuma penyatuan
tapi adalah detik nafas untuk setiap yang bernyawa
untuk merasa makna sebenar kehidupan..

namun definisi cinta terlalu luas untuk ditafsir..
andai di susur seluruh maya sekali pun..
rasa cinta tak pernah sama
dan pastinya tak mungkin ada buat mereka yang takut untuk mencuba..

Zackwan Iskandar


-----------------





Bookmark and Share

    


  Member Information For zackwaniskandarProfil   Hantar PM kepada zackwaniskandar   Pergi ke zackwaniskandar's Website   Quote dan BalasQuote

sayaku
Warga Rasmi
Menyertai: 05.04.2010
Ahli No: 39618
Posting: 8

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 13:37


cinta itu seni..
nampak indahnya..
tapi sukar untuk ditafsir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayakuProfil   Hantar PM kepada sayaku   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 13:54


cintakan Allah lagi indah, tidak terucap dibibir.. tidak tergambar diminda.. bercinta dengan suami yang sama cintakan Allah lagi indah.. tidak terangan sebelum bernikah. Janganlah mencari cinta dunia, definasi yang tidak terungkai konon.. carilah cinta selepas berkahwin, baru tahu nikmatnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 13:57


cinta oh cinta..
kadang manusia pun xmampun nak bezakn cinta dan syahwat..
kalau dikatakan "i love u", mungkin boleh ditrjemahkan "saya nafsu kat awak.."
tapi ramai yang suka..
ramai yang trlena..
ramai yang trbuai dan hanyut..

cinta..
tapi ku tahu ada satu contoh cinta yang dekat dgnku..
cinta..cinta yang ada pada seorang ibu..
cinta ibuku kepadaku..
cinta tanpa mengharapkan balas..
cinta yang tetap ada walau pun aku brbuat salah..
cinta yang tetap mendo'akan aku ketika aku silap..
cinta yang tak pernah meninggakn aku ketika aku miskin dan hina..
aku yakin itu cinta..itu cinta..

adakah cinta selain tu..?
cinta antara mereka seperti cinta ibuku pdku..

hingga detik ini cinta itu masih ada..
cintaku pun masih tumbuh kuat untuk ibu trsayang..
i love u ibu, hanya boleh diterjemahkah aku cinta+sayang padamu ibu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 14:26


CINTA ALLAH yang utama
Cinta kepada Islam,
Cinta kepada Rasul ku yang dikasihi,:bunga:

Tiada Cinta yang lebih utama dan kekal abadi selepas itu.:kelip:

Cinta sesama manusia?
tak pernah dan tak sepatutnya wujud
apa yang mampu adalah sayang dan kasih.

Tiada cinta untill akad nikah, itu matlamat yang ditanam dari kegagalan dalam mengenal dunia..
ALHAMDULILLAH... ALLAH Maha Penyayang & Pengampun
DIA Lebih Memahami & Maha Mengabulkan..

dan.,

Cinta yang paling mujarab dan paling bermakna
apabila dianugerahkan kepada seseorang itu
CINTAKAN IMAN & TAQWA juga KEYAKINAN dari Kurniaan-NYA...
Inilah yang paling takut untuk hilang dan lenyap.


"YaALLAH subur dan mekarkanlah Cinta ku ini Hanya Untuk-MU selagi nyawaku dan kehidupanku ini, YaRABB... dekatkanlah ingatan dan seluruh hatiku serta amalanku Hanya kepada-MU dalam menggapai Keredhaan-MU & Keberkatan-MU sehingga helaan nafas terakhirku menuju-MU di Syurga nanti" Amin..


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 14:57


ramai yang berkata"cintaku yang utama untuk ALLAH"
tapi adakah ucapan tu betul?
betolkah ada rasa tu di hati..
adakah rasa cinta itu..

aku cinta pada ayah dan ibuku,
dan aku dapat merasakannya dihatiku dengan sangat jelas..
tapi, adakah rasa cinta seperti itu ada di hati untuk ALLAH..??

ataukah ini hanya kata-kata penghias..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 15:03


kata-kata penghias, kata-kata persembahan
atau kata-kata lakonan dan irama....

hanya Tuhanku Sahaja Yang Mengetahui.:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

sayaku
Warga Rasmi
Menyertai: 05.04.2010
Ahli No: 39618
Posting: 8

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 18:15


Pada 05-04-10 14:57 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

ramai yang berkata"cintaku yang utama untuk ALLAH"
tapi adakah ucapan tu betul?
betolkah ada rasa tu di hati..
adakah rasa cinta itu..

aku cinta pada ayah dan ibuku,
dan aku dapat merasakannya dihatiku dengan sangat jelas..
tapi, adakah rasa cinta seperti itu ada di hati untuk ALLAH..??

ataukah ini hanya kata-kata penghias..



betul..
mudah untuk berbicara atau setakat taip..
tapi..
nak melaksanakan..
masyaAllah..

((tujukan untuk diri sendiri))

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayakuProfil   Hantar PM kepada sayaku   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 19:46


....Atas nama CINTA....
ku relakan diriku merana...
asal ENGKAU akhirnya denganku....


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 21:15


Pada 05-04-10 18:15 , sayaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-04-10 14:57 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

ramai yang berkata"cintaku yang utama untuk ALLAH"
tapi adakah ucapan tu betul?
betolkah ada rasa tu di hati..
adakah rasa cinta itu..

aku cinta pada ayah dan ibuku,
dan aku dapat merasakannya dihatiku dengan sangat jelas..
tapi, adakah rasa cinta seperti itu ada di hati untuk ALLAH..??

ataukah ini hanya kata-kata penghias..



betul..
mudah untuk berbicara atau setakat taip..
tapi..
nak melaksanakan..
masyaAllah..

((tujukan untuk diri sendiri))


:) bagus rakan kita ni. Maknanya apa yang enta tulis diatas itu....

biarlah mereka, asalkan bahagia dengan kehidupanNYA.
itu bukan persoalan bagi yang mencari.:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 22:26


kerana cinta kenal pencipta,
kerana cinta kenal rasulnya,
kerana cinta kenal saudara,
bahagia keluarga,
hidup tanpa cinta sengsaralah jiwa,
segketa dan dusta yang merajai jiwa,
di batasan cinta syariat terjaga,
tanpa keraguan tanpa kesangsian.

secebis lirik dari kumpulan in team..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114848 saat. Lajunya....