Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Pengorbanan Seorang Isteri..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Pengorbanan Seorang Isteri..

Please Mendaftar To Post


Oleh Pengorbanan Seorang Isteri..

zaujunustazahhannan
Warga Rasmi
Menyertai: 01.03.2010
Ahli No: 39382
Posting: 5
Dari: dunia yang sementara

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-03-10 23:37


Assalamualaikum

Setinggi2 kesyukuran dipanjat ke hadrat ilahi kerana masih memberi ruang dan peluang untuk diri ini mencoret kan sepatah dua kata di ruangan ini.Ikhlas ku katakan..inilah kali pertama aku membuka laman web ini.Sebagai seorang pendidik dan sebagai imam..masa ku agak terbatas dengan semua ini.Aku lebih banyak menghabiskan masa ku dengan sekolah..anak muridku dan masarakat yang lebih memerlukan aku..itu yang membuatkan aku rasa bertanggung jawab ke atas mereka.

Petang tadi..setelah tamat latihan sukan di sekolah..ada seorang kawan yang mencadangkan kepada ku supaya membuka laman web ini.Aku terpandang salah 1 satu tajuk di forum..isteri buat suamiku.Subhanallah.. rupa-rupanya..insan yang menulis itu adalah zaujah ku sendiri. memang aku teruja membaca tulisan beliau. dan beliau memang seorang zaujah yang bagiku teramat istimewa. dan di setiap doaku semenjak hari pertama pernikahan kami..aku selalu berdoa supaya allah jadikan dia sebagai temanku bukan sahaja di dunia..bahkan di akhirat jua. setelah membaca komentar yang diberi..aku terpanggil untuk menulis di sini.

buat semua yang dah membaca tulisan zaujahustazalias..memang apa yang ditulis itu terbit dari hatinya.tiada apa yang perlu dipertikaikan..mungkin semua ni adalah berkat tarbiah dan didikan yang telah di berikan oleh kedua orang tuanya.Yang memang meletakkan pendidikan pertama ialah mengenal Penciptanya.. Bila kenal pencipta..maka semua benda akan nampak mudah dan tak ada apa yang perlu di risaukan.

Buat sayang abang..ku doakan semoga syurga milikmu sayang. Abang percaya kamu sememangnya seorang isteri yang baik.Abang begitu bersyukur kerana dipilih oleh Allah untuk menjadi suamimu sayang..! Doakan semoga abang terus istiqamah di jalanNya yang 1 ini.Dan untuk bakal isteriku..Ku doakan semoga dirimu jua setabah dan secekal dirinya. Ingatlah sayang..apabila kamu mengejar dunia..dunia akan lari dari kamu. Tetapi..apabila kamu mengejar akhirat..dunia pasti akan jadi milik kamu.

buat semua yang mengenali ku.. doakan kebahagiaan kami bertiga dunia dan akhirat..!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaujunustazahhannanProfil   Hantar PM kepada zaujunustazahhannan   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 00:15


Amin.. Wah, romantik..! Mana Kang_Razzi ek? Ni kisah "Ayat2 cinta" ni. Wawa tumpang terharu .. Kalau da jodoh, tak ke mana INSYA ALLAH..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 00:17


Lepas ni, Wawa nak buka forum topik "Pengorbanan Ibu tunggal dan Ayah tunggal" pula .. :-)


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 16:23


salam

kepada zaujunustazahhannan, cuma nak bertanya , Kenapa tuan berpoligami?


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 16:23


iskkk ngerinya.... :D :D :D


kadang saya tertanya-tanya...
besar benarkah maksud pengorbanan seorang isteri yang menggembirakan suami dengan isteri kedua ??

pengorbanan sebeginikah yang sangat diharapkan oleh suami dari isterinya ?....

hmmm...rasa macam nak carikan untuk suami dua atau tiga isteri utknya, kalau itu benar-benar buat dia bahagia dan tenteram hidupnya.

ada tak suami yang suka sangat kalau isteri tua carikan tiga isteri lagi utknya ??


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 19:31


Pada 02-03-10 16:23 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

salam

kepada zaujunustazahhannan, cuma nak bertanya , Kenapa tuan berpoligami?



Nak bela nasib gadis tu agaknya ... :-D Hihi .. jangan marah ek?


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 19:33


!!! QUOTE !!!



Buat sayang abang..ku doakan semoga syurga milikmu sayang. Abang percaya kamu sememangnya seorang isteri yang baik.Abang begitu bersyukur kerana dipilih oleh Allah untuk menjadi suamimu sayang..! Doakan semoga abang terus istiqamah di jalanNya yang 1 ini.Dan untuk bakal isteriku..Ku doakan semoga dirimu jua setabah dan secekal dirinya. Ingatlah sayang..apabila kamu mengejar dunia..dunia akan lari dari kamu. Tetapi..apabila kamu mengejar akhirat..dunia pasti akan jadi milik kamu.
------------------------- ??? ------------------------


Aik.. kata alim? Belum nikah dah panggil 'Sayang'..? Confused daaaaa.. tolong jelaskan, "Ustaz'?

!!! QUOTE !!!




-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 17:57


Pada 02-03-10 16:23 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

iskkk ngerinya.... :D :D :D


kadang saya tertanya-tanya...
besar benarkah maksud pengorbanan seorang isteri yang menggembirakan suami dengan isteri kedua ??

pengorbanan sebeginikah yang sangat diharapkan oleh suami dari isterinya ?....

hmmm...rasa macam nak carikan untuk suami dua atau tiga isteri utknya, kalau itu benar-benar buat dia bahagia dan tenteram hidupnya.

ada tak suami yang suka sangat kalau isteri tua carikan tiga isteri lagi utknya ??





Assalamualaikum
maaf ye..tapi ana pun tertanya2...adakah dengan isteri merelakan suami berkahwin lagi baru si suami sedar dengan pengorbanan isteri? maaf, ana tak bermaksud apa-apa dan berfikirn pesimis pada ustaz dan isteri..cuma ana tanyakan secara general...
(berdebar pula dengan hari pernikahan tak lama lagi. tanggungjawab, persefahaman, sokongan ana daqn bakal suami. adakah seperti yang diharapkan? errkk! semuanya seperti menyesakkn fikiran. tapi yakin dengan jodoh dari Allah ini! :sopan: )


-----------------
"dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (al-Imran:139)


Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

zaujahustazalias
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2010
Ahli No: 39342
Posting: 17
Dari: bumi waqafan

tajikistan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 00:07


Pada 02-03-10 19:33 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



Buat sayang abang..ku doakan semoga syurga milikmu sayang. Abang percaya kamu sememangnya seorang isteri yang baik.Abang begitu bersyukur kerana dipilih oleh Allah untuk menjadi suamimu sayang..! Doakan semoga abang terus istiqamah di jalanNya yang 1 ini.Dan untuk bakal isteriku..Ku doakan semoga dirimu jua setabah dan secekal dirinya. Ingatlah sayang..apabila kamu mengejar dunia..dunia akan lari dari kamu. Tetapi..apabila kamu mengejar akhirat..dunia pasti akan jadi milik kamu.
------------------------- ??? ------------------------


Aik.. kata alim? Belum nikah dah panggil 'Sayang'..? Confused daaaaa.. tolong jelaskan, "Ustaz'?

!!! QUOTE !!!





semoga dalam rahmat allah selalu.Perkataan sayang dalam petikan di atas merujuk kepada USTAZAH HANNAN.Harap enti baca dan fahami betul-betul dengan apa yang ditulis.jangan kerana ketidakfahaman kita tu..bakal menimbulkan fitnah pulak. Lagipun..apa yang ana tahu..enti sendiri belum berkahwin kan? jadi tak adil rasanya enti memberi kenyataan pada apa yang enti sendiri TAK PERNAH LALUI..BEGITU TIDAK ADIL RASANYA ENTI MENGHUKUM SESORG HANYA DENGAN ILMU ENTI YANG TAK SEBERAPA ITU..jangan bercakap sebelum kamu sendiri dah melaluinya..apa pun syukran atas komentar yang telah di beri..


-----------------
berkorban tak perlu terkorban.. Usah dipersoal Kenapa..tapi sama-sama kita cari bagaimana..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaujahustazaliasProfil   Hantar PM kepada zaujahustazalias   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-10 07:05


assalamualaikum

saya pemerhati Ukhwah dari jauh. Tidak punya pengalaman bermadu, apatah lagi berkahwin. Ilmu pun sangatla tidak seberapa. Saya doakan Ustazah Hannan sekeluarga dipermudahkan jalan.

Pendapat saya, elok kiranya hal-hal seperti hidup manisnya bermadu ni dibuktikan terlebih dahulu. Ceritakan pengalaman bermadu yang indah-indah & boleh bawa isteri-isteri ke syurga. Itu lebih praktikal untuk ubah mind set kita tentang konnsep perkongsian suami.

Apapun, semoga niat murni Ustazah & Ustaz dalam redha Allah



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

hurul_inn
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32879
Posting: 107
Dari: Darul Iman-Darul Naim-Darul Ehsan-Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 07:56


Pada 04-03-10 00:07 , zaujahustazalias posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-10 19:33 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



Buat sayang abang..ku doakan semoga syurga milikmu sayang. Abang percaya kamu sememangnya seorang isteri yang baik.Abang begitu bersyukur kerana dipilih oleh Allah untuk menjadi suamimu sayang..! Doakan semoga abang terus istiqamah di jalanNya yang 1 ini.Dan untuk bakal isteriku..Ku doakan semoga dirimu jua setabah dan secekal dirinya. Ingatlah sayang..apabila kamu mengejar dunia..dunia akan lari dari kamu. Tetapi..apabila kamu mengejar akhirat..dunia pasti akan jadi milik kamu.
------------------------- ??? ------------------------


Aik.. kata alim? Belum nikah dah panggil 'Sayang'..? Confused daaaaa.. tolong jelaskan, "Ustaz'?

!!! QUOTE !!!





semoga dalam rahmat allah selalu.Perkataan sayang dalam petikan di atas merujuk kepada USTAZAH HANNAN.Harap enti baca dan fahami betul-betul dengan apa yang ditulis.jangan kerana ketidakfahaman kita tu..bakal menimbulkan fitnah pulak. Lagipun..apa yang ana tahu..enti sendiri belum berkahwin kan? jadi tak adil rasanya enti memberi kenyataan pada apa yang enti sendiri TAK PERNAH LALUI..BEGITU TIDAK ADIL RASANYA ENTI MENGHUKUM SESORG HANYA DENGAN ILMU ENTI YANG TAK SEBERAPA ITU..jangan bercakap sebelum kamu sendiri dah melaluinya..apa pun syukran atas komentar yang telah di beri..



Salamun'alaik...
Maaf sekiranya ana silap...
Ana pun macam ukhti Wawa (SNMA) juga....confuse...
Kalau diamati...perkataan sayang tu berulang dua kali..yang pertama sememangnya untuk Usatazah Hannan. Tapi untuk kali kedua tu...sebabnya kata-kata sebelumnya ditujukan untuk bakal zaujah...mungkin ada sahabat lain juga faham sepertimana yang kami faham...

Dan ana rasa ustazah pun patut baca posting2 SNMA dulu sebelum ustazah mengeluarkan kenyataan demikian...Mohon maaf atas segala salah dan silap ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurul_innProfil   Hantar PM kepada hurul_inn   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 08:44


Pada 04-03-10 00:07 , zaujahustazalias posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-10 19:33 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



Buat sayang abang..ku doakan semoga syurga milikmu sayang. Abang percaya kamu sememangnya seorang isteri yang baik.Abang begitu bersyukur kerana dipilih oleh Allah untuk menjadi suamimu sayang..! Doakan semoga abang terus istiqamah di jalanNya yang 1 ini.Dan untuk bakal isteriku..Ku doakan semoga dirimu jua setabah dan secekal dirinya. Ingatlah sayang..apabila kamu mengejar dunia..dunia akan lari dari kamu. Tetapi..apabila kamu mengejar akhirat..dunia pasti akan jadi milik kamu.
------------------------- ??? ------------------------


Aik.. kata alim? Belum nikah dah panggil 'Sayang'..? Confused daaaaa.. tolong jelaskan, "Ustaz'?

!!! QUOTE !!!





semoga dalam rahmat allah selalu.Perkataan sayang dalam petikan di atas merujuk kepada USTAZAH HANNAN.Harap enti baca dan fahami betul-betul dengan apa yang ditulis.jangan kerana ketidakfahaman kita tu..bakal menimbulkan fitnah pulak. Lagipun..apa yang ana tahu..enti sendiri belum berkahwin kan? jadi tak adil rasanya enti memberi kenyataan pada apa yang enti sendiri TAK PERNAH LALUI..BEGITU TIDAK ADIL RASANYA ENTI MENGHUKUM SESORG HANYA DENGAN ILMU ENTI YANG TAK SEBERAPA ITU..jangan bercakap sebelum kamu sendiri dah melaluinya..apa pun syukran atas komentar yang telah di beri..



oh ustazah hannan.. sayang yang dimaksudkan oleh SNMA telah saya boldkan(sila lihat ke dalam kotak kelabu di atas).. rasanya semua umat manusia yang baca pun akan nampak sayang yang di boldkan itu untuk bakal isteri

sebenarnya saya agak sedih kerana "ustazah hanan" membalas pertanyaan SNMA dengan mengeluarkan ayat sedemikian (by the way,jarang saya jumpa ustazah menamakan diri sendiri sebagai ustazah, kebiasaannya ustazah bersifat merendah diri) .
dari mana "ustazah hanan" ini tahu SNMA masih belum berkahwin? bijak sungguh 'ustazah' menjatuhkan hukum atas perkahwinan SNMA.


untuk pengetahuan "ustazah", liku2 yang dilalu oleh SNMA adalah yang SESUATU yang KAMU SENDIRI BELUM RASAI.. tanyalah sendiri pada tuan punya badan sebelum dengan ilmu 'ustazah' yang banyak itu, 'ustazah' membuat kesimpulan sendiri.. dukacita sekali...
cukup saya beritahu.. SNMA bukan seperti kamu yang baru nak merasa mengandung.. dia sudahpun punya dua cahayamata yang cantik2..


mendukacitakan apabila ustazah berkata "menghukum org dengan ilmu yang tidak seberapa itu" wahh.. ustazah sendiri telah menjatuhkan hukum kepada SNMA bahawa ilmu dia "tidak seberapa" ...jangan lah dengan ilmu ustazah yang setimbun itu.. "ustazah" mula berasa riak wahai "ustazah"

sejujurnya sebelum ini ada antara statement anda yang agak memualkan saya tapi saya tak berminat untuk cari pasal tambahan pula ianya hanya diri saya yang rasa..

tapi kini statement anda sudah mula menimbulkan perasaan menyampah pula hingga ke tahap hampir menghina SNMA dengan taraf ilmunya.. harap ianya tidak menuju ketahap yang lebih lagi pula.. cepat-cepatlah beristighfar.. :)

wasalam

mohon maaf banyak-banyak atas teguran dengan niat menyedarkan ini.. wallahualam...


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 20:41


Pada 04-03-10 07:05 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

saya pemerhati Ukhwah dari jauh. Tidak punya pengalaman bermadu, apatah lagi berkahwin. Ilmu pun sangatla tidak seberapa. Saya doakan Ustazah Hannan sekeluarga dipermudahkan jalan.

Pendapat saya, elok kiranya hal-hal seperti hidup manisnya bermadu ni dibuktikan terlebih dahulu. Ceritakan pengalaman bermadu yang indah-indah & boleh bawa isteri-isteri ke syurga. Itu lebih praktikal untuk ubah mind set kita tentang konnsep perkongsian suami.

Apapun, semoga niat murni Ustazah & Ustaz dalam redha Allah




em...setuju dengan pandangan di atas...apa pun, harapan saya janganlah perkara sebegini menjadi salah faham org lain...
mungkin penulis artikel ini asalnya berniat baik....tapi takut2 lama-kelamaan jadi lain pula....sekadar pandangan saja.... :berfikir:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 21:12


Erkk.. nama sama tapi saya bukan ustazah. Penulis ini bukan Ustazah Hannan, tapi suaminya Ustaz Alias.

zaujun = suami
zaujah = isteri


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 22:25


Pada 04-03-10 08:44 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-10 00:07 , zaujahustazalias posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-10 19:33 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!


Buat sayang abang..ku doakan semoga syurga milikmu sayang. Abang percaya kamu sememangnya seorang isteri yang baik.Abang begitu bersyukur kerana dipilih oleh Allah untuk menjadi suamimu sayang..! Doakan semoga abang terus istiqamah di jalanNya yang 1 ini.Dan untuk bakal isteriku..Ku doakan semoga dirimu jua setabah dan secekal dirinya. Ingatlah sayang..apabila kamu mengejar dunia..dunia akan lari dari kamu. Tetapi..apabila kamu mengejar akhirat..dunia pasti akan jadi milik kamu.

------------------------- ??? ------------------------

!!! QUOTE !!!

Aik.. kata alim? Belum nikah dah panggil 'Sayang'..? Confused daaaaa.. tolong jelaskan, "Ustaz'?



semoga dalam rahmat allah selalu.Perkataan sayang dalam petikan di atas merujuk kepada USTAZAH HANNAN.Harap enti baca dan fahami betul-betul dengan apa yang ditulis.jangan kerana ketidakfahaman kita tu..bakal menimbulkan fitnah pulak. Lagipun..apa yang ana tahu..enti sendiri belum berkahwin kan?


Salam Ustazah, :-)

terlebih dahulu ana mohon maaf jika ada yang tersilap.,

ustazah tahu tentang ukhti SNMA?
Ustazah perfect ke,? sama saja dengan manusia biasa kan.. apa yang beza, ilmu agama yang ada mungkin lebih lah sikit.
Tapi begini ke cara nak menilai seseorang.
SNMA Tanya apa saja ukhti?

Mungkin mudah ukhti berkata ;

!!! QUOTE !!!

tak adil rasanya enti memberi kenyataan pada apa yang enti sendiri TAK PERNAH LALUI..BEGITU TIDAK ADIL RASANYA ENTI MENGHUKUM SESORG HANYA DENGAN ILMU ENTI YANG TAK SEBERAPA ITU..jangan bercakap sebelum kamu sendiri dah melaluinya..apa pun syukran atas komentar yang telah di beri..

Berbalik kepada ukhti soalan ini, maaf ye..
Enti belum kenal lagi SNMA, siasat dulu sebelum berkata ye ‘USTAZAH’,
Ye lah, mungkin SNMA tak pernah lalui apa yang ukhti lalui kini,
Tetapi ukhti kena ingat.. keindahan ALLAH beri tidak kekal selamanya..
Ana, KAGUM dengan SNMA.. nak tau sebab apa?? Tanya pada yang dah mengenalinya
Dan yang terbaik, enti FAHAM dulu apa yang dilaluinya.
MUDAH bagi yang melihat, Tapi, SAKIT bagi yang MERASA dan MENANGGUNG.
SNMA lebih tabah dari ukhti sebab ujian yang ALLAH beri kepada diri beliau lagi HEBAT,

!!! QUOTE !!!

oh ustazah hannan.. sayang yang dimaksudkan oleh SNMA telah saya boldkan(sila lihat ke dalam kotak kelabu di atas).. rasanya semua umat manusia yang baca pun akan nampak sayang yang di boldkan itu untuk bakal isteri

sebenarnya saya agak sedih kerana "ustazah hanan" membalas pertanyaan SNMA dengan mengeluarkan ayat sedemikian (by the way,jarang saya jumpa ustazah menamakan diri sendiri sebagai ustazah, kebiasaannya ustazah bersifat merendah diri) .
dari mana "ustazah hanan" ini tahu SNMA masih belum berkahwin? bijak sungguh 'ustazah' menjatuhkan hukum atas perkahwinan SNMA.
untuk pengetahuan "ustazah", liku2 yang dilalu oleh SNMA adalah yang SESUATU yang KAMU SENDIRI BELUM RASAI.. tanyalah sendiri pada tuan punya badan sebelum dengan ilmu 'ustazah' yang banyak itu, 'ustazah' membuat kesimpulan sendiri.. dukacita sekali...
cukup saya beritahu.. SNMA bukan seperti kamu yang baru nak merasa mengandung.. dia sudahpun punya dua cahayamata yang cantik2..
mendukacitakan apabila ustazah berkata "menghukum org dengan ilmu yang tidak seberapa itu" wahh.. ustazah sendiri telah menjatuhkan hukum kepada SNMA bahawa ilmu dia "tidak seberapa" ...jangan lah dengan ilmu ustazah yang setimbun itu.. "ustazah" mula berasa riak wahai "ustazah"
sejujurnya sebelum ini ada antara statement anda yang agak memualkan saya tapi saya tak berminat untuk cari pasal tambahan pula ianya hanya diri saya yang rasa..
tapi kini statement anda sudah mula menimbulkan perasaan menyampah pula hingga ke tahap hampir menghina SNMA dengan taraf ilmunya.. harap ianya tidak menuju ketahap yang lebih lagi pula.. cepat-cepatlah beristighfar..


ye lah kak mimi,
mohon maaf banyak-banyak atas teguran ini ukhti zaujahustazalias,

Seorang yang benar-benar warak dihadapan ALLAH ialah seorang yang sentiasa tawadhuk atas apa yang dilakukan, dilihat dan diperkatakannya walaupun dihadapan org yang lemah, tidak mudah untuk mengatakan dirinya “ALIM” atau “BAIK” atau “SOLEH” juga “SOLEHAH”

Seorang yang alim tidak mudah juga nak tunjuk romantiknya ke apa ke zaujunustazahhannan, dihadapan/dikhalayak orang ramai (sepatutnya akan ada rasa malu pada dirinya menceritakan perkara ini depan orang lain, melainkan apabila “BERDEPAN DENGAN ISTERINYA" SAHAJA)

Mulia ye ukhti ni..
ye ke IKHLAS, atau..(no one can make their conslusion atau menilai seseorang itu dengan pandangan yang rendah, tetapi sebaiknya bermuhasabah adalah jalan terbaik)
jika itu perjalanan hidup ukhti, minta agar ALLAH jaga dan lindungi ianya dengan sifat KEIMANAN dan KETAKWAAN yang Tinggi, dan minta dijauhkan dari sifat Riak atau menunjuk-nunjuk.

Maaf ye ukhti zaujahustazalias, ukhti kenal lah dengan SNMA,
Ukhti pasti akan tertarik dengan KESABARAN dan KEGIGIHAN sifatnya..Ukhti tak pernah jumpa kan?
Apa lagi hak ukhti untuk berkata dengan cara begitu?

Ukhti bela atau memperbetulkan Zauju ukhti?, ayat yang ana baca diatas, Ana sendiri CONFUSED, ada ke gelaran ‘SAYANG’ walaupun yang belum jadi isteri?:-?
Tak tau lah prinsip mana ini. :-?

Maaf, sebelum mengeluarkan kata-kata elokla berfikir dahulu, pasti SNMA terguris dengan kata-kata, tapi dia tak begitu down kerana dirinya sentiasa +ve walaupun menemui saat getir.

buat kak SNMA, tahniah.. SiNaRaBaDi sangat berbesar hati dan semangat lebih ada lepas kenal ukhti. Syukur kepadaNYA, diberi kesempatan menemuimu ukhti, mungkin inilah hikmahnya.. supaya diri sedikit terfikir akan kesusahan dan derita seorang yang sentiasa masih lagi mampu tersenyum dan mengembirakan hati orang lain walaupun kehidupanmu penuh dengan tanda persoalan dan kesedihan, masih lagi tabah dan sabar dirimu mengharunginya dengan tenang. kukuhkan pendirian dan azammu ukhti.

Wallahua'lam

p/s: pengajarannya, cukuplah kebaikan kita..hanya kita dengan ALLAH, tak perlu sampai nak diceritakan dalam web.. ALHAMDULILLAH tahniah jika niat baik untuk beri kata-kata manfaat kepada orang lain, tapi jangan tipu hati kita.. perilaku bakal menentukan segalanya. Berhati2lah dalam membuat tafsiran kepada orang lain. Takut diri sendiri kelak akan menangis.

pesanan buat diri dan kawan-kawan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 22:28


Pada 04-03-10 21:12 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Erkk.. nama sama tapi saya bukan ustazah. Penulis ini bukan Ustazah Hannan, tapi suaminya Ustaz Alias.

zaujun = suami
zaujah = isteri



Salam Alaik Ukhti:-)

mula-mula ingat ukhti juga.. :sopan:
tapi bila dah baca tread2 yang sebelum ni,
tread ni lagi jelas, maka boleh tau bukan ukhti orangnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

zaujunustazahhannan
Warga Rasmi
Menyertai: 01.03.2010
Ahli No: 39382
Posting: 5
Dari: dunia yang sementara

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-03-10 13:48


salam..terima kasih atas segala komentar dan teguran yang telah di beri. apa pun..kita janganlah cepat melatah..Maaf banyak-banyak sebab mungkin saya dah membuatkan semua yang ada kat sini melatah.Malam tu saya guna nick isteri saya sebab nick saya tak boleh buka. maaf banyak-banyak. Apa pun..doakan kebahagiaan kami.Alhamdulillah..kami dah betunang dan insyaallah..16 mac ini kami akan berkahwin.mana yang kenal..jemput hadir ke majlis kami di kg pachakan..besut.Buat ukhti SNMA..ana mohon maaf banyak-banyak..


-----------------
padi takkan tumbuh bersama lalang..Tapi lalang akan tetap tumbuh bersama padi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaujunustazahhannanProfil   Hantar PM kepada zaujunustazahhannan   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-03-10 15:56


Pada 06-03-10 13:48 , zaujunustazahhannan posting:

!!! QUOTE !!!

salam..terima kasih atas segala komentar dan teguran yang telah di beri. apa pun..kita janganlah cepat melatah..Maaf banyak-banyak sebab mungkin saya dah membuatkan semua yang ada kat sini melatah.Malam tu saya guna nick isteri saya sebab nick saya tak boleh buka. maaf banyak-banyak. Apa pun..doakan kebahagiaan kami.Alhamdulillah..kami dah betunang dan insyaallah..16 mac ini kami akan berkahwin.mana yang kenal..jemput hadir ke majlis kami di kg pachakan..besut.Buat ukhti SNMA..ana mohon maaf banyak-banyak..



Salam.

sama-sama ustaz, kami disini yang melatah..ke?
mungkin juga.. syukran mengingatkan.
tapi sebenarnya cerita dah menjadi confuse lagi.
apapun dimaafkan, cuma kita sebagai hamba biasa ni.. setinggi dan sejauhmana pun taraf ilmu kita, janganlah rendahkan martabat orang lain. pesanan juga buat diri juga..:-)


Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119728 saat. Lajunya....