Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 29 hari yang lalu
izdham: 38 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 48 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Nasib Di samun Di Pandan Jaya


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Nasib Di samun Di Pandan Jaya

Please Mendaftar To Post


Oleh Nasib Di samun Di Pandan Jaya

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 13:45


:cry:
Assalammualaikum.... saya nak berkongsi pengalaman bertapa tragis nya hidup ini selepas disamun namun.... tiada insan yang mahu menghulurkan bantuan... Jeritan pekik terlolong ini tiada sapa mampu mendengar... penyamun yang mampu dilihat oleh mata kasar hanya di anggap angin sepoi-sepoi bahasa oleh mata-mata yang melihat...

betapa kejamnye si penyamun... saya yang lemah ini di tumbuk berkali-kali sehingga pecah di mulut... mungkin belum ajal saya masih mampu menaip suara hati ini di sini....

Aku ingin memohon maaf kepada seorang aunty kerana aku terdesak membentak nya untuk menghulurkan talifon saya terpaksa kerana ingin menghubungi pihak polis.... aunty terima kasih...

Penduduk Pandan Jaya ni berbeza benar dengan kampung halaman ku.... mereka lebih mementingkan diri.... sudah hampir 7 bulan saya tinggal Di Pandan Jaya... tapi tiada seoran jiran pun ingin bersapa dengan saya....

Pandan Jaya masih tidak wujud semangat kejiranan.... :-(


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 19-02-10 13:48


bukan Pandan Jaya saja..satu KL macam itu..hal aku hal aku..hal anda hal anda....

Masyarakat??? Zaman ini dan akan datang dah tidak tahu apa makna hidup bermasyarakat...

Slogan 1Malaysia konon. Ada lagi ke pemimpin yang kesah tentang rakyat zaman sekarang ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 14:04


saya masih tak nampak 1 malaysia.... masih samar-samar.... tinggal di kampung lebih selesa nak di bandingkan dengan kota metropolitan ini... kl is nothing...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 14:36


ye ke ? anda tegur tak jiran2 tu semua ?
setahu aku sepupu aku duduk kat pandan jaya tu.
di ok saja dengan jiran keliling tu.
anak dia siap boleh main, lepak kat rumah jiran.
anak dia sekolah rendah lagi.

anda pergi surau atau masjid terdekat tak ?
kalau anda selalu pergi kompom anda akan ada perasaan dan sifat kejiranan tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 14:38


Pada 19-02-10 13:48 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

bukan Pandan Jaya saja..satu KL macam itu..hal aku hal aku..hal anda hal anda....

Masyarakat??? Zaman ini dan akan datang dah tidak tahu apa makna hidup bermasyarakat...

Slogan 1Malaysia konon. Ada lagi ke pemimpin yang kesah tentang rakyat zaman sekarang ini?


betulkan statement anda. bukan semua di KL macam tu.
kengkadang diri kita sendiri yang menyombong menyebabkan jiran pun tak tegur kita.
tak kisah duduk dimana kalau diri kita sendiri sombong orang takkan tegur kita. apa salahnya kita orang baru disitu menegur jiran.

dan kadangkala bila jiran terlebih peramah akan dikatakan busy body...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

muslimin2303
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 15:41


Pada 19-02-10 14:38 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-02-10 13:48 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

bukan Pandan Jaya saja..satu KL macam itu..hal aku hal aku..hal anda hal anda....

Masyarakat??? Zaman ini dan akan datang dah tidak tahu apa makna hidup bermasyarakat...

Slogan 1Malaysia konon. Ada lagi ke pemimpin yang kesah tentang rakyat zaman sekarang ini?


betulkan statement anda. bukan semua di KL macam tu.
kengkadang diri kita sendiri yang menyombong menyebabkan jiran pun tak tegur kita.
tak kisah duduk dimana kalau diri kita sendiri sombong orang takkan tegur kita. apa salahnya kita orang baru disitu menegur jiran.

dan kadangkala bila jiran terlebih peramah akan dikatakan busy body...


betul tu...tak semua macam tu...walaupun di akui sesetengah tu ada yang berperagai macam tu..mungkin depa takut nak tolong anda masa tu..maklumlah penjenayah yang terdesak melarikan diri macam-macam dia boleh buat...harap bersabar ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin2303Profil   Hantar PM kepada muslimin2303   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 15:48


Teruk ke dibelasah penyamun itu. Masa tengah berjalan kaki ke?


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 19-02-10 17:58


Pada 19-02-10 14:38 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-02-10 13:48 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

bukan Pandan Jaya saja..satu KL macam itu..hal aku hal aku..hal anda hal anda....

Masyarakat??? Zaman ini dan akan datang dah tidak tahu apa makna hidup bermasyarakat...

Slogan 1Malaysia konon. Ada lagi ke pemimpin yang kesah tentang rakyat zaman sekarang ini?


betulkan statement anda. bukan semua di KL macam tu.
kengkadang diri kita sendiri yang menyombong menyebabkan jiran pun tak tegur kita.
tak kisah duduk dimana kalau diri kita sendiri sombong orang takkan tegur kita. apa salahnya kita orang baru disitu menegur jiran.

dan kadangkala bila jiran terlebih peramah akan dikatakan busy body...


Memangla bukan semua....cuma statement kat sini...ketenteraman dah semakin tak ada....

Dan ada yang tegur tapi yang tegur pula dikatakan busy body..so bagaimana?

apa-apa pun setiap benda ada pro and con, baik dan buruk, jahat dan baik,sombong dan peramah,penyokong dan pembangkang...

Tapi tepuk dada tanya diri sendiri, adakah kita rasa selamat di bumi kita sendiri? Adakah kita rasa happy untuk keluar rumah atas sesuatu urusan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 20:10


assalamualaikum.......iyakah....takut lah dengar cerita ni sebab sekarang ni macam-macam boleh jadi.....


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 20:48


!!! QUOTE !!!

betapa kejamnye si penyamun... saya yang lemah ini di tumbuk berkali-kali sehingga pecah di mulut... mungkin belum ajal saya masih mampu menaip suara hati ini di sini....


Hmm, minta maaf lah tou_aii, saya yang mendengar cuma bersimpati..
K, berdoa lah.. Doa orang teraniaya sangat dimakbulkan.. Insya-ALLAH!


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 00:39


salam

sebagai warga seberang sungai lrt(anda pasti tau dimana) saya bersimpati

tapi........

saya dah masuk 28 tahun disini. anggap saja penduduk awal kawasan tu. saya cuma nak kata....

sini makin ramai ORANG LUAR yang tinggal.. penduduk asal ramai dah berhijrah ke kawasan baru... jadi. yang jenih tak ambil tau ITU bukan ke dalam kelompok macam awak juga... ?

jadi selepas ini berjaga2... utamakan keselamatan.. maaf nak kata, liarkan mata semasa berjalan terutama berseorangan... Kalau nampak ada yang pelik.. masuk saja kedai2... kan baaaanyak kedai area tu...saya pun baru 2 tahun ni berkereta... alhamdulillah sejak sekolah rendah hingga 2 tahun lepas berjalan kaki dari jalan peel ke rumah alhamdulillah selamat... asalkan kita usaha ambil langkah berjaga jaga sepanjang masa..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 01:37


ni sebenarnya konsep 1 MALAYSIA


.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

cgu_NAM
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2009
Ahli No: 38890
Posting: 16
Dari: tawau

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 05:07


Assalamualaikum yang dah berlaku sudah pun berlalu...jadi berhati-hatilah lepas ni ye...cuma saya nak kongsikan bersama sebelum keluar rumah atau nak mulakan perjalanan cuba amalkan baca ayat kursi Insya Allah kita akan selamat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cgu_NAMProfil   Hantar PM kepada cgu_NAM   Pergi ke cgu_NAM's Website   Quote dan BalasQuote

muhdevori
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2009
Ahli No: 38634
Posting: 26
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 13:09


tou_aii wrote:
Penduduk Pandan Jaya ni berbeza benar dengan kampung halaman ku.... mereka lebih mementingkan diri.... sudah hampir 7 bulan saya tinggal Di Pandan Jaya... tapi tiada seoran jiran pun ingin bersapa dengan saya....

terasa pula ana..
ana tinggal kat taman maluri..
mesti tau kan..
innalillah ana ucapkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhdevoriProfil   Hantar PM kepada muhdevori   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 11:39


erm.. saya tak setuju Kalau sapa yang kata satu kl sombong dan hidup nafsi2..

soalnya, sapa org kl? jika anda katakan jiran anda org kl, anda pasti mereka tu origin dr kl ni? rasanya mereka pun seperti and yang bhijrah ke kl ni demi kerja atau belajar...so yang mmbutkan anggapan org kl tu nombong aau tak ada semangat kejiranan adalah mereka-mereka yang dr kalangan anda juga..anda juga adalah org kl jika anda nak kata mereka org kl.. saya yakin org kl yang asal sure kecik hati dengan statment tadi tu..dan saya rasa mereka yang asal ni masih ekkalkan semangat kekitaan sesama d kalangan jiran2nya..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 23:09


salam......

eeemmm...
tou aii tu 'pedang cinta' kan????
dalam novel hatiku di harajuku....
penulis nya Ramlee Awang Murshid...
hehehehehe.
saya suka baca novel 2.....
dalam cerita ada nasihat...

eeeemmm..
just intro....

macam mana dengan anda sekarang???
harap-harap dah ok....
saya bsimpati dengan anda....
tetapi bbalik pada sikit yang anda buat 2, boleh dkatakan 80% betul tentang kehidupan orang-orang di KL.
tunang saya bekerja di KL.boleh dkatakan setiap 2 minggu saya ke KL untuk bjmpa dengan tunang saya.
Kenapa saya kerap bjmpa??
sebab ny saya tak pernah langsung dapat mngenali jiran2 ny...
malah di surau juga orang-orang xramah..
malah selalu tengok saya spti pjenayah....
rasa tak ada ukhwah, keselamatan xtjamin, tak ada semangat kjiranan malah kharmonian pun tak ada.
salah ke kalau kita bjamaah bersama dalam semua segi???
adakah penting status sebagai org korporat?, org politik?, org kenamaan????
org zaman sekarang ni lebih pentingkn dari sendiri.
tak ada rasa tanggungjawab thadap insan2 lain dskeliling.


-----------------
hidup xp gurauan ibarat pokok xp buah nya.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 23:46


huh.... affenry...

alasan saja tu.... kata org keliling tak kenal...dah katernye dok berdating saja asal ujung minggu mana lah nak kenalnye org sebelah menyebelah...


matlamat tak menghalal cara ye dik... agaknya ye pun takut.. takkan tak ada kawan seJANTINA yang nak di minta tolong teman....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 08:38


seperti dikatakan syemarly dan nurkamar.
cuba lihat jiran tu. adakah mereka memang berasal dari KL... ?

mereka dari kampung yang berhijrah kesitu. mereka yang sombong.
saya bukan berasal dari KL. tapi alhamdulillah saya kenal dan bertegur sapa dengan jiran saya. sejak dari rumah bujang sehingga dah kahwin.

hampir 10 tahun menetap di KL. saya sudah berpindah hampir 5 rumah. saya masih boleh berborak , bertegur sapa dengan jiran.

yang sebenarnya diri sendiri yang membataskan pergaulan. kalau jiran tak tegur kita .. salahkah kita memulakan dahulu. ?

!!! QUOTE !!!

tunang saya bekerja di KL.boleh dkatakan setiap 2 minggu saya ke KL untuk bjmpa dengan tunang saya.
Kenapa saya kerap bjmpa??
sebab ny saya tak pernah langsung dapat mngenali jiran2 ny...


aku tak paham kaitan ayat ni. kerana tak kenal jiran kau turun KL jumpa dia selalu ?
jika dia kenal jiran..maknanya anda tak perlu jumpa dia lagi lah ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 12:53


Pada 19-02-10 14:36 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke ? anda tegur tak jiran2 tu semua ?
setahu aku sepupu aku duduk kat pandan jaya tu.
di ok saja dengan jiran keliling tu.
anak dia siap boleh main, lepak kat rumah jiran.
anak dia sekolah rendah lagi.

anda pergi surau atau masjid terdekat tak ?
kalau anda selalu pergi kompom anda akan ada perasaan dan sifat kejiranan tu.


kepada bezita,

jangan kan surau.... kedai pun malam2 saya tak berani nak pergi kerana kediaman saya di pandan jaya pada waktu mlm sangat menyeramkan kerana ketiadaan lampu jalan.... pada waktu tertentu ada manusia-manusia yang tak paham ni... membuat pati liar di tepi jalan.... selepas kejadian samun yang telah berlaku kepada saya.... baru saya sedar perumahan di sini sangat-sangat tidak selamat lagi bagi saya dan rakan....

kalau nak dapat kenalan bukan saja di surau, tapi kalau boleh bukan pintu nak sangat melihat senyuman jiran tetangga....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 13:00


Pada 19-02-10 14:38 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-02-10 13:48 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

bukan Pandan Jaya saja..satu KL macam itu..hal aku hal aku..hal anda hal anda....

Masyarakat??? Zaman ini dan akan datang dah tidak tahu apa makna hidup bermasyarakat...

Slogan 1Malaysia konon. Ada lagi ke pemimpin yang kesah tentang rakyat zaman sekarang ini?


betulkan statement anda. bukan semua di KL macam tu.
kengkadang diri kita sendiri yang menyombong menyebabkan jiran pun tak tegur kita.
tak kisah duduk dimana kalau diri kita sendiri sombong orang takkan tegur kita. apa salahnya kita orang baru disitu menegur jiran.

dan kadangkala bila jiran terlebih peramah akan dikatakan busy body...


kepada bezita,

saya ingin bertanya pada anda.... apa perasaan anda bila anda menyedekahkan senyuman kepada jiran tapi di balas dengan jelingan???? jika senyuman dah dibalas tuba, apakah anda nak mulakan dengan percakapan???? pernah dahulu berlaku kebocoran gas di rumah saya..... saya telah mengetuk meminta bantuan.... mereka tolong???? tidak tapi saya terpaksa menelefon ayah saya yang berada di tempat kerja untuk memberikan pertolongan....

kepada bezita.... nasihat anda bagus tetapi situasi saya berbeza....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 13:05


Insyaallah hujung bulan ni saya akan berpindah.... ke wangsa maju...saya lihat jiran-jiran pun peramah.... persekitaran pun bersih. sahabat-sahabat..... terima kasih atas feed back anda semua.... semoga apa yang berlaku ini saya anggap sebagai dugaan dan peringatan untuk diri saya....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 13:06


Pada 19-02-10 15:48 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Teruk ke dibelasah penyamun itu. Masa tengah berjalan kaki ke?



boleh dikatakan lebam masih beberkas lagi.... sekarang orang dah tak ragut naik motor... tapi jalan kaki pun ada.


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 13:08


Pada 22-02-10 13:05 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

Insyaallah hujung bulan ni saya akan berpindah.... ke wangsa maju...saya lihat jiran-jiran pun peramah.... persekitaran pun bersih. sahabat-sahabat..... terima kasih atas feed back anda semua.... semoga apa yang berlaku ini saya anggap sebagai dugaan dan peringatan untuk diri saya....



Moga jiran-jiran di sana lebih baik dan kehidupan pun lebih ceria dan selamat.

Macam rumah saya di sunway ini dulu pun bandar selamat tapi sekarang dah tak selamat. Terpaksa guna security guard sebab polis dah tak meronda2 macam dulu-dulu lagi.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 14:02


ASSALAMUALAIKUM..

Sekadar nak berkongsi, saya adalah salah seorang yang hampir menjadi mangsa samun pandan jaya pada 26 Januari 2010.
Alhamdulillah, nasib saya baik sebab penyamun jahanam tu tidak sempat mengambil apa-apa dan saya sendiri selamat. Telah membuat laporan polis dan sampai sekarang pihak polis belum membuat panggillan semula. Tapi dari pemerhatian, semakin kerap kereta peronda polis membuat rondaan disekitar pandan jaya.

Pengalaman seumur hidup yang akan saya ingat..


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 14:26


too aii... tahniah anda dah buat apa yang sepatutnya dibuat bagi menjalinkan hubungan dengan jiran. at least da cuba. kalau dah buat macam tu tak ada apa-apa respon. maka kesimpulan kejiranan di situ amat kritikal.

tapi di wangsa maju aseperti yang diberitahu kejiranan kelihatan OK... so maknanya tidak semua kejiranan KL seperti yang dikatakan oleh mereka yang lain tu ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 14:39


Keadaan di Malaysia masih tidak selamat selagi tidak anjur sistem pemerintahan Islam.

ALLAH Maha Adil, kita tak nak ikut undang-undang DIA....

Kita semua tanggung azab sama-sama....


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 14:52


Harap tou_aii selepas ini berhati-hati lah..
sentiasa beringat2 bila berjalan seorang-seorang tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 15:41


Pada 22-02-10 14:26 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

too aii... tahniah anda dah buat apa yang sepatutnya dibuat bagi menjalinkan hubungan dengan jiran. at least da cuba. kalau dah buat macam tu tak ada apa-apa respon. maka kesimpulan kejiranan di situ amat kritikal.

tapi di wangsa maju aseperti yang diberitahu kejiranan kelihatan OK... so maknanya tidak semua kejiranan KL seperti yang dikatakan oleh mereka yang lain tu ...


saya pernah menyewa di wangsamaju selama 4 tahun..tapi terpaksa berpindah atas sebab-sebab tertentu. suasana kejiranan memang baik dan mesra. kalau ada kenduri kahwin, siap menjemput ke rumah walaupun tidak kenal mengenal. pernah juga balik lewat sekitar 12 malam, tapi tidak berasa risau kerana ada sahaja orang di sekitar situ. :bunga:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 19:57


wangsa maju / keramat / kg baru boleh dikatakan kawasan sepermainan mak saya, dan saya adik beradik zaman kecil2 dulu

memang kawasan situ agak bagus juga sebab kebanyakan orang asal yang masih menetap di situ


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 12:08


Pada 22-02-10 14:02 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMUALAIKUM..

Sekadar nak berkongsi, saya adalah salah seorang yang hampir menjadi mangsa samun pandan jaya pada 26 Januari 2010.
Alhamdulillah, nasib saya baik sebab penyamun jahanam tu tidak sempat mengambil apa-apa dan saya sendiri selamat. Telah membuat laporan polis dan sampai sekarang pihak polis belum membuat panggillan semula. Tapi dari pemerhatian, semakin kerap kereta peronda polis membuat rondaan disekitar pandan jaya.

Pengalaman seumur hidup yang akan saya ingat..



kepada penduduk di pandan jaya tidak kira lelaki dan wanita... sila simpan duit, ic dan pelbagai barang yang penting di dalam poket baju kurung atau poket seluar.... baru-baru ini rakan saya di ugu dengan pisau rambo yang panjang... alhamdulillah dia sempat merampas pisau tersebut.... jika anda diugut dengan pisau dari arah belakang, jangan gentar ingat tuhan dan pusing berhadapan dengan mereka.... jika terdengar mereka berlari dari arah belakang jangan berlengah-lengah... segera pusing berhadapan dengan mereka... sebelum mereka berjaya merangkul leher.... penjenayah ni dari pengetahuan saya berkumpulan dan mereka ni kaum nomad.... samun ini akan berlaku pada hujung bulan atau awal bulan... sebab GAJI!!!! pandai


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 13:28


Salam Toi Uii

Awak selalu jalan seseorang ke?Kalau jalan 2 3 org pun masih kena rompak ke?


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 13:35


dalam situasi sekarang ni jalan laki bini pun kena rompak..inikan pulak anak dara dua tiga org..
naik teksi laki bini, laki kena tendang keluar..bini di bawa lari..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 20:21


Pada 23-02-10 13:28 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Toi Uii

Awak selalu jalan seseorang ke?Kalau jalan 2 3 org pun masih kena rompak ke?


erm... jalan seorang-seorang.... sebelum ni pernah terfikir nak upah budak sekolah teman jalan sama-sama.... tapi mereka naik bas sekolah pula... hehehe sebelum-sebelum ni ada juga saing orang lain kerja tapi pagi kejadian terlambat pula.... langit cerah... mungkin dah nak jadi...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 20:23


Pada 23-02-10 13:35 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

dalam situasi sekarang ni jalan laki bini pun kena rompak..inikan pulak anak dara dua tiga org..
naik teksi laki bini, laki kena tendang keluar..bini di bawa lari..


dunia oh dunia....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

ibnushahabudin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2009
Ahli No: 37618
Posting: 35

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 22:25


assalamualaikum semua,

sebagai anak jati kl, lagi-lagi sebelah pandan jaya tu kampung saya, taman maluri, saya sendiri kena akui kawasan kl memang tak selamat. dah berapa banyak kecurian dan kadang-kadang kematian sekitar kawasan saya ni. Basikal dalam kawasan berpagar rumah saya dah berapa kali kena rembat, boot bola asalkan letak kat luar rumah pun kena curi, geram juga rasanya. Pengalaman abang saya kena samun kat lrt pandan jaya berapa tahun lalu pun kelakar juga. dah lah cubaan mencuri time siang-siang, time bulan ramadan pula tu. mujur dapat tangkap dengan bantuan org sekeliling juga (maksudnya, ada yang tolong sebenarnya, cuma si pembuka thread saja tak bernasib baik macam abang saya) lepas dah kena tangkap mamat penyamun tu, boleh lagi merayu kat abang saya dengan org sekeliling, "Sorry bang, saya pun puasa juga bulan ramadan ni". rasa nak hempuk saja mamat2 sial macam ni. buat malu islam, melayu, dan org kl ( kalau mamat ni org kl lah) Bulan lepas org kena samun atas motor, mati si suami kalau tak silap, jatuh masuk longkang. Kejadian berlaku belakang rumah saya. Saya org kl, kena akui sesiapa yang tak biasa dengan kl, memang senang terjebak dan terikut jadi terlebih 'KL' daripada org kl yang lain. org jahat kiri kanan ada. kena pandai sesuaikan diri.

p.s: nak kahwin dengan org luar dan besarkan famili kat luar bandar saja kekadang fikir....


-----------------
maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnushahabudinProfil   Hantar PM kepada ibnushahabudin   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 22:43


Pada 23-02-10 20:21 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-02-10 13:28 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Toi Uii

Awak selalu jalan seseorang ke?Kalau jalan 2 3 org pun masih kena rompak ke?


erm... jalan seorang-seorang.... sebelum ni pernah terfikir nak upah budak sekolah teman jalan sama-sama.... tapi mereka naik bas sekolah pula... hehehe sebelum-sebelum ni ada juga saing orang lain kerja tapi pagi kejadian terlambat pula.... langit cerah... mungkin dah nak jadi...



Cuba lah elakan jalan seorang-seorang...mereka sentiasa perhatikan kita yang jalan seorang-seorang ini...saya pernah kena 'pow' kat puduraya, siap dengan pisau lagi, nasib tak rodok perut saya...kalau tak dah arwah dah agaknya....sejak hari itu nak pergi mana-mana mesti ada kawan...kalau tak ada kawan...kira tak keluar terus lah...kalau still tak ada kawan juga yang nak teman..kawin sajalah tou-aii...ada juga bini buat teman...ehehhehe.... :-P


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 08:25


kalau still tak ada kawan juga yang nak teman..kawin sajalah tou-aii...ada juga bini buat teman...ehehhehe.... :-P



kepada engrfeez...

konpius den... bini apenye ni??? eden perempuan daaaa......... huhuhu... :berfikir:


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 10:15


ha kawin saja dengan engfreez tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 13:35


Pada 24-02-10 10:15 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

ha kawin saja dengan engfreez tu...


isk-isk.... ni dah lari topik ini...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

cruncing
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39239
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 14:44


Pada 24-02-10 08:25 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

kalau still tak ada kawan juga yang nak teman..kawin sajalah tou-aii...ada juga bini buat teman...ehehhehe.... :-P



kepada engrfeez...

konpius den... bini apenye ni??? eden perempuan daaaa......... huhuhu... :berfikir:



Salam...
Syukurlah tak terjadi perkara yang lebih buruk pada saudari....

Saya dah dekat 7 tahun duduk kl, tiap kali keluar paling kurang saya akan bawa 'test pen' dalam poket saya, bukan apa mana lah tahu kalau 'terpaksa' guna.

Pada saudari eloklah bawa penyembur lada hitam tu, boleh lah juga buat pertahanan.


-----------------
Kita adalah apa yang kita fikirkan.......


Bookmark and Share

    


  Member Information For cruncingProfil   Hantar PM kepada cruncing   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 16:29


Pada 24-02-10 14:44 , cruncing posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-02-10 08:25 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

kalau still tak ada kawan juga yang nak teman..kawin sajalah tou-aii...ada juga bini buat teman...ehehhehe.... :-P



kepada engrfeez...

konpius den... bini apenye ni??? eden perempuan daaaa......... huhuhu... :berfikir:



Salam...
Syukurlah tak terjadi perkara yang lebih buruk pada saudari....

Saya dah dekat 7 tahun duduk kl, tiap kali keluar paling kurang saya akan bawa 'test pen' dalam poket saya, bukan apa mana lah tahu kalau 'terpaksa' guna.

Pada saudari eloklah bawa penyembur lada hitam tu, boleh lah juga buat pertahanan.



hurmmm... idea yang baik... terima kasih....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 23:04


Pada 24-02-10 08:25 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

kalau still tak ada kawan juga yang nak teman..kawin sajalah tou-aii...ada juga bini buat teman...ehehhehe.... :-P



kepada engrfeez...

konpius den... bini apenye ni??? eden perempuan daaaa......... huhuhu... :berfikir:



laaaaa....mana tau perempuan...icon sin chan..so sin chan tu laki lah kan.... :lol:

!!! QUOTE !!!

ha kawin saja dengan engfreez tu...


Kenapa pula kawin dengan saya? saya tak sedia lah...cari saja lah org lain yang boleh jadi suami...ada org teman pergi mana-mana... :kelip:


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 09:25


nak buat aduan rakyat rasanya.... nak dedahkan keadaan pendudk pandan jaya ni... supaya pihak atasan sedar betapa bahaya penduduk di pandan jaya.


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.161391 saat. Lajunya....