Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 1 hari, 4 jam, 8 minit yang lalu
nabilah: 1 hari, 4 jam, 12 minit yang lalu
aye: 2 hari yang lalu
tereturubuzu: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: CINTA PERTAMA...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» CINTA PERTAMA...

Please Mendaftar To Post


Oleh CINTA PERTAMA...

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 12:55


SIAPA PERNAH BERCINTA....???CINTA PERTAMA yang TAK BOLEH LUPA KAN???ISTERI SAYA sekarang PUN CINTA KE4 SAYA...ITULAH JODOH KAN..

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 13:29


Salam.

Kenapa? enta masih teringat kepada cinta pertama ke?

haih! bahaya tu cikgu_azhar. seharusnya cinta pertama haruslah dijadikan cinta yang terakhir, tiada yang lain melainkan ALLAH SWT.

memang tak dinafikan cinta pertama sukar dilupakan, tetapi harus diingat, cinta pertama yang dilahirkan dalam diri antum adalah sebagai pengalaman dan bermuhasabah untuk kembali mengenal siapakah cinta pertama sepatutnya.


cinta pertama tak semestinya cinta terakhir dan jodoh buat kita, sebaliknya kurnia ALLAH kepada hambanya untuk menilai sejauhmana kasih hmbaNYA kepada Pencipta. Allah pertemukan dulu dengan mr.wrong, baru dia pertemukan dengan mr.right. kebaikannya., nak suruh kita muhasabah kembali dan menghargai setiap nikmat kurniaanNYA. bersyukurlah atas setiap pemberiaanNYA. sesungguhnya ALLAH Lebih Mengetahui apa yang terbaik buat dirimu., sungguhpun kamu merasakan ia kebaikan kepadamu, tetapi hanya dia yang mengetahui., boleh jadi yang kamu fikir terbaik untuk kamu tidak baik untukmu.

of sebab, cinta pertama ALLAH, cinta kedua Rasulullah SAW, cinta seterusnya barulah ibubapa, dan yang lain..

sekadar pengalaman yang pernah dilalui dan renungan buat sahabat semua.

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 13:35


ya lah betul tu Kenapa cik gu teringat cinta pertama ke. apa bezanya ya cinta pertama dan ke empat. bagi saya cinta pertama dah lama berkubur. cinta saya untuk suami dan anak-anak. cinta dunia akhirat ialah cinta kepada ALLAH saja.

* :berfikir: musykil juga dengan pertanyaan cik gu ni.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

hurul_inn
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32879
Posting: 107
Dari: Darul Iman-Darul Naim-Darul Ehsan-Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 21:21


saya setuju ,cinta pertama biasanya tidak berakhir dengan perkahwinan. oleh itu ,kita haruslah bersabar kerana bagi setiap seseorang akan ada jodohnya sendiri ,cuma belum diketahui orangnya siapa .salah satu cara untuk mengetahui adakah seseorang itu jodoh kita atau tidakialah ketika pandangan pertama yang menggetarkan jiwa lalu disusuli dengan solat istikharah ,memohon petunjuk benar daripada allah.jika positive jawapan daripada allah ,itulah jodoh kita.wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For hurul_innProfil   Hantar PM kepada hurul_inn   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 22:02


Pada 11-02-10 21:21 , hurul_inn posting:

!!! QUOTE !!!

salah satu cara untuk mengetahui adakah seseorang itu jodoh kita atau tidak ialah ketika pandangan pertama yang menggetarkan jiwa lalu disusuli dengan solat istikharah ,memohon petunjuk benar daripada allah.jika positive jawapan daripada allah ,itulah jodoh kita.


SUBHANALLAH,:-) 100% ana setuju.. yang diboldkan itu yang perlu dijadikan panduan setiap golongan dalam memilih cinta pertama.

maknanya..jika kita lihat seseorang, tak ada langsung perasaan itu,, maka belum tentu dia jodoh kita, mungkin itu kerana (emosi atau nafsu) sebab getaran jiwa itu akan datang apabila sampai waktunya dan dengan orang yang benar dijadikan untuk kita.

hayati kawan-kawan..ye. kenyataan ini memang benar, berlaku pada diri ana. Bila dah dikatakan dia, maka tak boleh nak elak lagi.

Wallahua'lam


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

tero_1809
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19818
Posting: 56
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 22:29


tak kesah lah cinta pertama ke ke-100 ke.........
kalau jodoh tak kemaner................
heheheheheh.......
tak lah komen cinta yang keberape yang ke jinjang pelamin sebab tak kawin lagi........
da kawin nanti saya update...........
heheheheheheheh


p/s:memain pula aku ini........


-----------------
berani kerana benar, takut kerana salah.. http://namaakusiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For tero_1809Profil   Hantar PM kepada tero_1809   Pergi ke tero_1809's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 22:33


cinta pertama saya........... amat menyedihkan....
terlalu sukar untu mendaptkannya...
ia penuh dengan susah payah...
sedih juga..... (bersambung)

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 22:53


Pada 11-02-10 22:33 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

cinta pertama saya........... amat menyedihkan....
terlalu sukar untu mendaptkannya...
ia penuh dengan susah payah...
sedih juga..... (bersambung)


sukar tak rasanya dihati enta dapatkan cinta dari ALLAH,
sejauh mana pula keperitan dan kepayahan dan usaha yang telah enta lakukan untuk peroleh cintaNYA.
adakah DIA yang Pertama dihati atau dibiarkan kesedihan ini terus menyelubungi dengan cintakan dunia dan isinya??? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 23:15


Pada 11-02-10 22:53 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-10 22:33 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

cinta pertama saya........... amat menyedihkan....
terlalu sukar untu mendaptkannya...
ia penuh dengan susah payah...
sedih juga..... (bersambung)


sukar tak rasanya dihati enta dapatkan cinta dari ALLAH,
sejauh mana pula keperitan dan kepayahan dan usaha yang telah enta lakukan untuk peroleh cintaNYA.
adakah DIA yang Pertama dihati atau dibiarkan kesedihan ini terus menyelubungi dengan cintakan dunia dan isinya??? :-?


awalnya sangka yang bukan2?

kan bersambung tu?

hihihi

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 23:20


Ingatka bersambung tu ada lagi episod akan datang, macam sinetron indonesia...............hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 23:56


Pada 11-02-10 23:15 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-10 22:53 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-10 22:33 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

cinta pertama saya........... amat menyedihkan....
terlalu sukar untu mendaptkannya...
ia penuh dengan susah payah...
sedih juga..... (bersambung)


sukar tak rasanya dihati enta dapatkan cinta dari ALLAH,
sejauh mana pula keperitan dan kepayahan dan usaha yang telah enta lakukan untuk peroleh cintaNYA.
adakah DIA yang Pertama dihati atau dibiarkan kesedihan ini terus menyelubungi dengan cintakan dunia dan isinya??? :-?


awalnya sangka yang bukan2?

kan bersambung tu?


hihihi


maaf, bukan bersangka.
tapi tak dinafikan kan..
mana sambungannya?
ok, mungkin dalam sambungan episod ke-2 nanti.
sekian, jazakaAllah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

hurul_inn
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32879
Posting: 107
Dari: Darul Iman-Darul Naim-Darul Ehsan-Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 05:36


Cinta Pertama
Album : Cinta Pertama
Munsyid : Far East


Mekar di kamar hati cinta pertama
Engkau ciptaan seni idaman kasih
Antara bibir tersiratnya pekerti
Kelembutan yang mendamaikan jiwa

Bermula kau di sini penentu bicara
Kalam kebenaran tiada berdusta
Dirimu berharga dari segala-galannya
Bertakhta keimanan untuk dipertahankan

Hadirlah cinta cinta pertama
Hadirlah cinta cinta utama
Sayangi diri ini cinta cinta pertama
Hati ini cinta cinta pertama

Tiada sia-sia menyintai diri
Sempurna sejahtara

Bookmark and Share

  


  Member Information For hurul_innProfil   Hantar PM kepada hurul_inn   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 09:43


salam,

orang tidak akan faham, kalau tidak merasai sendiri perasaan itu......

berkata-kata memang mudah......

so, bangkitlah jiwa ...... kuatkan semangat ...... jangan putus asa .....

senyum sokmo :D

selamat bercinta untuk kesekian kalinya kepada yang gagal sebelum ini ......

kata-kata ini ditujukan kepada NORDALILY dan ikhwan2 semua .....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 12:02


Pada 12-02-10 09:43 , nordalily posting:

!!! QUOTE !!!

salam,

orang tidak akan faham, kalau tidak merasai sendiri perasaan itu......

berkata-kata memang mudah......

so, bangkitlah jiwa ...... kuatkan semangat ...... jangan putus asa .....

senyum sokmo :D

selamat bercinta untuk kesekian kalinya kepada yang gagal sebelum ini ......

kata-kata ini ditujukan kepada NORDALILY dan ikhwan2 semua .....


Salam.,

betul, hanya ALLAH yang memahamiNYA.
Syukran.:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 12:34


Pada 11-02-10 12:55 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

SIAPA PERNAH BERCINTA....???CINTA PERTAMA yang TAK BOLEH LUPA KAN???ISTERI SAYA sekarang PUN CINTA KE4 SAYA...ITULAH JODOH KAN..


salam cikgu..

perkara jodoh.. kita hanya merancang dan Allah juga merancang tapi perancangan Allah jua lah yang Maha Hebat.. sedangkan Dia mengetahui segala-galanya apa yang kita tidak ketahui..

apa ada dengan nombor?? cinta pertama ke ke-2 ke atau ke1000 sekalipun,ia hanyalah sekadar nombor.. bagi saya ia tak bermakna apa-apa..

apa yang sudah lepas itu, simpanlah dalam sejarah hidup.. bukukan dan kunci terus.. jangan terus-terusan bermain dengan perasaan dan perkara yang sudah lepas.. sebaiknya, teruskan beri tumpuan pada perkara masa sekarang dan akan datang..mungkin itu lebih baik..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 15:11


berkawan biar beribu.. bercinta biar beratus... berkawin biar satu.. huhuuhu


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 15:45


tetapi selalunyakan halesolurun lelaki memang selalu ingat cinta pertama. dia tak sedar cinta yang terakhir tu lah cinta sebenar.

tapi perempuan cepat lupa cinta pertama kerana kehadiran cinta terakhir tulah yang akan disanjung.

Kenapa dan mengapa kena tanya cikgu azhar? :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 23:03


Dah jumpa cinta sejati .. selepas apa yang berlaku, Wawa bersyukur kerana jumpa Cinta yang TERUTAMA daripada 'cinta yang pertama'.. harap-harap ikatan ini tak kan putus selamanya .. Amin. Bahagia sangat ...tak terhingga.. tak perlu lagi rasa sedih dan tertipu ..
ALHAMDULILLAH ..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 00:10


Pada 12-02-10 05:36 , hurul_inn posting:

!!! QUOTE !!!

Cinta Pertama
Album : Cinta Pertama
Munsyid : Far East


Mekar di kamar hati cinta pertama
Engkau ciptaan seni idaman kasih
Antara bibir tersiratnya pekerti
Kelembutan yang mendamaikan jiwa

Bermula kau di sini penentu bicara
Kalam kebenaran tiada berdusta
Dirimu berharga dari segala-galannya
Bertakhta keimanan untuk dipertahankan

Hadirlah cinta cinta pertama
Hadirlah cinta cinta utama
Sayangi diri ini cinta cinta pertama
Hati ini cinta cinta pertama

Tiada sia-sia menyintai diri
Sempurna sejahtara





salam...suka sangat lagu ni.....................


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 00:11


Pada 12-02-10 15:45 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

tetapi selalunyakan halesolurun lelaki memang selalu ingat cinta pertama. dia tak sedar cinta yang terakhir tu lah cinta sebenar.

tapi perempuan cepat lupa cinta pertama kerana kehadiran cinta terakhir tulah yang akan disanjung.

Kenapa dan mengapa kena tanya cikgu azhar? :berfikir:


iyakah lelaki begitu? :berfikir:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 08:31


cinta pertama ku.. memang tak boleh dilupakan...
tiap-tiap hari tengok muka dia sampai sekarang...seminggu outstation rasa macam tak tentu arah nak balik jumpa dia...hehehhe..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 13:22


Pada 13-02-10 08:31 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

cinta pertama ku.. memang tak boleh dilupakan...
tiap-tiap hari tengok muka dia sampai sekarang...seminggu outstation rasa macam tak tentu arah nak balik jumpa dia...hehehhe..



samalah kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 14-02-10 17:05


cinta pertama yang tak kesampaian biarkan berlalu... hargai cinta yang ada sekarang.. itu lebih bermakna.. :-)


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 14-02-10 21:28


Pada 11-02-10 22:02 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-10 21:21 , hurul_inn posting:

!!! QUOTE !!!

salah satu cara untuk mengetahui adakah seseorang itu jodoh kita atau tidak ialah ketika pandangan pertama yang menggetarkan jiwa lalu disusuli dengan solat istikharah ,memohon petunjuk benar daripada allah.jika positive jawapan daripada allah ,itulah jodoh kita.


SUBHANALLAH,:-) 100% ana setuju.. yang diboldkan itu yang perlu dijadikan panduan setiap golongan dalam memilih cinta pertama.

maknanya..jika kita lihat seseorang, tak ada langsung perasaan itu,, maka belum tentu dia jodoh kita, mungkin itu kerana (emosi atau nafsu) sebab getaran jiwa itu akan datang apabila sampai waktunya dan dengan orang yang benar dijadikan untuk kita.

hayati kawan-kawan..ye. kenyataan ini memang benar, berlaku pada diri ana. Bila dah dikatakan dia, maka tak boleh nak elak lagi.

Wallahua'lam



saya sangat suka dengan posting yang ni.. sama seperti apa yang saya rasa.. subhanallah.. Maha suci Allah yang mencampakkan rasa cinta dalam hati ini.. mudah-mudahan berkekalan di dunia dan akhirat.. :-) :bunga:


-----------------
I'm a million different people from one day to the next..


Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 17:43


Pada 14-02-10 13:22 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-02-10 08:31 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

cinta pertama ku.. memang tak boleh dilupakan...
tiap-tiap hari tengok muka dia sampai sekarang...seminggu outstation rasa macam tak tentu arah nak balik jumpa dia...hehehhe..



samalah kita...



ye lah tu..............kata tak ada makwe................hehe :lucu:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 17:44


Pada 12-02-10 23:03 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Dah jumpa cinta sejati .. selepas apa yang berlaku, Wawa bersyukur kerana jumpa Cinta yang TERUTAMA daripada 'cinta yang pertama'.. harap-harap ikatan ini tak kan putus selamanya .. Amin. Bahagia sangat ...tak terhingga.. tak perlu lagi rasa sedih dan tertipu ..
ALHAMDULILLAH ..



baguslah kalau semua orang fikir macam ni.............huhu


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 12:22


ish..ish..antum semua ni...ana cuma nak antum kupas tentang cinta yang tak kesampaian ni....ni lah persoalan jodoh....biar susah macamna pun cinta yang pertama tu...akhirnya kita berakhir dengan cinta pada pasangan kita sekarang....itu bermakna....walaupun kita telah berusaha untuk menjaga pasangan pertama kita tu...tapi yang menetukan nya bukan kita...tapi Allah.s.buat.....itulah juga qada dan qadar....betul tak???

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 13:18


Pada 17-02-10 12:22 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

ish..ish..antum semua ni...ana cuma nak antum kupas tentang cinta yang tak kesampaian ni....ni lah persoalan jodoh....biar susah macamna pun cinta yang pertama tu...akhirnya kita berakhir dengan cinta pada pasangan kita sekarang....itu bermakna....walaupun kita telah berusaha untuk menjaga pasangan pertama kita tu...tapi yang menetukan nya bukan kita...tapi Allah.s.buat.....itulah juga qada dan qadar....betul tak???



betul3 cikgu_azhar ..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

nor_207
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.01.2010
Ahli No: 39013
Posting: 36
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 11:47


Cinta pertama tu dah jadi kenangan. kena move on dalam hidup ni. Jangan terikat dengan kenangan lalu. Yang penting, hargai siapa cinta anda sekarang

Bookmark and Share

  


  Member Information For nor_207Profil   Hantar PM kepada nor_207   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 12:26


ye..hargai insan yang bergelar suami/isteri sekarang...itulah pasangan kita....kelemahan kita hendaklah ditutup dengan kekekuatan pasangan kita.....begitulah sebaliknya....... cinta manusia sering bermusim....cinta tuhan...tiada bertepi......maknanya...jika kita rapat dengan Allah...maka kita juga akan dapat cinta makhluknya.....betul tak???

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 12:30


Pada 18-02-10 12:26 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

ye..hargai insan yang bergelar suami/isteri sekarang...itulah pasangan kita....kelemahan kita hendaklah ditutup dengan kekekuatan pasangan kita.....begitulah sebaliknya....... cinta manusia sering bermusim....cinta tuhan...tiada bertepi......maknanya...jika kita rapat dengan Allah...maka kita juga akan dapat cinta makhluknya.....betul tak???


salam,

betul cikgu.
itulah yang sebaiknya, cari cinta ALLAH dan dapatkan cintaNYA.
InsyaALLAH, semua yang datang mampu diatasi dengan sabar dan ditangani dengan redha.

mampulah meraih keluarga yang bahagia.

:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 21:48


cinta??
tak tahulah.. pernah bercinta tapi tak serius..
saya tak tahu macam mana rasanya cinta pertama...
bukan apa lelaki yang pernah saya kenal semuanya yang saya tak berkenan...
yang saya mahukan ialah seorang lelaki yang boleh membimbing saya, yang boleh menjadi imam dan ketua keluarga semuanya berlandaskan suruhan ALLAH SWT. hopefully satu hari nanti saya akan jumpa dan dibukakan hati untuk menerima dia. INSYAALLAH.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 18:29


salam ukhwah,

"Apa salahnya jika kita tak jadi yang pertama atau terakhir? Asal kita dicintai oleh seseorang,"

~SHAH~
Sonata kasihku

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 00:38


Pada 19-02-10 18:29 , nordalily posting:

!!! QUOTE !!!

salam ukhwah,

"Apa salahnya jika kita tak jadi yang pertama atau terakhir? Asal kita dicintai oleh seseorang,"

~SHAH~
Sonata kasihku


betul...
saya sokong


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 11:33


Pada 14-02-10 21:28 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-10 22:02 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-10 21:21 , hurul_inn posting:

!!! QUOTE !!!

salah satu cara untuk mengetahui adakah seseorang itu jodoh kita atau tidak ialah ketika pandangan pertama yang menggetarkan jiwa lalu disusuli dengan solat istikharah ,memohon petunjuk benar daripada allah.jika positive jawapan daripada allah ,itulah jodoh kita.


SUBHANALLAH,:-) 100% ana setuju.. yang diboldkan itu yang perlu dijadikan panduan setiap golongan dalam memilih cinta pertama.

maknanya..jika kita lihat seseorang, tak ada langsung perasaan itu,, maka belum tentu dia jodoh kita, mungkin itu kerana (emosi atau nafsu) sebab getaran jiwa itu akan datang apabila sampai waktunya dan dengan orang yang benar dijadikan untuk kita.

hayati kawan-kawan..ye. kenyataan ini memang benar, berlaku pada diri ana. Bila dah dikatakan dia, maka tak boleh nak elak lagi.

Wallahua'lam



saya sangat suka dengan posting yang ni.. sama seperti apa yang saya rasa.. subhanallah.. Maha suci Allah yang mencampakkan rasa cinta dalam hati ini.. mudah-mudahan berkekalan di dunia dan akhirat.. :-) :bunga:



eehhhh... kontrari sungguh dengan saya :sopan: :sopan:

mana mana yang saya jumpa bila tup tup menggeletar jiwa dan berpeluh sejuk tu tak ada pulak terkene takel ke apa.

waktu kena atur dengan encik suami saya ni pun saya time tu tengah syok main buaian dengan gelongsor dengan adik paling bongsu sampai patah tumit kasut. tak ada pulak masa nak pergi jumpa tu geletar2 ke apa. selamat nikah dah pun :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 12:34


huhu..lawak2 kak kamar punya statement...moga kekal bahagia untuk kak kamar dan pasangan lelain yang kat ukhwah..ameen

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 14:57


salam ukhwah,

saya jumpa kata-kata yang best untuk dikongsi dr blog perokok soleh: cintaku.....


CINTAILAH RABBUL IZZATI SEPERTI CINTAMU PADA ISLAM
CINTAILAH IBUBAPA SEPERTI CINTAMU PADA ATUK & OPAHMU
CINTAILAH SAUDARA-MARA SEPERTI CINTAMU PADA ORANG MUSLIM
CINTAILAH JIRAN-TETANGGA SEPERTI CINTAMU PADA ILMU

SELEPAS ITU CINTALAH SESIAPA YANG anda INGINKAN KERANA anda SUDAH MENGENALI CINTA HAKIKI ……
NAMUN JIKA anda TIDAK MENGENAL 4 CINTA YANG AWAL JANGANLAH BERCINTA SELAIN BERKAHWIN…
INSYALLAH DIRI INI TIDAK KAN DIMAINKAN CINTA…

AKHIRNYA CINTAILAH SIDIA ATAS DASAR SIAPA DIA SEKARANG BUKAN SIAPA DIA SEBLUMNYA………


http://perokoksoleh.blogspot.com/2008/06/cintaku.html

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 15:12


Salam.,

ana pun ada sedikit kata-kata daripada sahabat ana.,
boleh juga dijadikan panduan dan motivasi buat kehidupan., antum semua. InsyaALLAH.:-)

!!! QUOTE !!!

CINTA yang SEJATI
HANYA CINTA kan ILAHI...
CINTA AYAH BONDA
TULUS SUCI SELAMANYA...
CINTA kan SAUDARA
MASA BERADA
HANYA SEMENTARA...
CINTA SESAMA INSAN
SUBUR kan dengan KETAQWAAN...


Syukran ana ucap buat sahabat ana.
SEMOGA dirinya juga BERJAYA didunia & diakhirat.

ANa pegang juga kata-kata diatas, dan itulah yang memberi sedikit
inspirasi untuk lupa segala kenangan atau perkara yang dah berlalu.

Apa yang pasti kini dan akan datang.:-)
pasrahkan seluruh jiwa dan harapan antum kepadaNYA,
kerana itu yang menjamin dan menentukan arah hidupmu sahabat.

InsyaALLAH, Pencipta akan memberi yang terbaik buat dirimu.


Wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-10 22:33


cinta pertama tidak ada pergi, tapi org yang diminati ada,tapi berat nak tackle... takut silap tackle kena kad merah terus,lau kuning selamat pergi....sampai sekarang pun masih lagi berjirim yang sama,si dia pun dah tak tau kat mana sekarang...entah2 dah brcahaya mata...oh spiky perempuan

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-10 23:05


Mmm..mnrik juga.seronok cerita pasal cinta pertama ni.kat portal inilah ana jumpa cinta pertama ana.Tapi nak kata bercinta sangat tak adalah sebab ada lagi yang perlu lebih dicintai tak lain tak bukan Rabbul Izzati.Kerana Dialah ana di pertemukan dengan muslimat ni,5 tawon yang lepas....di sini.
    Sekarang ni ana masih dalam proses,susah betul nak betul-betul pikat hati dia ni.Tapi yang pasti getaran masih terasa sampai lah ni.Taktau lah pasal jarang jumpa ke kan tapi kalau jumpa mesti debor......
     apa-apa pun,cinta ana pada dia hanya kerana Allah S.W.T.Doakan ana menang dalam jihad ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-05-10 23:18


salam kalau begitu ntok tauorg tu jodoh kita kena ada getaran... mm iyakah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-06-10 10:49


tak.....adalah,itu perasaan sendiri saja,tak ada kena mengena dengan jodoh,merepek.Cuma senang ceritanya ana ni kalau jumpa muslimat yang tersebut masih segan,macam baru kenal lah,gementar lah,bukan getar,huhu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-10 15:50


saya sedang mencari teman.......ada sesiapa sudi menjadi suri hidup saya?? buat sepanjang hayat saya? hehehee.........................

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-06-10 23:44


kalau yang tak pernah bercinta bagaimana ye?

pernah jatuh cinta pada someone, tapi malu nak pergi tau, bila dah lama, someone tu pula usha2 kita....time tu dah tak ada cinta dah..

pernah dicintai, tapi buat tak tahu saja, bukan tak mahu tapi takut...study tunggang tebalik+parent marah+bazir duit+bazir masa...lagi pun ramai pilihan dan kawan-kawan ...so, jual mahal lah..hehe

Pelik ke??boleh tak hendak bercinta lepas kawin?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 08:33


Boleh sangat,itu lah yang sepatutnya.tapi sebelum nikah tu kenalah pilih2 juga calonnya,knl2 ltr belakang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 12:12


Bismillah
Salam

Dengan izin & rahmatNya...

Cinta pertama sememangnya sukar dilupakan, sukar dicari, payah untuk melepaskan... itulah diantara kenyataan rata-rata insan yang bergelar manusia. Semanis perkenalan, seindah jalinan & sehati dalam hubungan... Tapi...sejauhmana pengabdian & kepeliharaan diri serta maruah dalam memenuhi tuntutan syara'...? sama-sama renungkan :-?

Mohon memberi pandangan ya..jika terkurang, minta maaf..

sahabat sekelian...

madyie:
Lupakan yang pertama, ingat yang terakhir.. kerana yang pertama tak semestinya kekal indah hingga ke akhirnya.. sebaliknya..yang akhir itu lebih baik & bererti dengan izinNya. Dah kawin.., maka bukanlah menjadi hak anda..

jojoi:
InsyaAllah semoga diperkenankan dengan jalan Mardhatillah. hati-hati..dalam memberi cinta kepada manusia, kerana kadangkala tanpa disedari hati boleh mula terjerumus mengikuti perkara yang dilarang. Semoga menang dalam jihad sehingga diikat dengan ijab & kabul disusuli dengan jihad yang berterusan.

habrah:
perkara yang tak semestinya terjadi & dapat pada semua individu. Segelintirnya sahaja. Jika begini...bagaimana pula yang bercinta & kawin..tiada dah getaran atau gementar..kerana dah lali dengan perjumpaan & perbicaraan tanpa menggunakan orang tengah.

Musafir:
Enta, jika semudah inilah manusia boleh mendapatkan cinta...tak mungkin mengapa kekecewaan sering terjadi. Mencari dengan hati melalui petunjuknya. InsyaAllah semoga dipertemukan.

Mujahadah85:
Tak pernah bercinta... MasyaAllah.., ini tahap yang paling baik ana kira.., kerana tiada dosa yang menjerumuskan kepada keterlanjuran. Ada juga ye...alasan ramai pilihan & kawan-kawan...:-) Sinar suka part yang dinyatakan bimbang study tunggang tebalik+parent marah+bazir duit+bazir masa..., ini yang sepatutnya difikirkan remaja kini selepas meletakkan prinsip Islam dalam sudut utama. Bercintalah selepas kawin..kerana ini saat paling berkat & mendapat redhaNya..indah & terpelihara.

Kenal calon perlu sebelum bernikah untuk tujuan mancari yang sekufu & sesuai dengan syariat...namun cara yang ditekankan adalah melalui orang tengah bukan secara berdua.

Letakkanlah CINTA PERTAMA anda selepas Allah, Rasulullah... InsyaAllah itu yang lebih bermakna dirimu dunia & akhirat. (senang untuk berkata, payah untuk yang merasa...namun pengajaran itulah yang membuka mata, memberi ruang kepada diri untuk memikirkan hikmah disebalik setiap apa yang diberikan...samaada cubaan atau kemilikan)

Wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 12:37


sinar abadi.............


take it serius pulak....itu kata-kata gurauan saya saja.......
sememangnya...dah tentu saya impikan isteri yang solehah dan baik hati macam sinar abadi ni.....

(^_^)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-10 23:56


Syukran sinarabadi...ana pun tak fikir dah cinta2 ni,ingat nikah saja dah;)Pas nikah t banyak masa bercinta,aa..cinta lah dengan isteri puas2.

Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-06-10 10:44


tapi jojoi..............


macam mana nak bernikah...sedangkan org tu tak kenal kita...

contohnya lah saya pergi minang jojoi....sebab tertarik dengan jojoi....
adakah famili dan jojoi akan terima saya??

sedangkan jojoi dengan famili 1 habuk apa pun tak kenal dengan saya...

huhuuhu....anybody can explain??

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-10 13:37


Ha..macam yang dah ana bgitau,nak taknak sebelum nikah knelah knl2 dulu dan sinarabadi pun dah tolong tambah nak knl2 gunalah org tengah.So jwpnnye kalau ana perempuan,di pinang oleh enta oh jwpnnya dah tentu tak d terima,huhuhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-06-10 20:23


Assalamualaikum....emmm
Kalau kenal d alam maya...
tapi tiada sapa yang boleh jadi orang tengah , bagaimana ya

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-10 20:33


Kenal d alam maya tapi nikah tak mungkin di alam maya kan?:)So,kenalah usaha sikit,nak apa saja yang terbaik mestilah kena usaha lebih,xgtu?tak boleh terus di alam maya ma....;)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-10 20:33


Kenal d alam maya tapi nikah tak mungkin di alam maya kan?:)So,kenalah usaha sikit,nak apa saja yang terbaik mestilah kena usaha lebih,xgtu?tak boleh terus di alam maya ma....;)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-06-10 20:38


Pada 04-06-10 20:33 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Kenal d alam maya tapi nikah tak mungkin di alam maya kan?:)So,kenalah usaha sikit,nak apa saja yang terbaik mestilah kena usaha lebih,xgtu?tak boleh terus di alam maya ma....;)



huhuhu kenal pun melalui tulisan saja
masing-masing tak pernah melihat...

usaha yang bagaimana tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-06-10 20:58


kepada mereka yang malu2 kucing... saya harap jangan lah kalian jadi macam saya... setelah lebih 5 tahun kenal mengnali..akhirnya tiada noktah bahagia dihujungnye...lantaran tak bsedia untuk berkomitmen, mungkin sebok dengan kerjaya (ni pun masih sebok2 nak sambung balajr) akhirnya saya d tggalkannya..dengan alasan akan ditunangkan keluarga terpaksa lah saya frust..sampaikan tadi masa drve hampir-hampir accident kat trfc light..mujur tak ada apa-apa kere bro depan tu..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-10 18:00


Aiseh................:)datang rumah family lah,knl2 dengan family nya.Itupun kalau rasa nak serius,tapi kalau saja nak main-main ye tak payah,terus saja di alam maya:):);)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

aisha_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 14.06.2010
Ahli No: 39986
Posting: 5
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 10:53


cinta pertama dah bkubur tapi bsyukur kerana cinta itu anugerah dr Nya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aisha_humairaProfil   Hantar PM kepada aisha_humaira   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 11:01


cinta pertama???....
Cinta pertama akan tengelam apabila bertemu cinta yang lebih besar...
dan cinta ni luas skopnya

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 20:25


macam-macam tentang cinta pertama...tak pernah bercinta pun..tak tahulah nak komen apa..apa-apa saja.......yang pastinya segala-galanya ALLAH dah catatkan di Luh Mahfuz.....harus berusaha tetapi dengan cara yang betul dan niat yang betul...


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

permata_keluarga88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2010
Ahli No: 39992
Posting: 31

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-10 15:14


salam...

cinta pertama saya...
begitu menyedihkan..
hehhehe
apapun kena teruskan hidup....
:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For permata_keluarga88Profil   Hantar PM kepada permata_keluarga88   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-06-10 15:53


saya bertemu semula dengan cinta pertama saya setelah lama terpisah masa belajar dulu..sekarang masing-masing dah ada kerja tetap dan boleh dikatakan hidup agak stabil..alhamdulillah..syukur sangat-sangat sebab Allah SWT telah mempertemukan kami semula..tapi, perlu ke saya merebut semula cinta pertama saya tu..


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 15:05


Pada 17-06-10 15:53 , aiNa85 posting:

!!! QUOTE !!!

..alhamdulillah..syukur sangat-sangat sebab Allah SWT telah mempertemukan kami semula..tapi, perlu ke saya merebut semula cinta pertama saya tu..



Bismillah
Salam

ukhti...mohon beri pandangan ye. pada pendapat ana, jodoh kalau dah ditentukan itu milik ukhti... InsyaAllah... p mai, p mai.. tang itu juga.. (maksudnya...mana arahnya pun, jika ianya adalah rancangan yang terbaik dari Allah.. akan datang juga kepada ukhti), tapi kalau dalam kisah ini...rasanya..tak perlu merebut. Biarkan sahaja.. Jika jodoh ukhti dengan insan tersebut, pasti akan hadir untuk ukhti. Berdoa dan mohon padaNya agar diberi petunjuk dan dipermudahkan jalan. InsyaAllah..semoga berjalan baik segalanya.

maaf..

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 19:49


betul betul betul:):):)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 19:55


Pada 16-06-10 20:25 , Nu_uL posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam tentang cinta pertama...tak pernah bercinta pun..tak tahulah nak komen apa..apa-apa saja.......yang pastinya segala-galanya ALLAH dah catatkan di Luh Mahfuz.....harus berusaha tetapi dengan cara yang betul dan niat yang betul...



wah.... :-o bagus....suka suka suka :kelip:


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 23:09


Pada 04-06-10 20:58 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

kepada mereka yang malu2 kucing... saya harap jangan lah kalian jadi macam saya... setelah lebih 5 tahun kenal mengnali..akhirnya tiada noktah bahagia dihujungnye...lantaran tak bsedia untuk berkomitmen, mungkin sebok dengan kerjaya (ni pun masih sebok2 nak sambung balajr) akhirnya saya d tggalkannya..dengan alasan akan ditunangkan keluarga terpaksa lah saya frust..sampaikan tadi masa drve hampir-hampir accident kat trfc light..mujur tak ada apa-apa kere bro depan tu..




sabar lah syemarly, setiap yang berlaku ada hikmahnya..maybe awak akan jumpa yang lebih baik nanti..AMIN!!

biarlah masa yang menetukannya..;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-06-10 12:21


Pada 18-06-10 19:55 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-06-10 20:25 , Nu_uL posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam tentang cinta pertama...tak pernah bercinta pun..tak tahulah nak komen apa..apa-apa saja.......yang pastinya segala-galanya ALLAH dah catatkan di Luh Mahfuz.....harus berusaha tetapi dengan cara yang betul dan niat yang betul...



wah.... :-o bagus....suka suka suka :kelip:




terimas..terimas....encik jojoi dengar kata dah lama mengenali antara satu sama lain?bila lagi?jangan bertangguh lama-lama... ;-) teruskan niat baik itu... :kelip:


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

Newrulehuda
Warga Rasmi
Menyertai: 20.06.2010
Ahli No: 40014
Posting: 2
Dari: negerisembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-10 10:42


Assalamualaikum

cinta pertama tak semestinya cinta sejati... tapi cinta pertama susah nak dilupakan....huhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NewrulehudaProfil   Hantar PM kepada Newrulehuda   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-10 16:03


Apa boleh buat cik nu_ul,susah nak ambil hatinya,family dah dapat tapi tuan punya diri entahlah...huhu.Serah segalanya pada Allah...Kita ni rancang saja...


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 20-06-10 19:35


Pada 20-06-10 16:03 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Apa boleh buat cik nu_ul,susah nak ambil hatinya,family dah dapat tapi tuan punya diri entahlah...huhu.Serah segalanya pada Allah...Kita ni rancang saja...




sabo2... :sopan:
mungkin dia perlukan masa.....
kahwin ni bukan main-main..memang kena ready betul-betul...
teruskan perjuangan...caiyok2... ;-)


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-10 21:29


InsyaAllah...
mudah-mudahan begitulah hendaknya,ameen....
syukran2:)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.193341 saat. Lajunya....