Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 13 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: yang terlanjur..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» yang terlanjur..

Please Mendaftar To Post


Oleh yang terlanjur..

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 10:37


sebenarnya panjang yang nak saya coretkan..tapi sebab sedang lapar sangat..nak pergi masak dulu..ada situasi sebenar yang sedang berlaku..dan kalau nak dedetailkan agak panjang..

so saya buka topik ini dengan ringkas dahulu..





apabila kamu atau saya..dipertemukan dengan seorang wanita yang mengandung..hasil dari penzinaan. dalam keadaan susah,dihalau dan sebagainya..
apakah salah jika kita menghulurkan bantuan?

setakat ini..beberapa pandangan yang telah saya kutip lebih kurang berbunyi begini:

-huh..jangan tolong.. nanti dia buat lagi..
-lempang saja sebijik duluu...
-nyawa bayi tak berdosa..bantu nak selamatkan nyawa bayi..
-kalau dapat bantu luruskan kembali akidah dia lagi bagus..
-rejam saja dia...hukum zina kan beri rejam?


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 10:46


apa bantuan yang mimi nak berikan.. dan bagaimana tahap kemampuana diri mimi untuk beri "bantuan"
ala macam bantuan fakir miskin lah..
kalau nak mudah hulur saja sedekah dan zakat..
kalau nak beri bantuan yang lebih bermakna..ajari mereka untuk naik tarafkan kehidupan mereka.

berbalik kepada hal mimi ni terpulang lah nak bantu atau tak..
dan terpulanglah bagaimana bentuk "bantuan" yang mimi nak berikan. mengikut kemampuan mimi dan keluarga mimi sendiri..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 10:53


eh topik ini saya buka sebagai perbincangan umum,
berlandaskan satu situasi yang sedang berlaku.. bukan lah saya yang pemberi atau apa..
sekadar mahu tahu.. reaksi dan pandangan juga apa
yang sepatutnya dilakukan apabila berdepan dengan situasi sebegini..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 08-01-10 10:59


Semua topik yang ada kaitan dengan pencinta_yesus kena lock. Jadi saya tumpang lah topik ini.
Saya tidak faham Kenapa kita perlu lock topik2 berkaitan ketuhanan. Sepatutnya kita bantah konsep ketuhanan yang bathil tersebut dengan mengemukakan hujah-hujah Islam. Saya kira ketidakjelasan kita tentang aqidah Islam menyebabkan kita tidak mampu menghadapi serangan misionaris Kristian. Adalah suatu yang sangat menyedihkan jika orang-orang Islam berada dalam keadaan bertahan apabila berhadapan dengan golongan begini. Sepatutnya kita hujahkan satu persatu-persatu kebathilan konsep ketuhanan agama-agama mereka dan tunjukkan aqidah Islam kepada mereka. Sebagai contoh banyak idea tidak masuk akal berhubung keimanan mereka kepada Jesus seperti Dalam Bible Lukas menyatakan Jesus anak tuhan dikhitankan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 11:02


macam tiada kaitan apa yang ditulis oleh wuzaraa dengan topik yang di buka. apa kata wuzaraa buka topik lain yang berkaitan apa yang nak diperkatakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 11:06


Pada 08-01-10 10:37 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya panjang yang nak saya coretkan..tapi sebab sedang lapar sangat..nak pergi masak dulu..ada situasi sebenar yang sedang berlaku..dan kalau nak dedetailkan agak panjang..

so saya buka topik ini dengan ringkas dahulu..





apabila kamu atau saya..dipertemukan dengan seorang wanita yang mengandung..hasil dari penzinaan. dalam keadaan susah,dihalau dan sebagainya..
apakah salah jika kita menghulurkan bantuan?




kalau tanya pakar pun dia kan tanya detail keadaan wanita itu..

karektor wanita tu,
asal usul jika ada.
macam mana jadi macam tu..
then baru boleh pilih bentuk "bantuan " yang boleh diberikan.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 11:13


Pada 08-01-10 10:59 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Semua topik yang ada kaitan dengan pencinta_yesus kena lock. Jadi saya tumpang lah topik ini.
Saya tidak faham Kenapa kita perlu lock topik2 berkaitan ketuhanan. Sepatutnya kita bantah konsep ketuhanan yang bathil tersebut dengan mengemukakan hujah-hujah Islam. Saya kira ketidakjelasan kita tentang aqidah Islam menyebabkan kita tidak mampu menghadapi serangan misionaris Kristian. Adalah suatu yang sangat menyedihkan jika orang-orang Islam berada dalam keadaan bertahan apabila berhadapan dengan golongan begini. Sepatutnya kita hujahkan satu persatu-persatu kebathilan konsep ketuhanan agama-agama mereka dan tunjukkan aqidah Islam kepada mereka. Sebagai contoh banyak idea tidak masuk akal berhubung keimanan mereka kepada Jesus seperti Dalam Bible Lukas menyatakan Jesus anak tuhan dikhitankan.
i like it

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 11:22


tumpang topic? hehe..tak apa..

ok saudara zulman..
alhamdulillah dah dapat masa untuk mencoret..
topic ini saya buka maybe boleh dijadikan guideline..jika ada antara kita bertembung dengan situasi sebegini..
setelah melihat situasi baru-baru ini..saya jadi kasihan kepada yang mahu membantu ..
okeylah situasinya begini..

pada suatu hari,seorang wanita bernama A telah menerima satu panggilan telefon:

kawan A: A, kau boleh tolong tak seorang budak ni? dia call aku..tapi aku kat kelantan ini..tak dapat nak pergi tolong...

A: tolong apa?

kawan A: budak ni baru tengah mengandung 7 bulan.. tengah merayau tak tahu nak pergi mana. Aku rasa dah kena halau ke apa..anda pergi tengokkan kejap boleh?

A: hmm..kebetulan. Aku memang tengah ada dekat-dekat kawasan yang kau cakap tu..kejap aku gerak pergi cari dia.. bagi no telefon dia kat aku ye?

maka si A ni pun pergilah cari budak tadi...lets name this girl B
setelah berjumpa...

A: so ni sebenarnya dari mana nak kemana?
B:saya dari jb kak.. tak tahu nak pergi mana..
A: mak u mana? tak nak balik rumah ke?
B: mak saya kat kl.. saya tak nak balik..sebab tak nak malukan mak dengan jiran2 dengan perut saya ni..saya rasa mak saya pun tak bagi balik..
A:ni dengan dah hujan ni..jalan-jalan bawa perut, bawa beg .. memang tak ada arah tuju ke? pergi jb buat apa?
B:memang no idea kak nak pergi mana.. saya kat jb kat rumah keluarga boyfriend saya, lepas bersalin sepatutnya saya akan dinikahkan.. tapi selepas tangkap bf saya tidur dengan perempuan lain..bf saya terus putuskan hubungan kami.. so saya terpaksa keluar dari situ..

dalam keadaan begitu, dengan izin suami A , A membawa pulang B ni kerumah...
kemudian A menghubungi ibu kandung B..dan berbicara tentang perkara ini..ternyata ibu B tidak mengizinkan anaknya pulang k rumah oleh kerana malu..
ibu B hanya mahu B kembali selepas bersalin..dan mesti pulang tanpa bayi.. bayi harus lah diserahkan kepada keluarga angkat...

A yang tak sampai hati menguruskan urusan klinik kesihatan, dan bagi B menumpan dirumahnya..sehingga lah dua hari kemudia B tiba-tiba seperti hendak bersalin..maka diuruskan keperluan hopital..tapi memandangkan belum cukup bulan, pihak hospital memberi ubat untuk menahan dari bersalin dahulu..
setelah B kembali sihat,,, discaj dari hospital.. dan pulang ke rumah A..
si A ni cuma wanita biasa..bukan lah ustazah atau pakar agama, maka mulalah beliau mencari-cari teman dikalangan yang bertudung labuh untuk ditanya apa yang nak dilakukan A..mungkin B boleh diselamatkan dari terjerumus ke lembah yang sama sekali lagi...
,

A mencari nasihat-nasihat dari kalangan wanita-wanita bertudung labuh, apa yang boleh dibuat untuk mensaiko atau mendidik B supaya berubah menjadi lebih baik..
tapi apa A terima setakat ini
hanyalah kata-kata seperti...

-eiii.. anda buka rumah kebajikan ke apa...
-anak tu ambik kat anda lah wei..lepas itu jangan beri jumpa dengan mak kandung..nanti dia jadi buruk perangai macam mak dia..
-anda lempang saja budak tu, gatal2 pergi tolong buat apa? lepas ni senang lah dia singgah rumah anda untuk beranak lagi...
-habis makan minum dia anda bagi free? anda minta duit kat mak dia..
-org macam tu takkan serik punya.. masa sedap buat tak ingat.. huh..

sedih saya bila A cuma mendapat support dari sahabatnya yang bukan bertudung labuh..malah dari tak bertudung pun..
mereka yang memberikan reaksi positif seperti:

-anda beri lah baju2 anda kat dia.. tapi janganlag terus kasi jubah..kang pingsan pula dia.. beri baju2 lengan panjang biasa.., beri dia pakai long skirt.. biar sopan sikit..

-anda layan dia macam adik anda..orang-orang jenis kurang kasih sayang ni..kalau kita bagi kasih, lembutla hati dia..

-anda beri saja telekung.. lepas few days baru anda ajak dia perlahan-lahan.. ajak jemaah ke..budak-budak begini kena di bimbing..

-anda tolong saja dia.. aku rasa besar pahala..dari anda biar budak tu beranak merata2 lepas itu buang anak tepi jalan..








saya sebegai pemerhati.. berada di kalangan yang menyokong namun dalam masa yang sama sedikit risau, benarkah bantuan sebegini akan mengakibatkan B mengulangi kesilapannya..kerana laluan mudah telah diberikan?


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 11:30


mimi ini pandangan saya..

kalau si A itu berkemampuan dan mempunyai kekuatan

bantulah si B dengan membimbing si B seperti yang ditulis oleh mimi tadi. apa pun kena jaga aurat dan perilaku.. kalau tinggal serumah. dan ingatkan si B tentang dirinya..agar dia sedar kesilapannya dan 'sedar dirinya itu dibantu..

dan kalau kurang mampu dan kekuatan,
rujuki lah si B itu kepada pertubuhan-pertubuhan yang berkaitan..
moga mereka yang lebih kuat dan mampu dapat membantu si B ini.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 14:09


berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul . tapi tulah dah buat berani lah tanggung


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 15:24


Pada 08-01-10 10:59 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Semua topik yang ada kaitan dengan pencinta_yesus kena lock. Jadi saya tumpang lah topik ini.
Saya tidak faham Kenapa kita perlu lock topik2 berkaitan ketuhanan. Sepatutnya kita bantah konsep ketuhanan yang bathil tersebut dengan mengemukakan hujah-hujah Islam. Saya kira ketidakjelasan kita tentang aqidah Islam menyebabkan kita tidak mampu menghadapi serangan misionaris Kristian. Adalah suatu yang sangat menyedihkan jika orang-orang Islam berada dalam keadaan bertahan apabila berhadapan dengan golongan begini. Sepatutnya kita hujahkan satu persatu-persatu kebathilan konsep ketuhanan agama-agama mereka dan tunjukkan aqidah Islam kepada mereka. Sebagai contoh banyak idea tidak masuk akal berhubung keimanan mereka kepada Jesus seperti Dalam Bible Lukas menyatakan Jesus anak tuhan dikhitankan.


bagus kalau dapat berhujah, tapi pencinta yesus ni konflik identiti sikit...dia tak mengaku pun dia kristian dan memulangkan tuduhan kononnya anda yang mengatakan dia kristian...

saya tak fikir dia jujur berhujah.... dan dia berdiri atas 'tapak' apa pun kita tak pasti...

let him go...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 09:46


Salam

mengenai kes ini kan, saya rasa elok lah budak itu di bawa ke pusat2 yang boleh melindungi dia.. kita boleh bantu tapi kita buat yang termampu.. semua manusia melakukan kesilapan... tapi kita masih tetap ada jalan pulang kepada Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 15:11


selagi mampu, kita tolong.
belum terjadi pada diri & keluarga kita lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 19:21


Kalau boleh tolong , tolong lah selagi mampu , jangan sampai bila kita dah tolong dia buat lagi sudah lah .


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

avicenna2504
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2010
Ahli No: 38918
Posting: 9
Dari: Timur Tengah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 20:04


Yup,kita perlu membantu dia kerana jika tidak berkemungkinan dosa dia akan bertambah sekiranya dilakukan pengguguran janin dll.tunjukkan dia jalan kembali pada Allah.

persoalannya,bagaimana nak membantu?
macam mana?

bantulah dia untuk masuk ke tempat2 seperti raudhatus sakinah dan lain-lain tempat yang ditubuhkan oleh NGO2 Islam semata-mata untuk membina kembali remaja yang telah terlanjur dan tidak tahu hala tuju masing-masing.

url ke salah satu tempat pembinaan remaja2 yang terlibat dalam aktiviti2 tidak sihat (khusus untuk wanita).laman web raudhatus sakinah kelolaan bawah NGO Islam iaitu JIM:
http://www.jim.org.my/institusi/raudhatus_sakinah.php


*sekiranya org lelaki yang terjumpa permasalahan ini,elok SEGERA direferkn pada org perempuan yang dipercayai baik akhlak dan Islamnya untuk bantu sprt disebut di atas agar tidak timbul fitnah apa-apa ke atas lelaki tersebut.


Wallahua'lam.


-----------------
"Berimanlah kerana Iman itu penghapus duka, penyejuk mata ahli tawhid dan penghibur ahli 'abid."

Dr 'Aidh Abdullah alQarni,


Bookmark and Share

    


  Member Information For avicenna2504Profil   Hantar PM kepada avicenna2504   Pergi ke avicenna2504's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 22:47


saya nak tanya soalan yang off topic..
tadi A bertanya pada saya, kat mana tempat untuk membuang tattoo yang tidak mahal kosnya?
saya memang tak pernah tahu.. dah pergi cari kat salon2..tapi macam tak jumpa saja


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-10 10:36


Hantar ke Raudhatus sakinah (Rumah bimbingan remaja hamil luar nikah) Ni nombor hp Incharge nya pun.Yusnani 013-3893379. kalau rumah 2 dah penuh, inform wawa sebab Wawa ada 1 tempat yang sesuai untuk dia 'berteduh' di samping menunggu hari kelahiran dia INSYA ALLAH. Berkenaan kos, bincang lah dengan pun.Yusnani 2, berapa yang mampu dibayar.. Manalah tahu, dia boleh consider ke? biasanya tempat2 macam 2, boleh consider.. Try to help.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-01-10 22:27


sekarang ni tempat untuk berteduh dah ada..
B kini tinggal bersama A..alhamdulillah B dah mula bertudung pun..
rupanya B ini sangat pandai membaca al-quran..

atas sebab2 air muka keluarga..(jiran2 dah mula bertanya mana pergi si B ni, jadi ibu kangdungnya memang berkeras tak izinkan masuk ke mana-mana pusat perlindungan) B tak diizinkan untuk dihantar ke mana-mana..
kalau ikut saya, saya dah dah bincang dengan A untuk uruskan memasukkan B ke kewaja..

beberapa hari lagi B dijangka bersalin, sesudah berslin ibu kandungnya akan membawa pulang untuk menjalani pantang.. sesudah sembuh sepenuhnya barulah B akan dimasukkan ke sekolah pondok untuk beliau menjalani didikan rohani.. ini adalah atas permintaan B sendiri..

selepas bertemu, saya sangat terharu melihat kesungguhan B untuk berubah.. sedikit pun B tidak meuding jari ke atas masalah keluarga, rakan atau sesiapa di atas keterlanjuran yang telah berlaku..malah B sebut..B brtanggungjawab sepenuhnya atas apa yang telah berlaku....
saya terlalu bangga atas keberanian B . jarang sekali saya berjumpa org yang mempunyai rasa malu dalam masa yang sama mempunyai keberanian untuk memikul tanggungjawab atas kekhilafan sendiri..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-10 10:02


Pada 10-01-10 22:27 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang ni tempat untuk berteduh dah ada..
B kini tinggal bersama A..alhamdulillah B dah mula bertudung pun..
rupanya B ini sangat pandai membaca al-quran..


seperti yang saya kataka dulu..kepandaian tentang ugama ni hanya "skill "sahaja...belum tentu ia memandu si pemiliknya..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-10 10:06


Baguslah kalau ,acam tu..moga konsisten dan hingga akhirnya..apa pun saya juga terkenang kawan saya ada cakap.. apa pun dalam dunia ni yang penting "saat terakhir" . Tak kira lah lawan bola ke, lumba lari ke , peperiksaan ke, hatta nak menghadapi kemaitian pun .."saat terakhir" tu yang jadi penentu.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-01-10 10:10


Boleh tak kalau kita tak tolong? zalim tak agak-agak... sebab bila tolong jadi simpati and nanti simpati itu bertambah simpati2.

Kalau sesama perempuan bagus lah agaknya tolong tapi kalau lelaki tak perlu lah agaknya.

Setakat tolong bawa ke pusat pemulihan boleh lah...uhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 14:33


pada pandangan saya.
jika kita mampu. tak salah kita menolong. dari dibiarkan gadis tu merayau tak tentu hala. lepas itu terberanak tah kat memana.. dibuang pulak anak tu...kan satu dosa jugak tu. lepas tu dah beranak tiada bimbingan gadis tersebut akan kembali kepada asal.

apa bila kita selamatkan mereka sekurangnya ada masa untuk kita membetulkan beliau. setakat terdaya kita.


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 15-02-10 21:49


Saya rasa lebih baik, salurkan dia kerumah kebajikan sebab disana mereka dapat kaunselling, dan sepanjang kehamilan kesihatan mereka terjamin ...
dan juga mereka akan dapat didikkan agama ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 06:53


Pada 15-02-10 21:49 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Saya rasa lebih baik, salurkan dia kerumah kebajikan sebab disana mereka dapat kaunselling, dan sepanjang kehamilan kesihatan mereka terjamin ...
dan juga mereka akan dapat didikkan agama ...


Setuju, jangan buat pandai2 kita saja.. kalau apa-apa jadi pada ibu mengandung tu siapa yang susah? lagipun tak berapa manis jika ada perempuan 'lain' yang tinggal d rumah kita. Realitinya, lelaki tetap lelaki.. lelaki bukan malaikat yang tiada nafsu..

Then, kita kena betulkan niat kita tu, kalau betul-betul nak tolong, janganlah heboh2kan 'kebaikan' kita dan keburukan kita tu pada semua org..sebab rugi .. diri kita yang rugi. konon nak tunjuk baik depan org tapi..tu lah, pahala entah ke mana dek kerana riak kita yang tak bertempat tu..

Manusia dah bijak menilai, semoga kita tidak disesatkan oleh bisikan syaitan..Amin.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 07:43


betul tu wawa saya setuju sangat...
janganlah menunjuk-nunjuk baik depan semua org.nanti pahala entah kemana...jangan kata pahala.. entah-entah dah kumpul dosa..

sebagai pembuka topik.. sebab itulah topik ini saya buka..sedangkan A si tuan punya badan pun boleh buka dan tanya serta mendabik dada memberitahu beliau yang membantu remaja ini.. tapi untuk tidak menjadi poyo tak tentu pasal seperti sesetengah org maka terpaksalah menggunakan id saya :)
juga untuk mengelakkan mulut2 dengki manusia.. si A nak meminta nasihat tapi ada yang bakal menuduhnya mencanang kebaikan..maklumlah mulut tempayan busuk bukan boleh tutup.

A ini pun sudah beberapa kali terkena..akibat dari nak membantu beberapa org lain sebelum ini.. ada antara yang nak dibantu bernafsu iblis..sehingga apabila kehendak dan permintaannya(bukan seksual) tidak dipenuhi maka habis A dicanang buruk serata alam..
semoga kita semua ini dipelihara dari manusia seperti itu..

kadang-kadang ramai yang kita jumpa dengan poyonya bercerita tentang kebaikan diri sendiri..
cerita2 hal-hal rutin harian pada semua org(tapi yang baik-baik semata-mata), cerita hal rumahtangga(tapi yang bercerita tu yang baik 100%),tengok movie apa pun cerita(tapi movie islamic lah saja ceritanya..huhuh), .ada pula yang berpura2 bodoh tentang sesuatu semata-mata untuk menunjukkan diri nak belajar tentang kebaikan.. entah lah ..apa motif org begini ye? pelik .. macam sakit mental pun ada.. :)
malah bertaubat pun ada yang buat pengumuman..ahh tapi tak apalah harap benar bertaubat..bukan cuba menunjukkan diri itu baik..

!!! QUOTE !!!

Manusia dah bijak menilai, semoga kita tidak disesatkan oleh bisikan syaitan..Amin.


AMINNNNNNNNN ...seperti mana yang pernah saya post sebelum ini.. pembaca kini sudah bijak untuk melihat yang mana post berunsuru kepoyoan, yang mana jujur, yang mana riak, yang mana mencari perhatian, yang mana berlapang dada, yang mana menunjuk pandai...semoga mereka semua tidak tertipu dengan tipu daya SYAITAN.. aminnn


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 07:48


oh ya.. the last time i heard about A dan B was last week..

B dah bersalin seorang putera.. dan kuasa Allah yang maha esa.. semuanya berjalan lancar..malah pegawai jabatan sosial pun membantu sama untuk memulihkan semangat B dan sekarang menjadi tempat untuk A merujuk kes2 sebegini..
bagi saya ini sangat menarik kerana pada sebelum ini A sendiri agak ragu2 dengan banyak pusat kebajikan remaja terlanjur yang rata-rata seperti berniaga.. ada satu pusat kebajikan yang bermati2 menyuruh remaja menyerahkan bayi kepada keluarga angkat..
bila berbual dengan keluarga angkat mereka dikenakan bayaran sekitar 4 ribu keatas tanpa pengetahuan ibu bayi..atas alasan kos hospital,dokumen dan rawatan ibu2..
syukur sangat adanya pegawai tersebut yang tidak pula berburuk sangka pada A malah mahu bekerjasama dengan A untuk track down women like this to help them..

wish both of them best of luck..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 20:12


alhamdulillah.....bagus tindakan semua..........jangan fikir yang negatif saja.........think positive bagaimana nak selamatkan orang-orang macam ni dari terus rosak masa depan mereka............sekadar pendapat peribadi............huhu


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 20:15


Pada 08-01-10 11:13 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-10 10:59 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Semua topik yang ada kaitan dengan pencinta_yesus kena lock. Jadi saya tumpang lah topik ini.
Saya tidak faham Kenapa kita perlu lock topik2 berkaitan ketuhanan. Sepatutnya kita bantah konsep ketuhanan yang bathil tersebut dengan mengemukakan hujah-hujah Islam. Saya kira ketidakjelasan kita tentang aqidah Islam menyebabkan kita tidak mampu menghadapi serangan misionaris Kristian. Adalah suatu yang sangat menyedihkan jika orang-orang Islam berada dalam keadaan bertahan apabila berhadapan dengan golongan begini. Sepatutnya kita hujahkan satu persatu-persatu kebathilan konsep ketuhanan agama-agama mereka dan tunjukkan aqidah Islam kepada mereka. Sebagai contoh banyak idea tidak masuk akal berhubung keimanan mereka kepada Jesus seperti Dalam Bible Lukas menyatakan Jesus anak tuhan dikhitankan.
i like it


nice comment.........so,think positive always...........
saya pun tak pandai sangat but maybe hal ni boleh dipertimbangkan.............jangan terus dihukum.........betul tak? :berfikir:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 06:58


Pada 16-02-10 20:15 , sakinah283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-10 11:13 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-10 10:59 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Semua topik yang ada kaitan dengan pencinta_yesus kena lock. Jadi saya tumpang lah topik ini.
Saya tidak faham Kenapa kita perlu lock topik2 berkaitan ketuhanan. Sepatutnya kita bantah konsep ketuhanan yang bathil tersebut dengan mengemukakan hujah-hujah Islam. Saya kira ketidakjelasan kita tentang aqidah Islam menyebabkan kita tidak mampu menghadapi serangan misionaris Kristian. Adalah suatu yang sangat menyedihkan jika orang-orang Islam berada dalam keadaan bertahan apabila berhadapan dengan golongan begini. Sepatutnya kita hujahkan satu persatu-persatu kebathilan konsep ketuhanan agama-agama mereka dan tunjukkan aqidah Islam kepada mereka. Sebagai contoh banyak idea tidak masuk akal berhubung keimanan mereka kepada Jesus seperti Dalam Bible Lukas menyatakan Jesus anak tuhan dikhitankan.
i like it


nice comment.........so,think positive always...........
saya pun tak pandai sangat but maybe hal ni boleh dipertimbangkan.............jangan terus dihukum.........betul tak? :berfikir:



Pada pendapat Wawa, better siapa yang nak berdebat dengan dia, berdebat saja d blog dia.. sebab portal ni, portal umu, kena try saling hormat menghormati.. In fact, those main pun dah tak ada lagi buat posting berunsur ketuhanan ni, kan? kadang-kadang yang buat org jad marah is...tajuk. Tajuk yang seolah-olah macam pelik tapi tu lah, kita jangan terus condemn something, dan bak kata ikhwan_islam, jangan juga bertahan...sebaliknya sama-sama kumpul kekuatan dan cari strategi untuk bertindak balas.

Apapun, tunjukkan peribadi yang baik, elakkan kata-kata yang tak elok.. jangan provoke org sana sini, tak perlulah nak ungkit hal yang dah berlalu atau menyalahkan seseorang terus kerana kesalahan/kesilapan dia yang lepas. sama-samalah kita muhasabah diri, sangat rugi jika tiada org yang sudi menasihati kita kerana bosan dengan kebodohan/kesombongan diri kita tatkala menerima teguran :bye:


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115252 saat. Lajunya....