Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: bekerja atau belajar muda???mana pilihan??


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» bekerja atau belajar muda???mana pilihan??

Please Mendaftar To Post


Oleh bekerja atau belajar muda???mana pilihan??

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 14:03


sekarang ni....peringkat remaja pun dah pandai bekerja.........bila duit banyak ditangan...rasa nak belajar dah mula malas........sedangkan pelajaran penting........tapi kata mereka......belajar tinggi-tinggi pun tak ada kerja.........baik kerja dulu baru sambung belajar..boleh kita terima ke pernyataan ini.atau malas nak membelek buku.......

........................................................
belajar hingga ke liang lahad :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 15:43


belajar adalah proses berterusan yang berlaku sepanjang hayat..tak semestinya bila masuk mana-mana pusat pengajian baru dikira belajar..

pada saya, jika dah dapat peluang kerja better kerja dahulu untuk dapat pengalaman.tak ada gunanya belajar hingga ke peringkat tertinggi tapi gagal bila memasuki alam pekerjaan.bila time belajar, dapat skor pointer yang tinggi tapi bila apply kerja, gagal interview sebab tak ada communication skill...dll..kebanyakan pelajar sekarang belajar untuk lulus exam sahaja tapi tak pandai nak apply apa yang mereka balajar dulu.seperti fenomena yang berlaku sekarang, kebanyakan lepasan universiti gagal memenuhi kriteria yang diperlukan oleh pasaran kerja menyebabkan mereka susah untuk mendapatkan pekerjaan..hakikatnya, teori dan praktikal adalah dua perkara yang berbeza.. :jangan:

bila dah dapat kerja, bergantung pada diri sendiri sama ada nak sambung belajar lagi atau tak.. ;-)


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

    


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 15:48


rezeki tiap manusia tak sama.. mana-mana pun boleh..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 15:55


pandai belajar mana pun belum tentu pandai cari duit , yang tau belajar saja lah .
belajar kurang tapi cari duit pandai . pun ada .
rezeki masing-masing . nak tak nak saja


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

FAZIMY
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2010
Ahli No: 39291
Posting: 10
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 09:39


Pada saya, kalau dari keluarga yang mampu, rasanya tak ada masalah kalau nak teruskan belajar ke peringkat lebih tinggi. Tapi, kalau si ibu dan bapa hendak memberi pengajaran kepada si anak agar mengetahu erti kepayahan mencari duit, tak salah kalau ibu bapa suruh anaknya bekerja terlebih dahulu. Dalam masa bekerja, dan mempunyai simpanan, barulah sambung belajar. Dengan cara ini, anak-anak akan mendapat clear picture tentang kehidupan ini.
Bagi mereka yang datang dari keluarga susah, rasanya memang tak ada pilihan melainkan bekerja dahulu dan kemudian menyambung pelajaran apabila keadaan kewangan membenarkan.
Tidak bermakna apabila anak-anak kita tidak melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi sebaliknya bekerja terlebih dahulu, anak-anak kita gagal. Berjaya dalam hidup bukan bermakna apabila anak-anak kita berjaya meraih segulung ijazah. Tetapi pada saya, berjayanya seorang anak apabila dia berjaya survive dalam hidupnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For FAZIMYProfil   Hantar PM kepada FAZIMY   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 13:09


ye memang saya bersetuju dengan pendapat adik fazimy tu....tapi tak semua akan dapat rezekinya hanya semata-mata dari segulung ijazah sahaja...dia tak belajar tinggi pun gaji lagi banyak dari kita yang berijazah...ini kerana ada daya usaha yang hebat dari mereka ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 16:31


masa mula-mula kerja tu memang seronok pula pegang duit sendiri, setiap bulan dapat gaji. tapi bila da lama-lama rasa nak juga belajar dan cemburu cerita kawan-kawan yang dapat masuk U berbanding diri sendiri. akhirnya cuba apply PJJ dan UPU, dapat kedua-duanya..dan akhirnya pilih UPU sebab nak tumpukan spnuhnya kepada belajar dan leave dr kerja walaupun dah kira kerja tetap dengan kerajaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 22:45


terpulang kepada pilihan masing-masing..belajar atau bekerja, kedua-duanya pun ada manfaat.


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

    


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 12:36


Pada 17-02-10 22:45 , hasanrijal posting:

!!! QUOTE !!!

terpulang kepada pilihan masing-masing..belajar atau bekerja, kedua-duanya pun ada manfaat.



salam....
ye setuju..............pilihan di tangan masing-masing............ramai juga yang berjaya walaupun kerja dulu, then study...............rezeki masing-masing lah kan.............. :berfikir:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 21:24


saya tak tahu lah org lain. tapi saya nak sangat kerja. kalau boleh nak kerja secepat yang mungkin. maybe sebab kos yang saya dapat ni bukan kos yang saya minat. saya rasa susah sangat. dan maybe jugak saya da lama tinggal study . so nak catchup balik ambik masa. kalau boleh nak sangat-sangat kerja...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 11:24


kalau ikutkan kos d univ dulu saya dah kerja dengan kem kseihatan dah....maknanya ada lah hikmah mnegapa kita tuhan jadikan apa kita hari ini....mungkin bakti kita bukan disana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.088156 saat. Lajunya....