Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 3 hari yang lalu
Martyr: 7 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 11 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ...konflix rumah sewa...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ...konflix rumah sewa...

Please Mendaftar To Post


Oleh ...konflix rumah sewa...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 16:53


salam..

sesi tahun baru membuatkan smunya akan nampak baru..boleh jadi azam baru yang d semat menjadi turning point untuk lakukan sesuatu yang baru..kedatangan muharam tanda hijrah..hadirnya januari tanda perubahan..

ada benda yang buat saya buntu gara-gara hjrah ni.. saya dok serumah sewa dengan seorang kwan sekerje disekitar tempat kami bekerje..dekat sangat dalam 2 3 minit berkenderaan. kami d situ sejak 2 tahun lalu.. dan dalam rumah yang bertiga bilik, flat, kami setia bersama salag satu faktornya kami memang bekawan masa kat sek main..tapi bila kat u lain-lain..tapi masa kerja sama tempat pula..kira hub tak ada masalah lah.. selama d rumah tu pghuni kadang-kadang menjadi 3, kiranya selain kami ada lagi lah yang dok sewa sama tapi yang ke 3 tu selalu berubah org...kira kami ni penghuni asal lah yang tak tukar2..

masalahnya..atas alasan da boring kat rumah tu (d samping beralsan tak hendak dok flat saja) dia cadang nak pindah rumah.. saya ok saja sebab saya pun memang boring...cari punya cari kawasan skitar tak ada rumah yang sesuai untuk kami..dengan status tak kawin dan bajet yang ada memang susah..lagi-lagi sukar nak cari rumah kerana pemilik prefer sewakan pada yang bkeluarga...erm..entah hape2 entah...

akhirnya jumpa lah..kawan saya ni lah yang jumpa, tapi jauh sangat.. jarak rumah dengan tempat kerja tu adalah kira-kira 20 minit..uish.. drsini mula lah kami bertelagah sikit..saya kata jauh..dia kata tak ada masalah pun..

masalah saya...saya tak mahu p jauh-jauh rumh sebab sememngnya saya rumah keluarga saya pun dekat dengan tempat kerja saya...d bandar yang sama...tujuan saya dok sama dia kerana ingin temaninya pada asalnya even saya tau saya tak ada keperluan untuk itu.. tapi bila da macam ni saya terpaksa buat pilihan, samda keluar rumah tu tapi tak folow dia, atau say folow dia ke rumah sewa lain tu, atau saya teruskan menetap seorang-seorang kat rumah tu dengan mencari rakan lain..sebab saya jadikan rumah sewa tu selama ni sebagai 'hotel'..Kalau rasa ada mood nak balik rumah fmily saya p..lagipun ia mmudahkan saya untuk berehat Kalau ada overtime atau balik lambat dr kerja.. tapi bila dia bkeras macam ni saya rasa serba salah.. erm.. susahnya...

ada idea tak? :berfikir:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nailofar_hamidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35797
Posting: 43
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 23:42


Wassalam..bincang elok-elok.awak pun tentu sayangkan persahabatan yang dah termeterai lama.

atau alternatif lain...tak usah pindah lah...tinggal sahaj d rumah sewa lama.


-----------------
e-mail:[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar_hamidahProfil   Hantar PM kepada nailofar_hamidah   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 09:27


20 minit saja? tak lah jauh sangat beb. ok saja tu tak ada hal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 14:45


susah juga tu, tapi apa-apa pun bawa lah berbincang, cuba cari kebaikan rumah sewa tu dan keburukannya, baru kita boleh nilaikanya, dan bincangkan lah dengan kawan-kawan awak tu ok, setiap masalah pasti ada penyelesaiannya... :)


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 05-01-10 15:51


kalau nak pindah sebab boring dengan keadaan rumah lama, rasanya macam tak boleh terima lah alasan tu...

kalau dah selesa...serasi dari segi jarak dan kemudahan...Kenapa perlu berpindah lagi?? sedangkan rumah baru belom tentu memberi keselesaan pada kita sebagai penghuni...

Kalau ana jadi awak, bincang balik dengan kawan...tak payah susah2 fikir nak cari rumah...ana pernah hidup berpindah randah sebab nak cari keselesaan...baru sekarang baru dapat rumah yang sesuai...tapi tak sesuai jugak, sebab terpaksa share dengan anai2...hmm...pindah lagi agaknya selepas ini...

alahai...dah nasib badan...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 21:23


erm... oo...masing-masing kalian ada pgalaman ek.. benda ni nak da bincang sejak hujung tahun lepas..start by januari ni patut da decide..tapi saya buat dono dan senyap saja maka dia tak lagi ungkit hal tu..tapi dalam masa sama saya tau dia dalam proses nak pindah..mungkin dia anggap senyap saya tanda redha..lagi 1, memang lah 20 minit tak lama tak jauh..tapi bila jem membuatkan 20 minit bganda setengah jam.. manakala rumah fmliy pula pun dalam jarak yang sama..maka takkan lah saya nak bepindah rumah sewa yang dekat dengan rumah fmliy? tak relevan, baik saya dok rumah fmily yang tentu saja free dan punya macam-macam bbanding d rumah sewa kan..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 10:09


kadang-kadang, demi sebuah persahabatan kita terpaksa mengalah..tapi sampai bila terpaksa ikut rentak kawan awak walaupun dia adalah sahabat baik dan dah lama kenal..pada pendapat saya, awak perlu berterus terang dengannya.berbincanglah secara elok dan cuba capai kata sepakat..lagipun, rumah sewa hanya tempat tinggal sementara sebelum berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri..

buatlah keputusan yang terbaik... ;-)


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

    


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 13:24


cuba lah SEARCH MUDAH.MY... ISYAALLAH KETEMU BERKENAN DI HATI. sebab before NI SAYA TERDESAK juga CARI rumah SEWA... cuba IMAGINE, SAYA jumpa rumah SEWA DALAM masa 5 HARI saja... DEKAT DENGAN LRT dan SELESA LAH... cuba SEARCH DAN JANGAN PUTUS ASA K?


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 15:03


kena bagitahu dengan kawan tu.. taknak pindah.. kalau diam saja, dia ingat kita setuju dengan keputusan dia..

alang2 duduk jauh, baik duduk dengan keluarga.. sama saja, lagi best apa..

tujuan duduk rumah sewa sebab dekat dengan sekolah kan?
kalau begitu, duduk sajalah rumah situ..tak payah pindah2..
lepas itu cari housemate baru..

bagi saya, kalau dah selesa dan tak ada masalah buat apa nak pindah2 lagi.. buat penat saja.. hehe..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 16:02


my opinion.

kalau taknak duduk rumah yang dekat dengan tempat kerja(rumah sewa sekarang) tu dan ikut mamat tu pindah yang mana jarak rumah sewa ke tempat kerja..sama dengan jarak rumah parent dengan tempat kerja..baik duduk rumah parent.

pasal tujuan pindah ke rumah sewa tu sebenarnya nak dekat dengan tempat kerja..

kalau nak duduk rumah sewa juga. duduk sajalah kat rumah sewa sekarang. carik saja new members. takpalah biarkan dia pindah. cakap saja hang tak mahu pindah pasal jauh serupa macam duduk dengan parent.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 13:21


Cuba lah bincang dengan kawan tu apa yang awak rasa. Tapi kalau dia tetap berdegil, terpulang lah kat awak sama ada nak terus tinggal kat rumah lama atau stay kat rumah family.

Setiap rumah masalahnya pasti berbeza dan setiap housemate juga pasti perangai berbeza.

Pada saya, kalau rumah awak sekarang ni dah selesa dan tak ada masalah, tak perlulah nak pindah.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 19:52


semalam ada seorang org yang tanya tentang bilik kosong..dengarkannya, saya terus setuju dia replace tempat saya buat masa ni..sementara tunggu sahabat saya tu keluar biarlah dia duduk besama dan saya kar smenetara. bila sahabat saya tu da keluar maka saya akan masuk kembali sebab bilik ke3 kami tu penuh dengan barang2..kira macam stor lah slain kecil.. dan nampknye, dia dapat terima kputusn saya yang tak mahu follow dia disamping saya nak stay d rumah tu dengan kawan baru.. (dan dalam masa sama saya harap dia keluar as soon as possible pasal saya da jumpa ada lagi seorang kawan yang nak dok sama...hehehe...semunya kerana rumah ni strategik sikit )..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108347 saat. Lajunya....