Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tonghuan
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43136

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
tonghuan: 17 jam, 56 minit yang lalu
khairoo84: 1 hari, 7 jam, 7 minit yang lalu
wyd1014: 3 hari yang lalu
lidah-penghunus: 6 hari yang lalu
muslimiman: 22 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 23 hari yang lalu
nur_tinta: 29 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: anak soleh bermula dari pemilihan isteri yang solehah


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» anak soleh bermula dari pemilihan isteri yang solehah

Please Mendaftar To Post


Oleh anak soleh bermula dari pemilihan isteri yang solehah

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 13:05


cinta manusia....tiada abadi.....cinta tuhan tiada akhirnya........dalam usrah saya baru-baru ni....kami ada membincangkan tentang pemilihan isteri solehah dalam melahirkan anak yang soleh.....namun persoalan kini ialah.....adakah diri kita cukup soleh untuk mendapat isteri yang solehah......Kalau diri tidak sehebat Ali....jangan mimpikan isteri sehebat fatimah......ish....ish...lama dah tinggal dunia jiwang ni....terkenag pula.... :-) :-) :-) :-) :malu: :malu: :malu: :malu: :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 13:35


betul-betul... contohnya ada seorang lelaki yang di gelar playboy... awek berjuta dan sudah tentu orang kata akan melekat seorang yang bertuah... isk-isk sungguh lelaki tersebut.. beliau pernah berkata "perempuan-perempuan yang ramai ni stok geli-geli saja... aku nak cari yang alim saja" tapi difikir ayat ni rasa-rasa boleh dapat ke sebab beliau sanggup mempermainkan hati orang lain? isk-isk...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

adeq3101
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34183
Posting: 45
Dari: S.T.P

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 13:44


ada benarnya juga..kerana semuanya bermula dari dalam kandungan lagi..pembawakan sesoerang ibu memainkan peranan dalam hal ini..(bercakap atas dasar ilmu yang pernah d pelajari walau pengalaman belum di kutip)..namun hari ini tidak menjanjikan apa-apa untuk kemudian hari..manusia terkenal dengan lalainya..perlu muhasabah diri...jangan kita beranggapan banyaknya amal yang kita lakukan jaminan untuk masuk jannahNYA..samalah persoalan anak tadi..tidak mustahil seorang suami isteri yang soleh dan solehah di uji dengan anak-anak yang tidak soleh..semua memungkinkan..pelbagai cara DIA menguji hamba2nya..sekadar pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeq3101Profil   Hantar PM kepada adeq3101   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 13:52


..... dan juga suami yang soleh...


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

pecinta_yesus
Warga Rasmi
Menyertai: 28.12.2009
Ahli No: 38845
Posting: 15

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-01-10 17:34


peranan ibu jauh lebih banyak. anak akan sangat cepat mengikuti siapa yang selalu bersamanya.

"jika wanita telah rusak, maka akan rusaklah generasi berikutnya"

jadilah pengikut Tuhan yang sejati.


-----------------
agamaku agama cinta.cinta, itulah agamaku.
aku ingin menjadi pengikut Yesus yang setia.


Bookmark and Share

    


  Member Information For pecinta_yesusProfil   Hantar PM kepada pecinta_yesus   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-01-10 17:58


kadang-kadang terfikir, di sekeliling kita sangat susah mencari suami yang soleh...kalau ada pun, alahai pemalu sangat...takkan perempuan yang nak mulakan...janji Allah, ingat lah...perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

avicenna2504
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2010
Ahli No: 38918
Posting: 9
Dari: Timur Tengah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-10 20:28


yup.mereka yang soleh untuk mereka yang solehah dan sebaliknya.
tetapi usaha perlu ada bila rasa 'sudah tiba masanya' untuk mendirikan baitul muslim.

usaha suatu yang subjektif.boleh segala macam usaha asalkan masih berlandaskan syariat..

seperti yang kita ketahui tingkatan2 amal iaitu dari fardul muslim,then baru baitul muslim.
ibaratnya sebuah kapal,bukan sahaja perlukan nakhoda yang mantap,tapi perlukan pembantu yang mantap juga agar kapal dapat belayar jauh ke lautan dalam tanpa karam.


-----------------
"Berimanlah kerana Iman itu penghapus duka, penyejuk mata ahli tawhid dan penghibur ahli 'abid."

Dr 'Aidh Abdullah alQarni,


Bookmark and Share

    


  Member Information For avicenna2504Profil   Hantar PM kepada avicenna2504   Pergi ke avicenna2504's Website   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 16:18


Pada 03-01-10 20:28 , avicenna2504 posting:

!!! QUOTE !!!

yup.mereka yang soleh untuk mereka yang solehah dan sebaliknya.
tetapi usaha perlu ada bila rasa 'sudah tiba masanya' untuk mendirikan baitul muslim.

usaha suatu yang subjektif.boleh segala macam usaha asalkan masih berlandaskan syariat..




:berfikir: :berfikir:


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

    


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 16:58


sama-samalah kita berusaha untuk menjadi seorang yang soleh atau solehah supaya nanti akan melahirkan zuriat yang juga soleh dan solehah.. memanglah kita akan tertanya-tanya bahawa adakah kita ini cukup soleh/solehah untuk dikurniakan pasangan yang juga solehah/soleh.. walau apa pun, kita mesti berusaha ke arah itu.. masakan ALLAH akan menghampakan permintaan hambaNYA yang baik untuk mendapatkan kebaikan?? insyaALLAH, berkat usaha dan doa, akan termakbullah segala hajat dan harapan..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 15:21


Pada 04-01-10 16:18 , aiNa85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-01-10 20:28 , avicenna2504 posting:

!!! QUOTE !!!

yup.mereka yang soleh untuk mereka yang solehah dan sebaliknya.
tetapi usaha perlu ada bila rasa 'sudah tiba masanya' untuk mendirikan baitul muslim.

usaha suatu yang subjektif.boleh segala macam usaha asalkan masih berlandaskan syariat..




:berfikir: :berfikir:



:berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 16:00


kalau suami dan isteri solehah,

mungkin juga dapat anak yang bermasalah.. itu kan ujian..

lelaki soleh atau wanita solehah juga mungkin tidak dapat yang solehah atau soleh.. itukan ujian.. macam nabi luth dengan nabi nuh dan asiah isteri firaun lah..

apapun panduan memilih pasangan yang Allah dan rasulullah tunjukkan dalam Islam bukanlah cakap kosong


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

avicenna2504
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2010
Ahli No: 38918
Posting: 9
Dari: Timur Tengah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 21:13


Pada 05-01-10 15:21 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-01-10 16:18 , aiNa85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-01-10 20:28 , avicenna2504 posting:

!!! QUOTE !!!

yup.mereka yang soleh untuk mereka yang solehah dan sebaliknya.
tetapi usaha perlu ada bila rasa 'sudah tiba masanya' untuk mendirikan baitul muslim.

usaha suatu yang subjektif.boleh segala macam usaha asalkan masih berlandaskan syariat..




:berfikir: :berfikir:



:berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :-D



rasanya ana perlu tekankan pada perkataan bila tiba masanya..

yang dimaksudkan di situ ialah bila kita benar-benar serius dan benar-benar bersedia memikul tanggungjawab dalam baitul muslim..

sekiranya belum bersedia, persiapkan diri anda dari segala aspek!

Jika tidak bersedia, kemanakah hala tuju baitul muslim yang kita dirikan sebenarnya..??

tepuk dada tanya iman..

wallahu'alam..


-----------------
"Berimanlah kerana Iman itu penghapus duka, penyejuk mata ahli tawhid dan penghibur ahli 'abid."

Dr 'Aidh Abdullah alQarni,


Bookmark and Share

    


  Member Information For avicenna2504Profil   Hantar PM kepada avicenna2504   Pergi ke avicenna2504's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 21:19


Pada 05-01-10 16:00 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

kalau suami dan isteri solehah,

mungkin juga dapat anak yang bermasalah.. itu kan ujian..

lelaki soleh atau wanita solehah juga mungkin tidak dapat yang solehah atau soleh.. itukan ujian.. macam nabi luth dengan nabi nuh dan asiah isteri firaun lah..

apapun panduan memilih pasangan yang Allah dan rasulullah tunjukkan dalam Islam bukanlah cakap kosong



betul cakap kak kinah


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-10 08:22


ERm.. menarik... semoga kita dan zuriat kita menjadi dikalangan hamba yang beriman..


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 13-01-10 14:06


Pada 30-12-09 13:52 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

..... dan juga suami yang soleh...



Yang boleh membimbing dan menjaga para isterinya kelak

InsyaAllah :-)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-10 21:38


Betul.....tidak dinafikan, mungkin juga ibubapa yang soleh tetapi diuji dengan anak yang tidak soleh dan solehah.
Ada akak dekat tempat kerja saya sampai menangis bila bercerita tentang perangai anak-anaknya.
Dia pernah tanya ustaz, macam mana ibubapa yang tak berjaya mendidik anaknya menjadi anak solehah?
Ustaz jawab, itu bukan tanggungjawab ibubapa menjadikan anaknya soleh atau tidak, tanggungjawab ibubapa hanya mendidik anak supaya menjadi soleh, selebihnya berserah pada Allah.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-10 22:05


itu bukan tanggungjawab ibubapa menjadikan anaknya soleh atau tidak, tanggungjawab ibubapa hanya mendidik anak supaya menjadi soleh, selebihnya berserah pada Allah..

quote ayat triptofana.

ayat baru yang ku dengar :)

saya berfikir...ada benarnya.. sebab manusia ini kan punya akal dan hati
itu di luar kawalan individu lain sekalipun ibu bapa
iman tak dapat diwarisi
iman tak dapat dipaksa


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-01-10 22:55


anak yang soleh bermula dari isteri yang solehah???

ya...setuju...

didikan awal anak bukannya sejak dari kandungan sebenarnya, tapi bermula dari pemilihan isteri lagi...kalau tidak mana mungkin Rasulullah menggariskan kriteria2 memilih calon2...

Kenapa perlu isteri yang solehah baru dapat anak yang soleh?

muslimah solehah pastinya dia tahu matlamat hidupnya yang sebenar..kemana dia ingin mmbawa perkahwinan dia tu...dengan matlamat itulah, segala perancangan diatur sebaik mungkin mengikut landasan syariat.bukan bermula setelah menjadi isteri tetapi bermula dari awal lagi...kerana dia tahu...apa yang bakal dia lakukan sekarang pasti akan mmpengaruhi kehidupan yang akan datang....

apapun, hidayah itu hak Allah....

ada saja seorang yang kurang solehah..tapi dengan kebesaran Allah dikurniakan anak yang soleh.

ni mungkin kbetulan yang Allah tunjukkan...

namun, pantaskah untuk terus mnyerah...sehingga trdetik 'alah, tak payah jadi solehah pun, ada kemungkinan dapat anak yang soleh jugak...tak pun nanti bila dah lahir nanti, baru lah didik dia dengan amalan2 yang soleh..so, tak payahlah nak cakap solehah tu pasti dapat anak yang soleh"..

walahu'alam...

Allah membentangkan jalan yang terbaik..namun kita yang diberi akal perlu memilih setelah merenung dengan mata hati...

kalau nak yang soleh...mulakanlah dari sekarang..jadilah solehah dahulu...


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-10 10:51


Allah maha besar.. janganlah Dikau uji diriku sesuatu yang tak mampu ku menanggungnya..

Allah ampuni hambaMu..


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-10 10:59


salam,

iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertakwa, iman tak dapat dijual beli, ia tiada di tepian pantai..... walau apa pun caranya jua......namun tak dapat jua dimiliki jika tidak kembali pada Allah..... RAIHAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114858 saat. Lajunya....