Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 12 jam, 39 minit yang lalu
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: dilema seorang janda


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» dilema seorang janda

Please Mendaftar To Post


Oleh dilema seorang janda

sutera_hijau
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10780
Posting: 89
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 17:09


salam semua...
umur baru 26, kira dah tua lah...tapi dah berstatus janda, apa nak buat dah takdir...beberapa hari lepas ada org datang merisik, mlmnya dia tel...saya tanya lah serba sikit sal kedudukan kewangan dia...tak nak lah masjid runtuh 2x kan...dia cakap kerja baiki lori gaji lebih kurang 1K.. saya pun buat lah estimate byar kereta 250, sewa rumah 250, makan 300, lain-lain 200...lepas itu dia desak saya bagi keputusan boleh terima dia or tak...sedangkan baru kenal bbrapa jam...saya cakap lah kita kwan dulu..dia macam tak puas hati, dia ajak jumpa saya tak nak..sejak jadi janda ni tak ada mood nak jumpa laki.. mlm esoknya dia saya saya tak boleh terima dia sebab gaji dia kecik...lepas itu dia berterus trang cakap sebenarnya dia ada kereta perdana dan rumah besar kalau nak bnading dengan rumah saya yang buruk ni..dan duit dia cukup utuk makan 10 tahun, apa komen sahabat semua????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_hijauProfil   Hantar PM kepada sutera_hijau   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 19:28


baru kenal beberapa jam terus ajak kahwin = langkah yang gelojoh dan kurang manis..
baru kenal beberapa jam terus tanya gaji dan kerja= langkah yang kurang manis..

main tipu2 kejap gaji kecik kejap gaji besar sedangkan belum tentu sahihnya..lagi mengarut..

komen saya, dah furst kena rijek dan2 lah mengaku kaya.. duit tak habis 10 tahun? jutawan pun boleh habiskan duit dia dalam masa setahun..hehehe.. tu ayat tak puas hati saja tu :P


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-12-09 20:23


macam macam kes lah sekarang ini....aduiii....istikharah dulu lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 21:46


bujang ke dia ni?
jangan-jangan kan suami orang...
agak-agak mencurigakan sajalah...

siasat dulu...
gaji melimpah-limpah pun kalau hati sakit,
susah juga ni... macam berlagak pun ada..
bak sikit ha, kalau gaji sampai sepuluh tahun...

terpulang lah dengan tuan punya badan..
siasat lah dulu... istikharah lah...
status mencurigakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

nailofar_hamidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35797
Posting: 43
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 22:08


Istikharah sebaik jalan penentu...nampak pelik saja ..uh


-----------------
e-mail:[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar_hamidahProfil   Hantar PM kepada nailofar_hamidah   Quote dan BalasQuote

sutera_hijau
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10780
Posting: 89
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 22:28


TAK SEMPAT nak ISTIKHARAH PUN...
dia macam desak saya bagi result dalam masa bbrapa jam saja...ada ke perempuan yang boleh terima secepat tu???
saya cuma bersyukur tak ada jodoh dengan org macam tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_hijauProfil   Hantar PM kepada sutera_hijau   Quote dan BalasQuote

nailofar_hamidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35797
Posting: 43
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 23:48


mendesak org lain membuat keputusan bukan jalan penyelesaian yang terbaik...


-----------------
e-mail:[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar_hamidahProfil   Hantar PM kepada nailofar_hamidah   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 08:46


bab dalam mendirikan rumah tangga ni bukan perkara main-main, fikirkanlah sebaiknya, dan buat lah solat istikharah, dan tanya lah orang yang berpengalaman itu lah yang sebaiknya, sebab kalau boleh rumah tangga biar lah kekal hingga keakhir hayat


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 09:02


Assalamualaikum sutera hijau. macam ni saja lah. u tanya pada diri u sendiri. nak cari yang kaya atau yang beiman dan boleh bimbing u dunia dan akhirat.

selalunya org yang cakap besar ni macam tong kosong bunyi kuat isi tarak. macam saya kata tadi kalau u fikir duit zaman sekaran seribu sebulan tak cukup sutera.

lagi pun tak masuk akal baru kenal dah ajak kawin. buat sembahyang istiharah lepas itu pikirkan lah . ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 28-12-09 10:17


Pada 27-12-09 22:28 , sutera_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

TAK SEMPAT nak ISTIKHARAH PUN...
dia macam desak saya bagi result dalam masa bbrapa jam saja...ada ke perempuan yang boleh terima secepat tu???
saya cuma bersyukur tak ada jodoh dengan org macam tu


tak sempat isthikarah? :berfikir:
nak ikut desakan dia ke nak ikut limpah rahmat ALLAH dr istikarah?

Dalam dunia ini pressure datang dr ALLAH atas amanat dan takut kita kepada ALLAH. Setakat pressure sesama manusia pun ketepikan ALLAH?

Renungkan lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 28-12-09 15:45


Yelah, baru kenal macam pendesak gayanya... so fikir2kanla... mungkin, pengalaman lalu boleh digunakan di dalam penilaian hati budi seorang lelaki insyaAllah..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 13:14


tak perlu lah.....
nak bina kebahagiaan mana boleh umpan2 pakai keto perdana...
laki tu pun mendesak...
ye lah....takut nanti da setuju nak kahwin, mula lah cucuk2 jarum... cakap ala nanti nak kahwin.. bia lah nak pakai duit dulu ke ae ke..
dunia sekarang macam-macam hal .. beware...


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 06:31


A'ah lah .. Setuju dengan Hafeezul. Istiqarah dulu. Wawa dah 2nd time to be Single Mom tapi ALHAMDULILLAH :-) belum ada lagi org merendahkan status Wawa ni d depan Wawa.

suterahijau, dulu Wawa fikir kedudukan material tak penting dalam rumah tangga tapi sejak datang 'takdir' yang tak disangka2, barulah Wawa sedar betapa pentingnya material dalam rumah tangga ni. Suami, boleh saja ceraikan isteri dan lari tinggalkan anak-anak serta mengabaikan nafkah anak mereka tapi Ibu? Jika anda seorang Ibu, sanggup ke awak biar anak awak kelaparan dan hidup tanpa keperluan asas yang lain?

Wawa pernah lalui semua tu, bukan nak burukkan bekas suami Wawa tapi Wawa tau yang dia punya alasan dengan menyuruh Wawa berhenti kerja semasa bergelar isterinya, then bila berhenti kerja, Wawa mengandung, bercerai dan sukar untuk mencari semula pekerjaan time pregnant tu. Bayangkan kalau awak ada d tempat Wawa? macam mana nak cari duit untuk makan anak-anak? Mujurlah ALLAH SWT datangkan rezeki pada jalan yang tak disangka2. tapi tu untung rezeki anak-anak Wawa, setiap org nasibnya berbeza2.

Hm, dengan apa yang telah Wawa lalui, Wawa mengaku secara jujurnya yang Wawa memang 'mata duitan; sekarang ni. Asal ada saja jalan yang boleh dapatkan duit, Wawa akan usaha...demi kehidupan anak-anak. tapi pada jalan halal lah.. :-)

dan u, kalau awak fikirkan batas material tu tak penting .. Wait! think about your lovely children then. Wawa nasihatklan sebab Wawa dah lalui macam-macam sepanjang tempoh setahun ni. Wawa percaya yang Tuhan sengaja bagi ujian ni sebab d depan sana, pasti ada kejayaan yang menanti Wawa dan anak-anak.. INSYA ALLAH :-)


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

snickers
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2009
Ahli No: 38878
Posting: 23
Dari: SweetHomeAlabama

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 06:55


puan wawa..kalau tak keberatan bolehlah bagi anak tu kat saya..:) kiddin'
duit jugak bukan segala-galanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For snickersProfil   Hantar PM kepada snickers   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 08:31


kesiannya wawa.sampai hati suami buat macam tu kat wawa.eeee geramnya. tapi tak apa wawa. akak setuju dengan cara wawa tu . walaupun suami tinggalkan wawa boleh berusaha demi anak-anak. tak apa anak-anak nampak tapi satu saja wawa jangan tanam kan sifat benci anak-anak pada ayahnya.mereka akan tau sendiri. SYABAS wawa kerana berjaya buktikan yang tanpa suami disisi wawa boleh berjaya bukan senang nak dapat wanita macam tu tau.

kebanyakan lelaki macam tulah. bila susah bersama bila senang eeemmm mulalah ramai yang dekat sampai dia naik juling mata. tapi wawa juga kena ingat wang tak menjanjikan segala-galanya kerana wang juga boleh membinasakan semuanya. so berhati-hati jangan tersalah pilih dari yang berwang jadi BERUANG pula. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 15:58


:-) tak rugi jadi org Islam, dalam keadaan sedih, gembira, iri hati atau apa-apapun, kita tetap akan dapat buat pahala.. INNALLAHA MA'AS SOBIRIN .. Semoga Wawa termasuk dalam golongan2 org yang sabar.

sebenarnya dalam bab-bab tanggungjawab ni, si 'Lelaki' akan bagi macam-macam alasan mengapa dia tak dapat brtgjwb, tapi pada wawa, Wawa dah tak hendak ambil pusing sebab Wawa percaya pada Hari Pembalasan, tak rugi kita bersabar d dunia ni sebab dunia ni sementara saja. Akhirat lebih penting. Pembalasannya lebih sakit, takut sangat bila difikirkan semua tu walaupun kadang-kadang terselit rasa marah dan geram d hati. Semoga ianya berlalu..

Kepada 'Ladies'.., hati-hati. Lelaki ni kadang-kadang nampak saja baik tapi bila kita dah serah segala2, time tu lah nampak 'beruang' dia.. Hm, kasihan pada wanita yang tertipu, kan? Pada Wawa, tak salah jika Wawa minta cerai lebih dari 20X compare than i suffer perkara2 yang tak betul. Semoga hikmah ini berpanjangan, Amin..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 16:48


whatever lah apa wawa nak katakan. rasanya ramai dah tahu kebenaran tentang apa yang wawa pernah katakan sebelum ini.


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

pecinta_yesus
Warga Rasmi
Menyertai: 28.12.2009
Ahli No: 38845
Posting: 15

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 17:07


ada 2 jenis janda
1-janda sebab suami meninggal dunia.
2-janda sebab cerai hidup, atau ditinggal suami.

jika suaminya wafat, maka beban dalamdirinya tidak terlalu berat.
tetapi jika dia adalah janda yang ditinggal atau dicerai oleh suaminya, pasti akan ada beban berat dalam dirinya.
dan tentunya ada sebab sebab yang cukup berat sehingga seorang suami meninggalkan isterinya.


-----------------
agamaku agama cinta.cinta, itulah agamaku.
aku ingin menjadi pengikut Yesus yang setia.


Bookmark and Share

    


  Member Information For pecinta_yesusProfil   Hantar PM kepada pecinta_yesus   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 18:18


.. sebenarnya, dalam isu cerai kedua-dua belah pihak akan dapat hikmah, baik pihak lelaki atau perempuan. Wawa yakin d sini, bukan si lelaki tidak mahu bertanggungjawab, in fact dalam diri manusia tu pasti ada keinginan untuk buat baik, cuma mungkin juga Wawa kurang sabar dalam hal ni sebab ia membabitkan anak. Apa yang Wawa cakap ni, umum. Jika ada yang terasa hati, Wawa minta maaf.

That's yang Wawa tegaskan d sini, isu material penting. kalau tak ada duit, kita akan susah hati tengok anak-anak suffer. org dewasa tak apa lah, kalau kanak-kanak? bayi? Ye, rezeki datang dari ALLAH SWT tapi kita juga perlu ada usaha, kan? Apapun, Wawa do'akan semoga semua yang bergelar 'Ayah' d dunia ni akan dimurahkan rezeki dan dapat menunaikan tanggungjawab dengan sempurna. :-)


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

snickers
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2009
Ahli No: 38878
Posting: 23
Dari: SweetHomeAlabama

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 19:51


sepanjang saya mengenali xhusband puan wawa, dia adalah seorang yang baik dan bertanggungjwb. seorang yang lemah lembut tapi bukan auwww tau.
lemah lembut means tahu kat mana perlu bertegas dan bila untuk berlemah lembut.
seorang yang sangat berhikmah bila berkata2. sehingga kita merasa tak pernah tersinggung dengan setiap apa yang dikatakan.
setiap kali saya kata 'Kenapa awak ni baik sangat ha..'. dia akan jawab..'jangan cakap macam tu..nanti iblis ambil kesempatan untuk rosakkan hati'....:)
hmm..saya merasakan dia adalah suami idaman setiap muslimah...:)
why??...kat luar sana, banyak isteri yang mengharap agar suaminya dapat membimbing, tapi berapa kerat sangat yang boleh membimbing isteri.

nafkah anak pun tak pernah terabai. betul tak puan wawa?

anyway...dia juga seorang manusia. banyak kekurangannya sebab dia juga banyak kelebihan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For snickersProfil   Hantar PM kepada snickers   Quote dan BalasQuote

sutera_hijau
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10780
Posting: 89
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 20:18


maaf hafeezul, saya maksudkan tak sempat istikharah kerana lelaki tu terlalu mendesak...u bayangkan lah dalam masa bebrap jam saja...
letih dah saya nak fikir sal jodoh2 ni...
terima kasih juga untuk wawa kerana sudi kongsi cerita, saya jadi janda pun kerana ceraikan 3x dalam masa xsampai 4bln kawin, bekas suami tinggalkan saya tanpa 1 sen maskhwin dan tambah utang lain lagi...tapi biarlah...buat masa ni saya tak mampu halalkan...nak minta guna peguam mak tak bagi, mak cakap semua rezeki dr TUHAN...saya ingat tak salah kita buat baik kat semua org kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_hijauProfil   Hantar PM kepada sutera_hijau   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 20:19


Kenapa mesti semua diceritakan di sini? :berfikir:



edited: maksud saya posting sebelum sutera hijau


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sutera_hijau
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10780
Posting: 89
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 20:22


salah ke kalau kongsi cerita kat rasanya belum mengaibkan sesiapa lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_hijauProfil   Hantar PM kepada sutera_hijau   Quote dan BalasQuote

snickers
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2009
Ahli No: 38878
Posting: 23
Dari: SweetHomeAlabama

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 20:27


sakinah azzahrah memaksudkan saya..mungkin.
jawapannya perlu.
why???fikirkanlah.
mohon maaf sangat-sangat kepada semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For snickersProfil   Hantar PM kepada snickers   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 20:30


ya snickers lah..
oh ya ke perlu..tak mengapalah saya pun taknak fikir
tadi saja terfikir sebab rasa pelik pula


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 30-12-09 23:16


Bila setiap malapetaka yang berlaku adalah atas diri kita sendiri. Lupakan menuding mencari kesilapan siapa. yang terkena teruskan lah kehidupan mencari redha yang hakiki.

Dunia ini sementara saja dan rasanya tak sempat untuk mencari salah sesiapa.

FIRMAN ALLAH Katakanlah: "Jika aku sesat maka sesungguhnya aku sesat atas kemudharatan diriku sendiri, dan jika aku mendapat petunjuk itu adalah kerana apa yang telah diwahyukan Tuhanku kepadaku. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar lagi Maha Dekat (sabar':50)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 08:52


wawa cakap ni, umum ye? jangan ada yang terasa hati. kalau terasa hati, maaf sangat-sangat..

Lelaki baik akan menjauhi zina, bukan menghampiri zina kerana ia, sedikit demi sedikit akan mnjebakkan diri ke arah berzina. ianya dah pun terbukti sebelum ni.

perempuan, kelemahan kita ialah bila emosi kita dibelai.. mulalah syaitan nak cucuk jarum :-) mula-mula, kita akan rasa, wah..baiknya dia ni. standard lah, belum dapat :-) but then? bermulalah 'taaruf' atas dasar islam katanya.. sms, email etc bla bla.. dan lastly? fikir-fikirkan lah sendiri.. berhati2lah, tu saja. Syaitan tu musuh kita yang nyata..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

snickers
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2009
Ahli No: 38878
Posting: 23
Dari: SweetHomeAlabama

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 14:51


thanks for reminding us..
to ladies (here and out there) enjoy the song...

Sudah ku bilang jangan terlalu yakin
Mulut lelah banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisa nya nangis

Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
kalau patah hati siapa mahu nolong
seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

Hey Ladies
Jangan mahu dibilang lemah
bila wanita sudah beraksi
dunia hancur
Hey Ladies
Sekarang cinta pakai otak

Jangan mahu rugi hati juga rugi waktu
Bila dia merayumu
ingat semua bohong

Memang lah tak semua laki-laki busuk
namun ladies tetap lah harus waspada
semoga lah kita semua akhirnya
mendapatkan cinta yang tulus

Bookmark and Share

    


  Member Information For snickersProfil   Hantar PM kepada snickers   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 15:01


apa yang anda sembang ni...dilema-dilema...

hati-hati dalam memilih pasangan..jangan main sebarangan sahaja,
hakikatnya rohani dan jasmani sama penting..fizikal dan material juga penting...
but jangan expect segalanya perfect..
belajar terima kekurangan..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-01-10 01:24


Wawa... daftar nick baru ye? Apa jadi dengan nick lama Wawa_83? Kenangan pahit?

SNMA = Siti Nor Makwa Abdullah.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-01-10 06:48


Pada 30-12-09 17:07 , pecinta_yesus posting:

!!! QUOTE !!!

ada 2 jenis janda
1-janda sebab suami meninggal dunia.
2-janda sebab cerai hidup, atau ditinggal suami.

jika suaminya wafat, maka beban dalamdirinya tidak terlalu berat.
tetapi jika dia adalah janda yang ditinggal atau dicerai oleh suaminya, pasti akan ada beban berat dalam dirinya.
dan tentunya ada sebab sebab yang cukup berat sehingga seorang suami meninggalkan isterinya.




perempuan yang suami meninggal = balu
bukan janda


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-01-10 07:17


Kang.. Wawa tak tahu passwoed nickname lama .. Boleh tolong xcess tak?

Hm, Kang memang seorang yang memahami..pick up ye? Yes u . SNMA stand for Siti Nor Makwa Abdullah.

.... ... ..

Berbalik pada topik.. pilihlah yang kaya ... kaya .. kaya ..

kaya budi pekerti yang hampir menyerupai akhlak nabi SAW.

Kaya d dunia dan d akhirat. Wah! Bertuahnya badan :-)


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-01-10 11:29


Sutera hijau..ana pula berpendapat, lelaki tu agaknya ye pun sedang mencari calon, tak perlu sampai mendesak... kalau dia betul-betul serius, dia perlu bagi masa pada sutera untuk buat pilihan dan menghormati sebarang keputusan yang bakal diterima...

Rasanya dia tak perlu nak bagitahu harta yang ada untuk pikat seseorang... Biarlah kita menilai seseorang itu dari perbuatannya, bukan pada kata2nya...

Dalam situasi sekarang, ana rasa lebih elok sekiranya sutera siasat siapa lelaki itu... Minta dia bagi masa dan dan insyaAllah tanpa terburu2 urusan akan dipermudahkan malah keputusan lebih rasional...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-01-10 02:31


Secara peribadi, Wawa setuju dengan farah_hanan, Nowadays, ramai yang hanya pandai bercakap tentang agama, rather than amalan yang dilakukannya sesama manusia.

Setuju @ tidak, adakalanya seseorang tu berusaha untuk tunjukkan diri dia baik dengan ber'lakon' islamic padahal hakikatnya ALLAH SWT saja yang tahu. org macam ni, biasanya kejahatan dia akan terbongkar juga akhirnya walaupun dia cuba sebaik mungkin untuk menutupnya.

ALLAH SWT akan mendatangkan ujian untuk menguji awak, nak tengok setinggi mana iman awak jika diuji. Bila dah puas berdo'a, dan ALLAH SWT tunjuk hakikat sebenar, jangan pula menyalahkan takdir. Even takdir tu berat untuk diterima, yahkinlah dengan hikmah-NYA.

Wawa bercerai 2X, ALHAMDULILLAH. 1 bulan pertama, Wawa rasa agak sedih tapi selepas ALLAH SWT bagi petunjuk, hikmah dan kekuatan, Wawa jadi sangat tabah untuk berjuang teruskan hidup.

... Ye, siasat lelaki itu. tak salah jika awak dilabelkan terlalu memilih tapi jangan cepat berbangga dan ego jika dianugerahkan 'suami idaman'. Mungkin juga ALLAH SWT akan menguji awak melalui 'suami idaman' tu kelak. Belajar bersedia seadanya..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

snickers
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2009
Ahli No: 38878
Posting: 23
Dari: SweetHomeAlabama

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-01-10 18:43


Di saat suami buruk, silap atau jahat, disitulah peranan seorang isteri. Sama juga dengan suami. (jika ditakdirkan begitu).
bukannya menjauh, meminta cerai, mengadu domba, meminta simpati, TETAPI menggunakan kebijaksanaan, kelembutan, kecantikan, kemanjaan, apa-apa sajalah..untuk membimbing suami.

Sedangkan Asiah (antara 4 wanita unggul) isteri firaun lagi kan teruji…DAN..nabi nuh seorang nabi juga diuji dengan isteri dan anak2nya. Inikan pulak…sambung sendiri.

Kebanyakkn pasangan lebih suka mencari, mengenalpasti, menyelidiki hal-hal lepas berkaitan pasangan masing-masing.
p a s t is p a s t. Nothing to do with the p a s t. Terima seadanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For snickersProfil   Hantar PM kepada snickers   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-10 20:48


salam,

lily sokong snickers.... :) ... pasti is pasti... nothing to do with the pasti.... jadi kan ia pengajaran...agar tidak diulangi kembali perbuatan yang telah lalu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-01-10 21:50


Rasanya lebih baik mencari lelaki yang suka pada perempuan dari perempuan yang suka pada lelaki. Pendapat sahaja ye,walaupun Siti Khatijah memulakan step ahead suka pada Nabi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

pecinta_yesus
Warga Rasmi
Menyertai: 28.12.2009
Ahli No: 38845
Posting: 15

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-01-10 16:48


Pada 01-01-10 06:48 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 17:07 , pecinta_yesus posting:

!!! QUOTE !!!

ada 2 jenis janda
1-janda sebab suami meninggal dunia.
2-janda sebab cerai hidup, atau ditinggal suami.

jika suaminya wafat, maka beban dalamdirinya tidak terlalu berat.
tetapi jika dia adalah janda yang ditinggal atau dicerai oleh suaminya, pasti akan ada beban berat dalam dirinya.
dan tentunya ada sebab sebab yang cukup berat sehingga seorang suami meninggalkan isterinya.




perempuan yang suami meninggal = balu
bukan janda

balu tu bukan bahasa buku. tak ada kat dalam surat kabar yang menulis "balu"

tapi apa yang penting disini. yesus selalu mengajarkan kebaikan dan cinta kasih, seperti muhammad juga. dan setiap yang hidup itu di uji.


-----------------
agamaku agama cinta.cinta, itulah agamaku.
aku ingin menjadi pengikut Yesus yang setia.


Bookmark and Share

    


  Member Information For pecinta_yesusProfil   Hantar PM kepada pecinta_yesus   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 07:31


Pada 03-01-10 16:48 , pecinta_yesus posting:

!!! QUOTE !!!



balu tu bukan bahasa buku. tak ada kat dalam surat kabar yang menulis "balu"



lor....bukan bahasa buku ke? check sini.maksud balu. Saudara check surat khabar mana? :berfikir: cuba check betul-betul...

p/s:maaf mod keluar tajuk


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 08:50


pencinta yesus tu kan orang indonesia.. mungkin sebab itulah dia tak tahu ada perkataan balu.. :D


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 11:29


Pada 02-01-10 02:31 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Nowadays, ramai yang hanya pandai bercakap tentang agama, rather than amalan yang dilakukannya sesama manusia.

Setuju @ tidak, adakalanya seseorang tu berusaha untuk tunjukkan diri dia baik dengan ber'lakon' islamic padahal hakikatnya ALLAH SWT saja yang tahu. org macam ni, biasanya kejahatan dia akan terbongkar juga akhirnya walaupun dia cuba sebaik mungkin untuk menutupnya.
..




ramai "ustaz dan ustazah google" sekarang ni...just buka google cari maklumat...lepas itu pilih nak" syurga" atau "neraka".


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

pencinta_yesus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.12.2009
Ahli No: 38598
Posting: 57
Dari: sabah.labuan, yogyakarta,bandung.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 01:42


tapi lebih ramai lagi yang berpura-pura dengan agama mereka.
berpura-pura memakai tudung. padahal dia sendiri sebenarnya tidak suka.
berpura-pura berbahasa bagus dan baik-baik. padahal kata-kata kotor selalu dan setiap hari keluar dari hati dan mulutnya.


-----------------
agamaku agama cinta, tiada kebencian yang ada hanya cinta. Aku tidak akan mengikuti agama yang mengajarkan kebencian dan permusuhan."islam, kristian, hindu


Bookmark and Share

    


  Member Information For pencinta_yesusProfil   Hantar PM kepada pencinta_yesus   Quote dan BalasQuote

tero_1809
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19818
Posting: 56
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 21:33


macam tak boleh nak percaya saja...........
tinggalkan saja lah..............
elakkan..................


-----------------
berani kerana benar, takut kerana salah.. http://namaakusiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For tero_1809Profil   Hantar PM kepada tero_1809   Pergi ke tero_1809's Website   Quote dan BalasQuote

FAZIMY
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2010
Ahli No: 39291
Posting: 10
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 22:08


sutera hijau,
Pada pendapat saya, kalau calon lelaki seperti ini, buang masa saja bebankan fikiran tu.
Pertama: Kalau betul dia calon suami yang baik, dia tak akan mendesak. Kalau sekarang (belum ada apa-apa ikatan) dah mendesak, apatah lagi nanti kalau dia sudah mempunyai hak atas anda.
Kedua : Kalau betul dia calon suami yang baik, dia tak akan menipu anda sebegitu walaupun mungkin dia mempunyai alasan iaitu untuk menilai sama ada anda adalah seorang yang materialistik atau tidak. Daripada perkenalan, dia boleh mengetahui ciri-ciri diri anda. Tak perlulah sampai menipu.

Sekiranya anda tidak mempunyai hati ke atas lelaki ini, saya rasa anda pun tidak akan fikirkan perkara ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For FAZIMYProfil   Hantar PM kepada FAZIMY   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156161 saat. Lajunya....