Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: DARA & DUDA


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» DARA & DUDA

Please Mendaftar To Post


Oleh DARA & DUDA

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 15:54


Salam...

saya nak minta pendapat kawan-kawan semo....tentang anak dara mengahwini duda? Kenapa masyarakat selalu mengata dan memandang serong....tambah-tambah Kalau duda tu lepasan sekolah saja dan tak setaraf dengan anak dara yang lepasan universiti dan berjawatan...

bukan sahaja masyrakat luar sahaja, tapi officemate sendiri akan mengata..macam-macam lah...macam dah tak ada pilihan sangatlah..apa-apa lah..


-----------------
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 16:17


alkisahnya sekarang saya bercinta dengan duda anak 1...beza umur pun 10 tahun.saya dapat rasakan keserasian antara dia dan saya, dan yang paling penting dia dapat membimbing saya dan menjadi ketua keluarga yang berkebolehan...sebelum ni saya ada juga bercinta dengan beberapa org yang seusia dengan saya.. tapi tak menepati ciri-ciri yang saya nak..asyik ajak berdating, kuo makan, tengok wayang.....nak suruh jadi imam solat pun tak mampu....apatah lagi nak jadi calon suami.

sekarang perhubungan kami masih menjadi rahsia eventhough keluarga saya pun tak tau. saya takut nak menceritakan.. risau keluarga saya menentang dan tak setuju. saya risau dan sedikit malu nak menceritakan yang saya dah berpunye bila kawan-kawan taye dan ada yang cuba nak jodohkan saya dengan kenalan mereka.

plannye.. tahun depan kami akan menamatkn zaman bujang saya dan zaman duda dia...(hehehe)... dia akan datang rumah jumpa keluarga untuk kenal2 dan seterusnya merisik...

sekarang saya hanya mampu solat hajat dan istikharah minta petunjuk dan mudahkan segala urusan kami...


-----------------
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 20:52


saya tiada pendapat dan pemahaman pula tentang fenomena duda dan dara ni.

nak share saja sikit-sikit. tapi bukan duda dan dara.
suami kakak saya bekas tunangan orang (mereka putus tunang lama sebelum kenal kakak saya)
sekarang dah ada 2 orang anak
bahagia juga seperti pasangan lain. abang ipar saya tu memang suami dan ayah yang baik.

kalau sebut pasal solat istikharah dari segi pasangan.. buat sebelum buat keputusan untuk "bercinta" dengan seseorang :berfikir:
tapi solat istikharah bukan hanya untuk soal jodoh saja..

moga mudah urusan...tapi mungkin adalah lebih baik jika keluarga tahu kalau dah ada plan nak kahwin..bukan tahu pasal plan nak kahwin tapi sekadar tahu dah "berpunya".


maaf jika ada tersalah bahasa..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

indri_solehah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2008
Ahli No: 36470
Posting: 28
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-09 02:04


cuba baca buku "mushafir cinta" didalam tu ada cara itikharah dengan alqur'an

Bookmark and Share

    


  Member Information For indri_solehahProfil   Hantar PM kepada indri_solehah   Quote dan BalasQuote

indri_solehah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2008
Ahli No: 36470
Posting: 28
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-09 02:07


Pada 14-12-09 16:17 , simple_NAH posting:

!!! QUOTE !!!

alkisahnya sekarang saya bercinta dengan duda anak 1...beza umur pun 10 tahun.saya dapat rasakan keserasian antara dia dan saya, dan yang paling penting dia dapat membimbing saya dan menjadi ketua keluarga yang berkebolehan...sebelum ni saya ada juga bercinta dengan beberapa org yang seusia dengan saya.. tapi tak menepati ciri-ciri yang saya nak..asyik ajak berdating, kuo makan, tengok wayang.....nak suruh jadi imam solat pun tak mampu....apatah lagi nak jadi calon suami.

sekarang perhubungan kami masih menjadi rahsia eventhough keluarga saya pun tak tau. saya takut nak menceritakan.. risau keluarga saya menentang dan tak setuju. saya risau dan sedikit malu nak menceritakan yang saya dah berpunye bila kawan-kawan taye dan ada yang cuba nak jodohkan saya dengan kenalan mereka.

plannye.. tahun depan kami akan menamatkn zaman bujang saya dan zaman duda dia...(hehehe)... dia akan datang rumah jumpa keluarga untuk kenal2 dan seterusnya merisik...

sekarang saya hanya mampu solat hajat dan istikharah minta petunjuk dan mudahkan segala urusan kami...

sama lah kita.
saya pula dengan duda anak 1. tapi anaknya dengan xwife dia.
dia cerai baru saja awal tahun ni. dia masih tengah study, tu yang membuat my mom macam berat nak terima.

Bookmark and Share

    


  Member Information For indri_solehahProfil   Hantar PM kepada indri_solehah   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-09 11:03


salam...
bagi saya soal perkahwinan ni adalah pekara yang perlu difikirkan sebaik-sebaiknya, antara duda dan dara sebenarnya tak jadi masalah, yang penting hubungan tu perlu berlandaskan ajaran Islam, dan satu hubungan tu perlulah mendapat restu keluarga, apa-apa pun restu keluarga tu penting kerana ia akan mempengaruhi perkahwinan itu dimasa akan datang... rasanya itu lah pendapat saya.. wallahualam


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-12-09 00:27


perkawinan tak kira darjat, pangkat dan apa sahaja... janji keserasian dan bimbingan...

dan mulut orang, jangan pedulikan.. selagi kita bernyawa, selagi 2 kita akan sentiasa di kata oleh orang sekeliling


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

nor_207
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.01.2010
Ahli No: 39013
Posting: 36
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 12:34


Status tak penting, yang penting ada keserasian

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_207Profil   Hantar PM kepada nor_207   Quote dan BalasQuote

nor_207
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.01.2010
Ahli No: 39013
Posting: 36
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 12:34


Status tak penting, yang penting ada keserasian

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_207Profil   Hantar PM kepada nor_207   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 15:04


erm..sekadar gurauan yang dulu kawan saya pernah cakap kat saya :)

"kalau teruna belum tentu betul terunanya.. tapi kalau duda dah tentu2 lah duda.. :P"


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 15:49


Pada 18-02-10 12:34 , nor_207 posting:

!!! QUOTE !!!

Status tak penting, yang penting ada keserasian



salam ukhwah,

penantian saya untuk tajuk ini dibincangkan akhirnya termakbul .......alhamdulillah....

nor_207 lily sokong kamu....

kalau tak ada jodoh tak apa lah kan, berkawan itu mungkin lebih baik .....

saya pernah cakap kat mak kalau jodoh gan org duda macam mana?

mak tak setuju ...... sedih huhuhu .... tapi nak buat macam mana ..... hakikatnya mak ayah lebih tahu apa yang terbaik untuk anaknya, "mata hati" ibu luhur.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

nor_207
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.01.2010
Ahli No: 39013
Posting: 36
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 21:20


Soal jodoh ni sukar nak cakap. setiap orang kan berbeza penilaian. Ada yang suka lelaki matang sebab dia sendiri matang. Kalau perempuan yang matang, seeloknya kena lelaki yang matang dan banyak pengalaman supaya lelaki tu dapat mendidik.

Duda mungkin lebih pandai nak handle perempuan. so, terpulang pada masing-masing.


-----------------
Ya Allah, bantulah aku untuk redha dengan apa yang belum Engkau tentukan untukku dan jadikanlah aku hamba yang bersyukur atas nikmat-Mu


Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_207Profil   Hantar PM kepada nor_207   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 10:06


salam,

dara ni dia macam kebudak-budakkan sikit...duda ni dia matang dalam banyak hal....

combination duda dan dara ni macam serasi saja .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 20:47


Pada 14-12-09 15:54 , simple_NAH posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

saya nak minta pendapat kawan-kawan semo....tentang anak dara mengahwini duda? Kenapa masyarakat selalu mengata dan memandang serong....tambah-tambah Kalau duda tu lepasan sekolah saja dan tak setaraf dengan anak dara yang lepasan universiti dan berjawatan...

bukan sahaja masyrakat luar sahaja, tapi officemate sendiri akan mengata..macam-macam lah...macam dah tak ada pilihan sangatlah..apa-apa lah..



salam...saya doakan yang terbaik untuk awak ye....

em,saya pun pernah ada masalah pasal pilihan hati ni...

tapi bukan sebab status...tapi sebab negeri...

abah cakap jauh sangat lah.... mak just ikut cakap abah saja...

huhu...yang makan hati, saya lah....

apa pun, moga doa saya dimakbulkan Allah...

sebab sekarang ni saya asyik nampak si dia saja....

hehe...jiwang karat lah....

bukan tak ada org lain yang nak.....

tapi itu lah kan...

soal hati susah kita nak tafsirkan.....

hihi...berfalsafah lah....

apa pun...all the best to you..... :bye:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 16:30


terima kasih kawan-kawan semua atas nasihat dan pendapat...
syukur sangat.. sgalanya dipermudahkan..
insyALLAH...bulan 4 ni rombongan merisik dan disusuli dengan bertunang terus.. bagi memudahkan rombongan lelaki.. almaklumlah selatan ke timur


-----------------
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 16:42


bak kata salleh yaakob ambil bapak orang tak apa... jangan ambil laki orang.... hehehe


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 18:59


Pada 24-02-10 16:30 , simple_NAH posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih kawan-kawan semua atas nasihat dan pendapat...
syukur sangat.. sgalanya dipermudahkan..
insyALLAH...bulan 4 ni rombongan merisik dan disusuli dengan bertunang terus.. bagi memudahkan rombongan lelaki.. almaklumlah selatan ke timur




alhamdulillah...happy dengar khabar ni...moga bahagia.... :bye:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 09:27


Pada 24-02-10 18:59 , sakinah283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-02-10 16:30 , simple_NAH posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih kawan-kawan semua atas nasihat dan pendapat...
syukur sangat.. sgalanya dipermudahkan..
insyALLAH...bulan 4 ni rombongan merisik dan disusuli dengan bertunang terus.. bagi memudahkan rombongan lelaki.. almaklumlah selatan ke timur




alhamdulillah...happy dengar khabar ni...moga bahagia.... :bye:



really??? alhamdulillah... saya pun... dalam bulan 4 ni bakal bertunang.... :bunga:


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 09:40


salam...saya doakan yang terbaik untuk awak ye....

em,saya pun pernah ada masalah pasal pilihan hati ni...

tapi bukan sebab status...tapi sebab negeri...

abah cakap jauh sangat lah.... mak just ikut cakap abah saja...

huhu...yang makan hati, saya lah....

apa pun, moga doa saya dimakbulkan Allah...

sebab sekarang ni saya asyik nampak si dia saja....

hehe...jiwang karat lah....

bukan tak ada org lain yang nak.....

tapi itu lah kan...

soal hati susah kita nak tafsirkan.....

hihi...berfalsafah lah....

apa pun...all the best to you..... :bye:




Salam.....

Alahai sakinah, kes ukht sama macam saya...
Sebab negeri saja, dah timbul kerumitan hati..
Mudah2 an jumpa calon yang sebaik si dia.. Amin.. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 10:40


ala dah jodoh nak buat bagaimana? beruntung lah si duda mendapat si dara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 10:58


Segala ketetapan semuanya dari ALLAH TAALA........


"..boleh jadi kamu membenci sesuatu pada hal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu pada hal ia amat buruk bagimu..Allah mengetaui sedangkan kamu tidak mengetahui"

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 12:10


Pada 25-02-10 10:58 , shah_hidayah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Segala ketetapan semuanya dari ALLAH TAALA........


"..boleh jadi kamu membenci sesuatu pada hal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu pada hal ia amat buruk bagimu..Allah mengetaui sedangkan kamu tidak mengetahui"



Assalamualaikum
moga diberi ketenangan dalam membuat pilihan....huhu :berfikir:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 13:28


Pada 25-02-10 12:10 , sakinah283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-02-10 10:58 , shah_hidayah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Segala ketetapan semuanya dari ALLAH TAALA........


"..boleh jadi kamu membenci sesuatu pada hal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu pada hal ia amat buruk bagimu..Allah mengetaui sedangkan kamu tidak mengetahui"



Assalamualaikum
moga diberi ketenangan dalam membuat pilihan....huhu :berfikir:



kadang-kadang kita mengharapakan dia, tapi yang ditulis di sana orang lain..Kalau ibu bapa redha, baru ALLAH redha..Walaubgaimanapun, restu tetap berkait dengan ketetapan ALLAH.. :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 14:36


Assalamualaikum


Kalau sudah kenal hati budi, Saya sarankan saudari buat solat istikharah untuk mengetahui keputusannya.Semoga Allah S.w.t akan memberikan anda jodoh yang boleh membimbing anda ke jalan yang diredhai-Nya

InsyaAllah


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 14:38


Pada 25-02-10 13:28 , shah_hidayah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-02-10 12:10 , sakinah283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-02-10 10:58 , shah_hidayah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Segala ketetapan semuanya dari ALLAH TAALA........


"..boleh jadi kamu membenci sesuatu pada hal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu pada hal ia amat buruk bagimu..Allah mengetaui sedangkan kamu tidak mengetahui"



Assalamualaikum
moga diberi ketenangan dalam membuat pilihan....huhu :berfikir:



kadang-kadang kita mengharapakan dia, tapi yang ditulis di sana orang lain..Kalau ibu bapa redha, baru ALLAH redha..Walaubgaimanapun, restu tetap berkait dengan ketetapan ALLAH.. :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:



Setuju :-)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-10 09:16


Al-Fatihah untuk arwah tunang saya...semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...

tak ada jodoh kami, beratnya ujian ni...terasa kehilangan semuanya..apa pun ku yakin d hikmah disebaliknya dan Allah dah tetapkan yang terbaik untuk ku........


-----------------
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-10 09:20


Pada 19-04-10 09:16 , simple_NAH posting:

!!! QUOTE !!!

Al-Fatihah untuk arwah tunang saya...semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...

tak ada jodoh kami, beratnya ujian ni...terasa kehilangan semuanya..apa pun ku yakin d hikmah disebaliknya dan Allah dah tetapkan yang terbaik untuk ku........



sabarlah ukhti, kerana bersabar itu lebih manis & indah.

InsyaAllah suatu yang diambil oleh-Nya pasti akan diganti dengan yang lebih baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-10 12:04


Assalamualaikum

Al-Fatihah... sabarlah Simple-Nah.. Ujian Allah. Pasti ada hikmah disebaliknya. Kakak juga pernah merasakan kehilangan arwah suami. Panjang ceritanya. Memang sedih... dan kesedihan itu tiba-tiba terasa kembali apabila membaca kisah Simple-Nah ini.

Nasihat kakak dekatkan diri dengan Allah, cintakan Allah kerana cinta Allah itu abadi dan Simple-Nah pasti akan dapat nikmatnya. Percayalah... Susah nak terangkan dengan perkataan tetapi rasakan sendiri.

:bunga:


-----------------
“Sesungguhnya dalam jasad manusia itu trdapat seketul daging apabila baik ia, maka baiklah seluruh badan. Jika ia rosak maka rosaklah seluruh badan."


Bookmark and Share

    


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-10 12:07


InsyaAllah suatu yang diambil oleh-Nya pasti akan diganti dengan yang lebih baik.

Betul Sinar, memang Allah itu maha Adil. Memang betul dia ambil dan dia ganti dengan yang lebih baik. Sabar dan percaya dengan Allah. Sentiasa bersangka baik dengan Allah. Insya Allah.

:bunga:


-----------------
“Sesungguhnya dalam jasad manusia itu trdapat seketul daging apabila baik ia, maka baiklah seluruh badan. Jika ia rosak maka rosaklah seluruh badan."


Bookmark and Share

    


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

hurul_inn
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32879
Posting: 107
Dari: Darul Iman-Darul Naim-Darul Ehsan-Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-04-10 16:46


Salam..ukhti
Banyakkan sabar...tingkatkan tawakal pada Allah...
Betul kata ukhtie ada hikmah di setiap kejadian..
Andai ana di tempat ukhtie, ana pun pasti akan sedih..
Kuatkan semangat ukhtie...
Yakin dengan janji Allah..
Allah memberi khabar gembira bagi orang-orang yang sabar..
Ana yakin Allah takkan timpakan ujian ini untuk ukhtie andai ukhtie tidak mampu hadapinya...

Al-Fatihah...semoga Allah tempatkan rohnya di sisi orang-orang yang soleh ..ameen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurul_innProfil   Hantar PM kepada hurul_inn   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-10 12:35


Pada 19-04-10 09:16 , simple_NAH posting:

!!! QUOTE !!!

Al-Fatihah untuk arwah tunang saya...semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...

tak ada jodoh kami, beratnya ujian ni...terasa kehilangan semuanya..apa pun ku yakin d hikmah disebaliknya dan Allah dah tetapkan yang terbaik untuk ku........



SALAM UKHWAH

salam takziah,

sabar ye simpla_NAH...

ada hikmah setiap apa yang berlaku

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.145758 saat. Lajunya....