Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang dihina semakin mulia. Yang menghina semakin terhina. Selalunya begitu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Car insurance..yang mana ok??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Car insurance..yang mana ok??

Please Mendaftar To Post


Oleh Car insurance..yang mana ok??

pu3_umairah86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2009
Ahli No: 37764
Posting: 22
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 10:08


:berfikir:

Assalamualaikum...

Sekarang ni banyak company promote car insurance..
saya pun baru membeli kereta dan baru pertama kali nak pay for car insurance..

So sesiapa yang ada cadangan yang bagus dan mungkin mempunyai pengalaman dengan company2 yang menawarkan khidmat ni dan pernah malanggan bolehlah bagi nasihat..

Setakat ni kawan saya bagi cadangan Jerneh insurance..
Sesiapa yang ada cadangan lagi bolehlah kongsi bersama ye..

thank you

:kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_umairah86Profil   Hantar PM kepada pu3_umairah86   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 10:54


Insuran semuanya sama saja.
tiada apa yang beza.
mengenai gift masa beli insuran. sekarang dah tiada lagi atas arahan Bank Negara.

calculation dan servis lebih kurang saja. tak ada banyak beza.

yang beza ialah insuran conventional dan juga insuran takaful.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 10-12-09 11:17


Pada 10-12-09 10:54 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

Insuran semuanya sama saja.
tiada apa yang beza.
mengenai gift masa beli insuran. sekarang dah tiada lagi atas arahan Bank Negara.

calculation dan servis lebih kurang saja. tak ada banyak beza.

yang beza ialah insuran conventional dan juga insuran takaful.



Nabi mana yang buat insurans takaful?
Hukum 2 akad dalam 1 aqad nak buang mana?
Teruslah menghalalkan yang haram. Semoga ramai orang boleh hang pengaruhi, boleh kaya, tak peduli halal dan haram.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 13:49


jadi wuzara punya kenderaan taiada insurans ?
hebat hebat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 10-12-09 13:58


Pada 10-12-09 13:49 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

jadi wuzara punya kenderaan taiada insurans ?
hebat hebat.


Adakah anda beragama Islam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

pu3_umairah86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2009
Ahli No: 37764
Posting: 22
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 13:59


bezita ambik insuran apa..??

dr segi nak claim bagaimana??
semua aompany same saja ye??
takut ada sesetengah leceh saja dan banyak songeh bila apa-apa jadi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_umairah86Profil   Hantar PM kepada pu3_umairah86   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 14:07


Pada 10-12-09 13:58 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-09 13:49 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

jadi wuzara punya kenderaan taiada insurans ?
hebat hebat.


Adakah anda beragama Islam?


aku masih Islam..Insya Allah sehingga akhir hayat.
(aku dah jawab soalan wuzara)

wuzara masih belum jawab soalan aku pasal atas tu. sila jawab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 14:21


salam....takaful ikhlas pun ok juga.mana-mana takaful lah asalkan bukan conventional insuran.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 10-12-09 14:26


Pada 10-12-09 14:07 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-09 13:58 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-09 13:49 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

jadi wuzara punya kenderaan taiada insurans ?
hebat hebat.


Adakah anda beragama Islam?


aku masih Islam..Insya Allah sehingga akhir hayat.
(aku dah jawab soalan wuzara)

wuzara masih belum jawab soalan aku pasal atas tu. sila jawab.


orang islam tak perangai macam bezita ni.

saya nak jelaskan kepada ramai pembaca lain disini, yang masih mahu berhukum dengan hukum Islam dalam soal memiliki kenderaan.

Pemerintah kufur Malaysia mensyaratkan dua syarat yang haram ke atas kita untuk memiliki kereta.

1) Cukai jalan
2) Insurans

Jika tidak, kita akan turut dikenakan hukum kufur, yang jelas juga haram. Memiliki kenderaan adalah satu keperluan dan hukumnya adalah harus. Tetapi dalam hendak memilik perkara yang harus ini, pemerintah kufur menerapkan pelbagai undang-undang kufur keatas kita. Jadi bagaimana sikap kita.

Dalam keadaan ini, kaedah syara' ahwanussyarrain digunapakai, iaitu memilih 2 kemudharatan yang paling kurang. Aplikasi yang sama digunakan dalam kes ibu bersalin. Untuk menyelamatkan ibu, maka si anak dibunuh. sama ada membunuh ibu atau anak, hukum asalnya adalah haram. tetapi dalam keadaan ini, adalah diperbolehkan membunuh anak untuk menyelamatkan ibu.

Aplikasi yang sama bagi kes kepemilikan kereta ini. Untuk memiiki kenderaan kita disyaratkan dengan pelbagai syarat kufur jika tidak kita akan dikenakan hukuman kufur. Baik kedua-duanya adalah haram yang diterapkan pemerintah jahannam keatas kita. Maka disini kita sekadar menghidupkan insurans dan cukai jalan yang paling minima untuk membolehkan kita memandu kenderaan dan mengelakkan dikenakan hukuman undang-undang kufur.

Saya rasa bagi yang jujur nak berhukum dengan hukum Islam, boleh faham. Saya pernah ulas lebih panjang dahulu. Terus terang apabila menjawab persoalan begini, saya terasa seperti menjawab soalan orang UMNO yang bodoh dan tak bersekolah ditempat tinggal saya. Bodohnya orang begini, sampai mereka menghalau orang-orang PAS dari tinggal di Malaysia kerana menyatakan Malaysia bukan negara Islam. Tak sangka level spesies begini rupanya ada juga di Ukhwah ini, terlepas sangkar agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 14:27


Pada 10-12-09 14:21 , syahadahtul_nur posting:

!!! QUOTE !!!

salam....takaful ikhlas pun ok juga.mana-mana takaful lah asalkan bukan conventional insuran.



syahadatul : sila rujuk posting dari wuzara di atas. takaful ikhlas ke, takaful malaysia ke sistem tu adalah haram.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 14:34


Pada 10-12-09 14:26 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-09 14:07 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-09 13:58 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-09 13:49 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

jadi wuzara punya kenderaan taiada insurans ?
hebat hebat.


Adakah anda beragama Islam?


aku masih Islam..Insya Allah sehingga akhir hayat.
(aku dah jawab soalan wuzara)

wuzara masih belum jawab soalan aku pasal atas tu. sila jawab.


orang islam tak berperangai macam ni.


masih belum menjawab soalan. soalan amat mudah.. jawab YA atau TIDAK. sengal ke bengap dengan soalan yang diberikan itu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 10-12-09 14:51


Untuk menghalalkan segala kekufuran , ada seorang tu tak habis-habis menanyakan soalan-soalan bodoh. Kerajaan BN menerapkan hukum kufur kepada kita, maka atas sebab itu pada dia ia adalah hukum syara' ke atas kita. Manusia, kalau dah taknak berhukum dengan hukum Allah, lebih hina dari binatang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 14:52


wakaka...
garang2 budak ukhwah sekarang ni...
ayat sesedap mulut saja keluo...
aduhai..

tapi minta juga kat wuzaraa jawap soalan bezita tu..
jwap jangan tak jwap...
kami tunggu ni...

p/s... bukan sengal atau bengap...
        maybe sengau saja tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 14:54


Perbezaan Insuran Konvensional & Takaful

Oleh
ustaz haji Zaharuddin haji Abd Rahman
http://www.zaharuddin.net/

Ramai yang kurang memahami beza di antara praktis yang dilakukan oleh syarikat Insuran dan Takaful. Setelah saya menulis tentang terdapat unsur gharar dan riba di dalam insuran konvensional. Maka timbul dakwaan bahawa jika demikian, takaful juga mengandungi proses yang sama. Lalu, bagaimanakah bentuk yang dilakukan oleh syarikat-syarikat Takaful?. Bukankah ia juga mempunyai elemen meletakkan wang dan menunggu pampasan apabila musibah mendatang.?


Jawapan mudah saya adalah, syarikat-syarikat Takaful telah mengubah aqad ‘Mu'awadah Maliah' yang digunakan oleh syarikat Insuran konvensional kepada aqad Tabarru'at (kontrak derma). Hasilnya, aqad derma tidak terikat dengan syarat-syarat jual beli tadi, tidak juga diperlukan untuk jelas dan terang jumlah itu dan ini semasa serahan derma.


Contoh mudahnya, apabila anda memberikan hadiah kepada seseorang, adakah menjadi syarat agar anda memberitahu kepadanya berapa jumlah yang anda beri? Jawapnya sudah tentu tidak menjadi syarat. Ini kerana, ia adalah sumbangan baik dari satu pihak, tatkala itu tidak banyak syarat diperlukan untuk melaksanakan aqad derma ini.


Bagaimanapun bagi memudahkan urusan syarikat Takaful, mereka akan menggunakan gabungan beberapa aqad. Asas asasnya adalah :-

a) Tabarru' dan Mudarabah
b) Wakalah dan Tabarru

Saya tidak akan mengulas kedua-dua bentuknya secara panjang lebar, cukup saya sertakan gambar rajah bagi kedua-dua bentuk agar ia dapat memberi sedikit gambaran awal kepada para pembaca. ( Malangnya saya gagal memasukkan gambar rajah ini )

1) Takaful Model Wakalah dan Tabarru'

Keterangan ringkas : Syarikat Pengendali Takaful dilantik oleh pencarum sebagi wakil bagi menguruskan sejumlah wang tertentu untuk didermakan bagi tujuan takaful apabila diperlukan. Untuk melaksanakan tujuan itu syarikat Takaful akan mengambil sejumlah upah (al-Ujr) atas sebagai kos pengurusannya. Di samping itu, ia juga berfungsi sebagai wakil untuk melaburkan wang yang belum didermakan dan atas dasr Ju'alah, syarikat akan mengambil satu lagi jumlah upah sekiaranya ia berjaya mendapatkan untung dari pelaburan yang diusahakannya itu.

2) Takaful Model Tabarru dan Mudarabah

Keterangan ringkas : Menurut model ini, pihak pencarum meletakkan wangnya dalam jumlah tertentu atas aqad tabarru', pihak syarikat akan menguruskan tabung takaful dan dalam masa yang sama melaburkannya, jika terdapat lebihan keuntungan (surplus) setelah ditolak semua kos-kos pengurusan, pihak syarikat Takaful akan menghadiahkan sejumlah wang kepada peserta sebagai penghargaan penyertaannya.


Kesimpulan; perubahan dari aqad yang mengandungi ciri jual beli yang diamalkan oleh Insuran konevsnional menjadikannya bermasalah dari sudut Shariah. Ini berbeza dengan yang digunakan oleh Takaful yang menggunakan sama ada aqad derma (tabarru') atau (wakalah).

Demikian penerangan ringkas saya.


ustaz Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

17 Safar 1428 H = 7 Mac 2007

Last update: 07-03-2007 09:38

Jadual perbezaan insuran takaful dan konvensional boleh dilihat di
http://www.zaharuddin.net/content/view/307/101/

sebelum komen, diharap baca dulu artikel ni sepenuhnya. thank you


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 14:58


!!! QUOTE !!!

Aplikasi yang sama bagi kes kepemilikan kereta ini. Untuk memiiki kenderaan kita disyaratkan dengan pelbagai syarat kufur jika tidak kita akan dikenakan hukuman kufur. Baik kedua-duanya adalah haram yang diterapkan pemerintah jahannam keatas kita. Maka disini kita sekadar menghidupkan insurans dan cukai jalan yang paling minima untuk membolehkan kita memandu kenderaan dan mengelakkan dikenakan hukuman undang-undang kufur.


jadi inilah jawapannya. maknanya adalah jugak buat insurans. tapi terpaksa. kau ingat semua orang yang buat insuran tu memang suka-suka nak buat insurans? kalau tak kerana undang-undang dunia tersebut, mahukah mereka keluarkan duit untuk buat semua itu.

untuk statement aku kat atas menjawab soalan pembuka topik sahaja. tak ada pulak aku mengkaitkan insuran yang ada tu dengan hukum Islam. Aku mnegatakan apa yang ada di providekan kepada masyarakat umum.

bukan tahu nak menghentam sahaja. apabila orang bertanya jawab lah dengan ilmu yang kita ada. ini bila orang tanya semua kufur. tau lah benda tu kufur tapi menjawab lah soalan yang diberikan. bengap betul,

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

pu3_umairah86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2009
Ahli No: 37764
Posting: 22
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 15:06


tapi kita terpaksa lah ikut undang-undang Malaysia ni..
kang tak ada benda-benda ni,tak gerak lah knderaan..
da lah banyak roadblock sekarang ni..
kita tak ada power nak halang semua yang kerajaan buat..
just doa saja lah moga akan naik kerajaan lain yang boleh hapuskan semua ni ye wuzaraa..

byakkan bersabar semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_umairah86Profil   Hantar PM kepada pu3_umairah86   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 15:07


marah nampak bezita...
hehehhe..
tu lah yang saya cakap...
ayat2 budak ukhwah sekarang ni dah melampau..
org tanya soalan jawap dengan soalan juga..
pstu soalan pula bunyi kasar kuang ajar..
aduhai..
kita ni nak berukhwah...
bukan nak pecahkan ukhwah..
hairan lah pak ngah begini..

p/s.. mohon wuzaraa minta maap kat bezita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 15:14


brader firdaus. tak perlu minta maaf. hanya penjelasan diperlukan.
aku tak menyimpan dendam kepada sesiapa.

hanya sedikit bengang dengan puak HT yang hanya tahu berkata tanpa pelaksanaan untuk semua. lepas tu tuduh orang kufur. seolah mereka adalah perfect dan mereka sahaja yang tahu mengenai Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 10-12-09 15:15


golongan yang laing kurang ajar adalah orang yang nak menghalalkan apa yang Allah haramkan dan mengharamkan apa yang Allah halalkan. Intipati yang Bezita nak sampaikan adalah diperbolehkan terlibat dengan hukum kufur dalam kehidupan. Ini sama sekali tidak boleh diterima oleh orang yang beriman.

Janganlah kalian menukar ayat-ayat-Ku dengan harga yang sedikit. Siapa saja yang tidak memutuskan perkara menurut apa yang allah turunkan, mereka itu adalah orang-orang yang kafir. (Al-Maidah : 44).

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

pu3_umairah86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2009
Ahli No: 37764
Posting: 22
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 15:18


hmm..

sesiapa yang ada kenderaan tu just bagitahu saja company apa yang korng pakai..
so tak ada lah gaduh..
terus saja jawab persoalan utama..

tapi thank you kepada yang kasi article2..
dapat lah tambah ilmu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_umairah86Profil   Hantar PM kepada pu3_umairah86   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 15:19


ya betul wuzaraa,,,
tapi takkan tak boleh tegur dengan cara yang lebih sopan...
cuba pergi usyar sikit ayat wuzaraa yang lepas2...
sapa pun terasa...
begini ke cara dakwah..
cepat sangat nak jatuhkan hukum pada org..
fikir2 lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 15:23


jadi maknanya wuzara turut mempunyai insuran kenderaan lah ya?

adakah wuzara membuat insuran tu bermakna wuzara menyokong sistem kufur kan? tidak kan.

begitu juga dengan kebanyakan umat Islam yang ada. mereka melakukan kerana terpaksa melakukan supaya tidak diambil tindakan oleh pihak berkuasa yang ada.

(sesiapa ada line boleh dapatkan road tax secara tidak sah. tak payah lah aku buat insuran)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

pu3_umairah86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2009
Ahli No: 37764
Posting: 22
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 15:24


betul cakap Firdaus_Azimi tu..
jangan lah marah2..

Firdaus_Azimi ada langgan insuran tak?? hehe..
kalau ada cmpany apa??
boleh beritahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_umairah86Profil   Hantar PM kepada pu3_umairah86   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 16:04


Pada 10-12-09 15:18 , pu3_umairah86 posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..

sesiapa yang ada kenderaan tu just bagitahu saja company apa yang korng pakai..
so tak ada lah gaduh..
terus saja jawab persoalan utama..

tapi thank you kepada yang kasi article2..
dapat lah tambah ilmu..


kesiannya pu3 umairah..soalan lain dtanya, jawpana lain yang muncul.. tapi bagus lah tu..banyak in4 boleh dapat.. pada saya tak salah berkhilaf...ada jugak manfaat...kelako pula bila tengok posting bezita dan wuzaraa..pu3umairah jugak yang tersepit ditengah2.. :lol:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 16:09


Ada sedikit info tambahan...

Benarkah Insuran Haram di Dalam Islam?

Oleh
ustaz haji Zaharuddin haji Abd Rahman



Segala puji bagi Allah, pencipta sekalian alam, selawat dan salam buat junjungan mulia Rasulullah SAW. Serta ahli keluarganya dan para sahabatnya.

Penulisan ini akan menyentuh aspek berikut :-

1. Pembahagian insuran.

2. Perbezaan Fatwa Ulama’ mengenai hukum insuran

3. Mengapa insuran perniagaan difatwakan haram?

4. Apakah dalil para Ulama yang mengharuskannya & syarat untuk menyertainya?

5. Alternatif Islam dalam hal Insuran.



Secara ringkasnya, perbincangan hukum insuran telah dibincangkan begitu panjang oleh para ulama’ tertutamanya di kalangan ulama’ Timur Tengah. Oleh kerana system Insuran ini suatu ciptaan yang dikira baru menurut zaman iaitu disekitar tahun 1666 m di London, system ini hanya menembusi dunia Islam arab hanya sekitar 1830 M1. Ini dapat dilihat daripada fatwa pertama yang dikeluarkan oleh Al-Allamah Al-Syeikh Muhd Amin (Ibn ‘Abidin, wafat tahun 1836 m @ 1252 H) Beliau merupakan fuqaha’ ulung bermazhab Hanafi di Syam dan dianggap cendikiawan Islam pertama yang mengeluarkan fatwa berkenaan Insuran.



Sila buka lanjutnya di



http://staf.uum.edu.my/alib/wb3053/insuran.pdf


Last update: 05-08-2006 12:07


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 16:23


thanks broshahir diatas penjelasan yang dicari mengenai insurans. sekurang2nya broshahir tidak menkufurkan sesama islam sesuka hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

api
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2009
Ahli No: 37576
Posting: 48
Dari: Bandaraya ISLAM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 19:40


salam ukhwah..

berkasih sayanglah sesama islam dan bertegaslah dengan orang kafir.


-----------------
membangun bersama ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For apiProfil   Hantar PM kepada api   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 21:24


Sedikit lagi info mengenai insuran..saya berharap tiada yang mengambil insuran konvensional secara sengaja atau tidak sengaja (tertipu)..

Insuran

Hukum insuran konvensional adalah haram menurut keputusan Majlis Fiqh Antarabangsa dan Majlis Fatwa Kebangsaan, justeru anda wajib mengambil insuran Islam atau TAKAFUL dari mana-mana syarikat takaful yang wujud di Malaysia bila membeli kereta atau rumah.

Biasanya insuran tidak diuruskan oleh Bank, ia diuruskan oleh anda sendiri atau penjual kereta itu. walaubagaimanapun jika ia diurus oleh bank atau penjual, anda berhak untuk menuntut perlindungan TAKAFUL untuk kereta itu. Tiada sebarang undang-undang yang membolehkan mereka memaksa anda mengambil insuran yang tidak anda kehendaki.

Kebiasaannya, penjual kereta menggambarkan seolah-olah mesti diambil insuran tertentu, sebenarnya mereka sedang MENIPU. Hakikatnya mereka cuba mendapat untung lebih kerana syarikat insuran yang mereka cadang adalah panel mereka dan mereka akan mendapat komisyen kelak.

Jika mereka kata 'tak boleh', anda perlu tegas mengatakan bahawa jika demikian anda akan membeli kereta yang sama daripada pengedar dan penjual lain. Saya pasti tatkala itu mereka akan mengatakan permintaan anda boleh diusahakan.

Saya sendiri pernah mengalaminya apabila cuba ditipu kononnya mesti ambil dengan insuran konvensional tertentu yang memerlukan tempoh minimum 1 tahun, kemudian saya bebas untuk menukar kepada insuran lain atau TAKAFUL katanya. Dengan tegas saya katakan :-


"jika demikian, maaf, saya cari kedai lain. Saya mesti nak Takaful, 1 tahun dengan insuran, maaf saya tak mahu"


Dengan segera mereka dapatkan saya syarikat takaful.


Ingat, penjual kereta akan cuba paksa anda ambil insuran yang mereka jual kerana mereka dapat komisyen, jangan endahkan paksaan mereka. Tiada sebarang peruntukan kuasa untuk memaksa anda. Jika paksa juga, dan anda tertipu, sila buat aduan dan laporan segera kepada Tuntutan Tribunal Pengguna Malaysia. InshaAllah pasti menang.


Road tax akan diuruskan sekaligus oleh syarikat penjual atau Takaful, road tax tiada masalah, hukumnya adalah harus.

http://www.zaharuddin.net/content/view/573/101/


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 23:13


huissh..panjang lebar broshahir cerita pasal insuran kereta tu..so pu3umairah da decide apa-apa ke?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pu3_umairah86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2009
Ahli No: 37764
Posting: 22
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 08:46


hehe..
belum lagi..

maybe broshahir boleh listkan company takaful di malaysia ni..
sebagai rujukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_umairah86Profil   Hantar PM kepada pu3_umairah86   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 15:43


check kat google.. cik pu3 mesti boleh jumpa company-company tu...tak perlu nak tunggu broshahir..

Kami guna Takaful Ikhlas..!


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 16:45


iya, betul tu..

takaful ikhlas ada, takaful Malaysia ada..
boleh rujuk kat http://www.aibim.com/

semua senarai takaful berdaftar dan sah dan lain-lain ada di situ.


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 14-12-09 17:05


takaful sama saja bohong, mana ada bentuk muamalat Islam begini.
buatlah bid'ah dalam agama, moga masuk syurga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 23:05


!!! QUOTE !!!

Takaful is an Islamic insurance concept which is grounded in Islamic muamalat (banking transactions), observing the rules and regulations of Islamic law. This concept has been practised in various forms for over 1400 years. It originates from Arabic word Kafalah, which means "guaranteeing each other" or "joint guarantee". In principle, the Takaful system is based on mutual co-operation, responsibility, assurance, protection and assistance between groups of participants. It is a form of mutual insurance.

Islamic References to Takaful

These fundamentals are based on the sayings of Prophet Mohammed (S.A.W.). Based on the hadith and Quranic verses mentioned below, Islamic scholars had decided that there should be a concerted effort to implement the Takaful concept as the best way to resolve these needs. Some of the examples are:

    * Basis of Co-operation Help one another in al-Birr and in al-Taqwa (virtue, righteousness and piety): but do not help one another in sin and transgression. (Surah Al-Maidah, Verse 2)

    * Allah will always help His servant for as long as he helps others. (Narrated by Imam Ahmad bin Hanbal and Imam Abu Daud)

    * Basis of Responsibility The place of relationships and feelings of people with faith, between each other, is just like the body; when one of its parts is afflicted with pain, then the rest of the body will be affected. (Narrated by Imam al-Bukhari and Imam Muslim)

    * One true Muslim (Mu’min) and another true Muslim (Mu’min) is just like a building whereby every part in it strengthens the other part. (Narrated by Imam al-Bukhari and Imam Muslim)

    * Basis of Mutual Protection By my life, which is in Allah’s power, nobody will enter Paradise if he does not protect his neighbour who is in distress. (Narrated by Imam Ahmad bin Hanbal)

“The basic fundamentals underlying the Takaful concept are very similar to co-operative and mutual principles, to the extent that the co-operative and mutual model is one that is accepted under Islamic Law."

Principles of Takaful

The principles of Takaful are as follows:

    * Policyholders co-operate among themselves for their common good.
    * Every policyholder pays his subscription to help those that need assistance.
    * Losses are divided and liabilities spread according to the community pooling system.
    * Uncertainty is eliminated in respect of subscription and compensation.
    * It does not derive advantage at the cost of others.

Theoretically, Takaful is perceived as cooperative insurance, where members contribute a certain sum of money to a common pool. The purpose of this system is not profits but to uphold the principle of "bear ye one anothers burden." Commercial insurance is strictly not allowed for Muslim as agreed upon by most contemporary scholars because it contains the following elements: i) Al-Gharar (Uncertainty) ii) Al-Maisir (Gambling) iii) Riba (Interest)

There are three (3) models and several variations on how takaful can be implemented.

1. Mudharabah Model
2. Wakalah Model
3. Combination of both



-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 14-12-09 23:44


Pada 10-12-09 15:07 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

marah nampak bezita...
hehehhe..
tu lah yang saya cakap...
ayat2 budak ukhwah sekarang ni dah melampau..
org tanya soalan jawap dengan soalan juga..
pstu soalan pula bunyi kasar kuang ajar..
aduhai..
kita ni nak berukhwah...
bukan nak pecahkan ukhwah..
hairan lah pak ngah begini..

p/s.. mohon wuzaraa minta maap kat bezita..


entah lah aku pun pelik tengok ukhwah sekarang ni dah jadi macam medan untuk bgaduh pula. tak boleh bincang baik-baik.. aku lagi suka di awal ptubuhan ukhwah ni, ahli dia lebih friendly dan mesra . kalau nak berbincang atau bertukar pendapat mereka lebih menunjukan sikap matang dan educated bukan mnunjukkan kebodohan diri sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-09 08:51


Pada 14-12-09 23:44 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-09 15:07 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

marah nampak bezita...
hehehhe..
tu lah yang saya cakap...
ayat2 budak ukhwah sekarang ni dah melampau..
org tanya soalan jawap dengan soalan juga..
pstu soalan pula bunyi kasar kuang ajar..
aduhai..
kita ni nak berukhwah...
bukan nak pecahkan ukhwah..
hairan lah pak ngah begini..

p/s.. mohon wuzaraa minta maap kat bezita..


entah lah aku pun pelik tengok ukhwah sekarang ni dah jadi macam medan untuk bgaduh pula. tak boleh bincang baik-baik.. aku lagi suka di awal ptubuhan ukhwah ni, ahli dia lebih friendly dan mesra . kalau nak berbincang atau bertukar pendapat mereka lebih menunjukan sikap matang dan educated bukan mnunjukkan kebodohan diri sendiri...


Ada dua tiga manusia saja en izdham yang menunjukkan kebodohan sendiri, janganlah terus buat kesimpulan umum. Ramai lagi yang cuba berbincang dengan matang.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-09 09:19


Kalau ada yang nak bagi pandangan tentang tajuk, dipersilakan. Jangan tergendala kerana posting2 yang tak berkenaan..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

minnie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16491
Posting: 122
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 10:30


saya guna etika takaful.disebabkan ada kereta dan buat pinjaman,jadi kita kena beli insuran atau takaful.jadi pilihla takaful,lebih islamik.tapi kalau beli kereta secara tunai,tak perlu rasanya beli insuran kecuali untuk insuran atau takaful perlindungan diri.


-----------------
bersama meninggikan martabat ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For minnieProfil   Hantar PM kepada minnie   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 12:13


Pada 15-12-09 08:51 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-09 23:44 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-09 15:07 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

marah nampak bezita...
hehehhe..
tu lah yang saya cakap...
ayat2 budak ukhwah sekarang ni dah melampau..
org tanya soalan jawap dengan soalan juga..
pstu soalan pula bunyi kasar kuang ajar..
aduhai..
kita ni nak berukhwah...
bukan nak pecahkan ukhwah..
hairan lah pak ngah begini..

p/s.. mohon wuzaraa minta maap kat bezita..


entah lah aku pun pelik tengok ukhwah sekarang ni dah jadi macam medan untuk bgaduh pula. tak boleh bincang baik-baik.. aku lagi suka di awal ptubuhan ukhwah ni, ahli dia lebih friendly dan mesra . kalau nak berbincang atau bertukar pendapat mereka lebih menunjukan sikap matang dan educated bukan mnunjukkan kebodohan diri sendiri...


Ada dua tiga manusia saja en izdham yang menunjukkan kebodohan sendiri, janganlah terus buat kesimpulan umum. Ramai lagi yang cuba berbincang dengan matang.

Betul tu Hanan...
ada segelintir saja yang tak reti hormat org...
asyik nak menghentam org saja...
diri sendiri dah amat sempurna agaknya...
pergi duduk dalam hutanlah...
tak payah bergaul dengan masyarakat... :-D


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 12:27


takaful ikhlas pun ok....saya pakai tu...tolong kawan yang jadi ejen..
tapi ada yang cakap etiqa bagus..entah tak cuba...
Boleh try jika nak tau...kalau tak best lepas seytahun tukau ah...:D
lepas itu review lah sahabat-sahabat disini...

tapi kalau boleh bawa kereta tanpa insuran ok juga... agaknya ambil insuran pun kena tuduh kufur... kena lah bawa kereta tak ada insuran macam wuzaraa.. tapi kalau tak renew insuran xley renew rodtax... tak ada rodtax bagaimana nak jalan di jalan raya? :)


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 12:53


Pada 16-12-09 10:30 , minnie posting:

!!! QUOTE !!!

saya guna etika takaful.disebabkan ada kereta dan buat pinjaman,jadi kita kena beli insuran atau takaful.jadi pilihla takaful,lebih islamik.tapi kalau beli kereta secara tunai,tak perlu rasanya beli insuran kecuali untuk insuran atau takaful perlindungan diri.



insuran diwajibkan oleh kerajaan untuk membuat road tax. tak kisahlah kereta tu masih ada loan atau tidak lagi.

kufur..kufur..kufur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-12-09 23:15


:kelip: :kelip: :kelip: :kelip:
hehe ada pulak slogan dibawah tu ye. he he


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 07:44


Assalamualaikum

Ambil takaful malaysia atau takaful ikhlas... setel...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 14:52


saya pakai kuda
tak kena insuran

Bookmark and Share

    


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 20:34


takaful Malaysia ada kelebihan...

takaful ikhlas murah nak bayo...

pilih lah yang mana-mana sesuai..

**saya tukar dari ikhlas ke Malaysia selepas berbincang dengan kawan-kawan...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 20:40


Pada 17-12-09 12:13 , Alisha_Mardhiyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-09 08:51 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-09 23:44 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-09 15:07 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

marah nampak bezita...
hehehhe..
tu lah yang saya cakap...
ayat2 budak ukhwah sekarang ni dah melampau..
org tanya soalan jawap dengan soalan juga..
pstu soalan pula bunyi kasar kuang ajar..
aduhai..
kita ni nak berukhwah...
bukan nak pecahkan ukhwah..
hairan lah pak ngah begini..

p/s.. mohon wuzaraa minta maap kat bezita..


entah lah aku pun pelik tengok ukhwah sekarang ni dah jadi macam medan untuk bgaduh pula. tak boleh bincang baik-baik.. aku lagi suka di awal ptubuhan ukhwah ni, ahli dia lebih friendly dan mesra . kalau nak berbincang atau bertukar pendapat mereka lebih menunjukan sikap matang dan educated bukan mnunjukkan kebodohan diri sendiri...


Ada dua tiga manusia saja en izdham yang menunjukkan kebodohan sendiri, janganlah terus buat kesimpulan umum. Ramai lagi yang cuba berbincang dengan matang.

Betul tu Hanan...
ada segelintir saja yang tak reti hormat org...
asyik nak menghentam org saja...
diri sendiri dah amat sempurna agaknya...
pergi duduk dalam hutanlah...
tak payah bergaul dengan masyarakat... :-D



tuuuuuu diaaaa

warga awal penubuhan dah bersuara...

apa pun mungkin ini style warga terkemudian.... SINIS bahasa, KERAS pendirian dan... tiada KEMESRAAN dalam perbincangan.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.161366 saat. Lajunya....