Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Mana Islam...Mana Kafir..!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Mana Islam...Mana Kafir..!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Mana Islam...Mana Kafir..!!

azuhaf_82
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2009
Ahli No: 38316
Posting: 8

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 14:59


Assalamualaikum

SATU LAGI IKHTIBAR DAN CERITA UNTUK UMAT AKHIR ZAMAN

Seorangg ustaz dari Malaysia telah berkunjung ke Indonesia (Sumatera) di atas jemputan salah seorang penduduk kampung disana untuk memberikan ceramah di salah sebuah masjid.beliau berasa terkejut apabila terlihat kawasan perkuburan di kampung berkenaan. beliau pernah bertanya pada penduduk kampung berkenaan"mengapa kubur islam dan kafir di semadikan bersama?"

Jawab penduduk kampung di sana dengan selambA:-

-"Takkan MALAIKAT tak tau nak bezakan mana islam mana kafir"

/

/

Bookmark and Share

    


  Member Information For azuhaf_82Profil   Hantar PM kepada azuhaf_82   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 21:45


masyaallah..biar betul..ad jugak yang macam ini..herm


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 10:14


Apa hukum campurkan perkuburan ye. Memang dibolehkan ke dalam Islam. Mohon pandangan yang tahu, dari bergaduh kat ruangan politik sana cuba bagi pandangan berkenaan isu ini.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 11:20


ha ah lah.. nak jugak tahu hukum ni..
tapi erm..secara logiknya macam tiada masalah kan?
huhuhu..sorry if i'm wrong


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

ibnushahabudin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2009
Ahli No: 37618
Posting: 35

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 14:57


minta tolong dengan saudara wuzaraa dan acok86. Dalam bab bagi nas ni, dua-dua saudara ni memang hebat. Harap tak ada lah nak gaduh pasal isu ni dan cari titik persamaan. saya rasa tak ada masalah agaknya, malaikat mungkar dan nangkir soal saja semua org yang dah mati, tak kesah lah islam ke kapir. masing-masing kena laluinyer...


-----------------
maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnushahabudinProfil   Hantar PM kepada ibnushahabudin   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 16:09


Perkuburan islam dan org bukan islam perlulah diasingkan.Perkara ini telah sekian lama diamalkan dan berlaku sejak zaman Rasulullah s.aw.,para sahabat dan zaman khilafah Arrasyidah lagi.Ulama terkemudian pun sepakat supaya diasingkan kubur org islam dan org kafir dari bercampur,melainkan keadaan darurat.Sebagai contoh,jika org islam mati dinegara kafir.Disebabkan tiada tanah khas untuk si mati,perlulah diasingkan kubur si mati (islam) dari kubur org bukan islam...paling tidak pun dipenjuru tanah perkuburan.

Al-Basyir bin Khasasiyyah melaporkan. Aku pernah berjalan bersama Rasulullah SAW, lalu baginda melalui perkuburan orang-orang Islam. Lantas bersabda: "Sesungguhnya mereka telah mendahului keburukan yang banyak (yakni: mencapai kebaikan dan meninggalkan keburukan)". Kemudian baginda melalui perkuburan musyrikin, lalu bersabda: "Sesungguhnya mereka telah mendahului kebaikan yang banyak (yakni: mendapat keburukan dan meninggalkan kebaikan itu)".


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

azuhaf_82
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2009
Ahli No: 38316
Posting: 8

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 18:29


Pada 19-11-09 14:59 , azuhaf_82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

SATU LAGI IKHTIBAR DAN CERITA UNTUK UMAT AKHIR ZAMAN

Jawab penduduk kampung di sana dengan selambA:-

-"Takkan MALAIKAT tak tau nak bezakan mana islam mana kafir"



Boleh ke statement macam ini? macam main-main saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azuhaf_82Profil   Hantar PM kepada azuhaf_82   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-09 11:13


Terima kasih marul atas pandangan..


Nampaknya 'pakar-pakar' lebih berminat nak bergaduh di ruang politik dan juga membuka topik pelik dari membantu menjawab persoalan sebegini.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-09 16:26


Pada 21-11-09 11:13 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih marul atas pandangan..


Nampaknya 'pakar-pakar' lebih berminat nak bergaduh di ruang politik dan juga membuka topik pelik dari membantu menjawab persoalan sebegini.




cuba kita tanya tuan wildan beliau kan pandai.....ataupun wuzara ke...ada sesiapa lagi yang tau boleh kupaskan.... :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-11-09 14:48


Salam,

Topik ini dibuka untuk menanyakan persoalan tentang hukum percampuran tanah perkuburan Islam dan kafir. Persoalan itu telah dijawab oleh akhi Marul.

Oleh itu adalah tidak bijak dan tidak berakhlak untuk setengah pihak menjadikannya medan untuk memperli individu tertentu di ukhwah.com ini.

Wasalam,

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 22-11-09 15:33


Tapi rasa nya di Indonesia masih banyak lagi tanah perkuburan. Apa tidak boleh ke mereka nak asingkan?

Teringat juga ada kawan mengatakan perkawinan antara Islam dann bukan Islam juga alah perkara biasa di sana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-11-09 19:18


Pada 21-11-09 16:26 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-11-09 11:13 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih marul atas pandangan..


Nampaknya 'pakar-pakar' lebih berminat nak bergaduh di ruang politik dan juga membuka topik pelik dari membantu menjawab persoalan sebegini.




cuba kita tanya tuan wildan beliau kan pandai.....ataupun wuzara ke...ada sesiapa lagi yang tau boleh kupaskan.... :berfikir:



yeah.. i like it :-D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

api
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2009
Ahli No: 37576
Posting: 48
Dari: Bandaraya ISLAM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-09 20:03


Pada 22-11-09 19:18 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-11-09 16:26 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-11-09 11:13 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih marul atas pandangan..


Nampaknya 'pakar-pakar' lebih berminat nak bergaduh di ruang politik dan juga membuka topik pelik dari membantu menjawab persoalan sebegini.




cuba kita tanya tuan wildan beliau kan pandai.....ataupun wuzara ke...ada sesiapa lagi yang tau boleh kupaskan.... :berfikir:



yeah.. i like it :-D




-----------------
membangun bersama ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For apiProfil   Hantar PM kepada api   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 12:55


aku tiada kepakarean dalam hal ini so aku tak boleh menjawab persoalan yang diutarakan..

harap maklum..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 17:37


Pada 23-11-09 12:55 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

aku tiada kepakarean dalam hal ini so aku tak boleh menjawab persoalan yang diutarakan..

harap maklum..



aku pun sama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 18:33


Kubur Muslim campur kubur bukan Islam

Harap Ustaz dapat membantu…

Saya menerima satu emel berkenaan satu kawasan perkuburan (somewhere in Indonesia) yang bercampur didalam satu kawasan itu antara kubur org Islam dan org kafir. Adakah perkara ini dibenarkan didalam Islam?

Syukran.
JKK.

jawapan:

Secara dasarnya, perkuburan orang Islam mestilah diasingkan daripada perkuburan bukan Islam. Kerana inilah yang diamalkan sejak zaman Rasulullah SAW, zaman khulafa dan selepas mereka. Dan perkara ini seolah-olah satu ijmak secara amali.

Dalil diasingkan perkuburan Islam dan bukan Islam ialah:

Al-Basyir bin Khasasiyyah melaporkan. Aku pernah berjalan bersama Rasulullah SAW, lalu baginda melalui perkuburan orang-orang Islam. Lantas bersabda: “Sesungguhnya mereka telah mendahului keburukan yang banyak (yakni: mencapai kebaikan dan meninggalkan keburukan)”. Kemudian baginda melalui perkuburan musyrikin, lalu bersabda: “Sesungguhnya mereka telah mendahului kebaikan yang banyak (yakni: mendapat keburukan dan meninggalkan kebaikan itu)”.
Direkod oleh Nasai (no: 2048) dinilai hasan oleh Albani.

Para ulama zaman berzaman pun menaskan bahawa orang kafir tidak boleh dikebumikan di perkuburan muslimin. Dan orang Muslimin pula tidak boleh mengebumikan seorang muslim di perkuburan yang khas untuk bukan Islam. Kecuali dalam keadaan darurat, contohnya: muslimin yang tinggal di negara orang kafir yang tidak diberikan kepada mereka tanah perkuburan yang khas. Maka secara darurat, bolehlah dikebumikan di perkuburan org bukan Islam, tetapi seelok2nya biarlah dikhaskan satu penjuru untuk mereka, supaya tidak bercampur.

al-ahkam


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109614 saat. Lajunya....