Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 80
Ahli: 0
Jumlah: 80




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 3 hari yang lalu
Martyr: 7 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 11 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Adakah Kerana Simpati....???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Adakah Kerana Simpati....???

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah Kerana Simpati....???

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 09:04


dah lama tak share something kat Ukhwah.Com...
Hari ini jue nak minta pandangan rakan-rakan semua berkaitan masalah ini....

Jue ada seorang kawan yang telah dilamar oleh 2 orang lelaki... si A masih belajar lagi di perantauan dan akan menamatkan pengajian dalam masa lagi 2 tahun tapi merancang untuk mengahwini kawan jue ini tahun depan..

Dan si B pula, dah bekerja, kerja biasa dan berpendapatan tidaklah terlalu tinggi...orangnya pun biasa saja jika nak dibandingkan dengan si A....

Pada mulanya, amatlah payah untuk kawan saya memilih antara 2 nya... kerana msing-masing punya kelebihan... masing-masing punya kebaikan tersendiri... Dan belum mengenali keduanya dengan lebih rapat. Kemudian kawan saya mendapat tahu bahawa si B ni orang kurang upaya kerana sebelah tangannya lumpuh.. Dan pada masa yang sama dia memilih si B... Dan alasannya, dia kasihan kepada B yang terlalu mengaharapkan dia jadi isterinya, dia tidak sanggup mengecewakan dan menguris hati si B... Dia tidak mahu dituduh hanya memandang pada kesempurnaan...

Dan masalahnya, adakah ini satu perkara yang betul andai dia cuma memilih hanya kerana simpati dan kasihan....???


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 09:47


kalau hanya berdasarkan simpati tak elok tu...
akan ada masalah di kemudian hari...
akan ada kes ungkit mengungkit...

suruhlah kawan jue buat solat istikharah...
minta petunjuk dari Yang Maha Esa...


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 10:00


heheh..."kawan" Jue ke ataupun Jue Sendiri...kadang kala orang selalu gunakan nama kedua untuk kongsi masalah..

anywhere..solat istikarah 2 yang penting..kadang-kadang apa yang kita tak nak tu adalah terbaik untuk kita...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 10:21


assalamualaikum......

kalau cinta bersandarkan simpati, takut tak kemana nanti...tapi jodoh tu Allah yang tetapkan.....istikarah minta yang terbaik

minta pandangan ummi ke, orang-orang itu dan yang dah kawin....

p/s: berpesan2 untuk kebaikan...


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-11-09 10:36


hurm..
macam mana ya..
susah2, tapi apa yang terbaiknya sekarang ni, sama seperti apa yang telah disarankan oleh sahabat yang lain.. buatlah istikharah..
minta yang terbaik untuk diri... dan doa juga harap keputusan yang kita ambil nanti tidak mengguriskan hati kedua-dua belah pihak....

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 13:16


bagi saya tak salah kalau nak kwen atas sebab simpati..da nama pun jodo..tak kesah lah atas dasar apa...sampai juga jodoh tu akhirnya....mula-mula mungkin atas dasar simpati..doa lah mudah-mudahan akan datang cinta dan sayang di kemudian hari insyaAllah....cinta boleh disemai...redha atas ketentuan Allah


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 17:50


pilihlah yang terbaik dan serasi dengan diri sendiri.. kadang-kadang pendapat orang lain ni tak betul juga.... takut satu masa nanti, kita pula menyalahkan org yang memberi pendapat.. kerana mengikut kata orang..itu masalahnya..

bila dah buat keputusan,jangan lagi menoleh ke belakang.. minta supaya Allah tetapkan hati, kuatkan iman kawan jue ini.. mudah-mudahan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-11-09 12:43


ooo...
dua-dua baik ni yang susah ini...
istikharah dengan tanya pendapat macam Jue buat sekarang ini..
tunggu lah dulu.. susah juga kalau dua-dua baik ini...
tapi cari yang matlamat jelas nak kawin dengan Jue...
nak tunggu ini, saya lah.. tak sabar ada...
hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-11-09 14:57


erm.. kawan saya pun masalah sama macam ni..tapi lain lah sikit situasinya lagi-lagi kawan saya ni pula lelaki...ahahaha.. yang seorang di oversea cina slatan, yang seorang lagi dekat-dekat saja dengan dia dan ada kekurgan jugak lah yang ni bbanding yang sana.. huhu.. sama saja kan..tu yang dia paning nak pilih...(even org kata lelaki mudah membuat pilihan sedangkan dia banyak benda nak fikir-fikir kan...yang sana masalah berjauhan-even sidia org sini kesana atas tuntutan kerja, yang sini pula di sini tapi ada yang dia tak kenan pada sesuatu perkara)..

btw... jue kena solat lah istikharah bebanyak.. tanya pandangan parent..yang pentg restu mereka, kan? ishk aku ni macam ada pengalaman saja..hihhihi..tak ada lah.


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-09 15:53


tapi simpati juga sebenarnya akan mwujudkan perasaan sayang yang berpanjangan. melihat Kenapa bersimpati dan pastinya dia akan menjaga untuk orang kesayangannya. simpati bermaksud menjaga, mengekalkan hubungan, membantu pasangan dan melahirkan hubungan yang erat tatkala simpati dengan ketidak upayaan. wujudlah sudah kasih sayang antara duanya terutamanya yang menerima simpati untuk terus menyayangi yang memberi simpati, begitu juga dengan yang memberi simpati akan terus memberi bantuan dan akhirnya kasih sayang akan terus teguh.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 16:51


salam

Rule no 1 untuk berkahwin...
Jangan jadikan simpati asas untuk berkahwin...tolonglah..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-01-10 18:31


Pada 05-01-10 16:51 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

salam

Rule no 1 untuk berkahwin...
Jangan jadikan simpati asas untuk berkahwin...tolonglah..



Kenapa ek anta berpendapat begitu? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 08:28


Sebab tiada sebab perkahwinan atas dasar simpati...yang ada dizaman Rasulullah pun atas dasar kemanusian dimana ramai pejuang Islam yang gugur didalam peperangan dan meninggalkan balu-balu..

tetapi simpati dan kasihan not in the book..

dan didalam keadaan biasa dan normal elemen simpati dan kasihan ini perlu ditolak ketepi..bimbang akan apabila simpati dan kasihan irtu hilang benci dan meluat pulak mengambil alih..

nak kawin kena ada kerelaan 100% bukan sebab terpaksa (disebabkan kasihan)


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 10:02


bukankah semua itu (kasihan dan simpati) juga merupakan elemen-elemen di bawah dasar kemanusiaan?? kadangkala bermula dari rasa kasihanlah akan hadir kasih sayang.. dan tak semua akan diambil alih oleh rasa meluat dan benci..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 10:10


Pada 06-01-10 10:02 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

bukankah semua itu (kasihan dan simpati) juga merupakan elemen-elemen di bawah dasar kemanusiaan?? kadangkala bermula dari rasa kasihanlah akan hadir kasih sayang.. dan tak semua akan diambil alih oleh rasa meluat dan benci..

:-)



itu kalau niat nak membela..perlu dingat perkahwinan dengan balu2 pejuang islam dizaman tu bukan sebab kasehan...dan balu2 itu pun bukan diminta untuk dikasehani..malahan bangga kerana suaminya yang syahid itu bakal ahli syurga...

dan dalam keadaan BIASA dan NORMAL mengapa elemen kasehan mengambil tempat..jangan expect masa depan..amat jarang kasehan bertukar sayang dalam kisah berkahwin ni..kalau dalam perkara lain mungkin boleh..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 11:51


bermaksud bahawa masih bergantung pada niat lah kan?? tidak mengapa, saya akan cuba memahami..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 12:04


Pada 06-01-10 11:51 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

bermaksud bahawa masih bergantung pada niat lah kan?? tidak mengapa, saya akan cuba memahami..

:-)



benar tapi kalau kawin sebab kasehan..better anda jangan kawin..khuatir akan mendera diri anda dan orang yang dikahwini..secara mental..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 13:09


BUATLAH SEMBAHYANG ISTIKHARAH... tanya kat PADA PENCIPTA... SESUNGGUHNYA DIA MAHA MENGETAHUI.... WALLAHUALAM....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 13:38


Pada 06-01-10 12:04 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-10 11:51 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

bermaksud bahawa masih bergantung pada niat lah kan?? tidak mengapa, saya akan cuba memahami..

:-)



benar tapi kalau kawin sebab kasehan..better anda jangan kawin..khuatir akan mendera diri anda dan orang yang dikahwini..secara mental..



betul ke en.zulman?
takutnya.....
tapi tak boleh ke kita kasihan kepada seseorang sebab dia terlalu menyayangi kita dan kita redha menerima dia sebagai suami.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 16:02


haa.. soalan yang bagus.. :-) tidaklah salah rasanya jika rasa kasihan itu datang bersama redha.. kan??

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 08-01-10 16:26


salam.
saya setuju dengan pendapat en. zulman...alam perkahwinan ada bermacam perkara yang mungkin kita tidak terfikir pun sebelum itu, ia tidaklah semudah disangka untuk dilalui jika hanya bersandarkan kepada perasaan apatah lagi perasaan kasihan dan simpati...jika hanya disebabkan kasihan dan simpati, dan bukan disebabkan Allah, bimbang satu masa nanti, akan terdapat penyesalan dihati.
Tanyalah Allah dengan ikhlas, insyaAllah itulah antara pembuka jalan bahagia...tidak akan rugi org yang beristikharah:)

-just sharing-


-----------------
indahnya hidup ini jika semuanya kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 17:18


Pada 08-01-10 13:38 , triptofana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-10 12:04 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-10 11:51 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

bermaksud bahawa masih bergantung pada niat lah kan?? tidak mengapa, saya akan cuba memahami..

:-)



benar tapi kalau kawin sebab kasehan..better anda jangan kawin..khuatir akan mendera diri anda dan orang yang dikahwini..secara mental..



betul ke en.zulman?
takutnya.....
tapi tak boleh ke kita kasihan kepada seseorang sebab dia terlalu menyayangi kita dan kita redha menerima dia sebagai suami.



anda kasehan pada dia bukan sayangi dia, hanya dia sahaja yang sayangi anda..dalam perkahwinan ni macam-macam boleh berlaku kalau hanya base on kasihan saja..jangan terpengaruh dengan drama tv yang cerita semuanya muluk-muluk belaka..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

snjamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9940
Posting: 57
Dari: malaysia makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 15:16


saya ada jugak seorang kawan yang situasinye lebih kurang same,dia terima bf dia sebab simpati,but so far mereka bahagia,insyaALLAH jika diizinkn next month bertunang.
dalam hal macam ini,saya rasa depends pada individu,tepuk dada,tanya hati..hehe..


-----------------
Aku selalu harus sedar sepenuhnya, bahawa yang terbaik menurutkan belum tentu yang terbaik menurut Allah S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For snjamilProfil   Hantar PM kepada snjamil   Pergi ke snjamil's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 14:10


Syukran dengan maklum balas daripada sahabat-sahabat tentang topik ini....
Alhmdulillah dr perbincangan ini , jue dapat simpulkan serba sedikit kebaikan dan keburukannya dan panduan menangani masalah ini....

Terima kasih semua...


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 14:13


Pada 13-11-09 09:47 , Alisha_Mardhiyah posting:

!!! QUOTE !!!

kalau hanya berdasarkan simpati tak elok tu...
akan ada masalah di kemudian hari...
akan ada kes ungkit mengungkit...

suruhlah kawan jue buat solat istikharah...
minta petunjuk dari Yang Maha Esa...



Sokong :-)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-10 09:22


Bagaimana jika salah seorang ugut nak bunuh diri jika dia di tolak...???
Apa pendekatan yang perlu diambil? kerana perbincangan tidak membuahkan hasil dan alasan menolak tidak memuaskan hatinya...

Rasanya perlu ditolak kedua-duanya....betul ke?


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 04-02-10 14:58


Pada 04-02-10 09:22 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana jika salah seorang ugut nak bunuh diri jika dia di tolak...???
Apa pendekatan yang perlu diambil? kerana perbincangan tidak membuahkan hasil dan alasan menolak tidak memuaskan hatinya...

Rasanya perlu ditolak kedua-duanya....betul ke?



uik bahaya juga kalau sampai mahu bunuh diri.Nasihatkan org tu dan bagi tahu family dia dengan tindakan yang akan dia lakukan.Better buat apa yang termampu lah jue,Bagi tahu mungkin dia akan bertemu dengan jodoh yang lebih baik dan berilah sebab yang munasabah...apa-apa yang berlaku itu mungkin sudah takdir

Berdoalah agar semua akan selamat :-)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-10 15:44


Pada 04-02-10 09:22 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana jika salah seorang ugut nak bunuh diri jika dia di tolak...???
Apa pendekatan yang perlu diambil? kerana perbincangan tidak membuahkan hasil dan alasan menolak tidak memuaskan hatinya...

Rasanya perlu ditolak kedua-duanya....betul ke?



bunuh diri??? huhu...

kalau dia punyai pegangan agama yang kuat, tahan di uji, redha dengan takdir..takkan dia nak bunuh diri agaknya..mesti berfikir tentang soal dosa dan pahala..

kalau itupun dia tak mampu berfikir, memang layak lah di reject..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13962 saat. Lajunya....