Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 28 hari yang lalu
Kakngah: 28 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: ada yang tidak mungkin bagi ALLAH.


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» ada yang tidak mungkin bagi ALLAH.

Please Mendaftar To Post


Oleh ada yang tidak mungkin bagi ALLAH.

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 02:50


Assalamualaikum
:bunga:
BACA dulu..

KETIKA BERDEBAT dengan kristian dan saya katakan bahwa tidak mungkin tuhan menjadi manusia, maka mereka mengatakan bahwa segala sesuatu itu mungkin bagi ALLAH...maka, dengan izin ALLAH tulisan ini telah hadir...

dengan nama ALLAH

"segala sesuatu itu mungkin bagi tuhan" itulah satu ungkapan yang dilafazkan oleh seorang nasrani kepada saya.

kata-kata itu juag yang mambuat mereka menganggap bahwa tuhan itu boleh saja mati, boleh saja berdo'a, tidur, lemah dan lain-lain.

coba kita perhatikan dan kita bandingkan kalimat atau kata yang disepakati oleh seluruh manusia yang mengakui ketuhanan.
1.tuhan itu esa
2.tuhan itu maha perkasa
3.tuhan itu maha mengetahui(mengetahui segalanya)
4.tuhan itu hidup dan tidak akan pernah mati.
5.tuhan itu tidak ada yang sama denganNYA.
6.tuhan itu tempat berdo'a.
6.tuhan itu tidak memerlukan apa pun dari makhlukNYA.
7.tuhan itu tidak tidur dan tidak lemah. dan masih banyak lagi.

hal ini dianggap sebagai sifat Tuhan adalah sebab jika tuhan itu lemah, bagaimana DIA akan mengatur segalanya.jika DIA tidur, siapa yang akan mengatur dan mendengarkan do'a ketika DIA tidur. jika DIA tidak maha mengetahui, bagaimana DIA tahu apa yang kita perlukan. bisa jadi juga tidak mengetahui apa yanag akan terjadi.


benarkah tiada yang tidak mungkin bagi TUHAN?

mari kita perhatikan bersama.

1.jika Tuhan itu esa yang berarti tunggal/tidak ada tuhan yang lain, tentu ini berarti tidak mungkin ada tuhan yang lain. atau dengan kata lain, tidak mungkin tuhan itu tiga (3).
2.jika tuhan itu maha perkasa, tentu saja tidak mungkin DIA lemah.bukankah DIA kuat?bukankah kuat itu lawannya lemah?jika demikian, tidak mungkin sesuatu yang bersifat berlawanan ada pada diri yang sama.

3.jika tuhan itu maha mengetahui(mengetahui segalanya), tentu saja tidak ada yang tidak DIA ketahui. dan jika ada yang dianggap tuhan, sedangkan ada sesuatu yang tidak dia ketahui, maka secara nyata terbukti bahwa dia bukan tuhan.

4.jika tuhan itu hidup dan tidak akan pernah mati maka tentu saja mustahil DIA mati..sebab DIA memang kekal. sesuatu yang kekal tidak mungkin mati, sesuatu yang mati tidak mungkin kekal.

5.jika tuhan itu tidak ada yang sama denganNYA maka tentu tidak akan pernah ada yang sama denganNYA. selamanya tidak akan pernah ada. tidak sama itu lawannya adalah sama.

6.jika tuhan itu tempat berdo'a, maka tidak mungkin DIA yang berdo'a. maka jika ada yang berdo'a, pasti dia bukan tuhan.sebab tuhan itu tempat semuanya memohon do'a.

7.jika tuhan itu tidak memerlukan apa pun dari makhlukNYA, maka DIA tidak akan makan, tidak akan minum.sebab semua itu adalah keperluan.

maka hal yang tidak mungkin itu adalah setiap sesuatu yang berlawanan dengan sifatNYA. tidak mungkin dua sifat berlawanan ada pada diriNYA. disaat waktu itu dikatakan siang, tidak mungkin saat itu malam.

disaat sesuatu itu dikatakan tinggi, tidak mungkin ia rendah.

mohon perbaiki jika ada kesalahan..

wallahu'alam.

http://wildanunmukholladun.blogspot.com/2009/10/ada-yang-tidak-mungkin-bagi-allah.html


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 10:38


kalau aku layan soalan begini, karang ada pula soalan yang akan timbul....

"Boleh tak Allah ciptakan suatu kuasa yang lebih kuat dari Allah"


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 13:02


Pada 10-11-09 10:38 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

kalau aku layan soalan begini, karang ada pula soalan yang akan timbul....

"Boleh tak Allah ciptakan suatu kuasa yang lebih kuat dari Allah"

baca dulu bro..!!!
jangan asal jawab saja..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 14:00


kalau jawab confirm salah...jawapan mulya saja yang betul kat sini...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 10-11-09 15:30


Pada 10-11-09 15:29 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!



maka hal yang tidak mungkin itu adalah setiap sesuatu yang berlawanan dengan sifatNYA. tidak mungkin dua sifat berlawanan ada pada diriNYA. disaat waktu itu dikatakan siang, tidak mungkin saat itu malam.

disaat sesuatu itu dikatakan tinggi, tidak mungkin ia rendah.




Kalau dah tidak mungkin ada berlawanan sifat, jadi apa isu nya?
Apa significant antara topik dan huraian anda ini?
Topik lain..huraian lain...??

adoiii..... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 01:05


sekadar pendapat,
tak pelik kalau orang bukan Islam berkata macam-macam...
sebab Tuhan (patung) mereka adalah objek yang tidak bernyawa...
jadi, tak pelik mereka menyembah selepas tu letak kat mana-mana dan bawa ke mana-mana... lagipun mereka memang tak tahu..

ada sesuatu cerita, mengenai seorang penganut Hindu..
setiap hari dia menyembah Tuhan (patung), kemudiannya meletakkan ke bawah katil.
suatu hari Hidayah Allah tiba, dia tergerak bertanya mengapa Tuhan (patung) yang disembah setiap hari kemudian diletakkan dibawah katil... dan Tuhan itu (patung) dibentuk atau dicipta oleh tangan manusia sendiri... manusia sembah Tuhan (patung) yang dijadikan oleh manusia..
Akhirnya dia memeluk Islam...

"maka hal yang tidak mungkin itu adalah setiap sesuatu yang berlawanan dengan sifatNYA. tidak mungkin dua sifat berlawanan ada pada diriNYA. disaat waktu itu dikatakan siang, tidak mungkin saat itu malam"

"disaat sesuatu itu dikatakan tinggi, tidak mungkin ia rendah"

apo bondo eh ni?... masalah apo?..
maksudnya dua sifat yang berlawanan ke?

jadi, Muslim kenali sifat-sifat Allah...
20 sifat wajib bagi Allah dan 20 sifat mustahil...
wa'allahu 'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-11-09 18:07


... wildan85 .. u make me like crazyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy !!!!


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 06:48


Pada 12-11-09 18:07 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

... wildan85 .. u make me like crazyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy !!!!



Sabar.. jangan meng'crazy'kan diri anda.. biarlah dia terjun dengan labu-labunya.. :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 13:57


Pada 10-11-09 15:30 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-09 15:29 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!



maka hal yang tidak mungkin itu adalah setiap sesuatu yang berlawanan dengan sifatNYA. tidak mungkin dua sifat berlawanan ada pada diriNYA. disaat waktu itu dikatakan siang, tidak mungkin saat itu malam.

disaat sesuatu itu dikatakan tinggi, tidak mungkin ia rendah.




Kalau dah tidak mungkin ada berlawanan sifat, jadi apa isu nya?
Apa significant antara topik dan huraian anda ini?
Topik lain..huraian lain...??

adoiii..... :berfikir:
aduh..pergi mana ini ya...
kan saya udah bilang..BACA DULU DARI awal...BACA perlahan-lahan..jangan laju2...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 13:59


Pada 13-11-09 06:48 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-09 18:07 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

... wildan85 .. u make me like crazyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy !!!!



Sabar.. jangan meng'crazy'kan diri anda.. biarlah dia terjun dengan labu-labunya.. :-D

ini yang saya tulis di awal tulisan ni..BACA lagi..

BACA dulu..

KETIKA BERDEBAT dengan kristian dan saya katakan bahwa tidak mungkin tuhan menjadi manusia, maka mereka mengatakan bahwa segala sesuatu itu mungkin bagi ALLAH...maka, dengan izin ALLAH tulisan ini telah hadir...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 14:01


Pada 11-11-09 01:05 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

sekadar pendapat,
tak pelik kalau orang bukan Islam berkata macam-macam...
sebab Tuhan (patung) mereka adalah objek yang tidak bernyawa...
jadi, tak pelik mereka menyembah selepas tu letak kat mana-mana dan bawa ke mana-mana... lagipun mereka memang tak tahu..

ada sesuatu cerita, mengenai seorang penganut Hindu..
setiap hari dia menyembah Tuhan (patung), kemudiannya meletakkan ke bawah katil.
suatu hari Hidayah Allah tiba, dia tergerak bertanya mengapa Tuhan (patung) yang disembah setiap hari kemudian diletakkan dibawah katil... dan Tuhan itu (patung) dibentuk atau dicipta oleh tangan manusia sendiri... manusia sembah Tuhan (patung) yang dijadikan oleh manusia..
Akhirnya dia memeluk Islam...

"maka hal yang tidak mungkin itu adalah setiap sesuatu yang berlawanan dengan sifatNYA. tidak mungkin dua sifat berlawanan ada pada diriNYA. disaat waktu itu dikatakan siang, tidak mungkin saat itu malam"

"disaat sesuatu itu dikatakan tinggi, tidak mungkin ia rendah"

apo bondo eh ni?... masalah apo?..
maksudnya dua sifat yang berlawanan ke?

jadi, Muslim kenali sifat-sifat Allah...
20 sifat wajib bagi Allah dan 20 sifat mustahil...
wa'allahu 'alam..
MAKSUDNYA...

jika ALLAH maha mengetahui, maka tidak mungkin ALLAH tak tau..
jika ALLAH maha melihat, tidak mungkin ALLAH tak melihat..

Jika ALLAH maha panda dan bijaksana, maka tidak mungkin ALLAH bodoh..

jika ALLAH maha besar, tidak mungkin ALLAH kecik..KAN..???


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 14:04


bagi yang nak komen..sila kan baca dulu dari awal...

tajuk ni bukan soalan..bukan untuk dijawab,..diatas tu merupakan karya tulis..bukan soalan..

ni awalnya.."BACA dulu..

KETIKA BERDEBAT dengan kristian dan saya katakan bahwa tidak mungkin tuhan menjadi manusia, maka mereka mengatakan bahwa segala sesuatu itu mungkin bagi ALLAH...maka, dengan izin ALLAH tulisan ini telah hadir...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 14:04


Pada 10-11-09 14:00 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau jawab confirm salah...jawapan mulya saja yang betul kat sini...




-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 14:11


Pada 13-11-09 14:04 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-09 14:00 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau jawab confirm salah...jawapan mulya saja yang betul kat sini...



kalau jawab..memangla salah..sebab ini BUKAN soalan...

ini karya tulis..ADAKAH SOALAN DIDALAMNYA?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 16:05


dalam PERBINCANGAN tajuk ni... bukan dalam PERDEBATAN kan?

jadi, jangan lah serabut-serabut...

ada yang tersurat dengan tersirat...

jadi, memang bersamaan dengan karya ni...

bersamaan dengan "20 sifat wajib bagi Allah"...

apa yang tidak mungkin bagi Allah ialah "20 sifat mustahil bagi Allah"...

kalau salah, betulkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 02:03


Pada 13-11-09 16:05 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

dalam PERBINCANGAN tajuk ni... bukan dalam PERDEBATAN kan?

jadi, jangan lah serabut-serabut...

ada yang tersurat dengan tersirat...

jadi, memang bersamaan dengan karya ni...

bersamaan dengan "20 sifat wajib bagi Allah"...

apa yang tidak mungkin bagi Allah ialah "20 sifat mustahil bagi Allah"...

kalau salah, betulkan...
ini bukan untuk diperdebatkan..cuba baca betul-betul apa yang saya tulis tu dari awal..untuk apa tulisan tu..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 22:08


Pada 13-11-09 06:48 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-09 18:07 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

... wildan85 .. u make me like crazyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy !!!!



Sabar.. jangan meng'crazy'kan diri anda.. biarlah dia terjun dengan labu-labunya.. :-D




a'ah..biarkan saja terjun sama labu2 nya..
ada sesiapa? nak join??

tak payah lah..nanti u get crazy like me..huhu...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115047 saat. Lajunya....