Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 3 hari yang lalu
Martyr: 7 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 11 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: ingatan manis tentang bunda(sebab apa dpukul mak)


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» ingatan manis tentang bunda(sebab apa dpukul mak)

Please Mendaftar To Post


Oleh ingatan manis tentang bunda(sebab apa dpukul mak)

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 00:25


Assalamualaikum
:bunga:

tadi baru saja call mak kat kg..rindu sangat-sangat..padahal baru jumpa raya idul fitri..

teringat kisah-kisah dulu masa kecik dulu dipukul mak..sebab degil sikit dan degil banyak...

paling selalu dimarah mak sebab pergi mandi kat sungai siak(sungai paling dalam kat indonesia)..kira-kira 1oom dari rumah...

kalau mak suruh mandi..,turunnya laju..tapi kalau mak suruh naik/balek..tu yang susah tu..kalau mata xmerah lagi, tak nak naik...hhmm..kadang 2 jam baru naik...
akhirnya berakhir dengan pukulan dan air mata..he..he..he..indah..sangat indah...

tapi kalau sekarang...kalau balek kg, saya jadi yang paling istimewa kat rumah tu...he..he..(ayah tak pernah marah or memukul..kalau ayah marah, ayah tatap saja, saya dah lari dah..)

anda pulak.?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 03:01


hihih..comelnye pengalaman.

tak manis hidup rasanya kalau tak kena pukul masa kecik.
kena pukul dengan mak dan ayah masa kecil-kecil dulu perkara biasa.
dah besar sekarang saja tak kena pukul dah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 11:23


jujur..kadang rindu sngt2 dengan masa kecik dulu...

di hari itu masa balek raya...saya pergi jalan-jalan naik motor dengan abang saya..toba2 nampak ada buah2 hutan...kami berhenti kejap, abang saya berkata.."ingat dulu masa2 kecik dulu..berebut dengan adek-adek untuk dapatkan buah tu..."
ingatan saya seketika berlari cepat k masa kanak-kanak..air mata terus jatuh..sekarang semuanya dah tak ada..nak kumpul adek2 pun kena tunggu raya...


sekarang mak dah tua...masa balek hari tu pun mak cerita2 tentang saya masa saya kecik..bahkan mula dr saya baby lagi..masa masih dalam perut mak...he..he..rindu dengan masa kecik, tapi masa akhir pulak yang menanti...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 11:27


diantara adik beradik..saya lah yang paling lambat pandai berenang..
lebih dari 20 kali saya tenggelam di sungai tu...

sungai tu dalam sangat-sangat...luas macam sungai kat perak(batas perak dan selangor)..tapi jauh lagi dalam..kapal yang besar pun kalau karam kat sungai tu, kapal yang besar yang lain boleh lagi lalu kat atasnya...dalam sangat..

saya pula, selalu sangat tenggelam...kalau saya tenggelam..abang saya cepat-cepat terjun dan slamatkan saya..lepas tu mereka mula lah perli saya.."adek..ada nampak ikan tadi tak.."sikecik yang diperli pun jawab.."ada..ada..ada...banyak bang.."(menjawab sambil nangis...)


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 11:32


hihi..serius, comel betul pengalaman cik wildan ni.hihi.
nak2 pasal ikan tu.:lol:

memangla rindu masa kecik.best.boleh buat apa saja.
dah buat, tak rasa bersalah pun.kena marah dan pukul pun masih rasa tak bersalah.hihi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 11:42


Pada 08-11-09 11:32 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

hihi..serius, comel betul pengalaman cik wildan ni.hihi.
nak2 pasal ikan tu.:lol:

memangla rindu masa kecik.best.boleh buat apa saja.
dah buat, tak rasa bersalah pun.kena marah dan pukul pun masih rasa tak bersalah.hihi.
he..he...saya rindu sangat dengan masa kecik tu...dulu masa kecik saya ni agak lasak sikit..masuk hutan, dah lah kalau masuk hutan tak tahu nak cari jalan keluar..hhm..tersesat lah jadinya..nasib baik ingat pesan ayah..(kalau trsesat, carilah sungai...)he..he..

hari tu balek kg..jumpa kakak saya...kami cerita2 masa kecik sambil gelak2..sebab teringat masa kakak tu pengsang sebab saya takot2kan dengan kura2...mak marah kat saya sebab tu..he..he..

macam ni ceritanya..
masa tu saya, abang saya, dan kakak saya p memancing kat anak sungai...lama memang cing tak dapat ikan..tiba-tiba kail yang digunkan ditarik oleh sesuatu dr dalam air..kuat sangat tarikan tu..laju sangat...hampir-hampir kail tu patah...abang saya tarik kuat2 naik lah seekor kura-kura...kakak saya terus lari..saya pulak kejar kakak...dah nak sampai kat rumah(pondok tempat istirahat kat kebun), tiba-tiba kaki kakak saya sangkot kat kayu..dia jatuh..saya gelak2kn dia..eh..rupanya dia tak bangun..saya ingatkan dia pura2 saja..rupanya pengsan betul-betul..akhirnya saya jugak kena marah..sebab mak nampak saya gelak2kan kakak yang pengsan...ih..ih..ih..

kakak saya ingat tu pun gelak2...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 14:33


masa kecil-kecil suka pergi tempat yang mak larang pergi.
macam hutan, kawasan bukit2, sungai dan etc.
bila pergi tempat-tempat macam tu, rasa macam dunia ni kita yang punya.hihi.
lepas itu mulalah cari benda yang pelik-pelik.

mesti wildan macam kanak-kanak dalam cerita laskar pelangi ni masa kecil-kecil dulu:
http://www.youtube.com/watch?v=bp9FUKKAkok&feature=PlayList&p=868643203C2EA4EB&index=0&playnext=1

cerita ni best, ada lawak2 juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 17:24


hemm..ha bagus tajuk ente ni wildan jadi tak susah nak jawab..ana banyak kali d pukul oleh Almarhumah ibunda ana..(MOGA-MOGA ALLAH MERAHMATINYA)...ada satu hari kaki ana kena masuk besi pengayuh basikal..apa lagi terpekik lah minta tolong..jadi arwah ibu ana datang..ingatkan nak tolong rupannya dia pepah (pukul) dulu...puas2 baru dia cabutka besi tu..Parutnya masih ada..dan setiap kali ana tengok parut di kaki ni..ana mesti teringatkan ibndaku ya ana panggil ummi..

dan yang tak dapat ana lupakan juga, ana..kasihan nak lari apabila arwah ibu ana kejar nak pukul.ana serah diri sahaja.

YA ALLAH TEMPATKANLAH IBUNDAKU DI KALANGAN INSAN-INSAN YANG ENGKAU KASIHI..AMIN..WA ALFATIHAH..


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 21:14


tak pernah pun kena pukul dengan mama

saya ni tak nakal dan dengar cakap

tapi manja dan mengada-ngada sikit

walaupun buat salah mama tak marah pun

mama sangat baik

saya ni anak pertama dari sepuluh adik beradik

orang kata mak ni lebih sayangkan anak sulung hehehe....


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 02:15


Pada 08-11-09 14:33 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

masa kecil-kecil suka pergi tempat yang mak larang pergi.
macam hutan, kawasan bukit2, sungai dan etc.
bila pergi tempat-tempat macam tu, rasa macam dunia ni kita yang punya.hihi.
lepas itu mulalah cari benda yang pelik-pelik.

mesti wildan macam kanak-kanak dalam cerita laskar pelangi ni masa kecil-kecil dulu:
http://www.youtube.com/watch?v=bp9FUKKAkok&feature=PlayList&p=868643203C2EA4EB&index=0&playnext=1

cerita ni best, ada lawak2 juga.
cerita saya memang mirip dengan cerita laskar pelangi..tapi abang saya yang bernama"muhammad yahya" lagi mirip dengan lintang dalam laskar pelangi...seorang yang mempunyai kemampuan IQ yang luar biasa..tapi harus trhenti study sebab beberapa hal...

kisah wildan lagi seram dan menakutkan dr laskar pelangi...tapi tetap tak jauh dr sungai..hutan..

-dulu kalau saya gaduh dengan orang, walau pun orang tu yang salah..mak tetap akan marah kat saya..mak takkan salahkn orang tu..mak kata.."awak yang salah..kenapa awak dekat dengan dia..kenapa awak layan dia untuk gaduh.."tu lah ajaran2 bunda...

-ketiaka ayah dah tak ada...seorang ibu tua tu sanggup memikul beban seorang diri untuk anak2nya yang masih ditanggungnya 6 orang...bunda sungguh luar biasa..tiada pernah mengeluh..i love u so much bunda...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 02:19


Pada 08-11-09 21:14 , triptofana posting:

!!! QUOTE !!!

tak pernah pun kena pukul dengan mama

saya ni tak nakal dan dengar cakap

tapi manja dan mengada-ngada sikit

walaupun buat salah mama tak marah pun

mama sangat baik

saya ni anak pertama dari sepuluh adik beradik

orang kata mak ni lebih sayangkan anak sulung hehehe....

yang manja ni yang kena pukul ni...he..he..he..
ramai awak adek beradek ye..tapi saya lagi ramai..yang pernah lahir 12..yang hidup 8 orang...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 03:45


Pada 09-11-09 02:15 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

cerita saya memang mirip dengan cerita laskar pelangi..tapi abang saya yang bernama"muhammad yahya" lagi mirip dengan lintang dalam laskar pelangi...seorang yang mempunyai kemampuan IQ yang luar biasa..tapi harus trhenti study sebab beberapa hal...

kisah wildan lagi seram dan menakutkan dr laskar pelangi...tapi tetap tak jauh dr sungai..hutan..

-dulu kalau saya gaduh dengan orang, walau pun orang tu yang salah..mak tetap akan marah kat saya..mak takkan salahkn orang tu..mak kata.."awak yang salah..Kenapa awak dekat dengan dia..Kenapa awak layan dia untuk gaduh.."tu lah ajaran2 bunda...

-ketiaka ayah dah tak ada...seorang ibu tua tu sanggup memikul beban seorang diri untuk anak2nya yang masih ditanggungnya 6 orang...bunda sungguh luar biasa..tiada pernah mengeluh..i love u so much bunda...

bijak betul si lintang dalam cerita tu ye.
wildan pula macam siapa dalam cerita tu.hihi.
bahasa dalam cerita ni mudah faham. macam bahasa melayu saja ye.
'hiduplah dengan memberi sebanyak2nya, bukan dengan menerima sebanyak2nye'.
terkesan.hihi.

insan yang bernama 'ibu' ni sungguh ajaib.
sanggup bekorban apa saja.
xkisahla even si ayah dah tak ada ke, ayah yang bermasalah ke dan etc.
tapi si ibu tetap sanggup berjuang dan berkorban demi anak2nya. berpenat lelah dan sebagainya.

bila memikirkan tentang sifat2 ibu saya, belum tentu saya boleh mengikuti jejak langkah sifatnya.isk.isk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

HanaKhalilah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2009
Ahli No: 38037
Posting: 12
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 11:44


tak pernah lagi kena pukul kat mak, bila tanya kat mak Kenapa tak pukul kita, jawab mak kasihan sb umur tak sampai 2 tahun dah tak minum susu badan..susu lain pun tak nak cuma minum air masak dan teh o saja...touchingnyer..cayang mak..jasa dan kasih sayangmu tak terbalas..tapi paling diingati kakak saya kena pukul sb tak pergi mengaji...merajuk sampai lari ke semak belakang rumah...huhuhu..saya lah yang pujuk..kata kat kakak mak buat begitu sb sayang...tapi kakak jawab "anda tak pernah kena pukul, asyik aku saja"...terdiam seketika..tak tau nak jawab apa sb masa tu umur baru 7 tahun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HanaKhalilahProfil   Hantar PM kepada HanaKhalilah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 13:11


Pada 09-11-09 03:45 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-11-09 02:15 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

cerita saya memang mirip dengan cerita laskar pelangi..tapi abang saya yang bernama"muhammad yahya" lagi mirip dengan lintang dalam laskar pelangi...seorang yang mempunyai kemampuan IQ yang luar biasa..tapi harus trhenti study sebab beberapa hal...

kisah wildan lagi seram dan menakutkan dr laskar pelangi...tapi tetap tak jauh dr sungai..hutan..

-dulu kalau saya gaduh dengan orang, walau pun orang tu yang salah..mak tetap akan marah kat saya..mak takkan salahkn orang tu..mak kata.."awak yang salah..Kenapa awak dekat dengan dia..Kenapa awak layan dia untuk gaduh.."tu lah ajaran2 bunda...

-ketiaka ayah dah tak ada...seorang ibu tua tu sanggup memikul beban seorang diri untuk anak2nya yang masih ditanggungnya 6 orang...bunda sungguh luar biasa..tiada pernah mengeluh..i love u so much bunda...

bijak betul si lintang dalam cerita tu ye.
wildan pula macam siapa dalam cerita tu.hihi.
bahasa dalam cerita ni mudah faham. macam bahasa melayu saja ye.
'hiduplah dengan memberi sebanyak2nya, bukan dengan menerima sebanyak2nye'.
terkesan.hihi.

insan yang bernama 'ibu' ni sungguh ajaib.
sanggup bekorban apa saja.
xkisahla even si ayah dah tak ada ke, ayah yang bermasalah ke dan etc.
tapi si ibu tetap sanggup berjuang dan berkorban demi anak2nya. berpenat lelah dan sebagainya.

bila memikirkan tentang sifat2 ibu saya, belum tentu saya boleh mengikuti jejak langkah sifatnya.isk.isk.
saya mirip ikal agaknya..he..he..
"nilai itu tidak dilihat dari angka2...tapi dilihat dari hati dan akhlak.."

belitong memang menggunakan bahasa melayu..belitong sekarang sudah menjadi provinsi sendiri..
jom p belitong..p k tpmt laskar pelangi...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 13:56


biasanya kena cubit lah.. pukul ni jarang2 sekali..
bila dah besar,kena bebel pulak.. biasalah tu sebgai anak mesti kena juga..

dulu ibu selalu pesan, "Bila ibu kata Jangan tu ada sebabnya.. " tanpa restu ibu,hidup tak bermakna.. sampai sekarang aku ingat lagi kata-kata ibu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 15:38


kalau mak dah larang saya uk lakukan sesuatu..maka saya tidak akan melakukannya...dah beberapa kali lakukan apa yang mak larang, akibat buruk yang saya terima..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 21:25


ohoho...tajuk yang menarik...

ingat lagi pernah mak kerja dengan hanger sebab minta nak beli aiskrim saja...sampai tepakse pusing2 kat meje makan...apelah dose ku...uhuhu...terus tak nak beli aiskrim da masa tu....mak memang garang....

tapi yang org cakap biasanya anak sulung ni disayangi tu memang saya setuju sangat-sangat...obviously


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 21:40


cubit dengan dobik-dobik perkara biasa.... mak memang garang...
tak kena pukul tapi hampir-hampir dengan mak,
kena pandai teknik mengelak...
:-D

abah lagi garang... tapi tak pernah pukul...
mengigil kalau abah marah...

selalu kena, sebab menangis tak reti diam.... melalak tak tentu pasal...
menjawab-jawab, tak boleh diam...
kenalah kat mulut... huhuhu....
tersedu-sedu lah...
kalau jatuh ke... janganla nangis-nangis...
takut, nanti mak nak tambah lagi...
:-(

dah besar, tak ada...
mak lah, orang paling sporting...

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-11-09 15:40


seingat saya, saya tak pernah dipukul mak..
entah lah mungkin saya ni pelupa agaknya, sindrom ketuaan mula memakan diri :-D dicubit pernah

Bookmark and Share

    


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 14:37


dicubit,dirotan,dipukul,dimarah,ditegur oleh mak adalah bertujuan mendidik kita.. andai tidak pernah mak lakukan sebegitu,maknanya kita anak yang sangat taat dan sangat baik..

biasakan kita dengar, sayangkan anak ditangan-tangankan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-09 02:12


Sekarang rindu pula dengan mak dan masa kecik dulu..trsenyum seorang-seorang kalau ingat masa2 kena marah mak sebab lempar kan..,tak sengaja kena kepala adek...ih.ih..ih..

pernh dulu saya membantah kata mak..
-masa tu saya tengah main-main parang potong2 papan...mak brkata"dah lah tu..nanti luka.." saya jawab.:"mak..tak..tak..xluka..kejap lagi saya berhenti ye.."
baru saja saya selesai becakap, terus saja trpotong tapak tangan saya...dan sapai sekarang bekas luka tu masih jelas...jadi kenangan..

-yang kedua, ketika saya nak main-main dipantai..mak kata.."jangan main-main di pantai tu..naik lah..nanti luka..."
saya jawab:"tak mak..tak ada kaca pun.."baru saja selesai cakap..kaki saya terbelah oleh kaca...

sejak saat tu saya berusaha untuk tidak melanggar apa yang dilarang mak...

last..

ketika saya ikut test untuk dapat beasiswa k mesir tahun 2005..mak dah larang dah..mak kata.."jauh tu...nanti susah nak jumpa...kalau mak sakit macam mana..(saya termasuk yang paling dekat dengan mak..)."
trleihat jelas mak memang tak bagi izin saya untuk pergi..saya pergi jugak....
test pertama ok..ikut pembinaan selama 6 bulan, test kedua..ok..pembinaan lagi 2 bulan..test yang terakhir saya gagal...


sejak saat tu..saya tidak akan melakukan sesuatu yang dilarang dan tidak diridhoi oleh my mak..saya tau ada keburukan disana yang trsembunyi yang saya tak nampak tapi mak saya memikirkannya...

i love u so much my bunda tersayang..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105177 saat. Lajunya....