Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 16 jam, 13 minit yang lalu
wyd1014: 8 hari yang lalu
haykal77: 17 hari yang lalu
Kakngah: 17 hari yang lalu
lidah-penghunus: 18 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Mohon Penjelasan - akhi Wildan-


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Mohon Penjelasan - akhi Wildan-

Please Mendaftar To Post


Oleh Mohon Penjelasan - akhi Wildan-

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-09 02:06


Assalamualaikum
:bunga:

maaf sebelumnya sebab saya sudah membuka topik yang sama..
saya buka topik ini sebab topik yang sama telah dikunci tanpa sebab yang jelas..kita tidak bisa berbincang sebelah pihak...setelah kalian jawab terus saja nak kunci...

saya hanya ingin satu kejelasan...rasanya topik saya yang pertana tentang "penjelasan"itu tidak perlu dikunci..biarkan yang lain memberi komentarnya..agar saya tau siapa2 yang bermasalah dengan topik2 saya...agar semuanya bisa jelas dan saya bisa lebih mudah menjelaskan...


tidak perlu dikunci2 seperti ini...
biarkan yang lain berpendapat..kita sama-sama muslim, tidak ada yang perlu ditakutkan...saya tidak akan menyesatkan kalian...
=============================

dulu saya pernah diportal orang kristian..sebab soalan2 yang sama seperti itu soalan2 saya telah dihapus..bagi saya itu hal yang wajar, sebab mereka takut rakan-rakan mereka pinda agama k islam...

tapi apakah kita juga takut seperti mereka yang takut dengan soalan2 itu..??

maaf sebelumnya...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-09 07:48


maaflah ya... saya nak bercakap tentang adab..
walaupun saya bukan orang yang layak
di mana-mana kita hidup ini ada adabnya..
diukhwah juga begitu..
apabila sesuatu topik dikunci
makanya topik itu tidak diizinkan, jika tidak berpuas hati, boleh lah merujuk kepada mereka-mereka yang mempunyai tauliah. dengan cara menghantar mesej.

dengan membuka semula topik yang sama adalah tidak wajar kerana ia seolah-olah berkelakuan tidak sopan atau biadap dengan mencabar peraturan laman web ini..ia juga seolah-olah ingin mewar2 seolah anda ini sangatla baik lalu telah ditindas tanpa diberi peluang berbicara...
sedangkan kamu boleh berbicara dengan tuan tanahnya sendiri. dengan Kang atau pun kak Hanan..
jika mereka tidak berlaku adil dan menggunakan kuasa veto untuk menunjukkan besar kepala, maka kita punya Allah untuk memberi kita keadilan.. tak perlu gelabah melalak membuka topik itu dan ini..

bila memasuki universiti, kita perlu mematuhi peraturan universiti, begitu juga ketika memasuki laman ukhwah ini, perlulah mematuhi peraturan disini (melainkan ada peraturan yang melanggar syarak ke apa..yang itu jangan lah follow)

disini juga saya ingin menegur sedikit kepada kamu,
cara kamu posting ini ..seolah-olah ingin mengaum dan memberitahu semua orang bahawa kamu pergi berdakwah kepada orang-orang asli dan kristian sana..
berpuluh2 kali kamu ulang dan ulang lagi memberitahu tentang orang asli dan orang kristian.. adakalanya kamu buat pula perbandingan di orang-orang dikukhwah ini dengan org asli... hmm.. maaflah di sini, kalau ada orang asli sekali pun bukan dari jenis yang tidak kenal huruf dan tinggal didalam hutan tanpa tahu sebarang teknologi..
apa kamu fikir semua orang asli tu dari hutan ke? orang asli di malaysia bukan seperti 100 tahun lepas.. ada antara rumah mereka dah ada astro pun..

tapi itu bukan tujuan saya menaip tentang orang asli.. tujuan saya ingin menegur kamu agar berhati-hati jangan sampai riak dan bongkak, untuk pengetahuan kamu saya yakin di laman web ini ada ramai lagi warga nya yang telah pun berdakwah masuk hutan naik gunung dan sebagainya.. tapi tidaklah pula dikompang seluruh alam...
malah pengalaman itu menjadi kan mereka lebih berhikmah dan lebih berhemah daripada menjadi kurang beradab dan sebagainya...
dan di ukhwah ini juga terdapat juga ahlinya yang adalah mualaf, yang mana agama asal mereka kristian, buddha dan lain-lain.. tapi tidak lah mereka mengkecoh2 kan diri.. mencanang itu dan ini tentang fahaman mereka ketika mereka kristian dulu melainkan perlu...

perhatikan semula berapa banyak ayat tentang menceritakan kamu ini pernah pergi berdakwah dengan orang asli dan kristian?
seolah-olah lebih banyak ayat yang ditaip berbanding bilangan pemergian kamu ke sana..

ramai lagi ustaz di sini tapi tidak lah pula mencari glamour tak tentu pasal..
kamu mungkin akan menafikan yang kamu mencari populariti tapi perlakuan kamu mencerminkan itu.. so harap bertenang lah sikit....
topik beri penjelasan yang sebelum ini itu dibuka semula agak lama... ada kamu periksa?


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 05-11-09 07:54


lantaran encik wildan menuntut 'keadilan' buatnya..maka mari kita persilakan siapa2 yang ingin mmberi penjelasan mengenainya..samda nak mmberi cadangan..kritikan (buukan kutukan ek)..nasihat..dan apa saja yang boleh jadi dapat memahamkan saudara kita ni disamping dpata beliau fahami kerna apa keadaan ini berlaku saban kali pada topik2 yang dia perbicarakan sebelum ini..



___________________________________________________

boleh saja rujuk di sini..


http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=41458&forum=3


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-09 08:49


apa khabar en.wildan @ mulya???? anak macam mana,sihat???????


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-09 09:03


Pada 05-11-09 08:49 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

apa khabar en.wildan @ mulya???? anak macam mana,sihat???????



a'ahla..comel baby anis tu macam ummi nya..apa kata sekali sekala encik mulya buka topik pasal penjagaan anak dan ilmu-ilmu yang wajar diberikan kepada anak..mungkin ramai juga yang berminat untuk berkongsi ilmu..kan..kan...kan... :kelip:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115096 saat. Lajunya....