Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 28 hari yang lalu
Kakngah: 28 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: kisah dusta haram makan khinzir..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» kisah dusta haram makan khinzir..

Please Mendaftar To Post


Oleh kisah dusta haram makan khinzir..

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 13:51


Assalamualaikum
:bunga:

"muhammad pun suka makan bab..(khinzir)"
itulah satu petikan kalimat yang saya dengar dan saya baca beberapa kali..kalimat/ayat2 macam ni selalu saya dengar..bahkan menyebar k jiwa2 orang-orang islam...


macam ni ceritanya..

pada masa dahulu tu sebetolnya bab.. tu halal...pada suatu ketika, nabi muhammad ingin makan, dan ditanyakan kepada istri beliau.."bab.. masih ada.."

istri beliau menjawab"tak ada..habis doh..."
dintanya lagi.."betul k dah habis..??"
dijawab:"betul..dok tipu..kalau saya tipu, haram lah makanan tu kalau masih ada.."

tapi setelah di tngok2..ternyata masih ada lagi lauk bab.. tu...
dan sejak itu lah bab.. itu diharamkan...
=================================

itulah cerita dusta yang menyebar.........

bab..(khinzir) sudah diharamkan sejak zaman musa lagi bahkan mungkin sebelum zaman itu...masih lagi terdapat dalam kitab perjanjian lama(taurat)


inilah salah satu cerita israiliyat...
masih banyak lagi cerita2 israiliyat yang lain..tentang harikiyamat...cerita para nabi..dan lain-lain...

semoga berguna...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 16:36


SALAM....

memang dulu masa saya belasan tahun itu yang saya dengar cerita pasal pharaman bab... :lol: dulu percaya juga..tapi tak lagi...

yang halal itu jelas yang haram juga jelas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-09 02:35


ini sata copykan sebagian isi alkitab perjanjian lama(kitab suci umta kristian yang dianggap taurat)..disana disebutan tentang diharamkannya khinzir..pada pasal 11 ayat k 7..

dalam imamat
11:1    Lalu TUHAN berfirman kepada Musa dan Harun, kata-Nya kepada mereka:
11:2    "Katakanlah kepada orang Israel, begini: Inilah binatang-binatang yang boleh kamu makan dari segala binatang berkaki empat yang ada di atas bumi:
11:3    setiap binatang yang berkuku belah, yaitu yang kukunya bersela panjang, dan yang memamah biak boleh kamu makan.
11:4    Tetapi inilah yang tidak boleh kamu makan dari yang memamah biak atau dari yang berkuku belah: unta, karena memang memamah biak, tetapi tidak berkuku belah; haram itu bagimu.
11:5    Juga pelanduk, karena memang memamah biak, tetapi tidak berkuku belah; haram itu bagimu.
11:6    Juga kelinci, karena memang memamah biak, tetapi tidak berkuku belah, haram itu bagimu.
11:7    Demikian juga bab.. hutan, karena memang berkuku belah, yaitu kukunya bersela panjang, tetapi tidak memamah biak; haram itu bagimu.
11:8    Daging binatang-binatang itu janganlah kamu makan dan bangkainya janganlah kamu sentuh; haram semuanya itu bagimu.


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104536 saat. Lajunya....