Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 28 hari yang lalu
Kakngah: 28 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: berfikiran sempit dan bersangka buruk...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» berfikiran sempit dan bersangka buruk...

Please Mendaftar To Post


Oleh berfikiran sempit dan bersangka buruk...

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 02:08


umat islam itu harus mampu brfikiran luas..sehingga tidak saling kafir mengkafirkan...tidak saling salah menyalah kan tanpa tau hal dan sebab yang sebenarnya....


coba baca apa yang disampaikan wildan dalam setiap postingnya di sini..apakah sesuai dengan apa yang dianggap mereka yang memberi respon?dalam tajuk"tok guru dan tuan guru menjadi" dewa"

http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=41421&forum=3

coba buka cara berfikir kita...jngn hanya membaca tajuknya saja, sudah langsung mengambil kesimpulan...tapi coba baca pandangan dan apa yang disampaikan oleh penulisnya...coba cari apa yang dimaksudkan...

=============================
sebab cara berfikir yang sempit inilah salah satu penyebab munculnya sangka buruk..dan sangka buruk inilah yang menghancurkan persaudaraan...yang memecah islam...
sebab kalau dah bersangka buruk..,mulailah mulut tak dapat lagi ditutup macam baldi...

coba untuk bersangka baik dan berfikir positif...coba cari sudut positif dari setiap masalah...

insyaallah pasti akan lebih baik...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

rose_orkid
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2009
Ahli No: 37655
Posting: 19
Dari: N9

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 13:50


insyaallah..kena sentiasa berfikiran baik..





-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_orkidProfil   Hantar PM kepada rose_orkid   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 13:52


kami bersangka baik cuma persoalan ente banyak menimbulkan konflik pemikiran..


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 23:12


relaks..
tadak siapa yang bersangka buruk
cuma kontroversi2 yang enti kemukakan sedikit mengelirukan
eloklah enti selitkan jawapannya sekali....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 15:05


Pada 01-11-09 23:12 , aqil posting:

!!! QUOTE !!!

relaks..
tadak siapa yang bersangka buruk
cuma kontroversi2 yang enti kemukakan sedikit mengelirukan
eloklah enti selitkan jawapannya sekali....
setiap isu yang saya tulis..selalu ada jawaban yang saya bagi setelah or ketika dalam perbincangan..dan saya ulang2...


ps:saya ni lelaki lah..jadi jngn sebut enti..yang betul tu ente/enta/antum/anta..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

ipun
Warga Rasmi
Menyertai: 28.10.2009
Ahli No: 37897
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 15:14


ya...setiap orang islam tidak boleh terus membuat kesimpulan sesuatu isu,sepatutnya hendaklah disaringkan dengan al quran dan hadis yang sahih.lalu buatlah kesimpulan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ipunProfil   Hantar PM kepada ipun   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 18:36


Pada 02-11-09 15:05 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-11-09 23:12 , aqil posting:

!!! QUOTE !!!

relaks..
tadak siapa yang bersangka buruk
cuma kontroversi2 yang enti kemukakan sedikit mengelirukan
eloklah enti selitkan jawapannya sekali....
setiap isu yang saya tulis..selalu ada jawaban yang saya bagi setelah or ketika dalam perbincangan..dan saya ulang2...


ps:saya ni lelaki lah..jadi jngn sebut enti..yang betul tu ente/enta/antum/anta..



OK...Sorry-Sorry
asid jiddan
tersalah faham
apapun good luck k

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110546 saat. Lajunya....