Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 41 hari yang lalu
usop79: 42 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: ketika rasulullah dicaci maki, apa jwbn anda?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» ketika rasulullah dicaci maki, apa jwbn anda?

Please Mendaftar To Post


Oleh ketika rasulullah dicaci maki, apa jwbn anda?

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 14:24


Assalamualaikum
:bunga:

berbagai tuduhan dan hinaan yang mereka(orang-orang yang membenci rasulullah) lontarkan kepada rasulullah.Muhammad bin Abdullah..

-muhammad itu seorang yang sangat buruk kelakukannya...merompak untuk keperluan perang badar..menikahi budak kecik...berpura2 menjadi nabi..orang yang hanya memuaskan nafsu dengan banyak istri yang didatanginya setiap mlm...

masih banyak lagi tuduhan2..hinaan2..dan caci maki yang mereka lontarkan...

apa jwbn anda untuk soalan ini..?

mari bersama memuliakan rasulullah yang telah ALLAH muliakan...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 16:31


respons ana pada persoalan ini ialah..Cacian dan makian kepada junjungan kita Muhammad عليه السلام ianya sudah wujud tika hayat baginda lagi..dan kita lihat bagaimana respon para sahabat..adakah mereka duduk diam semacam kebanyakan umat Islam kini?jawapannya tentulah tidak..kita kena pertahankan Nabi kita Muhammad SAW,


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 27-10-09 17:08


Ada yang kata, kita kena boikot produk mereka.

Sampai ada yang mengharamkan membeli produk2 tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 02:35


Pada 27-10-09 16:31 , syed posting:

!!! QUOTE !!!

respons ana pada persoalan ini ialah..Cacian dan makian kepada junjungan kita Muhammad عليه السلام ianya sudah wujud tika hayat baginda lagi..dan kita lihat bagaimana respon para sahabat..adakah mereka duduk diam semacam kebanyakan umat Islam kini?jawapannya tentulah tidak..kita kena pertahankan Nabi kita Muhammad SAW,

semoga dapat mendengar cacian itu sambil duduk2 dan senyum-senyum...sambil berkata.."dulu cacian macam ni memang dah ada dah..."


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 08:49


salam

minta maaf kalau kata-kata saya kurang bijaksana.. cuma bagi saya mereka memandang sudut yang terlalu sempit.. semata-mata nak memburukkan agama Islam... adakah hanya itu saja alasan mereka untuk memburukkan Rasullullah sedangkan sifat2 terpuji Rasullullah sangat diketahui umum.. cuma mereka yang butakan mata mereka.. butakan hati mereka.. Dan apa juga yang Rasullullah lakukan bukanlah disebabkan nafsu tapi semata-mata petunjuk dari Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 13:09


mereka kata.."orang islam sengaja menutup-tutupi keburukan muhammad..."
sirah yang ada ditangan orang-orang musuh islam itu berlawanan ceritanya dengan apa yang ada dalam islam..bahkan penulis2 sirah itu ada yang dari orang yang menggunakan nama "muhammad ghozali(dari mesir)..."wallahu'alam...

beberapa murtadiin pun ikut serta memburukkan nabi muhammad...

so, macam mana nak lawan kata-kata tu hingga mereka pun akan terdiam...???


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-09 08:22


salam wildan...

saya memang tak tau jawapannya

kalau emcik wildan ada jawapannya.. share lah dengan kami..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-09 11:48


untuk berhadapan dengan mereka, jika berdebat..saya akan mengatakan..
"saya tidak percaya dengan sirah yang ada ditangan anda..dan anggaplah sirah yang ada pada saya ini palsu..
sebab keduanya sama-sama tidak bisa kita buktikan dengan nyata..kita tidak bisa kembali k masa zaman nabi muhammad dulu.."

kalau dah tak percaya dengan sirah..kalau dah kita ketepikan sirah nabawiyah.., so, macam mana kita nak buktikan bahwa muhammad bin abdullah tu tak macam yang mereka katakan..??


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-09 19:51


Pada 29-10-09 11:48 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

untuk berhadapan dengan mereka, jika berdebat..saya akan mengatakan..
"saya tidak percaya dengan sirah yang ada ditangan anda..dan anggaplah sirah yang ada pada saya ini palsu..
sebab keduanya sama-sama tidak bisa kita buktikan dengan nyata..kita tidak bisa kembali k masa zaman nabi muhammad dulu.."

kalau dah tak percaya dengan sirah..kalau dah kita ketepikan sirah nabawiyah.., so, macam mana kita nak buktikan bahwa muhammad bin abdullah tu tak macam yang mereka katakan..??



Katakanlah bahawa Bible yang mereka imani itu turut menyanjungi Nabi Muhammad..

Saya memetik semula ucapan Allahyarham Sheikh Ahmed Deedat di dalam sebuah syarahan beliau semasa hayatnya:

1) Menurut Kristian, Kitab Perjanjian Lama (Old Testament) diturunkan di dalam bahasa Hebrew dan Kitab Perjanjian Baru (New Testament) ditulis di dalam bahasa Greek.

2) Di dalam Kitab Perjanjian Lama, di dalam Song of Solomon, Chapter 5, Verse 16 berbunyi:

"His mouth is most sweet: ya, he is altogether lovely. This is my beloved, and this is my friend, O daughters of Jerusalem."

3) Tetapi di dalam Kitab Perjanjian Lama yang tertulis di dalam bahasa Hebrew menyebut ayat yang sama berbunyi:

"Hikko Mamittakim we kullo Muhammadim Zehdoodeh wa Zehraee Bayna Jerusalem."

4) Seterusnya Sheikh Ahmed Deedat menjelaskan bahawa di dalam bahasa Hebrew, penambahan 'im' dihujung perkataan itu membawa maksud kemuliaan dan penghormatan. Yang mana maksud ayat di atas adalah Muhammad (yang dimuliakan).

5) Maksud perkataan Muhammadim dalam bahasa Hebrew jika diterjemahkan secara literalnya membawa makna "yang terpuji" di mana ia sama dan tepat sekali dengan makna perkataan Muhammad di dalam bahasa Arab yang bermaksud "yang terpuji".

6) Malang sekali, nama Muhammad itu telah diterjemahkan kepada altogether lovely. Oleh itu, jika dibaca Bible yang selain dari Hebrew akan terus menggunakan terjemahan nama Baginda; maka tidak hairanlah Kristian mendakwa nama Muhammad tidak disebut di dalam Bible kerana nama Baginda diterjemahkan.

Wallahua'lam...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-10-09 21:42


wildan 2..ente tak paham maksud ana..kalau tulisan ana pun ente tak faham, macam mana nak jawab jika cacian orang pada junjungan besar?ente ni pelik benor..


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-09 22:25


Pada 27-10-09 16:31 , syed posting:

!!! QUOTE !!!

respons ana pada persoalan ini ialah..Cacian dan makian kepada junjungan kita Muhammad عليه السلام ianya sudah wujud tika hayat baginda lagi..dan kita lihat bagaimana respon para sahabat..adakah mereka duduk diam semacam kebanyakan umat Islam kini?jawapannya tentulah tidak..kita kena pertahankan Nabi kita Muhammad SAW,



lah...mana 'pertahanan' anda ?...macamana anda pertahankan Rasulullah saw ??


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-09 22:56


Pada 27-10-09 14:24 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga:

berbagai tuduhan dan hinaan yang mereka(orang-orang yang membenci rasulullah) lontarkan kepada rasulullah.Muhammad bin Abdullah..

-muhammad itu seorang yang sangat buruk kelakukannya...merompak untuk keperluan perang badar..menikahi budak kecik...berpura2 menjadi nabi..orang yang hanya memuaskan nafsu dengan banyak istri yang didatanginya setiap mlm...

masih banyak lagi tuduhan2..hinaan2..dan caci maki yang mereka lontarkan...

apa jwbn anda untuk soalan ini..?

mari bersama memuliakan rasulullah yang telah ALLAH muliakan...



hiss macam-macam...hari tu ada persoalan dari orang asli, ni mesti soalan dari orientalis pulak. memang menyakitkan hati serangan orientalis kepada rasulullah saw ni ....semua menafsir ikut nafsu sendiri.

saya nak tanya kembali .,..nanti 'wakil orientalis' tolong jawab ya..

1) apa hujah dan bukti baginda 'merompak' untuk keperluan perang badar ?paling baik mereka terlebih dahulu memberikan definisi tepat 'merompak' sebelum membuat perkaitan.

2) kalau siti aishah yang dimaksudkan sebagai budak kecik... apa depa pernah jumpa siti aishah ke ? depa tahu secara detail bagaimana 'keciknya' saiz tubuh badan Aishah sehingga tidak betah untuk diperisterikan ?
Bukankah Aishah dalam sirahnya dikhabarkan begitu tajam akal dan bijak sekali orangnya. Tidak wajarkah gadis sebijak Aishah dinikahkan dengan manusia paling utama seperti baginda ?, apatah lagi pernikahan tersebut atas keinginan, kepercayaan dan kesukaan walinya sendiri yakni Abu bakar . Dimana ketidakwajarannya perkahwinan Aishah dan baginda Rasul ??

3)orang yang memuaskan nafsu dengan banyak isteri ??
Kalau betul baginda bernafsu Kenapa dipilih janda-janda dan lanjut usia pula ?sebagai pemimpin yang banyak pengikut tidaklah payah memilih dara sunti yang cantik jelita...tapi Kenapa baginda memandang janda dan balu yang kesyahidan suaminya ?tentu ada 'jawapan' lebih dari sekadar nafsu Kenapa baginda berkahwin dengan janda-janda yang tua.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 02:28


Pada 29-10-09 19:51 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-09 11:48 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

untuk berhadapan dengan mereka, jika berdebat..saya akan mengatakan..
"saya tidak percaya dengan sirah yang ada ditangan anda..dan anggaplah sirah yang ada pada saya ini palsu..
sebab keduanya sama-sama tidak bisa kita buktikan dengan nyata..kita tidak bisa kembali k masa zaman nabi muhammad dulu.."

kalau dah tak percaya dengan sirah..kalau dah kita ketepikan sirah nabawiyah.., so, macam mana kita nak buktikan bahwa muhammad bin abdullah tu tak macam yang mereka katakan..??



Katakanlah bahawa Bible yang mereka imani itu turut menyanjungi Nabi Muhammad..

Saya memetik semula ucapan Allahyarham Sheikh Ahmed Deedat di dalam sebuah syarahan beliau semasa hayatnya:

1) Menurut Kristian, Kitab Perjanjian Lama (Old Testament) diturunkan di dalam bahasa Hebrew dan Kitab Perjanjian Baru (New Testament) ditulis di dalam bahasa Greek.

2) Di dalam Kitab Perjanjian Lama, di dalam Song of Solomon, Chapter 5, Verse 16 berbunyi:

"His mouth is most sweet: ya, he is altogether lovely. This is my beloved, and this is my friend, O daughters of Jerusalem."

3) Tetapi di dalam Kitab Perjanjian Lama yang tertulis di dalam bahasa Hebrew menyebut ayat yang sama berbunyi:

"Hikko Mamittakim we kullo Muhammadim Zehdoodeh wa Zehraee Bayna Jerusalem."

4) Seterusnya Sheikh Ahmed Deedat menjelaskan bahawa di dalam bahasa Hebrew, penambahan 'im' dihujung perkataan itu membawa maksud kemuliaan dan penghormatan. Yang mana maksud ayat di atas adalah Muhammad (yang dimuliakan).

5) Maksud perkataan Muhammadim dalam bahasa Hebrew jika diterjemahkan secara literalnya membawa makna "yang terpuji" di mana ia sama dan tepat sekali dengan makna perkataan Muhammad di dalam bahasa Arab yang bermaksud "yang terpuji".

6) Malang sekali, nama Muhammad itu telah diterjemahkan kepada altogether lovely. Oleh itu, jika dibaca Bible yang selain dari Hebrew akan terus menggunakan terjemahan nama Baginda; maka tidak hairanlah Kristian mendakwa nama Muhammad tidak disebut di dalam Bible kerana nama Baginda diterjemahkan.

Wallahua'lam...

itu menurut ustaz tu yang seorang muslim...macam mana pulak tentang pendapat mereka yang kristian..?
saya sudah membaca ayat bible..alkitab tu terdiri dari perjanjian lama dan perjanjian baru dan surat2 paulus yang juga dianggap kitab suci...

anda tidak akan menemukan kata "muhammad/ahmad didalam injil, perjanjian lama(taurat dan zabur) atau pun perjanjian baru(yang dianggap injil)...

saya sudah mencarinya..mencari dengan membuka alkitab dan membacanya..nama ahmad atau muhammad itu telah lama tidak ada..

tentu saja hal ini menyebabkan tiada seorang pun kristian yang mngakui bahwa nama ahmad/muhammad ada dalam alkitab...
================================
yesus menggunakan bahasa ibrani...namun tiada kesepakantan bahasa mana yang merupakan bahasa asal injil...


semua injil telah diterjemahkan k bahasa inggris..dari bahasa inggris, barulah diterjemahkan k bahasa2 lain...

tidak ditemukan lagi nama muhammad dalam alkitab/bible


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 02:40


Pada 29-10-09 22:56 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-10-09 14:24 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga:

berbagai tuduhan dan hinaan yang mereka(orang-orang yang membenci rasulullah) lontarkan kepada rasulullah.Muhammad bin Abdullah..

-muhammad itu seorang yang sangat buruk kelakukannya...merompak untuk keperluan perang badar..menikahi budak kecik...berpura2 menjadi nabi..orang yang hanya memuaskan nafsu dengan banyak istri yang didatanginya setiap mlm...

masih banyak lagi tuduhan2..hinaan2..dan caci maki yang mereka lontarkan...

apa jwbn anda untuk soalan ini..?

mari bersama memuliakan rasulullah yang telah ALLAH muliakan...



hiss macam-macam...hari tu ada persoalan dari orang asli, ni mesti soalan dari orientalis pulak. memang menyakitkan hati serangan orientalis kepada rasulullah saw ni ....semua menafsir ikut nafsu sendiri.

saya nak tanya kembali .,..nanti 'wakil orientalis' tolong jawab ya..

1) apa hujah dan bukti baginda 'merompak' untuk keperluan perang badar ?paling baik mereka terlebih dahulu memberikan definisi tepat 'merompak' sebelum membuat perkaitan.

2) kalau siti aishah yang dimaksudkan sebagai budak kecik... apa depa pernah jumpa siti aishah ke ? depa tahu secara detail bagaimana 'keciknya' saiz tubuh badan Aishah sehingga tidak betah untuk diperisterikan ?
Bukankah Aishah dalam sirahnya dikhabarkan begitu tajam akal dan bijak sekali orangnya. Tidak wajarkah gadis sebijak Aishah dinikahkan dengan manusia paling utama seperti baginda ?, apatah lagi pernikahan tersebut atas keinginan, kepercayaan dan kesukaan walinya sendiri yakni Abu bakar . Dimana ketidakwajarannya perkahwinan Aishah dan baginda Rasul ??

3)orang yang memuaskan nafsu dengan banyak isteri ??
Kalau betul baginda bernafsu Kenapa dipilih janda-janda dan lanjut usia pula ?sebagai pemimpin yang banyak pengikut tidaklah payah memilih dara sunti yang cantik jelita...tapi Kenapa baginda memandang janda dan balu yang kesyahidan suaminya ?tentu ada 'jawapan' lebih dari sekadar nafsu Kenapa baginda berkahwin dengan janda-janda yang tua.

he..he...boleh lah..saya wakil orientalis pulak..he.he..purak2 saja ye...
:malu:
1-muhammad merompak...ketika orang-orang mekah kembali dari syam membawa hasil jualan mereka..kelompok madinah atas izin muhammad telah merampas hasil jualan tersebut..terdapat dalam sirah.

2-semua kita tahu berapa usia aishah ketika menikah dengan nabi muhammad...7 tahun...duduk bersama nabi umur 9 tahun..trdapat dalam sirah..bahkan ramai diantara kita yang tau...

3-lebih dari 3 orang istri nabi itu berusia muda...istri nabi 11 orang, sebagian riwayat mengatakan 9 orang..

=========================================

PERHATIAN...jngn fokus pada apa yang orientalis katakan..
(hal yang saya sampaikan belum tentu pasti...cukup luruskan niat, dan buktikan bahwa muhammad bin abdullah tidak seperti apa yang mereka katakan..)


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 06:57


Pada 30-10-09 02:28 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-09 19:51 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-09 11:48 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

untuk berhadapan dengan mereka, jika berdebat..saya akan mengatakan..
"saya tidak percaya dengan sirah yang ada ditangan anda..dan anggaplah sirah yang ada pada saya ini palsu..
sebab keduanya sama-sama tidak bisa kita buktikan dengan nyata..kita tidak bisa kembali k masa zaman nabi muhammad dulu.."

kalau dah tak percaya dengan sirah..kalau dah kita ketepikan sirah nabawiyah.., so, macam mana kita nak buktikan bahwa muhammad bin abdullah tu tak macam yang mereka katakan..??



Katakanlah bahawa Bible yang mereka imani itu turut menyanjungi Nabi Muhammad..

Saya memetik semula ucapan Allahyarham Sheikh Ahmed Deedat di dalam sebuah syarahan beliau semasa hayatnya:

1) Menurut Kristian, Kitab Perjanjian Lama (Old Testament) diturunkan di dalam bahasa Hebrew dan Kitab Perjanjian Baru (New Testament) ditulis di dalam bahasa Greek.

2) Di dalam Kitab Perjanjian Lama, di dalam Song of Solomon, Chapter 5, Verse 16 berbunyi:

"His mouth is most sweet: ya, he is altogether lovely. This is my beloved, and this is my friend, O daughters of Jerusalem."

3) Tetapi di dalam Kitab Perjanjian Lama yang tertulis di dalam bahasa Hebrew menyebut ayat yang sama berbunyi:

"Hikko Mamittakim we kullo Muhammadim Zehdoodeh wa Zehraee Bayna Jerusalem."

4) Seterusnya Sheikh Ahmed Deedat menjelaskan bahawa di dalam bahasa Hebrew, penambahan 'im' dihujung perkataan itu membawa maksud kemuliaan dan penghormatan. Yang mana maksud ayat di atas adalah Muhammad (yang dimuliakan).

5) Maksud perkataan Muhammadim dalam bahasa Hebrew jika diterjemahkan secara literalnya membawa makna "yang terpuji" di mana ia sama dan tepat sekali dengan makna perkataan Muhammad di dalam bahasa Arab yang bermaksud "yang terpuji".

6) Malang sekali, nama Muhammad itu telah diterjemahkan kepada altogether lovely. Oleh itu, jika dibaca Bible yang selain dari Hebrew akan terus menggunakan terjemahan nama Baginda; maka tidak hairanlah Kristian mendakwa nama Muhammad tidak disebut di dalam Bible kerana nama Baginda diterjemahkan.

Wallahua'lam...

itu menurut ustaz tu yang seorang muslim...macam mana pulak tentang pendapat mereka yang kristian..?
saya sudah membaca ayat bible..alkitab tu terdiri dari perjanjian lama dan perjanjian baru dan surat2 paulus yang juga dianggap kitab suci...

anda tidak akan menemukan kata "muhammad/ahmad didalam injil, perjanjian lama(taurat dan zabur) atau pun perjanjian baru(yang dianggap injil)...

saya sudah mencarinya..mencari dengan membuka alkitab dan membacanya..nama ahmad atau muhammad itu telah lama tidak ada..

tentu saja hal ini menyebabkan tiada seorang pun kristian yang mngakui bahwa nama ahmad/muhammad ada dalam alkitab...
================================
yesus menggunakan bahasa ibrani...namun tiada kesepakantan bahasa mana yang merupakan bahasa asal injil...


semua injil telah diterjemahkan k bahasa inggris..dari bahasa inggris, barulah diterjemahkan k bahasa2 lain...

tidak ditemukan lagi nama muhammad dalam alkitab/bible



Tak reti bahasa rupanya.. hmm.. tak payahlah nak bdebat.. kan dah cakap di atas tu, bukalah kitab asal Bible tu.. kitab yang mana dijadikan induk semasa menterjemah Bible ke bahasa lain tu.. di situ sahaja yang ada nama Muhammad.. sebab dalam kitab yang sudah diterjemah, mereka menterjemah makna nama Muhammad itu.. sebab tu lah tak dapat jumpa dalam Bible bahasa lain..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 10:22


Pada 30-10-09 02:40 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-09 22:56 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-10-09 14:24 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga:

berbagai tuduhan dan hinaan yang mereka(orang-orang yang membenci rasulullah) lontarkan kepada rasulullah.Muhammad bin Abdullah..

-muhammad itu seorang yang sangat buruk kelakukannya...merompak untuk keperluan perang badar..menikahi budak kecik...berpura2 menjadi nabi..orang yang hanya memuaskan nafsu dengan banyak istri yang didatanginya setiap mlm...

masih banyak lagi tuduhan2..hinaan2..dan caci maki yang mereka lontarkan...

apa jwbn anda untuk soalan ini..?

mari bersama memuliakan rasulullah yang telah ALLAH muliakan...



hiss macam-macam...hari tu ada persoalan dari orang asli, ni mesti soalan dari orientalis pulak. memang menyakitkan hati serangan orientalis kepada rasulullah saw ni ....semua menafsir ikut nafsu sendiri.

saya nak tanya kembali .,..nanti 'wakil orientalis' tolong jawab ya..

1) apa hujah dan bukti baginda 'merompak' untuk keperluan perang badar ?paling baik mereka terlebih dahulu memberikan definisi tepat 'merompak' sebelum membuat perkaitan.

2) kalau siti aishah yang dimaksudkan sebagai budak kecik... apa depa pernah jumpa siti aishah ke ? depa tahu secara detail bagaimana 'keciknya' saiz tubuh badan Aishah sehingga tidak betah untuk diperisterikan ?
Bukankah Aishah dalam sirahnya dikhabarkan begitu tajam akal dan bijak sekali orangnya. Tidak wajarkah gadis sebijak Aishah dinikahkan dengan manusia paling utama seperti baginda ?, apatah lagi pernikahan tersebut atas keinginan, kepercayaan dan kesukaan walinya sendiri yakni Abu bakar . Dimana ketidakwajarannya perkahwinan Aishah dan baginda Rasul ??

3)orang yang memuaskan nafsu dengan banyak isteri ??
Kalau betul baginda bernafsu Kenapa dipilih janda-janda dan lanjut usia pula ?sebagai pemimpin yang banyak pengikut tidaklah payah memilih dara sunti yang cantik jelita...tapi Kenapa baginda memandang janda dan balu yang kesyahidan suaminya ?tentu ada 'jawapan' lebih dari sekadar nafsu Kenapa baginda berkahwin dengan janda-janda yang tua.

he..he...boleh lah..saya wakil orientalis pulak..he.he..purak2 saja ye...
:malu:
1-muhammad merompak...ketika orang-orang mekah kembali dari syam membawa hasil jualan mereka..kelompok madinah atas izin muhammad telah merampas hasil jualan tersebut..terdapat dalam sirah.

2-semua kita tahu berapa usia aishah ketika menikah dengan nabi muhammad...7 tahun...duduk bersama nabi umur 9 tahun..trdapat dalam sirah..bahkan ramai diantara kita yang tau...

3-lebih dari 3 orang istri nabi itu berusia muda...istri nabi 11 orang, sebagian riwayat mengatakan 9 orang..

=========================================

PERHATIAN...jngn fokus pada apa yang orientalis katakan..
(hal yang saya sampaikan belum tentu pasti...cukup luruskan niat, dan buktikan bahwa muhammad bin abdullah tidak seperti apa yang mereka katakan..)



Kalau perbuatan baginda itu nak dinilaikan sebagai merompak, apakah pula tafsiran bagi perbuatan musyrikin mekah yang 'merampas' harta muslimin dan menghalau mereka dari Mekah ? Apakah ada ajaran dari agama lain yang mengharamkan merompak hak orang tapi menghalalkan jika merampasnya saja ?
jika benar keberhasilan merompak kafilah musyrikin itu boleh 'membiayai' perang badar...mengapa dalam keadaan 'miskin' dan serba kekuranganlah sebenarnya tentera muslimin telah sanggup dan berani berhadapan dengan tenteta musyrik yang berkali ganda besarnya ?...sedangkan muslimin masa tu berpuasa pula ?jadi kekayaan apakah sebenarnya yang memenangkan baginda di badar ?....kekayaan apakah juga yang telah memenangkan baginda dalam siri peperangan baginda selepasnya ?kekayaan merompak kah ?

Tentang 'kemudaan' Aishah itu saya dah menjawab rasanya. Tambahan pula ada berbeza pandangan tentang usia sebenar aishah ketika berkahwin dengan Rasulullah.

Kalaulah sekadar ada beberapa org saja dikalangan isteri baginda yang muda itu dikaitkan sebagai bernafsu, apa pula perkaitan isteri baginda yang dikahwininya tua ?...sedang pada setiap peristiwa yang membawa kepada pernikahan baginda ada hikmah yang tersembunyi di sebaliknya. tak payah lah nak memburukkan baginda ke atas isterinya yang dikahwininya secara sah sedang dalam Masyarakat mekah masa tu perzinaan dianggap bermaruah.
Kebolehan memiliki lebih dari empat isteri cuma dikhususkan kepada baginda sahaja yang mengandungi hikmah untuk keutuhan ajaran Islam yang dibawa oleh baginda . kebanyakan isteri baginda menjadi perawi kepada hadis-hadis baginda.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 15:59


walau mungkin ada yang mengatakan bahwa usia aishah tu dah balik..tapi, kejiwaan seorang gadis berusia 9 tahun tu...tentu masih sangat kanak-kanak..belum tau tntnag sex dan sebagainya...hhmm..


terserah apa pandangan dan alasan anda,tapi yang benar...nabi muhammad telah merampas/merampok/merompak hasil jualan tu....

terserah nak dibandingkan dengan sapa...mungkin yang dibandingkan sama-sama perompak...

miskin..?kaum muhajirin memang miskin...tak ada harta..hrta rampasan tu untuk keperluan perang..macam pedang, dll..

========================================
jngn fokus pada apa yang saya sampaikan...tapi cari kebenaran...jngn banding2kan..hal tu takkan pernah selesai...

tak perlu fokus pada tuduhan..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 17:31


Pada 30-10-09 15:59 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

walau mungkin ada yang mengatakan bahwa usia aishah tu dah balik..tapi, kejiwaan seorang gadis berusia 9 tahun tu...tentu masih sangat kanak-kanak..belum tau tntnag sex dan sebagainya...hhmm..


terserah apa pandangan dan alasan anda,tapi yang benar...nabi muhammad telah merampas/merampok/merompak hasil jualan tu....

terserah nak dibandingkan dengan sapa...mungkin yang dibandingkan sama-sama perompak...

miskin..?kaum muhajirin memang miskin...tak ada harta..hrta rampasan tu untuk keperluan perang..macam pedang, dll..

========================================
jngn fokus pada apa yang saya sampaikan...tapi cari kebenaran...jngn banding2kan..hal tu takkan pernah selesai...

tak perlu fokus pada tuduhan..



apa lah punya low class mentality orientalis ni....main terserah terserah pulak...kalau macam ni cara dia jawab balik suruh dia sembang dengan budak tadika saja....hujah tarak, asyik nak pegang pada persepsi saja !

kalau saya kata itu 'bayaran ganti rugi' bagaimana ? terserahlah persepsi anda mengatakan merompak ke apa ke tapi persepsi saya itu sebenarnya usaha mengambil 'ganti rugi' dan balasan atas harta yang pernah di rampas.

betul ke rampas pedang ?setahu saya kafilah yang cuba dipintas itu membawa barang dagangan.Ada pembuktian ke pedang-pedang yang digunakan semasa perang badar adalah dari rampasan terhadap puak quraisy ?jangan cakap dengan gigi ya....cakap dengan bukti !

apalah hujah depa ni nak hina perkahwinan baginda dengan Aishah....apa punya sempit fikiran orientalis, kalau kahwin tu urusannya nampak seks semata....pentarbiyahan, perlindungan, kasih sayang dan penghormatan seperti tarak nilai dan tiada peri pentingnya.Kalau Aishah sendiri merasa bahagia, memandang sangat tinggi dan mulia perkahwinannya dengan baginda ,apa hal pulak ada orientalis yang nak rasa ianya mengainiaya ? tak logik, pelik dan alangkah bersifat 'dengki'nya persepsi mereka ini.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 02:54


he..he..santai..santai...

yang penting mereka tetap akan mengatakan bahwa dalam sirah nabawiyah dikatakan bahwa nabi merompak...disebut ganti rugi pun tak apa..sebab sama jahatnya...dngan cara merampas...

bukan rampas pedang rampas hasil perdagangan yang digunakan untuk membeli keperluan perang...pedang dll...ternyata awak tak faham bahasa...

ni saya taipkan lagi ayat diatas tu."miskin..?kaum muhajirin memang miskin...tak ada harta..hrta rampasan tu untuk keperluan perang..macam pedang, dll.."
artinya...harta rampasan tu untuk keperluan/untuk membeli..alat perang...mmbeli pedang dll...tentang rampasan itu terbukti...

he..he...:p


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 13:09


Pada 31-10-09 02:54 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

he..he..santai..santai...

yang penting mereka tetap akan mengatakan bahwa dalam sirah nabawiyah dikatakan bahwa nabi merompak...disebut ganti rugi pun tak apa..sebab sama jahatnya...dngan cara merampas...

bukan rampas pedang rampas hasil perdagangan yang digunakan untuk membeli keperluan perang...pedang dll...ternyata awak tak faham bahasa...

ni saya taipkan lagi ayat diatas tu."miskin..?kaum muhajirin memang miskin...tak ada harta..hrta rampasan tu untuk keperluan perang..macam pedang, dll.."
artinya...harta rampasan tu untuk keperluan/untuk membeli..alat perang...mmbeli pedang dll...tentang rampasan itu terbukti...

he..he...:p



wahai orientalis....saya mungkin tak faham bahasa tapi anda pula tolol dan gelojoh pula.

1)dalam sirah tak disebut merompak....dalam sirah disebut 'merampas'.... yang anda pandai-pandai tukar istilah ni maknanya anda tolol lah :-|

2) Dalam islam jiwa dan harta kafir harbi tak dianggap mulia, kerana jiwa dan harta yang mereka ada akan digunakan untuk memusnahkan Islam pula .... maka mereka layaklah diperangi dan harta mereka layaklah di rampas.

3) pun begitu, dalam kes perang badar ni walaupun Islam membenarkan rampasan ke atas harta kafilah pimpinan Abu Sufyan ni, tapi Allah dengan hikmahnya yang tertentu telah menyelamatkan kafilah ini dari tertewas ke tangan muslimin dan mereka itu selamat kembali ke Mekah.Maka mengapa mesti timbul tuduhan menggunakan harta rampasan untuk beli pedang perang badar ? sedangkan pertempuran di badar tu pula adalah hasil dari kebodohan dan kegelojohan musyrikin tu sendiri..... mabuk ke orientalis ni :lucu:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 13:21


wah..ternyata islam tu lagi teruk dari apa yang dikatakan...


"2) Dalam islam jiwa dan harta kafir harbi tak dianggap mulia, kerana jiwa dan harta yang mereka ada akan digunakan untuk memusnahkan Islam pula .... maka mereka layaklah diperangi dan harta mereka layaklah di rampas."

wah...islam kejam...sangat kejam..nasrani pun tak ada ajaran macam tu...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 13:22


merampas dan merompak itu lebih kurang saja..

merampas..mengambil hak orang lain secara paksa..
merompak..mengambil hak orang lain tanpa kerelaan pemiliknya..sama juga dengan paksaan..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 19:29


Pada 31-10-09 13:21 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

wah..ternyata islam tu lagi teruk dari apa yang dikatakan...


"2) Dalam islam jiwa dan harta kafir harbi tak dianggap mulia, kerana jiwa dan harta yang mereka ada akan digunakan untuk memusnahkan Islam pula .... maka mereka layaklah diperangi dan harta mereka layaklah di rampas."

wah...islam kejam...sangat kejam..nasrani pun tak ada ajaran macam tu...



ngeh..ngeh...ngeh... tak mampu nak buktikan benar tuduhan sebelum ni anda telah datang dengan tuduhan baru ya... :lol:

apa yang anda tahu tentang ajaran agama nasrani ? dan siapa yang anda ketahui sebagai nasrani ?...sila terangkan..

kalau benar tiada kekejaman puak nasrani dan darah muslim dianggap mulia maka siapa pula yang telah membunuh kaum muslim di Al-Quds dulu ??? siapa ??? sedangkan salahuddin Al-Ayubi menunjukkan belas kasihan terhadap mereka .... anda lupa sejarah ???

kalau darah dan harta seorang pengancam nyawa dan pengancam beragama seperti si kafir harbi dianggap mulia dan perlu dipelihara ...maka membiarkan mereka membunuh dan membina kekuatan ke atas kita dianggap apa pula ??? sendiri mahu fikir aaa....

menentang dianggap kejam...kalau membiarkan dianggap pengecut....memang macam ni lah 'tuduhan' jahat orientalis kepada Islam....

yang dok bising-bising ni, ada pernah ' berlaku' tentera muslim merompak puak kafir musyrik tu ke ???? :roll:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-09 02:22


he..he..he...:D

saya tau tentang nasrani..dan saya juga tau tentang kristian...orang-orang nasrani itulah ahli kitab..tapi sebagian mereka juga dikatakan kafir sebab mengatakan bahwa ALLAH punya anak...

sedangkan ahli kitab itu sekarang entah dimana adanya..mungkin ada..tapi entah disudut bumi yang mana...

sedangkan yang ada sekarang ini adalah kristian..pengikut paulus narsus...


wildan berkata" sebaiknya kita kembali kepada tajuk ye..kalau di ikutkan ni..panjang ni..xhabis2..orang orientalis akan selalu ada jwbn untuk memburukkan orang islam dan nabi muhammad...
==========================================
sebaiknya coba mencari jwbn...

jawaban yang boleh membuat mereka tak boleh nak buat apa pun...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-09 11:39


apa yang wildan tulis ini.....saya tak jumpa 'isi' yang boleh direspon di sini.......eerrrr..mana perginya 'orientalis' yang berhujah dengan saya.....mana hujah balasnya ???


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-09 13:46


oo..ukhty ni nak brhujah dengan orientalis k..?
boleh..boleh..boleh...

hhmm..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-09 13:52


Pada 04-11-09 19:29 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-09 13:21 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

wah..ternyata islam tu lagi teruk dari apa yang dikatakan...


"2) Dalam islam jiwa dan harta kafir harbi tak dianggap mulia, kerana jiwa dan harta yang mereka ada akan digunakan untuk memusnahkan Islam pula .... maka mereka layaklah diperangi dan harta mereka layaklah di rampas."

wah...islam kejam...sangat kejam..nasrani pun tak ada ajaran macam tu...



ngeh..ngeh...ngeh... tak mampu nak buktikan benar tuduhan sebelum ni anda telah datang dengan tuduhan baru ya... :lol:

apa yang anda tahu tentang ajaran agama nasrani ? dan siapa yang anda ketahui sebagai nasrani ?...sila terangkan..

kalau benar tiada kekejaman puak nasrani dan darah muslim dianggap mulia maka siapa pula yang telah membunuh kaum muslim di Al-Quds dulu ??? siapa ??? sedangkan salahuddin Al-Ayubi menunjukkan belas kasihan terhadap mereka .... anda lupa sejarah ???

kalau darah dan harta seorang pengancam nyawa dan pengancam beragama seperti si kafir harbi dianggap mulia dan perlu dipelihara ...maka membiarkan mereka membunuh dan membina kekuatan ke atas kita dianggap apa pula ??? sendiri mahu fikir aaa....

menentang dianggap kejam...kalau membiarkan dianggap pengecut....memang macam ni lah 'tuduhan' jahat orientalis kepada Islam....

yang dok bising-bising ni, ada pernah ' berlaku' tentera muslim merompak puak kafir musyrik tu ke ???? :roll:

apa yang terjadi dizaman ini tidak separah apa yang terjadi dizaman muhammad dan masa2 islam..
setiap wanita yang ditahan boleh untuk disetubuhi..itulah yang dilakukan oleh tentara2 islam..
istri2 lawan yang ditangkap disetubuhi dan dianggap hal itu halal oleh umat islam...
muhammad yang mengajarkan itu...bukankah manusia itu diciptakan untuk menenteramkan bumi, bukan untuk berperang??berapa banyak perang yang dilakukan oleh islam..
sehingga ada islam"syurga dibawah kilatan pedang"..
muhammad orang yang suka perang...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-09 15:55


saya lebih senang anda datang dengan fakta bukan sekadar 'cerita'...

fakta ialah kebenaran yang disokong dengan cerita atau peristiwa...
tapi jika 'cerita' semata ia boleh jadi apa-apa saja...direka-reka....dan bersifat 'kedai kopi' saja....

setahu saya dahulunya 'wanita tawanan perang' yang layak digauli ialah wanita yang turut bersama dalam peperangan dan tewas kemudian ditawan.Ia juga sebagai membalas kekejaman musuh yang memperkosa wanita-wanita Islam. Pun demikian menggauli mereka mestilah di dalam batas,tawanan ini hendaklah dimiliki, tidak dikongsi dan tidak boleh memperkosa bergilir-gilir sebagaimana perbuatan tentera kafir ke atas wanita muslim.Perkara ini cuma dibolehkan dalam keizinan pemerintah dengan mengambil kira tahap ancaman musuh.Namun membebaskan hamba perang ini adalah lebih digalakkan...

adapun muhammad orang yang suka berperang......anda sila buktikan. Kemukakan contoh peristiwa perang yang sengaja dicetuskan oleh muhammad sebagai sandaran kepada tuduhan anda.....kemudiannya saya sedia memberikan penjelasan.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-09 16:15


Pada 27-10-09 14:24 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga:

berbagai tuduhan dan hinaan yang mereka(orang-orang yang membenci rasulullah) lontarkan kepada rasulullah.Muhammad bin Abdullah..

-muhammad itu seorang yang sangat buruk kelakukannya...merompak untuk keperluan perang badar..menikahi budak kecik...berpura2 menjadi nabi..orang yang hanya memuaskan nafsu dengan banyak istri yang didatanginya setiap mlm...

masih banyak lagi tuduhan2..hinaan2..dan caci maki yang mereka lontarkan...

apa jwbn anda untuk soalan ini..?

mari bersama memuliakan rasulullah yang telah ALLAH muliakan...



Nak memuliakan Rasulullah banyak caranya..Ikut sunnahnya..selawat ke atas baginda..

Bukan mengada-ngadakan cerita dan minta org lain berhujah mengalahkan cerita rekaan anda yang mengarut ni.


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-09 16:20


Pada 06-11-09 16:15 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-10-09 14:24 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga:

berbagai tuduhan dan hinaan yang mereka(orang-orang yang membenci rasulullah) lontarkan kepada rasulullah.Muhammad bin Abdullah..

-muhammad itu seorang yang sangat buruk kelakukannya...merompak untuk keperluan perang badar..menikahi budak kecik...berpura2 menjadi nabi..orang yang hanya memuaskan nafsu dengan banyak istri yang didatanginya setiap mlm...

masih banyak lagi tuduhan2..hinaan2..dan caci maki yang mereka lontarkan...

apa jwbn anda untuk soalan ini..?

mari bersama memuliakan rasulullah yang telah ALLAH muliakan...



Nak memuliakan Rasulullah banyak caranya..Ikut sunnahnya..selawat ke atas baginda..

Bukan mengada-ngadakan cerita dan minta org lain berhujah mengalahkan cerita rekaan anda yang mengarut ni.



tak pa lah marul.....kita jawab setakat ia munasabah untuk dijawab.mungkin ini juga peluang untuk kita lebih mengkaji dan memahami 'fiqh sirah' .


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-09 16:57


Pada 06-11-09 16:20 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-09 16:15 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-10-09 14:24 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga:

berbagai tuduhan dan hinaan yang mereka(orang-orang yang membenci rasulullah) lontarkan kepada rasulullah.Muhammad bin Abdullah..

-muhammad itu seorang yang sangat buruk kelakukannya...merompak untuk keperluan perang badar..menikahi budak kecik...berpura2 menjadi nabi..orang yang hanya memuaskan nafsu dengan banyak istri yang didatanginya setiap mlm...

masih banyak lagi tuduhan2..hinaan2..dan caci maki yang mereka lontarkan...

apa jwbn anda untuk soalan ini..?

mari bersama memuliakan rasulullah yang telah ALLAH muliakan...



Nak memuliakan Rasulullah banyak caranya..Ikut sunnahnya..selawat ke atas baginda..

Bukan mengada-ngadakan cerita dan minta org lain berhujah mengalahkan cerita rekaan anda yang mengarut ni.



tak pa lah marul.....kita jawab setakat ia munasabah untuk dijawab.mungkin ini juga peluang untuk kita lebih mengkaji dan memahami 'fiqh sirah' .



ok lah kak..tapi,penat nengok nya..


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-09 02:31


Pada 06-11-09 15:55 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



setahu saya dahulunya 'wanita tawanan perang' yang layak digauli ialah wanita yang turut bersama dalam peperangan dan tewas kemudian ditawan.Ia juga sebagai membalas kekejaman musuh yang memperkosa wanita-wanita Islam. Pun demikian menggauli mereka mestilah di dalam batas,tawanan ini hendaklah dimiliki, tidak dikongsi dan tidak boleh memperkosa bergilir-gilir sebagaimana perbuatan tentera kafir ke atas wanita muslim.

adapun muhammad orang yang suka berperang......anda sila buktikan.

waw..ternyata dalam islam ada istilah balas dendam..."Ia juga sebagai membalas kekejaman musuh yang memperkosa wanita-wanita Islam. Pun demikian menggauli mereka mestilah di dalam batas,tawanan ini hendaklah dimiliki, tidak dikongsi dan tidak boleh memperkosa bergilir-gilir sebagaimana perbuatan tentera kafir ke atas wanita muslim."

ini lagi sangat memalukan...inilah fakta yang anda katakan sendiri...
mereka yang ditawan halal untuk disetubuhi...tiada bezanya dengan perbuatan orang-orang selain islam...bergilir atau tidak..lebih kurang saja...

tentang muhammad cinta perang..,anda sendiri pasti tau perang2 yang diikuti dan dipimpin oleh muhammad bin abdullah...mulai perang badar, uhud,tabuk, dan lain-lain...
semua orang juga tau tentang perang2 itu...dan banyak bukti2nya...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-09 02:34


Pada 06-11-09 16:15 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-10-09 14:24 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga:

berbagai tuduhan dan hinaan yang mereka(orang-orang yang membenci rasulullah) lontarkan kepada rasulullah.Muhammad bin Abdullah..

-muhammad itu seorang yang sangat buruk kelakukannya...merompak untuk keperluan perang badar..menikahi budak kecik...berpura2 menjadi nabi..orang yang hanya memuaskan nafsu dengan banyak istri yang didatanginya setiap mlm...

masih banyak lagi tuduhan2..hinaan2..dan caci maki yang mereka lontarkan...

apa jwbn anda untuk soalan ini..?

mari bersama memuliakan rasulullah yang telah ALLAH muliakan...



Nak memuliakan Rasulullah banyak caranya..Ikut sunnahnya..selawat ke atas baginda..

Bukan mengada-ngadakan cerita dan minta org lain berhujah mengalahkan cerita rekaan anda yang mengarut ni.

ini bukan rekaan..ini fakta..coba baca buku sejarah nabi..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 09:05


Pada 07-11-09 02:31 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-09 15:55 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



setahu saya dahulunya 'wanita tawanan perang' yang layak digauli ialah wanita yang turut bersama dalam peperangan dan tewas kemudian ditawan.Ia juga sebagai membalas kekejaman musuh yang memperkosa wanita-wanita Islam. Pun demikian menggauli mereka mestilah di dalam batas,tawanan ini hendaklah dimiliki, tidak dikongsi dan tidak boleh memperkosa bergilir-gilir sebagaimana perbuatan tentera kafir ke atas wanita muslim.

adapun muhammad orang yang suka berperang......anda sila buktikan.

waw..ternyata dalam islam ada istilah balas dendam..."Ia juga sebagai membalas kekejaman musuh yang memperkosa wanita-wanita Islam. Pun demikian menggauli mereka mestilah di dalam batas,tawanan ini hendaklah dimiliki, tidak dikongsi dan tidak boleh memperkosa bergilir-gilir sebagaimana perbuatan tentera kafir ke atas wanita muslim."

ini lagi sangat memalukan...inilah fakta yang anda katakan sendiri...
mereka yang ditawan halal untuk disetubuhi...tiada bezanya dengan perbuatan orang-orang selain islam...bergilir atau tidak..lebih kurang saja...



anda perlu lebih mengkaji supaya anda tidak datang dengan tuduhan bodoh dan berat sebelah sebegini.Kalau anda bijak 'meneliti' anda akan mudah dapati perbezaan akhlak tentera muslimin dengan tentera kafir.

tawanan perang di kalangan wanita bukan diperkosa semberono seperti yang dilakukan tentera anjing dari kafir ...saya ingat anda tidaklah banyak mengkaji sebaliknya cuma bernafsu untuk mencaci.Itulah saya melihat hujah anda bernilai provokasi tanpa bukti dan perbandingan yang adil sama sekali.....saya nasihatkan anda mengkaji.

tawanan perang sama nilainya dengan 'harta ghanimah'...ia akan dibahagi-bahagikan kepada tentera muslimin sebagai ganjaran peperangan.berbanding tentera kafir yang tanpa batas akan memperlakukan sesuka hati kepada tawanan wanita tanpa peri kemanusiaan, tetapi bagi pasukan muslimin , tawanan ini akan di bawa kepada pemerintah kemudiannya baru akan diagihkan sebagai hamba mengikut pertimbangan pemerintah.

Hamba di dalam islam tidak sama dengan perhambaan oleh puak kafir yang meletakkan hamba di kedudukan yang hina.
Hamba perang wanita digauli seperti isteri bukan setaraf pelacur. Mereka ini tidak dikongsi sekalipun dengan anak atau kaum keluarga sendiri.Bahkan mereka boleh dimerdekakan dan dikahwini jika diingini oleh tuannya. Mereka tidak boleh dizalimi atau disakiti. Dipakaikan dan diberi makan selayak apa yang dipakai dan dimakan oleh tuannya. Anda pernah mendengar tentang saudagar kaya seperti Abdul Rahman Auf jika berada dikalangan hamba-hambanya maka tidak dapat dikenali yang mana satu Abdul Rahman Auf kerana 'sama' penampilan mereka semuanya.

kalau anda menuduh islam bersifat balas dendam memang sah anda 'lemah fikiran' dan cetek dalam penilaian. Kalau muslimin bermaksud membalas dendam adalah patut tawanan ini dirogol kemudian dibunuh, atau diseksa dengan siksaan yang kejam.....lagi puashati.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 09:11


!!! QUOTE !!!


tentang muhammad cinta perang..,anda sendiri pasti tau perang2 yang diikuti dan dipimpin oleh muhammad bin abdullah...mulai perang badar, uhud,tabuk, dan lain-lain...
semua orang juga tau tentang perang2 itu...dan banyak bukti2nya


waah...apa barang datang dengan tulisan begini......budak tadika pun boleh tulis...main menulis 'umum' saja. Saya inginkan fakta dan bukti spesifik.

kalau betul anda ada bukti Muhammad memulakan perang....sila kemukakan.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 12:48


mudah saja nak buktikan...
sapa yang mulakan perang badar..?sapa yang mulakan menyerang rom..?

dah ye..tak boleh diteruskan perdebatan yang tiada akhir yang membawa akibat buruk ni...

orang-orang orientalis tetap tak percaya dengan sirah kita..dan akan tetap memburukkan nabi muhammad yang mulia...nak p sholat kejap ye...nanti saya teruskan...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 13:21


saya mulakan menjawab setiap soalan dan tuduhan2 orientalis tu dengan.."sirah yang ada pada anda tu sirah palsu.."

dia menjawab..tapi sirah kita sama, cerita yang saya samapaikan juga ada dalam sirah yang kamu baca"

saya jawab lagi."sirah yang ada pada saya pun palsu..semua sirah yang ada tu semua palsu..."

dia akan jawab lagi"tapi kisah-kisah tu juga ada dalam hadis"
saya jawab" hadis tu bisa saja salah.."

{kira-kira dari sumber apa lagi orang-orang orientalis nak tuduh rasul kalau anggap semua tu palsu...?}

saya katakan.."saya dan kamu sama-sama tidak mampu untuk membuktikan kebenaran suatu sejarah..walau ada buktinya..sebab kita sama-sama tidak bisa untuk kembali k masa lalu dan menyaksikan dengan mata kita sendiri bahwa itu benar-benar terjadi..sebab saya dan kamu sama-sama tidak menyaksikannya dengan mata kia, anggaplah semua cerita2 itu hanyalah cerita2 dongeng.."

tentang muhammad bin abdullah itu adalah benar, dan seorang yang mulia..bukti2 itu masih hidup hingga saat ini..kamu bisa menyaksikan bukti2 itu dan kamu juga bisa mempelajarinya dan melihat dengan mata kamu sendiri..
(bersambung)


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 15:46


saya katakan.."saya dan kamu sama-sama tidak mampu untuk membuktikan kebenaran suatu sejarah..walau ada buktinya..sebab kita sama-sama tidak bisa untuk kembali k masa lalu dan menyaksikan dengan mata kita sendiri bahwa itu benar-benar terjadi..sebab saya dan kamu sama-sama tidak menyaksikannya dengan mata kia, anggaplah semua cerita2 itu hanyalah cerita2 dongeng.."


boleh tolong huraikan???


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 16:02


Pada 09-11-09 15:46 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

saya katakan.."saya dan kamu sama-sama tidak mampu untuk membuktikan kebenaran suatu sejarah..walau ada buktinya..sebab kita sama-sama tidak bisa untuk kembali k masa lalu dan menyaksikan dengan mata kita sendiri bahwa itu benar-benar terjadi..sebab saya dan kamu sama-sama tidak menyaksikannya dengan mata kia, anggaplah semua cerita2 itu hanyalah cerita2 dongeng.."


boleh tolong huraikan???

walau pun sbtolnya kita percaya pada sirah nabawiyah..tapi untuk yang ni kita perlu katakan..

"saya dan kamu sama-sama tidak mampu untuk membuktikan kebenaran suatu sejarah..walau ada buktinya..sebab kita sama-sama tidak bisa untuk kembali k masa lalu dan menyaksikan dengan mata kita sendiri bahwa itu benar-benar terjadi..sebab saya dan kamu sama-sama tidak menyaksikannya dengan mata kia, anggaplah semua cerita2 itu hanyalah cerita2 dongeng.."

kita tidak ada mesin waktu macam doraemon untuk kembali k masa 1400 tahun yang lalu untuk menyaksikan kisah yang kamu tuduhkan itu..sirah yang kamu baca itu sirah palsu..juga sirah yang ada pada saya...

anggaplah seperti itu, sebab kita sama-sama tidak bisa kembali k masa lalu dan menyaksikan zaman rasul..menyaksikan kebenaran tuduhan2 kamu..atau menyaksikan kebenaran2 saya bahwa rasul tidak seperti yang kamu tuduhkn...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 16:23


Pada 09-11-09 16:02 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-11-09 15:46 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

saya katakan.."saya dan kamu sama-sama tidak mampu untuk membuktikan kebenaran suatu sejarah..walau ada buktinya..sebab kita sama-sama tidak bisa untuk kembali k masa lalu dan menyaksikan dengan mata kita sendiri bahwa itu benar-benar terjadi..sebab saya dan kamu sama-sama tidak menyaksikannya dengan mata kia, anggaplah semua cerita2 itu hanyalah cerita2 dongeng.."


boleh tolong huraikan???

walau pun sbtolnya kita percaya pada sirah nabawiyah..tapi untuk yang ni kita perlu katakan..

"saya dan kamu sama-sama tidak mampu untuk membuktikan kebenaran suatu sejarah..walau ada buktinya..sebab kita sama-sama tidak bisa untuk kembali k masa lalu dan menyaksikan dengan mata kita sendiri bahwa itu benar-benar terjadi..sebab saya dan kamu sama-sama tidak menyaksikannya dengan mata kia, anggaplah semua cerita2 itu hanyalah cerita2 dongeng.."

kita tidak ada mesin waktu macam doraemon untuk kembali k masa 1400 tahun yang lalu untuk menyaksikan kisah yang kamu tuduhkan itu..sirah yang kamu baca itu sirah palsu..juga sirah yang ada pada saya...

anggaplah seperti itu, sebab kita sama-sama tidak bisa kembali k masa lalu dan menyaksikan zaman rasul..menyaksikan kebenaran tuduhan2 kamu..atau menyaksikan kebenaran2 saya bahwa rasul tidak seperti yang kamu tuduhkn...



maka yang demikian kita seolah-olah bersekutu untuk menidakkan sirah lampau. tak ada cara lain ke??
cara yang lebih menjaga agama


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-09 16:41


cara itu akan sangat-sangat menjaga islam...
sebab jawaban akhirnya akan mencerahkan kembali apa yang kita katakan palsu tadi...
==========================================
bukti2 tentang kebenaran dan kebaikan nabi muhammad itu masih hidup hingga saat ini...

1-semua ilmuan sepakat,bahkan hal ini dikatakan dalam alkitab.."tidak mungkin pohon yang buruk(yang tak elok sebab penyakit atau apa) akan menghasilkan buah yang bagus/baik.."

bagaimana dengan muhammad bin abdullah...gunakan akal, apakah mungkin jika muhammad adalah orang yang buruk perangainya seperti yang mereka ceritakan pengikut nabi muhammad akan sangat ramai..bahkan orang-orang pandai mekah ketika itu,ikut bersama muhammad..

2-alqur'an masih ada hingga saat ini...orang-orang ahli saya'ir dizaman itu pun mengakui bahwa alqur'an tidak mungkin kalam manusia..

-bahkan ilmuan2 zaman sekarang pun mengakui bahwa alqur'an bukan rekaan muhammad..tidak mungkin muhammad mengetahui isi dalam perut seorang wanita yang sedang hamil...banyak hal yang tidak diketahui zaman dulu yang disebutkan alqur'an terbukti jelas zaman sekarang ini..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134173 saat. Lajunya....