Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Peluang Pekerjaan
Topik: Micro Teaching MARA...any idea?


Carian Forum

Moderator: Administrator, RuMaishaaa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Peluang Pekerjaan
    »» Micro Teaching MARA...any idea?

Please Mendaftar To Post


Oleh Micro Teaching MARA...any idea?

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-09 12:28


Salam,dah lama tak datang sini.Kesibukkan buat masa terbatas untuk ke sini

alhamdulillah saya dapat panggilan untuk ke micro teaching mara.jadi kat sini saya perlukan sangat pertolongan kawan-kawan untuk bagi saya idea.

1)topic apa yang menarik dan senang di ajar
2)cara nak sampaikan P&P agar nampak lebih kreatif

saya kena mengajar subjek computer science/IT...mhn bantuan kawan-kawan kat sini....



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-10-09 14:06


sunyi saja thread ini..tak ada idea ye kawan-kawan?



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-10-09 19:25


jangan risau saya ada..ahaha...idea saya ialah bagi student kamu assignment..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 19-10-09 22:38


Pada 19-10-09 14:06 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

sunyi saja thread ini..tak ada idea ye kawan-kawan?



A'ah tak ada idea..apa kata hurai kan sedikit..mana tau pas itu baru ada idea...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 11:38


micro teaching ini macam mock teaching.kena buat demo mengajar untuk dinilai sama ada kita ini pandai mengajar ataupun tidak,sama ada kita nia ada bakat untuk mengajar ataupun tidak

macam kena berlakon jadi cikgu lah. saya dipanggil untuk micro teaching subject compter science under mara..P&P perlulah kreatif dan mudah difahami

jadi kepada sesiapa yang ada pengalaman micro teaching ini ataupun cikgu2 ict/cikgu2 biasa...boleh lah bagi cadangan kepada saya.saya ini tak ada pengalaman mengajar sangat...tambah-tambah subjct comp sc....



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 16:42


kalau mikro teaching saya memang tau lah
sebab saya kena buat, salah satu benda yang wajib dalam KPLi
tapi saya kos sains, so tak berani lah nak cakap....

boleh bagi senarai subjek tak, tapi paling penting lesson plan kena ada dulu
lesson plan aka RPH (rancangan pengajaran harian)

better get used to the acronyms, dude.....

bagi satu tajuk & elaborate sikit, insya Allah saya boleh tolong...

p/s: PM saya jika perlu


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

aisyahamira
Warga Rasmi
Menyertai: 31.10.2009
Ahli No: 37983
Posting: 1
Dari: shah alam

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 13:43


salam..saya pernah pergi mock teaching..kena buat power point and berlakon tengah mengajar...lepas itu ada Q dan A..


-----------------
aisyah amira


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahamiraProfil   Hantar PM kepada aisyahamira   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 17:24


1st u mesti ada planning..rasanya tu harus ada dan draf leklok kemudia try amalikan..agak-agak ada tambah tolak buat, baru buat yang betul-betul.. tu nanti berikan pada intervieweer sebagai rujukan dia..

2nd, pahami topik yang nak dipresentkan..pastikan anda tahu dan luas pengetahuan pasal topik tu..andai ada soalan2, mudah anda jawabnya..

3rd, tetapkan tempoh masa dan langkah yang perlu lakukan.. tentu sahaj muqaddimah dan set induks perlu ada..kemudian present benda tu dr umum ke khusus..atau dr mudah ke susah.. biasanya sekurang-kurangnya 1 more to definisi atau pengenalna sesuatu subjek.. sekurang-kurangnya 2 penrincian jelas..lagkah 3 penghujian sama ada kuiz or soaljwab disamping adanya pengukuhan seperti amali dll. sekurang-kurangnya akhir biasanay penutup dan kesimpulan pada topik tu..

( ceh.. ni kpli punya cara ini..huhu...alwalid..hang volunteer nak bantu secara personal tu tentu dapat cemerlang kan..haha..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-09 20:20


Salam.. kawan saya kata masa micro teaching ramai yang pakai kabel untuk dapat jadi cikgu masa micro teaching siap bawa cikgu yang dia kenal kat mrsm tu.. so org-org yang tak ada kabel tak ada peluang lah.. sedih-sedih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 20:46


tak adalah sampai begitu mfirdaus.
walaupun saya tak pernah pergi microteaching untuk sek, kabel2 ni dah tak guna dah sekarang. sekarang org guna fibre optic.betul ke ni.hihi.
guna kabel hebat macam mana pun, tapi kalau tak perform, tak ok jugak. xdenye org atasan nak ambik yang ala kadar saja.
dont wory, kalau ada rezeki, adalah jugak kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 20:47


ni format kpli.... gunakan konsep konstruktivism...
menggunakan teknik Needham 5 phase...

1) orientation (set induction) - muqaddimmah (tak semestinya terus pada tajuk yang mahu diajar, sini lebih kepada nak tarik perhatian murid, BBM paling penting kalau ada, aktiviti pun boleh macam nyanyi ke, janji boleh direlatekan dengan tajuk PNP - pengajaran dan pembelajaran)..

2) eliciting of ideas - fasa ini adalah untuk mengetahui pengetahuan asas murid2, apa yang mereka dah tahu pasal tajuk yang ingin diajar - teknik soal menyoal dan perbincangan berkumpulan boleh dilaksanakan kat sini...

3) restructuring of ideas - pembentukan semula ideas, fasa ni untuk memperbetulkan idea murid2 dan peneguhan berkenaan teori atau kaedah yang sebenar tentang mata pelajaran.... tak semestinya guru bagitau semua...boleh buat kuiz dan guru cuma betulkan apa kesalahan

4) aplication of ideas - aplikasi, buat lah apa-apa aktiviti untuk pengukuhan pelajaran

5) reflection - penutup dan kesimpulan, kat sini juga kalau boleh buat penerapan nilai2 murni (seboleh2nya adalah, kalau tak ada nak buat guane)

in case ada murid2 (walaupun dummy) pastikan ada pujian2 sikit, sebab peneguhan adalah salah satu teknik pembentukan sikap pelajar, kalau positif, positif lah jawabnye....

ok selamat mencuba............


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 20:49


perghhh alwalid.
betul-betul cikgu yang berdedikasi.
complete tuhhh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 20:50


lupa pula.....selalu micro teaching hanya ambil salah satu daripada fasa yang saya katakan...so senang ambil tang restructuring of ideas....

yang 5 fasa tu untuk makro teaching....hehehehe

over pula....teruja beb....

lagi satu tu kaedah sekolah rendah...so pandai lah nak adapt supaya fit dengan budak sekolah menengah ye....

still belajar lagi....tak hebat mana pun


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syaza_azzahra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30686
Posting: 43
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-09 10:05


Pada 31-10-09 20:20 , mfirdaus posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.. kawan saya kata masa micro teaching ramai yang pakai kabel untuk dapat jadi cikgu masa micro teaching siap bawa cikgu yang dia kenal kat mrsm tu.. so org-org yang tak ada kabel tak ada peluang lah.. sedih-sedih..


assalamualaikum... lama sangat tak posting sini. nak bagi pendapat sikit lah. apa saja kerja yang kita buat mesti lah kita nak kbrkatan... kalau pakai kabel untuk dapat kerja, memang mudah lah. tak perlu ssah payah macam org lain yang tak ada kabel. tapi, memang sah lah, cara macam ni tak ada kbrkatan..


-----------------
"Wanita beriman ibarat kelopak mawar, usah biarkan ia tercemar dek kumbang tapi biarlah ia sujud ke bumi akur pada fitrahnya, pencipta teragung.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For syaza_azzahraProfil   Hantar PM kepada syaza_azzahra   Pergi ke syaza_azzahra's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 81
Posting: 409
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 16:15


Assalamualaikum wb...

Macam mana dengan Micro Teaching hari tu?
Micro Teaching dipusat mana?
Ceritakanlah sikit pengalam ber"mikro teaching"


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 20:31


mhn maaf lama tak berkunjung ke sini...dan syukran jazilan atas perkongisan teman-teman kat sini.saya haragai sangat-sangat....

alhamdulillah m.t dah habis...doakan ada rezeki untuk saya ek :)



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 14:37


salam

tak berkesempatan pula menjenguk topik ni. tapi dah masuk dah selesai dah kan. baguslah.harap-harap dipermudahkan dan berjaya kelak.

sedikit pengalaman micro teaching masa kuliah dan juga bulan 5 lepas cuti semester pergi buat Rancangan Orientasi Sekolah (ROS) di sekolah lama. sekolah menengah. ada beberapa hari sempat juga mengajar. apa pun, best..

untuk destinasi abadi, semoga destinasi yang diimpikan itu akan berjaya diperolehi dan diabadikan untuk kehidupan mendatang.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120548 saat. Lajunya....