Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 1 hari, 6 jam, 36 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: nak masuk islam, tak jadi...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» nak masuk islam, tak jadi...

Please Mendaftar To Post


Oleh nak masuk islam, tak jadi...

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 10:53


Assalamualaikum
:bunga:

ada seorang kenalan saya seorang kristian..

dulu dia suka sangat dengan islam..dia dah berkeinginan untuk masuk islam..

tapi setelah dia membaca buku yang bertajuk.."kerudung yang terkoyak", dia terus batalkan niatnya...hingga saat ni dia masih kristian..

buku "kerudung/tudung yang trkoyak" ni menceritakan seorang muslimah yang lumpuh yang berusaha berubat kesana sini agar sihat..
brbagai cara dah dicuba..berubat ke mekah..dengan air zam-zam pun dah di cuba..

suatu ketika dia mengetahui bahwa yesus dulu mampu menyembuhkan orang buta, sakit kusta, menghidupkan orang yang mati..,

kemudian dia memohon pada yesus..dan dia sihat dari lumpuhnya..dan akhirnya dia masuk kristian..
============
sebab itulah kawan saya tadi ni tak jadi masuk islam..

kira-kira apa jwbn sahabat-sahabat semua tentang masalah ni...?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 13:38


hidayah itu milik Allah... berdoa saja lah moga Allah mencampakkan hidayah ke dalam hatinya...


-----------------
Tak Kan Islam Hilang Di Dunia...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 14:29


sedangkan bapa saudara nabi pun tak masuk islam,,

“Engkau tidaklah mampu menguasai (hati) mereka.”

“Sesungguhnya engkau tidak akan mampu memberi hidayah kepada orang yang engkau cintai. Akan tetapi Allah yang mampu memberi hidayah kepada orang yang ia kehendaki. Dan ia Maha Mengetahui orang-orang yang telah mendapat hidayah.”

rsnye dah terjawab...persoalan dia layan buku tu menjadi asbab dia tak jadi masuk islam bukanlah perkara pokok,,dah hatinye yang berbolak balik..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 14:43


kira-kira kalau ada beberapa kawan kita yang membaca buku tu dan ragu terhadap islam..,macam mana?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 14:47


Pada 13-10-09 14:43 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

kira-kira kalau ada beberapa kawan kita yang membaca buku tu dan ragu terhadap islam..,macam mana?



tak payah baca buku tu,kalau orang baca posting kamu pun,,ada yang meragukan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 15:00


he..he...saya yakin..sahabat-sahabat semua selalu on intrnt..dan tulisan2 tu banyak sangat kat internet...suatu saat akan terbaca juga...

umar_khalil..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 16:53


hidayah milik Allah.
baca lah apa yang nak dibaca.lepas tu kena lah fikir semula tentang apa yang dibaca tu..
nak lebih faham, bincang dengan kawan-kawan..
so, insyaalah selamat.
boleh tahu sapa penulis buku tu????


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 17:19


saya belum menemukan siapa penulis tu..saya baca2 sekilas dulu tentang cerita tu kat internet saja...

tapi saya suka pertanyaan anda...
pertanyaan tu lah yang jadi benteng kita untuk menyaring apa yang kita dengar dan kita baca..

perlu anda semua ketahui bahwa dalam pemahaman kristen bahwa berbohong atas nama agama atau berbohong untuk kemuliaan agama itu tidak berdosa...

soalan itulah sebagai jawabannya...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 19:33


Pada 13-10-09 14:47 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-10-09 14:43 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

kira-kira kalau ada beberapa kawan kita yang membaca buku tu dan ragu terhadap islam..,macam mana?



tak payah baca buku tu,kalau orang baca posting kamu pun,,ada yang meragukan...




apa yang encik umar khalil ragukan pada posting pak wildan84 itu? da apa-apa yang tak kena ke? :berfikir:





(tetiba saya terasa style bhd post tu macam.....mulya. is it true?)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 20:01


"Dan kamu sekali-kali tidak dapat memimpin (memalingkan) orang-orang buta dari kesesatan mereka. Kamu tidak dapat menjadikan (seorangpun) mendengar, kecuali orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat Kami, lalu mereka berserah diri." (Surah al-Naml, ayat 81)

saudara ex-mulya, hidayah itu hanya milik Allah, yang lain-lain tu hanya penyebab sahaja...
Nabi s.a.w. sendiri pun tak mampu tentukan siapa beriman siapa tidak meskipun bapa saudara sendiri yang banyak membantu baginda.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 20:48


dia baca 1 buku tu saja, terus tak nak masuk islam.
tu belum lagi baca 1 buku ni, kitab Al-Quran dan As-sunnah.

berbeza pula dengan student saya. dia selalu tengok kawan-kawan islamnya tak solat, nakal2 dan macam-macam perangai. tapi dia tekad juga nak masuk islam.
akhirnya dia masuk jugak islam.semoga dia terus isitqamah.

seorang lagi student nak sangat masuk islam. tapi bila dah disponsor oleh gereja, dia tak jadi masuk islam. katanya dia dah terikat dengan agreement. cuma dia kata,mungkin 1 hari nanti...

betulah hidayah tu milik Allah. manusia hanya mampu berusaha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 11:53


bukan macam tu myway...
dia nak masuk islam sebab tertarik dengan keindahan islam..dan keinginan tu batal sebab baca buku tu...

islam agama dakwah...seperti yang dikatakan ustaz asri (mantan mufti perlis..)
dah lama islam disini..tapi pemeluk agama lain masih lagi salah dalam menilai islam..salah dalam melihat islam...

islam agama dakwah..buku2 seperti itu perlu dijawab..bukan hanya berserah dan diam..

islam agama dakwah...islam rahmatan lil'alamin..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 12:06


Salam. Ana cuba melihat persoalan ini dari sudut pandangan yang lain. Ana melihat ini merupakan isu yang lebih besar iaitu agenda pemurtadan oleh golongan kuffar. buku yang disebutkan itu merupakan salah satu dakyah kristian untuk sekurang-kurangnya menimbulkan keraguan dalam hati setiap Muslim. Mungkin persoalan ini ditimbulkan supaya ada dalam kalangan sahabat sekalian mampu menjawab bagi pihak mulya/wildan85 kepada kenalannya itu.

almashoori- teringat ana kepada alexanderwathern. Hujahnya dalam menjawab dakyah kristian sungguh berkesan. Di mana enta wahai alexanderwathern?


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 12:09


buku itu bukan hanya membatalkan niat seseorang yang nak masuk islam..tapi juga boleh melemahkan dan merusak aqidah umat islam...

jawabn itu untuk sahabat semua agar kiranya dapat mengatasinya ketika masalah ini berada dihadapan kita..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 21:29


Pada 14-10-09 11:53 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!


islam agama dakwah..buku2 seperti itu perlu dijawab..bukan hanya berserah dan diam..

islam agama dakwah...islam rahmatan lil'alamin..

ooo..begitu ke maksud cik wildan. ha barulah terang sikit maksudnya. dek kerana buku tu saja, tak jadi masuk islam.

dek kerana sikap seseorang jugak, nonmuslim tak jadi masuk islam.

manusia.. mampu & sanggup lakukan apa saja.maka terhasil lah buku tu.

manusia.. mampu & sanggup lakukan apa saja.maka terpercaya lah dengan buku tu.

silalah jawab buku tu. lain pulak yang saya jawab kang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 22:04


Allah yang layak memberikan hidayah kepada hambanya..walaupun disiksa..diancam dan diberikan dakyah seperti itu..namun tak mampu melawan kekuasaan Allah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 22:57


Memang benar Islam agama dakwah.. kehidupan seorang Islam itu adalah dakwah kepada yang lain.. masalah yang berlaku di sini pada saya bukan asbab buku itu, tapi lebih kepada pemahaman sebenar si Kristian kepada konsep hidup sebagai muslim.. buku tu jadi batu loncatan sahaja untuk alasan.. tapi yang bersalah adalah teman muslim si Kristian tu yang tak mempertahankan agamanya sendiri di saat agamanya dipermainkan oleh sebuah buku kecil bertajuk "Kerudung Yang Terkoyak"!


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 08:11


Pada 14-10-09 22:57 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Memang benar Islam agama dakwah.. kehidupan seorang Islam itu adalah dakwah kepada yang lain.. masalah yang berlaku di sini pada saya bukan asbab buku itu, tapi lebih kepada pemahaman sebenar si Kristian kepada konsep hidup sebagai muslim.. buku tu jadi batu loncatan sahaja untuk alasan.. tapi yang bersalah adalah teman muslim si Kristian tu yang tak mempertahankan agamanya sendiri di saat agamanya dipermainkan oleh sebuah buku kecil bertajuk "Kerudung Yang Terkoyak"!





payah jugak.kalau teman muslimnya itu tak pandai nak jawab bagaimana pula?
padahal dia tahu.tapi mungkin tak pandai nak sampaikan..
mungkin susunan ayatnya sukar difahami oleh teman kristiannya..


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 12:30


Pada 14-10-09 22:57 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Memang benar Islam agama dakwah.. kehidupan seorang Islam itu adalah dakwah kepada yang lain.. masalah yang berlaku di sini pada saya bukan asbab buku itu, tapi lebih kepada pemahaman sebenar si Kristian kepada konsep hidup sebagai muslim.. buku tu jadi batu loncatan sahaja untuk alasan.. tapi yang bersalah adalah teman muslim si Kristian tu yang tak mempertahankan agamanya sendiri di saat agamanya dipermainkan oleh sebuah buku kecil bertajuk "Kerudung Yang Terkoyak"!

memang lah dia tak faham dengan islam..sebab dia tu kristian..

buku itu telah ada berpuluh tahun yang lalu(menurut cerita)..
dia kenal saya beberapa bulan setelah membaca buku tu...

dan setelah melakukan beberapa prdebatan tentang islam dan kristen, barulah dia berkawan dengan saya...mohon do'a..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 17:28


Pada 14-10-09 12:09 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

buku itu bukan hanya membatalkan niat seseorang yang nak masuk islam..tapi juga boleh melemahkan dan merusak aqidah umat islam...

jawabn itu untuk sahabat semua agar kiranya dapat mengatasinya ketika masalah ini berada dihadapan kita..


salam,

saudara mulya, buku itu tak mampu batalkan niat orang nak masuk Islam ye... kalau dah Allah tetapkan dia akan masuk Islam, datangkanlah 1000 buah kitab seumpamanya pun, iman dia takkan goyah...

sebaliknya, kalau dah ditakdirkan seseorang itu takkan dapat hidayah Allah, Nabi sendiri pun tak dapat buat apa-apa...

saudara mulya, katakan anda berdakwah dengan seorang non-muslim, dan kemudian dia masuk Islam, jangan claim dia Islam kerana dakwah anda! kerana hidayah hanya dari Allah S.W.T., bukan kerana buku, kitab, orang dan sebagainya!

Nabi SAW pun tak dapat tentukan keislaman bapa saudara baginda, sehebat baginda... apa lagi kita? apa lagi buku tu?

"Dan kamu sekali-kali tidak dapat memimpin (memalingkan) orang-orang buta dari kesesatan mereka. Kamu tidak dapat menjadikan (seorangpun) mendengar, kecuali orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat Kami, lalu mereka berserah diri." (Surah al-Naml, ayat 81)

ye, buku tu mungkin membahayakan akidah, kena lakukan sesuatu seperti band... jawab... dan sebagainya... tapi jangan anggap buku itu yang menyebabkan seseorang tak masuk Islam, that's my point!

kalau seorang non-muslim baca kata-kata anda di sini, kemudian dia batalkan niat nak masuk Islam, adakah dia tak jadi masuk Islam sebab anda? kalau anda tak tulis, adakah dia pasti akan masuk Islam??? no, no, no... usaha kita memang untuk berdakwah, tapi hidayah itu hanya milik Allah SWT! yang lain itu hanya penyebab...

betulkan saya kalau ada yang silap!

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.126744 saat. Lajunya....