Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 7 hari yang lalu
Kang: 7 hari yang lalu
sahabat_sejati: 13 hari yang lalu
sadiqah: 17 hari yang lalu
eme86: 21 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 25 hari yang lalu
nice_pesan: 28 hari yang lalu
umy_1510: 33 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: siapa pula yang menciptakan ALLAH?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» siapa pula yang menciptakan ALLAH?

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa pula yang menciptakan ALLAH?

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 16:30


Assalamualaikum
:bunga:

masa kecil-kecil dulu...
saya selalu trtanya2..
segala sesuatu itu ada yang menciptakannya...setiap yang ada pasti ada penciptanya...

manusia allah yang ciptakan
ALLAH sapa yang ciptakan?
akal terus bertanya dan mencari jawaban...hanya berhenti bertanya jika jawaban tu sudah tak mampu lagi dibantah oleh akal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 12-10-09 16:57


Allah bersifat wajibul wujud(wajib adanya). Semua yang boleh diindera, bersifat makhluk, tidak bersifat wajibul wujud. Sedangkan zat Allah tidak boleh diindera, maka ia bersifat azali (tidak ada permulaan dan pengakhiran)

Pembahasan secara detail dibahaskan dalam halaqah Hizbut Tahrir, Kitab Pertama (kitab NIzamul Islam) dalam bab yang pertama, Jalan Menuju Iman (Thariqul Iman).

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 20:55


maaf ek..perlu ke tajuk ini dibincangkan????



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 21:49


tajuk ni bahaya ni..kepada pembuka soalan jangan kita layan sangat akal..kerana akal tidak mampu capai kepada persoalan tersebut...cukuplah kita mengetahu dan beriman dengan jazam (betul-betul) bahawa Allah bersifat Qidam (Sediakala) baca dan fahamilah surah Al-Ikhlas...jangan banyak berfikir nanti boleh putus urat dan jadi gila isim..Na'uzubillah...


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

serban_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19837
Posting: 28
Dari: kedah

italy  


posticon Posting pada: 12-10-09 22:25


kalau macamtu cuba kita tanya balik. kalaulah ada pencipta Allah, maka sapa pulak yang menciptakan pencipta Allah, dan kemudian sapa pulak yang menciptakan pencipta kepada pencipta Allah....mesti pening kan...hehehe....

ketahuilah bahawa dalam setiap kewujudan dan ciptaan pasti ada satu kuasa yang besifat multak, yang Maha Satu, Maha Menciptakan dan Maha Berkuasa terhadap sekaliannya.....dan Dialah dzil jalal wal ikram yang besifat Qidam yang tidak ada permulaan dan pengakhiran....

"Allah sekali-kali tidak mempunyai anak, dan sekali-kali tidak ada tuhan (yang lain) beserta-Nya, kalau ada tuhan besertaNya, masing-masing tuhan itu akan membawa makhluk yang diciptakannya, dan sebahagian dari tuhan-tuhan itu akan mengalahkan sebahagian yang lain. Maha Suci Allah dari apa yang mereka sifatkan itu"    al-mukminun ayat 91...

Bookmark and Share

    


  Member Information For serban_biruProfil   Hantar PM kepada serban_biru   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 08:41


pergh tajuk ganas....
macam ku kenal saja pembuka tajuk...
cara pembukaan dan persoalan yang sering ditanya..
seperti MULYA saja...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 10:25


JANGAN MEMPERSOALKAN KEWUJUDAN ALLAH... :jangan:
PERSOALKAN TUJUAN APA ALLAH WUJUDKAN MANUSIA?
MAMPUKAH KITA LAKSANA 'TUGAS' YANG DIBERIKAN?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 10:29


hhmm..tajuk ni memang macam tak perlu..sbgian orang memang tak nak bcakap pasal ni..
dulu masa saya kat sekolah dulu, cikgu pun kata.."tak perlu ditanya tentang allah, cukup kita beriman saja.."

tapi akal saya tetap brtanya...saya terus mencari jwbnnya...dan saya pernah baca buku novel islam "tautan hati"..di kisahkn dalam tu seorang gadis yang juga bertanya2 hal ni hingga orang lain menganggapnya gila...sebab dia menjawab dan melawan akalnya dengan mncerit dan memukul2 dinding..

soalan ni memang sangat-sangat berbahaya...tapi pasti sangat berguna...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 10:33


salamun alaik..
first of all, kenapa tajuk ini perlu dibincangkan
takut2 ada yang terpesong nanti...
lagi satu sebelum nak nyatakan rasa hati tu tolong fikir2 kan dulu akibat yang bakal menimpa
kan akal tu telah diberikan oleh Allah....

minta moderator lock thread ni....kalau boleh delete terus dari
system

p/s: untuk wildan85, masalah ketuhanan bukan lah satu perkara yang boleh dibincangkan dalam sesuatu forum...kena berjumpe dengan ustaz2 yang lebih arif............jangan buat kesilapan macam ni lagi
niat saudara mungkin betul untuk mencari ilmu, tapi niat tidak menghalalkan cara...dan cara saudara ni adalah keterlaluan....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 10:39


kenapa tak boleh dibincangkan...?
bukankah petunjuk itu mutlak datangnya dari ALLAH..bukan dari ustaz2..?
apakah ALLAH tidak mengetahui tentang apa yang kita bincangkan..?

sama-sama kita memohon penjagaan dan petunjuk pada ALLAH..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 13-10-09 10:45


Allah tidak diciptakan. Masalahnya bagi golongan yang mendapat iman secara taqlid mewarisi dari ibu dan bapa, mereka tiada hujah bagi persoalan ini. Sebab itu, tidak berani nak berhujah dengan paderi2 kristian dan agamawan agama lain.

IMAN TIDAK BOLEH DIPEROLEH DENGAN JALAN TAQLID.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 10:55


islam itu agama fitrah..pasti ada jawaban yang mampu membuat akal merasa puas dengan jwbn tu...pasti ada jawaban yang terbaik...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 11:05


KENA INGAT SURAH AL-IKHLAS AYAT 1-4
YAKNI TERJEMAAHAN NYA..

1. Katakanlah: "Dia-lah Allah, yang Maha Esa.
2. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu.
3. Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakkan,
4. Dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia."




Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 11:08


Pada 13-10-09 10:55 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

islam itu agama fitrah..pasti ada jawaban yang mampu membuat akal merasa puas dengan jwbn tu...pasti ada jawaban yang terbaik...



Encik Mulya...

apakata encik mulya membei pendapat dan dalil encik mulya mengenai perkara ini..

nanti lagi banyak persoalan dan pemikiran yang melayang pasti akan menimbulkan kesesatan dan kesetanan...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 11:35


Pada 13-10-09 10:55 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

islam itu agama fitrah..pasti ada jawaban yang mampu membuat akal merasa puas dengan jwbn tu...pasti ada jawaban yang terbaik...




”Katakanlah: "Dia-lah Allah, Yang Maha Esa, Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu. Dia tidak beranak dan tidak pula diperanakan. Dan tidak seorangpun yang setara dengan-Nya”. (QS Al-Ikhlas: 1-4)



tak puas hati lagi?

kita dilarang fikir tentang ni,,apa yang disarankan,,tentang kebesaranNya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 11:36


mungkin soalan ni dapat membantu kita untuk menjawabnya...

apakah ALLAH terikat pada ruang dan waktu?
apakah allah berada dalam kawasan akal ?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 13-10-09 11:41


Saya kira persoalan yang dibawa oleh wildan85, menjurus kepada jawapan permasalahan ini. Saya tak mahu membicaranya secara penulisan, kerana berkemungkinan membawa salah faham dan kekeliruan. Apa pun dia telah dibahas dalam bab pertama, kitab pertama pentarbiahan Hizbut Tahrir. Kerana dengan asas aqidah yang lurus dari jernih sahajalah, kebangkitan sebenar Islam akan berlaku.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 11:48


wuzaraa..
maaf ya..
kalau boleh saya mengatakan..kitab kitab pentarbiahan hizbut tahrir bukan lah kitab tauhid yang sesungguhnya...kitab tauhid yang hak itu adalah alqur'an.."kebenaran itu datangnya dari ALLAH"

jadi..ajaklah sahabat-sahabat kembali kepada alqur'an...
siapa pun sahabat-sahabat..,hizbut tahrir..,ikhwan muslimin, salafi,tabligh..atau siapa pun...kita sama kembali kepada alqur'an..dan sunnah yang shoheh..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 14:49


he..he..
didunia ni..
ada yang perlu dikatakan..ada yang tak perlu dikatakan..
ada yang perlu dijawab..ada yang tak perlu dijawab..
ada perlunya kita bcakap..ada pula masanya kita tak perlu bcakap..
ada yang perlu diceritakan..ada pulak yang tak perlu diceritakan..


ni posting siapa?sendiri tulis,,sendiri faham k...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 14:51


alhamdulillah..faham sangat-sangat...sebelum saya tulis..saya fahami dulu..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 15:14


Pada 13-10-09 11:48 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!



jadi..ajaklah sahabat-sahabat kembali kepada alqur'an...
siapa pun sahabat-sahabat..,hizbut tahrir..,ikhwan muslimin, salafi,tabligh..atau siapa pun...kita sama kembali kepada alqur'an..dan sunnah yang shoheh..



setuju.pendapat saya tak salah topic ni di bincangkan.oleh kerana saya tak tahu,maka saya gemar membaca sambil memerhati saja :bunga:


-----------------
http://farizfansuri.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 15:16


alhamdulillah...
segala puji milik ALLAH ROB semesta alam...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 15:20


tak salah berfikir dan mempersoalkan.asalkkan tidak melampaui batas.bilamana kita berjaya mendapat,memahami segala persoalan,maka semakin kuat,semakin utuh untuk berada di jalan yang Benar.
jangan hanya mengikut tanpa dapat mencari kebenaran~ :bunga:


-----------------
http://farizfansuri.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 15:23


Pada 13-10-09 15:20 , farfenna posting:

!!! QUOTE !!!

tak salah berfikir dan mempersoalkan.asalkkan tidak melampaui batas.bilamana kita berjaya mendapat,memahami segala persoalan,maka semakin kuat,semakin utuh untuk berada di jalan yang Benar.
jangan hanya mengikut tanpa dapat mencari kebenaran~ :bunga:

ya..
dulu nabi ibrahim juga berfikir...dan mencari-cari...dia tidak ikut2an apa yang diyakini oleh nenek moyang mereka...

sekarang kembali kepada soal.

dan ada pertanyaan saya yang dapat membantu di atas...
semoga iman semakin bertambah...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-09 15:24


Assalamualaikum. Di Portal Ukhwah ni bukannya semuanya pakar2 agama, ramai yang datang untuk mencari ilmu, topik sebegini hanya boleh mengelirukan. Jika hendak berkongsi ilmu tak perlulah berpusing2 dan berteka teki sebegini. Topik dikunci.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-09 11:15


Topik dibuka untuk jawapan persoalan ini.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 14-10-09 11:26


Pada 13-10-09 11:48 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

wuzaraa..
maaf ya..
kalau boleh saya mengatakan..kitab kitab pentarbiahan hizbut tahrir bukan lah kitab tauhid yang sesungguhnya...kitab tauhid yang hak itu adalah alqur'an.."kebenaran itu datangnya dari ALLAH"

jadi..ajaklah sahabat-sahabat kembali kepada alqur'an...
siapa pun sahabat-sahabat..,hizbut tahrir..,ikhwan muslimin, salafi,tabligh..atau siapa pun...kita sama kembali kepada alqur'an..dan sunnah yang shoheh..



Tuan presiden, izinkan saya menjelaskan sedikit statement akhi wildan.

Tidak semua muslim yang mampu menggali terus apa yang terkandung dalam Al Quran mahupun Sunnah, hatta mereka yang belajar ulmul quran mahupun ulmul hadith sekalipun. Hanya para mujtahid yang mempunyai kepakaran tersebut, mereka menulisnya dalam kitab dan mengajarkannya kepada kita. Oleh sebab itu, kita jumpa ribuan kitab baik masalah aqidah, mahupun hukum-hukum lain ditulis oleh para mujtahid.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 11:39


untuk soalan...

saya sudah memberi beberapa kunci..
allah berada diluar batas akal...
allah tidak terikat ruang dan waktu..

allah itu ada(wujud), manusia itu baharu, diadakan,(maujud)..


ketika akal mempertanyakan "siapa yang menciptakan allah..,maka kita perlu mengalahkan akal dengan mengatakan..
allah itu berada diluar ruang dan waktu..yang berarti diluar batas kemampuan akal...
sedangkan kemampuan akal hanya mampu memikirkan sesuatu yang berada didalam ruang dan waktu...berarti allah tidak bisa difikirkan...
maka ketika itu akal akan berhenti memikirkan..
insyaallah...

هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ

DIAlah yang hidup kekal..

allah itu hidup, bukan dihidupkan...
sedangkan manusia dihidupkan...segala sesuatu diadakan..

semoga berguna untuk semua dan penulis...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 17:05


Pada 12-10-09 16:30 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga:

masa kecil-kecil dulu...
saya selalu trtanya2..
segala sesuatu itu ada yang menciptakannya...setiap yang ada pasti ada penciptanya...

manusia allah yang ciptakan
ALLAH sapa yang ciptakan?
akal terus bertanya dan mencari jawaban...hanya berhenti bertanya jika jawaban tu sudah tak mampu lagi dibantah oleh akal...

soalan mulya: siapa pula yang menciptakan ALLAH?

saya jawab:
"tafakkaru fi khalqillah, wala tafakkaru fillahi fatahliku!"
sejak awal sekolah menengah saya dah diajar dengan hadith ni...

kalau fikiran anda tak boleh berhenti dari bertanya soalan "siapa yang cipta Allah" sehinggalah akal anda dipuaskan, maka anda kena check balik akidah anda tu sendiri.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 19:50


ibnu musa kembali lagi. persoalan macam ni boleh dibincang selagi mana ia tidak MENYESATKAN. ilmu yang benar boleh menjadi salah disebabkan penyampai ilmu tersebut


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 20:59


salam....
kepada wildan..
maha suci Allah yang maha pemurah lagi maha penyang...
ana tahu soalan ini amat sensitif..andai tersalah jawab maka tersalah tafsirlah akhirnya...
ok kita bercerita mengenai siapa pula mencipta Allah...
ana rasa soalan ini amat sensitif...
seperti posting harga lepas2 jika ada yang mencipata tuhan mingkin ada lagi persoalan siapa yang menciptakan tuhan dan siapa yang mencipatakan tuhan kepada tuahn...

so mari kita bincang mengenai suatu benda yang wujud tetapi tidak mampu melihat kewujudannya...
comtoh macam nyawa dan akal...
tegok bertapa power nya akal...betapa powernya nyawa sehingga kita manusia yang sebaik-baik kejadia tidak bisa melihatnya...
ok mari kita fikir yang mencipata nyawa dan akal semestinya yang mempunyai kuasa yang teramat kuat(Allah)
dan tiada kuasa yang lebih kuat selainnya....
sesutu yang teramat kuat mustahil ada yang boleh menciptanya...
sedangkan manusia pun tidak mampu mencipta sesuatu yang mampu mejelajah ke matahari ini kan pula ingin mempersoal tentag kewujudan Allah...


mengenai cerita nabi ibrahim yang dia mencari-cari Allah tetapi akhirnya dia menemui sebab Allah menunjukankan kekuasaannya...

mari kira lihat satu lagi cerita mengenai nabi musa yang ingin meliaht Allah tetapi tidak mampu..
sedagkan nabi musa seorang nabi tidak mampu melihat Allah
inikan kita manusia mempersoal tentang kewujudan Allah...
Allah itu wujud ada...
kita sebagai muslim perlu beriman kepada Allah...
jika kita beriman kita tidak perlu mempersoal soalan ini..
jagan menunjukan kelemahan kita sebagai orang islam sehingga bertanya soalan yang tidak terbatas akal kita...



jika difikir logik....
jika sebuah kapal mempunyai dua orang nahkoda pasti karam kapal itu...
jika ada yang mencipta Allah pasti kita mempunyai lebih pada satu tuhan....
dan jika ada lebih pada satu tuhan pasti dunia ini akan hancur...
so terbukti Allah itu esa....
kerana alam ini masih indah permai dan bergerak mengikut system yang teratur..
dan terbukti Allah tiada pencipta dan Dia(Allah) adalah pentadbir Alam ini..
dia adalah empunya Alam ini....
surah al-alaq telah menrangkan segala-galanya...
mengapa wildan masih mempersolakan ini...
adakah antum tidak mengsyukuri segala nikmat Allah?

waallhualam..
ana buak seorang yang pakar mengenai agama tapi ana tertarik dengan tafsir al-quran...
banyak perkara yang telah terbukti berdasarkan pembancaan ana...

tepuk dada tanya iman..
isyaAllah..
hayati tafsur al-quran insyaAllah wildan akan bertemu jawpanya...
minta maaf andai ana tersila..
betulkan ana jika ana silap.


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 22:07


wildan tanya dan dia jawab balik...kira ok lah tu...ibarat sudah terang lagi bersuluh..


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 22:31


Mulya bertanya kerna Mulya sudah mempunya jawaban. Kiranya mulya bertanya tanpa mempunyai jawaban, pastilah topik ini menyesatkan.

Persoalan2 begini hanya lah persoalan kritikal thinking yang sering ditanya oleh orang kuffar kepada orang musllim. Kebanyakan orang muslim tidak mampu menjawab persoalan "mudah" sebegini. “Mudah” bukan kerna ia mudah, tetapi “mudah” kerna ia hanya bab paling basic dalam akidah. Muslim yang berakidah tidak mempunya ilmu mengenai akidah yang di pegang.

Sekiranya adapon persoalan sebegini diutarakan, kebanyakan jawapan dari muslim hanyalah bersifat "melarikan diri" contohnya:
-"benda macam ni pun tak tau ka?"
-"tak perlu kita bincang benda ni"
-"bincang hanya mengenai benda yang dicipta, bukan pencipta"
- dan sebagai nya bentuk jawapan yang ada.

Namun jawapan-jawapan sebegitu tidak mampu mematahkan hujah golongan kuffar yang bertanya tersebut. Malahan mereka akan 'memulangkan paku buah serpih' kepada orang muslim. Maka dengan itu, perbincangan sebegini adalah LEBIH BAIK diadakan secara realiti dan bukan secara alam maya menggunakan tulisan. Beberapa disiplin ilmu perlu ditanamkan terlebih dahulu terhadap pelajar-pelajar yang ingin mempelajari perihal persoalan sebegini.

Inilah dunia falsafah /filosofi yang menjadi taboo kepada rakyat Malaysia sejak berkurun kerna disebabkan kebahayaan falsafah itu sendiri.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 00:08


Dari Aisyah ra, bahwa Rasulullah saw bersabda : “Sesungguhnya salah satu di antara kalian akan didatangi syaitan seraya berkata :’Siapa yang menciptakanmu?’ Ia menjawab :’Allah.’ Syaitan akan bertanya lagi :’Siapa yang menciptakan Allah?!’
Apabila salah satu di antara kalian mendapati pertanyaan ini maka bacalah: (AMANTU BILLAH WARASULAHU) Saya beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, sebab hal itu dapat mengusir syaitan.”

Hadits shahih ini menunjukkan menjawab dari bisikan syaitan: Siapa yang menciptakan Allah. Hendaknya ia berpaling dari berdebat dan menjawab dengan apa yang ditunjukkan hadits tersebut.

Rasanya tak menguntungkan mengheret isu ini ke dalam perbincangan apatah lagi kita insaf bahawa manusia dikurniakan akal yang terbatas....ada yang tidak mampu dijangkau oleh akal manusia.

Jika ada si kafir yang menanyakan ini, adakah mereka juga mempunyai jawapan siapakah yang menjadikan tuhan mereka ??


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

pausputih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37466
Posting: 63

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 01:56


Salam...
Emm berat tajuk yang sahabat utarakan ini dan boleh gila isim bilamana dipikirkan....

Allah melarang makhluknya mengkaji kejadiannya dan keujudannya kerana sesungguhnya Allah itu tiada awal dan tiada akhirnya...
Sebaiknya janganlah dikaji asal usul kejadian Allah dan cukuplah dengan mengkaji zat2 dan sifat2nya...
lihatlah kembali usuluddin diri...

Awwaludin makfifatullah...

Yakinlah dengan keujudan Allah dan berpeganglah pada tali2nya iaitu kata2nya ddlm Al-Qur'an...
Baca dan renunglah baik-baik akan pengertiannya di dalam bahasa melayu dan fahamilah...Tiada buku/kitab didunia setanding Al-Qur'an dan Al-Qur'an itu tidak akan menyesatkan manusia tetapi perlulah dfahami maknanya pabila dibaca...Dan Al-Quran juga tidak akan membantu terhadap golongan yang berbuat aniaya...

Maaf cakap,ibarat tak bermakna sekiranya membaca tanpa tahu makna dan pengertian apa yang dibacakan itu walaupun mmbacanya setiap hari... Renungkanlah.............


-----------------
Sesungguhnya yang baik itu belum tentu benar,namun sesungguh-sungguhnya yang benar itu sememangnya baik....


Bookmark and Share

    


  Member Information For pausputihProfil   Hantar PM kepada pausputih   Quote dan BalasQuote

pausputih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37466
Posting: 63

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 02:02


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Belas Kasih...

Wahai Allah zat yang memiliki kekuasaan yang Agung,yang memiliki wajah yang mulia,menguasai kalimat yang sempurna dan doa2 yang mustajab,penanggung Hasan dan Husin dr jiwa2 yang hak,dan sesungguhnya orang-orang yang kafir benar-benar akan menggelincirkan dengan pandangan mereka ketika mereka mendengar bacaan Al-Qur'an dan sesungguhnya Al-Qur'an itu tidak lain hanyalah peringatan,petunjuk bagi seluruh umat....
Dan yang mengijabahi Luqman Hakim,dan Sulaiman telah mewarisi Dawud A.S....

Allah zat yang Maha Pengasih lagi Maha memiliki singgahsana lagi Maha Mulia,panjangkanlah umur kami,sehatkanlah badan kami,kabulkanlah hajat kami,perbanyakkanlah harta benda kami,cintakanlah manusia semua,jauhkanlah permusuhan dari anak cucu Nabi Adam,orang-orang yang masih hidup dan agar tetap ancaman siksa bagi orang yang musrik dan kafir...

Dan katakanlah yang Hak pasti datang dan yang Bhatil pasti lenyap kerna sesungguhnya perkara bhatil itu pasti lenyap,dan diturunkan dr Al-Qur'an suatu yang jadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al-Qur'an tidak akan membantu kepada orang yang berbuat aniaya kecuali kerugian yang mereka dapat....

Maha suci Allah tuhanku dan tuhan yang Maha Mulia dan semoga dikurnia keselamatan bagi para Rasul dan Segala Puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam...Amin


-----------------
Sesungguhnya yang baik itu belum tentu benar,namun sesungguh-sungguhnya yang benar itu sememangnya baik....


Bookmark and Share

    


  Member Information For pausputihProfil   Hantar PM kepada pausputih   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 09:29


Pada 16-10-09 00:08 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!


Jika ada si kafir yang menanyakan ini, adakah mereka juga mempunyai jawapan siapakah yang menjadikan tuhan mereka ??

Maka dengan gembira mereka menjawab "maka tuhan itu tidak wujud...."


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 09:51


kepada orang awam jawapanya mudah sahaja Sebagai Tuhan sudah pasti Allah begitu hebat dan berkuasa, jadi DIA tidak sama dengan makhluk ciptaanNYA.

1. Siapa yang cipta Allah
Jawapan sebagai TUHAN YANG BERKUASA DIA tiada mula dan akhir iaitu bersifat azali. Wujud dengan sendiri selama-lamanya


Perkara ini kena di kunci kuat-kuat dalam pikiran......jangan fikir yang lain-lain dah itu sahaja.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 09:55


Pada 13-10-09 11:05 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

KENA INGAT SURAH AL-IKHLAS AYAT 1-4
YAKNI TERJEMAAHAN NYA..

1. Katakanlah: "Dia-lah Allah, yang Maha Esa.
2. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu.
3. Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakkan,
4. Dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia."






sudah cukup dengan baca surah al-ikhlas....baca huraian sekali.


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 10:07


Apalah salahnya diawal itu persoalan ditanya, dan jawapan dikongsi jika sudah punya jawapan. :kelip:

Yang lain, rasanya perlu baca most of yang ditulis oleh pencetus soalan sebelum menjawab...

Sebab wildan dah jawab pun. ;-)

Life is not complicated, but people do make it :kelip:

p/s: memang betul macam mulya pun... nick baru ke? Hurm..apa sudah jadi dengan nick mulya? :berfikir:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 11:24


Pada 16-10-09 00:08 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Dari Aisyah ra, bahwa Rasulullah saw bersabda : “Sesungguhnya salah satu di antara kalian akan didatangi syaitan seraya berkata :’Siapa yang menciptakanmu?’ Ia menjawab :’Allah.’ Syaitan akan bertanya lagi :’Siapa yang menciptakan Allah?!’
Apabila salah satu di antara kalian mendapati pertanyaan ini maka bacalah: (AMANTU BILLAH WARASULAHU) Saya beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, sebab hal itu dapat mengusir syaitan.”

Hadits shahih ini menunjukkan menjawab dari bisikan syaitan: Siapa yang menciptakan Allah. Hendaknya ia berpaling dari berdebat dan menjawab dengan apa yang ditunjukkan hadits tersebut.

Rasanya tak menguntungkan mengheret isu ini ke dalam perbincangan apatah lagi kita insaf bahawa manusia dikurniakan akal yang terbatas....ada yang tidak mampu dijangkau oleh akal manusia.

Jika ada si kafir yang menanyakan ini, adakah mereka juga mempunyai jawapan siapakah yang menjadikan tuhan mereka ??



makan dalam beb ayat ni..apa pun kalau sekadar memberi dan menyampaikan ilmu..terima kasih banyak...persoalan telahpun dijawab..so tak perlu bingkannya lagi kan..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 11:38


Rujuk Surah Al-Ikhlas...

Surah ini terdiri atas 4 ayat, termasuk golongan surah-surah Makkiyyah, diturunkan sesudah sesudah surah An Naas. Dinamakan Al Ikhlas karena surah ini sepenuhnya menegaskan kemurnian keesaan Allah s.w.t.

Pokok-pokok isinya:
Penegasan tentang kemurnian keesaan Allah s.w.t. dan menolak segala macam kemusyrikan dan menerangkan bahwa tidak ada sesuatu yang menyamai-Nya.

Dalam suatu riwayat dikemukakan bahwa kaum musyrikin meminta penjelasan tentang sifat-sifat Allah kepada Rasulullah saw. dengan berkata:

"Jelaskan kepada kami sifat-sifat Tuhanmu." Ayat ini (S. 112:1-4) turun berkenaan dengan peristiwa itu sebagai tuntunan untuk menjawab permintaan kaum musyrikin.
(Diriwayatkan oleh at-Tirmidzi, al-Hakim dan Ibnu Khuzaimah dari Abi Aliyah yang bersumber dari Ubay bin Ka'ab.

Diriwayatkan pula oleh at-Thabarani dan Ibnu jarir yang bersumber dari Jabir bin Abdillah dan dijadikan dalil bahwa surat ini Makkiyah.)

Dalam riwayat lain dikemukakan bahwa kaum Yahudi menghadap kepada Nabi saw. dan diantaranya Ka'bubnul 'asyraf dan Hay bin Akhtab. Mereka berkata: "Hai Muhammad, lukiskan sifat-sifat Tuhan yang mengutusmu." Ayat ini (S.112:1-4) turun berkenaan dengan peristiwa itu. (Diriwayatkan oleh Ibnu Abi Hatim yang bersumber dari Ibnu Abbas. Diriwayatkan pula oleh Ibnu Jarir yang bersumber dari Qatadah dan Ibnu Mundzir yang bersumber dari Sa'id bin Jubair. Dengan riwayat ini Sa'id bin Jubair menegaskan bahwa surat ini Madaniyyah.)

Dalam riwayat lain dikemukakan bahwa kaum Ahzab(Persekutuan antara kamu Quraisy, Yahudi Madinah, kaum Goththafan dari Thaif dan munafiqin Madinah dan beberapa suku sekeliling Makkah) berkata: "Lukiskan sifat Tuhanmu kepada kami." Maka datanglah Jibril menyampaikan surat ini (S.112:1-4) yang melukiskan sifat-sifat Allah. (Diriwayatkan oleh Ibnu Jarir dari Abil 'Aliyah yang bersumber dari Qatadah.)

Keterangan:
Menurut as-Suyuthi kata "al-Musyrikin" dalam hadits yang bersumber dari Ubay bin Ka'ab ialah musyrikin dari kaum Ahzab, sehingga surat ini dapat dipastikan Madaniyyah sesuai dengan hadits Ibnu Abbas. Dengan demikian, tidak ada pertentangan antara dua hadits tersebut di atas dan diperkuat pula oleh riwayat Abus Syaikh di dalam kitabul Adhamah dari Aban yang bersumber dari Anas yang meriwayatkan bahwa Yahudi Khaibar menghadap kepada Nabi saw. dan berkata: "Hai Abal Qasim! Allah menjadikan malaikat dari cahaya hijab, Adam dari tanah hitam, Iblis dari api yang menjulang, langit dari asap, dan bumi dari buih air. Cobalah terangkan kepada kami tentang Tuhanmu." Rasulullah saw tidak menjawab, sehingga turunlah Jibril membawa wahyu surat ini (S.112:1-4) yang melukiskan sifat Allah.


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 21:40


Pada 16-10-09 10:07 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Apalah salahnya diawal itu persoalan ditanya, dan jawapan dikongsi jika sudah punya jawapan.
kalau macam tu posting topik ini tidak akan panjang berjela dan tidak mendapat sambutaan... betul tak?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 18-10-09 23:50


alhamdulillah...dengan cara ni..rasa-rasanya tak ada sahabat ukhwah yang tersesat kan..?
kalau ada, bagitahu cepat ye...:-)


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 19-10-09 11:01


Pada 18-10-09 23:50 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah...dengan cara ni..rasa-rasanya tak ada sahabat ukhwah yang tersesat kan..?
kalau ada, bagitahu cepat ye...:-)



AIk hang tanya org lain pulak sesat, hang yang buka topik ini, hang dapat tak jawapan yang hang cari? macam-macam... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 19-10-09 14:40


Pada 19-10-09 11:01 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-10-09 23:50 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah...dengan cara ni..rasa-rasanya tak ada sahabat ukhwah yang tersesat kan..?
kalau ada, bagitahu cepat ye...:-)



AIk hang tanya org lain pulak sesat, hang yang buka topik ini, hang dapat tak jawapan yang hang cari? macam-macam... :-P
hhmm...kalau dah bersangka buruk..macam inilah yang didapat..
baca dari awal...seperti apa yang dikatakan sirat..fahamilah...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-09 20:05


salam...

tak apa.. kita buka hati luas2 untuk persoalan ini... yang penting semua yang mempunyai akidah tidak akan tergoyah dengan soalan sebegini.. jawapan yang paling pantas akan terlintas Allah wujud dengan sendirinya.. Dia maha Kuasa.. Dia Maha Agung.. Dan tentulah pencipta kita tiada yang lebih berkuasa dari Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-09 23:57


Pada 16-10-09 09:29 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-10-09 00:08 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!


Jika ada si kafir yang menanyakan ini, adakah mereka juga mempunyai jawapan siapakah yang menjadikan tuhan mereka ??

Maka dengan gembira mereka menjawab "maka tuhan itu tidak wujud...."



rasa kepercayaan kepada wujudnya tuhan itu tidaklah susah untuk dirasai. Ia satu rasa yang fitrah. Manusia akan mudah 'menemui' kepercayaan bahawa tuhan itu ada jika memiliki akal yang sihat dan sempurna. Kecuali org yang terencat dan tolol...yang suka keluar dari fitrah mereka, mereka memilikiakal yang songsang, maka golongan ini layak 'dibiarkan gila'.

Semua benda ada penciptanya....dan pencipta itu mestilah lebih bijak dan lebih hebat dari benda yang diciptanya. Jika 'tuhan' itu ada penciptanya, tentulah ada yang lebih bijak dari tuhan. Maka Ia tidak layak dinamakan tuhan. Jika hal ini terus terusan diulang soal, maka mereka akan berada pada suasana tergantung tiada jawapan...itulah keterbatasan akal. Sebagaimana mata , telinga, hidung yang mempunyai keupayaan yang ada batas, begitu juga dengan akal yang juga terbatas dalam keupayaan berfikir.

keimanan kepada Allah itu tidak daya dicapai dengan akal semata,kita akan hilang siuman jika mencari Allah dengan akal semata. bahkan hakikat kewujudan Allah sebenarnya mampu dicapai melalui

1)Melihat dan merasai kesan keagungan semua ciptaan Allah yang memenuhi setiap pelusok bumi, itulah bukti keagongan kuasa Allah swt,

2)Melalui risalah Allah yakni wahyu yang disampaikan melalui perantaraan rasul.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 15:25


Pada 19-10-09 23:57 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-10-09 09:29 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-10-09 00:08 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!


Jika ada si kafir yang menanyakan ini, adakah mereka juga mempunyai jawapan siapakah yang menjadikan tuhan mereka ??

Maka dengan gembira mereka menjawab "maka tuhan itu tidak wujud...."



rasa kepercayaan kepada wujudnya tuhan itu tidaklah susah untuk dirasai. Ia satu rasa yang fitrah. Manusia akan mudah 'menemui' kepercayaan bahawa tuhan itu ada jika memiliki akal yang sihat dan sempurna. Kecuali org yang terencat dan tolol...yang suka keluar dari fitrah mereka, mereka memilikiakal yang songsang, maka golongan ini layak 'dibiarkan gila'.

Semua benda ada penciptanya....dan pencipta itu mestilah lebih bijak dan lebih hebat dari benda yang diciptanya. Jika 'tuhan' itu ada penciptanya, tentulah ada yang lebih bijak dari tuhan. Maka Ia tidak layak dinamakan tuhan. Jika hal ini terus terusan diulang soal, maka mereka akan berada pada suasana tergantung tiada jawapan...itulah keterbatasan akal. Sebagaimana mata , telinga, hidung yang mempunyai keupayaan yang ada batas, begitu juga dengan akal yang juga terbatas dalam keupayaan berfikir.

keimanan kepada Allah itu tidak daya dicapai dengan akal semata,kita akan hilang siuman jika mencari Allah dengan akal semata. bahkan hakikat kewujudan Allah sebenarnya mampu dicapai melalui

1)Melihat dan merasai kesan keagungan semua ciptaan Allah yang memenuhi setiap pelusok bumi, itulah bukti keagongan kuasa Allah swt,

2)Melalui risalah Allah yakni wahyu yang disampaikan melalui perantaraan rasul.



agree with u..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 16:28


Pada 14-10-09 11:39 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

untuk soalan...

saya sudah memberi beberapa kunci..
allah berada diluar batas akal...
allah tidak terikat ruang dan waktu..

allah itu ada(wujud), manusia itu baharu, diadakan,(maujud)..


ketika akal mempertanyakan "siapa yang menciptakan allah..,maka kita perlu mengalahkan akal dengan mengatakan..
allah itu berada diluar ruang dan waktu..yang berarti diluar batas kemampuan akal...
sedangkan kemampuan akal hanya mampu memikirkan sesuatu yang berada didalam ruang dan waktu...berarti allah tidak bisa difikirkan...
maka ketika itu akal akan berhenti memikirkan..
insyaallah...

هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ

DIAlah yang hidup kekal..

allah itu hidup, bukan dihidupkan...
sedangkan manusia dihidupkan...segala sesuatu diadakan..

semoga berguna untuk semua dan penulis...

silahkan baca ini kembali...
semoga jawaban ini cukup untuk membuat setiap akal yang bertanya merasa tidak perlu mempertanyakan lagi..sebab memang ALLAH berada diluar batas akal...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 17:18


Pada 19-10-09 23:57 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-10-09 09:29 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-10-09 00:08 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!


Jika ada si kafir yang menanyakan ini, adakah mereka juga mempunyai jawapan siapakah yang menjadikan tuhan mereka ??

Maka dengan gembira mereka menjawab "maka tuhan itu tidak wujud...."



rasa kepercayaan kepada wujudnya tuhan itu tidaklah susah untuk dirasai. Ia satu rasa yang fitrah. Manusia akan mudah 'menemui' kepercayaan bahawa tuhan itu ada jika memiliki akal yang sihat dan sempurna. Kecuali org yang terencat dan tolol...yang suka keluar dari fitrah mereka, mereka memilikiakal yang songsang, maka golongan ini layak 'dibiarkan gila'.

Semua benda ada penciptanya....dan pencipta itu mestilah lebih bijak dan lebih hebat dari benda yang diciptanya. Jika 'tuhan' itu ada penciptanya, tentulah ada yang lebih bijak dari tuhan. Maka Ia tidak layak dinamakan tuhan. Jika hal ini terus terusan diulang soal, maka mereka akan berada pada suasana tergantung tiada jawapan...itulah keterbatasan akal. Sebagaimana mata , telinga, hidung yang mempunyai keupayaan yang ada batas, begitu juga dengan akal yang juga terbatas dalam keupayaan berfikir.

keimanan kepada Allah itu tidak daya dicapai dengan akal semata,kita akan hilang siuman jika mencari Allah dengan akal semata. bahkan hakikat kewujudan Allah sebenarnya mampu dicapai melalui

1)Melihat dan merasai kesan keagungan semua ciptaan Allah yang memenuhi setiap pelusok bumi, itulah bukti keagongan kuasa Allah swt,

2)Melalui risalah Allah yakni wahyu yang disampaikan melalui perantaraan rasul.



setuju....

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 17:26


pertanyaan di atas adalah pertanyaan akal..
maka jawaban itu haruslah mampu menundukkan akal..sehingga tidak bertanya lagi tentang siapa yang menciptakan allah...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 18:54


Pada 20-10-09 17:26 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

pertanyaan di atas adalah pertanyaan akal..
maka jawaban itu haruslah mampu menundukkan akal..sehingga tidak bertanya lagi tentang siapa yang menciptakan allah...



bro.. rasanya macam tak sesuai lah diperbicarakan secara terbuka.. seharusnya ia berlegar dikalangan ahlinya...org awam boleh saja terkeliru dengan kenyatazn2 yang ada..namun saranan anda untuk membahas dari sudut akal sememangnya benar kerana org yang menyola soalan itu juga tentunya menyoal atas dasar logik akal semata-mata, untuk menjawabnya dari nas naqli kurang sesuai lantaran yang bertnya tentu sahaja bukan dr kalangan muslim..boleh jadi mereka ni orientalis atau sesiapa saja yang suka-suka hati dia nak mendakyah sesat pada hati-hati muslim..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 00:35


Pada 13-10-09 10:55 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

islam itu agama fitrah..pasti ada jawaban yang mampu membuat akal merasa puas dengan jwbn tu...pasti ada jawaban yang terbaik...



Islam itu agama fitrah.. ia menjaga akal, bukan sebaliknya.. akal yang sejahtera tidak akan bertanya sekadar yang Allah swt telah terangkan melalui al-Quran dan lidah Rasul-Nya.. kalau bertanya juga selepas datang jawapan, itu bukan akal tetapi nafsu yang bersatu dengan dorongan syaitan.. jarum syaitan sentiasa ada untuk menyesatkan umat Islam..

Berimanlah dengan Allah dan Rasul-Nya...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 11:52


Pada 21-10-09 00:35 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-10-09 10:55 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

islam itu agama fitrah..pasti ada jawaban yang mampu membuat akal merasa puas dengan jwbn tu...pasti ada jawaban yang terbaik...



Islam itu agama fitrah.. ia menjaga akal, bukan sebaliknya.. akal yang sejahtera tidak akan bertanya sekadar yang Allah swt telah terangkan melalui al-Quran dan lidah Rasul-Nya.. kalau bertanya juga selepas datang jawapan, itu bukan akal tetapi nafsu yang bersatu dengan dorongan syaitan.. jarum syaitan sentiasa ada untuk menyesatkan umat Islam..

Berimanlah dengan Allah dan Rasul-Nya...

itu mungkin bagi seorang muslim..tapi bagaimana bagi mereka yang tidak mengenal islam, tidak tahu tentang allah..tidak tahu tentang alqur'an..?

mereka yang sama sekali tidak tahu tentang allah...ketika anda menyebut nama allah, mereka akan bertanya..apa itu allah..siapa dia..tinggal dimana dia..semua itu mungkin akan ditanyakan...itu pertanyaan akal..yang wajar bagi seorang yang tidak tahu konsep ketuhanan.


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 10:13


Pada 20-10-09 17:26 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

pertanyaan di atas adalah pertanyaan akal..
maka jawaban itu haruslah mampu menundukkan akal..sehingga tidak bertanya lagi tentang siapa yang menciptakan allah...



bukan akal yang menundukkan akal, iman yang benarlah yang menundukkan akal, sedang iman yang benar hanya mampu digapai melalui panduan dan pimpinan wahyu.Akal semata adalah mustahil mampu mencapainya.

kewujudan dan kekuasaan tuhan dirasai dengan melihat 'kehebatan' segala kejadian yang ada di alam ini...tapi manusia yang celaka nafsunya akan tetap ada penafian mereka terhadap kekuasaan dan keesaan Allah biar sejuta bukti di bawa di depan mata.sirah banyak membuktikannya....mereka ini bertanya bukan mencari benar, tapi bertanya untuk memenangkan nafsu jahat mereka....itu saja.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 11:26


Pada 23-10-09 10:13 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-09 17:26 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

pertanyaan di atas adalah pertanyaan akal..
maka jawaban itu haruslah mampu menundukkan akal..sehingga tidak bertanya lagi tentang siapa yang menciptakan allah...



bukan akal yang menundukkan akal, iman yang benarlah yang menundukkan akal, sedang iman yang benar hanya mampu digapai melalui panduan dan pimpinan wahyu.Akal semata adalah mustahil mampu mencapainya.

kewujudan dan kekuasaan tuhan dirasai dengan melihat 'kehebatan' segala kejadian yang ada di alam ini...tapi manusia yang celaka nafsunya akan tetap ada penafian mereka terhadap kekuasaan dan keesaan Allah biar sejuta bukti di bawa di depan mata.sirah banyak membuktikannya....mereka ini bertanya bukan mencari benar, tapi bertanya untuk memenangkan nafsu jahat mereka....itu saja.

ya..itu memang benar bagi seorang yang sudah tahu tentang islam dan iman..
bagaimana dengan mereka yang tidak tahu tentang islam??apakah mereka akan beriman seperti itu saja dengan cukup ikut2an saja?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 11:40


Pada 23-10-09 10:13 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-09 17:26 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

pertanyaan di atas adalah pertanyaan akal..
maka jawaban itu haruslah mampu menundukkan akal..sehingga tidak bertanya lagi tentang siapa yang menciptakan allah...



bukan akal yang menundukkan akal, iman yang benarlah yang menundukkan akal, sedang iman yang benar hanya mampu digapai melalui panduan dan pimpinan wahyu.Akal semata adalah mustahil mampu mencapainya.



kalau kita tidak menggunakan akal..,bagaimana kita dapat membedakan antara allah dan patung yang disembah hindu or budha?apakah tuhan yang dimaksudkan oleh kita dan mereka sama? bagaimana dengan nabi ibrahim yang mencari ALLAH dengan akalnya?

semuanya atas bimbingan allah...

tapi, bagaimana dengan orang-orang yang hidup ditengah hutan?macam orang-orang asli kat malaysia...apakah mereka akan mendapatkan iman dengan bimbingan wahyu?atau mereka menerima islam sebab kerajaan bagi banyak bantuan jika mereka masuk islam....?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 11:45


Pada 23-10-09 11:26 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-09 10:13 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-09 17:26 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

pertanyaan di atas adalah pertanyaan akal..
maka jawaban itu haruslah mampu menundukkan akal..sehingga tidak bertanya lagi tentang siapa yang menciptakan allah...



bukan akal yang menundukkan akal, iman yang benarlah yang menundukkan akal, sedang iman yang benar hanya mampu digapai melalui panduan dan pimpinan wahyu.Akal semata adalah mustahil mampu mencapainya.

kewujudan dan kekuasaan tuhan dirasai dengan melihat 'kehebatan' segala kejadian yang ada di alam ini...tapi manusia yang celaka nafsunya akan tetap ada penafian mereka terhadap kekuasaan dan keesaan Allah biar sejuta bukti di bawa di depan mata.sirah banyak membuktikannya....mereka ini bertanya bukan mencari benar, tapi bertanya untuk memenangkan nafsu jahat mereka....itu saja.

ya..itu memang benar bagi seorang yang sudah tahu tentang islam dan iman..
bagaimana dengan mereka yang tidak tahu tentang islam??apakah mereka akan beriman seperti itu saja dengan cukup ikut2an saja?



Rasulullah membawa kebenaran Islam kepada arab jahiliyyah yang juga tidak tahu tentang iman dan Islam. Begitu juga rasul2 yang lain berdakwah kepada kaum mereka yang jahil tentang agama dengan kebenaran yang di perolehi langsung dari Allah. Tapi bagaimana sikap 'mereka' ?? Mereka tetap membantah dan 'beriya-iya' meminta bukti kekuasaan Allah. Bila dibuktikan kepada mereka, mereka tetap sama saja...kufur lagi sesat.

Anda dakwahlah mengikut ilmu dan kemampuan anda....Allah pun tak paksa anda 'bercerita' lebih dari keupayaan akal anda. Anda sekadar penyampai....Allah pemberi hidayah. Jadi jangan fikir yang 'payah' kalau 'keupayaan anda setakat yang 'mudah'.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 11:52


kalau kita tidak menggunakan akal..,bagaimana kita dapat membedakan antara allah dan patung yang disembah hindu or budha?apakah tuhan yang dimaksudkan oleh kita dan mereka sama? bagaimana dengan nabi ibrahim yang mencari ALLAH dengan akalnya?

semuanya atas bimbingan allah...

tapi, bagaimana dengan orang-orang yang hidup ditengah hutan?macam orang-orang asli kat malaysia...apakah mereka akan mendapatkan iman dengan bimbingan wahyu?atau mereka menerima islam sebab kerajaan bagi banyak bantuan jika mereka masuk islam....?

apakah cara nabi ibrahim mencari allah itu salah sebab dia menggunakan akal?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 00:54


salam.Kenapa mannusia itu lemah? manusia lemah kerana dicipta.apabila dicipta tentunya yang mencipta mannusia (Allah) lebih mengetahui mengenai apa yang diciptakanNya berbanding dengan yang yang dicipta(makhluk) .Jadi apabila mempersoal siapa yang mencipta Allah adalah soalan yang tidak relevan kerana Allah itu sifatnya tidak sesekali lemah.Kalau Dia diciptakan(sebenarnya tiada perkataan kalau) jadi Dia dikatakan lemah,jadi bermakna bukan Tuhan.


-----------------
we make history or we become history


Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

pausputih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37466
Posting: 63

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 02:07


Duhai sahabat-sahabat ku di dalam Islam,Iman dan Insan....

to wildan dan maaf berckap dan tidak sesuai kamu mmbincangkan perihal sebegini diruangan sebegini ya cause bilamana pemecahan huraian yang kamu buat boleh menimbulkan ketidakfahaman pada sahabat-sahabat yang lain...Pengajian bab ilmu ketuhanan anda dan ilmu hak yang anda amalkan,yang anda pelajari tidak sesuai djelaskan diruangan ini...so hati-hati dalam berkata-kata dan dalam menyampaikan,mnjelaskan ilmu ketuhanan ini bkannya mudah cause sedikit tersilap boleh terpesong dan gila....

Maaf cakap dan bukan saya nak berlagak pandai,sombong,angkuh or menunjuk diri saya ni berilmu....Actually saya ni xberilmu pun dan saya bercakap ni pun diatas dasar Islam,Insan dan Iman....


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Wahai Allah,tunjukkanlah kami dengan "Nur" dan untuk engkau dalam hal yang dikehendaki dr engkau kepada kami ,dalam hal yang timbul dr kami kepada engkau dan dalam hal yang berjalan antara kami dan makhluk engkau...

Ya Allah kasihanilah kesusahan kami,tampallah kekurangan kami, jdkanlah belas kasihmu dalam urusan kami,ciptakanlah untuk kami lisan yang benar,jdkanlah kefahaman untuk menyampaikan dan berbicara dengan benar sesuai dengan Sunnah dan Al-Qur'an....
Ya Allah ya tuhan kami,ingatkanlah kami bila kami lupa,bgunkanlah jika lengah,ampunilah jika berbuat maksiat,terimalah kebajikan kami,kasihanilah kami kerna sesungguhnya engkaulah zat yang maha kuasa atas segala sesuatu...

Ya Allah,sinarilah hati kami dengan kitabmu Al-Qur'an,lapangkanlah dada kami,mudahkanlah urusan kami,lepaskanlah lisan kami,hilangkanlah kesusahan kami,sinarilah hati kami,muliakanlah isi hati kami dengan cinta dan faham pengertian,berilah kami rezeki Al-Qur'an,ilmu dan akal....

Wahai Allah zat yang mengkabulkan hajat,muliakanlah kami dengan bermacam kebajikan....
Sesungguhnya tiada daya dan kekuatan kecuali dengan izinmu Ya Allah yang Maha Luhur lagi Maha Belas Kasih...

Semoga Allah melimpahkan selawat dan salam atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W, seluruh keluarga dan para sahabat beliau....

Segala Puji bagi Allah tuhan sekalian alam....Amin Ya Robbal Alaminn


-----------------
Sesungguhnya yang baik itu belum tentu benar,namun sesungguh-sungguhnya yang benar itu sememangnya baik....


Bookmark and Share

    


  Member Information For pausputihProfil   Hantar PM kepada pausputih   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 14:42


Pada 21-10-09 11:52 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-09 00:35 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-10-09 10:55 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

islam itu agama fitrah..pasti ada jawaban yang mampu membuat akal merasa puas dengan jwbn tu...pasti ada jawaban yang terbaik...



Islam itu agama fitrah.. ia menjaga akal, bukan sebaliknya.. akal yang sejahtera tidak akan bertanya sekadar yang Allah swt telah terangkan melalui al-Quran dan lidah Rasul-Nya.. kalau bertanya juga selepas datang jawapan, itu bukan akal tetapi nafsu yang bersatu dengan dorongan syaitan.. jarum syaitan sentiasa ada untuk menyesatkan umat Islam..

Berimanlah dengan Allah dan Rasul-Nya...

itu mungkin bagi seorang muslim..tapi bagaimana bagi mereka yang tidak mengenal islam, tidak tahu tentang allah..tidak tahu tentang alqur'an..?

mereka yang sama sekali tidak tahu tentang allah...ketika anda menyebut nama allah, mereka akan bertanya..apa itu allah..siapa dia..tinggal dimana dia..semua itu mungkin akan ditanyakan...itu pertanyaan akal..yang wajar bagi seorang yang tidak tahu konsep ketuhanan.



Semenjak zaman berzaman cara dan kaedah kita memperkenalkan Allah kepada manusia yang tidak kenal kepadaNya mengikut cara ulama memberikan hasil yang baik.. maka saya berpendapat persoalan kamu ini hanyalah persoalan nafsu dan bukannya atas dasar yang ilmu.. kamu terlalu taksub dengan pembacaan di internet sehinggakan keinginan membuak-buak untuk menunjukkan kepada umum bahawa kamu berilmu.. muhasabahlah diri kamu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 10:52


Pada 24-10-09 02:07 , pausputih posting:

!!! QUOTE !!!

Duhai sahabat-sahabat ku di dalam Islam,Iman dan Insan....

to wildan dan maaf berckap dan tidak sesuai kamu mmbincangkan perihal sebegini diruangan sebegini ya cause bilamana pemecahan huraian yang kamu buat boleh menimbulkan ketidakfahaman pada sahabat-sahabat yang lain...Pengajian bab ilmu ketuhanan anda dan ilmu hak yang anda amalkan,yang anda pelajari tidak sesuai djelaskan diruangan ini...so hati-hati dalam berkata-kata dan dalam menyampaikan,mnjelaskan ilmu ketuhanan ini bkannya mudah cause sedikit tersilap boleh terpesong dan gila....

Maaf cakap dan bukan saya nak berlagak pandai,sombong,angkuh or menunjuk diri saya ni berilmu....Actually saya ni xberilmu pun dan saya bercakap ni pun diatas dasar Islam,Insan dan Iman....


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Wahai Allah,tunjukkanlah kami dengan "Nur" dan untuk engkau dalam hal yang dikehendaki dr engkau kepada kami ,dalam hal yang timbul dr kami kepada engkau dan dalam hal yang berjalan antara kami dan makhluk engkau...

Ya Allah kasihanilah kesusahan kami,tampallah kekurangan kami, jdkanlah belas kasihmu dalam urusan kami,ciptakanlah untuk kami lisan yang benar,jdkanlah kefahaman untuk menyampaikan dan berbicara dengan benar sesuai dengan Sunnah dan Al-Qur'an....
Ya Allah ya tuhan kami,ingatkanlah kami bila kami lupa,bgunkanlah jika lengah,ampunilah jika berbuat maksiat,terimalah kebajikan kami,kasihanilah kami kerna sesungguhnya engkaulah zat yang maha kuasa atas segala sesuatu...

Ya Allah,sinarilah hati kami dengan kitabmu Al-Qur'an,lapangkanlah dada kami,mudahkanlah urusan kami,lepaskanlah lisan kami,hilangkanlah kesusahan kami,sinarilah hati kami,muliakanlah isi hati kami dengan cinta dan faham pengertian,berilah kami rezeki Al-Qur'an,ilmu dan akal....

Wahai Allah zat yang mengkabulkan hajat,muliakanlah kami dengan bermacam kebajikan....
Sesungguhnya tiada daya dan kekuatan kecuali dengan izinmu Ya Allah yang Maha Luhur lagi Maha Belas Kasih...

Semoga Allah melimpahkan selawat dan salam atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W, seluruh keluarga dan para sahabat beliau....

Segala Puji bagi Allah tuhan sekalian alam....Amin Ya Robbal Alaminn

anda beruntung dan merasa beruntung sebab lahir dalam keluarga yang beragama islam...

macam mana pulak dengan orang yang lahir dalam keluarga yang bukan islam...yang tidak tau siapa allah...yang tidak pernah dengar nama allah...??


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 10:57


""Semenjak zaman berzaman cara dan kaedah kita memperkenalkan Allah kepada manusia yang tidak kenal kepadaNya mengikut cara ulama memberikan hasil yang baik.. maka saya berpendapat persoalan kamu ini hanyalah persoalan nafsu dan bukannya atas dasar yang ilmu.. kamu terlalu taksub dengan pembacaan di internet sehinggakan keinginan membuak-buak untuk menunjukkan kepada umum bahawa kamu berilmu.. muhasabahlah diri kamu.."""

jwbn itu juga menurut nafsu kan..?:-)
semua ini bukan hasil dari apa yang saya baca diinternet...saya sangat jarang membaca diintrnet..

mengikuti cara ulama..?????bukan ikut cara rasulullah..??
tak semua ulama itu sama...

bukan untuk menunjuk-nunjuk..hanya sekedar berbagi pengalaman...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 26-10-09 22:25


Jadi apa pengalaman nya? Cuba share pada kami yang tidak tahu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

pausputih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37466
Posting: 63

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 01:20


!!! QUOTE !!!

anda beruntung dan merasa beruntung sebab lahir dalam keluarga yang beragama islam...

macam mana pulak dengan orang yang lahir dalam keluarga yang bukan islam...yang tidak tau siapa allah...yang tidak pernah dengar nama allah...??

To wildan,jangan terlalu mengikut hati dan rasa ya...
Sekiranya hendak mmperjelas dalam berdakwah,bertabligh ikutlah saluran yang betul agar lebih mudah difahami pengertian kefahaman..
lagipun disini majoriti semua ahlinya Islam...

Disini bukan ruangan sesuai untuk memanupulasikan keadaan...

Jdikanlah Al-Qur'an sebagai cermin pada diri sendiri dan janganlah beria berkata-kata sedangkan diri terlupa atau terlepas pandang akan kelemahan diri yang sememangnya tidak perasan...

Rendahkanlah diri dan berbicaralah dengan lembut dan teratur dalam mendptkan keredhaan,petunjuk,hidayah Allah Taala...


-----------------
Sesungguhnya yang baik itu belum tentu benar,namun sesungguh-sungguhnya yang benar itu sememangnya baik....


Bookmark and Share

    


  Member Information For pausputihProfil   Hantar PM kepada pausputih   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 13:55


memang semua disini islam...
hal itu yang membuat kita merasa kita lebih tinggi dari yang lain(mungkin..)
tapi saya sangat yakin, masih ramai diantara kita yang tidak faham syahadatain, tidak fahan rukun iman...tidak faham dasar./asas dalam islam...
bagi saya tiada bezanya antara anda/kita yang lahir dalam islam dengan orang asli yang mungkin dah masuk islam 2 tahun yang lalu..atau baru masuk sebulan yang lalu...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 14:00


Pada 26-10-09 22:25 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Jadi apa pengalaman nya? Cuba share pada kami yang tidak tahu??
ini brdasarkan apa yang saya alami ketika saya berhadapan dengan orang asli yang masuk islam, kemudian ustaz2 pun mengajarkannya membaca alqur'an/iqra' sholat..puasa..halal haram...tapi pemahaman syahadat tidak diajarkan...sehingga mereka belum mampu memahami tentang rukun iman yang dihafalnya..

dari apa yang saya alami ketika saya berhadapan dengan orang-orang kristian, berdialog dan berdebat tentang ketuhanan dan kenabian...berhadapan dengan orang-orang murtad...yang mencaci maki rasulullah..ternyata dulu sewaktu islam, mereka sama sekali tidak memahami tentang aqidah yang benar..sehingga dengan sangat mudah mereka berpindah agama dan memusuhi rasulullah...


islam..tapi tak kenal siapa yang disembah...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 15:00


persoalan ni saya pernah tanya kat ibu masa kecil2 dulu (sekolah rendah), bila ustaz selalu menyebut Allah menciptakan semuanya.

Alhamdulillah sekarang dah tak keluar soalan pelik-pelik lagi..huhu


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 15:07


he..he.."semoga xkeluarnya soalan pelik-pelik tu" sebab dah faham..bukan sebab takut..or sebab cikgu kata.."jangan tanyakan tentang tu, cukuplah dengan iman..."

semoga sebab faham dan tau ALLAH..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 16:18


Pada 27-10-09 14:00 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-10-09 22:25 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Jadi apa pengalaman nya? Cuba share pada kami yang tidak tahu??
ini brdasarkan apa yang saya alami ketika saya berhadapan dengan orang asli yang masuk islam, kemudian ustaz2 pun mengajarkannya membaca alqur'an/iqra' sholat..puasa..halal haram...tapi pemahaman syahadat tidak diajarkan...sehingga mereka belum mampu memahami tentang rukun iman yang dihafalnya..

dari apa yang saya alami ketika saya berhadapan dengan orang-orang kristian, berdialog dan berdebat tentang ketuhanan dan kenabian...berhadapan dengan orang-orang murtad...yang mencaci maki rasulullah..ternyata dulu sewaktu islam, mereka sama sekali tidak memahami tentang aqidah yang benar..sehingga dengan sangat mudah mereka berpindah agama dan memusuhi rasulullah...


islam..tapi tak kenal siapa yang disembah...



hidayah daripada Allah bukan daripada nabi, alim ulamak dan siapa-siapa di muka bumi ini...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

pausputih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37466
Posting: 63

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 02:06


Pada 27-10-09 13:55 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

memang semua disini islam...
hal itu yang membuat kita merasa kita lebih tinggi dari yang lain(mungkin..)
tapi saya sangat yakin, masih ramai diantara kita yang tidak faham syahadatain, tidak fahan rukun iman...tidak faham dasar./asas dalam islam...
bagi saya tiada bezanya antara anda/kita yang lahir dalam islam dengan orang asli yang mungkin dah masuk islam 2 tahun yang lalu..atau baru masuk sebulan yang lalu...



wildan2,rendahkanlah diri dan gunalah saluran betul dalam berdakwah,bertabligh,berjihad tu kerana bilamana penyampaian tidak jelas maka kekeliruan akan berlaku...

Jaga kata-kata yang dlafaz dan janganlah terlalu pandai berkata kata,memanupulasi sehinggakan tlupa tanggungjawab diri dan janganlah just cakap xserupa bikin...

Awas kerana dari sudut pandangan Allah berat azab balasannya...
Biarpun sebesar zas dan zarah dosa2 kita tu tetap akan dibalas oleh Allah Taala...Subbehanallah

Mengingati diri kamu beerti mengingati diri saya juga dan bukanlah nak menunjuk nunjuk or berlagak pandai...
Oleh itu dalam mendapatkan keredhaan,petunjuk,hidayah dr Allah maka kita ikhlaskanlah diri kita,bersihkanlah hati/niat diri dlmana mengislami diri sepenuh hati,jiwa,akal pikiran,rasa,nafsu,nafsin,hakikat,hakiki,rohani dan jasmani diri...
Semoga Allah meletakkan diri kita pada kebenaran Islam,Insan dan Iman dan mempermudahkan ddalam meniti titian jambatan sirotul mustaqimnya kelak....
Sesungguhnya Allah jualah Hakim yang Maha Benar diatas segalanya....


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang....

Tiada tuhan yang Hak disembah dengan benar melainkan Allah dengan beriman kepada Allah....Tiada tuhan yang Hak disembah melainkan Allah dengan yakin kepada Allah...Tiada tuhan yang Hak disembah melainkan Allah dengan percaya kepada Allah...Tiada tuhan yang Hak disembah melainkan Allah,Muhammad S.A.W utusannya yang menepati janji dan dapat dipercaya....

Ya Allah sesungguhnya engkaulah zat yang Maha Mengerti lagi Maha Mulia...
Wahai Allah,berilah kami petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah engkau berikan petunjuk,berilah kami kesihatan bersama-sama orang-orang yang telah engkau berikan kesihatan,berilah kami pertolongan bersama-sama orang-orang yang telah engkau berikan pertolongan,berkahilah kami dalam segala yang telah engkau anugerahkan,peliharalah kami dr keburukan keputusan yang telah engkau putuskan,kerana engkaulah zat pemutus dan tidak ada pemutus lain kecuali engkau,tidak akan menjadi hina org yang telah engkau kasihi,tidak akan menjadi mulia org yang telah engkau hinakan/musuhi,Maha Berkah dan Maha Luhur engkau wahai tuhan kami...

Maka bagi engkau segala puji atas segala yang telah engkau putuskan,sesungguhnya kami bermohon keampunan kepada engkau dan kami bertaubat kepada engkau Ya Allah...
Semoga Allah selalu melimpah rahmat dan salam kepada junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W,seluruh keluarga dan seluruh sahabat beliau...

Dan segala puji bagi Allah tuhan semesta alam...Amin


-----------------
Sesungguhnya yang baik itu belum tentu benar,namun sesungguh-sungguhnya yang benar itu sememangnya baik....


Bookmark and Share

    


  Member Information For pausputihProfil   Hantar PM kepada pausputih   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 02:31


mohon maaf sebelumnya...
kata-kata yang digunakan bukan bermaksud meninggikan diri..tapi ingin mengetuk bangun hati-hati yang sombong sehingga menganggap tidak perlu lagi mempelajari islam dari asanya...

paus putih telah un berdo'a dihadapan warga ukhwah dalam ukhwah.com...
semoga di aminkan...

=============================
harap kembali kepada tajuk...
kalau dianggap selesai...,harap moderator boleh kuncikan..

jbn saya copykn kembali..
===================

"allah itu ada(wujud), manusia itu baharu, diadakan,(maujud)..


ketika akal mempertanyakan "siapa yang menciptakan allah..,maka kita perlu mengalahkan akal dengan mengatakan..
allah itu berada diluar ruang dan waktu..yang berarti diluar batas kemampuan akal...
sedangkan kemampuan akal hanya mampu memikirkan sesuatu yang berada didalam ruang dan waktu...berarti allah tidak bisa difikirkan...
maka ketika itu akal akan berhenti memikirkan..
insyaallah...

هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ

DIAlah yang hidup kekal..

allah itu hidup, bukan dihidupkan...
sedangkan manusia dihidupkan...segala sesuatu diadakan.."


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 29-10-09 08:48


bagus..jawapan dah dapat dah memang perlu pun dikunci topik ni...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.177468 saat. Lajunya....