Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 3 hari yang lalu
Martyr: 7 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 11 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Kenapa orang melayu suka tak tepati janji???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Kenapa orang melayu suka tak tepati janji???

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa orang melayu suka tak tepati janji???

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 23:22


Assalamualaikum

maafla kalau posting ana ini mengundang rasa tak puas hati org ramai..
ini dari pemerhatian ana sendiri..da lama pula 2..
ana perhatikan kalau org melayu berjanji mesti xtepatinya terutama bab masa..memang ana anti sangat-sangat kalau berjanji dengan org melayu..kalau kita cakap pukul 10..pukul 10.15 atau 10.30 baru datang..kalau berjanji nak ke mana-mana da cakap nak p pukul 10..pukul 10 kita tunggu masih tak datang..akhirnya datang pukul 10lbh tanpa rasa bersalah..kalau emergency tak apa..ini memang selalu..xckp maaf pula ini lah yang ana perhatikn dikalangan teman-teman ana yang berbangsa melayu..Islam pula 2..bukankah dalam Islam kita dituntut untuk menepati janji?bukankah membzir masa 2 amaln syaitan?Kenapa kalau berjanji dengan org bukan Islam mesti mereka datang tepat pada waktunya?..kalau mjlis2 yang berkaitan org melayu pun macam 2..bukan kadang-kadang..memang selalu..selalu saja waktunya memang lambat dari asal..tentu antum semua pernah dengar istilah janji Melayu kan?Kenapa mesti ada?ana memang pantang bab-bab masa ini..
da memang family ana didik macam 2..kalau janji pukul 10,mesti da siap pukul 9.30..ikut tempat yang nak dtuju juga..kalau tempat 2 jauh maka akan diatur waktu agar pukul 10 da sampai destinasi..pikir2knlah..
Kenapa bgsa2 lain boleh ke depan?ana rasa semuanya berkaitan pengurusan masa..wallahuallam..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 16:16


salam..tak perlu lah kata "orang melayu"

orang arab sama juga...walau pun dah kata.."wallahi..wallahi.."
yang lain pun sama juga...tak semua...ada aturan, ada yang taati ada juga yang tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 22:14


tak adalah..
hanya kecewa saja dengan kebanyakan org melayu..
selalu sangat xtepati masa..
2 saja..
kalau nak ubah tajuk topik ini silakan..
tukarla org Islam..sebab pelakunya bukan org melayu saja kan..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 22:26


maaf... siapa melayu? malaysia ni unik.. melayu ni sebenarnya miixed drpada pelbagai ras, puak, bangsa, suku.. bangsa lain tak macam kita.. bila lihat wajah org melayu..macam-macam warna kita ada..tak payah tengok malay pan asia.. malay memang malay pun anatar kita tak sama warna..Kalau org cina, semunye warna kuning langsatt...Kalau indian pula semuanya gelap coklat..Kalau afrika tu..semuanya warna tinted.. Kalau org mat saleh pula semuanya warna cerah pucat.. kita yang malay..semua warna ada... tak percaya? anda buat lah kajian sendiri...salah satunya adalah asal2 kita ni semuanya dr macam-macam keturunan.. yang telah berasimilasi dalam perkahwinan dengan org 'tempatan'..tak temasuk lagi yang 'masuk' melayu atas dasar perlembagaan...

so... saya tak setju andai dikatakan org melayu tak tepati janji...sebab.siapa yang totally melayu? sedangkan melayu adalah difinisi umum buat kaum tempatan yang merangkumi dr aspek agama, adat dan bahasa...

ishk..aku ni..cakap banyak pula...huhu... Sorry...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 22:30


salam...
samalah ana pun tak terlepas dari sikap tu...
nawaitu taki nak wak gitu juga tapi tak taula..
tabiat yang sukar nak di ubah..
InsyaAllah masa depan ana nak jadi org yang betul-betul puntual nga masa


-----------------
KASIH ALLAH DAN RASUL ITULA YANG KEKAL ABADI....kuatnya muslim itu terletak pada kuat sabarnya...lemahnya muslim itu kerana kurang sabarnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 16:33


melampaukah jika saya katakan, hanya orang yang beriman sahaja yang menepati janji dan waktu.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

avicenna2504
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2010
Ahli No: 38918
Posting: 9
Dari: Timur Tengah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 19:50


*Bila cakap tentang melayu jadi ana anggap yang dikatakan adalah org Islam*

Jadi tidak melampau apa yang dikatakan oleh triptofana sebab antara 10 ciri-ciri yang perlu ada pada seorang muslm antaranya 'haarison 'ala waqtihi' iaitu menjaga masanya.

antara cara menjaga masa adalah dengan menepati janji dll contoh yang berkaitan dengan skop waktu dan masa.

menepati janji pun salah satu ciri yang membezakan antara seorang yang benar-benar muslim dan munafiq (na'uzubillah)

semoga kita semua dijauhkan dan dipermudahkan untuk hindari ciri-ciri org munafiq ini insyaAllah.ameen.


*org melayu juga sukar hendak melakukan perubahan.perubahan dr segi ke arah kebaikan.terlalu selesa dengan hidup mereka dan ada sikap mudah berpuas hati yang menebal dalam diri 'agak'nya.ana juga melayu,jadi sama-sama kita ambil iktibar,muhasabah dan perbaiki diri jika benda ini wujud dalam diri kita insyaAllah.majukan diri untuk Islam!

no offence~:)

Wallahua'lam.


-----------------
"Berimanlah kerana Iman itu penghapus duka, penyejuk mata ahli tawhid dan penghibur ahli 'abid."

Dr 'Aidh Abdullah alQarni,


Bookmark and Share

    


  Member Information For avicenna2504Profil   Hantar PM kepada avicenna2504   Pergi ke avicenna2504's Website   Quote dan BalasQuote

pengembara707
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2005
Ahli No: 21299
Posting: 70
Dari: di planet yang ketiga

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 23:31


Salam.

kemungkinan bawah ini merupakan salah satu sebab :-

1. kesedaran mengenai tepati janji

2. dengan siapa dia berjanji (kesetiaan terhadap janji bergantung dengan kedudukan/pangkat seseorang)

     i. dengan individu yang bawah pangkat dengannya
    ii. sama taraf dengannya
    iii. individu atau organisasi yang mengatasi kedudukan darinya


3. keadaan terdesak untuk tidak menepati janji

4. Didikan awal yang mencorak sikap dan pemikiran

5. Anggapan masa itu sesuatu yang tidak akan habisnya.

6. Hanya pentingkan diri sendiri.

7. Tidak menzahirkan islam sebagai cara hidup, tetapi sekadar ritual ibadat.

http://pengembara707.blogspot.com


-----------------


Catatan Saya


Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara707Profil   Hantar PM kepada pengembara707   Pergi ke pengembara707's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.087492 saat. Lajunya....