Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 37 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 47 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 47 hari yang lalu
eme86: 48 hari yang lalu
sunan-faqih: 53 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Ada pakar psikitari tak..???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Ada pakar psikitari tak..???

Please Mendaftar To Post


Oleh Ada pakar psikitari tak..???

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 22:17


"...kadang-kadang..tiba-tiba saja terasa bosan...nak buat apapun rasa tak ada mood..even kerja berlambak memang hati dah terasa malaz nak buat.. tension pun ada.. Kalau tengok tv pun macam tv tengok kita..Kalau makan pun terasa kenyang memanjang...badan terasa lesu..macam nak saja tidur, tidur dan tidur.. seolah-olah macam nak lupakan sumthing.. malaz nak berfikir..lebh suka mmbiarkan fikiran kosong..hati menerawang...boleh dikatakan mudah moody..rasa ingin bersendiri..mungkin juga jiwa tak tenang..rasa nak lari jauh-jauh..."

_____________________________________________________

salam..

allo..sini ada pakar psikitari tak? saya punya kawan ada bilang sama saya ini statement.. tapi sikit pun saya tak dapat nak kesan apa masalah yang dia hadapi..apatahlgi mahu beri jalan penyelesaian..

sebenarnya apa masalah kawan saya ni ye? apa punca berlaku? jalan penyelesaian...? dia ni angau ke.. frust ke... sedih ke... apa ke..?? :berfikir: nampak macam murung.. Kalau ketwa dan sengeh pun tak natural... sakit ke? atau masalah jiwa? :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 07-10-09 22:22


Assalamualaikum..mungkin boleh awak tanya..agaknya dia ada masalah apa-apa..
bhy dia biarkan..lagi-lagi kalau menunjukkan kemurungan..


-----------------
a href="http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=33878&forum=59&#f461745">


Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 00:51


saya pernah dan selalu rasa benda yang sama
kkdang terpikir juga apa masalhnye
hidup rasa tak meaningful
kosong, rasa apa yang buat semua tak betul,
kalau betul pun, hurm....tak dapat nak hargai dari sendiri
rasa macam nak saja hantuk2 kepala kat dinding, supaya perasaan tu pergi
tapi tetap ada
ini ujian ke?atau cara Allah nak matngkan dari ini?


????

bila fikir-fikir balik....
rupanya semua ni berlaku lepas mak meninggal
rasa tak ada org nak sayang kita, macam mak sayangkan kita
huhuhu...
kkdang cari jalan supaya ada org lain yang boleh buat hati terubat
tapi...tak sama dengan mak
baru faham, ini ujian...nak matangkan diri...nak suruh ingatkan Dia

mungkin org tu pun ada masalah yang menjadikan diri dia macam tu
jalan terbaik... bergaullah dengan orang-orang berilmu
bergaul dengan orang baik dan memahami
ada-ada biarkan hidup anda diselubungi kemurungan!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 09:25


Salam..

Ada lah tu yang tak kena dengan kawan awak tu..
Mungkin juga sesuatu yang dia harapkan tapi tak dapat..haa boleh jadi begini juga..
Mungkin juga dia frust dengan orang..haa boleh jadi begitu juga..
Dan macam-macam kemungkinan lagi yang boleh berlaku menyebabkan pikiran menerawang habis..
Bila dah malas nak fikir apa-apa, lantaklah apa nak jadi,jadilah..

Saya tak rasa pun tu masalah jiwa..
Bagi saya tu perkara biasa.. Normal bagi manusia macam kita..

Jangan di usik,biar saja dia sendirian dulu..
Esok lusa ok lah tu agaknya...
Perasaan2 macam tu sekejap saja..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 09:59


Bimillah..

izinkan saya memberi pendapat tentang hal ni...
but..im not psychiatrist...:-)

sebenarnya ap yang saya boleh rumuskan apa yang terjadi pada sahabat tu..adalah berkaitan dengan masalah kejiwaan (bukan sakit jiwa) tapi kecelaruan dalam meletakkan jiwa ditempat yang sebenar...

normal...bila seseorang itu ditimpa dugaan dan menghadapi masalah yang membebankan fikiran...jiwa akan mula bercampur baur..dan saat itulah syaitan..nafsu...keinginan akan mula berperanan..masing-masing akan memberi 'jalan'..shingga diri tak mampu nak buat apa..buat tu tak kena..buat ni tak kena...sebab banyak dorongan dari nafsu..keinginan..kehendak yang mendorong pada diri...dan saat ni diri dah jadi separuh rasional...kita buat apa pun dah jadi kurang betul...

penyelesaiannya...??

kembali kepada fitrah...
bawa hati (jiwa yang sedang sakit) itu berjumpa dengan Allah...atau dekatkan dengan segala apa yang dekat dengan Allah...ini ubt yang paling mujarab..

Firman Allah:
"sesungguhnya orang-orang yang berkata. 'Tuhan kami adalah ALLAH', kemudian mereka tetap istiqamah (teguh pendirian dan bramal soleh), tidak ada rasa khuatir di hati mereka, dan mereka tidak (pula) bersedih hati."~al-Ahqaf:13

praktikalnya...
banyakkan berzikir Qalbi...
renung dan fahami maksud ayat-ayat suci al_quran..
dekat dengan org yang baik-baik...
sentiasa bwa diri ke dalam bi'ah yang soleh (suasana/persekitaran yang baik dan harmoni)

dan yang pntingnya...
jangan biarkan diri lama-lama bersendirian...
sebab org yang dalam keadaan tertekan seperti ini sebenarnya hati dan jiwanya lebih dekat dengan bisikan syaitan...

sahabat trdekat sangat-sangat berperanan...
doa dan semangat yang positif dr sahabat dan org terdekat mampu mmpengaruhi tindakan dan memberi ketenangan kepada dia..
insyaAllah..

moga Allah memberi ketenangan kepada sahabat itu...amin..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 18:09


salam....

dari segi psikologi itu dinamakan macam sindrom kemurungan.., sindrom ni kena atasi dengan segera, kalau tidak ia akan menyebabkan kita selalu tidak bersemangat.


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 08-10-09 20:09


Assalamualaikum..betul apa yang awak cakap...ana pernah jadi macam tu...hmpr buat kerja bodoh..nasib baik cepat sedar kalau tak..mungkin jadi gila..selain dekatkan diri dengan Pencipta..& cb berkawan dengan org sekeliling..cari kawan yang boleh dibuat kawan..jangan biarkan diri seorang-seorang..mudah mencetuskan perasaan yang bukan2..bila semangat dah pulih..dan terkawal,,kita tahu nak mengawal keadaan & perasaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 10:39


wah..wah...nampaknya kalian pun pernah alaminya jugak ek..erm...ikutkan saya pun ada lah kadang-kadang rasa macam tu...tapi kbetulan hari2 memang sibuk dgb kerja maka terpaksa pospon lah dulu nak layan perasanan2 tu..akhirnya lupa...tapi sebenarnya tak sembuh jugak tau..ada masa tiba-tiba dia akan datang..tu pun Kalau saya da tak sibuk...haha..

so perkara tu normal.. tak ada apa-apa..
janganla dirisaukan sangat..

kena bizikan diri,baru lah tak ada masa nak fikir yang bukan2


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 22:58


Pada 07-10-09 22:17 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

"...kadang-kadang..tiba-tiba saja terasa bosan...nak buat apapun rasa tak ada mood..even kerja berlambak memang hati dah terasa malaz nak buat.. tension pun ada.. Kalau tengok tv pun macam tv tengok kita..Kalau makan pun terasa kenyang memanjang...badan terasa lesu..macam nak saja tidur, tidur dan tidur.. seolah-olah macam nak lupakan sumthing.. malaz nak berfikir..lebh suka mmbiarkan fikiran kosong..hati menerawang...boleh dikatakan mudah moody..rasa ingin bersendiri..mungkin juga jiwa tak tenang..rasa nak lari jauh-jauh..."

_____________________________________________________

salam..

allo..sini ada pakar psikitari tak? saya punya kawan ada bilang sama saya ini statement.. tapi sikit pun saya tak dapat nak kesan apa masalah yang dia hadapi..apatahlgi mahu beri jalan penyelesaian..

sebenarnya apa masalah kawan saya ni ye? apa punca berlaku? jalan penyelesaian...? dia ni angau ke.. frust ke... sedih ke... apa ke..?? :berfikir: nampak macam murung.. Kalau ketwa dan sengeh pun tak natural... sakit ke? atau masalah jiwa? :-P



salamun alaik..

ana pun baru sembuh dari penyakit macam kawan syemarly 2..inilah simptom2 [email protected] kemurungan..mesti dia ada masalah yang sangat berat tapi dia smbunyikn..sebab 2 jadi macam itu..
memang ada certain org susah nak critakn apa yang dia alami kat org sekeliling hatta teman baik skalipn..akhirnya sebab tak mampu nak cerita dipendam saja..2 yang jadi macam itu..2 yang terjadi kat ana lah..hmpr putus asa dengan kehidupan..
alhamdulillah ana temui penawarnya..zikrullah..berkesan sangat-sangat untuk diri ana..ana kembali pada yang asal..lakukn kembali yang dtgglkn..cari balik ketenangan 2..monolog dengan Allah kerana Dia lebih mngetahui dari manusia..da xkesah seorang-seorang..sebab yakin bahawa Allah sentiasa ada untuk kita..
walaupn kita meninggalkn Dia tapi Dia tak pernah mninggalkn kita..
untuk teman syemarly 2 biarkan dia tenang seorang-seorang dulu..biar dia berkelana ke..biar terbuka hati dia untuk kembali pada jlan yang asal..insyaAllah..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112621 saat. Lajunya....